- 48% (65) Igen, mivel sorozatfüggő vagyok, örülnék neki.
- 28% (38) Nem, legyen elegendő a 'Tévésorozatok' topic a szériáknak.
- 13% (17) Nem, nagyon rossz ötletnek tartom. Ez egy filmes oldal.
- 8% (11) Igen, de csak fórum szinten. Sorozatokat osztályozni amúgy is értelmetlen.
- 3% (4) Teljesen hidegen hagy a téma.
Azért a Walking Deadre is mindenki rásüti hogy kurvajó, én meg csak pislogtam hogy mi ez a baromság, pláne évadokon át. Persze elhiszem hogy vannak jó sorozatok, amik talán tetszenének is, de kapacitásom nem nagyon van, hogy ezeket vadásszam.
Egyébként jó hogy szóba került, időközben a Hitchcock második évadját is lefordították :)
Azért a sorozatok már nem csak a CSI szintjén léteznek.
Hallottál már a Black Mirrorról, a House of Cardsról vagy mondjuk a Fargóról.
Vannak azért elég komoly minőségű alkotások ;)
És igen, az évenkénti pontozás lenne szerintem is ésszerű.
Szerintem lényegesen rontaná az oldal átláthatóságát. Nem nagyon rajongok a sorozatokért, mert annyi értelmetlen baromság van, hogy inkább nem akarok lépést tartani egyikkel sem. Kezdve a végeláthatatlan CSI szériáktól, a különböző szappanoperákon át - ez olyan szegmense a filmes világnak, amivel nem szeretnék foglalkozni. Persze azért volna amit szívesen néznék, mint mondjuk az Alfred Hitchcock Presents, de sajnos csak az első évadhoz találni feliratot.
Én a nemhez húzok. Nyilván teljesebb az oldal, ha a sorozatokat is fedi, de azt hiszem, egy egyedi beállítási opcióval orvosolható lenne számomra is a dolog, aki 1-2 kivétellel egyáltalán és szándékosan nem nézek sorozatot. Szóval javasolnám, hogy amennyiben lesznek sorozatok, lehessen egy kattintással megtenni azt a személyes beállítást, hogy a sorozatok topikjai friss hozzászólásai ne jelenjenek meg annak a főoldalán, aki ezt így akarja. Pl. nekem sok bosszúságot okozna, ha amikor kinyitom az oldalt, a GoT vagy a Braking Bad etc. hozzászólásait kellene látnom, miközben soha egy percet nem láttam, és nem is akarok egyikből sem.
Igen. Nem vagyok sorozatfüggő, de szeretném, ha a filmekhez hasonlóan össze lennének gyűjtve a sorozatok is - meg ha a kérdések jobban lennének megfogalmazva. Nekem igen a válaszom, de az első két opció nem jó. Indokolatlanul hatásvadász és skatulyázó az első opció.
Igen, legyen!
Nekem az az otletem, hogy evadonkent legyen osztalyozhato, ami aztan kiad egy teljes osztalyzatot, igy maga a sorozat is kap egy szamot...
Ha valóban szükség van rá, akkor az évadonként osztályzásnak van értelme. Úgy lehet rendezett, nem szétaprózott, vagy túl elnagyolt infót rendszerezni. A részenkéni eseményeket meg megbeszéli mindenki a vélemények oldalon. Egy szimpla rész lehet önmagában gyengebb, de valszeg a nagy egészben fontos szerepe van. Minden sorozatbán van ilyen, hülyeség ezért rontani az átlagát. Ezt nem értem az imdbn sem, így évadonként osztályzok. Ott, ha megnéztem egy évadot nyomok egy számot a főoldalon, ha megnéztem egy újabb évadot, szavazok újra.
Ha az oldal életben akar maradni, akkor jó ötlet. As simple as that.
Még annyi, hogy szerintem évadonként lenne jó osztályozni.
A sorozatok bukásában nagy szerepe volt a késésnek.Mire elkezdték kiadni az X-aktákat,már tízszer lement a tévében,minden rajongó már rég felvette,akárcsak a Váratlan utazást(ez is egy évad lett csak a hétből).Igen,a hazai kiadáshoz türelem kellene,de ennek az áruházláncok sem kedveznek.Ha valami nem fogy az elvárt mértékben,leveszik a polcról,visszaküldik vagy megy darabonként a turkálóba fillérekért.
előzmény: Killjoy (#22)
"Én magam ezért nem is vettem már meg semmilyen sorozat első évadát,hiszen tudtam,ezt sem folytatják."
Igen, sajnos nagyon sokan voltak így, hogy kivárnak. És ez lett a várakozásuk eredménye. Klasszikus példája az önbeteljesítő jóslatnak :) De ez nem feltétlenül a vásárlók hibája, hanem a sok "megalakulok-hogy-gyorsan-és-sokat-kaszáljak-és-ha-ez-nem-jön-be-azonnal-akkor-inkább-lehúzom-a-rolót" kiadónak. De mivel a magyar vállalkozások nagy része is így működik... Nem tudok pontos adatokat, csak abból indulok ki, hogy én anno Tescoban meg Auchanban szó szerint fillérekért vásárolgattam sorozatévadokat, mert a kutyának sem kellett 8000 Ft-ért. Így aztán 2-300 Ft-ért vettem Knight Ridert, Miami Vice-t, Alias-t, Buffy-t, de még a viszonylag akkoriban népszerűnek mondható Született feleségek egyik évadját is. Amik most itt állnak bedobozolva (mert nem nagyon van hova kirakni) befejezetlenül...
Itt Halason is van egy olyan bolthelyiség, amiben már nem is próbálom követni, hogy éppen mit árulnak, mert mire azt mondaná az ember, hogy kezdi megszokni, hogy ott is vásárolhat, már be is zártak... A múltkor egy jó hónapig nem jártam arra, és kiderült, hogy az alatt az idő alatt nyílt ott egy olyan bolt, ami be is zárt már, mire én újra arra keveredtem.
előzmény: csabaga (#21)
Igen,sorozat DVD-n,ez ma már szinte nem is létezik nálunk.
Sok gyűjtőnél tele a padlás a félbehagyott sorozatokkal.Nem egy alkalommal az utolsó évad hiányzik,pl. The Flinstons.
Én magam ezért nem is vettem már meg semmilyen sorozat első évadát,hiszen tudtam,ezt sem folytatják.Így is lett...
A kevesebb több lett volna.Mondjuk a Jetsons első évada helyett kiadták volna a Flinstons utolsót...
A kedvencem a MASH volt,tévében régen olyan 4 évad ment le,majd megszűnt az adó.DVD-n két évad jelent meg és több nem is lesz a 11-ből.
Volt olyan sorozat,amit három adó műsorából évek alatt kellett volna összeszedni,ha a kábelen ezek az adók éppen megvannak...
Vagyis alkalmi fogyasztó vagyok,szépen elvették a kedvem.
előzmény: Killjoy (#19)
Nem vagyok sorozat-függő, mégis támogatnám az ötletet. Ha azt nézem, hogy 5 perces rövidfilmektől a 30 perces TV-játékokig bármi megtalálható az oldalon, és hogy mennyien szeretik a sorozatokat, akkor mindenképpen lenne létjogosultsága e műfaj bevezetésének a KT-n - színesítené azt.
Az osztályzásokat nem kellene túlbonyolítani szerintem: az ún. "egész estés" filmeket (kb. 70 perctől hosszabbak; pl. Columbo) részenként lehetne osztályozni (ahogy ez már létezik is), ami ennél rövidebb időtartamú - azokat pedig egyben. Úgy gondolom, ez a megoldás nem torzítana semmiféle statisztikát.
Az az igazság, hogy én az a típus vagyok, aki ha megkedvel egy sorozatot, akkor nem feltétlenül várok éveket a folytatásra, befejezésre csak azért, mert valamelyik magyar TV vagy DVD kiadó bénázik. Pl. DVD-n a Lois és Clark című sorozatnak nem adták ki az utolsó évadát, de a Miért éppen Alaszkának is csak az utolsó előtti évadáig küzdötte el magát a kedves kiadó. Igaz, hogy ezek lementek a TV-ben szinkronosan, és különböző "könyvtárakból" beszerezhetők a hiányzó részek is, de akkor is felháborító. De ugyanígy nem vártam már jó pár sorozattal a több éves csúszások miatt a szinkronra sem. És van, amikor bizonyos dolgokat megöl a magyar szinkron. Elég csak Sayid gyönyörű arab akcentusára gondolni a Lostban.
És szerintem itt indul a sorozatok KT-ra történő feltöltésének igazi rákfenéje: csak a nálunk bemutatott sorozatok kerüljenek fel, vagy minden, amit kishazánkban valaki nézhet innen-onnan beszerezve. Mert ha megnézzük a sorozatos topicot, akkor a legutóbbi bejegyzés épp a Mr. Robotról szól, aminek egyelőre a fasorban sincs a szinkronos verziója. Viszont tömeges rá az érdeklődés a sorozatokkal foglalkozó oldalak, de akár csak a saját ismerőseim visszajelzései alapján is.
Én most speciel egy koreai doramát, az IRIS-t nézem, ami megint csak elég esélytelen szinkronos változatra, lévén 2009-es sorozat és ha eddig nem fedezte fel egyetlen magyar csatorna sem... Pedig egy jó része úgy játszódik Magyarországon, hogy nem Berlin vagy Moszkva helyett forgattak nálunk, hanem konkrétan a film egy része magyar helyszíneken történik. Tihanyban, Keszthelyen, Balatonarácson, Soltvadkerten, Budapesten. Igaz, hogy nagyon nem csatornabarát egy-egy rész hossza, mert minden rész több, mint egy óra, vagyis a mai magyar műsortervezési blokkosításba ezek max. reklámokkal egy másfél órás idősávba férnének bele, amit valamiért a magyar kereskedelmi TV-k nem nagyon szeretnek. Plusz az ilyen sorozatok elmennének az éjszakai műsorsávba, kvázi rövidtávon bukásra ítélnék őket, mert a főműsoridő az a szemété, a saját készítésű "sorozatoké" meg trash-realityké, aminek köszönhetően hónapról hónapra el kell magyaráznom a szolgáltatóm telefonos ügyfélszolgálatosainak, hogy miért nem akarok az internet és a telefon előfizetésem mellé TV előfizetést is.
Az pedig, hogy az évek elteltével a nívó csökkenni szokott, nagy általánosságban igaz, de sok olyan sorozat is van, ami egy-két évadnyi szenvedés után találja meg a saját hangját, vagy ér el egy olyan szintre, amikor az ember azt mondja, hogy ez bizony jó. És a színvonal csökkenés is elég relatív. Magyar sorozatokból ott volt nemrég a Társas játék. Az első évad egy színes-szagos kicsit rózsaszínbe hajló romantikus vígjáték volt, kevés sötétebb tónussal. Aki ezt kedvelte meg, az eléggé kiakadt a második évadon, és meg a fröcsögés mindenütt, hogy amíg az első évad az eredeti forgatókönyvet követte (külföldi licensz alapján készült), addig a másodikat már a magyarok írták, és mennyire elszúrták. Viszont én nemrég ledaráltam a két évadot egyben, és nekem nagyon tetszett a második évad váltása, mert sokkal életszagúbb lett az egész. De a 10 évadot megélt Smallvillenek is voltak hullámvölgyei (a "Lana boszorkány" évad volt a gödör alja), de a végére újra felívelt a színvonal és a befejező évad végén minden rajongó megnyalhatta mind a tíz úját. Vagy az egyik, mára már klasszikusnak számító sorozat, a Buffy, a vámpírok réme, ami rémesen indult. Az első évad végén majdnem elkaszálta a stúdió a sorozatot, de végül mégis folytatták, és 7 évadot ért meg. Szóval egy-két évad alapján sem biztos, hogy valós képet kaphatunk egy sorozat színvonaláról.
előzmény: csabaga (#18)
Nem mindenben értek veled egyet.
Sok sorozat belátható távú(Maigret,Minden lében két kanál...)és szerintem a többit is egy-két évad alatt meg lehet ítélni,hogy milyen is.
Általában az évek elteltével a nívó csökkenni szokott.
Teljes képen aligha kapunk a végtelenített,majd a csökkenő éreklődés miatt befejezett sorozatokról.
Sok sorozat soha nem is ment végig nálunk és lehet,nem is fog.
előzmény: Killjoy (#17)
Az osztályozást nem tudom, hogyan lehetne korrektül megoldani. Évad szinten volna értelme, de közben meg ha nekimegyek egy sorozatnak, akkor végig megyek rajta, még akkor is, ha mondjuk a második évad gyengébb volt. Plusz az IMDb-s sorozatos osztályozás is elég vicces, mert rengeteg sorozat van nagyon sok szavazattal a 9-10 közötti tartományban, mert a sorozatokra tényleg csak azok szavaznak az esetek nagyrészében, akik látták is. Márpedig ha végignéztem egy sorozatot (mondjuk egy elkaszált sorozatnál is beszélhetünk 8-13 részről, ami egy normál (nettó 40-42 perc) sorozatnál azért 5-9 órát jelent. Vagyis ha ezt végignézte valaki, akkor biztosan tetszett neki annyira, hogy nem fog rá túl rossz osztályzatot adni. Ha viszont a sorozat első pár része alapján dönt az ember, hogy nem tetszik, akkor meg nem igazán tud reálisan osztályozni, mert nem látta a teljes képet. Nekem konkrétan a True Blood jut eszembe, ami számomra iszonyat nyögvenyelősen indult, és már ott tartottam, hogy hagyom a fenébe az egészet, de egyik ismerősöm biztatott, hogy kitartás, be fog az indulni, csak lassabban. És tényleg beindult, csak nem az első 2-3 rész alatt. Szóval ez a sorozatos osztályozás egy picit neccesebb téma, mint a filmeknél. Csak ötlet szinten: ha már értékeljünk, akkor mi lenne, ha itt a RottenTomatoes-os módszert használnánk? Tesztett/nem tetszett. Bár a sorozat végignézéséről írt mondataim pont ennek vágnak alá, mert ha végignéztem, akkor jó eséllyel tetszett, de így az is mondhat használható véleményt, aki elkaszálta a sorozatot pár rész után, mert ugye ők lesznek a Nem tetszettre szavazók. Viszont akkor kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik a közepén járnak egy sorozatnak, vagy egy évadnak.
És azért az is eléggé megnehezíti a dolgot, hogy mi kerüljön bele és mi ne. Pl. sorozat-e a Black Mirror, vagy pár különálló film. A sorozatokhoz vegyük-e pl. a Masters Of Horrort, ami egy antológia volt, minden részben más szereplőkkel, vagyis ha úgy nézem, akkor ugyanolyan típus, mint a Black Mirror, csak a MoH több részt élt meg. Vagy pl. foglalkozzon-e az oldal az olyan sorozatokkal, amik csak úgy hömpölyögnek, és nincs igazán évadokra bontva, mint mondjuk a Naruto, vagy bármelyik évek óta futó nagyobb lélegzetű anime, vagy épp a brazil/mexikói/stb. szappanoperák.
Viszont azt, hogy az x vagy y sorozatnál itt tartok, azt abszolút támogatom.
Bár még mindig nem biztos, hogy érzem ennek az egésznek az égető hiányát, pedig nemrég egyik ismerősöm kedvéért összedobtam egy listát azokról a sorozatokról, amikhez az évek során valamilyen közöm volt. Nem ment fejből, így az egyik sorozatos oldal listáját vettem alapul, ami természetesen nem tartalmaz mindent, ami létezik. Ezt egészítgettem ki azokkal, amik fejből mentek, hogy láttam, de a külföldi oldal nem hozta (pl. magyar sorozatok) és végül egy elég impozáns 365 címes lista jött össze. (Félreértés ne essék, természetesen nem láttam mind a 365 sorozat minden részét az elsőtől az utolsóig, de ennyi sorozatot tudtam beazonosítani, amik rövidebb-hosszabb ideig, vagy épp most folyamatában a látókörömbe kerültek. Talán ez a mennyiség már elég lenne ahhoz, hogy elkezdjem verni a tamtamot, hogy ide nekem a sorozatokat is a KT-n, de mégsincs bennem ilyen késztetés.
Az kevésbé, hogy én A klónok háborúját nézem. :(
Egyébként az ötlet király.
előzmény: cucu (#15)
Ja, ez eleg ertelmesnek hangzik.
előzmény: nejmed (#13)
Egyébként, ami kicsit érthetetlen, és listákban nagyon zavaró, az a Tom és Jerry. A statisztikákat is torzítja, és súlybúsztolásra is kiválóan alkalmas. Van még talán 1-2 másik amerikai rajzfilmsorozat is fenn, ami most nem jut eszembe, de ugyanez érvényes.
Egy konkurens oldalon - ahol ezt a problematikát kulturáltan megoldották - a sorozatok úgy működnek a filmek mellett, hogy évadonként van adatlapja egy sorozatnak, évadok szerint van összefűzve a folyam, és az adatlapon beállíthatod, hogy hányadik résznél jársz. Egy külön oldalon van egy hírfolyam, amiben ezek az epizódfrissítések futnak a felhasználók által. (pl 2016.03.02 - ChrisAdam - Star Wars: A Klónok Háborúja - 4.Évad - e22), ott egymásra találhatnak a sorozatgeekek.
Szerintem ez a kt struktújába is adaptálható lenne, ha már a sorozatok hiánya miatti elsöprő népharag fenyeget.
Alapvetően jó lenne.
Viszont, ha bevonnánk a sorozatokat az értékelésbe, tényleg nehézkes lenne a feldolgozásuk, mert nagyon sokfélék. Mondjuk már így is fent van az oldalon pár rövidebb sorozat, ami lezárult, de azért nem mini sorozat (pl.: Cranford), ennek mintájára felkerülhetne még pár.
A részenkénti értékelési lehetőség tényleg nem működne sok esetben (ld.: How I met your Mother és más sitcomok, Dallas, szappanoperák...). De, hogy rögtön ellent is mondjak magamnak, sérelmezem, hogyha már a Columbo-részek fel vannak töltve, illetve mindkét Miss Marple sorozat epizódjai is különálló filmként, akkor a Poirot sorozat adaptációi miért nem kerülhetnek fel szintén? Ez nyilván saját vélemény, de mind az alapul szolgáló regények és a belőlük készült, önállóan is értékelhető filmek bőven megütik a Columbo színvonalát. (Sőt, kifejezetten igényesek és mindegyiket más rendezte, a részek számát tekintve viszont kevesebb az említett sorozaténál.)
sorozatonként 1 topik teljesen elég lenne szerintem. és az elsőre szavaztam :)
Nekem Killjoy otlete tunik a legertelmesebbnek, hogy legyen egy a mostaninal jobban strukturalt forum a sorozatoknak. Legegyszerubben: minden sorozatnak van sajat topikja, plusz minden evadnak is. Igy egy most zajlo sorozatnal lehet az aktualis evadrol beszelgetni. Egy regebbinel pedig csak ugy egybe az egesz sorozatrol. [Pontositok: a legegyszerubb, ha sorozatonkent van egy topik, es pont.]
Kesobb, ha ugy alakul, ez tovabb fejlodhet: pl kepek feltoltese sorozatokhoz, vagy (a filmestol elkulonult) kivansaglista, toplistak, satobbi. De indulasnak en csak a forumot csinalnam meg, az "adatbazist" pedig, mivel minimalis infokat tartalmaz (sorozat cime es evadok), ezert rabiznam a kozossegre. Aztan a hasznalat fuggvenyeben lehet rajta gondolkodni, hogy egyaltalan van-e szukseg/igeny ennel tobbre, es ha igen, mire.
(Zarojelben: ezzel egyutt a forumnal is el tudnam kepzelni, hogy legyenek topikcsoportok es azon belul topikok: pl a "Megerdemelte az Oscar-t..." szet lehetne vagni legalabb evekre, a Vapiti-ket ossze lehetne csoportositani, es meg egy kis ilyen aprosag.)
Egyetértek az előttem szólókkal, szerintem is feleslegesen bonyolult lenne kezelni a sorozatok osztályozását.
Szerintem túl nehézkes lenne eldönteni, hogy az osztályozás, milyen módon történjen. Egyáltalán nem gondolom jó megoldásnak, hogy egyenként akár húsz perces epizódokat osztályozzon az ember, (tudom a rövidfilmeket is lehet, de az azért más). Mivel egy nagyobb egésznek egy kisebb darabját alkotják, ezért lehet, hogy egy sorozat hetedik epizódjának azért kell unalmasabbnak, vagy vontatottabbnak lennie, hogy az utána következő rész jó lehessen, meg amúgy is próbáld meg osztályozni a Vészhelyzetet, vagy a Dallast epizódonként! :D Annyi van belőlük, mint égen a csillag. Komplett évadokat amik meg lehetnek akár 10-12 órásak is, megint csak nehéz egy db. érdemjeggyel ellátni, főleg ha mondjuk 1 éven keresztül nézted. De még lehetne folytatni, hogy miért nem tudod normálisan osztályozni a rendes sorozatokat, mert pl. a Black Mirror szerintem nem sorozat, vagy nem az a klasszikus sorozat, és közelebb áll Kávé és Cigarettához, mint a Breaking Badhez, hisz 3 összefüggéstelen kisfilm.
Itt a Columbo sorozattal ugyanez a helyzet,részenként lehet rá szavazni.Nem vagyok sorozatmánis,viszont jó lenne szavazni,így nem találok válaszlehetőséget.
előzmény: ChrisAdam (#6)
Az biztos, hogy külön kéne a sorozatos tapasztaltságot, átlagokat, számokat kezelni.
Az IMDb-ben is ezt nem értem, hogy egy sima epizódrész is ugyanolyan szavazatnak számít, mint egy film szavazat, nincs is különösebb megkülönböztetés.
előzmény: oscarmániás (#5)
És ha valaki nem látta az összes részt ? Akkor hogyan szavaz évadokra ? Na meg hogyan jönnek ki az átlagok ha részenként szavazgatunk , nem beszélve a sok hasonlónak tűnő cím okozta káoszra .... Bár milyen viccesen átalakítaná felhasználók tapasztalati sorrendjét
talán el lehetne kezdeni a MTV első sorozataival.
Ha jól tudom,a legelső egy Maigret volt,Rupert Davies-szel,magyar hangja Básti Lajos.
Nagyon népszerű volt az éppen most teljes egészében leadott Onedin család,Kojak,Charlie angyalai,San Francisco utcáin...
Például a Black Mirror már nem minisorozat, hanem sorozat. :)
Én támogatom a sorozatokat, de akkor erre sok-sok önkéntes, megbízható filmfeltöltőt kéne avatni és mondjuk nem úgy, hogy minden részt külön osztályozni, hanem évadonként, vagy mittomén... De ez sokkal hatalmasabb meló lenne, mint a filmek. :/
előzmény: csabaga (#2)
Nehéz kérdés,hiszen a Columbo filmekre már most is egyesével lehet szavazni.Mi legyen a többi sorozattal?
Hiszen vannak egy-két évadosak és szinte végtelenek.Az előbbire,ha önálló történettel rendelkeznek talán külön is lehetne szavazni(pl.Alfa holdbázis),a sok évadosokra talán évadonként vagy együtt az egészre.
Fórum szinten, de legyen a Tévésorozatok alatt altopicok, egy általános sorozatos, ami a trendekről, az előzetes várakozásokról és a hasonló konkrét sorozattól független témákat tartalmazná, és egy-egy a konkrét kibeszélhető sorozatoknak.
Én kimondottan szeretem a zombis cuccokat, de a Walking Deadet én is kaszáltam elég gyorsan. Így voltam a Breaking Baddel is, persze ennek ellenére sokak nagy kedvence. Nincs ezzel gond, ízlések és pofonok!
A mondanivalóm lényege inkább csak az, hogy már olyan széles körben léteznek sorozatok, hogy mindenki talál magának valót. A Mad Men pl. a reklámszakmáról szól, a Black Mirror görbetükröt tart mai társadalmunk elé, a House of Cards pedig a politikai csatákba nyújt betekintést. Az, hogy a magyar csatornák még mindig a csi és ncsi szinten tartanak az nem jelent semmit.
Szóval szerintem a mai "tévézési" szokásoknak jelentős részét képezik a sorozatok.
Én arányaiban például sokkal több sorozatot nézek már, mint filmet, mert esténként többször van 40-45 percem egy részre, mint 2 órám egy filmre.