Politikai beállítottságod, világnézeted befolyásol egy film minőségének megítélésében?

Ugor kérdése, 2018. május 9.-2018. szeptember 17.

 •   48% (33) Persze, hogy befolyásol, miért, kit nem?
 •   14% (10) Van, amikor befolyásol, van, amikor nem.
 •   12% (8) Teljesen hidegen hagy, hogy miről szól, vagy mit támogat, az a lényeg, hogy hogyan van megírva, leforgatva, meg hogyan játszanak a színészek benne.
 •   10% (7) A film nem a valóság. Attól, hogy nem a nézeteimet támogatja, még lehet jó.
 •   10% (7) Még ilyen hülye kérdéseket kik tesznek fel má mindig?
 •   1% (1) A nem az én nézeteimet tükröző filmeket kártékony ideológiák terjesztésének érzem.
 •   1% (1) Abszolút más a véleményem, de lent megírom.
 •   1% (1) Én úgy vagyok vele, hogy mindegy, melyik csapat győz, csak jó legyen a meccs!
 •   1% (1) Sokszor nehéz erőt venni magamon, hogy semleges szemlélőként nézhessek meg egy filmet.
 •   Ha átélhető, ha magával ragad a cselekmény, akkor persze, hogy befolyásol!
 •   Mindig a győztes oldalán állok, lélekben is!

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-08-11 16:03:06 Fonghi #12

A Black Mirror utolsó (4.?) évada mitől jó példa az ostoba és még az ideológia is visszataszító propagandafilmre?

előzmény: agymosott09 (#11)

2018-06-13 07:02:09 agymosott09 #11

Befolyásol, de annyira azért nem. A Homeland sorozat egy jó példa a kortárs populáris kultúrából arra, hogy azért mert valami politikai propaganda, még lehet élvezhető és izgalmas. A régi magyar kommancs filmek között is van rengeteg jó, Fábri Huszonnégy órája például. Maga a Körhinta, a magyar filmgyártás valaha volt csúcspontja is egy propagandafilm igazából, még ha az elvtársak anno fel is rótták neki, hogy nem eléggé az. Ha viszont valami eleve ostoba és még az ideológia is visszataszító, akkor az nagyon tud irritálni. Példa erre mondjuk a Black Mirror utolsó évada. Aztán van olyan is, amikor valami propaganda és nem igazán jó, de nem azért nem jó, mert propaganda, hanem valahol máshol hibádzik a dolog. Erre példa a Három óriásplakát. Aztán olyan is van, ami jó lenne, de pont a propaganda túlzásbavitele rontja el - The Love Witch.

2018-05-12 00:34:51 Mizi #10

Politikai beállítottságom talán nincs is, hisz egyik oldallal/párttal/eszmével sem tudok teljesen azonosulni. A világnézetem természetesen befolyásol, nagyon is, hiszen mi más alapján dönthetném el, hogy egy film értékes üzenetet közvetít-e?

2018-05-10 16:44:17 tomside #9

Egyik válasz sem helyénvaló!
Mától, hogy tudomást szereztem létezéséről, az antiliberális pestis szent tanjai felől olvasok mindennemű filmeket! :D

De viccet félretéve, a feltett kérdés eltévesztette a mondatfajtáját, ennek egy egyszerű kijelentő mondatnak kellene lennie. A politikai beállítottságunk ugyanúgy befolyásolja mindennemű - nemcsak filmes - befogadói folyamatainkat, ahogyan a vallási, szociokulturális etc. jellemzőink. Különbséget inkább abban lehet tenni, hogy ki mennyire van ennek tudatában, vagy kinek mennyire jó az objektivációs képessége.

2018-05-10 16:04:54 zéel #8

Csatlakozom kaamir-hoz!
Tovább gondolva: azokat a filmeket (azt a keveset!) viszont, amelyek valamilyen tisztességes üzenetet hordoznak, azokat sokra értékelem, még akkor is, ha nincsenek is olyan briliáns módon előadva, mint mondjuk pl. a Hangyák a gatyában vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát.

előzmény: kaamir (#1)

2018-05-10 15:33:49 csabaga #7

Nem keverem és a nem létező pirézek sem befolyásolnak. Az utóbbi a kérdőívek példája az emberi butaság és tájékozatlanság mérésére.

előzmény: Ugor (#5)

2018-05-10 15:19:07 kiregro #6

az hogy valakit semmilyen mértékben sem befolyásoljon, lehetetlen.
a kérdés az mennyire, ill. milyen módon.
az általam nagyon torznak tartott világszemlélettel áthatottnak tűnő műalkotások számomra már érdektelenek, nem érdekel milyen esztétikai kvalitásaik vannak. más kérdés, hogy a "fősodorban" ilyesmi nem igazán található, legfeljebb olyan, amivel nem értek egyet, nem szimpatikus.

2018-05-10 14:55:14 Ugor #5

Hát ne keverjed.

előzmény: csabaga (#4)

2018-05-10 14:22:58 csabaga #4

Szerintem a vallást és a genetikailag meghatározott szexuális beállítottságot ne keverjük az elmebeteg népírtókkal és az ideológiájukkal, bár a vallások nevében is sok bűnt követtek el, de ezek inkább a tanok politikai szándékú, tudatos félreértelmezéséből fakadtak. Én legjobban a gyűlöletet terjesztő filmeket utálom, ezek tényleg még kártékonyak is lehetnek, a mozi nem mindenkinek "csak egy mozi".

előzmény: Ugor (#3)

2018-05-10 14:08:25 Ugor #3

Végül is... nem vagyok náci, sem kommunista, de lehet egy náci- vagy egy szovjet propagandafilm jó vagy kiváló alkotás? Elismerhetem a filmes teljesítményt? Szerintem igen. Nem vagyok meleg, de láttam fantasztikusan szép, jó meleg témájú filmeket? Láttam. Alapvetően nem vagyok vallásos, de rajonghatok valami Jézus életéről szóló filmért? Azt hiszem, igen. Élvezhetek egy olyan filmet, amiben a pirézek verik meg a magyarokat, vagy amiben a magyarok a pirézeket? Miért ne?

2018-05-10 14:01:04 csabaga #2

Négy opció szerint befolyásol, négy másik szerint nem+ van egy igen is meg nem is. Nem nagyon tudom eldönteni,, mire szavazzak, nem tudom több ezer filmnél előbányászni az akkori lelkiállapotomat. Minden bizonnyal inkább befolyásol, de hogy mennyire, pontosan meg nem mondanám.

2018-05-10 13:19:26 kaamir #1

Még a politikai beállítottság csak-csak, de hogy egy embert a világnézete ne befolyásoljon abban, hogy tetszik-e neki valami vagy sem, azt nehezen tudom elképzelni. Biztos lehet jól megírt, szépen fényképezett, remek színészek által előadott filmet forgatni arról, hogy miért kéne kiirtani a cigányokat/melegeket/muszlimokat, de nem én ennek valahogy nem tudnék tapsikolni. Mondjuk konkrét példa: Leni Riefenstahl. El lehet ismerni a szakmai érdemeit, de a filmjei minőségének megítélésekor nem tudok eltekinteni attól, ami mondani akar, és amilyen célt szolgál.