Szerinted napjaink melyik jelentős politikai/közéleti témája inspirálja majd a legjobban a filmeseket a jövőben? 👁

kaamir kérdése, 2019. április 16.-2019. szeptember 1.

 •   30% (25) Menekültválság/bevándorlás
 •   17% (14) Donald Trump elnöksége
 •   16% (13) LMBT-jogok
 •   10% (8) Terrorizmus
 •   6% (5) Klímaváltozás
 •   5% (4) Fake News
 •   5% (4) Másegyéb
 •   4% (3) MeToo-mozgalom
 •   2% (2) Brexit
 •   2% (2) Genderkérdések
 •   1% (1) Fegyvertartási kérdések
 •   1% (1) Illiberális demokráciák térnyerése

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-07-25 15:04:53 Raul #52

Szerintem nem arra a néhány igényesebb sorozatra gondolt, hanem olyan műsorokra, mint pl. az Áll az alku vagy Észbontók (még szerencse hogy pont ezeket nem ismerheti, de biztos odaát is vannak hasonlók, sőt!).

De valljuk meg, a szellemi igény csökkentésbe a magyar filmek is beszálltak rendesen az utóbbi évtizedekben.

előzmény: saatonda (#51)

2019-07-25 14:39:14 saatonda #51

Woody Allen mondta: Ez már a televízión nevelkedett közönség, amelynek lassan és módszeresen csökkentik a szellemi szintjét."

nem úgy van hogy a tévé aranykorát éljük mesterművekkel?

előzmény: zéel (#49)

2019-07-25 14:38:16 saatonda #50

azért a távolság sem árt, aktuális eseményekről gyakran kevés az információ,ha valaki nem fekete-fehérben látja a világot ahol azonnal tudja, hogy mi a jó-rossz, helyes-helytelen, és nem akar demagóg lenni, akkor azért célszerű várni egy kicsit
ill. nem könnyű ilyen témákból viszonylag érdekes és nem demagóg filmet készíteni.

előzmény: zéel (#49)

2019-07-25 14:10:23 zéel #49

A 90-es évek elejéig sorozatban készültek közügyekkel, társadalmi problémákkal foglakozó érékes magyar filmek.
Azóta...mint a fehér holló. Ritka!
Hogy miért? Hirtelenjében két egyszerű magyarázat jut az eszembe:
1. A hatalomnak nem áll érdekében rendszerkritikus alkotásokat támogatni. Az üzletemberek pedig értik az idők szavát: nem adnak pénzt ilyen típusú filmekre.
2. Pláne, hogy arra is hivatkozhatnak, hogy nincs igény ilyen filmekre.
No, igen, ahogy Woody Allen mondta: Ez már a televízión nevelkedett közönség, amelynek lassan és módszeresen csökkentik a szellemi szintjét.

előzmény: Tenebra (#44)

2019-07-25 08:42:34 oscarmániás #48

Theresa May miniszterelnökségében látok olyan sztorit, ami megérne egy filmet.
Az ukrajnai helyzetből pedig készülhetne egy fantáziadús Marvel film, "náci" zombikkal és Pókemberrel, persze a végkimenetelen nem változtatnának meg semmit sem, pukkadjanak meg a mozilátogatók.

2019-04-20 01:33:01 pietro #47

"Ha már magyarázni kell, hogy ez nem "liberális demokrácia", hanem "népi" vagy "illiberális" demokrácia, mert ez és ez nincs meg benne, vagy nem úgy működik... Akkor az régen rossz. "

Az tényleg rossz, ezzel én is egyetértek, de attól még demokrácia, még ha nem is liberális. Szerintem a jogállamiság az ami megkérdőjelezhető az ilyen esetekben, nem a demokrácia. Pl. Törökország és Oroszország a csalásokkal együtt is egy demokrácia, de jogállamnak már nem nagyon nevezhetjük őket. Az illiberális demokráciák fontos jellemzője, hogy a hatalmukat a demokratikus választásokra hivatkozva legitimálják. Nincsenek fékek és ellensúlyok, nincsenek tiszta választások, sérült vagy nincs jogállamiság, és persze ettől függetlenül majdnem pártállami rendszer van pl. Oroszországban is, de ez jóval törékenyebb mint a szovjet időkben, mert mindezek ellenére mégis demokratikus alapokra van helyezve liberalizmus ide vagy oda. Igenis van ereje a szavazóknak, még ha a klasszikus jogaik nem is feltétlen vannak biztosítva, finoman szólva. Erre példa, hogy az ellenzéki szereplőket, akik valóban veszélyesek, tényleg kicsinálják (nem feltétlen szó szerint), mert félni lehet tőlük a demokratikus választásokon. Nem demokratikus választási rendszerben viszont labdába se rúghatnának, pontosabban nem is úgy próbálnék megdönteni a hatalmat a veszélyes ellenzéki figurák, mert az értelmetlen lenne egy nem demokratikus országban. Bár most is értelmetlennek tűnik sokszor, de az esélye akkor is megvan, ezért próbálkoznak azért. Aki pedig nem veszélyes vagy csak dísznek van, annak örülnek, hiszen lehet rájuk mutogatni, hogy van ellenzék, tehát demokrácia van - és tényleg. Cserébe jogállam és (klasszikus) liberalizmus nincs vagy minimálba...

Ugyanez a törököknél kb., ott pl. az önkormányzatin is bukott két fontos várost Erdogan, demokratikus úton - más kérdés, hogy jogállami módon hogy fogja ezt szabotálni (pontosabban a jogállamiság hiányában). Függetlenül attól, hogy valószínűleg szétcsalták Erdoganék a választást, illetve lejt a pálya, leuralnak és megfélemlítenek mindenkit stb., de most még akkor is demokratikus. Mondjuk inkább torz demokráciának kéne hívni az ilyet, nem illiberálisnak (az itthonit pedig mondjuk "bántóan aránytalan képviseleti demokráciának", de a torz jelzőt ehhez is hozzácsaphatjuk). Nyilván rohadt óvatos Erdogan, mert ezúttal Erdogan pártiak is szavaztak az ellenzéki jelöltre, nélkülük ugyanis nem lehet nyerni, mert tényleg túlsúlyban vannak a szavazók között és súlyuk van a szavazáson, tehát van egyfajta demokrácia. (Puskaporos hordó ha rosszul kezeli a dolgot, mert a sajátjai is ellene fordulhatnak.)

Ettől függetlenül vagy épp ezért, értelmes filmet elég nehéz csinálni a témában és a célközönség nagyon kicsi. A hard core illiberális országok filmesei biztosan szívesen csinálnának erről filmet, de senki nem szeret mondjuk egy napon radioaktív kávét vagy hasonlót iszogatni (ennél még a jégcsákány is humánusabb volt). Hollywood számára amúgy is érthetetlen ez. Ahogy pl. Bannon se tud igazán mit kezdeni az ő altright felfogásával az itteni populistákkal, úgy az amerikai nézőknek is ez kb. ilyen afrikai diktátorok szintjén érdekes, tehát ilyen akciófilmben főgonosznak be lehet rakni, és kb. ennyi. A nyugatiak pedig nagyjából ugyanígy, a szokásos "liberális demokrácia" arroganciájával és az amerikaikhoz hasonlóan felszínesen nézik az egészet. Némi joggal, mert keletebbre (így nálunk is) tipikus liberális demokrácia nem igazán volt, sőt szinte sosem (nálunk is max. rendszerváltás után, de inkább próbálkozás volt, mint ténylegesen az). És ezért tényleg mi vagyunk a felelősek, hogy két fűszálat nem tettünk keresztbe érte, így pl. anno a rendszerváltást nem kiharcoltuk, hanem egyszerűen az ölünkbe hullott. (Igazából még így is csoda, hogy volt egyáltalán itthon és nem lettünk kb. Fehéroroszország. Bár egy esetleges teljesen kifejlődött illiberális demokráciánál lehet még az is jobb lesz.) És hát ennyire is becsültük meg a lehetőséget. De talán majd most, ha sikerül kiharcolni egy igazi, klasszikus liberális demokráciát és kialakul ezzel egy öntudatos demokratikus klasszikus liberális polgári szemlélet, köszönhetően majd a témában készült szemfelnyitó magyar filmeknek is, és ez esetben megbecsüljük a fékeket és ellensúlyokat, lesz polgári ellenállás, amikor kell és akkor majd felébredünk és bilibe lóg a kezünk, mert ez elég reménytelen, álomkategória jelenleg...

Mindenesetre egy jó magyar filmet megnéznék a témában, de majdnem esélytelen. A bevándorlás PC megközelítése, illetve a klímaváltozás lesz a divatosabb téma a jövőben leginkább, ami nem baj, csak valószínűleg azok is kb. a Disney féle módon nyúlnak majd a témához, amik lehet szórakoztatóak lesznek, és ezzel persze nincs is gond, de valós értéket és tartalmat nem fognak nagyon képviselni, amivel szintén nincs gond, hiszen ez a túlfogyasztó, folyamatos növekedés alapú kapitalista rendszer nem saját maga ellensége, nem fogja saját magát leleplezni és megbuktatni, márpedig a filmek is ebben a rendszerben készülnek (na ezzel van inkább a gond). Tehát amatőr szerzői filmek lehet készülnek, de nagy karriert nem fognak befutni, ha egyáltalán. Én a filmektől megváltást nem várnék. Általában a jól sikerült filmekkel is az a gond, hogy ha még jól is megfogalmazzák a problémát és jól rámutatnak, érzékenyítenek, csak azokra hatnak, akik amúgy is fogékonyak arra. Akikre viszont hatni kéne azok tulajdonképpen meg se nézik, el se jut hozzájuk. (Oké, kivéve a gyerekeknál. Ilyenkor működhet a dolog hosszútávon és preventív módon fogékonnyá tehetnek, érzékenyíthetnek így, de ez is egy kétélű dolog.)

Trumpról készülhet majd pár szatíra, ami a demokrata közönségnek szól, hogy mekkora buta pancser, és azok is akik rájuk szavaztak (kb. mint az elkészült brexites film). Az LMBT-gender filmek száma folyamatosan növekszik majd a jövőben még inkább, az valószínű. A metoo mozgalom pedig még zajlik, visszafelé is elsül néha (pl. Asia Argento, de szerintem a Jackson ügy is hasonló), ez még nem lejátszott történet, még korai lenne szerintem feldolgozni. Ha Weinsteint elítélik vagy épp felmentik, arról már készülhetne egy-két film talán, de sokat nem várok.

A fake newsról már leírták, hogy miért nehéz téma és emiatt kevésbé várható róla film (de szerintem azért egy-kettőt összehoznak azért), a fegyvertartás meg kb. pont annyi filmet fog kitermelni mint eddig, de azt stabilan. A brexitről is biztos készül még jó pár film.

előzmény: Tenebra (#44)

2019-04-19 22:25:29 Olórin #46

"Mert ha már magyarázni kell, meg jelzőkkel kell illetni a demokráciát, akkor az nem demokrácia."
Tehát a liberális demokrácia sem demokrácia?

A liberális demokrácia a legdemokráciább demokrácia:) Ahogy Tenebra írja, a demokrácia népuralom, a liberális demokrácia pedig ennek a népuralomnak a bebiztosítása - azért hívják liberálisnak, mert a liberalizmus eszméi gondoskodnak róla (a hatalmi ágak szétválasztásával, az egyenlőségen alapuló jogrendszerrel stb.), hogy a demokrácia alapelvei ténylegesen érvényesüljenek, és még egy nép által megválasztott vezető se élhessen vissza a hatalmával, vagyis valóban érvényesüljön a nép akarata. (Mármint: elméletben, ugye. A valóság már más kérdés.)

előzmény: agymosott09 (#36)

2019-04-19 21:06:45 saatonda #45

értem, nem ismerem a tanulmányod, mindenesetre szomorú hogy köbliék így gondolkodnak
a szegénylegények is történelemhamisítás, jancsó szerint nem 56-ról szól, de ha mégis, az régen volt egy kicsit keményebb diktatúrában
a többi szerintem valami félreértés lehet, de nem megyek végig rajta hogy mit mondtam mit nem, nincs túl nagy jelentősége, úgy sem én fogom megmondani, melyik alkotó mit csináljon és mit ne:)

előzmény: Tenebra (#44)

2019-04-19 14:30:14 Tenebra #44

"és hol van arra bármiféle igazolás, hogy ez a kortárs helyzetről szól, nem egyszerűen az ábrázolt kor, a hazai hagyomány kívánja meg ill. az az egyszerű tény, hogy teljesen demokratikus társadalmat sokkal nehezebb leképezni, mint valamennyire diktatórikusat?"

Igen, ezt a kérdést én is feltettem magamnak az említett tanulmányom megírása előtt, mikor még csak a hipotézisnél tartottam. Ezért kerestem interjúkat, illetve én is készítettem interjút 1-2 érintett alkotóval, amelyek igazolták a feltevésemet. A Szász-Köbli páros is elismerte, hogy azért annak ellenére, hogy filmjeik javarészt a múltban játszódnak, a jelenre vonatkoznak. Sopsits Árpád szintén lenyilatkozta ezt néhány interjúban. A jelen idejű filmeket már nem is említem, a Kojot kapcsán kialakult botrány például ezt igazolja, amit alább leírtam. Sajnos a tanulmányomat még nem tudom belinkelni, mert már tavaly leadtam, de valami miatt a felület, ahol meg fog jelenni, még nem végzett a szerkesztéssel.

"ill. ha igazad lenne, az mitől lenne jó?"

Visszakérdezek: az mitől jó, hogy pl. a Szegénylegények vagy a 80 huszár az 1848/49-es szabadságharcot használták fel, hogy 1956-ról és a megtorlásokról beszéljenek alkotóik? Miért lenne jó az, ha ártalmatlan, a valósággal semmilyen kapcsolatban nem levő szórakoztató filmek készülnének? Vagy miért jó az, hogy például a Pappa pia kvázi a határátlépés ellen, a "Magyarország jobban teljesít" ideológia mellett teszi le a voksát? :D A filmek ideológiai konstrukciók, mivel emberek hozzák létre őket, és ezeknek az embereknek van egy nagyon határozott véleményük a társadalomról vagy a világról, amiben élnek. Még a Marvel vagy a Star Wars-filmek is ezt próbálják megfogalmazni, ha suta módon is.

A demokráciához is kapcsolva: szerintem (és nemcsak szerintem) az nemcsak jó, hanem kívánatos is, hogy egy országban legyeneke fékek és ellensúlyok. Ezt pedig most tág értelemben veszem, tehát nemcsak jogi és közigazgatási intézményekre gondolok (három hatalmi ág, ilyenek), hanem a kultúrára, a művészetre is. Kell a "diverzitás" a művészeti életben. Kellenek társadalomkritikus alkotások, mert ezek is visszajelzések a rendszer felé, hogy valami nem jó. Persze ezeket még kevésbé értékelik a politikusok, hatalmasságok, mint a a választópolgárok véleményét. Ahogy az embereket, úgy a filmeket is inkább manipulálni szeretné a hatalom, semmint tanulni tőlük. Igaz, én hiszek abban, hogy a film nem kizárólag szórakoztatóipari termék, nem vásári mutatvány, hanem komoly művészeti ág is, egy kifejezési forma. És nem tartom ördögtől valónak, hogy a szórakoztató és a társadalomkritikus funkció összekapcsolódik. Sőt a magyar filmeseknek inkább az a problémája, hogy nem mernek erősen fogalmazni. A film pedig egy erős médium, hatalma van arra, hogy agyakat mosson, ahogy arra is, hogy megmutassa a problémákat. Ezt használni kell. Nem azért, mert megváltoztathatja a világot - erre esély sincs. Viszont vitákat indíthat egy-egy alkotás, és ezek a viták akár társadalmi-politikai változásokat is generálhatnak.

-------

A demokráciához még: "Tehát a liberális demokrácia sem demokrácia? Ez egyre jobb kezd lenni. Lassan közeledünk az igazsághoz, miszerint demokrácia nem létezik."

Számomra csak egyfajta demokrácia létezik: a demokrácia. Mint alább is írtam, ha már magyarázni kell, mi a demokrácia, meg jelzőkkel ("népi", "illiberális"), az régen rossz, és akkor kezdődik a tekintélyuralmi rendszer, ami kapu a diktatúrához. Én a szó eredeti, görög jelentésében hiszek, még ha az athéni demokráciában nem is általános és széles körű választójog létezett. Azaz "népuralom", amelyben nem a vezetők mondják meg, mit csináljanak, mit szeressenek, merre menjenek az emberek, sőt milyen valóságkonstrukciót tartsanak elfogadhatónak, hanem az emberek dönthetnek arról, hogyan akarnak élni. Egy demokráciában, illetve demokratikus köztársaságban van szabad sajtó, média, szólás- és gyülekezési szabadság, független bíróság, stabil alkotmány stb. Ha már magyarázni kell, hogy ez nem "liberális demokrácia", hanem "népi" vagy "illiberális" demokrácia, mert ez és ez nincs meg benne, vagy nem úgy működik... Akkor az régen rossz. :D

előzmény: saatonda (#35)

2019-04-19 14:27:24 Umberto #43

Rendben, még egyszer bocsánat! Tekintsétek hozzászólásomat tárgytalannak!

előzmény: csabaga (#42)

2019-04-19 14:26:02 csabaga #42

A Blikk biztosan le is hozza, de szerintem a KT. maradjon meg olyannak, amilyen volt.

előzmény: Umberto (#41)

2019-04-19 14:13:21 Umberto #41

Elnézést, ezt most azért éreztem idevalónak, mert egyrészt aktuális a hír, másrészt egy világhírű színésznő véleményéről szól.

2019-04-19 14:07:43 csabaga #40

Javaslom belinkelni Trumpot, minden MeToo cikket, az arabokat, meg mindent, ami politika...Ugyan a KT. /filmes oldal lenne/ tiltja, de mindegy.

2019-04-18 20:59:37 saatonda #38

(van a művelt köznyelvi jelentés, ezen túlmenően rengeteg fogalomhasználat, elmélet, nyilván a nyugati fősodor inkább a kortárs nyugatra vonatkoztatható jelentéseket használja, de attól még van sokféle. szvsz terméketlen ilyesmin vitatkozni, konkrét helyzetek-rendszerek vannak amiket le lehet írni, így általánosságban, mi a demokrácia mi a liberalizmus stb sokra nem vezet a vita)

előzmény: agymosott09 (#36)

2019-04-18 20:57:16 saatonda #37

az persze lehetséges, hogy komédiákat, szórakoztató tömegfilmeket így közelítünk meg, vagy éppen olyan "zsánert" találunk amelybe tökéletesen illik a jelenlegi megközelítés történelmi köntösben is, pl. film noir (kínai negyed-hetvenes/harmincas évek amerikája), de egyébként kortárs szemszög/tematika stb erőltetése a múltra általában rossz eredményre vezet, más kérdés hogy egynémelyik ilyen filmet istenítettek a kritikusok akiknek az ilyesmi nem zavaró---nekem igen
az is gond, ha felszínes vagy éppen bárgyú módon erőltetjük be a komoly tartalmat szórakoztató filmekbe, marvel csak az említett példa, van sok más is

előzmény: saatonda (#35)

2019-04-18 20:48:29 agymosott09 #36

"Mert ha már magyarázni kell, meg jelzőkkel kell illetni a demokráciát, akkor az nem demokrácia."

Tehát a liberális demokrácia sem demokrácia? Ez egyre jobb kezd lenni. Lassan közeledünk az igazsághoz, miszerint demokrácia nem létezik.

előzmény: Tenebra (#31)

2019-04-18 19:47:19 saatonda #35

és hol van arra bármiféle igazolás, hogy ez a kortárs helyzetről szól, nem egyszerűen az ábrázolt kor, a hazai hagyomány kívánja meg ill. az az egyszerű tény, hogy teljesen demokratikus társadalmat sokkal nehezebb leképezni, mint valamennyire diktatórikusat?
ill. ha igazad lenne, az mitől lenne jó?
vagy miért jó az, hogy egészen elképesztően rosszul csináljuk, mint pl az említett két marvel-filmben, melyből számomra az amerika kapitány 3. a sorozat második legrosszabb epizódja a vasember 2 című remekmű után?
a young adult disztópiák pl. mire reagálnak? vagy úgy általában a posztapokaliptikus filmek miért (voltak ha már nem azok) divatosak?
stb. stb.

előzmény: Tenebra (#34)

2019-04-18 12:34:11 Tenebra #34

"Az illiberális demokráciák térnyerése egy nagyon érdekes kérdés, a jelenlegi politikai helyzetünkben is mindig azt mondom, bárhogyan is néz ki bárkinek ez most, majd az utókor mondja el róla, hogy mire akar emlékezni. "

Ha megnézed, a kortárs magyar bűn(ügyi) filmek nagy része már most is erről szól. :D Nincs mindegyikben direkten kimondva, főleg, hogy sok a történelmi thriller, amelyek az ötvenes-hatvanas években játszódnak a kemény és a puha diktatúra idején. Írtam is erről már egy komolyabb elemzést. Persze nem mondom, hogy ezzel nem lehet vitatkozni, de elég szembetűnő, hogy a kortárs magyar filmekben általában van egy kvázi "atyafigura", aki a hatalomban van, és vagy a háttérből irányít, vagy nyíltabban parancsol, de minden esetben a saját képre formálja a törvényeket, sajátosan értelmezi a "demokráciá"-t és a fejlődést. A vizsgában a Haumann Péter-figura ilyen, a A martfűi rémben is ott van ez az atyáskodó, mindent felülbíráló, az igazság kiderülését akadályozó hatalmasság, a Kútban szerintem a László Zsolt karaktere ilyen, a Kojotot szerintem nem is kell ecsetelni, a Jupiter holdjában meg Cserhalmi rendőrfigurája ilyen. :D Az 1945 és a Brazilok nem bűnügyi filmek (előbbi mondjuk egy bűnfilmnek tekinthető), de ezekben is ott van ez a paternalista figura, aki kialakítja a saját kiskirályságát, manipulálja az egyszerű embereket, és csak abban az értelemben fejlődhet a falu, ahogy a vezér gondolja. Meg szerintem még ide sorolható a nemrég bemutatott X - a rendszerből törölve vagy az Apró mesék is, amelyben a hatósági figura értelmezi sajátosan a törvényt, és ítélkezik pofára. Jellemzően egyik ilyen filmben sem egyértelmű a diktatúra (vagy a forradalom után, vagy az 1949-es sztálinista fordulat előtt játszódnak a történelmi filmek is - nem véletlen ez sem), inkább egy áldemokratikus, tekintélyelvű rendszermodell rajzolódik ki a kortárs magyar filmekben. Az X talán a legdirektebb ebből a szempontból, mert ott konkrétan megidézik a 2006-os tüntetéseket is. :D (Nálunk ez egy olyan referencia a XXI. századból, amit a mai napig felemleget a társadalom és a politikai retorika, plusz az öszödi beszéd - ebből készült is egy igen gyenge film. :'D) Az Aranyéletet meg gondolom, nem kell bemutatni különösebben, annál konkrétabb, merészebb alkotás nem készült se előtt, se azóta. De az ugye tévésorozat.

Tehát láthatóan már várni sem kell arra, hogy aktuális jelenségekkel foglalkozzanak akár hazai filmek. Az biztos, hogy nálunk aktualitásokat soha nem fognak direkten feldolgozni, a Kádár-korszak hagyománya tovább él, azaz az alkotók virágnyelven beszélnek inkább, vagy háttérbe szorítják a konkrétumokat. Az X és az Aranyélet kivételek, de ezek erősítik a szabályt. Az olaszok ebből a szempontból merészebbek voltak, illetve szerintem ma is azok. Lásd Stefano Sollima filmjeit. De a tendencia inkább az, hogy aktualitásokkal nem foglalkoznak direkten, főleg a fősodorban. A Marvel így is igen merész ebből a szempontból, hiszen pl. a Marvel Kapitány esetében is beleengdte a filmbe a "menekült vs. terrorista" kérdést a Skrullokon keresztül. Vagy a Fekete Párduc is kitért erre röviden (Wakanda és "falépítés" esete).

előzmény: ChrisAdam (#33)

2019-04-18 11:30:50 ChrisAdam #33

Szerintem nagyon is érdekes kérdés, amiről lehet politikai fröcsögés nélkül vitázni, diskurálni.

De akkor már én is kifejtem a véleményemet: egyetértek Tenebrával abban, hogy a Brexit és Trump eléggé száraz dolog ahhoz, hogy egy emlékezetes politikai drámát lehessen csinálni belőle. Nem történt (még) olyan esemény ebben, ami forgatókönyvért kiáltana. (Vagy próbáljanak meg felhúzni egy sztorit egy Twitter-bejegyzés köré, haha.)

A fake news egy baromi nehéz téma, mert nagyjából megfoghatatlan, illetve ábrázolhatatlan. Vagy egy iszonyatosan demagóg, de valós keretek közt elképzelt sztorit tudok elképzelni, vagy egy szándékosan kisarkított, túlzott disztópiát. De akkor már ehhez inkább a social media térnyerése az, ami inkább ihletet adó, és nem csak a fake news kapcsán.

Az illiberális demokráciák térnyerése egy nagyon érdekes kérdés, a jelenlegi politikai helyzetünkben is mindig azt mondom, bárhogyan is néz ki bárkinek ez most, majd az utókor mondja el róla, hogy mire akar emlékezni. És ez nagyon fontos lesz. És akkor itt meg is állok.

A menekültválságra szavaznék, mert az a leginkább filmre vihető téma: lehet monumentális, látványos, izgalmas, de művészi is: rengeteg műfajban ki tud bontakozni.

A MeToo-mozgalmat is mondanám, de szerintem nem nagyon fog születni progresszív, szókimondó alkotás, vagy csak a nagyon független, nagyon indie-vonalon. Egy ilyen témában nehéz objektíven dokumentálni, hogy átélhető is legyen a dráma része, hiszen nagyon meredek pengeélen táncolás lenne.

A terrorizmus meg egy jó ideje jelen van, nem újkeletű dolog, viszont a párizsi vagy nizzai eseményekről egészen biztos, hogy készülni fog film.

előzmény: csabaga (#27)

2019-04-18 08:17:40 oscarmániás #32

Ez egy nagyszerű hozzászólás volt. Az első feléhez hasonlót szerettem volna írni tegnap - csak nem szántam rá időt- , az utolsó harmada meg pontos meglátása a lényegnek.

előzmény: Tenebra (#31)

2019-04-18 07:44:38 Tenebra #31

A menekültkrízis az szerintem egy elég emlékezetes esemény marad, amire már csak azért is sokan fognak emlékezni, mert egyes államok vezetői morális pánikot keltve kerítést és falat emeltek a menekültek elé. Egyébként erről és a Brexitről is tulajdonképpen már 2006-ban készült egy film, Az ember gyermeke. :D Legalábbis Cuarón filmjét újranézve kísértetiesen hiteles az a disztópia.

Egyébként magát a Brexitet vagy Trump uralmát nem tartom kiemelkedő eseményeknek, szerintem ezek a filmeseket kevésbé fogják megihletni. Legfeljebb készül majd pár év múlva egy olyan film Trumpról, mikor már végre eltakarodott a hatalomból, mint az Alelnök. :D

A terrorizmus mindig téma lesz, ez biztos, de szerintem nem annyira a közelmúltbeli tragédiák, hanem a 9/11 vagy az 1970-es évek nyugati terrormerényletei maradnak a filmesek érdeklődésének centrumában. Ez utóbbiról különösen hasznos lesz a jövőben is filmeket készíteni, mert a német Rote Armee Fractionnak vagy az olasz Brigate Rosse-nak aligha volt köze arab származású emberekhez. Tehát a terrorizmus nem nemzetfüggő, hanem káros, szélsőséges ideológiák terméke. A pár éve bemutatott Entebbe c. film ezt ragadta meg jól, amelyben a RAF terroristáitól még a palesztin terroristák is megrémülnek. :D

Hiányolom a listáról amúgy a Snowden-ügyet, ami korunk Watergate-botránya volt, és inspirált is néhány politikai thrillert (pl. a Snowden Oliver Stone-tól), sőt meglátásom szerint még a kortárs szuperhősfilmekben is lecsapódott (pl. az Amerika Kapitány: Polgárháború).

Szerk.: Az illiberális demokráciára amúgy én mindig azt mondom, hogy igen, az létezik, és olyan, mint annak idején a "népi demokrácia" volt. Vagyis nem demokrácia. :D Mert ha már magyarázni kell, meg jelzőkkel kell illetni a demokráciát, akkor az nem demokrácia. Ugyanígy köztársaság van, a népköztársaság viszont már nem köztársaság, hanem valami egészen más.

2019-04-18 06:49:45 kaamir #30

A kérdés nem politikai, hanem filmes jellegű. Nem arra kérdeztem rá, h mi a véleményetek a Brexitről, Trumpról vagy a menekültválságról, hanem hogy melyik lehet a leginspiratívabb a filmeseknek.

OK, h ne politizáljunk, de hát a filmek is reflektálnak a közéleti eseményekre, így sztem nekünk is reagálni kell arra, h ezt hogyan és miképpen teszik.

előzmény: csabaga (#27)

2019-04-17 22:14:35 ryood #29

ne ferdíts félre légyszi, kurvara nem ezt irtam.

előzmény: Xaos (#23)

2019-04-17 19:56:15 dorothygale #28

A Notre Dame-i tűz

2019-04-17 19:15:17 csabaga #27

KT. szab. 2. pont. Nem tudom, mindez hogy kaphatott szabad jelet...

előzmény: ChrisAdam (#25)

2019-04-17 19:06:53 Xaos #26

Szerény képességű honfitársaim sok ezer számban osztogatják a videót a legnépszerűbb közösségi oldalon (tuggyukmi), ahol egy tűzoltót vélnek arabnak a kigyulladt Notre-Dame katedrális egyik erkélyénél.
Rá is nyomok a Fake News-ra. Most vagy nagyon durván hülyül az emberiség, vagy régen is ennyi hülye volt, csak nem volt internet, hogy láthassuk megnyilvánulásaikat.

LEHET MODERÁLNI :(

2019-04-17 18:59:32 ChrisAdam #25

Jaj, feleim, a politikával csak óvatosan.

2019-04-17 16:00:34 Ragemarci #24

Ő ő Ez nem sikerült. Mind1is

2019-04-17 15:44:20 Xaos #23

Ennyi erővel Törökország is demokrácia.

előzmény: von Schatu (#19)

2019-04-17 15:32:24 MicaHiro #22

Fordítok: ryood szeretné, hogy lehessen úgy értelmezni, hogy neki van igaza

előzmény: ryood (#21)

2019-04-17 14:00:57 ryood #21

oké, lehet ilyen szigorúan értelmezni a két kifejezést. akkor nem oximoron. de lehet tágabban is. úgy meg az.

előzmény: von Schatu (#17)

2019-04-17 12:47:30 oscarmániás #20

Klímaváltozás biztos, mert nyerő műfaj a katasztrófafilm, ide venném még a környezetvédelem kérdését is.
Egyébként az összes témát bele lehetne passzírozni egy csípős szatírába, vagy egy korhatáros gialloba.

2019-04-17 11:57:10 von Schatu #19

Na ja, Magyarország jobban teljesít az illiberális demokrácia eklatáns példájaként. Demokrácia ugyan, mert elvileg a nép szavazta meg a vezetöket, de rendesen sérülnek a liberális jogok.

előzmény: kaamir (#18)

2019-04-17 11:50:44 kaamir #18

Ez igaz, viszont a vicc az, hogy az illiberális demokráciát pont demokratikus diktatúrákra, azaz a hazaihoz hasonló hibrid rendszerekre alkalmazzák.

előzmény: von Schatu (#17)

2019-04-17 11:36:15 von Schatu #17

A kifejezés rohadtul nem oximoron, ugyanis a demokrácia és a liberalizmus két teljesen eltérö dolog.

A demokrácia egy hatalomgyakorlási módszer, ahol a nép választ meg vezetöket vagy közvetlenül (lásd régi görögök) vagy közvetve (lásd a mai parlamentáris demokráciákat).

A liberalizmus meg egy társadalmi elv, ami magába foglalja többek között a jogegyenlöséget, a vallásszabadságot, meg még számos, a felvilágosodás során elötérbe került társadalmi értéket. De ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan választják meg az ország vezetését.

Mivel a mai demokráciák döntö többsége liberlális demokrácia, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kettö ugyanaz. De, ahogy agymosott09 írta, elég csak az athéni demokráciára visszatekinteni, ahol csak a felnött, szabad, egészséges férfiak szavazhattak, akik a lakosság kb. 30%-át tették ki.

A demokratikus diktatúra az oximoron, vagy a liberális elitizmus.

előzmény: ryood (#16)

2019-04-17 09:52:13 ryood #16

ettől még maga a kifejezés egy oximoron.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#13)

2019-04-17 09:01:27 kaamir #15

Igen. Szerintem érdekes kérdés, h mondjuk a távoli jövőben ezek közül az aktualitások közül mi lesz az, amihez majd újra vissza- és visszanyúlnak a filmesek (ha egyáltalán lesz ilyen). Mint ahogy mondjuk ma is előszeretettel foglalkoznak a szesztilalom korszakával vagy a Nixon-érával.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#4)

2019-04-17 00:33:16 The Cortez #14

Brexit-film már van, olyanok is, amik a terrorizmusról szólnak, a fegyvertartás Eastwood terepe, Trumpról és illiberális demokráciáról szóló még nincsen. A MeToo-val foglalkozó mozik érdekesek lehetnének, ha a mozgalom valódi arcát mutatnák meg, viszont az LMBT-téma meg a genderőrület már egy ideje elkezdődött a filmekben is.

2019-04-16 23:49:08 Interracial Facial Creampie #13

Visszakanyarodva a saját kommentemhez, Trump elnökségétől eltekintve minden egyes témában készült már film, több is. Szóval a "majd" már rég itt van.
Egyébként meg hogy a bánatba ne létezne illiberális demokrácia? Ami nem létezik, az a "másegyéb". :)

2019-04-16 22:39:20 agymosott09 #12

Én is erre szavaztam, és erre is gondoltam. Egészen pontosan az, ahogy átalakítja az emberek agyát.

előzmény: Raul (#11)

2019-04-16 22:23:48 Raul #11

Szerintem másegyéb, éspedig a közösségi média (amennyiben ez belefér a kérdésbe).

2019-04-16 22:15:22 ryood #10

(csak félig) OFF-ON
mikor csinál már végre egy magyar rendező valami kellően merész szatírát a rendszervált(oz)ásról?

2019-04-16 21:26:35 agymosott09 #9

Athénban ezek szerint liberális demokrácia volt? :D

előzmény: Xaos (#6)

2019-04-16 20:17:00 Kempesbaba #8

Amúgy komoly pénzt mernék tenni rá,hogy Trump film pikk-pakk lesz

2019-04-16 20:08:43 Kempesbaba #7

Ez így van

előzmény: Xaos (#6)

2019-04-16 20:05:18 Xaos #6

"Illiberális demokráciák"
Ilyen nem létezik. Ez paradoxon. A demokrácia az csak liberális lehet.

2019-04-16 19:55:27 Ugor #5

Én is az összesre szavaznék, és ha ez az idők szava, hát hajrá! Dolgozzuk fel filmen is!

előzmény: Ágó (#1)

2019-04-16 19:55:14 Interracial Facial Creampie #4

Majd? A jövőben?

2019-04-16 19:52:02 Ugor #3

:o)) Rendeltünk piros lapot a nyomdából, pótlólag.

előzmény: Ragemarci (#2)

2019-04-16 19:37:32 Ragemarci #2

Ajjajjaj. Modik! Piroslapokat előkészíteni. :-D Amúgy igen, mindrol van/lesz film.

2019-04-16 19:07:06 Ágó #1

Az összes.