A mozi jövője a pandémia után, a streaming-korszakban 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-17 10:19:26 MicaHiro #22

A mozinál kicsit tágabb értelemben vett mozgóképes jövőhöz kapcsolódóan itt egy érdekes kis cikk a minisorozatok reneszánszáról.

2020-12-15 07:25:44 oscarmániás #21

Ha lett volna KT a negyvenes évek végén, akkor a téma címe valamiképpen így hangzana: A mozi jövője pl. a "Vasfüggöny-beszéd" után, a televíziós korszakban.

2020-12-12 19:47:02 Danesz99 #20

Azért, ha minimálisan is, de a távmozi csillapítja a mozi iránti éhségemet. Most például van jegyem a 9 órás Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre c. filmre és úgy fel vagyok ajzva, mint kiskölök koromban. De jesszusom, még azt se tudom mit vegyek fel! És még a sminkemet is meg kell csinálni! Rohanok!! (:

2020-12-11 23:22:48 zéel #19

Denis Villeneuve:
A Dűne messze a legjobb film, amit eddig készítettem. Három évet szántunk az életünkből arra, hogy egy különleges nagyvásznas élményt alkossunk. A film képi és hangvilágát aprólékos gondossággal, mozis fogyasztásra terveztük meg.
Mélyen hiszek benne, hogy a mozifilmek jövőjét a nagyvászon jelenti, függetlenül attól, mit mond egy Wall Street-i dilettáns. Az emberiségnek az idők kezdete óta elemi igénye a történetmesélés közösségi élménye. A film a nagyvásznon több egy üzletnél, művészeti forma, amely összehozza az embereket, ünnepli az emberséget, felerősíti az egymás iránt érzett empátiánkat – egyike az utolsó olyan személyes, kollektív élményünknek, amelyen emberi lényekként osztozunk egymással. (Filmvilág blog)

2020-12-10 13:39:53 Kempesbaba #18

Én azért a nézői élményt és a forgalmazók által várt és végül realizálódó bevételt külön választanám.
Ugyanis egy stúdiónak, aki legyártja az adott filmet, végülis édesmindegy hogy a hagyományos mozik, vagy pl a streaming hozza a bevételt. A lényeg az hogy hozza.
Arról nem is beszélve hogy szigorúan bevétel-kiadás szempontjából jóval költséghatékonyabb a stream mint a mozi.

előzmény: whiteman 01 (#16)

2020-12-10 12:29:26 caulfield #17

A mozis (filmes) orgiáknak végük van egy időre, sajnos.

2020-12-10 12:25:00 whiteman 01 #16

Én azt gondolom, hogy semmilyen otthoni rendszer nem tudja azt visszaadni sem technikailag, sem hangulatban, amire a mozi képes. Arról nem is beszélve, hogy közösségi élmény, és jelenleg bármi ilyesmi, bármilyen program már nagyon hiányzik az embereknek - a streaminget, az otthonülést évekre előre kimaxoltuk a legtöbben már most.
Nehéz megjósolni, mennyire fog bejönni a Warnernek jövőre ez a konstrukció, viszont hosszútávon Adam Taylor kollégának van igaza: bizonyos műfajok egyszerűen elfognak tűnni a mozikból, viszont a streamingről is. Ez a kísérlet addig fog tartani, amíg a mozik nagy része is zárva, ugyanis streamingen szinte biztosan nem fog milliárdokat hozni se a WW84, se a Dűne, se a Godzilla. És ma már sajnos a stúdiórendszerben alapvetően ez a filmkészítés célja: a milliárdos álomhatár.

2020-12-10 11:51:13 kaamir #15

Én abból indultam ki, hogy megcsappan a vásznak száma az USA-ban és a nézői mozizási kedv sem tér vissza a járvány előtti szintre. Sztem nem mostanában lesz újra olyan, hogy 3500-4000 vásznon lehet bemutatni egy filmet tömött nézősorok előtt. Ha pedig ez így van, akkor nem lehet 150-200 milliós nyitóhétvégéket és 400-500 milliós amerikai bevételeket várni (a világ többi része igazából majdnem édesmindegy ilyen szempontból).

Ilyen körülmények között nagy kockázat 200 millát eltapsolni egy filmre + marketinget. Én arra számítok, hogy kisebb filmek felé nyitnak a stúdiók, de a látványfilmek büdzséjét is megpróbálják 100 millió környékén tartani (azaz nem lehet majd két óra nonstop CGI akciót forgatni, még a végén forgatókönyv is kell majd).

Aztán persze ez csak okoskodás meg whisful thinking, meglátjuk, hogy gondolkodnak a stúdiófejesek.

előzmény: Adam Taylor (#10)

2020-12-10 11:50:26 Ugor #14

Hejj, amikor még nejmeddel Művészfilmek éjszakáján moziról mozira sétáltunk a zsongó pesti belvárosban, majd egy-egy sör itt és ott, miközben átbeszéltük a négy-öt filmet, amit kiválogattunk az aznapi kínálatból! Szóval, tudom, miről beszélsz!

előzmény: Danesz99 (#13)

2020-12-10 11:44:22 Danesz99 #13

Pár éve a Corvin moziéjszakák vagy éppen az Urániában reggelig tartó mozimatinék felejthetetlen élmények maradnak. Amikor már 1-2 nappal előtte tervezgettük, kisakkozgattuk a barátokkal hogy mit nézzünk - milyen sorrendben - de ha azt nézzük ott, akkor a következő 10 percéről lemaradunk - de azt mindenképp látni akarom moziban pedig már sokszor láttam stb. ezekre csak a Mozi képes. Hajnali 4-kor egy Ponyvaregény... páratlan élmény. És utána reggel 6 körül, amikor ébred a város, mi meg kezdünk erőteljesen tompulni, még egy friss péksüti mellett átbeszéljük a mit-hogyant! Azt hiszem ezekre az élményekre egy otthoni filmnézés nem alkalmas, na persze egy barátokkal összerántott filmklubnak is meg van a varázsa, hangulata, de az nem mérhető a moziéval! (És éjfél után már nem nagyon hallani csámcsogást, kérődzést csak lágy, finom szuszogást, esetleg néha egy-egy horkantást.)

2020-12-10 10:29:51 tomside #12

Mindig viszonylag előre ülök a moziban. Arra törekszem, hogy a vászon éppen kitöltse a látóterem, és más már bele se férjen. Így valósul meg képletesen, hogy olyankor csak a film van.

2020-12-10 09:36:02 MicaHiro #11

Örülök, hogy beindult kicsit a téma, remélem így is marad majd egy pár napig :)

Bővebb reagálásra sajnos most nincs időm, de erre röviden reagálnék: azt hiszem mindjárt ebben a válaszban előjött az egyik lényeges kérdés, hogy tud-e valamit a mozi, amit az otthoni filmnézés nem. A mozi jövője szempontjából ez az egyik leglényegesebb kérdés, és szerencsére itt is többen szépen leírták, szerintük milyen többletet ad.

Ezt magam is így gondolom egyébként. Moziba járni egy esemény, moziban filmet nézni közösségi élmény. Az otthoni filmnézés is jó, de nem tud úgy kivenni a szürke hétköznapokról, nem éled meg igazi közös programként, a hétköznapokat megszakító különleges eseményként. Szerintem valami egyértelműen elveszik az otthoni filmnézéssel.

ui.: egy újabb cikket linkelek, olvasni még sajnos nem volt időm, de remélem hozzáad egy kicsit a fórumhoz ha elhelyezem itt

előzmény: BalaKovesi (#2)

2020-12-09 22:27:12 Adam Taylor #10

Szerintem rossz a következtetésed, mert pont az ellentéte lesz majd: kizárólag 200 milliós csinadratta lesz majd, mert egyedül ezek miatt megy el az ember moziba - ezek nyújtanak olyan élményt, amit a nagyvásznon kell látni. A romkomok, krimik már nagyjából ki is koptak a mozikból, ezeket inkább streamingen nézzük. Viszont mikor már eléggé felduzzadt a legnagyobb platformok bázisa, és nem kellenek majd hozzá blockbusterek (mint most az HBO Max, korábban Netflix és társai esetében), akkor már nem éri majd meg lemondani az 1 milliárdos bevételről és Wonder Woman-ék visszaköltöznek a nagyvászonra.

előzmény: kaamir (#4)

2020-12-09 16:43:30 Ugor #9

Úgy érzem, az Óperencián túl sokkal fontosabb még mindig az embereknek a személyes jelenlét valahol, mint a TV-s távkukkolás. Szóval, ha ezen múlik, akkor bízom benne, hogy a nagy vízen túl lakó majd megint elmegy, sikongatni fog örömében, hogy lát egy sztárt élőben a vásznon, de főleg a pályán, és a cimboráinak henceg azzal, hogy neki már az ennyiedik sorban megvolt a jegye a bemutatóra, és ezért még hajlandó nyitás előtt két napig is ott csövezni a járdán... valahogy így képzelem.

előzmény: Kempesbaba (#8)

2020-12-09 16:12:01 Kempesbaba #8

Nekem is van egy ilyen, szinte szóról szóra a tieddel megegyező élményem: Óbuda mozi 1982, talán február eleje, A birodalom visszavág. Örök, meghatározó élmény, ami nélkül biztos hogy szegényebb lennék.
Mégis… Ha már az éttermes hasonlatot hoztad fel, manapság a mozi az az ,,étterem,” ahol sokszor bele csámcsognak, böfögnek a füledbe, nem akkor eszel amikor te akarsz, stb.
Az otthoni torrent, DVD, VOD, bármi pedig a házhozszállítás. Kényelmes, nyugodt, saját ritmusú, akár fine dining minőségben…
A vírustól függetlenül az utóbbi jó pár évben folyamatosan csökkent azon filmek száma, melyeknél azt éreztem, hogy ezt nekem nagy vásznon kell látnom. Erre a pandémia csak rásegített.
Egyébként is ez a dolog tőlünk függetlenül, a tengerentúlon fog majd eldőlni. Ha ott az emberek nem szoknak vissza a mozira-mert győz a kényelem, vagy épp a praktikum-akkor nálunk is végleg reszeltek a moziknak. Én ebben a témában sajnos elég borúlátó vagyok(lásd a Warner döntése).

előzmény: Ugor (#6)

2020-12-09 15:50:03 hollyaudreyanne #7

Én imádom a streaming-szolgáltatók filmtárát böngészni és az utolsó pillanatban kiválasztani, hogy mit is nézzek. Nekem ez akkora élmény, hogy minimálisra csökkent azoknak a filmeknek a száma, amiket torrentről töltök le.
De a mozi azért pótolhatatlan. Sajnos én is kevesebbet járok moziba, mint régen, de ennek esetemben semmi köze a Netflixhez vagy az Amazon Prime-hoz. Számomra a mozi társas esemény; egy randevú a férjemmel, egy találka a nővéremmel vagy az egyetemi barátaimmal. Amikor streamingelek, akkor az meg csak rólam szól. Kell mindkettő. :)

2020-12-09 15:13:19 Ugor #6

Biztos mindenkinek van valami titokzatos szentély az életében, ahová megilletődötten lépett be egykor. Ami ünnepet jelentett a hétköznapok szürke szövetében, és ezt a csodakultuszt már jópár film fel is dolgozta. Lehet, hogy valakiknek ez a valami presszó, étterem, templom, vagy más, de nekem a városomban, ahol felnőttem, a mozi volt. Más illata volt odabent a létnek, talán a reccsenő padló, vagy a keményfa széksorok, máshol puha könyöklős karzatok, vagy a vászon pora, sötétben botorkálás az oszlopok között, nem tudom. De ha bement az ember, ez ígért valamit, egy nagy utazást egy másik világba. Kiáradva a tömeggel a film után, vissza a valósága, hazáig üveges szemmel menni, bámulni a semmibe, hátha valahol mégis van csoda... Hát, valami ilyen. Én nem hiszem, hogy otthon, a díványon heverve, sokszor megszakítva, kikiabálva a konyhába, vagy telefont felvéve, megállítva és újra indítva valami kis mütyürkén ez ugyanaz az élmény lenne. A mozi hozzámtett sokszor. Ez az itt-ott üntyi-prüntyi nézegetés meg nem. Szóval, én visszavágynék azért mégis a moziba. Fenti hasonlattal élve: más dolog elmenni a Bártfai Vendéglőbe vacsorázni, meg megint más dobozból megenni a kissé száradt pizzát...

2020-12-09 14:12:24 manuva #5

Régen én is többet jártam moziba, de ha soha többé nem mehetnék, nagy veszteségként élném meg.

2020-12-09 14:10:22 kaamir #4

Én se járok már annyit moziba, mint a régi szép időkben (finoman szólva). Szóval hazudnék, ha azt mondanám, hogy az én életemben döntő változást jelentene, ha holnap végleg bezárna az összes mozi - de, hogy bőgnék, az hétszentség.

Ha viszont kevesebb vászon lesz és kisebb lesz a mozik jelentősége, azt kifejezetten pozitív is lehet. Lássuk be, a moziélmény ma főleg az agyatlan csinnadrattát jelenti, mert ezekért hajlandók az emberek felkelni a kanapéról. Ezek működnek inkább nagy vásznon, de annyira elment a vásári látványosság irányába a tömegfilm, hogy az már káros.

Talán a streaming-korszak azt jelenti, hogy game over a 200 milliós látványorgiáknak, és a kisebb filmek jönnek előtérbe. Ha nem lehet majd 1-2 milliárdos bevételre számítani, nem fognak ilyen filmeket csinálni. Ez pedig jó dolog lenne.

2020-12-09 12:34:21 budaik #3

Bár már messze nem vagyok akkora moziba járó, amióta családom van.
Nekem nagy élmény mindig, amikor teltházban nézek filmet, vagy amikor valami kincset találok a moziban.
Megvan a varázsa, persze nem koncert vagy színház élmény, de ettől még sokszor van WAO élményem.
Ami otthon , ha akkora tévém/projektorom is lenne, amekkora most nincs , sem tud megadni.

Szóval , mivel pozitív vagyok azt gondolom, ha lassan is , de vissza fog kerülni oda, ahova való,
s szerintem a presztizse sem fog nagyon változni....

2020-12-09 11:11:47 BalaKovesi #2

A színház azért valamennyiben más eset, legalábbis egy színdarab a színházban, színpadon működik igazán, legalábbis én szerintem még egy videóra vett darabot sem bírtam megnézni, ott valahogy mintha elveszne a lényeg, tompulna. Persze az idők során változott a színpad, de a színdarabot azt hiszem ott lehet úgy terjeszteni, hogy a lényege ne vesszen el. A film viszont bármennyire is a moziban ölti fel igazi alakját, ott szárnyal a legjobban, otthoni fogyasztásra is alkalmas (sokkal inkább, mint egy levideózott színdarab), átélhető (az általam legtöbbször hallott érv a streaming mellett illetve kritika a mozival szemben, hogy utóbbiban nehezen élik át a filmet a zajos nézőközönség miatt, és tényleg van film, amit jobb egyedül nézni). Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az egykor népszerű filmkölcsönzők is eltűntek, felváltotta őket a torrentezés, a Netflix, a Hulu stb (ezekből meg ugye egyre több és több van, mostmár ugye magyar streaming is van a Filmio képében). Tehát a színház terjesztésére szerintem egyedül a színház alkalmas, míg a filmére az egyre nagyobb teret hódító streaming is az. Én azért reménykedem a moziban, hangosan kommentáló közönség ide, hangos rágcsálás oda, nekem a film varázsa ott mutatkozik meg igazán, azt a miliőt a kanapém nem pótolja. Remélem a pandémia után ismét lesz lehetőség moziba járni, nekem (meg azért szerintem a túlnyomó többségnek) nagyon hiányozna.

előzmény: MicaHiro (#1)

2020-12-09 10:33:50 MicaHiro #1

Remélem, a topik címe önmagában is elég jól felvázolja az alapokat.

Ez egy igen aktuális kérdés, amiről talán itt is van értelme külön helyen megkezdeni a diskurzust (pláne hogy egy szomszéd témában érintőlegesen fel is lett vetve). Van, aki temeti a mozit, van aki "csak" a blockbusterekre épülő mainstream Hollywood-i logikát, van aki szerint a sorozatok kapnak új lendületet...

Többet az elején nem is tennék hozzá, csak vitaindítónak itt hagyok két cikket.

Illetve még óvatosan emlékeztetnék arra, hogy a színház például változó formában, de több mint 2000 éve velünk van...