A Gyűrűk Ura/Hobbit kapcsán: melyik oldalt preferálod? 👁

Tenebra kérdése, 2014. március 9.-2014. április 28.

  •   75% (76) Szövetség - elfek, hobbitkák, emberek, fény, harmónia, szeretet
  •   16% (16) Szauron - orkok, goblinok, trollok, lidércek, boszorkányok, bukott varázslók, hatalom, gyűrű, démonok
  •   10% (10) Gollum... gollum... köh... köh...

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-03-28 13:20:15 BonnyJohnny #13

Bombadil Toma a legnagyobb arc. :) Bár (pont különállása miatt) nem jutott eszembe, de most hogy mondod, egy elméleti szavazatot tőlem is kap. :)

2014-03-27 21:40:50 Dynast Grausherra #12

Nincs megemlítve, de én Bombadil Tomára szavaznék. Ő az egyik legjobb figura a történetben.

2014-03-14 14:27:11 Lil Martin #11

"Én a szenvedélyek embere vagyok, így kizárt, hogy a jedikkel vagy az elfekkel szimpatizáljak."

a TÜNDÉK nagyrészt a szenvedélyük miatt állnak úgy a harmadkorban ahogy, azaz kb a kihalás szélén. Sok elbaltázott, szenvedélyes csata, ahol mindig sikerült az ellenségnek behúzni őket a csőbe.

2014-03-14 14:19:29 Lil Martin #10

én leginkább a 'semleges de inkább jó', avagy 'az ellenségem ellensége a barátom' oldalt, tán mert ezekről van a legkevesebb infó és ezek érdekelnek. gondolok itt az entekre, a Ghan-buri-Ghan-féle erdei emberekre, Beornra, meg az abszolút jó Bombadilra. Ezzel szemben az egyik legkedvesebb fajom a Buckamanók, tőlük mindig kiráz a hideg, bár nem állnak Szauron oldalán.

2014-03-12 11:23:17 Leslie #9

Na igen, azért mert Gandalf a teljes trilógia alatt kétszer azt mondja, hogy "ostoba Tuk", még nem szapulja őket egész végig. Inkább atyai gondoskodással/szigorral terelgeti őket affelé, hogy majd hősök lehessenek. Gandalf messze a legnagyobb stratéga a sztoriban.

A másik jogos, az SW tényleg inkább a LOTR-hoz áll közelebb, mint Jó és Rossz küzdelme, bár a LOTR-ban erősebben érzem ezt. A másik oldalon pedig ezzel szemben a GoT. És igen, Szauron ezért rosszabb Vadernél is sokkal, mert mindent el akar pusztítani. Ezért sem merülhet fel nálam, hogy vele szimpatizálni lehetne. Ráadásul nem is látjuk az alakját. Akiket meg látunk arról az oldalról, azok meg finoman szólva sem lehetnek szimpatikusak.

2014-03-12 01:00:18 Olórin #8

"Jó ügyről papol, meg ilyenek, közben meg szegény hobbitkákat szapulja egész végig..."

Ezek szerint van egy másik Gyűrűk Ura is hobbitokkal meg Gandalffal, mert én ezt nem láttam:)

Egyébként az SW azért ugyanúgy a Jó és a Rossz elleni harcról szól, mint a LOTR. Egyébként meg merem kockáztatni, hogy mindenki inkább élne a jedik által vigyázott Köztársaságban, mint a bolygóterminátor Halálcsillaggal uralt Birodalomban - az, hogy a romlott, gonosz karakterek általában izgalmasabbak, érdekesebbek, mint a jók, más kérdés.

Ami különbség még van az SW és a LOTR közt, hogy előbbi zsarnokai elsősorban uralkodni akarnak, utóbbi zsarnokai meg inkább irtani, pusztítani.

2014-03-11 23:39:01 Tenebra #7

Leslie:

Persze, ez egyéni szimpátia kérdése. :D Én Gandalfot személy szerint ugyanolyan álszentnek tartom, mint a Jedi Tanács nagy részét. Jó ügyről papol, meg ilyenek, közben meg szegény hobbitkákat szapulja egész végig... Ez milyen már. Persze Szarumán meg egy gyáva féreg, és még szánalmas is.
Nekem Gondor és Rohan volt a legszimpatikusabb a filmekben. Itt tényleg nem azok a patyolattiszta figurák járkáltak, hanem megkeseredett, mogorva, depresszív harcosok, őrült helytartók, királyok, élükön Isildurral, aki miatt az egész konfliktus kibontakozott. Megnéznék egy külön filmet Isildur romlásáról egyébként...

A köztársaság persze más, én alább a Jedikről beszéltem. Jóllehet, tulajdonképpen a III. részben ők akarják puccsal magukhoz ragadni a hatalmat.

S a Trónok harcát és a SW-t azért én nem említeném egy lapon ilyen szempontból. :D Azért a Trónok harca jóval kidolgozottabb, árnyaltabb világ, a SW még a könyvekkel és játékokkal is elég szimpla, morálisan polarizált. A Trónok harcában gyakorlatilag minden oldal mocskos. Jó, talán a sárkánycsajos nem, az elég szar szállá is változott szerintem emiatt. De az biztos, hogy összességében sokkal komplexebb, átélhetőbb, mint a Star Wars.

2014-03-11 23:30:33 Leslie #6

Tenebra:

Hát, van akinek az orkok. Nekem inkább Liv Tyler. :)

Na, de komolyabban: Pont ezért írtam a Star Warst példának, hogy ott érthető a dolog. Egy (illetve kettő) karizmatikus diktátor által vezetett birodalom vs. "vallási szekta" által védett korrupt, széteső köztársaság. Ezen lehet vitatkozni.
De a Gyűrűk Ura szerintem nem erről szól. Ez nem a Star Wars vagy a Trónok harca, hanem a Jó és a Rossz küzdelme. Gandalf és Szauron közül én sosem tudnám az utóbbit választani. Tudom, hogy Tolkien mindig tagadta, de nehéz nem a II. világháborúra asszociálni a történet egyes elemeiről, csak persze nagyon idealizálva. És a Szövetségben nem csak tündék vannak (akik szintén nem mind jófejek, lásd A hobbit), hanem hobbitok, törpök, emberek. Gandalf pedig simán menőbb, mint Szauron.

2014-03-11 20:08:39 ChrisAdam #5

Én George Clooneyra szavaztam. Olyan van. Mindig.

2014-03-11 16:41:09 critixx #4

Én a klingonokra szavaztam. Ja, olyan nincs. :D

2014-03-11 14:06:10 Tenebra #3

"Most komolyan, itt ki szavaz az orkokra? :)"

Én. :D

Persze oké, a FILMBEN Mordor/Vasudvard elég egyoldalúan ábrázolt, és abszolút gonosznak van bemutatva. De a könyvek, a háttérsztori alapján nekem valahogy mindig is Szauron volt a szimpatikusabb. Tökös, nem nyáladzik, nagyra törő. Mint egy régivágású gengszter a klasszikus gengszterfilmekből. Egyedül - a világ ellen. :D Nekem ez az attitűd mocskosul bejön.

Ugyanezért preferálom a SW univerzumban a Sötét Oldalt. Nekem a jedik mindig is álszentek voltak, meg túl sok náluk a kötöttség, és az önkorlátozás. A Sötét Oldal kódja pedig a szenvedély, az erő kieresztéséről szól. Nekem ez bejön. Persze a Star Warsban is előbb el kellett mélyülnöm a háttérsztorikban: játékok, könyvek világa, hogy szimpatikusabb legyen a Sötét Oldal. Filmek alapján persze, hogy nem az, max. Vader miatt, aki még a klasszikus trilógiában is szimpatikus, mert vívódik. De, ha valaki megismeri a Gyűrűk Urából Melkor vagy a Star Warsból Marka Ragnos, meg a többi ősi Sith sztoriját, elgondolkodik azért. Már, ha nyitottabb az alternatívákra, és nem hiszi el a jedik/elfek ideológiáját.

A Gyűrűk Ura filmekben egyébként szerintem azért is inkább a Szövetséget választják sokan, mert ott azrét az emberi oldal nem annyira patyolatfehér, nem annyira egyértelmű, hogy a jó oldalon állnak. Hiszen Theoden királyból először ismét embert kell faragni, eleinte olyan ő, mint egy Palpatine-ba bújt beteges Vader. XD De Aragorn sem az a királytípus. Vagy ott van Bormir, aki az egyik kedvencem Theoden mellett. Van bennük élet, szenvedély, emberség. Nem úgy, mint az elfekben vagy a jedikben. Szerintem. Ez persze abszolút szubjektív, ki, hogy érzi, ki, milyen személyiségtípus. Én a szenvedélyek embere vagyok, így kizárt, hogy a jedikkel vagy az elfekkel szimpatizáljak. :D

2014-03-10 21:59:47 Leslie #2

Most komolyan, itt ki szavaz az orkokra? :) A Star Warsnál még megértem, hogy a sötét oldal menő, de itt? Még kinézetre is nyomik.

2014-03-09 09:10:02 BonnyJohnny #1

Osztom Samu elf rajongását. :)