Íme az áprilisi vetítés:
A Szerelmi vérszomjjal folytatjuk a filmklubot:
Mi kell ilyen vetítések leszervezéséhez? Teszem azt ha én mondjuk megnéznék jó pár klasszikust moziban, vagy akár csak a La casa dalle finestre che ridono-t, ki tudom bérelni, vagy mi a szösz? :D
Összesen kb. bő harmincan lehettünk. Ez optimizmusra ad okot! :)
előzmény: GothMan (#53)
Na, azért teltház nem fenyegetett :)
előzmény: GothMan (#53)
A következőre megpróbálok elmenni, mert a Szerelmi vérszomjat még nem volt szerencsém látni. Egyébként mennyien voltak? Volt még szabad ülőhely?
Nem tudtam, hogy mire számítsak, aztán tökre örültem, hogy ilyen sokan eljöttek/eljöttetek a Mélyvörösre. Nagy élmény volt nekem is végre nagyvásznon, kirobbanó színekkel látni a filmet. Gyertek majd a folytatásra is! :)
A magyar felirat hiányáról: eredeti blu-rayről ment a Deep Red, és bevallom, nem tudom, ahhoz hogyan lehetett volna magyar feliratot hozzáadni. A jövőben, ha az adott filmhez létezik magyar felirat, próbálom majd megoldani a dolgot.
én amúgy meglepődtem, hogy ennyien eljöttek, legalábbis kevesebb emberre számítottam :D. Amúgy a film az újranézés próbáját is kiállta, nagyon magas szinten összerakott, átgondolt cucc, remek rendezéssel, zenével és fényképezéssel, aminek mégis minden pillanatában ott van az öncélúság lehetősége -- egy-egy jeleneten simán látszik, hogy kb. csak azért került bele, mert akkor jó ötletnek tűnt (pl. mikor az újságíró kitáncol az ajtón :DD). Egyik ismerősöm most látta először, és őt is abszolút megfogta, és bár nem láttam eddig sok giallót, de szerintem ez egy remek belépő a műfajba. A filmklub létrehozásáért pedig nagy pacsi, ha lesz időm, tuti elmegyek a többire is :)).
Igazad van.
De hát tényleg annyira adta, hogy nem bírtam magammal. Ne haragudj, ha elhasználtam a monitorod! :)
Csodálatos volt a film, gyönyörű blue ray. Óriási élmény volt mozivásznon giallot nézni, aki ha ráér a következő vetítéseken, jó szívvel ajánlom. Sokkal jobb moziélmény, mint bármilyen 8D-s CGI-pornó. Azok a kameraállások! (Pfhu, a giallo amúgy durván addiktív.)
előzmény: HejjaX (#49)
Ööö... ez szerintem magánügy :)
előzmény: tomside (#48)
Én meg itt veretem az unokahúgommal...
#bestdayofthemonth
előzmény: necksprain (#47)
én nem, ez az angol felirat téma nagyon betett, nem is gondoltam rá, főleg, hogy bárhol elérhető a magyar :( bár pont ennél tudom kb minden szavát kívülről, remélem a többinél nem ez lesz, mert itt nem tudok nekiállni egy-egy kulcsjelenetnél sztakizni.
előzmény: tomside (#46)
Jön ma valaki akkor a Bembe?
konkrétan nincs mit mondani erre, mint hogy kurvajó, és hogy a kedvenc filmem után gyakorlatilag nem alap argentokat toltok, az jajj. nem akarok hosszan káromkodni, szóval nagyon jó választás. elképesztő. nagyon nagyon örülök és ott leszek minden.
előzmény: wurlitzer (#44)
Sziasztok, örülök, hogy ennyire lelkesedtek a giallo filmklub ötletéért. Csináltam egy csoportot Facebookon, ahol mindig felrakjuk a friss infókat a következő vetítésekről, meg ami még eszünkbe jut a műfajjal kapcsolatban. Itt megtaláljátok:
És ne feledjétek, jövő hétfőn már indítunk is a Mélyvörössel.
Szégyellném magam, ha nem lennék ott az összesen..
igen!!
előzmény: dikalosz (#41)
ÉS LÉTEZIK A MENNYORSZÁG!!
előzmény: necksprain (#40)
a Profondo Rosso-hoz írtam már, de mivel inkább ide való, ide is belinkelem. giallo filmklub indul a Bem moziban, a Mélyvörössel indítanak. rákérdeztem, néhány nap múlva jön a tavaszi menetrend. szerintem kiváló kezdeményezés, remélem bejön majd és sokáig él.
fb event: link
Én tőle csak a Segítség, felszarvaztak!-at láttam, de az tetszett. :D
előzmény: ryood (#34)
én pont tegnap néztem meg tőle a szerelmi vérszomjat, az annyira nem volt nagy szám, de rossz sem volt.
előzmény: dikalosz (#36)
természetesen:)
(bár a stílusa nem változik filmenként, szóval nem tudom..)
Én Martino-tól összvissz egy filmet láttam, az nem nagyon jött be. Érdemes vele próbálkoznom?
előzmény: ryood (#34)
Sikerült :)
előzmény: necksprain (#31)
és akkor meg kell még említeni még egy nagyon fontos giallo alkotót, akiről eddig nem esett szó: sergio martino. tőle a legjobb filmek:
Torso
Eye of the Black Cat
All the Colors of the Dark
The Case of the Scorpion's Tail
ott azt írják, hogy írjak egy levelet a következő címre: |nagy üres semmi|,
majd folytatódik ezzel:
Levelet (gondolom leveled lenne) a következőket tartalmazza:
- Miért szeretnél az oldal tagja lenni?
- Írd le pár kedvenc filmed címét!
- Mivel tudnál te a közösség segítségére lenni?
- Adj meg egy nicknevet, amit az oldalon használni szeretnél!
valahogy sikerült alá kommentelnem, de az sem vezetett eredményre.
előzmény: ChrisAdam (#32)
előzmény: necksprain (#31)
egyébként plan9-ra sikerült valakinek az elmúlt 2 évben regisztrálnia? én próbálkoztam mindenhogy, de annyit sem írtak hogy körte.
nem tudom. én a kilencesterv nevű oldalról ismerem, ahol ezen a néven van fent.
előzmény: GothMan (#29)
Az általad említett filmet már felraktam anno ide is https://kritikustomeg.org/film/67860/letrange-couleur-des-larmes-de-ton-corps-the-strange-colour-of-your-bodys-tears-2013, de még nem volt szerencsém megnézni. Egyébként nekem a neo-giallók eddig bejöttek, lehet, hogy inkább ezen irányban kellene keresgélnem. Ja, és még valami. A Színes könnycseppek hivatalos magyar cím?
előzmény: ryood (#26)
ryood - Köszi az ajánlókat, igyekszem megnézni őket!
dikalosz - Megéri pótolni a kései Argento-kat! Nem fogsz szerintem csalódni! :)
előzmény: ryood (#26)
Juj, a Hanno Cambiato Faccia igazabol valamifele giallo szatira egyveleg. Top film abszolut. Sokszor ha nem tudunk valasztani a repertoarunkbol mit nezzunk epp, benyogjuk hogy áh, legyen a hanno:D ugyanis nagyon imadjuk! (DOKTORVÁLL)
A Le Orme-ot pedig hajnali haromkor sikerult elkezdenunk nemi tudattagito hatasaval a fejeunkben. Hat az sem volt egyszeru elmeny mit mondjak. Iszonyatos hangulata van, es a vegenel konkretan levegot nem mertem venni. Brutalis, ahogyan a zarojelenet meg van csinalva.
A kesei Argentokra pedig elobb-utobb raszanom magam, elvegre a giallo mindehogy giallo, marpedig en szeretem:)
előzmény: ryood (#26)
szintén nem kifejezetten giallo, de azért mégis köthető ide két nagy kedvencem (mindkettő igazi ritkaság)
Alakváltók
Footprints on the Moon
mindkettőt ajánlom figyelmetekbe, pláne, ha szeretitek a misztikusabb hangulatú vonalat!
argento kései filmjeinél valóban megfigyelhető némi színvonal fakulás, de én még ezeket is tudom szeretni (die-hard fan) viszont a A Stendhal szindróma egészen kiváló, igazi ínyenc falat. nem mellesleg ebben a filmben kezdett argento újra együtt dolgozni morricone-vel. akinek szerintem a legjobb filmzenéi, pont argentohoz köthetők (kilencfarkú macska, kiristálytollú madár, four flies on grey velvet)
a rabid dogs pedig valóban nem giallo, ellenben mario bava - akinek nevéhez az első giallo film köthető - legjobb filmje. kamara-thriller :) mestermű.
van egyébként egy 2013-as film, Színes könnycseppek mondthatni kortárs giallo. nagyon avantgrárd alkotás egyébként, a képi világ egészen remekbe szabott, és kísérleti is. nekem sajnos a film nem tetszett..de érdemes egy próbát tenni, hátha más élvezni fogja!
Na igen, mondhatni egyet is értek! :)
A giallo rétegműfaj és inkább a bűnügyi filmek mennek náluk jobban és azok az ismertebbek, ez így van. Érdekes egyébként. :)
előzmény: dikalosz (#24)
Egyebkent tok erdekes, habar Argento a leghiresebb giallo rendezo, en nem feltetlenul ot mondanam a legjobbnak. Illetve ugy mondanam, hogy a filmjeinek az atlagminosege nala a legmagasabb, de egy ket ember ugy meg tudott menni egy-egy filmjevel, hogy az valami hihetetlen :)
Ami fura meg szamomra, hogy az olaszoknal (es ezt tobb olasz ismerosom altal mondom) nem annyira nepszeru/ismert ez, mint amennyire gondolna az ember. Peldanak okaert a multkor odavetettem nagy-lelkesen egy olasz producer ismerosomnek, hogy hat a La Casa a kedvenc filmem. Nem vart csond. Viszont a poliziesco-t mint mufajt azt jobban ismerik. Erdekes
Köszi! Az egyik kedvenc műfajom :)
Nagyon el kell találni a hangulatot, hogy egy giallo betaláljon, még a gyenge színészi játék ellenére is. Meg van mindegyiknek a maga hangulata, bája ami odaszögezi a nézőt a képernyő elé.
A Rabid dogs bár nem giallo de egy zseniális film!
előzmény: dikalosz (#22)
Amindenit, szep kis lista!
Azert orommel tolt el hogy tobb mint 10 filmet is lattam ezek kozul, ugyanakkor ez a teny masfelol el is szomorit. A legnagyobb baj talan az, hogy itt eleg vekony a hatar, ertem ez alatt hogy a lentebb emlitett jellemzok (erzelgosseg, idetlen szineszi alakitasok, stb..) tudnak borzalmasak is lenni, akkor viszont a vegeredmeny eleg rossz. Egy bizonyos szint felett viszont meg van a baja, vagyis inkabb a giallo-k velejaroja inkabb (meg a legtokeletesebbeke is!).
Peldaul DVDken nem is talaltam csak a kesoi argentokat amik elviekben eleg gyengek. Pedig aztan rengeteg-de rengeteg van meg, amit meg KELL neznem.
Abszolut kedvenc a La Casa Dalle Finestre Che Ridono, amiket meg kiemelnek: Don't Torture a Duckling, Tenebre, Short Night of Glass Dolls, Phenomena, Sette Note In Nero, Profondo Rosso, Operazione Paura (ahonnan a fercmu feardotcom is nyulta a feherlabdas kislany otletet).
Illetve mar mas teszta, de a Rabid Dogs az valami hihetetlen!
előzmény: ichi (#19)
Lenzitől a Halálpart még szinkronnal is elérhető! Igaz, az inkább már slasher, mint giallo.
Az Orchideához magyar feliratot pedig itt találtok.
Hm, ezek szerint vagyok olyan mázlista, hogy megvan a Hét vérfoltos orchidea / Cannibal Inferno magyar kiadású dupla DVD. :) Ha gondolod, kölcsön adom.
előzmény: ryood (#15)
Konkrét kedvenc nincs, de ezeket nagyon szeretem!
- Short Night of the Glass Dolls (1971)
- Morirai a mezzanotte (1986)
- The Case of the Scorpion's Tail (1971)
- Pensione paura (1977)
- Death Walks on High Heels (1971)
- Death Walks at Midnight (1972)
- The Bloodstained Butterfly (1971)
- What Have You Done to Solange? (1972)
- The Killer Must Kill Again (1975)
- House with the Windows That Laugh (1976)
- A Blade in the Dark (1983)
- Blood and Black Lace (1964)
- A Bay of Blood (1971)
- The Strange Vice of Mrs. Wardh (1971)
- Strip Nude for your Killer (1975)
- Black Belly of the Tarantula (1971)
- Don't Torture a Duckling (1972)
- The Girl Who Knew Too Much (1963)
- The Perfume of the Lady in Black (1974)
- Torso (1973)
- Autopsy (1975)
- A Lizard in a Woman's Skin (1971)
- The New York Ripper (1982)
- The Bird with the Crystal Plumage (1970)
- The Cat o' Nine Tails (1971)
- Four Flies on Grey Velvet (1971)
- Deep Red (1975)
- Suspiria (1977)
- Inferno (1980)
- Tenebre (1982)
- Phenomena (1985)
- Opera (1987)
- Stendhal's Syndrome (1996)
- Sleepless (2001)
- The Card Player (2004)
- The Mother of Tears
- Delirium: Photo of Gioia (1987)
- Il rosso segno della follia (1970)
- All the Colors of the Dark (1972)
- Slaughter Hotel (1971)
- Red Queen Kills 7 Times (1972)
- Five Dolls for an August Moon (1970)
- Seven Blood-Stained Orchids (1972)
- Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key (1972)
- My Dear Killer (1972)
- The Washing Machine (1993)
előzmény: dikalosz (#14)
Cannibal Ferox, Sette orchidee macchiate di rosso, Incubo sulla città contaminata ezekhez biztos, a többinek utána kell nézni. Azért Lenzi az obskúrabb kategória már, csoda ha ezeken kívül akadnak még magyar feliratok a filmjeihez
angolt találok magam is, magyart keresnék.
előzmény: dikalosz (#16)
Szigorúan magyar, vagy jó az angol is?
előzmény: ryood (#15)
umberto lenzi az egyetlen neves giallo szerző, akitől sajnos nem láttam semmit.
egy filmjéhez se leltem magyar feliratra, neked esetleg van?
Illetve kinek mi vagy mik a kedvenc giallo-i?
Ohhó! Ilyen topik is van igen! :D
Ha bárkinek szüksége van valamelyik giallo-ra, de nem tudja letö..izé megvenni, az szóljon nekem, és feltöl..izé elpostázom neki.
A legtöbbhöz feliratot is tudok csatolni.
CSAKADZSALLÓ
Itt fogok jelentkezni érte. :) Köszönöm!
előzmény: ryood (#11)
megvan nekem.
át tudom küldeni wetransferen az emailedre.
de majd csak jovo heten, videken vagyok, és bp-n van a kulso vinyomon.
előzmény: tomside (#10)
Sette note in nero - Lucio Fulci fillmje.
Régóta vadászom, de sehol.
Valaki nem tudja, honnan lehetne?
Köszönöm!
hehe..
előzmény: tomside (#8)
Amig ismerkedtem a műfajjal, az elején sokszor zavarba hoztam vele magam én is, de most már nem ryoodok meg! :)
előzmény: ryood (#7)
a giallo egy külön világ teljesen. rá kell érezni az biztos..bennem megvolt/van ez a hajlam..vannak pl dolgok, amit egyszerűen el kell fogadni, meg kell szokni bennük, úgy mint a béna utószinkron, sokszor idétlen színészi alakítások, érzelgősség stb...de én bevallom őszintén, ezeket így szeretem ..
Bár, ha jobban belegondolok, amit feltételezel, az amúgy is nonszensz és teljességgel lehetetlen, lévén, hogy nincs hátsó udvarom.
előzmény: Ugor (#4)
:DD
A kérdés jogos, a válasz viszont nem. De nem árt elővigyázatosnak lenni, és ezért abból, hogy ez eddig még nem fordult elő, nem vonnám le azt a bátor következtetést, hogy akkor ezután sem fog!
előzmény: Ugor (#4)
Személyes kötődésed meg valami olyan, hogy voltál már szexista zombi a házatok hátsó udvarán?
előzmény: tomside (#1)
Nosza! Én speciel úgy vagyok "giallo-kedvelő", hogy igazából nem is szeretem a műfajt, csak egész egyszerűen nézem őket havi, heti rendszerességgel. :D Komolyra fordítva: esztétikailag nagyon vonz a műfaj, de nagyon kritikusan állok ezekhez a filmekhez valami miatt. A YouTube-on szoktam "giallózni", van egy lejátszási listám, ahol összegyűjtöttem jópár filmet - persze, ez a lista még nem teljes, folyamatosan bővül. Az eddig látottak közül egyébként a korai Argentók jöttek be legjobban.
:-)
előzmény: tomside (#1)
Ha egy társaságban filmekről kell beszélni, mostanra eljutottam odáig, hogy a "Mi a kedvenc műfajod?" kérdésre nem állok le hebegni arról, hogy hát szeretem a horrort meg a sci-fi-t és igazából a jó drámákat is etc..., hanem a kérdező szeme közé mondom nyílegyenesen, hogy a giallo.
A személyes kötődésen túl több okból is indokoltnak gondolom az önálló topik nyitását. Szeretném egy picit társadalmasítani itt, a KT-n a műfajt, és arra is jó lehet, hogy a giallo-kedvelők értekezzenek, esetleg információkat cseréljenek egymással a sokszor nehezen beszerezhető darabok forrásairól. Giallózzunk közösen! :)
Van itt még valaki a mai giallón a Bemben, vagy egyedül képviselem a családot, mint Kevin karácsonykor? :)