Programajánló 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-12 19:14:47 ChrisAdam #30

Rajongók figyelmébe, utolsó helyek: Dögkeselyű – András Ferenc születésnapi köszöntése, Cserhalmi Györggyel, Kiss Marival, Ragályi Elemér operatőrrel és természetesen András Ferenc rendezővel. Mindez 500 pénzért az Uránia dísztermében.

2022-11-11 00:20:35 Joeker81 #297. Európai Art Mozi Nap

Idén is remek filmekkel és elgondolkodtató történetekkel várja a mozirajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg.

„Európa újra mozizni megy!” – Hetedik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

A résztvevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Idén a hazai programban a Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és zenés dokumentumfilmen át családi kalandfilmig változatos műfajokban izgalmas új alkotások szerepelnek, nemzetközi koprodukciók és új magyar filmek egyaránt.

A programhoz csatlakozott hazai mozik ezekből válogatva egyedileg alakítják ki november 13-i műsorukat, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy az Európai Art Mozi Nap vetítésein elsőként láthassák a kiválasztott alkotásokat, akár hetekkel vagy hónapokkal az országos bemutatóik előtt.

A hazai programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Találkozzunk november 13-én és ünnepeljük újra együtt az európai mozit!

A program keretében látható filmek:

Veszélyes lehet a fagyi
Nyolc hegy
Jövő nyár
Alcarràs
Isten földje
A mi Kodályunk 2. rész – Psalmus Hungaricus
Elefántember
Mennem kell
A kis Winnetou
A barlang


További infók: https://www.artmoziegyesulet.hu/hirek/7-europai-art-mozi-nap-2022-november-13/

2022-09-19 22:03:57 zéel #28

Kusturica lesz a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége októberben, ahol filmes mesterkurzust tart, valamint október 15-én, 19 órától fellép a nagyközönség előtt a The No Smoking Orchestra zenekarával a Szolnoki Sportcsarnokban.

2022-09-16 18:19:14 Joeker81 #27EGER - A moziban mindig történik valami - Épphogy lezajlott a Belvárosi Filmpiknik, hamarosan újra Éjszakai Mozizást rendeznek az Agria Moziban.

A program szeptember 24-én lesz, Facebook-esemény: ITT.

Az Éjszaka a Moziban rendezvénysorozat lényege, hogy a filmek szerelmesei ezen az alkalmon egy belépőjegy megváltásával egész éjjel mozizhatnak. A megváltott karszalag segítségével 3 terem, összesen 12 filmjéből válogathatnak a moziba látogatók.

A filmkínálat vegyes, láthatunk képregényes filmet (Thor: Szerelem és Mennydörgés, Doctor Strange az őrület multiverzumában), aktuális premiert (Nincs baj, drágám), az elmúlt hónapok legnézettebb filmjeit (Jurassic World – Világuralom, Top Gun – Maverick, Az elveszett város), na meg horrort a régi időkből (Ragadozó, X-Akták) és persze újakat is (Fekete telefon).

A program a szórakozás mellett kihívás is, hiszen este 8 órától hajnalig mozizni – egyhuzamban megnézve 4 filmet – nem könnyű „feladat”. – A közönség nagyon kedveli ezt a programunkat, gyakran teltházas. Az utolsó sávra, ami hajnal 2 óra után kezdődik, több mint 100 fő szokott maradni. Ők olyankor egy energiaitalra a vendégeink, hogy végig ébren tudjanak maradni a maratoni hosszúságú filmnézés alatt – mondta el Berényi Tamás, az Agria Mozi igazgatója. (egerhirek.hu)

2022-09-15 14:27:13 Joeker81 #26Szeptember végén indul útjának a Filmtekercs.hu filmklubjának 4. évada. A dolgok állása címet magán viselő sorozat az elmúlt évek magyar filmterméséből válogat, a helyszín ezúttal is a Kino Café Mozi a Szent István körúton.

A dolgok állása alcímmel indítja el 4. évadát a Filmtekercs.hu filmklubja. A kortárs magyar filmeket bemutató sorozat célja olyan, a közbeszédben jelenlévő témák felkutatása, amiket a különböző hazai alkotók értő módon, magas színvonalon tudtak megmutatni a nézőknek. Generációs különbségek, a nők helyzete itthon (és a nagyvilágban) a 21. században, az anyaság, a mindennapi frusztráció, vidék és város társadalmi ollója mind szóba kerül.

Magyar filmek lévén minden vetítés esetén arra törekszünk, hogy a film utáni beszélgetéseket az alkotók jelenlétében, segítségükkel tartsuk meg. A helyszín ezúttal is Kino Café Mozi kisterme Budapesten, a Szent István körúton. Szerencsére a tavaly enyhülő korona vírus-járvány után vissza tudtunk térni a személyes találkozásokhoz. Reméljük, ebben idén is bőven lesz részünk.

A vetítések egységesen 19.00-kor kezdődnek.

A belépő 1000 Ft.

2022. szeptember 26. 19.00 - Az unoka (Vendég: Deák Kristóf, a film rendezője)
2022. október 24. 19.00 - Legjobb tudomásom szerint
2022. november 28. 19.00 - Kojot

2022-09-09 17:28:54 Joeker81 #2510. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Október 5. és 8. között tizedik alkalommal rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált Budaörsön, melyen a rövidfilmek mellett három, tinédzsereknek és felnőtt korosztálynak szóló egész estés animációt is bemutatnak a közönségnek.

A fiatal animációsok fesztiválján a hagyományokhoz híven diák-, vizsga-, diploma-, első- és gyerekfilmek versenyeznek, a generációk közötti párbeszéd és tudásátadás erősítéseként pedig idén egy új kategóriát is létrehoztak a szervezők: a Primanima Masters azokra az alkotóra fókuszál, akik a fesztivál korábbi kiadásain mutatkoztak be és azóta is nagyszerű filmeket készítenek. A rövidfilmek mellett idén is lesznek egész estés animációk a fesztivál programjában, melyeket a tinédzser, illetve felnőtt korosztálynak szánnak a szervezők.

Az október 5. és 8. között tartott Primanima programjai a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban, a BABtérben és további helyszíneken láthatók. A filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, szakmai programok, előadások, mesterkurzusok és bulik. A 10. Primanima részletes programja hamarosan elérhető a honlapon: https://primanima.eu/. (magyar.film.hu)

2022-09-03 21:10:03 Joeker81 #24„Nincs olyan, hogy régi film, csak olyan, amit már láttál és olyan, amit még nem” – vallotta Peter Bogdanovich, aki a legfontosabb filmjeit Kovács László operatőrrel készítette. Azzal a Kovács Lászlóval, aki Zsigmond Vilmossal együtt megváltoztatta az amerikai filmet egy egészen új látásmódot „exportálva” 1956-ban Magyarországról. De nem ők voltak az elsők, hiszen Hollywood alapításában és aranykorainak építésében sorra vettek részt az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről elvándorolt tehetségek. Őket helyezzük idén fókuszba az Osztrák Filmarchívummal, Filmmúzeummal és az Osztrák Kulturális Fórummal együtt. Először jön el hozzánk a francia Lumière Intézet csemegékkel a filmtörténet őskorából, melyeket Thierry Frémaux, a Lumière Intézet és a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója személyesen prezentál. Hat nap alatt a világ közel 40 filmarchívumának munkatársai tartanak előadásokat és filmbevezetőket. Tisztelgünk az egykori Pannónia Filmstúdió előtt és bemutatjuk a Nemzeti Filmintézet által 2017-ben elindított filmrestaurálási program legújabb eredményeit. Mindenkinek varázslatos filmélményeket kívánok a mozi eme színes ünnepén! - Ráduly György a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója

További infók: https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2022

2022-09-03 00:13:31 Joeker81 #23
Corvin 100 - A Corvin mozi jubileumi programsorozata

"Babonás és csoda
tündéri palota,
mely sorsokat remekbe mintáz,
az álmainknak várfoka: a színház...”

(Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922),

Nem sok mozi mondhatja el magáról, hogy megnyitását a kor egyik leghíresebb költője kifejezetten erre az alkalomra írt versével köszönti. De nem csak ebben különleges: a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott.

A Corvin történetének legfontosabb állomásai: Többszöri tulajdonosváltás után 1955-ben került állami tulajdonba, ’57-ben szélesvásznúvá alakították. 1996-ban Töreky Dezső és Rajk László tervei alapján eredeti szépségében újjáépítették – így lett az ország egyetlen önálló épületben működő multiplex mozija, a város egyik legszebb bauhaus stílusú dísztermével. 100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat.

Ünnepi programsorozatunkkal ennek az évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézzük fel. Maratoni filmnézéssel indítunk: a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye. Ezt követően visszatérünk a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól.

A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézzük, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor”, de nem feledkezünk meg a magyar kasszasikerekről sem. Meglepetés vendégeket is várunk, de lesznek közönségtalálkozók is, és mozitörténeti séták Pinkóczi Barka vezetésével.

Tartsanak velünk! Ünnepeljük együtt a Corvint!

Corvin 100 - A Corvin mozi jubileumi programsorozata szpot

Bővebb információk a filmszínház honlapján elérhetők: https://corvinmozi.hu/programok/corvin-100-corvin-mozi-jubileumi-programsorozata

2022-04-14 08:47:01 ChrisAdam #22

Zsoldos Péter születésének évfordulója a sci-fi és a fantasy ünnepét hozza el, az április 20-i Ellenpont minifesztiválon a szakmai beszélgetések és filmvetítések mellett az író emlékére alapított díj idei győzteseit is megismerhetjük. A minifesztivál végén a közönség két filmkülönlegesség között választhat, amelyek párhuzamosan kerülnek vetítésre: az Oscar-díjra jelölt Ex Machina és az Expedíció (Annihilation).
További infók itt.

2022-03-18 13:52:47 ChrisAdam #21

"Szabó István retrospektív sorozat március 24-től egy hétig, és két hozzá kapcsolódó képzőművészeti kiállítás a digitálisan felújított Mephisto országos újrabemutatása kapcsán március 24-től két hónapig (megnyitó: március 24., csütörtök, 17.00, az első emeleti mozi legfelső szintje.)

A Pannonia és az NFI a következő válogatással kedveskedik a közönségnek a Cinema MOM moziban március utolsó hetében:

március 24., 19:30 Mephisto
március 25., 19:30 Apa - Egy hit naplója
március 26., 19:30 Szerelmesfilm
március 27., 19:30 Álmodozások kora
március 28., 19:30 Budapesti mesék
március 29., 19:30 Redl ezredes
március 30., 19:30 Édes Emma, drága Böbe"

Részlet a sajtóanyagból.

2022-01-21 08:55:02 oscarmániás #20

BEST OF METU ANIMATION
2022. január 25-én ismét jelentkezik az Animascope, a hetedik kiadással! .....

A KT-n összegyűjtve a filmek.
Elég hiányos, ha valaki tud bővebb információt, ne tartsa magában. Csánk Zsófia, vagy Csánki Zsófia? Eszes Fruzsina (II) azonos-e az adatbázisban szereplő Eszes Fruzsina színésznővel? Van-e a Sunshowernek magyar címe? stb stb. , a magam részéről most biztosan nem nyomozok utána, majd egy későbbi alkalommal inkább.
És a lista még akár bővülhet is, mert miért is ne, ami elkerülheti a figyelmünket, úgyhogy előre is köszönjük a segítséget :)

2022-01-14 14:31:59 Joeker81 #19V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Ötödik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2022. január 16. és 23. között.

A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások.

A fesztivál filmjeinek vetítése idén Bécsben és Budapesten moziban, valamint Ausztriában és Magyarországon online is lesz, mely szakmai vitafórummal is kiegészül, rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. A versenyprogram filmjeit Bécsben az Amerlinghausban, Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik.

Idén 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük két magyar alkotást is: Baranyi Benő Anja, valamint Chilton Flóra Még emlékszem című műveit. A magyar rendezők két Oscar-jelölt, egy Cannes-i Arany Pálma-díjas és kilenc, Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a részben magyar érdekeltségű Fűzfa, a legutóbbi Berlinalén a zsűri különdíját elnyert vietnámi Taste, továbbá négy rendezőnő filmje, két argentin, egy grúz és egy francia alkotás, mely filmek sikeresen szerepeltek idei A-kategóriás fesztiválokon.

A fesztivál különlegessége az AR-technológia (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg a kilenc, egyperces rövidfilmet a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az USA-ban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Somogyi Liza, Hendrick Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A teljes program a fesztivál honlapján tekinthető meg, a versenyprogramra jegyeket a honlapon vagy a moziban lehet váltani: https://www.bluedanubefilmfestival.hu/official-selection. (magyar.film.hu)

2022-01-04 21:05:12 Joeker81 #178. Budapest International Documentary Festival

A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatja be a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál.

2022-ben közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, több mint egy héten át láthat a dokumentumfilmek lelkes közönsége Budapesten a Cinema City Mammut II. mozitermeiben és 10 nagyvárosban országszerte.

Vidéken január 27. és 30. között az alábbi nagyvárosok vetítik a 8. BIDF válogatott versenyfilmjeit: Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg.

Az idei fesztivál szlogenje: BÁTOR FILMEK.
Öt szekcióban, összesen 32 nemzetközi versenyfilmet láthat a közönség 2022. január 22. és 30. között.
https://bidf.hu/news/bidf-2022-versenyfilmek/45

A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain szerepeltek vagy szerepelnek.

Legfrissebb hír, hogy a dán Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm 2021. decemberében elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját. Ugyanezt a filmet nevezi Dánia Oscar-díjra is. Továbbá a Flee-t a szakmailag legelismertebb fesztiválok egyike, a Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg.

A köd gyermekei című vietnámi alkotásért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A 2022-es BIDF másik nagy esélyesét, Andrea Arnold alkotását a Tehén (Cow) című dokumentumfilm világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották.

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díjairól olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd, mint Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Vranik Roland, és még számosan.

További hírek, információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján (https://bidf.hu/), valamint a Facebook (https://www.facebook.com/bidf.hu) és Instagram (https://www.instagram.com/bidf_official/) oldalán olvashatók. (cornandsoda)

2021-11-04 08:50:23 Joeker81 #16XIX. Olasz Filmfesztivál – MittelCinemaFest

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6-16. között a Puskin és a Tabán moziban egy tucat – a legújabb és legjobb – olasz alkotást, köztük több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete. A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio egyik tragédiájából. D’Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma – rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. Amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiataloknak a jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

Végül a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség. (cornandsoda)

Bővebb információk a filmszínházak honlapján elérhetők: https://artmozi.hu/programok/xix-olasz-filmfesztival

2021-10-18 18:00:49 Joeker81 #15Spanyol Filmhét az Urániában

Spanyolország sokszínű filmterméséből ad ízelítőt október 26. és november 1. között a Spanyol Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia közös szervezésében megszervezett eseményen tizennégy filmet vetítenek. A válogatásban Pedro Almodóvar két rendezése és egy produceri munkája is szerepel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Október 26-án Almodóvar új filmje, a Velencében is díjazott Párhuzamos anyasorsok nyitja a filmhetet. A történetben két egyedülálló nő sorsa fonódik egybe, miután egy napon adtak életet gyermeküknek. A Penélope Cruz és Milena Smit főszereplésével készült alkotás bemutatóján fellép a világhírű Las Migas flamencoegyüttes, az este díszvendége a film férfi főszereplője, Israel Elejalde lesz.

Almodóvar másik filmheti bemutatója az Emberi hang című rövidfilm. A mű a spanyol mester első angol nyelvű rendezése, Jean Cocteau azonos című színházi monológjának szabad adaptációja. Hősét, a hűtlen szeretőjére várakozó nőt Tilda Swinton alakítja.

Szintén női közösségbe enged bepillantást a tavalyi év sikeres filmje, a 2021-es Goya-gálán négy díjat bezsebelt A lányok, amely egy zaragozai katolikus leánygimnázium életébe kalauzol el. A patriarchális társadalom korlátozó tradíciói adják a Vakító villanás című film alapélményét is, amelynek amatőr szereplői egy elnéptelenedő extremadúrai falu idős asszonyai.

A filmhéten vígjátékokat, road movie-t és thrillereket is vetítenek. Két magányos nő, két generáció egymásra találásának komédiája az Egy kis kellemetlenség, amely egy különös eltartási társbérlet körül forog. Frivol kapcsolati komédia a Szenvedélyes szomszédok, Cesc Gay (Péntek Barcelonában, Truman) kamaradarabja, amelyben egy középkorú madridi házaspár új szomszédokat kap.

Fekete humorral átitatott road movie a Normális világ, amelyben egy madridi színházrendező anyja halálakor ellopja a koporsót, hogy az asszonyt kívánságának megfelelően az óceánba temesse. A Goya gyilkosságok című thriller egy rejtélyes gyilkos körül forog, aki Goya rémképekkel teli rézkarc-sorozatának ihletében szedi áldozatait a felső tízezer köréből. A rangidős nyomozót Maribel Verdú alakítja. Szintén nyomozástörténet Isabel Coixet (Az élet nélkülem, Könyvesbolt a tengerparton) Benidormban havazik című alkotása, amelynek egyik producere Pedro Almodóvar. Hőse, a magányos, rigolyás Peter (Timothy Spall) Valenciában élő testvérét indul meglátogatni, akiről azonban kiderül, hogy rejtélyesen nyoma veszett.

Dráma és thriller határán mozog a három Goya-díjjal jutalmazott Ane. A Baszkföldön játszódó alkotásban a biztonsági őrként dolgozó Lide nyomoz a lánya után, aki a környéken kirobbant zavargásokban tűnt el. Megtörtént bűnesetet dolgoz fel a Guillem halála című film: 1993-ban egy szélsőjobboldali csoport megölt egy fiatal antirasszista fiút. A sajtó az áldozatot hibáztatta a történtekért, a szülők azonban eltökélten küzdöttek az igazságért.

Naplórészletekből és archív filmfelvételekből áll össze a Vivian Barrett naplója, amely egy asszony és egy férfi történetét meséli el a 20. század közepéről. Az Üdvözöljük Spanyolországban! című dokumentumfilmben bevándorlók nyilatkoznak arról, mi lepte meg őket új hazájukban. A filmhéten látható először A művészet templomai sorozat legújabb, decemberben érkező része: a Salvador Dalí ifjúkora azt az időszakot mutatja be, mielőtt a festő csatlakozott a szürrealista mozgalomhoz. (Prae.hu)

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók. Bővebb információk a filmszínház honlapján elérhetők: http://urania-nf.hu/esemenyek/1959/2021/10/26/spanyol-filmhet-2021

2021-10-07 23:44:02 Joeker81 #14Szlovák Filmnapok lesznek az Urániában

Október 12-14. között rendezik a Szlovák Filmnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban a budapesti Szlovák Intézet és a Szlovák Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezésében. A rendezvény válogatásában három, jelentős díjakkal elismert új szlovák játékfilm révén kaphatunk ízelítőt szomszédunk európai színvonalú filmművészetéből, rávilágítva annak szoros kapcsolatára hazánk és a környező országok filmkultúrájával.

A programot október 12-én Martin Šulík A nyúlfülű férfi című filmje nyitja, amelyben egy író kerül alkotói-életközépi válságba. A program következő darabja október 13-án a Szolgák című, fekete-fehérben forgatott film, Ivan Ostrochovský rendezése. A történet 1980-ban játszódik, a kommunista állam és a csehszlovákiai katolikus egyház összetett viszonyába enged betekintést. Október 14-én következik a Legyen világosság! című film, amely radikális szervezetek hatása alá került fiatalokról szól egy olyan család történetén keresztül, ahol az apa, hogy eltartsa családját, Németországba jár dolgozni.

A Szlovák Filmnapok a Szlovák Kulturális Napok Magyarországon rendezvénysorozatba illeszkedik, amely közel három hónapon át a kultúra teljes spektrumából mutat be színeket – színházi produkciókat, jazz-, komolyzenei és balettelőadásokat, kiállításokat – és nemcsak Budapesten, de Egerben és Szarvason is. (Origo)

Az Uránia vetítésein a filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók. Bővebb információk a filmszínház honlapján elérhetők: http://urania-nf.hu/esemenyek/1956/2021/10/12/szlovak-filmnapok.

2021-10-02 09:55:32 Joeker81 #13Október 8-án kezdődik Budapesten az ország egyetlen kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztiválja, a Cinemira.

Október 8-án kezdődik a budapesti Akvárium Klubban a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, amely idén először külön célozza a 13+-os kamaszokat, akiket a díjnyertes filmek mellett interaktív filmes programok is várnak, például kaszkadőrködés, színészkedés vagy tánc egy filmes workshopon, de lesznek közönségtalálkozók sztárokkal is – közölte a fesztivál.

A Cinemira idén már két hétvégén keresztül várja a fiatal közönséget: elsőként a Cinemira TEEN (október 8-10.), amely a tinédzsereknek szól a belvárosi Akvárium Klubban, két héttel később pedig a Cinemira KIDS (október 23-24.), amely a 4-12 éves gyerekeket várja a Millenáris Parkban.

A Cinemira TEEN filmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint az első csók, a gimi végi búcsú a barátoktól, az útkeresés, az anorexia, a videojáték-függőség, vagy épp a szülőktől való függetlenedés kérdése. Személyesen jelen lesz például a jelenlegi egyik legnépszerűbb kamaszoknak szánt sorozat, a SKAM egyik sztárja is, Josefine Frida (Noora), és a sorozat alkotója, Julie Andem is, de hazai alkotók is itt lesznek, köztük az Oscar-díjas Deák Kristóf is. Lesz szó a TikTokról, videójátékos iparról és a képregényekről is. (HVG)

A teljes program és a többi információ a fesztivál honlapján érhető el: https://www.kidfilmfestival.hu/

2018-06-19 09:19:53 mimóza #11

Hátha valaki:
Mai esemény: 20:00–23:00
The Big Sick (2017) c. film vetítése az Art+Cinema moziban (Erzsébet krt. 39., Budapest, 1073), utána beszélgetés Kozma-Vízkeleti Dániellel. (A filmet - még - nem ismerem, a pár- és családterapeuta viszont a lányom egyik kedvenc tanára a pszicho szakon, akinek az óráin kánikulában, hófúvásban, péntek délután is ott van mindig az egész csoport.)
Ám ez most nem egyetemi előadás, hanem film és beszélgetés, úgyhogy gyertek!

2018-06-12 21:28:13 tomside #10

Szürreális keretek között estem be a most zajló OFFSPRING koncerte. Ez az énekes fiú úgy megpuffadt, csodálkozva nézem, hogyan fért be anno a Bravo közepébe mint poszter. :D

2018-05-14 11:48:03 oscarmániás #9

Punk, irodalom, forradalom: nemzetközi filmfesztivál az ellenkultúráról
Itt a programajánló
és ha valakit érdekel, látta és le szeretné osztályozni,
itt van összegyűjtve

2017-07-03 14:39:06 Ágó #8

Filmesek, filmkészítők!
Szeptemberben megint lesz Ars Sacra Filmfesztivál!
Július 31-ig lehet jelentkezni alkotóként. Itt vannak a részletek:
ARS SACRA 2017

2017-03-29 22:19:37 ChrisAdam #7

TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL - Vetítés és közönségtalálkozó az Urániában - Enyedi Ildikóval, Borbély Alexandrával, Mécs Mónika producerrel és Szalai Károly vágóval.

2016-01-07 22:48:56 zéel #5

Újra nyit a Bem mozi!

2016 januárjában újraindul a filmvetítés a 108 éves Bem Moziban, méghozzá kult és klasszikus filmek mozijaként.
A filmtörténet elmúlt évtizedeinek legjobb popkult mozgóképeit vetítik, mindezt eredeti nyelvű, 35mm-es mozikópiákról (magyar felirattal).

Bővebben: itt!

2015-05-30 20:43:23 Ágó #4

Nem kifejezetten program, de hátha érdekel valakit:
[link]

2014-12-22 12:39:35 hhgygy #3

2014-04-26 13:42:21 nejmed #2

Hazaugrok májusban a Mediawave-re. Lesz ott esetleg valaki innen? :)

2013-12-26 17:40:35 nejmed #1

Ha van valami jó kis filmes program, amit ajánlanátok, akkor itt meg lehet csinálni. Kezdjük rögtön egy január elejei jósággal. A Jodorowsky Dűnéjét láttam már, az valami fantasztikus sztori volt. A szemfülesek láthatták, hogy már a fb oldalunkon is Jodorowsky cover van kint. Erről lenne szó:


A magyarhangya 2014 január 2-4-ig Alejandro Jodorowsky-maratont rendez az Átrium Film-Színházban. Az eseményen először kerülnek Magyarországon vászonra Jodorowsky legendás klasszikusai angol és magyar felirattal ellátott, digitálisan felújított kópián.

Alejandro Jodorowsky-t, a 83 éves, Párizsban élő, orosz zsidó családból származó chilei művészt legújabb filmjének cannes-i premierjén Nicolas Winding Refn a „mozgókép utolsó fejedelmeként” hívta fel a színpadra, de a filmtörténet is az egyik legnagyobb hatású szürrealista rendezőként aposztrofálja.

A rendezvényre az Interticket felületein is lehet majd jegyet kapni, az egyes filmekre 1.600 forintért, a 4-filmes bérlet pedig 5000 forintba kerül.

2014. január 2. csütörtök
16:30 Freak Fusion Cabaret performansz/ fb event
17:00 Jodorowsky's Dune (2013, 90 perc)
színes, sci-fi / dokumentumfilm
rendező: Frank Pavich
előzetes
19:00 El Topo/ A vakond (1970, 125 perc)
színes western / akció
rendező: Alejandro Jodorowsky
előzetes
21:00 Jodorowsky szimpózium
22:00 A Szent Hegy/The Holy Mountain (1973, 114 perc) színes misztikus dráma
rendező: Alejando jodorowsky
http://youtu.be/ZqbJHbP61PY

2014. január 3. péntek
16:30 A Szent Hegy / The Holy Mountain (1973, 114 perc)
19:00 La Danza de la Realidad (2013, 130 perc)
színes önéletrajzi film/ dráma
rendező: Alejandro Jodorowsky
előzetes
21:00 Radikális performansz
https://www.facebook.com/radikalis
22:00 Jodorowsky's Dune (2013, 90 perc)

2014. január 4. szombat
16:00 Opál Színház & Jodorowsky
https://www.facebook.com/opalszinhaz
17:00 Jodorowsky's DUNE (2013, 90 perc)
19:00 El Topo/ A vakond (1970, 125 perc)
21:30 La Danza de la Realidad (2013, 130 perc)