Foci VB 2022 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 5
2022-12-23 22:42:40 osbehemot #409

A tiédnél mindenesetre erősebb érv.

előzmény: Olórin (#408)

2022-12-23 22:10:21 Olórin #408

Ezt nevezem érvelésnek :DDDD

előzmény: osbehemot (#407)

2022-12-23 21:49:11 osbehemot #407

Az egy egyéni embereken múló dolog, nem egy hivatalos rituálé.

előzmény: tomasso (#406)

2022-12-23 21:46:38 tomasso #406

Ezt a rasszista rigmusokat kántáló, buzizó-anyázó szurkolóktól is kérdezd meg.

2022-12-23 21:27:09 osbehemot #405

Azért azt én továbbra se értem, mért nem lehet hagyni, hogy a sport a sportról szóljon, ne pedig szivárványos karszalagokról vagy "antirasszista" térdelésekről.

előzmény: Olórin (#404)

2022-12-23 18:02:04 Olórin #404

Értem és megértem, de én nem tudok (vagy nem akarok?) elvonatkoztatni... és nem csak a foci kapcsán, ami nem érdekel, hanem azon dolgok kapcsán sem, amik kifejezetten érdekelnek (sőt, azon dolgok kapcsán még kevésbé). Mert semmi sem önmagában, légüres térben létezik (nemcsak az ember nem egy sziget, hanem semmi más sem), mindennek van kontextusa, és valahol mindenben van politika is (ha nem is pártpolitika).

előzmény: supernadal (#401)

2022-12-23 17:18:50 ChrisAdam #403

Elméletben…

Olórin kommentje kapcsán supernadallal tudok egyetérteni, de persze könnyű olyan sportról szakérteni, amihez nem fűlik a fogunk. :) De nem ismétlem magamat, leírtam lejjebb mindent. De annyit hozzáteszek, hogy pont, hogy nem neveztem politikamentesnek a focit, sőt.

előzmény: agymosott09 (#399)

2022-12-23 15:53:26 critixx #402

Irigylésre méltó naivitás. :-)

előzmény: agymosott09 (#399)

2022-12-23 14:40:30 supernadal #401

Nem feltétlenül van ez így. Inkább olyanok, akik nem tudnak a lényegre koncentrálni és fennakadnak mellékzöngéken. Persze, sajnálatos, ami Katarban van (a korrupció, a sok építőmunkás halála stb.), sajnálatos a homofóbia és úgy általában véve a kisebbségekkel szemben megnyilvánuló gyűlölet (én például testi fogyatékkal élő vagyok, úgyhogy van fogalmam róla, hogy milyen kirekesztettnek lenni), de ez engem nem foglalkoztat akkor, amikor a világ legjobb válogatottjai játszanak egymás ellen. Én olyankor Messi, Richarlison, Mbappé, Modric, Ronaldo stb. játékában akarok gyönyörködni és nem érdekel a többi futballhoz nem igazán köthető dolog.

előzmény: Olórin (#400)

2022-12-23 11:33:12 Olórin #400

Már rég megfigyeltem, hogy politikamentesnek általában akkor nevez valaki valamit, amikor olyan politikai nézetek hangzanak el/vannak felszínen, amik őt nem zavarják :)
Az egész katari vb körüli szenny olyan gusztustalan, hogy szerintem mindenkinek, konkrétan minden országnak bojkottálnia kellett volna az egészet, de úgy látszik, ahhoz, hogy egy rendszer mélységes romlottságára felkapja a fejét a nagyvilág, minimum le kell rohannia egy másik országot. Persze nekem nagy a pofám, mert eleve nem érdekel a foci, így meg elég könnyű bojkottálni/nem nézni a vb-t, de valószínűleg én se tudtam volna megállni, ha imádnám - szóval egyben rögtön bocsánatot is kérek :) Csak ez valamiért kikívánkozott...

2022-12-23 06:55:02 agymosott09 #399

"A hazai politikával foglalkoznunk kell, mert a kezünkben a lehetőség a változásra"

:-D

előzmény: ChrisAdam (#395)

2022-12-23 02:26:23 Fatupi #398

Például a háromszoros egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron biztos nem tud 70 sportkocsit venni a pénzéből, illetve rengeteg olimpiai sportágban nincsen pénz, rengeteg olimpián nem szereplő sportágban pedig van, mivel azokat az emberek nézik a tévében. Nem minden élsportoló karrierje követhető végig Sky Sports és ESPN műsorán, és rengeteg profi sportág zajlik szórakoztatóipari körítés nélkül. Ez kiváltképp igaz az olimpiai sportágakra, amelyek közül sok csak négyévente kerül rivaldafénybe. Az a fényűzés, amire reflektáltál, jellemzően a nagyon jól fizető, szegényeket felkaroló (csapat)sportokban van jelen, tehát jellemzően foci, tengerentúlon kosárlabda, stb.

előzmény: Dangar (#387)

2022-12-22 16:10:36 caulfield #397

Sokáig úgy voltam a 2002-es VB után azokkal, akik minden eredményre bundát kiáltottak, hogy rögeszmések és hogy konteóhívők. Az azóta eltelt két évtized után, melyben a profi foci nem kevés átalakuláson esett át, illetve a keleti piacok térnyerésével célközönséget is váltott, sem állítom, hogy szakmányban csalnak, vagy hogy a kecské-- legendának megvették a kupát, bizonyíték híján nem is lehet ilyen súlyos vádat csak úgy felhozni, de mégse tudom teljesen kizárni a manipuláció lehetőségét. Pont azért nem, amiért korábban elképzelhetetlennek tartottam, azaz hogy iszonyú magas szinten megy a játék és kismillió kamera van a pálya körül, sőt szinte már a pályán is. A mai futball a lélektanról szól, a szakik által fejben is felhevített játékosok párviadalába elég egy pár, jól irányzott gesztus a bíráskodás részéről, amik bele is vesznek a figyelem tengerébe és máris kibillen a sportoló anélkül, hogy tudatosulna benne az, hogy megvezették. Bár, jó, igaz, legyen: a dél-koreai csoda után valószínűleg a példamutató FIFA biztosan jobban odafigyel a tisztaságra, a játék ethosza és a magasabb erkölcs nevében.

Egyébként az Oscarnál meg mintha pont ellentétes folyamat lenne: a kétezres évek elejétől a nagyobb, monstre filmek kiszorulnak, a metoo és a Weinstein-ügy óta meg végképp. Más kérdés, hogy zuhant a nézettség és a gála körítése is keményen átpolitizált, de a végső díjazott újabban kevésbé hat lobbinehéznek, mint korábban.

2022-12-22 13:59:58 supernadal #396

Én is így látom.
Engem sem érdekel a focin kívüli dimenzió egy futball VB-vel kapcsolatban.
Ez olyan, mintha dugás közben azzal foglalkoznék, hogy kicsit rohad széjjel az ágy sarka....kit érdekel.

Ráadásul, így hogy mindent 65 kameraállásból vesznek, szinte mindent VAR-oznak a csalás esélye is minimálisabb, mint korábban. Persze ettől még sok a sportszerűtlenség (lásd holland-argentin büntetőpárbaja, ahol a hollandok inzultálták verbálisan az argentin 11-es lövő játékosokat stb.), de a foci a lényeg, meg hogy egy újabb legenda lett világbajnok.

előzmény: ChrisAdam (#395)

2022-12-22 01:23:17 ChrisAdam #395

Hát srácok, őszintén csalódottan állok itt, és nem akarom érteni ezt a diskurzust. Véget ért a világ egyik legnagyobb sporteseménye, örültünk, izgultunk egy nagyot a döntő hajrájában, aztán hirtelen mindenki idecsődült, hogy elmondja, hogyan bűzlik, gennyedzik a foci.

És igazatok van, miért is lehetne erről beszélni, kell is - legyen vélemény, ez egy újabb! -, jó, ha az ember tisztán, nem elvakultan lát mindent, de mégis ezekben a nagy fejtegetésekben valahol fókuszt veszthetünk és végletekbe eshetünk. Holott pont mi ezen a fórumon pont tudjuk, hogy mindent lehet csúnyán és mocskosan, gennyesen látni. De az Oscar is szólhat a filmek szeretetéről - bár tény, hogy egyre nehezebb lehámozni a körülötte ékeskedő fals puccot -, a foci vb is szólhat még a foci szeretetéről.
De talán túl szenzitívek lettünk a mindenkori körülményekre, és így reflexszerűen el akarunk határolódni - még ha képletesen is. Holott nincs különbség se Oscar, se olimpia, se foci vb közt. Pontosan azért, mert mindegyiket ugyanúgy az ember csinálja. Az ember pedig kapzsi, korrupt, csal, hazudik, szeret a mindenkori hatalomhoz dörgölőzni, kész a divattrendekhez simulni, megosztani, zűrös ügyekbe keveredni, a saját hasznát keresni. A foci vébén kétes múltú építkezések, vérlázító körülmények (és a többi), az olimpián stikában doppingolások, irgalmatlan környezetszennyezés, megrendülő gazdaságok, az Oscaron lobbisták, botrányok és celebek, pofonok... mindenhol van valami csúnya körítés, mert ember kreálja ezeket a helyzeteket, ahol pedig az ember megjelenik, ott mindig valami bemocskolódik, ezt tudjuk jól. Politika, helyezkedés, önzés, akarat, mind-mind mélyen húzódnak a világesemények mögött, pontosan úgy, ahogy a nemzeti vagy helyi politikában, de a munkahelyen vagy odahaza is.
Szóval így is lehet látni, erre is lehet zoomolni. Viszont van egy olyan dolog, ami akár az Oscarban és akár a sportban is ott van: az az öröm, hogy igazán rajongsz valamiért. Hogy megnézel egy filmet, aktuális kedvenceddé válik és együtt örülsz az alkotókkal, ha átvehetik az értékes aranyszobrocskát. Hogy végigköveted a történelem egyik legnagyobb focistájának pályafutását, és örülsz, hogy ott lehetsz abban a pillanatban a képernyő előtt, amikor megnyeri és átveszi a kupát. Itt lemállik a politika, meg mindez a sok rossz, ami körülvesz(i), és csak ez az őszinte pillanat van. Ezt szeretjük, ezért nézzük.

Szóval lehet így is nézni, én pedig a vébé elején úgy döntöttem, hogy ki fogom zárni azt a sok beszivárgó gennyet, ami Katar körül van, ami a FIFA körül van, hogy Viktorunk ki megy-e vagy sem. Elég politika nyomaszt így is idehaza, meg háború és egyebek - én most örülni szeretnék a focinak, a francba már, nem engedhetem, hogy mindent elrontson a sok enyveskezű. Így van elég terület, ahol képtelenség kizárni, ahol van terünk ezen agyalni, akár akarjuk, akár nem. A legkedvesebb sportágam a foci, bármikor át tudok szellemülni, ha megy a tévében, megunhatatlan a játék, hiába néztem végig több száz meccset életemben, akkor is izgalmas és érdekel. De ugyanígy az Oscar, ami párhuzam mondjuk azért nem szerencsés, mert ott a döntéshozatal valóban nem puszta teljesítményből jön, hanem ott még inkább belógatja a kezét a politika, a lobbi és az egyéb slepp, szóval még inkább bűzlik, de igen, ott is lehet a filmekért követni az eseményt. Látod a jelölteket, megnézed őket, tájékozódsz, véleményezel, osztályzol, ezt tesszük itt. Az élet szinte minden területére rá lehet ezt vetíteni, mert mindenhol ugyanaz az ember alkotja a szabályokat.

Mert máskülönben végső soron magunktól vesszük el az élményt. És így is elegem van, hogy a mai információáradatban, ahol mindenről megtudjuk a nem kívánt részletet is, képtelenek vagyunk igazán fókuszálni. Nem, nem kell mindent tudnunk. Nem használ, de rettenetesen mérgez, keserűvé, szkeptikussá tesz. Kell határt szabni, hogy mit tartunk meg, és mit dobunk ki, mire figyelünk árgus szemekkel, és mi az, ami felett már elsiklunk. A hazai politikával foglalkoznunk kell, mert a kezünkben a lehetőség a változásra - például -, de a FIFA korruptsága egy focimeccs fényében teljesen lényegtelen, de még a katari borzalmak is, bennünk viszont lesz egy elégedetlenség, egy keserű szájíz, egy olyan érzés, hogy "lám, megint valami, ami megszűnt szépnek létezni", miközben tenni nem tudunk semmit.

2022-12-21 23:37:47 csabaga #394

Igen.
A 74-es vb-re 8 európai csapat jutott ki + a 9. volt a későbbi győztest verő NDK.:)

előzmény: critixx (#393)

2022-12-21 21:01:30 critixx #393

Amikor az NDK létezett, még csak 8 csapatos volt az Eb.

előzmény: csabaga (#392)

2022-12-21 14:55:53 csabaga #392

A következő vb-nek egy érdekessége lesz:
Új-Zéland biztosan ott lesz, köszönhetően annak, az óciániai zónának lesz pótselejtező nélküli helye és más ország nem nagyon van ott, néhány sziget és a pápuák.:)

Még egy érdekesség:
Van(volt) két ország Európában, amelyek csak vb-re jutottak ki, eb-re sohasem
Bosznia és az NDK...

2022-12-21 14:50:21 csabaga #391

Valóban nem.

Ott is voltak érdekes helyszínek, politikai okokból kizárt nemzetek és bojkott is.

A focinál maradva, nem tudom mennyire ismert, az afrikai országok az 58-as és a 66-os vb-t egyaránt bojkottálták.
Izrael léte és indulása is állandó gond volt.Nem véletlenül szerepelt három különböző zónában.

előzmény: Dangar (#389)

2022-12-21 14:32:19 Ugor #390

Én így láttam. És megpróbáltam megindokolni. De az is igaz, hogy senki sem kérte, hogy indokoljam meg. Csak láttam, hogy másnak is vannak szubjektív érzései ezzel a bizarr eseménnyel kapcsolatban, én is inkább a nyomomba eredtem magamnak, hogy miért?

előzmény: Dangar (#389)

2022-12-21 14:20:22 Dangar #389

Nem is vitának szántam, mert amúgy sokban egyetértünk a futballt illetően. Viszont az olimpia sem különb.

előzmény: Ugor (#388)

2022-12-21 14:17:24 Ugor #388

Tényleg, teljesen igazad van, elfelejtettem odaírni, hogy nem azt szerettem volna elérni, hogy vitassuk meg a véleményemet, én sem vitatnám a másokét, az az övék, nekik is van, meg nekem is.

előzmény: Dangar (#387)

2022-12-21 14:11:22 Dangar #387

"az olimpiára nem rakódott ennyi szenny és genny, mint a labdarúgó VB-re"

Átlag 10-20 doppingbotrány (illetve ennyi kerül napvilágra), a rendezés jogát illető globális korrupció és vesztegetés, megkent politikusok, sportolók, edzők, pontozóbírók, pc, genderügyek, olimpiai falus orgiák, drog és egyebek...segítsetek, ha kihagytam valamit.

"Ebben a sportágban már szinte semmi más nincs, csak az, hogy törvények felett álló, adóelkerülő milliárdosok adnak-vesznek egész csapatokat, meg kimondhatatlan, leírhatatlan összegekért celebeket egymástól, akiknek az az élete, hogy 70 sportkocsit vesznek, és mindenkinek van egy-egy síkhülye, de nagyon nagy mellű, tetovált felesége, barátnője, aki párhuzamosan topless szerepel az újságok címoldalán."

És az olimpiai - vagy kb. bármelyik - élsport/élsportolók hol különböznek ettől?

előzmény: Ugor (#384)

2022-12-21 13:51:11 budaik #386

Szép írás... Nagyon nem szeretném ezt a párhuzamot elfogadni. Az oscart nagyon ritkán érdekli a tartalom, de erre van ezer meg egy példa, nyilván hatalmas marketing ereje van. A labdarugó VB is a világ egyik legnagyobb eseménye. Legnézettebb stb... Viszont mint sport, működik. Merem állítani, hogy ez a döntő volt a legjobb, amit valaha láttam, az EB-ket is idevéve. Arról szívesen beszélek, hogy mi volt a sportszerűtlen, de az oscart hadjuk pihenni...

előzmény: caulfield (#385)

2022-12-21 13:44:56 caulfield #385

Az Oscar kapcsán a verseny persze szubjektív (bár a pénz mellett tartalmaz néha művészeti értékeket is), de az objektív teljesítményre épülő focivébében szintén akad ugye a lóvén túl valamennyi labdarúgás is. Mindkét viadal a közönség által erősen dramatizált cucc, a rendezők nagy megelégedésére. Persze a pátosz és a giccs is valahol természetes része az egésznek, mint a szilveszternek a berúgás, de a fair play is fontos eleme a focinak és az Oscarral ellentétben jóval konkrétabb tényező is, mégis a a filmes díj versenyéhez hasonlóan válik látszólagossá a népmese varázsa mellett, melyben a legkisebb királyfi végül (jogosan) meghódítja a királyságot.

előzmény: budaik (#381)

2022-12-21 12:56:12 Ugor #384

Látom, itt sorra vallanak az emberek a szubjektív VB-jükről. Nos hát igen... akkor én is tartozom egy beismeréssel. Azaz többel. Első pont, hogy remek döntő volt, sokáig emlékezetes, izgalmas, fordulatos meccs. Második pont: tulajdonképpen nem is néztem a VB-t. Bevallom, azt sem tudtam, milyen csapatok jutottak ki, milyen csoportokba kerültek, és mik történtek a csoportmérkőzések alatt. Néha olvastam főcímeket a neten, hogy az izék is kiestek, meg a mizék se jutottak tovább. Mindegy, valakik csak bentmaradtak. Amúgy rohadtul ráérek, nyugdíjas vagyok, TV-m van, reggeltől estig nézhettem volna meccseket. De miért nem? Mert utálom a sportot? Nem igaz. Az olimpiát éjjel-nappal néztük, az előfutamokat, ismétléseket is. Szinte minden sportágat, amit adtak. Akkor meg mi van? Csak hát az olimpiára nem rakódott ennyi szenny és genny, mint a labdarúgó VB-re. Arra inkább úgy tekintettem, mint a bolygó ifjúságának nagy találkozójára, nemzetközi happening, mindenféle ország mindenféle színű, nyelvű gyereke mindenféle zászlókkal kavarog a stadionban, szépek és kedvesek, és fantasztikus dolgokat csinálnak. Nem köpnek minden lépésnél egy fél literes csulát maguk elé a nagy nyilvánosság előtt. A lelátókon nem eltorzult arcú előemberek ülnek, akik megölnék egymást azért, hogy az egyik faszi lent a réten valami kapuba berúgott-e egy labdát vagy sem… és ezért még akár a saját anyjukat is megfojtanák. A focis összejövetel már nem a világ sportjának nagy találkozója, hanem simán a nemzetközi bűnözés melegágya. Ebben a sportágban már szinte semmi más nincs, csak az, hogy törvények felett álló, adóelkerülő milliárdosok adnak-vesznek egész csapatokat, meg kimondhatatlan, leírhatatlan összegekért celebeket egymástól, akiknek az az élete, hogy 70 sportkocsit vesznek, és mindenkinek van egy-egy síkhülye, de nagyon nagy mellű, tetovált felesége, barátnője, aki párhuzamosan topless szerepel az újságok címoldalán. A nagy világversenyek odaítélése is egy maffiózó mocsár, a stadionok építése is, és ráadásul a legalpáribb, hogy egy olyan ország nyerjen fesztivált, ünnepségsorozatot, ahol le se székelik az emberi jogokat, odautazik a sok retek kormányfő, elnök és király és úgy csinál, mintha mindez teljesen rendben is volna, nincs is erről mit beszélni. Hát akkor mit nézzek én ezen az egészen? De akkor hozzátenném, hogy az elődöntőket néztem, meg a döntőt is, és megismétlem, hogy nagyon nagy meccs volt, meg különben is, ha nem néztem valamit, akkor ne véleményezzem, fogjam be róla a számat.

2022-12-21 12:26:46 budaik #383

Igen, de az oszkár díj esetében szerintem nem jó a párhuzam. Amúgy nyilván a VB döntőről lehet beszélni... Nem elemeztem még szét :)

előzmény: caulfield (#382)

2022-12-21 12:23:05 caulfield #382

És a sportteljesítmény része a sportszerűség is. Legalábbis jobb helyeken.

előzmény: budaik (#381)

2022-12-21 12:07:32 budaik #381

Azért annyi különbség van, hogy itt van egy sportteljesítmény egy meghatározott pályán. Az oszkár díjat, ha jól tudom maguk a filmgyártók hozták létre a budget növelése érdekében, s jól is működik, de a verseny ott csak látszólagos...

előzmény: caulfield (#380)

2022-12-21 12:04:45 caulfield #380

A világbajnoki trófea némileg az Oscar-díj sorsára jutott, mert egy életmű elismerését hivatott betölteni. Hiába van erre egy különdíj, a torna legjobb játékosa néven, mindenki úgy van, hogy Messinek kijárt már a győzelem, tökmindegy milyen suttyó gárda élén jutott is a csúcsra. Minden korszaknak meg kell, hogy legyen a maga csillaga, akinek lehetőleg a legfényesebben kell is csillognia. Messi pedig címeit tekintve immár bőven előzi Pelét, Maradonát, Cruyffot. Ő a mi blade runnerünk és igenis a valaha élt legjobb, börtönválogatott hangulat ide, sportszerűtlenség oda. Az idol ereje még a fene nagy érzékenységet is rendre utasítja.

2022-12-21 07:53:15 ryood #379

abszolút egyetértek.

előzmény: pelu (#378)

2022-12-21 07:33:10 pelu #378

Na abban egyet tudok érteni Egri Viktorral, h a legalpáribb, legtürhőbb csapat nyerte a tornát. És az érdekes, ahogy a Messi-mánia miatt, ezt a világ szemellenzővel nézte végig, és mosolyogva tapsolt végig a legparasztabb megnyilvánulások ellenére is. Tényleg fura lény az ember. Másokat, más csapatokat már szétsavaztak volna hasonló viselkedésért.

2022-12-21 00:49:51 Mizi #377

+1

előzmény: VVega (#376)

2022-12-20 15:31:35 VVega #376

A döntő tényleg szenzációs volt, és ez az utolsó nagy meccs élmény marad meg a legtöbbünkben, de azért összességében nagyítóval kellett keresni az igazán jó mérkőzéseket. Főleg a csoport meccseken volt rengeteg rettenetes 90-100 perc. Mindenki teljesen a védekezésre koncentrált, alig mert bárki kockázatot vállalni.

A többi részéről felesleges sokat beszélni. Undorító korrupt dolog volt Katarnak adni a vébét, szégyen, ahogyan megépültek a stadionok és az is, hogy mennyiért. Politika mentességről beszélni minimum megmosolyogtató, a FIFA egy álságos szar szervezet, aki 5 Ft plusz profitért az anyját is eladná. Fenntarthatóság meg környezetvédelem szavak kerülnek a csapatkapitányi karszalagokra, miközben a sivatag közepén húznak fel stadionokat 10x akkora költségvetéssel, mint az eddigi legdrágább VB.

2022-12-20 00:59:34 somogyireka #375

Hát jujj, eddig bírtam és csak nagyon fájt olvasni, ami e topikban itt a végén íródik.De amikor arról van szó, hogy mit éreznék, ha a magyarok jutnának idáig..itt már visítok.Kidobom a nem létező tévémet, ha az magyar focit közvetít.Ezzel a hsz-mal azt is vállalom, ha kitilt a kt a politikai jellegű mondatok miatt.De ez az a rész, amikor már szólni kell.
Amúgy ezt írtam a vb-döntő után:

FOCI VB

Mint lyukaskezű, kétballábas, csupán érzelmi oldalról közelítem meg az estét. Bevallom, nem is követtem a meccseket, ez a téli, katari foci vb úgy volt számomra abszurd, hogy ihajj. De itt a legvégére, a desszert részre, bekapcsolódtam, és együtt izgultam a sötétben bóklászva a világgal.
Ami számomra gyönyörű a fociban, itt a végén, az a bánat és a boldogság egyensúlya, végre egy teljes pillanat. Könnyek, melyek egyszerre folynak boldogság és fájdalom miatt, de mindegyik sós ízű és talán tengerből van. Víz, víz... Na meg a férfiöröm és férfibánat ily közeli megtapasztalása, illetve az a fék nélküli, minden játéktól mentes, őszinte kapcsolódás, mely összefűzi az erősebbik nemet.

Amúgy is nőként gyakorta csak állok és tátom a szám, mikor férfi szereti barátjaként a másik férfit, mi ilyet nők nem tudunk, nekünk az anyaságban csúcsosodnak ki érzelmeink magaslatai (jaj, ez biztos képzavar)

A "kis" 2001 januári Enzo Fernández lett a kedvencem, akinek anyja lehetnék, jaj istenem, hova tűntek az évek itt hirtelen. Akiért meg nehéz a szívem, az a francia csatár.

Messit meg ugye családilag tiszteljük itt évtizedek óta. Jó lenne most argentinnek lenni, és átélni azt, hogy egy országot összefog a foci. Macron elnök támogató ölelését is irigylem.

Na ja, nekünk más jutott.

2022-12-19 23:56:15 orbistertius #374

Terveztem egy hosszabb-rövidebb hozzászólást írni a témában, de így már nem lesz rá szükség. Szinte egy az egyben összefoglaltad az én gondolataimat is.

Annyit tennék csak hozzá, hogy olvassa az ember a cikkeket, amelyek minden idők legjobb világbajnoki döntőjének nevezik az argentin-franciát – én azonban még tovább mennék: nekem az első kb. hetven perc francia lötyögésével együtt is ez volt az egyik legjobb meccs, amit valaha láttam. Az a néhány kiemelkedő egyéni teljesítmény, az argentin szív és egység, az egyéni és csapatszintű történetek találkozása, az elképesztő érzelmi töltet és feszültség... Én is nagyon tudtam örülni a dél-amerikai sikernek, és egyúttal bele sem merek gondolni, mit élhetett át az egyszeri argentin ember a meccs alatt. :-) Nem semmi élmény lehetett nekik. Ahogy abba is nehéz belegondolni, mit éreznénk mi, ha a mi válogatottunk jutna fel így a csúcsra. Emlékszem az eufóriára, amit a közelmúltban egy-egy kiváló Eb- vagy Nemzetek Ligája-meccs és -pontszerzés váltott ki, milyen lenne egy Eb-, vagy pláne vb-győzelmet átélni? Ugyanez felszorozva tízzel? Százzal? Ezerrel? Sokan talán túl sem élnénk. :-)

előzmény: dikalosz (#356)

2022-12-19 17:36:45 csabaga #373

Kb. minden negyedik ország kijut, Európából szinte minden harmadik, ez nagyon sok.

Ráadásul a rendezés is becsapós.
Látszólag 3 ország, de az USA-ban lesz a torna háromnegyede.

Persze, jó lenne ott lenni végre, de mi a 16 csapatos EB-re sem tudtunk soha kijutni...

előzmény: Xuja (#357)

2022-12-19 16:36:17 osbehemot #372

Szerintem a VB nem volt átpolitizált, szerencsére, maximum a két oldal médiája írt róla politikai jellegű cikkeket.

2022-12-19 16:03:21 Xuja #371

A nyugati liberális(abb) tömb, illetve az arab országok ellen uszítottak.

Világos, hogy nem kötelező olvasni, vagy foglalkozni vele, de attól még a jelenség létező dolog, és ez a vb is épp olyan átpolitizált volt, mint mostanában bármilyen másik világesemény.

előzmény: Raul (#370)

2022-12-19 15:57:07 Raul #370

Ja értem. És kinek kellett volna? Bár most már mindegy :)
Mondjuk aki akármelyik oldali propagandát olvassa, az magára vessen. Csak azt sajnálom, hogy már itt sem lehet elkerülni.

előzmény: Xuja (#369)

2022-12-19 15:53:33 Xuja #369

Az általuk (vagyis inkább általunk :D ) fizetett propagandisták igen.

előzmény: Raul (#367)

2022-12-19 15:41:32 Mikkey #368

az egész itthoni társadalom leképezhető ezekben a kommentekben, ebbe a közegbe kéne előrefelé húzni a csónakot xD

2022-12-19 15:38:43 Raul #367

A magyar kormány megmondta, hogy kinek kell szurkolni?

2022-12-19 15:20:23 ryood #366

Köszönöm, hogy megismertetsz a tényekkel. Nem lehetek elég hálás érte.
Ennél jobban csak kiváló emberismeretedből fakadó pszichológiai éleslátásodért mondhatok köszönetet, hogy szembesítesz a bennem mélyen lakozó, és feltörő sötétséges, gyűlölettel teli személyemmel. Reményeim szerint útmutatásod segítségével a jó útra térhetek, és lehet majd egy nap belőlem is olyan igaz, kiváló és erényes ember, mint amilyen te magad is vagy. Mert csak ez az egyetlen attitűd van, ami konstruktív, elfogadó és egy jobb világ fakadhat belőle. Isten áldja nevedet!

2022-12-19 15:17:11 Xuja #365

Politikamentes vb-ről akkor beszélhetnénk, ha a propagandisták nem tudnának ízes ideológiákat gyártani a különböző események kapcsán - erről szó sincs, sem itthon, sem külföldön. Persze, hogy erről nem maga a vb tehet, de azért ne csináljunk úgy, mintha a mostani szétpolarizált közhangulatban ez a világesemény valamiféle érintetlen kis sziget lett volna, mert már maga a gondolat is nevetséges, hogy a mai világban ez lehetséges lenne.

2022-12-19 15:09:28 dikalosz #364

Nem igaz? A világbajnokságnak semmi köze a kormányoldal kommunikációjához. A kormányoldal kommunikációjának viszont van köze a világbajnoksághoz. A VB 100%-ban értelmezhető és élvezhető egy világbajnoksággal foglalkozó pestisrácok-cikk nélkül, míg a világbajnoksággal foglalkozó pestisrácok-cikk nem értelmezhető a VB nélkül. Hogy te képtelen vagy egy világbajnokságot a kormányoldali kommunikációtól függetlenül befogadni, nem az én problémám. Amit viszont fent leírtam tény.

Az, hogy neked minek milyen mellékíze van, jó lenne, ha meghagynád magadnak, nem vagyok kíváncsi a kritikustömegen senki - a személyemmel kapcsolatos - értékítéletére. Ha a fentebbi összefüggést nem érted, vagy szándékosan nem akarod érteni, nem tehetek róla. S ha már elkezdted, hadd mondjam el, hogy szerintem a viselkedéseddel semmiképp sem építesz, és a gyűlölettel teli lelked legalább annyira káros és nyilvánvaló itt, mint azoké, akik ellen hangot emelsz. Gondoltam jelzem én is az észrevételemet, nem szeretném ugyanis, ha illúziókat táplálnál azzal kapcsolatban, hogy bármivel is több lennél, ha ugyanazt csinálod, mint akiket elítélsz.

Én vagyok a fasz, hogy a hergelésekbe és a cinikus megjegyzésekbe időről-időre beleállok, elnézést kérek! S én itt lezártam.

előzmény: ryood (#362)

2022-12-19 15:03:15 ChrisAdam #363

Én csatlakoznék dikaloszhoz: bár kifejezetten undorítóan indult ez a VB, na meg idehaza már 12 éve (minumum) undorító dolgok sündörögnek a foci körül, de most erre az egyhónapos tornára leszűkítve, én egyáltalán nem találkoztam semmiféle politikai árnyékkal. Mármint, ki mire figyel, itt-ott szembejöttek cikkek, amik előszeretettel domborítottak ki ezt-azt, ezeket nagy lendülettel átpörgetve hagytam ki. A meccsek (jó részét) követtem, olvasgattam a statokat, figyeltem az állásokat, szurkoltam ennek és annak, mint ahogy azt egy jóravaló átlag nézőnek kell. :) De sokkal botrányosabbnak, rosszabbnak ítéltem a helyzetet az elején, kellemes csalódás, a tegnapi döntő meg egyenesen isteni volt. Lábon kihordtam egy 250-es vérnyomást. :)

(Disclaimer: mindez nem veszi el Katartól a sok-sok szégyenfoltot, amit az évek alatt és a torna elején magára aggatott, de összességében sikerült a focinak - mint sportnak, lehámozva minden külcsínt és manírt - focinak maradnia.)

2022-12-19 14:58:49 ryood #362

Nem arról van szó, ki mit tud vagy nem tud különválasztani. Egyszerűen az a mondat, ami leírtál nem igaz, s az egésznek van egy egészen mulatságosan álságos mellékíze is.

előzmény: dikalosz (#361)

2022-12-19 14:54:23 dikalosz #361

Ja értem, tehát ha valakit egy sportvilágbajnokság érdekel, ahhoz szervesen hozzátartozik a magyar kormány kommunikációja, anélkül értelmezhetetlen az egésze, vagy akárcsak egy része is, mindenképpen foglalkozni kell vele, s összemosni a kettőt. Önmagában ugyanis a VB nem állja meg a helyét. Lehet, hogy velem van a baj, hogy egy sporteseményt tudok nézni és követni anélkül, hogy hatással lenne rá a magyar kormányoldali kommunikáció. Mindenesetre őszintén sajnálom azokat, akik a kettőt nem tudják különválasztani, egy teljesebb élménytől fosztják meg magukat.

előzmény: ryood (#359)

2022-12-19 14:53:43 Raul #360

Úgy látszik, lemaradtam valamiről, mert azt sem értem, melyik ország kormányáról van szó.

2022-12-19 14:41:47 ryood #359

"A világbajnokságnak önmagában semmi köze a kormányoldal kommunikációjához"

hahaha

2022-12-19 14:29:03 dikalosz #358

Az, hogy te mire figyeltél, az a te dolgod. A világbajnokságnak önmagában semmi köze a kormányoldal kommunikációjához, én a meccseket és a közvetítéseket néztem, olvastam a statisztikákat, érdekességeket, az ottani hangulattal és emberekkel foglalkoztam. És piszok jól éreztem magam!
Az szomorú volt, hogy az oly szimpatikussá vált Marokkó szurkolói paraszt módon viselkedtek, de szerencsére többségében ezt is figyelmen kívül tudtam hagyni.

előzmény: Xuja (#357)

2022-12-19 14:19:59 Xuja #357

"tudatmódosítóktól és politikától mentes világbajnokságon"

Politikamentes?? Főleg a kormányoldal folyamatosan politikát csinált már abból is, hogy kinek kell szurkolni, nemhogy így a karszalagos cirkusz kapcsán.. a tudatmódosító elhagyása meg jól hangzik, csak a gyakorlatban meg elég sportszerűtlenek voltak így is a szurkolók (pl kifütyülések), arról nem is beszélve, hogy a hazaiakat látszólag teljesen hidegen hagyta a vb, helyette elvoltak a büfében, az utolsó negyedórára meg szabályosan kiürült a stadion.

Abban amúgy egyetértünk, hogy a 48 csapatos az jó szarnak néz ki így előre.

előzmény: dikalosz (#356)

2022-12-19 13:21:17 dikalosz #356

Tegnap a döntő nézése közben beszélgettünk cimborámmal, és arra jutottunk, hogy rég élveztünk ennyire sporteseményt. Jó volt látni, ahogy a foci szeretete mindent felülírt, mindenki jól érezte magát, atrocitások és balhé nélkül ment le az egész VB. Utólag arra jutottunk, jót tett a rendezvénynek, hogy nem lehetett alkoholt kapni - mindenki önfeledten, kizárólag a sport által generált érzelmekkel telítve szurkolt kedvenc csapatának egy tudatmódosítóktól és politikától mentes világbajnokságon.
A klubfocit egyáltalán nem követem már, még egy Bajnokok Ligája döntő sem érdekel, viszont most magam is meglepődtem, mennyire lázba hozott a VB. Úgy tűnik, ha nemzetekről van szó, sokkal jobban tudok azonosulni a focival, mint amikor a pénz dominál. A téli időpont is tetszett, a sötétség és a hideg beköszöntével általában a hangulatom is mélyebbre kerül, így ez most pont jól volt időzítve ahhoz, hogy valamit elvegyen a szokásos ősz végi, tél eleji magamba süppedésből.
A tegnapi meccsre rátérve én végtelenül boldog vagyok, hogy nyert Argentína, önmagamból kikelve szurkoltam végig. Közben az izgalmaknak persze nem örültem, így utólag azonban megérte, abszolút!
Szomorú vagyok, hogy ennek most vége lett, és előre félek az USA által megrendezésre kerülő 48 fős VB-től...

2022-12-18 20:59:14 supernadal #355

Most sem fognak, kapásból van 5-6 olyan csapat, amelyik el tudja őket verni, még Németországban is.

előzmény: csabaga (#351)

2022-12-18 20:40:57 csabaga #354

Én olyat választok majd, aki még nem nyert.:)

előzmény: ryood (#353)

2022-12-18 20:33:56 ryood #353

Kitartok Dánia mellett, akárhogy is szerepelnek.

előzmény: csabaga (#351)

2022-12-18 20:31:30 shrek #352

Mekkora meccs lett ebből, és még a franciák is elfeledtették velünk kicsit, hogy 80 percig pályán sem voltak.

2022-12-18 20:30:46 csabaga #351

Lehet készülni a 2024-es EB-re.:)

A mélyponton levő németek otthonában lesz.
1984-óta nem nyert rendező ország...

2022-12-18 19:55:56 csabaga #350

Jobb játékvezetővel ez egy békés döntetlen.:)

előzmény: critixx (#348)

2022-12-18 19:52:01 csabaga #349

Az argentínok kikaptak Szaúd-Arábiától, két gólos előnyt kétszer is leadtak+az ausztrálok ellen is majdnem.
Viszont, nekik volt a legjobb közönségük.
Egymás után két francia siker jókora túlzás lett volna.

2022-12-18 19:21:23 critixx #348

Ez a meccs maga volt az őrület!!! Szép volt! Gratulálok, Argentína!

(A franciákat sosem kedveltem különösebben, de Mbappét sajnálom. Ő nagyon nagyon hajtott, minden csapattársa helyett odatette magát.)

2022-12-18 19:04:41 Ágó #347

Micsoda döntő!!!! Elképesztő meccs volt, le a kalappal a csapatok előtt!

2022-12-18 19:04:02 Ugor #346

Nem került méltatlan kezekbe a kupa. De nagyon sajnálom, mindig nagyon sajnálom, ha valakik 11-es párbajban kapnak ki. Az már csak egy plusz szerencsejáték.

2022-12-18 19:01:36 ryood #345

Mbappe is mindig ezerszer szimpatikusabb volt, mint Messi.

2022-12-18 19:00:29 tomasso #344

Szerintem is véleményesek (ahogy például a második angol tizenegyes a franciák ellen), ki tudja hogy mennyire mesterséges izgalomfokozók ezek...

2022-12-18 19:00:12 ryood #343

Hát...ezen a vébén sem tudtam megkedvelni a szétvarrt focistákból álló csapatokat...

2022-12-18 18:56:20 csabaga #342

Azt sem.
Mi a csodát csináljon a karjával felugrás közben?
Persze, ez a blokkolásmánia, foci ez nem vízilabda!

előzmény: tomasso (#340)

2022-12-18 18:41:39 Ugor #341

Juhhhúúúú! Mik vannak a végén!!

2022-12-18 18:39:27 tomasso #340

És ezt? :)

előzmény: csabaga (#339)

2022-12-18 18:03:36 csabaga #339

Én egyik büntetőt sem adtam volna meg.
Mezőnyben egy csomó hasonlót nem fújtak le.
Az elsővel elmentek az argentínok, a másodikkal visszahozták a meccsbe az addig sehol sem levő franciákat.

2022-12-18 17:50:00 Ugor #338

Mekkora fordulat!

2022-12-18 17:02:55 ryood #337

És az a szimpatikusabb, aki jobb?
Én nagyon nem bírom az argetinokat, ds sajnos úgy fest nyernek....
(A franciáknak nincs egy Gerrardjuk, aki anno a félidőben 0-3-nál az öltözőben mondta a társainak, hogy megnyerjük 4-3-ra. Le is győzték 11-esekkel a Milant, életem meccsén)

előzmény: Ugor (#336)

2022-12-18 16:58:30 Ugor #336

Enyhe francia-szimpátiával ültem inkább a meccs elé, de ez azért változik, az argentinok egyértelműen jobbak és meg is érdemlik a vezetést.

2022-12-17 17:45:57 csabaga #335

Egyetértetek azzal, ha Marokkó a 2030-as foci vb-t megpályázza, akkor meg is kapja?
1. Rendre kijutnak és most jól is szerepeltek.
2. Ez lenne a 6. pályázatuk és be tudnak vonni szomszédokat is.
Algéria, Portugália...
3. Már 26-ban is csak ők voltak talpon az USA-Kanada-Mexikó kandidálással szemben.

Viszont: Anglia is jelentkezni akar, véleményük szerint ők egyedül is meg tudnak rendezni egy 48 csapatos tornát.

2022-12-15 16:52:33 supernadal #334

Alapjáraton azt mondanám, hogy olyan meccs lesz ez, mint amilyen a csoportkörben volt. De titkon bízom benne, hogy 2 felszabadult csapat meccsét fogjuk látni, sok helyzettel és gólokkal, mint általában a bronzmeccseken, de az a baj, hogy mindkét csapatnak fontos ez a bronzérem, mert nem gyakran jut egyik sem ilyen magasságokba nemzetközi futballtornákon, így tartok tőle, hogy nem lesz egy látványos meccs. Remélem nem lesz igazam, azért 4-3 vagy 3-2 nem lesz, gyanítom.

előzmény: csabaga (#333)

2022-12-15 16:34:16 csabaga #333

A bronzmeccsen lesz gól?

A kieséses szakaszban a két csapat hat találkozón háromszor talált be. Ebből is egy megpattant lövés volt, meg a portugál kapus nagy hibája.

előzmény: supernadal (#332)

2022-12-15 16:27:40 supernadal #332

Azért felesleges azon rugózni, mert ez alapján a logika alapján az elmaradt horvát szöglet után történt eseményeknek meg sem kellett volna történniük, mert hiszen a horvátoknak járt volna egy szöglet ugye.
Egyszerűbb, ha azt írod, hogy nem szereted az argentinokat vagy Messit, mert (itt most valami értelmetlen indoklásnak kéne jönnie, de ezt meghagyom neked, hogy miért nem), minthogy ezen töprengjünk.
Bénák voltak a horvátok, ennyi, már a japán és a brazil meccs sem róluk szólt, de ott még nagy adag mákkal továbbmentek, mondom ezt úgy, hogy amúgy Modric-ot nagyon kedvelem, a horvát válogatott eredményeit is elismerem, de nem érdemeltek továbbjutást kedden, az elődöntőben.

előzmény: pelu (#331)

2022-12-15 16:12:07 pelu #331

De én meg éppen arra gondoltam, h mi történt 2 héttel előtte. Köszi!

előzmény: supernadal (#330)

2022-12-15 13:45:38 supernadal #330

Itt magáról a büntetőről volt szó, nem arról, hogy 2 héttel előtte mi történt.

előzmény: pelu (#328)

2022-12-15 10:11:42 csabaga #329

Bronzmérkőzés:

A két csapat hat mérkőzésen 3 gólt rúgott...
Talán majd egymás ellen!

2022-12-15 07:47:12 pelu #328

Szöglettel kellett volna jönnie a horvátoknak, ehelyett lett a tizi. Jobbak voltak az argentinok, de így azért könnyebben alakult számukra. Nem baj, a döntőben szarabbul fog esni a majd a vereség. :)

előzmény: supernadal (#306)

2022-12-14 22:49:59 csabaga #327

Portugál-holland döntőnek drukkoltam.
Esetleg az angoloknak, de ők képtelenek erősebb csapatot megverni.
Kane egy méterrel fölélő, a "legjobb" büntetőrúgó.

előzmény: ryood (#325)

2022-12-14 22:44:46 csabaga #326

Egy védőn megpattanó lövés volt, véletlenül került a gólszerző elé.:)

előzmény: Ugor (#320)

2022-12-14 22:43:19 ryood #325

Igen, legyen jó meccs. Nekem ez az argentin csapat nem meggyőző és ellenszenvesek a játékosok (hat egyik sem egy Ricardo Darin...). Na, a franciak se kedvenceim, de oket jobb csapatnak tartom, es szimpibbek.

előzmény: Ugor (#322)

2022-12-14 22:42:57 csabaga #324

Igazad van, bár a lengyelektől nem sokat vártam.

előzmény: wien (#323)

2022-12-14 22:40:18 wien #323

A lengyelek is belehúztak. Két vereségük volt, a két döntős ellen.

előzmény: csabaga (#319)

2022-12-14 22:37:00 Ugor #322

Nos, olyan nagyon nem vagyok elkötelezett egyik irányban sem. Pusztán megjegyeztem, hogy ez jobb meccs volt, mint a tegnapi. Ezen túl számomra majdnem mindegy, hogy a Búr Felföld vagy Hegyi-Karabah nyeri a világbajnokságot. Legyen jó meccs, nyerjen a jobb!

előzmény: ryood (#321)

2022-12-14 22:05:04 ryood #321

Marokkó legyen bronzérmes, a franciák meg nyerjék meg a vébét.
Ennyi.

előzmény: Ugor (#320)

2022-12-14 22:00:58 Ugor #320

A második francia gól egészen remek volt. Szépen kijátszott, vérpezsdítő. Marokkóiak is érdemeltek volna egy becsületgólt, az biztos!

2022-12-14 21:53:31 csabaga #319

A franciák "találtak" két gólt.
Így lesz még egy horvát-marokkó mérkőzés.
Utólag kiderült, a belgák belehúztak.

A vesztes csapat legalább egy gólt megérdemelt volna, de kapu előtt nem volt szerencséjük.

Jobb híján drukkolok majd az Argentínoknak.

2022-12-14 20:52:59 Ugor #318

Ez egy sokkal jobb meccs, mint az argentin-horvát volt.

2022-12-14 17:03:31 supernadal #317

Na, ja, ez meg a másik, nem birtokolta a labdát.

előzmény: HejjaX (#315)

2022-12-14 17:02:38 supernadal #316

Csak ez gólhelyzetben történt, a kaputól néhány méterre, lehet, hogy a mezőnyben továbbot int a játékvezető, de ilyen helyzetben ez megadható, nyílván nem egy színtiszta 11-es ezt én sem állítom, de volt kontakt, a csatár nem tudott tovább menni, a bíró meg befújta.

előzmény: shrek (#314)

2022-12-14 16:58:39 HejjaX #315

Ha a kapus beleér a labdába, akkor nem tizi. De itt köze sem volt a labdához. Simán elgázolta, feltartotta a támadót. Tiszta büntető.

előzmény: shrek (#314)

2022-12-14 16:42:14 shrek #314

Leírtál egy szabályt ami nyilván igaz, de erre a helyzetre nem feltétlenül, mivel a kapus nem tett olyan mozdulatot, ami direktbe arra irányult volna, hogy akadályozza a játékost a továbbhaladásban. Ezek után nálam (és még sok szakértőnél és szurkolónál, akik ezek szerint “nem értenek hozzá”) egy sima elrúgás utáni ütközés, ami rengetegszer történik a pályán, és nem szokták lefújni.

előzmény: supernadal (#309)

2022-12-14 15:57:24 csabaga #313

A bl-ben nincs jó megoldás a nemzetközi csapatok miatt.
A vb-n lett volna.

Az argentínok jobbak voltak, az ellenfél is besegített, lásd :második gól, de én a találkozó előtt(!) szóvá tettem volna a bírókijelölést.

előzmény: supernadal (#312)

2022-12-14 15:46:51 supernadal #312

A Bajnokok Ligájában is sokszor fordul elő olyan, hogy egy adott országbeli játékvezetőnek egy honfitársa játszik valamelyik csapatban, általában ez nem szokott gond lenni a döntéshozatalnál. Csak te problémázol ezen, mert azt szeretnéd itt elhitetni mindenkivel, hogy el lett csalva a meccs az argentinoknak. Gyengék, erőtlenek voltak a horvátok, ennyi, alig volt helyzetük.
Az argentinok esetében a szaúdi meccsen éreztem azt, hogy a 11-es picit véleményes volt, de tulajdonképpen ott is volt testi kontakt, lerántották a fejelni akaró játékost, tehát éppen azt is meg lehetett adni, más kérdés, hogy ilyenből van kismillió egy meccsen, és szerintem, ha nincs VAR nem fújják be 11-esnek.

előzmény: csabaga (#310)

2022-12-14 15:19:41 csabaga #311

Most olvastam a hibás döntésekről.
Az uruk szívták meg leginkább...

előzmény: shrek (#308)

2022-12-14 15:17:30 csabaga #310

Nem fogom a bíróra, de mi is csodálkoznánk, ha egy magyar németet egy osztrák bíró vezetné.
Fordítva meg egy vajdasági magyar.

előzmény: supernadal (#306)

  • 1
  • 2
  • ...
  • 5