Scorsese vs. Marvel vita kapcsán mi a véleményed? 👁

Tibcsaninja kérdése, 2019. október 28.-2020. február 25.

  •   38% (40) Scorsesenek igaza van, ezek nem valódi filmek
  •   20% (21) Egyiket is, másikat is szeretem, senkinek nincs igaza
  •   16% (17) Coppolának van igaza, ezek megvetendő produkciók
  •   11% (12) Nem érdekel ez a vita
  •   5% (5) Más a véleményem, kommentben megírom
  •   4% (4) Azt sem tudom, mi ez a vita
  •   3% (3) A Marvel híveknek van igazuk, miért lennének ezek kevesebbek?
  •   3% (3) A nagy öregek csak irigyek, hogy a Marvel kasszasikerek miatt nehezebben találnak finanszírozót

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-29 22:50:37 pietro #16

Ha már ételek, konyhanyelven én ilyesminek fordítanám: a fine dining egyik master chefje (Scorsese) szerint a McDonalds-os kaja (Disney-Marvel) rosszat tesz az embernek (tömegízlésnek), és ez a fajta fast food lehet, hogy finom, de egészségtelen, káros junk food is egyben, ami miatt az emberek nem járnak rendes étterembe, hozzászoknak a cukros-zsíros kalória dús, de nem tápanyag és vitamin dús ételekhez. Eközben a többi gyorsétteremlánc, így pl. a Burger King, (pl. Warner-DC, de úgy a blockbusterek és B-filmek készítői általában) oldalra pislognak, hogy tényleg csak a Mekibe (Marvelbe rúgtak bele), aztán vissza mereven előre, nehogy észrevegye a chef, hogy ők is ott vannak. Mivel ők csak kullognak a Marvel nyomában a tömegízlés rombolásában (Scorsese logikája szerint gondolom), így vélhetőleg azért emelte ki a Marvelt... Scorsesenek igaza van ugyan, de a felelősség valóban túlmutat a Marvelen. A tömegízlést kiszolgálni, sőt aláfeküdni gyarlóság, de ez már inkább társadalmi kérdésekhez vezet. A tömegízlést jó útra téríteni nem egy profitorientált szórakoztató monopóliumra törő ipari cég feladata. Etikátlan kapitalizmus felé tett hatalmas és jókora lépés (sőt a Disney monopóliumra való törekedése egyenesen a szabad piac és ilyenformán a kapitalizmus ellen van). Ilyen értelemben közelebb van a pornóiparhoz a Disney, mint Bergmanhoz, ezzel egyetértek (habár Scorsese filmjei sem egyértelműek ilyen szempontból, mégha kétségtelen tény, hogy sokkal kevésbé profitorientált vállalkozások). De ha a filmkritikusok és filmrajongók is megvesznek a Happy Mealért, ami gyerekeknek lett kitalálva, akkor mit lehet tenni? Ne a játékost, a játékot utáld - szól a közhely. De lehet az egész, csak egy jó reklám az Irishmannek is? Premier után Scorsese lehet bejelenti, hogy DC filmet rendez. :)

2019-10-29 21:04:21 tomside #15

:D

előzmény: ryood (#14)

2019-10-29 20:33:06 ryood #14

naná, hogy a szusi a jobb!!!!!44!

előzmény: tomside (#13)

2019-10-29 20:32:34 tomside #13

Kábé annyi relevenciát érzek az egész “problémaban”, hogy pl. jobb japán étel-e a szusi, mint magyar a lecsó?

2019-10-29 18:52:08 budaik #12

Az igazság az, hogy kár elmenni abba az irányba, hogy DC vs Marvel , mert összességében van baj a dologgal.
2 olyan rendezőről van szó, akik megreformálták az filmeket, pár szegmensből.

A képregényfilmek, meg a kisérletezést félredobva elkezdték brutális mennyiségben tolni a mekis ízvilágot, patikamérlegen kimérni a közizlést és megfelelni neki, ez történt a Star Wars szériával is. Szerintem jogos a kiakadás és a jelzők minősége. Valóban ez történik.

2019-10-29 18:16:34 The Cortez #11

Nettó faszság, hogy ezek nem filmek. Kissé tényleg olyan érzetet keltenek a kijelentéseik, mintha a 2 öregnek az lenne a baja, hogy semmi sem csurrant-cseppent nekik ezekből a dollármillióból. Ha a Marvelről ilyen lesújtó véleménye van, akkor mit gondol a nézhetetlenség határát súroló műveket készítő DC-ről, amihez nem rég ő is a nevét adta? Vagy a Star Warsról? Tényleg érdekes lehetne, ha kiderülne Spielberg, Lucas és Cameron álláspontja a témáról.

2019-10-29 17:33:34 Edwest12 #10

A rendezőknek a mai pénzvilágban nincs túl sok szavuk sajnos. Itt van pl. Terry Gilliam (akinek a filmjei amúgy hozzám nem állnak közel, de tisztelem a munkásságát) esete, aki valami húsz évig szívott a Don Quijote-val. Talán az olyan végpont közt elhelyezkedő arcok lehetnek kivételek, mint Spielberg vagy James Cameron.

2019-10-29 16:32:42 BonnyJohnny #9

Az évi TOP4 Disney. Az 5. helyezett Sony (de MCU része :P). A 6. megint Disney.
Aztán majd' 100 milliós szakadék után jön a Warner két illetve a Universal egy korhatáros(!) filmmel. (Ezen elgondolkodhatnának a stúdiók.) 10. helyen a Hobbs & Shaw intézi el, hogy a földgömbös stúdió is két filmmel képviselje magát a TOP10-ben.
Persze ez még változni fog télen. Valószínűleg a TOP 8 lesz Disney és Sony. :P

2019-10-29 15:41:34 kaamir #8

a mozikat meg átengedik miki egéréknek?

Ez már lényegében megtörtént a nagy költségvetésű filmek terén.

előzmény: Kempesbaba (#7)

2019-10-29 15:34:02 Kempesbaba #7

Akkor marad a netflix,meg a többi streaming szolgáltató,a mozikat meg átengedik miki egéréknek?

előzmény: kaamir (#6)

2019-10-29 14:59:16 kaamir #6

Az első felével maximálisan egyetértek, de sztem a rendezők nem nagyon tudnának nyomást gyakorolni. Amíg az éves box-office listák úgy néznek ki, hogy a top 10 filmből 5-6 képregényfilm, addig az atyaúristen se győzi meg a stúdiókat, hogy változtassanak.

(És amúgy sincsenek ma olyan nagy formátumú rendezők, akiknek a szava sokat nyomna a latba.)

előzmény: Kempesbaba (#5)

2019-10-29 14:36:49 Kempesbaba #5

Itt a baj az hogy az arányok nagyon el vannak tolódva. Minden korszaknak megvoltak a képregényfilmekhez hasonló ,,kommersz" alkotásai,de szerintem nem ilyen dömping-szerűen. Véleményem szerint a normális gondolkodású rendezőknek (már akik nincsenek a disney zsebében) most kéne a két öreg mellett kiállniuk és valamiféle nyomást gyakorolni a stúdiókra.
Vagy a másik út a netflix-féle és feladják a hagyományos mozit. Ez utóbbit nagyon nem szeretném...

előzmény: BonnyJohnny (#4)

2019-10-29 13:23:28 BonnyJohnny #4

Az MCU filmek kritikai átlaga (amivel nem kötelező egyet érteni!) magasabb, mint a DCU filmeknek, amik az utóbbi években feladták a koherens világépítést (ami nem feltétlenül baj!). De említhetnék a Sony és a Fox berkeiben (kétszer!) megbukott Pókember és Fantasztikus Négyes filmeket is. A Sony harmadik próbálkozását elindító Venom egy közepes Marvel film szintjén van. A Fox szuperhős sikersorozatot elindító X-Men filmjei ugyan jól kezdtek, de hullámzóan folytatódtak (néhány nagyon jó darabot felmutatva), majd végérvényesen földbe állt a széria.
Nem értem, hogy a vitában miért pont a Marvel filmek lettek pellengérre állítva. Egyelőre még azok állnak legközelebb a "filmekhez", a "vidámparkok" közül?

De, ha mindenáron Marvel... ott is vannak kritikailag elismert darabok, kifejezetten gyengén teljesítők is, és persze a kettő között állók. Ugyanilyen szórást a legtöbb rendező életművében is fel lehet mutatni. Éppenséggel Scorsese életműve sem makulátlan... bár kétség kívül elképesztően masszív. Viszont Coppolától például 1990 óta nem érkezett kifejezetten jó film.

Ezt a nem filmek dolgot egyértelműen el lehet utasítani. (Hiszen filmek... :P)
Hogy nekik nem tetszik, az persze szívük dolga. De például a barátaikhoz (Spielberg, Lucas) lehet közelebb állnak azok a filmek. Nincs ezzel semmi baj.

2019-10-28 15:39:00 kaamir #3

Egy Empire-interjúból indult, ahol Scorsese-t megkérdezték, hogy látott-e Marvel-filmeket.

előzmény: Edwest12 (#2)

2019-10-28 15:20:18 Edwest12 #2

Érdekes lenne tudni (lehet, hogy írták valahol), hogy honnan indult ki ez az egész. Nem gondolom, hogy Scorsese beslattyogott valahova azzal a szándékkal, hogy kinyilatkoztassa a lesújtó véleményét. Biztos vagyok benne, hogy még a Marvel legnagyobb rajongói szerint sem lehet egy lapon említeni ezeket a filmeket Scorsese és Coppola munkásságával. A nyilatkozatokat valószínűleg az az örök ellentét szülte, ami az ún. igényes filmművészet művelői és a populárisabb, könnyebben emészthető, és így népszerűbb filmművészet között feszül. Ők egy korábbi nemzedék képviselői, akik mércéje szerint a Marvel filmek valóban nem értékelhetőek azon kívánalmak szerint, amik szerint ők alkotnak. Viszont fogalmazhattak volna cizelláltabban, elfogadva, hogy a világ változik. Csak mert jelen esetben úgy viselkednek, mint azok a nyugdíjasok, akik leragadtak az abakusznál, és ezért a számítógép az ő szemükben haszontalan szar. (Írom ezt úgy, hogy nevezett úriemberek filmjeit nagyon szeretem, a Marvel filmeknek meg max. a felét, ha láttam.)

2019-10-28 14:21:52 kaamir #1

Soha nem csináltam belőle titkot, hogy nem szeretem a Marvel-filmek többségét, illetve, hogy a hollywoodi tömegfilm kreatív válságának orvosi lovainak tartom őket. Ennek ellenére mind Scorsese, mind Coppola véleményét túl radikálisnak tartom. Az számomra értelmezhetetlen, hogy nem valódi filmek. Mi az, hogy valódi film?! Hogy megvetendők? Igen, van köztük olyan, az tény (a teljes Bosszúállók-saga, Fekete Párduc, Pókember Hazatérés pl.). Ugyanakkor vannak köztük szórakoztató, jópofa szösszenetek is (Galaxis őrzői, Vasember 2-3). Szóval ezzel sem tudok azonosulni.

Maradjunk tehát annyiban, hogy a Marvel-filmeknek oroszlánrészük van abban, hogy ilyen alacsonyra süllyedt a blockbusterek általános színvonala, és hogy ekkora igény mutatkozik ebben az évtizedben bűnrossz filmekre.