Filmek vs sorozatok - pro és kontra 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-02 15:38:36 kaamir #12

Sztem azért, mert a sorozatot az értékeli, aki végig is néz pár évadot. Ha pedig már ennyi időt rászánt, valszeg tetszett is neki.

előzmény: Umberto (#11)

2019-11-02 14:50:47 Umberto #11

Az miért van, hogy a sorozatoknak jóval magasabb az átlaguk (pl. imdb-n)? Vagyis ha egy sorozat 8 alatt van, az már szinte rossznak számít. Egy film esetében még egy 7-es átlag is bőven jó kategória.

2019-11-01 17:49:42 kaamir #10

Sztem pár rész alatt könnyen kiszűrhető, h ilyen sorozattal van-e dolgod, vagy sem. De az igazán mesteri sorozatokra ez egyáltalán nem jellemző (Better Call Saul, Fargo, The Knick, Orange is the new Black). Mondjuk az is igaz, hogy a sorozatok zöme nem inkább olyan, mint amit Te írtál.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#8)

2019-11-01 16:37:18 The Cortez #9

A sorozat időigényesebb. Jobban ki lehet benne bontani a sztorit és a karaktereket, de a legtöbbször sajnos időpocsékolás az egész. A legszánalmasabbak azok a több, mint 20 epizódos szériák, amelyekben csak az évadnyitóban, a félévad záróban-nyitányban, valamint a fináléban van némi izgalom vagy érdemi történés. A többi rész meg tömény unalom. Ami ennél is irritálóbb az az, amikor úgy nyújtják a sorozatokat, mint a rétestésztát, még a korrekt lezárásnak tűnő évadzárók, sőt még a minőségromlás után is. Hiába divat azt mondogatni, hogy Hollywood halott, mert a sorozatgyártás megette őt reggelire, mikor a TV-k + a streaming szolgáltatók ugyanazt csinálják, mint az álomgyár (pl: felesleges, erőltetett folytatások, 20 évvel későbbi folytatások, remake, reboot, mindenből adaptációgyártás stb). A film otthona a mozi, a sorozaté meg a televízió, és szar amikor a 2 keveredik.

2019-11-01 15:33:47 Interracial Facial Creampie #8

A sorozatok zöme alattomos időrablás. A fő cél a legtöbb esetben nem egy történet elmesélése vagy érzelmi, pszichológiai tapasztalatok közvetítése - kösz, Martin :) -, hanem a néző figyelmének a folyamatos fenntartása mindenféle manipulatív eszközzel (vér, szex, mindfuck, cliffhanger stb). Talán egyszer ez a lufi is ki fog pukkadni.

2019-11-01 15:05:37 Kempesbaba #7

Én mindenesetre kíváncsian várom a közeljövőt,mert szerintem a klasszikus mozi vesztésre áll a streaming szolgáltatókkal szemben. És ha nem lesz valami válaszreakció,akkor ez a különbség még nőni is fog.

2019-11-01 14:19:47 Mikkey #6

én pont fordítva, a szabad időm nem akarom sorozatoknak szentelni, az esti film rovására :)
tudom h rengeteg minőségi sorozat, tartalom szolgáltató van, külön iparág, de inkább bele sem kezdek, mert akkora a dömping h akkor már inkább a filmekből próbálok naprakész lenni. szerintem a két fogyasztói attitűd is különböző, persze lehet párhuzamosan is vinni :D
azért van 1-2 must have, aminek neki esek, de én alapvetően a filmekre esküdtem fel.. :)

előzmény: Umberto (#5)

2019-11-01 10:52:55 Umberto #5

Érdekes paradoxon, hogy az ember azért néz inkább sorozatot, mert "csak arra van idő", aztán rendszerint annyi epizódot néz meg egymás után, amennyi időbe beleférne akár 2-3 film is. :-)

2019-11-01 01:13:53 Ugor #4

Nekem ez a fejemben kettévált már gyerekkoromban, a mozi volt a film és a TV volt a sorozat természetes előfordulási helye. Koromból következik, hogy a legnagyobb rajongója voltam kissráckoromban a Robin Hoodmak meg a Tell Vilmosnak, és szinte minden fiúgyerek nyilazott ész nélkül a vetítés idején az egész városban. A filmek meg hát nyilván a mozi... nekem még valamennyire megvolt az életemben a Tenkes kapitánya is, meg a Tüskevár, de már nem annyira voltam kényszeres nézője. Az Isaura-korszak aztán végképp kipofozott a TV elől, és azóta is nehezen térek vissza a sorozatokhoz. A Trónok harcát meg egy ideig csak-csak nézegettem, de már az ötödik évad után eléggé beleuntam a céltalan jövés-menésbe. A film, meg hát hol szebben csillog, hol nem annyira... igazi, nagy filmeket moziban szívesebben nézek, sokkal nagyobb értéknek tartom, mint a sorozatokat. Remélem, a filmé lesz a közeljövő is.

2019-10-31 20:44:48 MicaHiro #3

Szerintem ezt így nem lehet eldönteni, nem jobb egyik sem a másiknál.

Minden attól függ, hogy milyen történetet akarsz elmesélni, és az mennyire van kidolgozva. Ha egy sok szálon futó, sok karaktert mozgató, összetett és hosszú idő alatt játszódó történetet akarsz bemutatni teljes részletességgel, akkor jobb a sorozat. Ha viszont egy rövid, kevés karakteres történeted van intenzív és érdekes jelenetekkel, de nem különösebben szövevényes vagy bemutatásra nem érdemes háttértörténettel, akkor inkább forgass filmet.

Persze a fentiek sem kőbe vésett szabályok, pláne nem szabatos definíció arra, mikor érdemes egy történetből filmet és mikor sorozatot csinálni. De én, nagy vonalakban és bizonyára meglehetősen pontatlanul fogalmazva valami ilyesmit gondolok erről.

2019-10-31 20:41:05 ZoLeEe #2

Előny: Egy sorozatba több minden belefér tartalmilag,sokszor ezért kidolgozottabbak is a szereplők+ van alkalom stílusváltásra egyes epizódok között. És mivel általában sorozatot nem csinálnak amatőrök pár forintból egy hétvége alatt ezért kevesebb a selejt.

Hátrány: sokszor elkaszálják vagy feleslegesen folytatják...

2019-10-31 19:31:03 Umberto #1

Azt mondják, a 2000-es évek utáni sorozatok bőven felveszik a versenyt a filmekkel, sőt. Mi a sikerük titka? Mitől jobbak, mint a filmek? Jobbak egyáltalán? Milyen érvek szólnak a jó filmek mellett, mi szól egy jó sorozat mellett?