Észrevételek, kérések és kérdések a lappal kapcsolatban 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2006-03-09 23:16:33 Ágó #281

Bocsesz!!
Egyébként engem csak egy dolog érdekelne Ficus Cucissal kapcsolatban. Nem sok olyan emberrel találkoztam eddig, aki szerint a Mátrix részek egyre JOBBAK voltak... Ez magyarázatra szorul.

2006-03-09 23:13:15 Leslie #280

Nem értem. Szerintem még elég finom voltam.
Ezért is vártam két napot, hogy ide írjak. Közben higgadtam picit. :))

előzmény: Ágó (#279)

2006-03-09 23:09:00 Ágó #279

Emberek! Csihadjunk már! El akarjuk játszatni a Közellenséget Ficus kollégánkkal?
Mondom, én is találkoztam már nem egy olyan emberrel, akinek még Cucisnál is extrémebb ízlése volt. Sőt, sok olyan emberrel találkoztam. Még egyszer leszögezem: ennek inkább inspirálóan kéne hatnia. Nincs izgalmasabb egy baráti eszmecserénél egy nyári este a Látó-köveknél (bocs, miskolci vagyok) egy flaska finom bor mellett.
Tényleg sokkal izgalmasabb megérteni a másikat és belelátni, mint szapulni.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy néhány egyes osztályzatnál igencsak felment bennem a pumpa...

2006-03-09 22:51:49 Leslie #278

Ja és mégegy kérdés Ficus: te tényleg ennyire mazochista vagy???
Mi a fenének nézted meg A keresztapa második és harmadik részét, ha az első rész szerinted nézhetetlen? Minek szenvedteted magát? Végignézel egy 3 órás filmet, ami szerinted nézhetetlen, aztán megnézed a 4 órás és 3 órás folytatásait is. Ezt mind azért, hogy elmondhasd milyen szar?

Magánvéleményem: szerintem az első részt se láttad. Végig biztosan nem, legfeljebb belenézhettél. De hogy a 2-3. részt nem láttad, azt szinte biztosra veszem. Ehhez képest osztod itt azt észt, hogy mennyire utálod, ha vki úgy szavaz, hogy előtte nem látta a filmet. Hát tudod mit, mi mégjobban utáljuk az ilyet!

2006-03-09 22:41:52 Leslie #277

Ficus!
Én sem bírom ki, hogy ne szóljak hozzá!
Először a legidegesítőbb. Az, hogy vmi klasszikus, az objektív tény. Nem egy kis közösség találja ki, hanem az emberiség nagy része gondolja így. Tehát ha azt mondod pl A keresztapára, hogy "nem klasszikus" vagy "klasszikusnak hazudott" stb, akkor az egész világgal szemben állítasz vmit. Ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy a fű nem zöld. De ha 6 milliárd ember azt mondja, hogy zöld, akkor zöld. Tehát akár belátod, akár nem benned van a hiba ezügyben. (pl itt sem kelt senki a védelmedre, mint ahogy bármely más értelmes közösségben sem tenné senki)

Másodszor, az hogy egy film, pl A keresztapa nem tetszett, azt már el lehet fogadni, mert az szubjektív és egy film nem tetszhet mindenkinek. De nem mindegy, hogy vki hogyan fogalmazza meg a véleményét, te pl igen sértő módon teszed. Mert egy filmet nem lehet megsérteni, de azokat igen, akik szeretik vagy magukénak érzik. Legalább arra gondolhatnál, hogy te sem szereted, ha vki a Godzillát vagy a Macskafogót alpárian szidja, vagy kedvenc rendeződ életművét nyersanyagpazarlásnak nevezné. Mindegy, a véleménynyilvánításod formája téged alacsonyít le mindenki szemében. Bár én még mindig azt gondolom, hogy feltűnési viszketegségben szenvedsz és direkt akarsz minket idegesíteni.

Három: ennyire szélsőséges ízlés egyszerűen nincs! Azért van itt 5 fokozatú skála, hogy ezen értékeljünk. Mi értelme lenne akkor az egésznek? Csinálhatnánk 2 fokozatú értékelő rendszert is, és akkor lehetne szavazni, hogy "jó" vagy "rossz". Szerintem neked egy ilyen oldalt kéne keresned a neten. De hamár 1-5-ig lehet értékelni, akkor nem hiszem el, hogy a sok 1-essel osztályozott film mindegyike ugyanannyira nem tetszett. Lehetne úgy gondolkodni, hogy A keresztapa nekem nem tetszett, de mondjuk Marlon Brando nagyon jót játszik benne, ezért más 2-est kap, meg volt benne néhány nagyon ötletes jelenet, és az összetettsége meg a jó alapötlet miatt kap egy 3-ast. És így mégse tennéd mondjuk egy Tök alsó 2-vel egy szintre.

2006-03-09 21:05:24 Ágó #276

Bocsánat, de nem bírom tovább, muszáj állást foglalnom a vitában. Hasonlóan kollégáim többségéhez, én is azon a véleményen vagyok, hogy bizony vannak olyan filmek, amelyek korszakalkotóak, mérföldkőnek számítanak kategóriájukon belül. (definiáljuk őket klasszikusnak; teljesen mindegy) Ezt a megtisztelő címet a szakma és a közönség közösen "ragasztja rá" az adott filmalkotásra, és ezek után mindenki eldöntheti, hogy egyetért-e vele, avagy sem. Ennyire egyszerű.
Még valami:
Hasonló ellentétekből olyan színvonalas viták tudnak kerekedni, hogy csuda!! Nemrégiben volt két tapasztalatom is:
Egyik ismerősömmel a Csillagok háborújáról vitáztunk, én mellette, ő ellene. Aztán ugyanúgy álltunk fel, ahogy leültünk, persze azzal a hihetetlen többlettel, hogy betekintést nyerhettünk egy másik ember gondolkodásába. Tanulságos és érdekes volt.
Aztán egy tizenöt éves kis csitri kezdte el nekem szidni a Volt egyszer egy vadnyugatot. Kifejtettem neki nézeteimet erről a remekműről (Ficus: Meg ne nézd! Öt perc után föladnád!) aztán igyekeztem tolerálni őt. Ez a vita nem volt olyan felemelő, mivel az egymás mellett elbeszélés klasszikus esete forgott fenn.
De megérte!
Úgyhogy erre tudok buzdítani mindenkit! Csomóan nekem estek már a Csodálatos elme, vagy a Stuart Little kisegér, vagy egyéb Disney-filmek miatt. Állok elébük! Kíváncsi vagyok a véleményükre!

2006-03-09 18:50:48 Dió #275

Én is toleráns ember vagyok, és nekem VAN bajom vele. Az az igazság, azon gondolkoztam a listáján végigtekintve, hogy minek néz filmeket? Ha nekem minden második film amit megnézek 5/1es "élmény" lenne, hagynám az egész filmipart, nem próbálkoznék vele, és átnyergelnék a színházra, vagy vmi hasonló alternatív megoldásra. A saját idejéből pazarol...

előzmény: Ivan/ (#273)

2006-03-08 20:44:24 limupei #274

Szerintem rövidtávon is....sőt, ez rajt-cél győzelem:-)

2006-03-08 20:24:22 Ivan/ #273

Szerintem pihenj egy picit:)
Ne érts félre toleráns ember vagyok (legalábbis szeretném azt hinni) és semmi bajom Veled, de néha meglepően nagy baromságokat vagy képes leírni és ezzel hosszutávon csak magadat járatod le.

előzmény: Ficus Cucis (#271)

2006-03-08 07:42:00 Dió #272

Látod, így már sokkal jobb. A "klasszikusnak hazudott" kifejezéstől már mindjárt helyreállt a lelki békém.
Ehh...

előzmény: Ficus Cucis (#271)

2006-03-08 07:34:26 Ficus Cucis #271

Egye fene. Megígérem, hogy soha többé nem fogom azt mondani, hogy "nem klasszikus".

Mostantól az annak idején "Európa legszigorúbb drogtörvényének" hazudott Btk.-nk mintájára a "klasszikusnak hazudott" Amerikai szépség stb. kitételt használom a különböző fórumokon.

2006-03-07 15:15:39 Hannibal Lecter #270

Szerintem kezdjük kinőni a téma kereteit:) Sajnos egy film, habár lehet klasszikus értékű, nem mindenki fogadja el őket annak. Annyit tehetünk, hogy elzárkózunk ezektől az elefántcsonttoronyból kígyót-békát kiabáló, "énvagyokajaniatöbbiekmegbekaphatják" típusú "filmbarátoktól."

2006-03-07 15:07:29 Olórin #269

Ez csak azért van, mert még nem világosult fel eléggé ahhoz, hogy befogadja Ficus tanait - ahogy mi sem. De bízom, benne, hogy idővel mind méltóak leszünk hozzá.

előzmény: limupei (#268)

2006-03-07 14:16:32 limupei #268

Az egy dolog, de nem írtad oda, hogy az a jópár ember barom, akinek tetszett egy ilyen "geci".

előzmény: Daemiaen (#267)

2006-03-07 14:08:37 Daemiaen #267

No, én viszont nem voltam tekintettel a sok "zseniális" szavazatra a Picasso kalandjai esetében. Simán benyomtam a karót, annyira gyengének találom. :)

előzmény: Dió (#266)

2006-03-07 14:03:45 Dió #266

Megelőztek, de azért elmondom. Méghozzá egy példán keresztül. Abszolút nem vagyok oda az Apokalipszis most-ért, mégis, amikor véleményeztem a filmet, óvatosan tettem ezt, mert tekintettel voltam arra a nem csekély szavazóra, akik a "zseniális" mellett tették le a voksukat. És NEM kezdtem el a főszereplőiket, meg úgy egyáltalán a filmet leg*cizni. Azért, mert többé-kevésbé kultúráltnak és vitaképesnek tartom magam. Nem tudom észrevetted -e, most mondtam két szót, ami rád egyáltalán nem jellemző. Mert te leg*cized amit csak érsz, néha szó szerint. És ez nem jó. De hiába mondja neked az ember, hogy nem jó, te csak folytatod. És ez sem jó.
A helyzeted rontja, hogy az erősen elcseszett ízlésednek hála hatból öt klasszikusra te richtig egyest adsz, így a problémák veled szemben halmozottan, szinte minden alkotásnál jelentkeznek. Ezért jelentene sokunknak megváltást, ha visszatakarodnál a Godzilládhoz. Mivel most a jól ismert "ezt az örömöt úgysem adom meg" szlogennel reagálnál csak erre, inkább azzal zárom ezt a pár sort, hogy csinálj amit akarsz. Már látom, hogy képtelen vagy beismerni ha hibázol, és makacsul ragaszkodsz ahhoz is amihez nem kéne, úgyhogy tényleg rádbízom mit kezdesz itt a jövőben a kritikus tömeges szavazataiddal, közben pedig imádkozom érted, hogy "jobb útra térj".

előzmény: Ficus Cucis (#262)

2006-03-07 12:01:06 Olórin #265

Ha legalább azt felfognád, amit mondunk, valamelyest meg tudnánk érteni egymást. De nem.
Senki nem mondta, hogy nem mondhatod egy filmre, hogy nem tetszik (hogy milyen stílusban, az persze már más kérdés, az téged minősít). A "klasszikus" szó fogalmáról volt szó, amivel nyilván nagyon nem vagy tisztában. Mondhatod A keresztapára, hogy nem tetszik, de nem mondhatod rá, hogy nem klasszikus. Pontosabban mondhatod akár, csak mindenki idiótának fog tartani.

előzmény: Ficus Cucis (#262)

2006-03-07 09:57:58 Ficus Cucis #264

Annak aki olyan filmet pontoz, amit nem látott, csak azt tudom mondani, hogy haló porait vesse ki a föld. hehe
mellesleg nem kellene ezt meghirdetni. valami lúzer idetéved 3 hónap múlva, nem tetszik neki a lista, lead néhány szavazatot nem túl feltűnően, ezt a beszélgetés itt már úgysem találja meg, aztán örökre eltűnik.
kinek hiányzik?

2006-03-07 09:51:50 Daemiaen #263

Ez jó ötlet: mármint a törlés/törlődés, amit Te is említesz. Tényleg kellene olyan, hogy legalább x filmet kellene pontzoni adott időn belül, viszont ez is elsülhet a visszájára: néhányan csak úgy bepontoznának általuk nem is ismert/látott alkotásokat.

előzmény: Ficus Cucis (#262)

2006-03-07 09:49:45 Ficus Cucis #262

Hogy őszinte legyek, nem sok különbséget látok a permanens, elitista Godzilla-fikázás (+ az ilyennel nem vitakozom) és Shrek "lezöldgecizése" között.

"Kiállta az idők próbáját" milyen idők, milyen próbáját? egész egyszerűen nem lehet ilyen általános jelleggel fogalmazni. vonuljatok vissza akárhová, ha nem akartok olyan véleménnyel találkozni, ami esetleg nem tetszik, de én nem fogom megerőszakolni magam, és azt mondani egy bizonyos kör által "klasszikusnak" nevezett film kapcsán, hogy tetszik, ha pont az ellenkezője igaz.

A Macskafogóhoz írtak minden szavát vállalom, különösen annak fényében, ami miatt ez a beszélgetés-sorozat elkezdődött, azaz néhány illető manipulációs szándékú pontozása. Azt állítom, hogy a Macskafogó 6 nézhetetlenjéből 5 (Andre, crow, ehh, Ildike, Myra) ilyen. Érdekes módon mindössze 14 és 21 közötti szavazatot adtak le, ráadásul feltűnően sok az átfedés a szavazatok között. Szerintem őket nyugodtan lehetne törölni. Sőt, akár el lehetne gondolkodni egy olyan korláton, hogy mondjuk a regisztrálást követő 1 hónapon belül legalább 50 filmet értékelni kell, különben szevasz.

2006-03-07 09:33:24 Daemiaen #261

Ficus, nézz be a Macskafogó adatlapjára, és hogy ott mit írtál... Ott kinyírnál minden lepontozót - érdekes, főképp intelligens...

2006-03-07 08:42:29 Dió #260

Most elkezdtem kimásolgatni az idiótábbnál idiótább postjaidból pár fájó sort, hogy egyenként reagáljak, de úgy döntöttem, hogy nincs értelme egy olyan emberrel vitatkozni, akinek a filmbéli ízlés határai a Godzilláig tartanak, mert ennyi erővel intellektuális társalgásba kezdhetnék a kertben elhúzó hangyákkal is.

Csak egy dolog: megjelensz, számot adsz sekélyes ízlésedről, és 1 napon belül (!) mindenki, aki él és mozog a kritikus tömegen, neked ugrik. Nem kéne hogy ezek után elgondolkozz? És itt már nem arról van szó, hogy "jajháténmá'-hozzászoktam-ahhoz-hogy-nem-ért-egyet-velem-senki-és-elengedek-a-fülem-mellett-mindent", hanem arról, hogy semmit és senkit nem tisztelsz, amikor más kedvenceit elkezded "legecizni" (245-ös post), másrészről meg fogalmad sincs még csak a "klasszikus" szó fogalmáról sem, amely az értelmező kéziszótár szerint "különlegesen kiváló, maradandó mű", direkt kipuskáztam a kedvedért. Most megnézzem a "maradandó" jelentését is a szótárban, vagy rájössz magadtól is, hogy ez azt jelenti, ami már Olórin is mondott, hogy kiállták az idő próbáját ezek a filmek, és ezektől számítanak klasszikusnak? És nem azért, mert én vagy vki most épp annak nevezte őket.

Szívből remélem, hogy előbb-utóbb megtanulsz gyakorolni némi önkritikát. Ha most átléptem volna valamelyik mondatommal a vitázgatás szabályait, a többiektől elnézést kérek, ficustól nem, mert az általa kiváltott irritáció mondatta ezeket velem.

2006-03-07 08:09:26 Ficus Cucis #259

Na, pontosan erről beszéltem. Miért bocsánatot kérni, ha lehúzol egy filmet, vagy rendezőt?
Továbbá hadd kérjem már, hogy ne túlozzuk a dolgokat! Nem én vagyok az, aki kinyilatkoztat. Visszataszítónak találom, hogy a „klasszikus” címke mögé bújva egyesek szent tehénként kezelnek bizonyos alkotásokat, majd aztán megsértődnek („nagyfokú tiszteletlenség”), ha esetleg nem nekik tetsző véleménnyel találkoznak. Mert mit is írtam? „szerintetek igen, szerintem nem.” Ez mindössze pl. annyit jelent, hogy Francis Ford „dögunalom” Coppola Keresztapa című filmje Ficusnak nem tetszett, mert vontatottnak, erőltetettnek, kimódoltnak, helyenként zavarosnak találta. Bár még mindig jobb volt, mint a Magánbeszélgetés, ami… háát inkább hagyjuk.
Egyébként meg akkor 13 évesen Tarr Béla-filmekkel kellett volna kezdenem?

2006-03-06 20:51:11 Hannibal Lecter #258

Háát, aki A függetlenség napján és az ahhoz hasonló steril, giccses óriásprodukciókon keresztül kezd ismerkedni a mozival, annak nem csoda, hogy eldeformálódik az értékítélete, márpedig azután nincs visszaút. "Tanult kollégánk" úgy látszik, Emmerich rikítóan rózsaszín giccsparádéiban szinte az orgazmusig jutott! Miután mélyen beléivódott A függetlenség napja és a Godzilla mérnöki pontosságú látvány-, és undorító ízlésvilága, persze kiszimatolta az eredménytelen filmeket is - megnézte, sárba tiporta és leócsárolta a nagy becsben tartott klasszikusokat. Nem tudom, kedves Ficus Cucis, de vagy csukott szemmel nézed ezeket a filmeket, vagy a "hűdeélethű" kinézetű óriásdínó és a Földt megszálló repülő csészealjak kiirtották a szürke agysejtjeid, de leköpni egy Amadeust, vagy egy Casablancát??? Még akkor sem szabadna ezt tenned, ha a selejtes trükkparádékon edződött kiváló ízlésed egyébként ezt diktálná. A "klasszikusok" ugyanis létező fogalomkör a filmkultúrában, és nagyrészt azokat az alkotásokat fedi, amelyeket te rendre elmarasztalsz. Ezt semmibe venni eléggé nagyfokú tiszteletlenség és könnyelműség.
Bár talán csak én éltem tévhitben egész életemben, és végül kiderül, hogy a Mátrix becsapott bennünket:)
Elnézést kérek ezért a kirohanásért, mert nem biztos, hogy a kedves user hibája, talán tényleg csak a tapasztalatai rosszak, és nem feltűnési viszketegségben szenved, hogy kioszt itt minden köztiszteletben álló klasszikust...

2006-03-06 18:18:40 Olórin #257

Továbbá vonjunk be és égessünk el minden megjelent filmlexikont, szaklapot, filmtörténelmi könyvet, tartóztassunk le minden filmesztétát és kritikust, és mossuk ki hatmilliárd ember agyából a mozi 100 évéről kialakult nézeteket, mert eddig Ficus Cucison kívül mindenki más végzetesen félreértelmezte a világ filmkultúráját.

előzmény: stanleykubrick (#256)

2006-03-06 17:19:01 stanleykubrick #256

Ok, ha legközelebb valaki azt mondja nekem, hogy a Keresztapa egy igazi klasszikus, majd megmondom neki, hogy téved mer a Ficus Cucis azt mondta valamilyen fórumon, hogy nem az.

előzmény: Ficus Cucis (#254)

2006-03-06 14:33:53 Ficus Cucis #255

Sőt, mást mondok.
Vegyük például a Ryan közlegényt. Hiába nézem meg hatszor-hétszer, SOHA nem lesz ugyanolyan az élmény, mint akkor 98 szeptemberében; ennek ellenére ugyanúgy tetszik. Most akkor pontozzam le, csak azért mert láttam korábban?
Vagy ott van a Brian élete. Az első alkalommal szabályszerűen üvöltöztem a röhögéstől, most már csak somolygok. Ejj, értem, növekedtem, fejlődtem; pontozzuk le ezt is?

2 hete, szombaton tartottam egy kis házimozis napot 3 db 10 pontos filmmel. Megnéztem a Coen-féle A nagy ugrást, majd a Godzillát és végül Az őrület határánt. Kurvajó mindhárom, és nem éreztem úgy, hogy most nekem nagyon változtatnom kellene. Igazság szerint eddig még egyszer sem, pedig következetesen újranézem a kedvenceket.

2006-03-06 14:15:11 Ficus Cucis #254

Mivel ez a "szerves fejlődés" teljesen hiányzik, az én esetemben ennek a bizonyos "érési elméletnek" semmi értelme.

"Igen durva tévedésben vagy, ezt ugyanis nem Te döntöd el."
Oh igen. És a Nap kering a Föld körül.

előzmény: Olórin (#252)

2006-03-06 14:08:58 Ficus Cucis #253

Szerintem egyértelműen fogalmaztam. Pontosan erről van szó.
14 éves koromig(95-96) BS-TH filmeken kívül egész egyszerűen NEM néztem filmeket, aztán 96 őszén véletlenül betévedtem a Függetlenség napjára, és minden megváltozott. A mai napig nem tudom, hogy kerültem akkor haza. Aztán jöttek szépen a popcorn-mozik, akciók és vígjátékok, majd szépen fokozatosan a Filmvilág olvasóközönsége által favorizált mozik, tehát ha nincs akkor Emmerich, Bay stb., akkor ma azt sem tudom, hogy ki az a Terrence Malick, Bernardo Bertolucci vagy éppen Godfrey Reggio.

előzmény: limupei (#251)

2006-03-06 14:05:28 Olórin #252

"nem vagyok olyan sznob, aki mintegy szembeköpve saját magát, félévente változtatja a véleményét; ami egykor tetszett (14-16 évesen), az most is ugyanúgy tetszik"
Szóval sznobizmus, ha az ember felnő, és közben érik, változik, alakul a világnézete, és véleménye. Ha tényleg így gondolod, értem, miért maradtál meg ezen a szinten.
"SZERINTETEK klasszikus. szerintem nem."
Igen durva tévedésben vagy, ezt ugyanis nem Te döntöd el. Ezt eldöntötte az idő, aminek a próbáját ezek a filmek kiállták. Ha azt mondod, szerintünk egy film jó, szerinted pedig nem, az egy dolog, az ízlésből adódik, de ha egy klasszikusra azt mondod, hogy nem az, az barátom szűklátókörűség és tudatlanság.

előzmény: Ficus Cucis (#250)

2006-03-06 13:44:58 limupei #251

"ráadásul ha nincs akkor Emmerich, Bay stb., akkor ma azt sem tudom, hogy ki az a Terrence Malick, Bernardo Bertolucci vagy éppen Godfrey Reggio."

Lehet, hogy én vagyok hülye, de te Michael Bay révén fedezted fel Malicket és Bertoluccit? Vagy mi van?

2006-03-06 12:43:31 Ficus Cucis #250

"csak azért jársz ide hogy másokat idegesíts" Hát nem tudom, 2-3 havonta benézek, leadok egy-két szavazatot, aztán semmi. Most véletlenül a fórumba tévedtem és tisza ideg volna mindenki?
"mindenkinek megmutasd milyen romlott egy ízlésed van" Na látod, ez lehet. Csakhogy én nem vagyok olyan sznob, aki mintegy szembeköpve saját magát, félévente változtatja a véleményét; ami egykor tetszett (14-16 évesen), az most is ugyanúgy tetszik, ráadásul ha nincs akkor Emmerich, Bay stb., akkor ma azt sem tudom, hogy ki az a Terrence Malick, Bernardo Bertolucci vagy éppen Godfrey Reggio. Ezenkívül nem vagyok ideológiai filmnéző sem (főszabályt erősítő kivétel:Hair, Betépve).
"A klasszikus szó nem egy ember véleményét tükrözi és nem véletlenül használják egyes filmekre." Jó. SZERINTETEK klasszikus. szerintem nem.
"Átmenet szinte nincs is a szavazataid között" Mikor eszembe jut, hogy be kellene nézni, nem írok egy listát, hogy mire szavazok, azaz improvizálok. Már pedig sokkal könnyebben eszembe jutnak azok a filmek, amiket nagyon szeretek, illetve nagyon utálok, ellentétben a színtelen, szagtalan mozikkal. Most konkrétan pl. a Gladiátor ugrott be, amit utálok, megyek is adok neki egy egyest, de ha Ridley Scott, akkor megy az ötös az 1492-nek.

A döntő különbséget ott látom, hogy míg engem nagy ívben nem érdekel, hogy ki milyen módon fikázza kedvenceimet (kivéve talán Nestor Almendros, Vittorio Storaro és Caleb Deschanel sztároperatőrök munkássága), addig mások rám akarnak kényszeríteni bizonyos filmek vonatkozásában valós, de inkább csak valósnak vélt értékeket, véleményeket, amik szöges ellentétben állnak azzal, amit ezen alkotások megtekintése során, illetve utána tapasztaltam, gondoltam.

előzmény: Dió (#248)

2006-03-06 11:49:57 limupei #249

Én is átnéztem a szavazataidat, és azt vettem észre, hogy totál végletekben gondolkodsz. valami vagy zseniális vagy rossz. Átmenet szinte nincs is a szavazataid között? Szerinted egy film tényleg így besorolható?

Diónak tökéletesen igaza van. A klasszikus szó nem egy ember véleményét tükrözi és nem véletlenül használják egyes filmekre. Persze ezeket sem kell feltétlenül szeretni, de az értékeiket nem elismerni kicsit furcsa (és akkor még enyhén fejeztem ki magam) dolog egy embertől, aki szereti a filmeket (csak attól igazán).

előzmény: Ficus Cucis (#247)

2006-03-06 11:46:22 Dió #248

Kedves ficus cucis,
meggyőződésem hogy csak azért jársz ide hogy
ad1: másokat idegesíts
ad2: mindenkinek megmutasd milyen romlott egy ízlésed van.
Bár mindenkinek joga van a szabad véleménnyilvánításhoz, egy olyan ember, aki káromkodások között végigmegy az összes klasszikuson (amik képzeld, nem CSAK Ivan szerint klasszikusok, szerinted miért találták ki ezt a szót rájuk?), hogy mindegyiknek leosszon egy egyest, miközben a Godzilla féle fércműveket 5össel jutalmazza, mégis inkább elgondolkozhatna az ízlésén, közben pedig visszavonulhatna egy időre. Nos?

2006-03-06 10:26:45 Ficus Cucis #247

Azt nem mondanám, hogy szeretem a filmeket. A korrekt megfogalmazás: a filmnézés a kedvenc időtöltésem.
A Bergman filmek (legalábbis az a 3, amit láttam) olyanok, mintha színházban lennénk. Rendezze színpadra, de ne pazarolja a nyersanyagot.
www.tar.hu/ficuscucis

2006-03-06 10:12:47 Ivan/ #246

Amugy szereted a filmeket?

"Bergman nyersanyagpazarlás"

Ok nem szereted de ez erős volt (megint) egy picit, nem? Szerintem Bergman pont az a kategoria akit egy filmrajongó szerethet vagy se, de mindenképpen a munkásságáért elismeri, és ilyeneket nem ír le róla.

előzmény: Ficus Cucis (#245)

2006-03-06 10:03:15 Ficus Cucis #245

SZERINTED klasszikusok. A Scorsese és Forman-filmeket nem bírom. Bergman nyersanyagpazarlás. Az Átlagemberek után az Amerikai szépség értéktelen vacak. Az Amélie-n bealudtam; a Gyaloggaloppban egy poén volt, ráadásul a Briannel ellentétben az nem film, hanem egymáshoz illesztett, alig összefüggő jelenetek sora. A japán rajzfilmekkel ki lehet üldözni a világból, a Dreamworks zöld gecijét meg utálom. A „túlértékelt” szóról a Keresztapa-trilógia jut eszembe. A Közönséges bűnözőkben pedig az első pillanattól kezdve tudtam, hogy Spacey a hunyó. S végül az Armageddont minden idők legrosszabb filmjének tartom. Kérdés?

2006-03-06 09:39:09 Ivan/ #244

Végülis nem tök mindegy, hogy fiú vagy lány? A lényeg, hogy idegesítő jellenség és reméljük ezután visszafogja már magát.

előzmény: Ficus Cucis (#242)

2006-03-06 09:36:27 Ivan/ #243

Tudod mit? Elnézést kérek, mert tényleg nem fair más ízlését bírálni! (mondjuk számomra, ettől függetlenül is meglepő, hogy nem 1 klasszikust, hogy lepontozol rendre)

előzmény: Ficus Cucis (#241)

2006-03-06 09:09:28 Ficus Cucis #242

Honnan veszed, hogy a troll srác?
kirekesztő vagy.

előzmény: azazell0 (#240)

2006-03-06 09:04:05 Ficus Cucis #241

Na, ezt azért kikérem magamnak:)
Több filmre adtam ötöst, mint egyest.
Arról meg nem tehetek, hogy általam tehetségtelennek vélt alkotók és túlértékelt filmek rajongóit adott esetben bosszantja a negatív vélemény.
Hogy őszinte legyek, ezen az óvodás-sértődéses korszakon már rég túl vagyok. A kedvencek össze vannak írva a honlapomon, aztán szarok bele, hogy ki utálja, meg ki nem.
Nekem tetszik és kész.

előzmény: Ivan/ (#223)

2006-03-04 12:33:40 azazell0 #240

vandálokról kicsit megkésve:

volt időszak, mikor 1-2 naponta csinált magának új nicket, célja a toplisták manipulációja volt. az emailes regisztráció bevezetése óta már javult a helyzet, bár még mindig kitartó a srác. nem baj, mi is. egy nicket egyébként mindig megtarthat magának, bármilyen is a véleménye.

Akira:

Maradjon. Az, hogy pár animefan meg töltögetőművész látta, nem jelenti azt, hogy itt, Magyarországon nem volna újdonság. A Ponyvaregény meg a Kutyaszorítóban teljesen más tészta, hiszen már mindenki ismerte őket, szerintem helyes, hogy egyikük sem volt Vapiti-jelölt.

előzmény: Daemiaen (#216)

2006-03-03 16:51:03 Daemiaen #239

Akkor kerül dobozba egy film, ha az utolsó vágások, simítások is elkészültek. Persze készülhet valami évekig (pl. Werckmeister harmóniák), de attól még az a dátum számít, amikor pontot tettek a végére. Ezért mérvadó a stáblista vége (1980 előtt az eleje).

Amúgy van olyan film, amit nem mutatnak be sehol (The Lost Angel), mégis elkészült vala, tehát kő neéki valamilyen évszám, nem?

2006-03-03 16:38:19 Leslie #238

De az első bemutatás számít nem? Hiszen a legtöbb film a bemutatás előtti évben készül, vagy legalább részben. Főleg az év első felében bemutatottak.

2006-03-03 16:30:45 Daemiaen #237

Az első bemutatás éve valóban '92. De sasold csak meg a stáblista végét! Másik példa: Az Andrej Rubljov sem 1969-es film ám, ahogy az IMDb-n van (a Portot meg ki tekinti hitelesnek???), 1966-ban már dobozban volt, viszont az első bemutatásra 1969-ben került sor a szovjet karhatalmak ténykedései miatt.

előzmény: Leslie (#236)

2006-03-03 16:24:13 Leslie #236

'92-es az imdb, a port.hu és még a kt szerint is.

Amúgy tőlem legyen, de már 6-an látták, még kap majd 4 szavazatot és simán vezetni fogja 2006-os toplistát. Lol :)

előzmény: Daemiaen (#231)

2006-03-03 16:17:49 Leslie #235

Így viszont következetlenek vagyunk, az egyik ősbemutatót kitesszük, a másikat meg nem. És nem mindegy, hogy mint a Traffic esetében csak két év telik el, vagy tizensok év.

2006-03-03 15:58:05 limupei #234

Igazad van, csak később jelent meg DVD-n, viszont kétszer biztosan volt a TV-ben és szerintem videokazettán is megjelent jóval a mozis forgalmazása előtt a Kutyaszorítóban.

2006-03-03 15:45:53 Daemiaen #233

Ha valamit januárban mutatnak be, az nagy valósíznűség szerint megjelenik DVD-n még az első félévben, tehát szerintem az, hogy a Kutyaszorítóban 3-4 héttel a mozibemutatót követően megjelent DVD-n, jelenleg nem teszi másabbá, mint mondjuk a vele egy napon bemutatott A nemzet aranyát.

Viszont! Mivel mozis ősbemutatókra lehet szavazni, így minden, moziban először vetített, hivatalosan bemutatott filmnek kint a helye. Kivételt ezalól az újrabemutatások képezhetnek, mint pl. a Ponyvaregény.

2006-03-03 15:35:30 limupei #232

Húha!

A Kutyaszorítóban viszont már megjelent itthon DVD-n és még a TV-ben is volt. Akira meg nem. Szerintem legyen kint.

2006-03-03 15:18:31 Daemiaen #231

'91-es. ;)

De a Traffic kint lett volna 2002-ben, mi? :) Az pedig 2000-es film.

2006-03-03 15:12:27 Leslie #230

Az igaz, hogy első premier, és nem is zavarna sok vizet szerintem a Vapitin, de a 2006-os toplistát alakítaná. Tavaly a Kutyaszorítóban talán vezette is volna a toplistát. :) Ami elég röhejesen nézett volna ki, hogy egy 1992-es film a legjobb 2006-ban.
Szóval nem kivételezhetünk, a Kutyaszorítóban sem lehetett kinn tavaly, így az Akira sem idén. Következetesnek kell lenni.

2006-03-03 14:32:48 Daemiaen #229

Pedig kinn kellene lennie, elvégre első mozis premier, nem pedig újra-. A Kutyaszorítóbannak is kinn kellett volna lennie, a Ponyvaregénynek viszont valóban nem.

2006-03-03 14:23:05 Ivan/ #228

Köszi az infot! Akira végül azért nem lesz kirakva, mert '88-as és mint ilyen ez egy sec. eset! (tavaly ugyanigy nem raktuk ki a Kutyaszoritóban és a Ponyvaregényt se, hogy ne indulhasson év végén vapitin)

előzmény: Daemiaen (#226)

2006-03-03 10:11:39 Daemiaen #227

Még egy:

A 2005-os Assault On Precinct 13-nek a magyar címe: A 13-as rendőrörs.

2006-03-03 10:06:53 Daemiaen #226

Hali!

Akira lesz 9-én, Aeon Flux viszont egyáltalán nem lesz moziban. Köszi! :)

2006-03-02 09:59:32 kery #225

Hát miután a Szakasz és a Remény Rabjai is nézhetetlenek számára, úgy gondolom, csak szimplán szórakozik. Ez kicsit olyan mint anno az SW 3-at jóval a megjelenése előtt két figura bejelölte nézhetetlennek...szerencsére törölték a szavazatokat.

2006-03-01 17:37:41 Ágó #224

Godzilla zseniális, Forrest Gump nézhetetlen no comment...
Persze ízlések és pofonok. Az én gimnáziumi kémiatanárnőm mindig ezt mondta, ha könnyű anyagot adott fel: mese habbal. (ettől függetlenül 100%, hogy nem ő az illető)
Filmeket lehúzó kedves egyén jelentkezz!! Szívesen folytatnék veled egy alapos eszmecserét az élet dolgairól! Az e-mail címemet megtalálod!
Hátha találunk egy filmet, amit mindketten szeretünk.

2006-03-01 12:00:28 Ivan/ #223

Sejtettem, hogy rá gondolsz:) Amugy szerintem anno Mese habbal is ő lehetett! (+ anyád p...a is, mondjuk azt a nicket töröltük)

+ Ficus Cicus is egy érdekes jelenség azért!:) Igaz Ő néha 2eseket is tud dobbni egy filmre...

előzmény: Daemiaen (#221)

2006-03-01 10:01:27 limupei #222

Hát erre nem tudok mit mondani. Ha valaki szerint nézhetetlen a 12 dühös ember, a Forrest Gump, az Oldboy meg a Keresztapa, akkor az az ember meg is érdemli, hogy lehülyézzék, mert ez már nem ízlés dolga. Ilyen ember nincs.

2006-03-01 09:39:56 Daemiaen #221

"stornoporno" nevű felhasználóról van szó. A 12 dühös ember szerinte és egy másik helyes ember szerint nézhetetlen.

2006-03-01 09:39:04 Daemiaen #220

A Macskafogó továbbra is 5-ös, de vagy 10-12 film tuti 1-es.

2006-03-01 09:35:06 Dió #219

Valóban lehetne több ilyen nevet is mondani. Tudom hogy erkölcs ide vagy oda, de én egy laza kézmozdulattal törölném ezt a 2-3 egyént.

2006-03-01 08:53:05 limupei #218

Én már régen nem néztem rá a toplistára. Most mit nyom az emberünk? Múltkor a Macskafogót tolta felfele.

2006-03-01 08:48:58 Ivan/ #217

Hali!

Vettem észre! (mint szerintem legtöbbünk)

Érdekes 1 nap alatt mennyire átalakult a toplista, nem?

Amugy régebben volt egy eléggé kemény tisztogatási folyamat és azóta azért sokat javult a helyzet. Bár tökéletes szerintem nem lehet soha, mert ha töröljük is ezeket az egyéneket (vagy egyént?) utána is újra kezdheti a baromságát.

előzmény: Daemiaen (#216)

2006-03-01 08:41:42 Daemiaen #216

Helló!

Nem azért a két fillérért, de van itt néhány olyan "kolléga", akik csak azért járnak ide, hogy lepontozzák az aktuális top filmeket. Nem lehetne ezeket kiszűrni, szerintem könnyű "megtalálni" őket.

2006-02-28 09:17:06 Daemiaen #215

Hali!

Szeretnék:

The Revengers (A bosszúállók, 1972)
Obsession (Megszállottság, 1975)

című filmeket, valamint a Huszadik század hivatalos címe Novecento. Meglepő ugyan (számomra legalábbis), de a cím nem a századra, hanem a birtokolt föld hektárban mért méretére (900) utal. Köszi! :)

2006-02-24 08:54:11 Daemiaen #214

Hali!

Az Allegro premierje továbbra is bizonytalan, ki kellene venni a bemutatók közül, nem pedig tologatni mindig egy héttel.

Egyelőre a Soha ne mondd, hogy soháé is az, úgyhogy max. valamikor májusra beélesíthetitek.

Köszi! :)

2006-02-23 16:48:39 limupei #213

Ezügyben írj azazallonak, ő érti ezeket a dolgokat:-)

előzmény: kery (#212)

2006-02-23 16:01:10 kery #212

Nincs? Valaki?

előzmény: kery (#204)

2006-02-22 08:05:49 Daemiaen #211

Hali!

A medence eredeti címében nem "Le", hanem "La" van. Köszi! :)

2006-02-21 13:56:25 Daemiaen #210

Hali!

Szeretnék:

Le Cerveau (A nagy zsákmány, 1969) című filmet. Köszi! :)

2006-02-17 09:51:27 limupei #209

Soha ne mondd, hogy soha:

"A film a Paradigma Film gondozásában látható májustól, de előre láthatóan a Francia Filmnapok keretein belül is bemutatásra kerül."

Csak ha valaki nagyon várja.

2006-02-17 09:46:35 Ivan/ #208

Köszi!:)

előzmény: Daemiaen (#207)

2006-02-17 09:44:14 Daemiaen #207

Je ne suis pas la pour etre aimé / Not Here to Be Loved

2006-02-17 09:43:55 Daemiaen #206

Ja, igen: és lesz egy Tétova tangó című film még jövő héten. Eredeti cím: Je ne suis pas là pour être aimé / Not Here to Be Loved

2006-02-17 09:26:56 Daemiaen #205

Hali!

Az An Unfinished Life premierje március 16.

Az Allegróé bizonytalanná változott.

A Soha ne mondd, hogy soháé is.

Köszi!

2006-02-16 15:17:43 kery #204

Hello,
Hol van infó arról, hogy a user property-k miként változnak és pontosan mit takarnak? Súly, kompetencia stb.
Köszi

2006-02-14 10:33:59 Daemiaen #203

Még egy dolog:

A The Descent premierje mégis 23-án lesz, viszont holnap mutatják be az Utcai szamurájokat.

Info hozzá:

http://www.imdb.com/title/tt0345235/

2006-02-14 09:17:33 Daemiaen #202

Szeretnék:

Voyage To The Bottom Of The Sea (Utazás a tenger mélyére, 1961) című filmet.

Köszi! :)

2006-02-10 09:30:10 Ivan/ #201

Köszi az infokat!

előzmény: Daemiaen (#200)

2006-02-10 09:12:05 Daemiaen #200

Hali!

A Keresztesek eredeti címe: Krzyzacy, nem az, amit Ti írtatok. :) Amúgy tetszi az is. :)

Jövő héten bemutatják még a The Descent - A barlang című filmet is.

Köszi! :)

2006-02-08 07:48:36 Daemiaen #199

Újabb két kérés:

The Fly (A légy, 1958)
Return Of The Fly (A légy visszatér, 1959)

Köszi! :)

2006-02-07 09:32:46 Daemiaen #198

Hali!

Szeretnék 2 filmet:

Helen of Troy (Szép Heléna, 1955)
Vikingek (The Vikings, 1958)

Valamint a Macska a forró bádogtetőn címében nem "the", hanem "a" szerepel.

Köszi! :)

2006-02-03 10:15:27 Daemiaen #197

Látom, elpakoltátok a Rokonokat márciusra. Én tévedtem, az InterCom visszatette februárra. Bocsi. :)

2006-02-03 09:44:08 Daemiaen #196

Bocsi, a Rokonoké tényleg február 9. :)

2006-02-03 09:34:20 Daemiaen #195

A Rokonok premierje március 9-én, a Proofé pedig február 23-án lesz.

2006-02-01 08:43:52 Daemiaen #194

Szeretnék

A Lawless Street (A törvénytelen út, 1954) című filmet. Köszi! :)

2006-01-30 12:40:55 Ivan/ #193

Köszi az infót!

előzmény: Daemiaen (#192)

2006-01-30 11:51:47 Daemiaen #192

A The Robe-nak A palást mellett A köntös is a magyar címe. Köszi!

2006-01-27 09:17:06 Daemiaen #191

Köszi!

És mennyi minden más fenn van! :)

előzmény: Ivan/ (#190)

2006-01-27 08:57:49 Ivan/ #190

Felraktam!:)

Néha megdöbbenek azért mik nincsenek még fent az adatbázisban!:)

2006-01-27 08:52:08 Daemiaen #189

Szeretnék:

Alice In Wonderland (Alice Csodaországban, 1951)

című Disney-filmet.

Köszi! :)

2006-01-27 08:50:23 Daemiaen #188

A Proof premierje február 23-án lesz, a Memoirs of a Geisháe pedig március 23-án.

2006-01-24 17:51:30 Daemiaen #187

Köszi! És különben is, nehogy már bocsánatot kérjél egy nyavalygó démien miatt! ;)

előzmény: Ivan/ (#186)

2006-01-24 17:26:41 Ivan/ #186

Bocsi a késésért, de már pótoltam és feldobtam őket:)

2006-01-24 16:55:14 Daemiaen #185

Valaki tegye fel őket, plíííííííííz! :)

előzmény: Daemiaen (#184)

2006-01-24 10:41:16 Daemiaen #184

Kérnék szépen:

A szerelem nem szégyen (1940) című magyar filmet, valamint A hulla eltűnik (The Corpse Vanishes, 1942) című Lugosi-filmet. Köszi! :)

2006-01-17 16:18:50 budaik #183

Kinek mi a véleménye az Oscarról?
Én halottam sokfélét,pl h nem lóverseny a filmezés... meg hasonlók...Plussz:
Igaz, hogy a szemtől szemben című remek film főszerepét pénzfeldobással döntötték el Pacinóék egymás közt?

2006-01-17 08:25:44 Daemiaen #182

Kérek szépen 'Az én lányom nem olyan' című magyar filmet 1937-ből. Köszi! :)