Az újra felszínre került felirat-szinkron ügy kapcsán... 👁

limupei kérdése, 2013. augusztus 20.-2013. október 10.

  •   31% (45) Feliratpárti vagyok, de nem zavar, ha egy film csak szinkronizáltan kerül moziba.
  •   26% (38) Feliratpárti vagyok, szinkronizált filmet nem nézek moziban.
  •   24% (35) Nekem teljesen mindegy, általában nem moziban nézem a filmeket.
  •   10% (15) Szinkronpárti vagyok, de nem zavar, ha egy film csak feliratosan kerül moziba.
  •   6% (8) Nekem teljesen mindegy, csak moziban láthassam az engem érdeklő filmeket.
  •   3% (4) Szinkronpárti vagyok, feliratos filmet nem nézek moziban.

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-09-25 10:58:14 BladesOrsi #15

Csak feliratoss filmeket nezek.

2013-09-14 09:21:11 chrismaster #14

Felirat/Szinkron? Tök mindegy.Csak lássam!

2013-09-03 15:19:39 betti #13

Nincs a listán, miszerint "Feliratpárti vagyok, zavar, ha CSAK szinkronizáltak kerül egy film moziba, de van olyan, h ettől függetlenül megnézem."

Főleg akkor, ha maga a műfaj nem nyűgöz le, és elsősorban a partnerem miatt nézem meg - bár néha még ilyenkor is zavar, pl a Red2-nél, vagy a Volverine-nél (bár utóbbinál már lényegében tökmindegy volt, min röhögök, H.J. magyar hangján, vagy azon, amikor sündisznóvá válik).

2013-08-27 09:01:33 tomside #12

feliratpárti vagyok, és zavar, ha egy film csak szinkronnal kerül a moziba, de! A társaság miatt többször nézek moziban szinkronos filmet. Ha viszont valami hazaér a polcra és az otthoni nagyképernyőre, ha valamit megszeretek, az felirattal jön be hozzám. (Kivéve, ha zseniális a szinkronja.)

2013-08-23 09:29:13 nejmed #11

Általában olyan mozikba járok, ahol feliratos filmeket vetítenek. Ha nagyritkán plázamoziba vetődök, akkor viszont lenyelem a békát, de nem szívesen. Pár éve többet jártam oda is, még a MOM Parkig is elbumliztam a feliratos verzió miatt.

Mondjuk lassan Csehországba költözöm, úgyhogy egy gonddal kevesebb. Remélem a csehek nem szikronizálnak mindent. :D

2013-08-21 10:17:56 sleepingdancer #10

Feliratpárti vagyok, szinkronizált filmet nem nagyon nézek, csak ha muszáj.

2013-08-21 10:16:36 flake #9

Feliratpárti vagyok, de nem zavar, ha egy film csak szinkronizáltan kerül moziba. Azzal a különbséggel, hogy némely filmek esetében kifejetetten zavar, ha szinkronnal kerül moziba.

2013-08-21 07:18:04 manuva #8

Feliratpárti vagyok, de ha csak szinkronnal adják, úgy is megnézem. Azért nem csak blockbustereket szinkronizálnak le, ahogy critixx írja, például a Tajtékos napokat is szinkronnal láttam.

2013-08-20 21:12:31 Hannibal Lecter #7

Régebben inkább a szinkront preferáltam, ma már feliratpárti vagyok. Ettől függetlenül a régi szinkront ma is készséggel elismerem. A rendszerváltás után is készültek még nagyon minőségi termékek (szerintem a Dallas magyar változata rengeteg pluszt adott az eredeti sorozathoz - azt máig csak szinkronnal vagyok hajlandó nézni), viszont az elmúlt évtizedben látványosan romlott a helyzet, ami a szűkös forrásoknak, az egyre felgyorsult munkatempónak, a nagy színészek sajnálatos halálának (Szakácsi Sándortól Kránitz Lajoson és Végvári Tamáson át Gruber Hugóig) "köszönhető". Mindemellett jobbra-balra nyílnak mindenféle gyorstalpaló szinkrontanodák, ahol "bárkit" megtanítanak szinkronizálni pár hónap alatt. Ez nyilván nonszensz. Ez a másik oka, hogy rettentően felhígult a szinkronszínész-állomány. A mai szinkron sokszor nem is bűnrossz (bár arra is akad szép számmal példa), csak egyszerűen fröccsöntött, középszerű, érzelemmentes. És most, hogy minden film szinkronizáltan kerül a mozikba, értelemszerűen még inkább kiütköznek a szinkron hiányosságai. Szóval felirat, egyértelműen. Szinkronnal ma már csak akkor nézek filmet, ha nagyon rá vagyok szorulva. Illetve van néhány film, amit szinkronnal szeretek. Ilyen a már említett Dallas mellett néhány klasszikus filmsorozat (A Poliptól kezdve a Columbón keresztül a Twin Peaksig), aztán persze az olyan remekművek, mint Az édes élet, a Tim Burton-féle Batman vagy épp az Éjszakai rohanás. Ezek határozottan jobban csengenek magyarul. (Tegyük hozzá, a Magyar Szinkron- és Videovállalat által fémjelzett korszakban nagyon sok kitűnő magyarítás született.)

2013-08-20 15:55:56 csabaga #6

Szintén nem moziban nézem a filmeket,de otthon,ha mód van rá,feliratot választok és persze az eredeti nyelvet.
Sok-sok klasszikus szinkronban csalódtam az eredeti hangok megismerésével.

20 éve,inkább a magyar hangok voltak minőségiek,a szinkron már kevésbé.Még régebben,még rosszabb volt a helyzet.
Nagy színészek szinkronizáltak,de az eredeti filmzene sokszor hiányzott,akárcsak a háttérhangok.

2013-08-20 15:19:25 BonnyJohnny #5

Mea Maxima Culpa, de rám az utolsó opció igaz leginkább.

2013-08-20 14:36:17 zéel #4

Feliratpárti vagyok. (Bár, a régi, igényes szinkront elismerem.)
Moziban gyakran nem nézek meg olyan filmet sem, ami egyébként érdekelne,, ha csak szinkronizálva adják. Megvárom a DéVéDét.

2013-08-20 13:42:56 vadPINGvin #3

Földrajzi gondok miatt sosem volt számomra természetes mozikban a magyar szinkron, de nem is hiányoltam. Máshol sem szeretem, mert végterméknek általában nem sok köze van az eredeti filmhez, engem meg az érdekel.
Tavaly szocializálódásképp társasággal megnéztem néhány filmet szinkronnal (előtte évekig nem), de mivel többet is láttam már közülük eredetiben, nagyon fura élmény volt. Várom, hogy jön egy marhanagy poén és jön egy kínosan rossz, vagy nem is jön... Volt hogy utólag el kellett magyarázni, mi volt a lényege a sztorinak, mert a szinkronból kifelejtettek néhány alapvető információt.
Aztán nem szocializálódtam inkább... :)

Hogy a színészi játékot tönkreteszi az némelyik "színésznél" nem is lenne zavaró, az sokkal inkább, hogy valószínűleg mást mondott eredetiben de ez passzol a szájmozgásához.

Szóval, ha Magyarországon élnék eléggé problémás lenne a moziba járás, mert bírom a blockbustereket, szinkronnal viszont nem igazán nézném.

2013-08-20 13:02:36 critixx #2

A művészmozikban felirattal játsszák a filmeket, blockbusterre meg csak sajtóvetítés keretein belül megyek, fizetni nem fizetnék értük (sznob vagyok, tudom), úgyhogy igazából a mozis kérdés nekem mindegy. Egyébként feliratpárti vagyok, de megnézek szinkronnal is egy filmet. Az előttem szólónak viszont igaza van, az utóbbi húsz évben rohamosan csökkent a szinkronok színvonala.

2013-08-20 11:38:58 Tenebra #1

20 éve még azt mondtam volna: szinkronpárti vagyok, és csak így nézek filmet. Már csak azért is, mert nem tudtam angolul akkor még. De azért is, mert akkor minőségi volt a szinkron.
Ma annyira kritikán aluli, hogy ha nem tudnék angolul, akkor is feliratosan nézném a filmet, mert sérti a fülemet a mai magyar szinkronhangok többsége.