Szerinted filmet nézni, érteni meg lehet vagy meg kell tanítani az embereket?

Ugor kérdése, 2018. szeptember 22.-2019. január 20.

 •   28% (22) Aki elég intelligens és sok filmet lát, az ráérez a felszín mögötti tartalmakra magától
 •   20% (16) Habitus kérdése. Van, aki fejleszthető, érdeklődő és tanul, van, akin semmi sem segít
 •   20% (16) Na, ez aztán egy teljesen ostoba kérdés volt megint
 •   11% (9) Az természetes, hogy mindenki mást és mást lát egy filmben. Nincs ezzel semmi tennivaló
 •   6% (5) Van, aki egy életen át nem jön rá, hogy nem értette meg a legtöbb film üzenetét
 •   5% (4) Korai műveltség, családi háttér kérdése az egész. Sok közös, együtt feldolgozott filmélmény
 •   3% (2) Persze. A film egy speciális közlési forma, sajátos nyelvezete van, azt tanulni kell
 •   1% (1) A könyvek gazdagítják a fantáziát, a filmek meg elszegényítik azt
 •   1% (1) A véleményem eltér ezektől, de lent szívesen megírom
 •   1% (1) Nem, csak a filmesztétika segít, a speciális filmnyelv tudományos magyarázata
 •   1% (1) Nem. Valaki egy filmet vagy ért, vagy nem. Sokszor nem is lehet segíteni ezen
 •   1% (1) Sok olvasás kell hozzá, irodalmi ismeretek. Akkor a filmet is érteni fogja mindenki
 •   1% (1) Vannak beképzelt nagyarcok, na, azok meg azt hiszik, hogy mindent értenek meg tudnak

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-10-04 00:33:45 Olórin #20

"gyakran a rendező sem tudja"
Ki állítja, hogy a rendező sem tudja? Te, a néző, mert az adott filmet nem szereted/nem érted? És ha te nem érted, akkor nyilván a rendező sem értette? Van fogalmad róla, mennyire brutálisan-durván szubjektív mindaz, amire a nagy okosság álcájában rákérdezel?

előzmény: csabaga (#14)

2018-10-03 20:00:07 Ugor #19

Nem baj.

előzmény: csabaga (#18)

2018-10-03 19:58:50 csabaga #18

Sok esetben a filmkritikusoknak sem megy ez a dolog...

előzmény: Ugor (#17)

2018-10-03 19:54:35 Ugor #17

Én, persze, de a fene se gondolta, hogy meg is kell magyarázni... :o))

előzmény: csabaga (#16)

2018-10-03 19:00:38 csabaga #16

Te dobtad be...

előzmény: Ugor (#15)

2018-10-03 18:34:26 Ugor #15

Ezt most kitől kérdezed megint, tőlem?

előzmény: csabaga (#14)

2018-10-03 17:39:22 csabaga #14

Megint megkérdezem, mit jelent egy filmet "érteni", mikor gyakran a rendező sem tudja ( vagy zavaros neki), mit is akart mondani a filmmel, vagy egyes részei mit is jelentenek, vagy mi az értelmük, logikájuk a tárgyi hibákról nem is beszélve?

2018-10-02 18:23:26 zéel #13

Egy-egy adott film megértésének meg ezen túlmenően egész más feltételei is vannak/lehetnek, élettapasztalat, kulturális/történelmi/stilisztikai/stb. háttértudás, empátia, műveltség, intelligencia...
Bizony!

előzmény: Olórin (#11)

2018-10-02 14:24:27 kaamir #12

Előbbit szerintem nem kell tanulni, annyira ömlik a vizuális történetmesélési forma mindenhonnan, hogy az ember már gyerekként, spontán kitapasztalja (reklámokból, rajzfilmekből), hogyan működik a film nyelve

Ez igaz természetesen, ugyanakkor problémát is jelent, hogy egyféle vizuális történetmesélésre vannak "kondicionálva" az emberek. Ezt a - nevezzük kommersznek - sémát nagyon értik, viszont nagyon nem tudnak mit kezdeni azzal, ha egy film más megközelítést alkalmaz.

előzmény: Olórin (#11)

2018-10-01 12:15:49 Olórin #11

Mintha keveredne, hogy akkor most a filmnyelv értéséről vagy egy-egy film (üzenetének) megértésről van szó.

Előbbit szerintem nem kell tanulni, annyira ömlik a vizuális történetmesélési forma mindenhonnan, hogy az ember már gyerekként, spontán kitapasztalja (reklámokból, rajzfilmekből), hogyan működik a film nyelve, mit jelent egy vágás, egy áttűnés, egy leblende, bizonyos beállítások stb. Persze ennél a hétköznapi befogadói szintnél lehet jóval mélyebbre is menni, de az meg már egy egészen más kérdés.

Egy-egy adott film megértésének meg ezen túlmenően egész más feltételei is vannak/lehetnek, élettapasztalat, kulturális/történelmi/stilisztikai/stb. háttértudás, empátia, műveltség, intelligencia...

2018-10-01 10:58:06 kaamir #10

Janisch Attila megmutatja, hogy kell ezt élesben:

Ez az egyre áthatolhatatlanabb, egyre sűrűbb környezetmassza morfolódik a kezdeti, majdnem realista városképből a mindent elnyelő, mindent leszívó, mindenre rátapadó és mindent körülvevő mocsárrá, amelyben a főszereplő is menthetetlenül (a világgal együtt) elmerül, miközben a célja még csak nem is az, hogy áthaladjon rajta, hanem „csak” az, hogy a saját múltját (identitását) megtalálja.

https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/janisch-attila-kulonvelemenye-nemes-jeles-laszlo-napszalltajarol-113977

Jujjjjjjj

előzmény: saatonda (#8)

2018-09-28 12:15:04 dézi #9

meg lehet és meg kellene, de maga a lexikális vagy elméleti tudás nem elég az értelmezéshez. kell hozzá egy csomó minden más is (pl. empátia, érzelmi intelligencia, nyitottság), amit nem (csak) filmek kapcsán kellene megtanítani és megtanulni. sőt, ez utóbbi képességek sokkal fontosabbak (bármilyen művészeti alkotás megértéséhez), mint az előbbiek.

2018-09-27 19:58:39 saatonda #8

bár lehet hogy tényleg meg lehet tanítani.

GY. ZS. PhD, filmet értelmez (napszállta)

"...a zavarbaejtő, kifejtetlen és talán nem eléggé átgondolt módon gender-utalást felvető
végkifejlettel több hetes töprengés után sem tud mit kezdeni. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy az identitás elbizonytalanodásának bohózatba illő álca-fordulattal történő felvetése csakis a perceptuális-realista szintről a szimbolikus-allegorikus értelmezés területére való átlépéssel kezelhető, azonban így sem sikerült igazán fogódzót találni rajta. "

2018-09-25 10:23:22 Tenebra #7

"Filmet elemezni mindenki tud" - mondta egyik egyetemi tanárom, aki amúgy igencsak lenézte a filmelemzéseket, de csak a kijelentését nézve igaza van. Azért nem kell egyetemre menni, vagy könyveket bújni, hogy valaki elemezzen egy filmet. Félreértelmezni lehet az alkotó üzenetét, ahogy ezt tették sokan pl. az Amerikai história X-szel, melyről sok neonáci azt hiszi, hogy az az ő programfilmjük. Viszont szerintem a Kritikus Tömeg a példa arra, hogy nem kell semmilyen filmes képzettség ahhoz, hogy valaki elemezni tudjon. Hiszen tudtommal itt legtöbbeknek ez a hobbijuk, nem kritikusok vagy filmszakmabeliek.

A képzettség ahhoz kell, amit szintén a tanárom mondott, hogy valaki rendszerezni tudjon, meg tendenciákat állapítson meg. De ez asszem minden tudományterületen így van. Pár alkatrészt mindenki be tud forrasztani a nyomtatott áramkör paneljébe egy kapcsolási rajz alapján, de egy komplett gépet már nem biztos, hogy meg tudna alkotni, ahhoz kell a mérnöki tudás. Persze könyvekből amúgy mindent meg lehet tanulni, csak érzék és időráfordítás kell hozzá, nem sokszor sehová nem tartó, felesleges egyetemi képzések. Van, akinek feláll a hátán a szőr az elektronikától, van, aki agyhúgykövet kap a gondolattól is, hogy neki össze kelljen hoznia egy 8-10-20-30 ezer karakteres tanulmányt mondjuk a magyar film és irodalom kapcsolatáról a hatvanas-hetvenes években.

Egyébként én úgy gondolom, hogy az a jó film, ami mindenkit meg tud ragadni. Az már elitizmus, ha egy "beavatottság" kell a film befogadásához. Félreértés ne essék, én szeretem az avantgárd, nem történetmesélő etűdöket is, és nem zárom ki, hogy ezek is megragadhatnak mindenkit, ha áldoz rá időt, nem is ezekre a filmekre gondoltam. Hanem az olyanokra, melyeknél a rendezőnek magyaráznia kell a bizonyítványát. Na, az régen rossz. És még rosszabb, ha utána ő vádolja a nézőket, hogy nem értették (asszem, Zack Snyder és Uwe Boll tettek ilyen pökhendi kijelentéseket).

2018-09-25 10:20:34 Kempesbaba #6

Ez megint egy nagyon sznob,elitista dolog. A film egy művészeti ág,amit sokan sokféleképpen (sokszor túl) értelmeznek. Ahogy az irodalomnál,vagy a képzőművészetnél,úgy a filmnél is több helyes hozzáállás létezik szerintem. Lehet elemezni,magyarázni,értelmezni,de a befogadása szerintem nem értelmi képesség,vagy képzés dolga. Ja és addig ne akarjunk már filmnézést tanítani,amíg a most felnövő generáció 35 százaléka funkcionális analfabéta

2018-09-25 09:42:45 kaamir #5

Az első opcióra szavaztam, mert lehet tanulni a filmnyelvet. Más kérdés, hogy ez csak az érem egyik oldala. Mert mondjuk belém elég jól belémverték, hogy hogyan kell értelmezni Tarkovszkij vagy Tarr Béla filmjeit, és gond nélkül tudnék órákig hablatyolni az elméletekről/értelmezésekről. Viszont ettől még nem szerettem meg a filmjeiket, mert nem szólítanak meg érzelmileg, nem tudok bevonódni, és taszít a világuk.

(Viszont ha őket nem is, más filmeseket megkedveltem, mert van egy alapom a filmek értelmezéséhez. Szerintem hasznos, de messze nem elengedhetetlen)

2018-09-23 17:48:42 betti #4

Ez az a kérdés, amelyre a felkínált válaszok majd' mindegyikét bejelölhetném :)

Viszont eszembe juttatott egy érdekes élményt. Családunkban alap a sokat-olvasás, én így nőttem fel, számomra természetes volt, hogy könyvvel keltem, feküdtem, ültem a buszon és a vécén :D . Viszont a testvérem valahogy kimaradt ebből (jóval később, már felnőttként árulta el, hogy valójában nagyon lassan olvas - talán nem diszlexiás, vagy csak enyhe fokban, nem keveri a betűket vagy ilyesmi). Számomra nagyon furcsa volt, mert egy kifejezetten intelligens, érzékeny emberről lévén szó, aggódtam érte, "hogy lehet élni könyvek nélkül", odavoltam, h - kicsit sznob módon megközelítve - "mi lesz vele". Viszont nagyon sok filmet nézett, ráadásul egy idő után olyan rendezőktől, akiket én nem is ismertem - ő hívta fel a figyelmemet pl a dán, japán, közel-keleti stb filmekre.
Néha persze azért könyvet is olvasott, és egy alkalommal vmelyikről beszélgetni kezdtünk. Akkor döbbentem rá, hogy attól, mert viszonylag keveset olvasott, az érzékenysége - talán az intelligenciájából adódóan, talán a filmeknek köszönhetően, talán mindkettő - bizony nagyon is ott van, és voltak olyan észrevételei, meglátásai, amelyek nekem is újak voltak.

2018-09-22 19:00:01 budaik #3

Nyilván a film itt a közlés formája , a tartalmat megérteni az egy másik tészta. De ez nagyon sok helyről megközelíthető kérdés és válasz. Mit jelent érteni, amikor egy empirikus hatás is van benne, mit jelent érezni, amikor azért vannak racionális oldalai is (dramaturgia, történet). Meg ezerféle film van.

Van aki tud olvasni, de csak a ponyvát érti és élvezi, s bár ha elolvasná az Ember tragédiáját nem értené a dolgot...

2018-09-22 18:51:02 saatonda #2

igen, lehet-nem lehet-egyénfüggő-nem kell érteni-eltérő vélemény-ostoba kérdés
ez ugye 5 kategória, de itt 13 lehetőség van:)

bizonyos mértékig biztosan lehet-egy szinten túl szvsz már nem kell "érteni" elvégre a film művészet nem tudomány:)

2018-09-22 18:30:57 csabaga #1

Kérdés, mit jelent a filmet "érteni"?

Néha maga a rendező vagy a szereplők is elismerték, nem értik a saját filmjüket...

Alkalmanként a forgatókönyvíró vagy az adaptált regény szerzője sem.