A vad banda ( 1969)
A banda tagok kora reggeli vonulása a tábornokhoz a rab társukért, Angelért, a mexikóiak táborán át.
Egy szó sem esik köztük, mégis lenyűgöző hatású.
Egy tegnapi születésnap kapcsán:
Nagy hal
Apa-fia finálé. :)
Aszfaltdzsungel
Doc végzete.
Csoda Milánóban
Napfényfürdő. A zárójelenet.
Idegenek a vonaton
Az első vidámparkos jelenet.
Búzaősz
Sintértelep. Zárójelenet.
igen
előzmény: oscarmániás (#290)
Erre a széfre gondoltál?
előzmény: apáncsórt pók (#289)
Nathalie Granger – a mosógépügynök látogatása
Safe – Carol ünnepi beszéde
A kötél
A néma lezárás, ahol távoliban látjuk a szereplőket, neonfényben, ahogy várják a rendőrőket.
Magnolia nyitójeleneteK és zárás,
Két nővér záró jelenetsor.
Az Áldozathozatal jelenete a házzal.
Melancholia vége.
A bárányok hallgatnak c. filmben amikor Clarice Starling nyomozónő, mintegy véletlenül,
bekukkant Billy-hez, a gyilkoshoz és az ajtóban, a pillangót meglátva eljut a felismerésig, majd a pisztolyáért nyúl, miközben a felismerés a sorozatgyilkosban is lejátszódik, ti. hogy lelepleződött.
Na az a néhány pillanat Jodie Fostertől és a Billy-t formázó szinésztől [Ted Levine] egyaránt, maga volt a tökéletesség.
Ezen jót mosolyogtam. :)
előzmény: critixx (#229)
Werkmeister Harmóniákban: a kocsmai jelenetben, a bolygók és a világegyetem "forgása" 5* (csodás zenével aláfestve!!!)
Délutáni szerelem
Amikor Gary Cooper után vonul a cigányzenekar.
Kitaszítva
Kihallgatás/felakasztás jelenet.
Azonkívül a kedvenc filmem a Belső tenger, ebből pedig az a jelenet, amikor a képzeletében kirepül az ablakon.
(Most látom, hogy van ilyen topik.)
Egyik kedvencem a sok közül a Leaving Las Vegasból, amikor a főszereplő bemegy a zaciba, hogy eladja a Rolex karóráját (most néztem, 10000 dollár - 2 millió Ft körül árulják). A zálogházas ajánl érte 500 dollárt.
Nick Cage elgondolkodik...
- 500 dollár egy 1993-as Rolex Daytonáért? Oké, adja a pénzt.
:-)
A Long Good Friday (1980) fináléja: A Bob Hoskins által alakított gengszterfőnök hitvallása a bűnözésről és tökösségről, majd a következő jelenetben prezentálja is azt. Nincs beszéd, csak Francis Monkman hipnotikus erejű zenéje, tekintetek, és Bob Hoskins zseniális arcjátéka.
Az ötödik pecsét
A civilruhás és a szőke hajú beszélgetése.
Kígyótojás
Dr. Hans Vergerus monológja Abel Rosenberghez.
Élni
Watanabe éneklése a bárban és a parkban.
Nem félünk a farkastól
Az első nagy balhé után George kiül a kerti hintára.
Amikor Martha bevallja mennyire kínozza George-ot.
Utolsó jelenet.
1984
Kristóf Tibor szinkronjával O'Brien minden egyes pillanata. Hátborzongatóan zseniális.
Silverado
Paden pillantása az asztalnál, amikor Stellával beszélget, miközben kinn lenne a helye.
Mal és felemeli a két puskát. "This oughtta do it."
Paden néma biccentése Emmett felé, amikor betársul hozzá és Malhez a leszámolás előtt. Hihetetlenül tökös pillanat.
A Schmidt története utolsó jelenete. Nicholson egész egyszerűen elképesztő.
Tiszta románc
Cristopher Walken és Dennis Hopper párbeszéde a szicíliaiakról.
The Offence (1972) nyitójelenet
Ma néztem pár Hitchcock-filmet, köztük a Marnie-t, és Sean Connery-ről Bond mellett ez ugrott be folyton. Hát igen, zseniális, az ember agyába ég már az első kockáktól kezdve. Szerintem.
Abban a filmben van egy pár jó jelenet :)
előzmény: Jereváni Rádió (#271)
Igazából szerelem: Amikor Juliet megnézi Mark esküvői videoját.
Majdnem híres: A végén a repülőgépes jelenet valami eszméletlen jó.
Majdnem kihagytam! [link]
Put it in the basket Chief!
Hehe :) Ezt, hogy találtad? :D
előzmény: JeszKar (#263)
Te jó ég, csak most fogom fel, hogy eme kitűnő alakítás még csak Vapitire se lett jelölve. Hiába... későn mutatták be a filmet... :( Nemár, ez nagyon nem ér, nagyon le vagyok sújtva. :(((
:D 12-es karikánál, igen!
Amúgy nem, mert nagyon nagyot játszik. És most nem blöffölök/túlzok: az a jelenet és Anne Hathaway az egész filmben a filmtörténelem legjobb színészi játéka! Így még nem "érintett" meg színészi játék. Talán még a 21 Gramsban Naomi Watts, aki közelített ehhez...! Ha a filmet még Vapiti előtt láttam volna, abszolút csak őrá szavaztam volna!!! (akiket jelöltem, ők messze vannak Őtőle)
előzmény: flake (#265)
Villant, vagy mi? :D
előzmény: ChrisAdam (#264)
Most én is hadd írjak be: a Nyomorultakból Fantime dala Anne Hathaway-jel. Aki látta, az tudja miért. :)
"Az elveszett frigyláda fosztogatói
Pisztoly-Kard párbaj"
Nem tudom, hogy volt-e már. De a jelenet "special" verziója
előzmény: robbiemarko (#261)
Egyszerűen a Fight Club befejező képsorai!
Igen, rohadt elfogult vagyok a kedvenc filmemmel, de akkor is!
Apokalipszis most
Végső párbaj
Vérző olaj
I Drink Your Milkshake!
Remény rabjai
Az a jelenet, amikor hatalmas villám csapások közepette, még a börtönön belül, Andy ereszkedik le a szenyvíz csatornákhoz, majd végig kúszik azokon, és a végén kiszabadul. Az a zene, azok az apró vizuális hatások, felejthetetlen!
Eper és vér, utolsó nagyjelenet.
Most eszembe jutott, és felkutattam YouTube-on. Szerencsére azért találtam egy olyan verziót, ami visszaadja a film atmoszféráját (John Lenon zenéje rohadt jó persze önmagában is, de azért így, együtt a zajjal-sikolyokkal az igazán ütős, ezért inkább a rosszabb minőségű, de filmből vett verziót rakom fel). Szerintem feledhetetlen. Ezek azok a képsorok, melyek a nézőkből zsigeri reakciókat váltanak ki. Vagy hát legalábbis én abszolút ezekkel a fiatalokkal vagyok, és ökölbe szorult a kezem, mikor elért ide a film. :D Úgy gondolom, ami így hat az emberre, az csakis a legjobb jelenetek között lehet. "Give peace a chance!" :D
Biztos volt már, de Alec Baldwin jelenete a világ egyik legjobb filmjében, a Glengarry Glen Ross-ban.
A Szarvasvadászban nekem az a kedvencem, mikor a végén énekelnek. Meg az esküvő, is nagyon jó, meg a vadászat.
Március közepén.Az már nincs messze...;)
előzmény: Bia6 (#255)
Ezt mondjuk adom!:)) Mikortól lesz itthon a mozikban?
előzmény: Ernő12 (#254)
Azt hiszem a nem sokára mozikba kerülő Project X filmet mondanám.Legalábbis az előzetes szerint. Az első perctől az utolsóig - a filmtörténelem legjobb jelenetsorai lesznek:D:D http://www.youtube.com/watch?v=1Rl1TJG17Wk
Daisatsujin orochi
Az utolsó csata. Takumához képest a 13 gyilkos is csak egy csapat picsogó kislány.
A bőr, amelyben élek:
A főhős lánya erőszakos halált hal, miközben a bálteremből egy régi, a tragikus múltat visszaidéző nóta árad a labirintusszerű kertben orgiázó fiatalok felé.
Az utolsó napnyugta:
O'Malley és Missy utolsó beszélgetése és a párbaj-szcéna.
A némafilmes:
A nyitójelenet.
Warrior - A végső menet:
A félrészeg, zokogástól remegő Nolte kifakadása a hotelszobában ("You stop the ship you godless sonuvabitch!!!").
Az őrület határán
A vége felé, amikor Witt elcsalja a japánokat a tisztásra és ami ott történik.
Vaskereszt:
A befejezés mindent visz!
Most így hirtelen, amik beugranak:
Teoréma:
A film vége a sivatagban. Hatalams.
Andrej Rubljov
A harangöntés... zseniálisan brutális
Hamu és gyémánt
A finálé: Maciek döglődése, a lengyel zászló kitűzése, a banketti burzsoák "menetelése", és a tüzijáték.
Easy Rider:
A temető + a Kyrie Eleison-os montázsszekvencia (mert ez a kedvenc dalom a filmből :>)
Foglalkozása: riporter
A 13 perces záróbeállítás.
A jó, a rossz és a csúf
A végős "hármas" leszámolás. Zeneileg és képileg is iszonyat jó.
Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét
A sírból kikelés után szinte mindegyik jelenete zseniális. :D De a legjobb mégis itt is a lezárás, mikor a főhős "felszáll lovára" és "ellovagol", vagyis kocsijával belehajt a semmibe - miközben szarrá lövik.
Kétsávos országút
Megint csak a lezárás. A filmben ugye semmi nem történik, legalábbis a felszínen. A mélyben nagy drámák zajlanak, de ezekről csak fantáziálhatunk. A főhős kiüresedettségét és kiábrándultságát az jelzi legjobban, ahogy a végén szimplán elindul, és tovább folytatja az értelmetlen versenyzést. A jelenet képileg pedig még szürreálisabbá válik: kimerevítés, a hang is elmegy, és végül kiég az egész. :D
Gyűrűk Ura: A két torony
Kb. az összes jöhetne, kedvenc filmjeim egyike. De amelyeknél átüt az epikusság a képernyőn:
1. Theoden király "meggyógyítása", 2. a helm szurdoki csata előkészülete és maga az összecsapás is, 3. majd a reménytelen kilovaglás ennek végén. Kár, hogy a Király visszatérben már tök egyértelmű volt, ki győz, meg fordult a kocka, mert e rész rapszodikussága nagyon bejött.
Conan a barbár
A támadás az elején - zeneileg is ószom. Thulsa Doom átváltozása kígyóvá. S persze a tök értelme nincs, de látványos csata a szikláknál, meg előtte az ima Krómhoz, ahogy Schwarzi németes akcentussal mondja: "if you do not listen, then to Hell with you!". :D
Ponyvaregény
A "Bénás" epizód. :D Az annyira szürreális.
Alkonyattól pirkadatig
Salma Hayek tánca. :P
Egyelőre ennyi.
illetve még: "Öt perce van, hogy eldöntse, Tomoceusz Katatiki akar lenni, vagy Gyugyu?"
előzmény: Jereváni Rádió (#247)
Az ötödik pecsét:
"A sorrendet önök döntik el."
Inglourious Basterds
Amikor kiderül, hogy Landa olaszul is beszél.
The Deer Hunter
Az utolsó orosz rulett jelenet.
Eyes Wide Shut
A "szertartás".
Hetedik
Kevin Spacey és Brad Pitt párbeszéde
Rekviem egy álomért
Utolsó jelenetben Ellen Burstyn arca (sosem tudom elfelejteni)
Oldboy
Akármelyik jelenete.
Összeomlás
Első boltban játszódó jelenet.
Fegyvernepper
Finálé - Juri Orlov és Valentine ügynök párbeszéde.
A halál jele
Utolsó jelenet.
Harry Brown
A díler srác és Michael Caine közös jelenete
A sötét lovag
Joker összes jelenete
A tökéletes trükk
C. Bale és H. Jackman utolsó párbeszéde.
I saw the devil
Utolsó jelenet, a pszichopata és az FBI ügynök dialógusa.
Harcosok klubja
Amiben Tyler szerepel.
Közönséges bűnözők
A végén a nagy csavar
Nem akarom lelőni holmi linkeléssel azt a fantasztikus befejezést, amit a Vaskereszthez írtak, egyszerűen zseniális! Nézzétek meg a filmet :).
Izo
[link]
Kurôzu zero II
A filmvégi nagybunyó. Már az első rész végén lévő sem volt piskóta, de ez...
Miike aztán tényleg tudja a dolgát: Test a test ellen, ütni amíg fel tud állni, és mindez több mint fél órán keresztül. A legjobb az egészben, hogy nincs is különösebb célja, az egész csak presztízskérdés.
Shock Corridor: Zárójelenet --> Johnny Barrett bár leleplezi a gyilkost, Pulitzer-díjat is kap érte, de a nője már csak egy katatón roncsot lát viszont, és zokogása, illetve a doktor gyászos tekintete kivégzi a nézőt is.
Az alvilág királya (ez az EGYIK legjobb filmjelenet, amit valaha láttam):
A finálé. Pépé sóvárogva nézi, amint a hajó kifut a nyílt tengerre, majd a kamera a partról egészen a fedélzeten álló Gaby-ig variózik. Végig halljuk Vincent Scotto gyönyörű zenéjét. Pépé szerelme nevét üvölti, de az a hajókürttől nem hall semmit. Pépé végül megöli magát, és a kikötő nagykapujára dőlve, kivert kutyaként végzi.
Sógorom a zugügyvéd:
Walter Matthau várja a telefonhívást, majd megbeszéli az ellenfél ügyvédeivel a találkozót (határidő napló!).
Walter Matthau az utolsó előtti jelenetben.
Na igen, az a fél perc valóban felbecsülhetetlen. :)
előzmény: Olórin (#234)
A lényeg pontban 1:00-tól 1:30-ig tart:)
előzmény: Hannibal Lecter (#233)
Nyugodjak békében
Az egész finálé, onnantól kezdve, hogy Roger befurakszik a mentőautó volánja mögé. :)
Szinte biztos, hogy voltak már, de most épp aktuális.
Hogy mi? pofán lőtte agykotrás
Kivéve azt a bizonyos Sucker Punch jelenetet, ami se így, se úgy nem ér semmit.
előzmény: uccse (#230)
A legtöbb esetben a jelenet követeli meg a bazihosszú, bonyolult snittet. Mondhatnék példákat, de minden ilyen (legalább is, ami eszembe jut) fele ennyit sem érne, ha egy egyszerűen megkomponált jelent lenne.
Mielőtt félreértene valaki, ez nem csak a hollywoodi mainstreamben van így, sőt! Az olyanok, mint Nemes-Jeles László erre építik a filmjeiket. Ha nincs épkézláb ötleted, csinálj bazihosszú, bonyolult snitteket, lehetőleg szép lassúakat, és ezzel a "bravúrkodással" a tehetséged hiányát.
Szerintem sokkal faszább lenne egy egyszerűen megkomponált, de tartalommal és mondanivalóval megtöltött jelenet, mint ez a sok tartalom nélküli, üres "bravúrsnitt", amik kizárólag technikai tudásról árulkodnak, amivel a film ürességét és hiányosságait próbálják elfedni.
Űrgolyhók: a radar.
Tisztában vagyok vele, rosszul is fogalmaztam, de meg van az egysnittes hatása, és nagyon fasza.
előzmény: Zalaba Ferenc (#225)
Mivel az egészet greenscreen előtt vették fel 95% CGI felhasználásával, ezért hidd el, annyi vágást illeszthettek be oda, amennyit nem szégyelltek.
előzmény: uccse (#223)
K-PAX - A belső bolygó
Amikor Howie meglátja a kék madarat.
Sucker Punch/Álomháború
Crómdroidok szabályos lemészárlása (természetesen vágás nélkül)
Gyilkosság az Orient-expresszen
Poirot összehívja a 12 utast a vonat fülkéjébe, s felvázolja a lehetséges 2 verzióját az elkövetett gyilkosságnak.
Megunhatatlan, bármennyiszer képes lennék megnézni! Óriási színészek adaptálása mellett persze az egész! (kb.: 13 perces jelenet)
Black Swan
Nina zuhanása az előadás végén.
+ A teljes előadás.:)
Winter's Bone
John Hawkes előtt felnyílik az ajtó, és az emberek megszólni sem mernek.
Remény Rabjai:
Mikor a szökés jelenetet mutatják Red narrációjával
Ponyvaregény:
Mikor Jules elmondja szónoklatát és lelövi a srácot
Fekete hattyú: a Hattyúkirálynő plakát; a szexjelenet; Beth öncsonkítása, a finálé, ami egy fehér áttűnésben végződik és Nina megelégedett arcát is látni
Piknik a Függő Sziklánál: révület a hegységnél
Kis Nagy Ember: az indián rezervátum felgyújtása, a Little Big Horn-i ütközet az arrogáns Custerrel
Animal Kingdom: Barry Brown utolsó jelenete, Nicky meggyilkolása, majd a montázs, ahol a lány szüleit látni: az apja magányosan ül, az anya zokog, a kisöcs videojátékozik, Craig Cody futása, felkészítés a csúcsperre/ Josh-sal bemagoltatják a bűnözőkön segítő szöveget, a finálé ("This is a crazy fucking world.")
Blue Valentine: kiürült szexus a kék fényű, hipermodern szállodaszobában, Dean átnéz a másik szobába, de a vágó már a boldogtalan feleség képét mutatja, balhé a kórházban, a finálé, amelyben Gosling a tűzijáték előtt hagyja ott a rokonait
Hol a barátom háza?: a kb. 70 perces városjárás, miközben életképeket kapunk Iránról
Nikita: Az éttermi jelenet.
Berlin felett az ég:
Cassiel és Damiel párbeszéde a cabrioban.
Metropolis: Eric megpillantja Mariát, aki koszos, szakadozott ruhájú munkásgyerekek gyűrűjében jelenik meg, és beleszeret.
Maria szónoklata a katakombákban. Eric és Maria újra találkozik. Rotwang és Fredersen figyelik őket rejtekhelyükről.
Rotwang életre kelti a robot Mariát.
Freder közvetítőként egyesíti a "Kezet" és az "Agyat."
Muszáj vagyok videót linkelni. Ez megunhatatlan. :D
Eredet
verekedés a hotelszobában ahol változik a gravitáció
A testrablók támadása (1978): a parti, amikor a női főszereplő először látja az álférjekről panaszkodó nejeket, a befejezés
Toy Story 3.: a nyitó ének, az utolsó mondat Woody szájából
Holtan érkezett:
Bigelow fejvesztve rohan az utcán, majd megáll egy újságosbódénál, és a fejében visszhangoznak az orvos szavai. Visszaadja egy kislánynak elgurult labdáját, és tanúja lesz egy szerelmespár találkájának.
Egy ember és kutyája:
A vasúti jelenet, úgy ahogy van.
Mocskos arcú angyalok:
Rocky eszelős visítozása a vesztőhelyen. Jerry atya hangtalanul mormolja imáját, s közben elmorzsol egy könnycseppet.
A vér nem válik vízzé: Chow Yun-Fat gun-fu hősből komikus kung-fu bajnokká változik sűrű visításokkal, majd otthonkában, kuktában hajigálja a csecsemőket. A halott hős passzivizálódásának mókás paródiája.
Thyl Ulenspiegel. Amikor Nele találkozik a vakokkal, akik az utat kérdezik tőle és, hogy vezesse őket.
És aztán... A link spoileres.[link]
Nyugodjak békében: rablás az ékszerboltban és utána leszámolás a rosszfiúkkal! (Tipikus ’80-as évekbeli akció, hibátlan tálalásban!)
Donnie Darko: A mozis jelenet. (bár az egész film kenterbe veri az elmúlt ki tudja hány év összes filmjét)
Trancers: áruházi bunyó a delejezett télapóval!
Veled is megtörténhet: a nyitó és a zárójelenet
A csendes Föld: Zac a kartonpapírból készült államférfiaknak szónokol, a finálé
Veszett a világ - A Bobby Peru/Sailor bankrablás. Peru vigyora a harisnya alatt. Majd mikor Sailor kifut a bankból, a megrészegült illetve teljesen hibbant Bobby Peru lenéz tölteni a duplacsövűjét és vihogja: "o-kay"
+ Bobby meglátogatja Lula-t. "Someday, honey, I will! But I gotta get going!"
Annyira vicces!
Oldboy
egy kalapáccsal 30 ember ellen
őrület, majd nyelvlevágás
Négy szoba
negyedik szoba (Tarantino legjobb munkája)
Arizonai álmodozók
film elején eszkimó-jelenet
8 és 1/2
hárem-jelenet
Ének az esőben
Make 'Em Laugh
egy makulátlan elme örök ragyogása
tengerparton lévő házban beszélgtés
sír keresése
párbaj a temetőben
Gyönyörű lányok
éneklés a bárban
Willie és Marty párbeszéde a kori-pályán
Willie és Andrea párbeszédea horgászbódéban
Gina monológja
elköszönés Kev-től
Mélyen egyetértek Ivan/-nal. A filmet tudomásom szerint a Warner forgalmazza, így esély sincs, hogy e kivételes remekmű eljusson hazánkba magyar felirattal. Sajnálatos, hogy a Filmmúzeum is rég' levette a műsoráról a klasszikus hollywood-i filmekkel együtt.
előzmény: Ivan/ (#195)
Aranykezű is a listámra került.
előzmény: Ivan/ (#195)
Az ördög és a tízparancsolat c. francia filmszkeccsben (1962) az egyik rövidfilmben a Charles Aznavour játszotta kiugrott pap egy kis szobában agyonlöveti magát a Lino Ventura által játszott gengszterrel - aki tönkretette és közvetve a halálát okozta a pap húgának - csak hogy börtönbe jutassa a gengsztert.