Star Wars - The saga is complete 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-06-23 13:58:39 Raul #99

Szerintem ez kamu, nem is színesben adták a Junoszty tévén :)))
Úgy emlékszem, nálunk először kártyanaptárak formájában jelent meg a Star Wars univerzum, de persze ezt a bizonyos karácsony esti vetítést mindenki megnézte az osztályból.

előzmény: oscarmániás (#96)

2022-06-23 10:45:36 oscarmániás #98

És mekkora kincs, hogy dokumentálták a kádári világ egyeduralkodó tévécsatornájának a mechanizmusát is.
[Nem emlékszem, hogy korosztályomból bárki is emlegette volna ezt a filmet annak idején. Bruce Lee (így kiejtve, ahogy le van írva) Arnie, Sly, western+kalóz+ stb., Kellett az azóta elhíresült Jedi visszatér plakát szóróanyag, amiből mindenkinek jutott legalább kettő az iskolában, de Luke-Han-Leia-"Kard Fater/Dárt Vödör" bezzeg semmi. A ferdeszeműek ugribugrija elnyomta mélyre a dzsedilázat, legalább is vidéken, itt az alvégen.]

előzmény: BonnyJohnny (#97)

2022-06-23 10:34:10 BonnyJohnny #97

Nekem esélyem sem volt látni... de mekkora egy élmény lehetett. :) Gyerekek, karácsony este a TV elé szegeződve, (olyan házban, ahol színes TV volt, több család gyerekei is :P) kirobbanthatatlanul. Videomagnók (ahol volt) beizzítva, hogy megszülessen a környék legértékesebb ereklyéje. :)

előzmény: oscarmániás (#96)

2022-06-23 10:05:25 oscarmániás #96

Csillagok háborúja 1984.12.25 legelső MTV adás
Ez régen annyira de annyira jellemző volt. (És nem igazság, hogy négy évesen nem láthattam...)

2019-10-22 11:37:54 oscarmániás #95

Lenne honnan ihletet meríteni.

előzmény: Kempesbaba (#94)

2019-10-22 11:07:00 Kempesbaba #94

Mert Linda nem adta kölcsön :D

előzmény: oscarmániás (#93)

2019-10-22 10:27:25 oscarmániás #93

Végülis ..., ha eshetnek emberevő cápák az égből az egyik filmben, akkor miért ne galoppozhatnának csatalovak az űrhajó (?) külső borításán. Biztosan látványos, patetikus csúcsjelenet lesz. :) (Miért nem Jawa Babettával csapatják?)

előzmény: Kempesbaba (#92)

2019-10-22 10:12:52 Kempesbaba #92

A 7.-8. rész tükrében bennem sincs már sok bizakodás,de ez alapján a trailer alapján én még nem fikáznám

előzmény: oscarmániás (#91)

2019-10-22 07:29:49 oscarmániás #91

"ahogyan rohamoznak egyszarvú csillámpónikon"...
jaj ne :(

2017-11-27 22:16:26 ChrisAdam #90

Alapvetően totálisan más a két trilógia hangvétele és perspektívája. Tulajdonképpen ez az, amin az új bukik bizonyos szempontból, más szemszögből viszont pont ezért érdekes és jó (nos, leginkább a második fele).
Tulajdonképpen a régi trilógia egy csapat fiatal lázadó történetét meséli el, Luke, Leia, Han, na meg persze Csuvi és a két droid történetét. De leginkább a három főszereplő humán az, aki viszi a hátán a filmet, őértük izgulunk, hárman vannak a középpontban, izgulunk értük, a jó forgatókönyv jó jelenetei, párbeszédei pedig lehetőséget adnak arra, hogy amúgy egy lendületes, akciódús történetben megismerjük őket a három részen keresztül.
Nos, az új trilógia (ami már a középső :)) totálisan nem ezen a perspektíván mozog. Ha operatőrösen fogalmaznék, azt mondanám, hogy míg a régi trilógia teleobjektívvel szemléli az eseményeket, addig az új trilógia nagylátószöggel. Az új nem kifejezetten szereplőkre fókuszál (kivéve a harmadik rész, ami már inkább Anakinra, de még lehetett volna bőven fokozni azt is), hanem a Köztársaság eseményeire, végnapjaira, a klónháborúra. Ezért nem is tiszta közvetlenül a filmekből, hogy a régi trilógia eseményei alatt a Birodalomnak hol is van a központja és egyébként hivatalosan milyen államformát folytat, de a Szövetségről/Lázadásról se tudunk sokat. Elég volt annyi, hogy volt és kész, van Dodonna tábornok, meg Mon Monthma, akik egy-egy jelenetig felbukkannak, elmondják a sorukat és kész. A lényeg és a fókusz Luke, Leia és Han hármasán volt, mindhármuk közös és egyéni drámájukon. Kis túlzással minden más csak díszlet.
Az új trilógia pedig magyarázásba kezd, tulajdonképpen politikai drámát kreál azzal, hogy belemegy az ilyen-olyan cselszövésbe, történésekbe. Ez egyfelől baromi érdekes, másfelől romboló, mert nem marad idő az igazán fontos dolgokra, arra, amit megszoktunk - a karakterekre - a második részben Anakin belső harcaira, vagy Anakin és Obi-Wan baráti, illetve bajtársi kapcsolatára, Anakin és Padmé szerelmi kapcsolatára. Az új trilógia is próbálkozik azzal, hogy közelebb hozza a karaktereit, de csak próbálkozik és hiába van meg ugyanúgy a három főszereplő - Anakin, Obi-Wan és Padmé, messze nem tudnak olyan kidolgozott, közeli, hús-vér karakterek lenni, mint ahogy Luke, Leia és Han voltak.

Persze tény, hogy Lucas nem olyan jó író, mint történetmesélő és kreatív elme, de nem könnyű helyzet vázolni a Köztársaság baromi komplex politikai hátterét, a régi trilógia helyzetének okait elmesélni úgy, hogy közben mindezt ne nagylátószöggel, hanem teleobjektívvel vegye a film. Lucason nyomás volt, hogy mondja el, mi is volt ez az egész, lássuk végre, hogy lett Vaderből az, aki. Lássuk, hogy mi történt a Köztársasággal, amit pár mondatban elmondott a negyedik rész bevezető szövege, lássuk! És persze Lucas tenyere bizsergett is, hogy mindenről levegye a fátylat és kiderüljön az igazság.

És ebből fakad az is, amit te mondasz. Az új trilógia jóval távolabb áll mindentől, szikárabb és tárgyilagosabb, perspektívájánál fogva. Történetet mesél, a Köztársaság végnapjait, mint egy krónikás. És két lépéssel hátrébb megy és mindezt kívülről mondja el. Ezért minden kicsit átalakul. Nincs benne az a mély, nemes tisztelet az Erő iránt, amit egyszer és mindenkorra Ben olyan tökéletesen megfogalmazott. A megfoghatatlan valami. De az új trilógia szikár, akciódúsabb, látványosabb zúzdájához - ami leginkább a második résztől kezdődik - nem illik ez a nemes, mély tisztelet, oda szikárabb, sokkal semlegesebb "eszköz" kell, így lesz az Erő nem hit, egyfajta vallás, hanem "eszköz". Mert a nagylátószöghöz nem illik az.

Persze a kérdés az, hogy milyen lett volna az új trilógia, ha Lucas máshogy közelíti meg. Ezt a kérdést mindig fájdalmas feltenni, mert sokszor még az is - én -, aki a Sith-ek bosszúját nagyon szereti és elismeri, végig tudja gondolni és lát lehetőséget arra, hogy hogyan is kellett volna megoldani azt, hogy a régi trilógiához hűek maradjanak. Na, de ez már régi téma a siratófalnak. :)

Ui.: Milyen botor, naiv ember volt az, aki annak idején azt hitte, ez a topiknév örökké helytálló lesz! :)

2017-11-27 21:46:19 BonnyJohnny #89

Az eredeti trilógia fantasysebb volt, ott az erő a varázsláshoz állt közel. Az új részekben pedig, ahogy írod is, inkább szupererőként jelenik meg.

És a fénykard párbajok is samuraiosabbak voltak, a prequelben pörgős-forgós, ugri-bugribb lett.
By the way... az Obi-Wan vs. Anakin párbaj mindent visz, de akkor is "másabb".

előzmény: Mizi (#88)

2017-11-27 15:35:44 Mizi #88

Bennem most tudatosult csak igazán, hogy mi is a legzavaróbb az előzmény filmekben. Lehet más is leírta már, sőt biztosan nem mondok újdonságot, de azért mégiscsak megosztom a véleményemet, hátha generált valamit...
Nos, amiben nagyon is eltérnek a prequel részek az eredetiektől, hogy merőben másképp viszonyulnak az Erőhöz. És most nem csak a midi-chlorianokra gondolok, arra, hogy megfosztották az Erőt a misztériumától, hanem hogy míg Luke-nak már érett Jediként is erősen koncentrálnia kellett, mikor megrepteti C-3PO-t a Jedi visszatérben, addig Obi-wan a Sith-ek bosszújában egy lágy suhintással ráb*ssza a haláldroidokra a plafonról azt fémhodályizét, mielőtt megküzd Grievous-szel. Persze lehet nem a legjobb példa, mert Obi már mester volt, Luke meg nem, de Yoda is behunyja a szemét, mikor kiszedi az X-szárnyút a mocsárból, és ő már azért jóval nagyobb Jedi, mint Kenobi. Az előzményekben az erőt használni olyan a Jedik számára, mint bármilyen más hétköznapi cselekvés. Mint valami telekinézises szuperképesség, mintha nem is az Erőt használnák... De bezzeg a Sith nagyurat a szenátusban nem érzékelik... :)
Lucas jobbat akart, ami számára azt jelentette, hogy látványosabb... aztán tudjuk mi lett a vége. De egyébként P. Jackson is ebbe a hibába esett bele.

2016-04-02 12:08:16 TomPowell #87

A zöld fénykardot Luke megtartotta, mert az endori örömünnepségen ott fityeg a derekán.:) Anakin kardja meg tényleg kalandos, és kíváncsi vagyok, hogy pontosan hogyan kerülhetett Mazhoz. Nem tartom kizártnak, hogy Luke maga is tudta, hogy valami körbelengi a fegyvert, ezért amikor az előkerült (franc tudja hogy!), Mazra bízta. Alsó hangon még másfél évet kell várnunk arra, hogy erről egy kicsit többet megtudjunk.

2016-04-02 11:30:32 ChrisAdam #86

Nem is ilyen értelemben érdekes, hanem úgy, hogy a zöld fénykard miért van Maznál, ergo mi történt Luke-kal, miért nincs nála. De egyébként tényleg lehet, hogy a Halálcsillaggal együtt megsemmisült.

előzmény: BonnyJohnny (#85)

2016-04-02 09:31:01 BonnyJohnny #85

A zöld fénykard jó ötlet.
Szerintem nem. Hiszen, amennyiben az nem veszett el, úgy Luke-é volt, és egy sima adományozással Maz-hoz kerülhetett volna. Ellentétben a kék fénykardnak NAGYON kalandos útja volt, azóta, hogy az akkor még padawan Anakin Skywalker megalkotta magának. Az a fegyver legalább annyira a magát Vader örökösének tartó Kylo René, mint Luke új tanítványáé. Szerintem hajba kapnak még rajta.
A zöld fénykard ellenben Luke saját készítésű, saját tulajdonú fegyvere. Effektíve semmi különös. Tekintetbe véve, hogy eldobja a második Halálcsillagon, és nem is biztos, hogy magához vette, lehet, hogy felrobbant az Endor hold mellett.

előzmény: ChrisAdam (#84)

2016-04-02 09:17:12 ChrisAdam #84

Nem tudom, nekem nem volt furcsa. Javíts ki ha tévedek, de Mara Jade is ezt a kardot kapta, szóval az Expandedben is bejátszották. És nem feltétlen Maznak kell megtalálnia azt, csak őhozzá fut be. Lehet maga Vader volt az, aki megkerestette.
Ebben nem vagyok okos. A zöld fénykard jó ötlet. :)

előzmény: Tenebra (#83)

2016-04-02 08:39:16 Tenebra #83

A video tök jó. De az csak szerintem elég gagyi, hogy ugyanazt a kardot visszahozták, ami elvileg a Bespin süllyesztőjében veszett el? Tudtommal még egy olyan híresztelés is volt a forgatókönyv korai változatával kapcsolatban, hogy egy űrben lebegő levágott kézből (azaz Luke levágott kezéből) szerzik vissza... :D

Szerintem az még hatásosabb is lett volna, ha mondjuk a zöld, azaz a VI. részben készített kardot találják meg. És akkor tényleg lehetne találgatni, hogy mi történt Luke-kal, miért hagyta hátra azt a fegyvert, ami a legfontosabb a jedik számára.

előzmény: ChrisAdam (#81)

2016-04-02 07:23:34 BonnyJohnny #82

Ennél vázlatosabban (ti. ugyanaz a lightsaber, mint a II. III. IV. és V. részben), már a moziban lepergett előttem, mikor elvesztem Luke tekintetében.
Amúgy sose mondtam, hogy nem tetszett a film, csak azt, hogy csalódás volt elsőre (pedig sokakkal ellentétben én előbb láttam feliratosan... bár így még roszabb, mert utána a szinkron és a 3D csak rontott rajta). De hamarosan újranézem feliratosan, aztán majd mondok róla végső verdiktet.

előzmény: ChrisAdam (#81)

2016-04-01 23:24:05 ChrisAdam #81

Path of a Lightsaber.

Azért mekkora gyönyörűséges sztori ez a Star Wars. :)

2016-02-24 20:52:02 ChrisAdam #80

2015-12-31 20:38:36 ChrisAdam #79

+1.

előzmény: cucu (#78)

2015-12-31 20:26:40 cucu #78

Hogy egy Star Trek-fan utalja JJ-t az uj filmek miatt, es le Jar Jar-ozza, azt megertem. De hogy egy Star Wars-fan pont Jar Jar-t dorgoli JJ orra ala, mikozben az a szornyuseg (es most az egesz Episode 1-re gondolok) a vilag teremtojenek az agyszulemenye, az minimum vicces. Ennel mar csak az lenne viccesebb, ha George "stricik" Lucas nevezne Jar Jar-nak JJ-t.

előzmény: critixx (#77)

2015-12-31 19:24:35 critixx #77

Ezt a gúnynevet még a Star Trek rajongók aggatták rá évekkel ezelőtt. Megjegyzem, a "Star Trek" filmjei tükrében, találóan.

előzmény: cucu (#76)

2015-12-31 19:13:21 cucu #76

"J.J. (Jar Jar) Abrams"

Nem tunt fel a sracnak, hogy Jar Jar-t Lucasnak es az o infantilis humoranak koszonhetjuk?

"Most ő a ’menő’, ahogy a fiók mélyéről előkotort szóhasználattal illetik nap, mint nap."

Ez most vicc, vagy valami modoros "jujj, hogy beszelnek a mai fiatalok?"

"a korábbi filmek határozott, erős és vasbeton keménységű gonoszait"

Vasbeton kemenysegu? "Nem szeretem a homokot. Túl durva, érdes, ingerlő. És behatol mindenhova."


Es ez volna a nem reklamhajhasz szovegu, realistabb kritika? :-)

előzmény: PG (#74)

2015-12-31 16:10:21 Mizi #75

Jujj, szegénynek nagyon beletiportak a lelkébe. :(

előzmény: PG (#74)

2015-12-31 15:52:27 PG #74

Nos, ez van:
http://starwarsklub.hu/12_video_dvd/video_dvd_025/video_dvd_025_ep7_kritika_1.htm

2015-12-27 18:12:44 Mizi #732015-12-27 16:28:15 peti0290 #72

A III. és a VI. mondjuk nálam időnként helyet cserél, mert van amikor a Sith-ek jobban tetszik, mint a Jedi. A VII. meg még elég friss, érnie kell, és még szükséges jópár újrázás, mire helyrekerül a sagában, illetve némileg a folytatások is beleszólhatnak az Ébredő erő értékelésébe. Ha a 8-9 "javítja", magyarázatot ad a VII. bizonyos aspektusaira, akkor valószínűleg nem csúszik le a III. és a VI. mögé, ha viszont nem, akkor visszább esik. Úgyhogy a középmezőny nálam nem teljesen stabil úgymond, ez csak a per pillanat állása.

előzmény: BonnyJohnny (#71)

2015-12-27 16:09:51 BonnyJohnny #71

14 hetedik hely van, ellenben 16 hatodik.

Amúgy szép összesítés. Látszik, hogy az első két hely nem igazán kérdés (ahogy a sorrend sem), ugyanígy az utolsó két hely sem (és a sorrend sem). Kár, hogy a III. rész csak a saját trilógiája vezérhajója tud lenni. Jobban tetszene, ha jobban belekeveredne a VI. és VII. rész "versenyébe".

előzmény: Mizi (#69)

2015-12-27 15:37:36 pasztellkék #70

1. Egy új remény (5)
2. A jedi visszatér (5)
3. A birodalom visszavág (5)
4. Az ébredő erő (5)
5. A Sith-ek bosszúja (4)
6. Baljós árnyak (4)
7. A klónok támadása (3)

2015-12-27 15:24:05 Mizi #69

banana kérésére egy kis gyors statisztika az eddigiekből (15-en írtak eddig sorrendet):

1. A birodalom visszavág: 10 első hely, 4 második, és 1 harmadik. Azzal együtt, hogy a legtöbben ezt az epizódot tették a legelső helyre, mindenkinél a dobogón szerepel. Egyértelműen a legkedveltebb darabja a saganak.

2. Egy új remény: 2 első, 9 második, 4 harmadik hely. Szintén mindenkinél a dobogóra került.

3. A jedi visszatér: 2 első, 1 második, 2 harmadik, 6 negyedik, 3 ötödik és 1 hatodik hely. Talán a legmegosztóbb rész.

4. Az ébredő erő: 1 első, 1 második, 5 harmadik, 5 negyedik, 2 ötödik és 1 hatodik hely. Szintén elég megosztó. Több a "dobogós helyezése", mint a VI. epizódnak, de csak egyvalaki írta legjobbnak.

5. A Sith-ek bosszúja: 3 harmadik, 4 negyedik és 8 ötödik hely. Senki se szereti, de senki se utálja igazán.

6. A klónok támadása: 1 ötödik, 10 hatodik és 4 hetedik helyezés.

7. Baljós árnyak: 1 ötödik, 4 hatodik és 10 utolsó helyezés.

2015-12-27 11:32:14 peti0290 #68

1. A birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. Az ébredő erő
4. A jedi visszatér
5. A sith-ek bosszúja
Eddig abszolút jó, mindegyik 5-ös :)
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak
Ezt a két részt is szeretem azért annyira, hogy különösebb fájdalom nélkül végig bírjam őket nézni, de tény, hogy (bőven) vannak hibáik.

2015-12-27 01:00:18 Mizi #67

Szívesen! :)
Amúgy már csak azért sincsen esélye az ébredő erőnek a III. rész ellenében, mivel utóbbi egy saga lezáró epizódja, és önmagában is nagyon erős lábakon áll, addig ennek az új résznek erősen 'to be continued' íze van.

A jedi visszatér meg egyértelműen a legalulértékeltebb epizód, pedig az egyetlen bűne az ewokok (mondjuk én a többséggel ellentétben bírom őket).

előzmény: BonnyJohnny (#64)

2015-12-27 00:21:48 BonnyJohnny #66

Instant statisztika: A Jedi visszatér beerősített az utóbbi két hozzászóló által. :D

előzmény: banana (#65)

2015-12-27 00:17:06 banana #65

Beszállok én is, valaki csinálhatna majd egy statisztikát :)

1. A jedi visszatér
2. A birodalom visszavág
3. Egy új remény
4. Az ébredő erő
5. A Sith-ek bosszúja
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak

2015-12-27 00:01:17 BonnyJohnny #64

Mizi rajtam kívül csak a második olyan ember, akinek a hetedik rész úgy nincs benn a TOP 4-ben, hogy amúgy tetszett neki!
Köszönöm! Már kezdtem nagyon egyedül érezni magamat. :)
De Tenebra is megnyugodhat, mert rajta kívül Mizi a második, aki élre rakta a hatodik részt. :)

előzmény: Mizi (#63)

2015-12-26 23:07:30 Mizi #63

Frissen a moziból (zárójelben az osztályzatok):

1. A jedi visszatér (5)
2. Egy új remény (5)
3. A birodalom visszavág (5)
4. A Sith-ek bosszúja (5)
5. Az ébredő erő (5)
6. Baljós árnyak (4)
7. A klónok támadása (3)

2015-12-26 14:26:29 BruceStark #62

1. Egy új remény
2. A birodalom visszavág
3. A jedi visszatér
4. Az ébredő erő
5. A Sith-ek bosszúja
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak

2015-12-26 13:37:22 wayage #61

1. A birodalom visszavág
2. Az új remény
3. Az ébredő Erő
4. A jedi visszatér
5. A Sith-ek bosszúja
6. Baljós árnyak
7. A klónok támadása

2015-12-26 09:53:08 deniro2 #60

1. A birodalom visszavág
2. Az ébredő Erő
3. Egy új remény
4. A jedi visszatér
5. A Sith-ek bosszúja
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak

2015-12-26 01:38:42 GeryFlash #59

Nem csak az ewokok, bár számomra ewokok pont ugyanolyan lehúzó tényező volt mint az 1-ben Jar Jar. Az első fél óra nettó baromság és undormány :D Luke elcserélné két legfontosabb droidját Solora, ennyi erővel ki is fizethette volna, vagy küldhetett volna más droidokat. Aztán persze Leila kiszabadítós kísérlete, csak hogy a filmet el lehessen adni a bikinis képével, olcsó húzás. Aztán Luke is mentő expedíciója is állati profi munka, konkrétan Jaba közelebb volt hozzá hogy megölje mint Vader vagy Sidius... Ja, és hogy utána kis híján megölik az ewokok, mert az utolsó pillanatig ki kell várni? Logikátlan dolgok tömkelege... Jaba és a környezete annyira undorító, hogy az már sokszor (nálam) a fim rovására ment. Nem egy rossz film, ezeket leszámítva korrekt és az uralkodó dialógjai epickek, a film lezárja a sagat, talán a keresztapa 3-hoz tudnám hasonlítani, de szerintem magában az egy jobb film.

előzmény: Tenebra (#56)

2015-12-26 01:23:36 GeryFlash #58

1. V.
2. IV.
3. III.
4. VI.
5. I.
6. VII.
7. II.

2015-12-25 16:46:12 Xcat #57

Nekem elképesztően tetszett az új rész, sorry.

1. VII 2. V 3. IV 4. III 5. II 6. VI 7. I

Ewokok és Jar Jar...

2015-12-25 04:51:59 Tenebra #56

A jedi visszatért látom, sokaknál megelőzi a Sithek bosszúja. Az ewokok ennyire szörnyűek voltak? :D

Az én listám csak ennyit változott:

1. Birodalom - no comment
2. Jedi visszatér - szerintem a Palpatine - Luke - Vader szál miatt igen is zseniális
3. Star Wars - remek, de számomra túl szimpla a folytatásokhoz képest
4. Az ébredő Erő - kellemes meglepetés, ha sok benne a butaság is
5. A Sithek bosszúja - jó, de azért régen rossz, ha ez a legnívósabb egy SW-trilógiában
6. Klónok - az Obi-Wanos részek miatt kedvelem én is főleg
7. Baljós Árnyak (nomen est omen :D) - fogat + Darth Maul vs. jedik, a többi rész SW-paródiának elmenne

2015-12-24 23:08:59 BonnyJohnny #55

(Én leszek az első hozzászóló, akinél a VII. nincsen TOP 4-ben. :D)

1. V. - Az elődöt egy kicsit túlszárnyaló folytatás.
2. IV. - A korszakalkotó filmtörténeti mérföldkő.
3. III. - Egy csúfos előzménytrilógia nagy elődökhöz méltó, azokkal (csikorogva) összekötő darabja.
4. VI. - Gyengébb, mint az első kettő, de azért még a zseniális oldalon.
.........
5. VII. - Egy jó film. Tényleg az.
.........
.........
6. II. - Az Obi Wan-os szál nézhető... ennyi... :P
7. I. - Ugyanannyira várt és előre rajongott folytatás, mint most a VII. Csak éppen tökönrúgta a nagy elődöket... hmmm... oké... fogatverseny, végepárbaj, John Williams... de ezek csak az nézhetetlentől mentik.

2015-12-24 21:55:45 Kalti #54

Akkor én is beszállok:

1. A birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. A jedi visszatér
4. Az ébredő Erő
5. A Sith-ek bosszúja
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak

2015-12-24 21:19:58 maci #53

1. A birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. Az ébredő Erő
4. A Sith-ek bosszúja
5. A jedi visszatér
6. Baljós árnyak
7. A klónok támadása

2015-12-24 20:02:10 Gasz András #52

1. A birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. A Sith-ek bosszúja
4. Az Ébredő erő
5. A jedi visszatér
6. A klónok támadása
7. Baljós árnyak

2015-12-24 15:56:10 kobretti88 #51

Sorrend a hetedik epizód után:

1. A birodalom visszavág
2. Egy új remény
3. Az ébredő Erő
4. A jedi visszatér
5. A Sith-ek bosszúja
6. Baljós árnyak
7. A klónok támadása

2015-12-24 15:31:05 ChrisAdam #50

A legutóbbi megtekintéskor beláttam, igen. :)

előzmény: BonnyJohnny (#49)

2015-12-24 15:24:53 BonnyJohnny #49

Most már nálad is megelőzi a 3. rész a 6-at? :D
Emlékszem nemrég még blaszfémiának tűnt neked. :)

előzmény: ChrisAdam (#48)

2015-12-24 14:50:10 ChrisAdam #48

Sorrend a hetedik epizód után:

1. Egy új remény (5 - 100%)
2. A birodalom visszavág (5 - 100%)
3. A Sith-ek bosszúja (5 - 100%)
4. A jedi visszatér (5 - 90%)
5. Az ébredő Erő (5 - 90%)
6. A klónok támadása (4 - 70%)
7. Baljós árnyak (4 - 60%)

2015-11-29 22:54:55 cucu #47

Nem tudom, volt-e mar, de talaltam egy visszafogott kis 8 oldalas elemzest a Star Wars eddigi 6 reszerol: RING THEORY: The Hidden Artistry of the Star Wars Prequels

2015-11-17 21:35:12 ChrisAdam #46

10 éves öcsém elkezdett egy alternatív hetedik epizódot, melyhez kaptunk egy titokzatos szinopszist is: "A Birodalom meghalt, ez egyértelmű. Lando Calrissianról pedig kiderül, hogy az Uralkodó eltitkolt fia, így Lando sokat gondolkozik és rájön, hogy folytatnia kell, amit apja elkezdett, így átáll a sötét oldalra és feléleszti a Birodalmat."

És az első kiszivárgott képek itt és itt.

2015-05-04 23:14:08 ChrisAdam #45

Érdekes a gondolat. De, ott azon a ponton, hogy Anakin megöli Sidioust, már nincs se birodalom, se köztársaság vagy szövetség. Egyszerűen csak az a döntés és tudat, hogy ezzel meghalhat, az önfeláldozás, azért hogy Luke éljen. Ebből a perspektívából szemlélve az esetleges jövőt úgy gondolom, Vader semmiképp sem maradhatott volna a posztján. Nem azért mert így happy end, hanem mert Vader, ha el akar szakadni az eszmétől - ami 23 éven át vezérelte Sidious mellett, akkor teljes mértékben el kell szakadni attól. Vagyis nem törekedhet arra, hogy Sidious nélkül persze más célokkal a Birodalmat szolgálja/vezesse.
Ha egyszer megszületett a döntés, akkor onnantól kezdve válaszút elé kerülhet: vagy marad a Sötét Nagyúr (mert élhetett volna bőven, ahogyan megmentették annak idején), vagy a Fény Oldalán él és virul (kap egy fehér burkolatot, haha). Szerencséjére (szerencsétlenségünkre) meghal, a halál megadja (mint oly sokszor) a választ.
De egyébként érdekes gondolat.

előzmény: JeszKar (#44)

2015-05-04 22:58:01 JeszKar #44

Gondolkodtattok azon, mi lett volna, ha Vader túléli a hatodik epizódot?
Jómagam nem hiszem, hogy csak átállt volna a lázadók oldalára, hiszen végül nem azért végzett az uralkodóval, mert belátta, hogy rosszat tett, hanem, csak azért mert az meg akarta ölni a fiát. Sokkal jobban el tudom képzelni, hogy inkább átvette volna a birodalom irányítását, hiszen Anakin mégis csak látta menyire nem effektív a galaktikus köztársaság.

2015-05-04 22:47:42 cucu #43

Egy ev utan vegre megneztem a Machete sorrendben: IV, V, II, III, VI. Majdhogynem hibatlan! Szivem szerint a II-t is kihagynam, annyira idegesitoen bena a szerelmi szal meg Anakin karaktere, viszont anelkul annyira sok minden marad ki a sztoribol, hogy nem lehet erteni.

A regi es ujak kozt amugy nagyon eros a kontraszt: lehet, hogy a regieknek megkopott, "osdi" a vizualitasa, de meg igy is ezerszer jobb, mint az ujak total muanyag, giccses, jellegtelen csillogasa. Es a III-at leszamitva a kanyarban sincsenek tortenetben, karakterekben, dramaisagban a regiekhez kepest.

előzmény: cucu (#35)

2014-12-02 19:59:03 ChrisAdam #41

Star Wars-lázban a világ.

...és eközben a Falconban.

2014-04-29 20:32:56 ChrisAdam #40

Mondjuk ha ezt követem, én is kihagyom az elsőt, holott nekem az is elmegy (4-est adtam rá). De ebből a szempontból (és ha kronologikus sorrendben nézzük, végülis akkoris) az első rész felesleges. :D

előzmény: Tenebra (#39)

2014-04-29 20:26:42 Tenebra #39

Ötletes, ötletes, meg fogom ezt lépni. Az I. részt amúgy is utálom, és szerintem a II. fényévekkel jobb. Úgyhogy megnézem ebben a sorrendben. Bár én eddig "kornologikus" sorrendben néztem, azaz a történet időrendje szerint.

előzmény: cucu (#35)

2014-04-29 18:59:07 ChrisAdam #38

Hmm. Nagyon érdekes és figyelemreméltó ötlet, kicsit tényleg megváltozik a Star Wars felépítése, főszereplője. De annyiszor láttam már a szériát, hogy nem tudom mennyire menne ez így. Mindenesetre tetszik és lehet, hogy ki is próbálom! :)

előzmény: cucu (#35)

2014-04-29 18:29:04 BonnyJohnny #37

Erre a passzív ellenállásra büszke lenne Deák Ferenc és Mr. Spock is. :D

előzmény: critixx (#36)

2014-04-29 18:11:05 critixx #36

Na majd tartok egy Star Trek: TOS maratont aznap. ;-)

előzmény: cucu (#35)

2014-04-29 14:49:39 cucu #35

Vasarnap Star Wars day (May the Fourth), ennek oromere itt egy remek ajanlat arra, hogyan nezzuk meg a teljes szeriat:

Star Wars: Machete Order

Roviden: IV, V, II, III, VI. A szovegben eleg szepen megindokoljak, miert is jo ez.

2013-11-08 13:11:41 cucu #34

Jó ez a topik. Egy-két évente észreveszi valaki, hogy létezik. :-)

2013-11-08 11:37:53 Tenebra #33

Star Wars szépművészet :D

Nagyon jók szerintem, főleg a Leiás képek. ;-)

2012-04-04 21:53:19 ChrisAdam #32

[link]
Némelyik egész jó :))

2011-06-04 16:23:24 peti0290 #31

Vagy a special editoin-höz készült '97-es szinkront (első két változat kizárt), vagy netaláltán csinálnak megint egy újabb szinkront (immáron a negyedik variánst). Az újakhoz vagy a most meglévő első verziót, vagy arra is egy új verziót.

előzmény: JeszKar (#30)

2011-06-04 15:50:18 JeszKar #30

Szép :)

Csak arra vagyok kíváncsi melyik szinkront rakják majd rá.

2010-01-31 12:48:08 robynballantyne #29

Új remény
Darth Vader: Kristóf Tibor
Luke Skywalker: Kassai Tibor
Leia Organa: Bencze Ilona
Han Solo: Csernák János
Obi-Wan Kenobi: Szabó Ottó
A birodalom visszavág
Darth Vader: Nagy Attila
Luke Skywalker: Szatmári György
Leia Organa: Bencze Ilona
Han Solo: Téri Sándor
A Jedi visszatér
Darth Vader: Kránitz Lajos
Luke Skywalker: Rékasi Károly
Leia Organa: Tóth Auguszta
Han Solo: Csernák János

előzmény: budaik (#22)

2008-04-11 19:33:55 R2d2 #28

Nálam ami igazán tetszik a STAR WARS-ban, az Ben Burtt "hangvadász" zseniális munkája.
Lucas maga is vallja, hogy nála a filmhang nagyon fontos. Kevesen tudják,hogy a STAR WARS-A New Hope volt az első STEREO film a világon.
Ma már ugye mindenki THX minősítésű házimozi hangrendszert szeretne, amit a Skywalker Sound fejlesztett ki.

2008-04-11 19:20:02 R2d2 #27

Szerintem az első három (1-2-3) rész is jó, csak Lucas atya ott lőtte el, hogy átesett a ló túlsó oldalára, ami a számítógépes animációt illeti.

előzmény: Jill (#23)

2007-05-23 08:25:26 limupei #26

Én úgy tudom, hogy készül egy sorozat, de az nem a befejezés lesz. Ezen kívül állítólag Lucas azt mondta, hogy csinál mozifilmet is, de teljesen új szereplőkkel, akiknek semmi köze nem lesz a Skywalker famíliához.

2007-05-23 08:07:32 budaik #25

Múltkor elejtett nekem egy Sci-fi (vélhetően-!) rajongó, egy megjegyzést. Miszerint be fogják fejezni a Star wars-t (7-8-9) én úgy tudtam, hogy Lucas letette a lantot és nem fogat több Star warst. szóval mit lehet tudni erről????

2007-04-24 11:54:52 Olórin #24

nekem az imperial march kkor hiányzott igazán, amikor Anakin, nyomában a klónokkal, bevonult a jedi templomba. a mai napig nem értem, hogy mi a francot keres ott a droidsereg témája, az a jelenet egyszerűen üvölt a birodalmi induló után.

2007-04-24 11:43:10 Jill #23

Ha már zene: MIÉRT nem hangzik fel az Imperial March, amikor Palpi kikiáltja az ELSŐ GALAKTIKUS BIRÖODALMAT? Ez agyonvágta az egész jelenetet.

Amúgy meg az új részekben semmi értéket nem látok, csak szórakozásnak jók, míg a régiek filmtörténeti klasszikusok.

2006-10-25 16:44:13 budaik #22

Biztos leírtátok már, de valaki elmondja nekem, hogy ki az eredeti szinkronja, a klasszikus 4-5-6-nak?

2006-10-25 16:44:10 budaik #21

Biztos leírtátok már, de valaki elmondja nekem, hogy ki az eredeti szinkronja, a klasszikus 4-5-6-nak?

2006-10-24 14:54:54 Norubi #20

Az egész saga tele van ilyenekkel, de talán nem is ez a lényeg. :)

2006-10-23 14:49:04 Thanatos #19

Szerintem az EP5 a legjobb, annak ellenére, hogy a legtöbb logikai bukfencet bizony abban találok. Gondoljátok csak meg Luke Skywalker egész csinosan fejlődik Yoda mellett a Dagobán (ehhez szerintem nem kevés idő kell), míg ugyanezen idő alatt Han Soloék menekülnek, igen gyorsan. A két időtartamot valahogy nem tudom összehozni... :o)

2006-10-18 12:00:36 Norubi #18

Vasárnap az RTL klubon leadják az egyik (mert úgy tudom, több is van) SW rajzfilmsorozatot. Én különösebben nem vagyok fanatikus SW-fan, de gondoltam, szólok. Bár a fanatikusok nyílván már rég beszerezték. :)

2006-03-18 16:48:54 keszthelyipeter #17

Star Wars 4-5-6 Díszdobozos (VHS) Érdekel valakit?
06 20 590-1200 üdv:Keszthelyi Péter

2005-06-22 10:06:42 Olórin #16

hehe. A Star Trek DS9 sorozatában, a Föderáció és a Domínium háborújában voltak olyan űrcsaták, amiktől szerintem Lucas is elsápadt. Kb. zsebrerekták a Jedi visszatér fináléját, de az EP3 nyitányát is. Pedig csak egy sorozat.
Hannibal, én csak azt mondom, hogy a szegényes környezet magyarázható azzal, hogy az EP4-6 nem a csillogó-villogó Köztársaságban játszódik, hanem a peremvidékeken, elhagyatott helyeken, ahol a szedett-vedett lázadás bujkál. Ettől függetlenül persze, hogy nagy a technikai különbség. A 4-6 mégis megeszi az EP1-2t reggelire:)

2005-06-21 22:07:51 limupei #15

De a 4. rész 28 éve készült. Ahhoz képest egy remekmű a trükkök tekintetében. Nézzétek meg a Star Treket, ami még a 90-es években is egy vicc.

2005-06-21 22:03:42 Hannibal Lecter #14

Nos, azért ez a magyarázat eléggé sántít. Összefüggésbe hozni az egyszerűbb cselekményvezetést a látványvilággal - persze, hogy kevesebb dolog történik a 4-5-6-ban, de ettől függetlenül még adódnak olyan technikai hiányosságok, amik akkor szemet szúrnak, ha egy az egyben nézzük a 6 filmet.

2005-06-21 18:14:28 limupei #13

Bocs. Végképp szegény Prowse.

2005-06-21 17:49:42 Olórin #12

Az nem Prowse volt, akit az EP6 végén láttunk. Sebastian Shaw a fickó neve.

2005-06-21 17:32:33 limupei #11

krumplira:)

2005-06-21 17:23:32 limupei #10

Ja, szegény David Prowse:( meg azok a krumpli emlékeztető sivatagi állatok, jajjaj.

2005-06-21 17:21:13 Olórin #9

Na jó, azért pl. az űrben gombafelhő kíséretében felrobbanó Executor az EP6-ban elég gáz. Inkább ilyenekbe nyúlt volna bele Lucas, mintsem hogy odakenje az ünneplésjelenetbe Christensent.

2005-06-21 17:18:28 limupei #8

Az EP4-6 tökéletes technikailag. ügyes emberek gyártottak sok makettet és mindent ötletesen megoldottak. Útáltam is Lucas-t amikor belerondított néhány éve.

2005-06-21 16:58:47 Olórin #7

Persze, de kár lenne a 30 év különbségből adódó technikai "hibákat" felróni a filmnek. EGyébként a prequel sem tökéletes, még technikai megvalósításávan sem. Pl ilyen szempontból az EP1 jobb, élethűbb, mint a Klónok, mert az már sok helyen erősen műanyagízű, néha szinte látom a blue scrrent a háttérben.
Az előzmények egyébként valóban sokkal komplexebbek történet szempontjából, de éppen ezért nem szabad hibáztatni a régi részeket szegényesebb kinézetük miatt. Az EP4 például mindössze két bolygón játszódik (egyik a Yavin 4, ahol alig történik valmi) + Halálcsillag. Dőreség ezt szembeállítani az EP3-mal.

2005-06-21 16:51:43 Hannibal Lecter #6

Ez igaz, de az első három epizódban kétségkívül több minden is történik. Mert ha leegyszerűsítjük a klasszikus hármas történetét, az csupán annyiból áll, hogy a lázadók és a Birodalom macskaegérjátékot játszva a feje tetejére állítja a galaxist. A cselekmény nem ad sok lehetőséget változatos témákra.
Az új és a régi részek technikai színvonalát szerintem mérföldek választják el egymástól. az Obi-Wan - Darth Vader párbajnál a negyedik részben például egy pillanatra látszik, hogy amit Guinnes szorongat, az nem is fénykard, csupán egy bot. A prequelben ilyen hibák szóba sem jöhettek.

2005-06-21 16:43:57 Olórin #5

Pedig ez nem olyan rossz magyarázat szerintem. Csak gondolj bele, hogy az EP1-3 olyan helyszíneken játszódik, mint a Coruscant, a Köztársaság fővárosa, azonban a 4-6ban leginkább a lázadók támaszpontjait járjuk be: titkos, elhagyatott helyek, amik nem keltenek feltűnést. De pl a Bespin mai szemmel nézve is szépen ki van dolgozva. Ellenben a Tatooine pont úgy néz ki az új részekben is, mint a régiekben.
Zenénél arra gondolok, hogy az új részekben rengeteg olyan téma van, ami kimarad a régiekből, aki folyamatában nézi a 6 részt, annak a zenei élmény igencsak foghíjas. A Birodalmi induló pl. csak az EP4ből hiányzik teljes egészében, a Baljós árnyakban is benne van egy ügyesen visszabontott formában Anakain témájában. PEdig az EP4ben, így utólog nézve bizony van egy-két jelenet, ami valósággal ordít az Imperial March után. Rengeteg ilyen van. Zeneileg a 3. a legkomplexebb, mert abban minden téma megjelenik. A 4től pedig lebutul a zenei világ (persze mai szemmel).

2005-06-21 16:20:40 Hannibal Lecter #4

Szerintem a zenei különbözőség egyáltalán nem negatívum, hiszen minden filmben más és más események játszódnak le (A klónok támadásában Padmé és Anakin jeleneteinél Williams ízléses és egyedi zenetémát komponált, de a Sith-ek score-ja sem semmi.) A gond inkább ott van, hogy a galaxis sokkal "lelakottabb", szürkébb, "egyszerűbb" a 4.-5.-6. részekben, mint az előzményekben. Lucas ezt a klónháborúk, és a "rendszerváltás" hátrahagyott züllöttségével és ziláltságával óhajtja megmagyarázni. Ez azért kicsit kevés...

2005-06-21 14:59:38 Olórin #3

Egyébként a két trilógia szépen kapcsolódik egymáshoz, két baj van csak:
1. Zeneileg egyáltalán nem egységes a 6 film
2. Azért maradtak hibák, amikre Lucasnak illett volna figyelnie: Pl EP4-ben Obi Wan azt mondja Luke-nak, hogy már születésekor sem használta ezt a nevet, EP6-ban pedig Leia halványan emlékszik az anyjára, aki születése után még nagyjából fél percig élt.

2005-06-21 14:54:18 Olórin #2

Nos, a Birodalom visszavágot azért semmiképpen nem söpörte le. Az a Star Wars csúcsa, netovábbja.
A folytatást szerintem már nem kellene erőltetni. Én olvastam Timothy Zahn 3. trilógiáját, és nagyon jó önmagában, de folytatásként mindenképpen erőltetettnek hat, hiszen az EP6ban minden szálat elvarrnak. A történet ezzel a 6 teljes, a sztori íve végleg lezárul a Jedivel. Úgyhogy szerintem ezeket a szereplőket, ezt az időszakot már békén kéne hagyni. (na jó, az első két részt újraforgathatnák:))) Ha filmet akarnak csinálnik csináljanak filmet a régi, 1000 évvel korábbi eseményekből, a Köztársaság megalakulásáról, a sith-háborúkról, effélékről. Hatalmas kiaknázatlan lehetőségek rejlenek még benne, pl ez az időszak akár egy újabb 6 filmet is elbírna:)

2005-06-21 14:41:46 Hannibal Lecter #1

Elkészült a Star Wars utolsó darabja, A Sith-ek bosszúja is. Arra lennék kíváncsi, ennek tükrében ki hogyan látja a hatrészes mítoszt, kinek melyik a kedvence (lesöpörték-e a Sithek a Birodalom visszavágot?) és hogy ki hogyan képzeli el a Star Wars esetleges folytatását (mert lesz neki, erre mérget vehetünk.)