Vapiti 2016 👁

(vissza a topikok listájához)

• 1
  • 2
2017-12-15 19:04:35 ChYga #115

Basszus tényleg. :D

2017-12-15 11:01:41 ChrisAdam #114

Ez a tavalyi. :)

előzmény: ChYga (#113)

2017-12-15 11:00:45 ChYga #113

Tavaly miért nem volt Vapiti?

2017-02-25 22:08:31 Pedro #112

Igazad van emlékszem is, hogy írtad "a legjobb film nyer a legnezettebbek kozul". Ahogy írtad is szubjektív az hogy kinek mi az emlékezetes és szubjektív véleményként is írtam. De azért olyan jó lett volna egyszer mondjuk egy Ah-ga-ssi féle film nyerné meg. Természetesen elfogadom az eredményt és lehet meg is nézem mégegyszer A szobát ennek a díjnak a hatására. Hátha mégsem felejtem el olyan gyorsan :)

előzmény: cucu (#110)

2017-02-25 11:23:20 Tenebra #111

Én örülök A szobának, bár viszonylag rég volt már, de azért pozitív élményként gondolok vissza rá. Viszont A szobalánynak sokkal jobban örültem volna én is, mert az tényleg egy remekmű. De elismerem, bizarr és nem konvencionális film, ami miatt sokak idegenkednek tőle. A szoba ilyen szempontból sokkal "biztonságosabb", hiszen fontos, aktuális problémáról szól, és jók ebben is a színészek, meg csavaros a sztorija ennek is.

2017-02-25 10:49:44 cucu #110

Meglepő az eredmény. Jobb lett volna ha valami emlékezetesebb film nyeri.

Ket megjegyzes:

1. Az eredmeny eppen, hogy nem meglepo: pontosan ezt josoltam a #20-as kommentben a "a legjobb film nyer a legnezettebbek kozul" okolszabaly alapjan.

2. Nyilvan az emlekezetesseg szubjektiv kerdes, de az teny, hogy a 2016-ban bemutatott filmek kozul az Ah-ga-ssi utan (amit meg 200-an sem lattak, ezert nem volt eselye) ennek a filmnek a legmagasabb az atlaga. Sot, ha visszanezed az elmult 14 ev Vapiti-gyozteseit, csak a Jagten es a Whiplash-nek volt magasabb atlaga. Szoval azert van ra esely, hogy paran emlekezni fognak ra.

előzmény: Pedro (#99)

2017-02-25 07:45:17 ryood #109

de akkor már bottom is legyen...

2017-02-24 23:40:13 ChrisAdam #108

Fogalmazd meg ott a kezdeményezést! :)

előzmény: dikalosz (#107)

2017-02-24 23:38:24 dikalosz #107

Állat. Ne menjünk át a Kritikus kód topikba?

előzmény: ChrisAdam (#106)

2017-02-24 23:35:28 ChrisAdam #106

Támogatom! Baromi jó ötlet, kicsit fel is dobná talán a fórumot egy ilyen. (Ha mondjuk arra gondolok, hogy több felhasználó próbálná népszerűsíteni az általa ajánlott filmeket, stb.) Persze lehet azt mondani, hogy erre ott van a Minden idők legjobb filmjei toplista első 12 helyezettje, de ez pont más lenne, nem a legjobbat szavaznánk meg, hanem a legnépszerűbb legjobbat, mint a Vapiti esetében. Kicsit hosszabb és bonyolultabb folyamat lenne, lehetne akár több fordulós, hiszen rengeteg film van, de benne vagyok.

előzmény: dikalosz (#103)

2017-02-24 23:32:43 dikalosz #105

Rendezni egy jó tornát a filmeknek. Aztán előre meg lenne szabva, hogy mondjuk 15 filmet választunk ki, és ezért a 15 helyért folyna a verseny. Csak ugye így meg mi van, ha teszem azt összekerülne két Nolan, és a másik ágon pedig két Bergman mondjuk. Nem tudom, hogy lehetne ezt megvalósítani, de rohadt jó lenne. Hú hogy pörögne akkor itt az élet!

előzmény: MicaHiro (#104)

2017-02-24 23:28:30 MicaHiro #104

Ez jó ötlet, engem is érdekelne.

Akár azt is meg lehetne csinálni, hogy valami értelmes kritérium alapján előre kiválasztott filmeket kieséses rendszerben versenyeztetnénk egymással.

előzmény: dikalosz (#103)

2017-02-24 23:26:43 dikalosz #103

Nem merült még fel, hogy mindenidők legjobb filmjeit megszavazza a nagyérdemű, és legyen egy Kritikustömeg 12 (mondjuk)?
Bár most jobban belegondolva valószínűleg több olyan alkotás is lenne köztük, amik egy külső filmrajongó számára kicsit hülyén vennék ki magukat, de nem lehetne ezt valahogy megoldani?
Én nagyon kíváncsi lennék egy ilyen 'versenyre'.

2017-02-24 22:21:56 ChrisAdam #102

A keménymag - Mikkey küldte be a képet.
Balról jobbra: nejmed, Ugor, limupei, Ágó, Mikkey és Brumi. :)

2017-02-24 22:09:28 Mikkey #101

bejöttek a szavazataim, igen imádtam sok filmet a top 5-10ből,
de valahogy a szív most erre a filmre húzott minden összevetésben :)
örülök!

2017-02-24 22:08:27 noresz02 #100

Valahol számítottam rá, valahol megérdemelte.

2017-02-24 21:55:45 Pedro #99

Meglepő az eredmény. Jobb lett volna ha valami emlékezetesebb film nyeri. Erre a filmre egy év múlva már biztos nem emlékszem. De azért gratula.

2017-02-24 21:22:32 BonnyJohnny #98

Tényleg... és akkor is ezt kommenteltem. :D

előzmény: Kalti (#96)

2017-02-24 21:20:30 BalaKovesi #97

A három végső jelöltemből kettő nyert. :D Igaz, nem Tremblayre szavaztam, de kiérdemelte a díjat, csak így tovább, sok sikert kívánok neki a továbbiakban is! :)

2017-02-24 21:01:20 Kalti #96

A Becstelen brigantyknak már összejött ugyanez 2009-ben.

Különös örömmel tölt el Jacob Tremblay győzelme, alighanem a legerősebb alakítás, amit ilyen ifjú színésztől valaha láttam.

előzmény: BonnyJohnny (#95)

2017-02-24 20:48:52 BonnyJohnny #95

Az első tarolás a Vapiti történetében. :)
Amúgy örömteli és megérdemelt eredmény.

2017-02-24 20:46:06 wayage #94

Azta :) az ilyen meglepetés győzelmeket szeretem :) Bárcsak ez lett volna tavaly is Oscaron

2017-02-24 20:41:47 ChrisAdam #93

Meglepetés, de mégse. :)

2017-02-24 20:26:37 dikalosz #92

Azigen!

Gratula, most már illene megnéznem nagyon basszus..

2017-02-24 20:03:39 limupei #91

Nos, akkor az igazság pillanata...

Arany Vapiti: Room
Ezüst Vapiti a legjobb színésznőnek: Brie Larson (Room)
Ezüst Vapiti a legjobb színésznek: Jacob Tremblay (Room)

2017-02-24 15:16:45 ChrisAdam #90

Gurítsatok le helyettem is valami jó sört. Jó szórakozást! :)

2017-02-24 13:47:40 Ugor #89

Akkor én is!

előzmény: Ágó (#88)

2017-02-24 13:15:16 Ágó #88

Ez zseniális! :)
Igyekszem ott lenni!

előzmény: ChrisAdam (#86)

2017-02-24 12:53:28 Mikkey #87

Ott tali, köszönjük a háttérmunkát Chris!

előzmény: ChrisAdam (#86)

2017-02-24 11:16:20 ChrisAdam #86

Restro Puskin, este 6!

(Sajnos én nem tudok ott lenni, csak lélekben.) :(

2017-02-24 00:09:12 cucu #85

Eeeees... ennyi volt. Kb 20 ora mulva kiderul az eredmeny! Aki eloben es elsokent akarja hallani, jojjon a Puskinba.

Statisztika: a masodik forduloban 329 ember szavazott az Arany Vapitire, 286 a Ferfi Ezustre, 290 a Noi Ezustre.

2017-02-23 23:21:54 ChrisAdam #84

Arany

Van három helyezettem, La La Land, Room és Arrival. A Roomot háromszor láttam, másik kettőt egyszer. A Room mindháromszor ütött, elképesztően erős színészi alakításokban. A La La Land elvarázsol, ilyen finom limonádét nem ittam és azóta is Emma Stone a háttérképem, a filmzene pedig a leggyakrabban lejátszott listámon az első. Az Arrival pedig hetekig gondolkodtatott, belémivódott, egyfajta új dimenziót nyitott, letaglózott, akkoriban az év filmjének tituláltam. És akkor itt állok tehetetlenül az Arany Vapiti előtt, mert nem tudom, mit jelöljek.
Ha igazán szakszerű lennék, a Roomot tenném meg, mert háromszor látni ugyanazt és ugyanúgy lenyűgözve lenni általa... na, az már jelent valamit. Ugyanakkor mindenki arra szavaz, legyen egy kis izgalom. A La La Land is felkapott, meglesz a szavazótábora, az Arrival viszont a legkedvesebb műfajom legjobb filmje az utóbbi évekből, gyönyörű film, úgy, ahogy van, tökéletes. A 2010-es évek legjobb rendezője jegyzi, korunk egyik legjobb színésznőjével. Tehát Arany Vapiti: Arrival.

Női Ezüst

Rendkívül erős volt ez a mezőny, még a leggyengébb jelölt is szép teljesítményt nyújtott. Van egy Emma Stoneunk, akibe már megint bele lehetett szerelmesedni, aki olyan szépen énekel és aki már sokadjára bizonyítja, hogy bizony, milyen tehetséges színésznő. Ott van egy Brie Larson, aki az utóbbi évek legnyersebb, legvelőtrázóbb alakítását nyújtotta. És ott van Amy Adams, aki pedig olyan évet vitt el, hogy földig hajolok előtte. Mind az Éjszakai ragadozókban, mind az Érkezésben briliáns színészi tudást tett le az asztalra.
És így, három ilyen kiváló alakítással még nehezebb a döntés, de Amy Adamsre megy a voksom. Egyrészt rendkívül fájó, hogy az Oscar-jelöltek közül kimaradt, kicseszettül felháborító, mikor tényleg minden túlzás nélkül az ő éve volt, másrészt megérdemli már és amúgy is mindenki Emma Stone-ra és Larsonra szavaz. :)
Tehát Női Ezüst: Amy Adams.

Férfi Ezüst

Itt is akadt rendesen dilemma. Adott egy bitang aranyos és tehetséges Jacob Tremblay, aki ráadásul Star Wars rajongó, sokat számít azért, aki elvitt a hátán egy fél filmet, ott van egy DiCaprio, éppen ma néztem újra A visszatérőt, bárki bárkit mond, az az ember zseniális úgy ahogy van, ott van egy Michael Fassbender, aki már megint még mindig ugye az egyik legjobb színész manapság, meg hát ugye a kedvencünk Ryan Gosling, aki tökéletes párosa Emma Stone-nak és ugye mindig remek és sármos meg mindenegyéb. És ott van egy Tom Hardy, aki már ötször volt jelölt. És igen, éppen ezért rá fogok szavazni. A mai Revenant újranézéskor direkt figyeltem rá, mellékszereplőként szinte ugyanúgy uralja a vásznat, mint Leo. És szar, hogy tavaly nem ő vitte el az Oscart, amiért még mindig mérges vagyok, így ő lesz a befutó. Férfi Ezüst tehát Tom Hardy.

Na hajrá, már csak egy óra és kiderül, kinek írunk hivatalos levelet a Vapiti ügyében.

2017-02-23 23:01:43 Ágó #83

Az utolsó óra, most még van lehetőség szavazni! :)

2017-02-22 14:26:22 wayage #82

2017-02-22 13:11:23 oscarmániás #80

Arany : A szobalány
Ezüst : Emma Stone és Michael Fassbender

2017-02-21 14:03:04 kilépett felhasználó #79

Azt kell, hogy mondjam pontosan ugyanezekre szavazok én is. Na nem mintha lett volna ilyen kérdés, de jó látni, hogy a csúcsformában játszó Jennifer Jason Leigh és a mindig kifogástalan Tom Hardy is versenybe száll a Vapitiért és nem csak általam. Az meg külön öröm lenne, ha a Leós "könyöroszkár"(akit amúgy csípek és már kaphatott volna) ellenpólusaként itt Hardy kapná a fődíjat.

előzmény: MicaHiro (#78)

2017-02-21 13:18:20 MicaHiro #78

Magam részéről egy teljes Room tarolásnak is örülnék, de végül a változatosság kedvéért színész kategóriákban másokra szavaztam, így a végső jelöltjeim:

Jennifer Jason Leigh
Tom Hardy

2017-02-20 23:25:45 BalaKovesi #77

Még a Spotlighttal lehet megpróbálkozom, de nem hinném hogy a Room-ot letaszítja a trónról.

Arany: Room
Férfi ezüst: Fassbender
Női ezüst: Larson

2017-02-20 22:50:44 budaik #76

Szerintem szavazni tudsz, max nem azokra, meg nyilván csak azokra, amelyiket osztályoztad...

előzmény: sleepingdancer (#75)

2017-02-20 22:45:25 sleepingdancer #75

nekem egyetlen jelöltem sem jutott tovább - az idén nem nagyon tudok szavazni

2017-02-20 22:25:38 budaik #74

Film: Spotlight
Ferfi: John Goodman
No: Brooklyn-bol a lany :-)

2017-02-20 21:11:57 Kalti #73

Nálam a Room tarol minden fronton.

Ha pedig fogadnom kellene a végső győztesekre:

Arany: Room
Férfi Ezüst: DiCaprio
Női Ezüst: Brie Larson

2017-02-20 21:08:49 ChrisAdam #72

Igen, az biztos. :D

előzmény: redsovi (#71)

2017-02-20 19:28:13 redsovi #71

Szerintem az enyémet tudod is :)

2017-02-20 19:21:58 ChrisAdam #70

Kinek hogy alakul a végső listája? Nem lehet így letenni a tétjeinket a fogadóirodáknál, ha nem kapunk egy kis előrejelzést a szavazóktól! :)

2017-02-07 15:44:26 necksprain #69

film a szobalány
férfi a tomhardy
nő az aljas nyolcasos nőci

2017-02-04 14:12:19 ChrisAdam #68

Idén már 11. életévét tölti be a kis sztárgyerkőc, JACOB TREMBLAY, aki a tavalyi év egyik nagy sztárja volt. Ugyan Oscarra nem jelölték, de A szoba főszerepével sokak kedvence lett: ő idén a Férfi Ezüst Vapiti egyik jelöltje.

Mit kell róla tudni?
Életkorára tekintettel túl sokat még nem lehet elmondani a kanadai gyerekszínészről, elsőnek a kritikailag szörnyen nagy bukta Hupikék törpikék második felvonásában szerepelt, ezután pedig a következő jelentősebb lépcsőfok A szoba volt, Brie Larsonnal az oldalán, amiért egy kisebb csokornyi díjat be is zsebelt.
Egy-két olcsóbb horror után a jövőbe tekinthetünk: ahol már gyakrabban láthatjuk a vásznon, neve mellett szerepel a Wonder című Stephen Chbosky-film, amiben főszerepet játszik és nagyon Oscar-szerepnek tűnik, de Colin Trevorrow új filmjében és Shane Black Predator-folytatásában is kiveszi a részét.

Érdekességek:
- Habár apja bűnügyi detektív, édesanyja pedig lakberendező, ő és testvérei is a színészi szakmában kötöttek már ki rendkívül fiatalon, Emma és Erica kevésbé ismert szerepeikről híresek.
- Rettenetesen nagy és hű Star Wars rajongó, kedvenc karaktere Poe Dameron a hetedik epizódból, akivel az Oscar vörös szőnyegén találkozhatott, kutyáját pedig Reynek hívják.
- Saját Instagram fiókját már majd' félmillióan követik, utolsó posztján pedig éppen egy Rubik-kockával bajlódik.

Esélyei: Habár mindenki oda-vissza van Jacob Tremblay magabiztos játékától, hiába nem túl erős idén a Férfi Ezüst mezőnye, sajnos nem lehet azt mondani, hogy sok esélye lenne. A kérdés talán inkább az, hogy sikerül-e megmaradnia ilyen fiatalon a rivaldafényben - mint Jodie Foster, vagy pár komolyabb szerep után elsüllyed a feledés mocsarában - mint például Haley Joel Osment. Mindenesetre szurkolunk a kis törpének!

A Férfi Ezüst Vapitire ezen a linken tudsz szavazni.

2017-02-04 09:37:05 flake #67

Azt hogy az I Saw the Devil nem jött be elég könnyen meg tudom érteni, számos hibája van annak a mozinak, de az Oldboy utálat számomra annyira idegen, hogy komolyan nem is értem, hogyan lehetséges az ilyesmi :)
Persze, ettől el tudom fogadni ezt a véleményt is, csak szerintem az egy hibátlan film.
Kár, hogy a Wailing-et feladtad, mert ott az első 1-1.5 óra "csak" egy zseniális félrevezetés, aminek persze jóval több funkciója is van, de ebbe viszont ennél jobban már nem szabad itt belemennem.
Remélem, A Szobalány be fog jönni, az ilyen filmekért lehet nagyon szeretni a mozit.

2017-02-03 21:50:27 purplerain #66

Az Oldboy utálatban támogatlak.

előzmény: Rorschach (#65)

2017-02-03 20:32:07 Rorschach #65

A távol-keleti filmek valahogy távol állnak tőlem, néhány kivételtől (minden, ami Ghibli) eltekintve. Nem elég, hogy pölö. az I saw the devil sem tetszett kifejezetten, hanem szerintem a világon egyedül vagyok azzal, hogy utáltam az Oldboyt :)

A Wailinget elkezdtem amúgy, de úgy háromnegyed óra után érdeklődés hiányában abbamaradt a cucc, a Handmaidenbe viszont még nem kezdtem bele. Talán majd a hétvégén nagy levegő és hajrá, köszi az ajánlást :)

előzmény: flake (#64)

2017-02-03 20:08:01 flake #64

Hasonlóan látom én is, a The Night Of nem csak ebben az évben kiemelkedő cucc, hanem simán az elmúlt nagyon sok év legjobb sorozata/minisorozata. Bár nálam az ötösök száma az éppen a duplája a tiédnek, de bármely évben is szerepelt volna a The Handmaiden vagy a Goksung/The Wailing kb. esélye sem lett volna semmi másnak velük szemben akár több évre visszamenőleg sem. Így számomra nem is volt kérdés, mire szavazzak. Hajrá Szobalány! Bár azt nem értem, te azt hogy hogy nem láttad? :)

előzmény: Rorschach (#63)

2017-02-03 19:43:46 Rorschach #63

Mióta tag vagyok (lassacskán 8 év), nem volt még ilyen egyszerű dolgom a Vapitin. Az egész 2016-os mozis felhozatalban négy olyan film volt, amire zseniálisat adtam. Négy. És ez már a La La Landdel együtt, ami ugye átcsúszott januárra. Ez baromi kevés, konkrétan silány mérleg.

2016 volt az az év, amikor köbö csak akkor láttam jó filmet, ha valami múltbéli elmaradást akartam pótolni. Sikerült is olyan fantasztikus filmekkel szintre jönni, mint a Biutiful, a Closer, a Casablanca vagy épp a Kramer kontra Kramer, de örültem volna, ha esetleg moziteremben is sikerült volna hüledeznem, elvégre csak azért jár oda az ember.

Ráadásul nem elég a sok szutyok, amit bemutattak, mindemellett két olyan gyöngyszem is elsikkadt nálunk, mint az Invitation vagy a Hell or High Water.

Szóval nálam 2016 legjobb audiovizuális élménye az HBO-s The Night Of volt. Annál őszintébb, érzékenyebb filmet/sorozatot talán még életemben nem láttam.

2017-02-03 14:25:46 ChrisAdam #62

Harmadik Vapiti-jelölését gyűjtötte be az idén 42 éves AMY ADAMS az Érkezéssel (előző kettő az The Master és az Amerikai botrány). A színésznő két rendkívüli alakítás mellett még a Batman és Supermant is leforgatta, bár nem azért a szerepért fogjuk imádni. Az Éjszakai ragadozóknál dominánsabb az Érkezés, ezzel a szerepével versenyzik most az idén különösen erős mezőnyben.

Mit kell róla tudni?
A Női Ezüst Vapiti-jelölt, gyönyörű színésznő nem ma kezdte a filmipart, Spielberg Kapj el, ha tudsz című filmjében már láthattuk, de a sok-sok kisebb szerep után elsőnek a Bűbájban figyelhettünk fel igazán rá - amikor is a szőke vörös lett. Maga is úgy vallja, hiába jelölték már Oscarra 2005-ben, hajszíne okozta azt, hogy az emberek odafigyeltek rá és valóban, innentől kitűnt a sorból, s kapta sorban a főbb szerepeket: Tiszta napfény, Miss Pettigrew nagy napja, Kétely, Éjszaka a múzeumban 2., A harcos, Muppets, The Master, Amerikai botrány, Az acélember, Nagy szemek. Jövőre pedig az Igazság Ligájában biztos, hogy láthatjuk Lois Laneként.
5 Oscar jelölés van a háta mögött, de fájdalmas pillanat volt látnunk, hogy idén, ez után a remek év után kimaradt a jelöltek listájából. Hét Golden Globe jelölésből pedig kettőt sikerült díjra váltani, 7 BAFTA-jelöléséből pedig egyet még díjra válthat a hetekben.

Érdekességek:
- Olaszországban született, de Kaliforniában nőtt fel hat testvére mellett, apja katona és amatőr színész volt, s születésekor (mely pontban délben volt) éppen az olasz Vicenza városa melletti katonai támaszpontban volt a család, ahol a színésznő első rövid időszakát élte.
- Tanult táncot, énekelt a sulis kórusban, de rettenetesen lámpalázas és klausztrofóbiás, gyerekként éneklő nővér szeretett volna lenni, Meryl Streep tanította meg kötni és 2008-ban a 100 legszebb ember közé választotta a Time.
- Kedvenc filmjei közt van az Elfújta a szél, az Óz, a csodák csodája, a Szédülés, A remény rabjai, az Ó, testvér, merre visz az utad? és a Casablanca.

Esélyei: Amy Adams nagyon jó évet zárt, a fogadási szorzók nagyon is alacsonyak az ő esetében, bár Emma Stone vagy Brie Larson közbeszólhat, ennek ellenére esélyes, hogy harmadik Vapiti-jelölését sikerül díjra váltani.

Ezen a linken pedig tudsz szavazni, hogy kié legyen a Női Ezüst Vapiti díja.

2017-02-03 00:57:39 ChrisAdam #61

Elindult idén is a KT Vapiti-rovata Facebookon, melyben a Vapitire jelölt filmek és színésznők, színészek kerülnek bemutatásra, ezt itt is megosztom veletek, ha valaki nem követné ott az eseményeket, vagy nem rendelkezik felhasználóval.

A fórumon különösen nagy átlagnak örvendő A SZOBALÁNY című szerelmi dráma Park Chan-wook legújabb alkotása, s méltán nevezhetjük a rendező egyik legjobban sikerült darabjának.

Mit kell róla tudni? - Érdekességek
Az Arany Vapiti jelölt film Sarah Waters 2002-es "Fingersmith" című regényén alapul. A két főszereplő nő közti kapcsolat nem csak a filmben különleges, hanem a valóságban is. A szobalányt alakító Kim Tae-ri nagy rajongója volt a híres Kim Min-heenek. A meghallgatáson nem tudta, hogy majd vele fog játszani, így amikor a rendező megkérdezte tőle, hogy ki a kedvenc színésze és a lány rávágta, hogy Min-hee, Park elégedett volt - 2014 óta szoros kapcsolatot ápol a két színésznő, hogy a filmben látható jeleneteket minél élethűbben tudják eljátszani.
A film apró érdekessége még, hogy a többségben levő koreai szereplőgárda nemcsak a koreait beszélte folyékonyan, hanem a japánt is. A koreai színészek a film előtt hosszan japán tanfolyamot vettek, ami Kim Min-heenek annyira jól ment, hogy Cannesban a japán újságírók állva tapsolták meg.

Vélemények a fórumról:
"...eddig simán az év filmje." (flake)
"Tökéletes film, az első pillanattól beránt és nem enged el a végéig." (noresz02)

Díjak: Filmkritikusok díjait bőszen bezsebelte itt-ott, de rangosabb, ismertebb díjat sajnos nem nyert. A legjobb külföldi film kategóriából is száműzve lett az Oscaron nagy bánatunkra.

Esélyek: A filmet jelölő Vapiti mindig egy kényes téma, mert nem feltétlenül a legjobb film kapja meg a díjat, hanem a legnépszerűbb legjobb. A szobalány maga közel 150 szavazatával, bármennyit is fog növekedni az elkövetkezendő három hétben, nem fogja utolérni a tavalyi év legnépszerűbb filmjeit. S habár a távol-keleti művészfilmek sokaknak igencsak megfekszik a gyomrukat, lehet szurkolni A szobalánynak, érhet még meglepetés!

Itt tudsz szavazni az Arany Vapitire.

2017-01-24 08:29:55 limupei #60

Az alapelgondolás az volt, hogy egy szobába hívok majd szobalányt és ügyfélt, de mivel ez nem megy, marad egy háromszobás forduló :)

2017-01-22 21:11:51 Ugor #59

Rendben, nem jövök.

előzmény: cucu (#58)

2017-01-22 21:04:53 cucu #58

Probalok meg hangosabban gondolkodni, hatha atmegy... :-)

Nem, nem, nem, nem es nem. Nem a legnepszerubb film szokott nyerni, hanem a legjobb a legnezettebbek kozul. Oriasi kulonbseg. Tavaly pl nem a Birdman nyert, nem a The Martian, sem a Mad Max. Pedig ez volt a harom legnepszerubb film. Hanem a Whiplash, amit szinten sokan lattak, viszont a donto tenyezo, hogy baromi magas volt az atlaga, vagyis jo. Es a korabbi evek is hasonloan alakultak.

Szoval legyszi most mar tobbet ne jojjon senki azzal, hogy a Vapitin mindig a legnepszerubb film nyer, nem a legjobb. Ha nem tetszenek a gyoztesek vagy a jeloltek, mond azt nyugodtan, de ne talalj ki hozza olyan objektiv magyarazatot, ami nem igaz. (Akkor se, ha valamiert iden esetleg ram cafol a Vapiti, es nem a Room nyer, hanem a Hateful Eight. Ami elofordulhat, hiszen barmi elofordulhat.) Koszi!

előzmény: Ugor (#52)

2017-01-22 17:22:38 Ugor #57

Most még meg kell várni, hogy kiderüljön, hogy egyesekről esetleg tiltott pornóképek jelentek meg zsenge ifjúságukban, ez kizáró ok lehet, másoknál a szavazatok újraszámlálásakor jövünk rá, hogy hamis lakcímkártyákkal is szavaztak rájuk, vagy esetleg nem töltötték még be a szükséges korhatárt az induláshoz. Vagy most itt, a döntőben derül ki valakiről, hogy nem is élő személy, csak droid... és ez módosíthatja az esélyeket.

2017-01-22 17:12:31 BonnyJohnny #56

A Deadpoolt nem tartom komoly jelöltnek. A Revenant, a Hateful Eight és a The Nice Guys szerintem túl megosztó filmek. Az Ah-ga-ssi és a Bone Tomahawk nem elég ismert, a La La Land pedig (szerintem) még túl friss ahhoz, hogy elterjedt legyen.
A Spotlight maradt még esélyes kihívónak, de továbbra is úgy érzem, hogy Room és Arrival. Ami azért is érdekes, mert (a kedvenc tagjaim szavazatát ugye kiemelve látom) nagyjából ugyanazoknak tetszett, ugyanannyira. Ez a helyzet egyébként pont kedvez a Spotlightnak, hogy az Oscarhoz hasonló meglepetés győzelmet arasson. :D

előzmény: BonnyJohnny (#55)

2017-01-22 16:53:28 BonnyJohnny #55

Emlékszem pár éve azt mondtam, hogy DiCaprio dupla jelölése rontja az esélyeit (mert megosztja a szavazókat), de aztán ő nyert. Itt sem írnám le Goslingot. Dupla jelölése azt jelenti, hogy népszerű.

A női ezüstnél megint az fordul elő, hogy egy "tavalyi" és egy "idei" film két főszereplőnője versenyez majd egymással (Bullock-Lawrence volt hasonló). Brie Larson és Amy Adams győzelmén kívül bárki más meglepne.

Filmeknél már nehezebb megjósolni, de szerintem ott is Room-Arrival verseny lesz... de ott tényleg kiegyenlítettebb a tíz jelölt.

2017-01-22 16:36:34 ChrisAdam #54

Én elégedett vagyok. Aminek nem kéne itt lennie, az úgyse fog nyerni, de mégis jó, hogy itt vannak - Félvilág jelölések. Mert magyar, mert hazai, és magyarok vagyunk, legyen legalább. A Rendes fickók jó kis film, de úgyse vetekedhet majd a győzelemért. Eddie, a sas is idetévedt, nem tudja, mit csináljon ennyi nagykutya között, de majd hazamegy ő is februárban, addig meg hadd élvezze a rivaldafényt. Suicide Squad meg láthatatlan. De azért lesz itt izgalmas csata is, van itt a népszerű DiCaprio, meg jóképű Gosling, kétszer is, briliáns Amy Adams, Emma Stone meg A szobalány meg csak szimplán A szoba, meg kaliforniai álmodozások, meg brooklyni álmodozások, meg vannak persze hiányosságok - Jake Gyllenhaal. Én elégedett vagyok.

2017-01-22 14:50:03 dikalosz #53

Ízlések és pofonok. Az Aljas Nyolcas szerintem borzalmas például.

előzmény: Ugor (#52)

2017-01-22 13:32:46 Ugor #52

Hangosan gondolkodó: az Arany Vapitit a legjobb film kellene, hogy kapja, de nem az fogja kapni, hanem a legnépszerűbb, vagy amit a legtöbben láttak. A szélesebb többség nem a legjobbnak mondott filmeket akarja megnézni elsősorban. Viszont neki meg azok a legjobbak. A legjobb film tehát igen relatív fogalom. Itt azért vannak súlyok. A Szoba is borzalmas a maga módján, a Spotlight is, a visszatérő is… más-más okból rettenet, de a borzalom foka összemérhetetlen, mindhárom szántott belém egy mély barázdát. Az Aljas nyolcas műfaji gyöngyszem, a Szobalány beleolvadni való csoda, filmes agyrepülés a végtelenbe, szerelmem egy darabja Leszbosz szigetére is hullott. A La La matiné ezekhez képest egy falusi vurstli. Bár kedves kis időtöltés, állítom. Na, ezért majd kapok az első utcasarkon. Nők, férfiak: Jacob Tremblayra fogok emlékezni mindig, ha a Szoba majd eszembe jut, nem Brie Larsonra. Az biztos. Bár… Brie Larsonnak volt egy pompás karakterfejlődése, és produkált emlékezeteseket, főleg az utolsó szakaszban, szóval, na… Saoire Ronan örök szerelem marad, mióta csak betette a lábát Brooklynba, száz nő közül is őt választanám, meg a karakterét, de bizony nem ment át akkor változáson, nem mutatott olyan jellemi sokszínűséget, mint a kevésbé szeretetett hölgyek. Emma Stone is jobb volt, még ha a film nem is, amibe láttam. Jennifer Jason Leigh iszonyatosan jó volt, abban, amit csinált, de csak egyféle volt, mindig ugyanaz, azt viszont bámulatosan alkotta. A félvilágos lányokat meg szeretem is, meg aranyosak is, de talán véletlenül tévedtek ide. Ryan Gosling meg visszafogottan jóképű gyerek, a La Lában volt a legszimpatikusabb, amit eddig bárhol láttam tőle, de mint nagy színész, hát… valamit jól csinál, mert a hullám hátán van éppen. A visszatérőben meg én őszintén nagyra tartottam DiCapriot és kapjon is ezért Oscart, de Vapitit ne. Ugyanis Tom Hardy jobb volt, mint színész, így utólag… Na, de ez nem minden, ezek csak az én szavaim.

2017-01-22 13:14:16 BalaKovesi #51

Hűha. Női Ezüstbe mind a három jelöltem bekerült, az Aranyba kettő (Steve Jobs sajnos nem), és a Férfi Ezüstbe is kettő. Ennek örülök. :D (Bár Margot Robbie top 10-be való bekerülését nem nagyon értem, de igazából nem izgat annyira.) Egyébként ha Ryan Gosling csak egy filmjével jutott volna be, akkor ki lett volna a tizedik férfi jelölt? (Andrew Garfieldnak örültem volna, de nem hinném hogy rá olyan sokan szavaztak volna).

2017-01-22 13:11:01 Batyu #50

Bone Tomahawk vagy a szoba, képtelen vagyok eldönteni :D

2017-01-22 12:49:57 Mizi #49

A The Nice Guys mindhárom jelölése csak trollkodás. :) Legalábbis nagyon remélem.

előzmény: noresz02 (#44)

2017-01-22 12:09:18 hhgygy #48

Nekem mindhárom kategóriából nehéz választanom, nem mert túl sok van, hanem túl kevés.
Ezért poénból Stallone-t és Gryllus Dorkát jelöltem, de az utóbbit mégis visszavontam Jennifer Jason Leigh javára, mert ő azért alakított valamit. A legjobb filmkategória nekem kínszenvedés, egyik se tetszett különösebben, marad Tarantino western-kamaradarabja - jobb híján.

2017-01-22 11:08:22 Ágó #47

Ámen, nagy fehér testvérem. :)
Nekem is ez volt az első gondolatom.

Filmek részéről egy jelöltem, nőknél kettő is befért. Férfiaknál egy sem, bár ott nem is számoltam azzal, hogy Vincent Londonnak vagy Guillermo Francellának bármi esélye lenne, Shahab Hosseiniről nem is beszélve...

előzmény: Ugor (#45)

2017-01-22 11:05:19 ifj. Ó. Posszum #46

Juhuu! Idén történt meg először, hogy a jelöltjeim közül mind három kategóriába került egy-egy név. Történelmi pillanat! Hajráhej!

2017-01-22 10:30:12 Ugor #45

Úgy látom, a továbbjutottak alapján, hogy sok ember ugyanúgy látja a világot (meg benne a filmeket) mint én, és sok ember meg nem. Tehát maradt minden a régiben, ez a környezetem természetes tulajdonsága.

2017-01-22 10:11:46 noresz02 #44

Női ezüst - Angourie Rice - The Nice Guys
Ez biztos csak valami trollkodás lehet.

2017-01-22 09:59:18 Mikkey #43

pakliban van egy Room tarolás is akár.. :)

2017-01-22 09:06:49 cucu #42

Na most lett hivatalos az elso fordulo eredmenye:

Ah-ga-ssi

Sylvester Stallone - Creed
Taron Egerton - Eddie the Eagle
Tom Hardy - The Revenant

2017-01-22 08:11:07 tomside #41

Mivel tegnap este vacsoravendégeim voltak, és nem láttam sem A szobát, sem A szobalányt, ezért idén nem szavaztam az első fordulóban (itt, a szobában). Miután e két film sokak szerint esélyes a vapitire - akiknek sokat adok a véleményére - talán így is volt etikus. Csak bízni tudok abban, hogy amiket jelöltem volna, becsúsztak nélkülem is a második fordulóba. Szóval valamelyik kulcsos ember gyorsan virítsa az eredményt, mert az összes körmöm lerágtam a kezemről, és nemsokára a lábamig is le tudok majd hajolni szájjal, csak még reggel van, és nyújtanom kell! :)
#vapiti

2017-01-22 08:03:53 limupei #40

És a többség fehér férfi. Tiszta Amerikai Filmakadémia :D

előzmény: cucu (#39)

2017-01-22 00:26:00 cucu #39

Vege az elso fordulonak: 278 ember jelolt az Aranyra (82 filmet), 185 a Ferfi Ezustre (93 szinesz), 187 a Noi Ezustre (82 szinesznot). Reggel jon a 10-10-10 legjobb jelolt, akik kozul valasztani lehet a masodik forduloban.

A legerdekesebb valtozas tavalyhoz kepest, hogy a Vapiti-szavazok atlag eletkora szignifikansan megnott: 31-rol 41-re. Mivel egy ev alatt senki sem oregszik 10 evet, a magyarazat az, hogy a 20 es 30 kozotti korosztalyban csokkent az aktivitas, a 30 felettieknel nem.

2017-01-21 22:40:23 Havierez #38

Kis kedvencek Titkos élete
Szenilla nyomában
The Revenant

Férfi Ezüst:
Leonardo Di Caprio (visszatérő)
Tom Hardy (The Revenant / A visszatérő)
Mark Ruffalo (Spootlight)

Női Ezüst:
Brie Larson (Room / A szoba)
Jennifer Lawrence (Joy)
Emma Stone (La La Land)

2017-01-21 22:36:50 ChrisAdam #37

Fesztiválon, nem? Hivatalosan nem volt országos bemutató, sajnos.

előzmény: dikalosz (#36)

2017-01-21 22:13:15 dikalosz #36

Ez hogy működik? Mert én például láttam moziban a VVitch-et.

előzmény: flake (#23)

2017-01-21 19:18:55 BalaKovesi #35

Room (A szoba)
Arrival (Érkezés)
Steve Jobs

Férfi Ezüst:
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Tom Hardy (The Revenant / A visszatérő)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge / A fegyvertelen katona)

Női Ezüst:
Brie Larson (Room / A szoba)
Mary Elizabeth Winstead (10 Cloverfield Lane)
Amy Adams (Arrival / Érkezés)

Sajnos nem tudtam sok idei filmet nézni, így ezekre esett a választás.

2017-01-21 10:15:54 Raul #34

The Hateful Eight
Mustang

Női Ezüst
Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)
Jena Malone (The Neon Demon)

Mark Ruffalo (Spotlight)
Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Christian Bale (The Big Short)

2017-01-20 00:21:37 ChrisAdam #33

Még erősen gondolkodom, de sajnos mindhárom nőszemély, kit jelöltem, nagyon megérdemlik, hogy a legjobb három közt legyenek. :) Saoirse ettől függetlenül örök szerelmem lesz, ahogy a Brooklyn is!

előzmény: Ugor (#32)

2017-01-20 00:13:51 Ugor #32

Saoirse Ronan kimaradt
Te is aztán vagy egy csélcsap.

előzmény: ChrisAdam (#31)

2017-01-20 00:11:09 ChrisAdam #31

Jelenlegi állás:

La La Land
Arrival/The Revenant

Még gondolkodtam az Éjszakai ragadozókban, de sajnos éppen lecsúszott. A visszatérőt meg a héten nézem újra. Plusz ami még esetleg közrejátszhat, a Toni Erdmann, az is a hétvégén lesz abszolválva.

Amy Adams (Arrival)
Emma Stone (La La Land)
Brie Larson (Room)

Sajnos Saoirse Ronan kimaradt, pedig szívesen jelöltem volna.

Férfi Ezüst
Jake Gyllenhaal (Nocturnal Animals)
Ryan Gosling (La La Land)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge) / John Goodman (10 Cloverfield Lane)

Még hátravan egy-két film, de nagyon nem változhat, sajnos a férfi kategória elég híg. Ryan Goslingot se jelöltem volna, ha nem lett volt a The Nice Guys. Még gondolkodok DiCaprion vagy inkább Tom Hardyn. A hétvégi The Revenant újranézés dönt.

2017-01-19 23:49:29 lizardking #30

Jelenleg így néz ki az állás (és nagy valószínőséggel marad is):

Room (A szoba)
Bone Tomahawk (Csontok és skalpok)
A martfűi rém (Strangled)

Női ezüst:
Brie Larson - Room (A szoba)
Saoirse Ronan - Brooklyn
Kim Min-hee - Ah-ga-ssi (A szobalány)

Férfi ezüst:
Jacob Tremblay - Room (A szoba)
John Goodman - 10 Cloverfield Lane (Cloverfield Lane 10.)
Kurt Russel - Bone Tomahawk (Csontok és skalpok)

2017-01-10 17:26:45 Adam Taylor #29

Én nem is értem, ezt hogy hoztam össze. De igen, Nocturnal Animals :D

előzmény: McCl@ne (#27)

2017-01-10 13:03:26 Ágó #28

Az ügyfél
A klán
Kaliforniai álom

2017-01-10 11:37:36 McCl@ne #27

Ez a "kegyetlen állatok" a Nocturnal Animals - Éjszakai ragadozók?

előzmény: Adam Taylor (#26)

2017-01-10 11:28:22 Adam Taylor #26

Férfi ezüst
Michael Shannon - Kegyetlen állatok
Hugh Grant - Florence Foster Jenkins
Mark Ruffalo - Spotlight
- utolsó még simán megváltozhat Liev Schreiber - Spotlight/Ryan Reynolds - Deadpool - ra

2017-01-10 10:50:58 zsandar filip #25

1. A szobalány (magasan)
2.Toni Erdmann
3. Érettségi

2017-01-03 17:02:43 ryood #24

Arany

Az ügyfél (Asghar Farhadi)
Érettségi (Cristian Mungiu)
A martfűi rém (Sopsits Árpád)

Női ezüst

Trine Dyrholm (A kommuna)
Sandra Hüller (Toni Erdmann)
Tuva Novotny (Egy háború)

Férfi ezüst

Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel)
Shahab Hosseini (Az ügyfél)
Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál)

2017-01-02 20:16:59 flake #23

A tökéletes hármas ez volna:
- The Handmaiden
- The VVitch
- The Wailing

Sajnos az utolsó kettőt nem játszották itthon a mozik, így a The Wailing helyett lett az Arrival, a The VVitch helyett meg a Room. Megint iszonyat sok film kimaradt nekem, de a Nocturnal Animals kivételével nem hiszem, hogy volna erősebb ezeknél tavalyról.

2017-01-02 20:05:47 necksprain #22

filmnek a handmaiden biztos ott lesz, a plemja majdnem biztos. ha a the witch nem játszik, helyette vagy az érettségi, vagy, hogy szemerkényit is, de húzzam föl az esélyesek közül, az új tarantino. a színészi játékot sosem tudtam külön venni, a filmet nézem egyben.

2017-01-02 15:37:44 Kalti #21

Arrival
Carol

Rooney Mara (Carol)
Cate Blanchett (Carol)

Jacob Tremblay (Room)
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Tom Hanks (Sully)

Néhány elég erősnek tűnő tavalyi film (A szobalány, La La Land, Éjszakai ragadozók) azért még megnézésre vár, így általában szoktam változtatni a legutolsó pillanatig is. Valahogy nekem is hiányoztak ebben az évben az igazán átütő férfialakítások, ellenben a nőknél olyanokat kellett kihagynom, hogy akik szinte bármely korábbi esztendőben a dobogóra fértek volna nálam.

Akár helyet is kaphatott volna a fenti listán, de sajnos nálunk nem mutatták be: The Witch, Hell or High Water, Hunt for The Wilderpeople

2017-01-02 15:02:15 cucu #20

En ugy tudom csak a "valodi" mozibemutatok szamitanak. De ezugyben The Hungarian a legkvalifikaltabb.

Mas tema/teszta:

A sokeves bolcsesseg szerint: "a legjobb film nyer a legnezettebbek kozul"

Ez jelen esetben a Room 426-os nezettseggel es 4,3-as atlaggal.

Amik meg esetleg szoba johetnek (minden atlagbol a legnezettebb):
Zootopia (452) 4,2
Arrival (269) 4,1
The Hateful Eight (650) 4,0

2017-01-02 14:48:55 flake #19

Bizony. Én támogatom.

előzmény: necksprain (#18)

2017-01-02 14:35:57 necksprain #18

megtaláltam ezt a topicot is, inkább ide írom, hogy a the witch-t 2016-ban a titanic keretében bemutatták magyar mozik, és szívesen szavaznék rá, ha lehetne.

2017-01-02 12:57:16 Ugor #17

Nincs olyan címletünk... két négyszázas van. Úgy jó? De akkor hozni kell a többi legényt is a kocsmából!

előzmény: ChrisAdam (#16)

2017-01-02 12:54:34 ChrisAdam #16

500 forintot Erzsébetben? Mert akkor tényleg meggondolandó!

előzmény: Ugor (#15)

• 1