További észrevétel:
ha "Paul Verhoeven"-re szűrök, "Paul Verhoeven (II)" is benne van az eredményben, hiába választottam ki csak az elsőt.
előzmény: cucu (#2177)
Újabb furcsaság a sorrendbe rendezés terén:
Ha az év alapján szortírozom oda-vissza, gyakran rossz sorrendbe rakja.
Talán a hiányzó évszám zavar be.
előzmény: cucu (#2177)
Ez megmagyarázza, köszi!
előzmény: Raul (#2176)
Köszi a jelzést, megnézem, mi lehet a gond.
előzmény: Doc (#2175)
Azt hiszem, hogy ez úgy van, hogy legalább 5 osztályzott film után kerül be egy rendező, vagy ha legalább a filmjei felét láttad (de legalább 3-mat). Ez utóbbi nyilván a 10-nél kevesebb filmmel rendelkező rendezők esetén lép életbe.
előzmény: Doc (#2174)
Amúgy ha Paul Verhoeven-re szűrök a részletes keresőben, és az osztályozás dátuma szerint rakom sorrendbe, megbízhatóan "Server Error (500)"-t kapok.
Feltűnt, hogy a profilomban az ízlés->rendezők rész nem frissül.
Szemre úgy tűnik, hogy legalább három osztályozott film után kerül be egy új rendező.
Ehhez képest például sem Bacsó Péter (4), sem Christopher Nolan (4), sem James Cameron (4) nincs ott, egy csomó három-filmesről nem is szólva.
Úgy néz ki mintha az utolsó bekerülés 2020-ban lett volna, és azóta már csak a számok változnának.
Bár Luc Besson és Paul Verhoeven hiánya ellentmond ennek az elméletnek. Gondolom a valóság sokkal kacifántosabb...
Kösz a linket a forrásra, feltétlenül meg fogom nézni.
Django-t ugyan még nem ettem, de csak eligazodok rajta tán...
előzmény: cucu (#2170)
ah, kár, php, mysql, egyéb kérdésben tudtam volna segíteni :/
menő, hogy van docker :)
előzmény: cucu (#2170)
2020-02-16 21:02:23 volt az eredeti kerdes ideje, azota sok minden tortenhetett. ;)
Amugy a ket nev szamomra ket, egymastol teljesen fuggetlen filmet jelent, igy hanyagolom a tobbit.;)
előzmény: cucu (#2170)
Python + Django. Es ugye annyira feltve orzott titok, hogy itt a teljes forraskod.
előzmény: PG (#2169)
Ez valoszinuleg feltve orzott szakmai titok, de en ugy sejtem, hogy valamilyen editor-ban. ;)
előzmény: Doc (#2119)
"Kb 500 ember írta a kommentek 95%-át."
A kommentek nagy resze pedig minimum off jellegu.:-(
előzmény: cucu (#2150)
Azon akkor is átléptem, és most is. :D
előzmény: HejjaX (#2163)
mondjuk , azt nem mondta, hogy kit...lehet magát akarja :D (nem, nem magázlak :D )
előzmény: HejjaX (#2165)
Ja, ja, egy ideje már böki a csőrömet, hogy több pontot szerzett a filmes játékban, mint én.
előzmény: Ubul (#2164)
"még" :D
előzmény: HejjaX (#2163)
Pedig most nem is szóltam be neked :)
előzmény: tomside (#2162)
Ignorálni szeretnék.
Ezt most csak úgy itt hagyom.
Köszi! Gyanús volt hogy már egy ideje ugyanazok a számok :)
előzmény: Hulla88 (#2160)
"A Hasonlók menüpont sajnos már egy jó ideje nem frissül: többször is úgy túlterhelte a szervert, hogy muszáj volt leállítanom, amíg nem tudom átírni. Jelenleg egy szerverköltöztetés zajlik, utána fogok tudni újra fejlesztéssel foglalkozni, ezek közül az egyik terv az pont ennek a rendberakása."
Friss idézet Cucutól.
előzmény: Xuja (#2159)
A hasonlóságok milyen időközönként frissülnek?
A kommentek elsősorban és főleg azért követhetők, mert a fejlécben ott egy név/azonosító hogy ki írta. Ezt vhogy továbbra is meg kéne hagyni.
előzmény: cucu (#2156)
Egyetértek. Sajnos van, amit csak én tudok elintézni, én pedig változó aktivitással vagyok itt.
előzmény: Kempesbaba (#2152)
Így van, ez egy kompromisszum, és mint ilyen, nem tökéletes. Az én tapasztalatom amúgy az, hogy a kommentek nem azért követhetők, mert az emberek néven nevezik egymást (kifejezetten kevés a megszólítás), hanem mert válasz kommentet írnak és/vagy idézik, amire válaszolnak. Ezek nem fognak eltörni.
előzmény: Doc (#2155)
Oké, de vannak aktív kommentelők köztük.
"kilépett felhasználó" (********) például elég sok kommentet írt.
Ha olyannal vitatkozott, aki szintén kilépett, akkor már nehéz lesz követni.
*javítva... ha egyszer nem szeretné, hogy megemlítsük a nevét, akkor nem szeretné... (a szerk.)
Járvány van.
Kicsit várom ezt a profiltörlési lehetőséget.
Kedves cucu köszönöm a figyelmeztetést, máskor jobban ügyelek arra mit és hogyan fogalmazok meg.
Zárójelben megjegyezve, anno az én ügyem kezelésében is elvárható lett volna ez a gyors és radikális reagálás, de ott láthatóan ez nem jött össze. No sebaj...
előzmény: cucu (#2150)
A sarkos fogalmazásért elnézésetek kérem, de a tartalmáért felelősséget vállalok és a lényegi mondanivalóját fenntartom.
Azt hiszem, nem fogalmaztam elég pontosan. Amikor arról beszéltem, hogy "megszaporodott" a kilépési/törlési kérések száma, ott ilyen 5-10 körüli emberről van szó (inkább 5, mint 10). Szóval mielőtt morális pánikba fulladnánk... :-) Kb 500 ember írta a kommentek 95%-át. Ha 5-10 ember törli magát ezek közül, az a kommentek 1-2%-át fogja érinteni. Nem fog összeomlani tőle a fórum semmilyen értelemben. Nem lesz olvashatatlan és értelmezhetetlen.
Nekrológ témában: egyelőre azt tudom mondani, hogy privátban írjon nekem, akinek konkrét ezzel kapcsolatos kérése van (volt már rá példa). Kempesbaba, te meg légyszi ne legyél ordas paraszt, ha nem muszáj. Köszi!
Igen, ez lenne véleményem nekem is.
előzmény: ChrisAdam (#2148)
Szerintem ez egy felettébb tapintatlan, undorító komment (tovább nem mennék a jelzőkben), már ne haragudj. A feloldatlan frusztrációdat ne egy ilyen komment szétcincálásánál vezesd le, kérlek.
előzmény: Kempesbaba (#2147)
Na ismét kifutott az állomásról a hülyeség expressz és már robog is a végtelenbe…
Mint lejjebb is írják, a kritikus tömeg tagság anonim, tehát a tagok 99%-ának valódi kilétéről semmit se lehet tudni. Vagyis, ha valaki egy ideje már inaktív az oldalon, nem lehet tudni, hogy csak ráunt a dologra, vagy valóban feldobta a bakancsát.
Ha neked ennyire fontos, hogy ilyen módon is megemlékezz a barátodról, szerintem privátba írj rá cucura, biztos oda tud biggyeszteni a néhai neve mellé egy keresztet, vagy csillagot, vagy félholdat, vagy tököm tudja mit. Sőt, a bemutatkozás helyére is lehet írni valamiféle nekrológot.
Viszont ebből ne csináljunk rendszert, mert a halál annál komolyabb dolog, semmint, hogy randomjózsi benyögje azt, hogy randombéla meghalt és ezt tényként kezelje a szerkesztőség, másrészt cucunak enélkül is van éppen elég feladata az oldallal.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet
előzmény: napola (#2145)
Magamról részéről támogatom, jó ötlet.
előzmény: napola (#2145)
Felvetnék egy másik, engem régóta foglalkoztató helyzetet. Ahogyan telik az idő, sajnos egyre többször előfordul, hogy KT tagok nemcsak kilépéssel távoznak, hanem meghalnak. Az ő esetükben ezt a tényt valahogy jelölni lehetne az adatlapjukon, és persze egyúttal a nekik való üzenetküldést is inaktívvá tenni. Persze értem, hogy a halál tényét nagyon egyértelműen bizonyítani kellene, de ahol a KT adminjai erről egyértelműen meg tudnak győződni, meg kellene tenni.
Példaként hozom fel "berto" esetét, aki a barátom volt. A KT fórumán keresztül ismerkedtünk meg. Nagy filmrajongó volt és remek ember. 2020. január 3-án hunyt el, a volt munkahelye, a Zala Megyei Könyvtár nekrológban búcsúzott el tőle, én magam sajnos csak a sírjánál, utólag tehettem ezt. Azt hiszem, egy ennyire körüljárható helyzetben az ő adatlapján pl. megtehető lenne ez a gesztus. Úgy érzem, az ő esetében ezzel a KT is méltóképpen lezárhatná egy régi törzstagjának távozását.
előzmény: cucu (#2140)
Hát...
A nickek megmaradhatnának a hozzászólás tetején, mert így egy idő után az lesz hogy nem lehet követni hogy egy beszélgetés melyik résztvevőjét olvassuk éppen (ha ugye pont kilépett tagok diskuralnak egy tízéves beszélgetésben)
Tök anonim így is az egész. Bárki lehet egy nick mögött.
Igen, ezt én se értem.
Nincs összekötve valódi névvel, közösségi oldalakkal (hálistennek).
Még ha ugyanaz a nicknév feltűnik egy másik oldalon, akkor sem biztos ugyanaz az ember írta.
előzmény: Mizi (#2141)
Én azért azt javasolnám, hogy a felhasználónév ne tűnjön el.
Legyen kattinthatatlan, tőlem akár az értékelések is tűnjenek el, de nagyon zavaró lesz úgy régebbi kommentet olvasni, hogy az ember nem tudja kinek szól a válasz.
Nem mindenki használja a válasz gombot, és gyakran egy kommenten belül is több mindenre megy válasz.
Sokszor így is zavaró, hogy valaki megváltoztatta a nicknevét, és nehéz beazonosítani. (amúgy nem tudom hogyan csinálták, én ezt a funkciót nem találom)
Az anonymous_97863 jellegű nevek meg inkább rontanak a helyzeten mint javítanak.
Ha valaki a nicknevét is ki akarja törölni, legfeljebb majd megváltoztatja kilépés előtt.
előzmény: cucu (#2140)
Engem érdekelne, hogy aki törölteti magát, az mégis mi okból teszi... Volt már, hogy összekaptam egy oldal vezetőivel, de eszem ágában nem volt töröltetni magamat, egyszerűen csak elhagytam az oldalt és kész.
Előzetes tájékoztató: mivel az elmúlt kb egy évben megszaporodott azon tagok száma, akik szerették volna/szeretnék törölni a profiljukat, és ez sosem volt sehogy szabályozva, folyamatban van ennek a kidolgozása és megvalósítása. A cél az, hogy
- az illetőnek ne kelljen a szerkesztőségre várnia, hanem maga tudja intézni
- ne legyen kavarodás a kitiltások és kilépések közt
- tiszteletben tartsuk az illető személyiségi jogait
- de közben ne romboljuk az oldalt
Kb az az elképzelés, hogy a kommentek megmaradnának, mint anonim "publikációk", de a profil mindenestül törlődne. A KT-n egy kommentek kettős funkciója van:
- egyrészt egy adott filmről/témáról szól: vélemény, elemzés, kérdés, válasz, érzés, gondolat...
- másrészt arról is, aki megírta
Ez utóbbi elsősorban abban nyilvánul meg, hogy rá tudsz kattintani az illető nevére, megnézheted a többi kommentjét egybe gyűjtve, a szavazatait, kívánságait, az ízlését, és ezeken keresztül a személyisége egy kisebb vagy nagyobb darabkáját.
Így lesz közösség a KT.
Másrészt pont ez az, amit sokan kifogásolnak, akik le akarnak lépni, hogy ezt ők nem szeretnék az idők végezetéig nyilvánosan az interneten hagyni.
Egy komment önmagában olyan, mint egy mini publicisztika: megírom és közzéteszem, mert szeretném, hogy mások olvashassák. Még ha van is benne személyes, leginkább az adott filmről, témáról szól. Pláne, ha egy csomó másik kommenttel együtt van ott. Pláne, ha név nélkül szerepel. És legfőképp pláne, ha nem lehet rákattintani, és megnézni, hogy "ki van a komment mögött".
Persze így kevésbé tud más az adott kommentre alapozni, hiszen innentől olyan, mintha egy random valaki írta volna, nem pedig a közösség egy jól beazonosítható és jól megismerhető tagja. De aki törölni akarja magát, az pont azt szeretné, hogy többé ne legyen jól beazonosítható és jól megismerhető.
Ez még el fog tartani egy darabig, amíg leprogramozom (mint említettem, a szerver a legsürgősebb jelenleg), addig mindenkitől - akit érint - türelmet kérek. Addig is, aki ki szeretne lépni (ezt a kitiltás dolgot felejtsük el, az teljesen másra való), írjon nekem privátban.
Szerintem hasznos lenne.
előzmény: csabaga (#2138)
A filmek tartalmának javítása, (elemi tárgyi tévedések kigyomlálása, spoilerek eltüntetése stb.) megbízható fórumozóknak fenntartva, nem lenne megoldható?
Valamit biztosan kell majd kezdeni a kívánságlistával, mert ebben a formában - ha száznál több film van rajta - mérsékelten használható.
előzmény: dikalosz (#2136)
Én a szokásos évenkénti, a kívánságlista hozzáadás dátuma szerinti rendezési opcióval ismét megjönnék. Hátha :)
Alakul... mármint az elképzelés. Mire megvalósul, az még sajnos odébb van, mert megelőzi egy-két tétel a listán, legelsőnek egy szerver újrahúzás, a többiről majd írok később.
Szóval: tomside, kezdhetsz örülni, beérett a kitartó "ceterum censeo"-d. :-)
előzmény: Raul (#2134)
A mai kommenteket átfutva felmerült bennem, hogy az ignorálás funkció várható-e valamikor? :)
Kösz, de én ezt a motorhoz javasoltam fejlesztésként.
Megnéztem a listát amúgy, de ha a motorba kerülne bele, akkor nézhetném magyar filmekre, vagy scifikre, vagy 2010-ben készültekre is. Linkekkel.
Mindenesetre kösz, láttam benne egy-két címet amire kíváncsi lettem, majd még bogarászom...
előzmény: deathcode (#2132)
Készült egy lista ezekről a filmekről, pont az én érdeklődésemre :)
Általános fórum, 7676. komment.
előzmény: Doc (#2131)
Újabb ötlet - a Top filmeknél lehetne egy "legmegosztóbb" kategória, azoknak a filmeknek, amelyeknél az 1-esek és 5-ösök magasan vannak, a 3-asok meg alacsonyan. Mondjuk az (5)/(3) és az (1)/(3) átlaga alapján. Esetleg a (4)/(3) és a (2)/(3) is mehetne bele, fele súllyal.
Köszönöm szépen, a 2018-as Wildlife (szerintem túl sokatmondó) leírását szeretném módosítani, mondjuk a port.hu-n találhatóra: "Az 1960-as években járunk, Montanában. Joe kamaszkorát beárnyékolja szülei – a háztartásbeli Jeanette és a golfklubban dolgozó Jerry – házasságának válsága."
előzmény: Ugor (#2129)
Ha nem találod a gombot, akkor szólj, hogy melyik filmnél és mit...
előzmény: Rorschach (#2128)
Egy orbitálisan hülye kérdésem lenne, de az istennek se találom a gombot: tudok valahogy tartalmat/leírást módosítani egy film alatt?
Köszönöm, és bocsánat.
A feliratkozas nem torlodik soha automatikusan. Csak az egyes ertesitesek 3 honap utan.
előzmény: deathcode (#2126)
Az értesítések akkor is törlődnek 3 hónap után, ha úgymond manuálisan lőttem be, vagyis nem szavazással vagy ilyesmivel? Az számomra nagy kár lenne, mert több száz filmnél "kapcsoltam be" a közelmúltban. Amolyan ismeretlen gyöngyszemeknél, amikre pl csak én vagy nagyon kevesen szavaztunk - marhára érdekelne, ha más is értékeli vagy szavaz ezekre a filmekre.
Szerintem akkor érdemes automatikusan törölni a feliratkozást, amikor szavazás miatt kapcsolódott be.
En nem tudok semmi olyanrol, ami miatt ne mukodne. De amugy elegge hullamzo a forum aktivitas: ha csak az elmult egy evet nezem, heti 80 es 280 kozott mozog a kommentek szama. Szoval ez lehet oka annak, hogy neha egyaltalan nem kapsz ertesitest, maskor meg rendszeresen.
előzmény: SoZi (#2124)
Hmm... Erről most jött. Akkor lehetséges hogy napok óta nincs komment olyan filmeken ahol eddig napi szinten ment a háború a premier óta?? Plusz naponta nézek filmeket, úgyhogy elég sok lehet már azon a listán amiken van aktív automatikus értesítés.
előzmény: deathcode (#2123)
Nekem jó. Napjában többször is.
Néhány napja nincsenek értesítéseim. Történt valami? Ilyen még nem volt mióta van ez a feature.
Erre jónéhányunknak lenne sztem igénye...
előzmény: ryood (#2117)
ha egyszer valaki megcsinálná, mindenesetre én örülnék neki :)
előzmény: Ubul (#2118)
Voltaképpen miben van a motor megírva?
előzmény: Ubul (#2118)
inkább idő :D
mondjuk én php-ban mozgok ha már web és programozás, nekem nem lenne nagy dolog, de tudtommal itt nem feltétlen az megy csak
előzmény: ryood (#2117)
egyébként programozás ügyileg azt nagyon bonyolult lenne megoldani, hogy bizonyos userek kommentjeit ne lássam, ha nem szeretném?
Még egy ötlet - a filmet keresek topik helyett lehetne valami olyasmit csinálni, mint a "beküldött filmek" táblázat.
Ha valaki filmet keres, ott maradhatna a kérdés, amíg nincs megfejtés.
A korábbi próbálkozások is látszhatnának, esetleg maga a rendszer is mondhatná hogy "ez már volt, és nem ez a jó".
Az eredeti kérdező adhatna hozzá részleteket, a javaslatokra mondhatna OK/NOK-t.
Hogy hangzik?
Most csak egy gyors komment: az egyes kategoriak nem fedik egymast, vagyis a ket heten belul, azt jelenti, hogy egy heten tul es let heten belul. Szoval nem azert ilyen minimalis a valtozas, mert kumulaltam, hanem mert tenyleg nincs nagy mozgas.
Volna még egy kérdésem, a táblázatokhoz nem lehetne stable-sortot használni?
Azt majdnem olyan jól lehet használni mint a többszörös rendezést, csak sokkal egyszerűbb megcsinálni...
Bár így tesztelgetve egy kicsit, olyan mintha lenne stable sort, csak furán. Ha az első rendezés felfelé mutat (mondjuk a névnél), aztán csinálok egy lefelé mutatót (mondjuk a saját értékelésem alapján) akkor a nevek rendezettnek tűnnek, de lefelé.
Én vonallal képzeltem el, nem oszlopdiagrammal :)
Bár elismerem, ez sem rossz amit csináltál...
Viszont lehet, hogy jobb lenne, ha nem a teljes addigi átlag látszana, hanem csak az adott hónapé vagy ilyesmi.
Vagy esetleg az első 10-20-50 szavazó, a második 10-20-50 szavazó és így tovább...
Igazából azon gondolkodtam, hogy egy ilyesféle grafikonon látszhatna, hogy a film időtálló-e vagy ahogy lecseng a hype szépen elindul lefelé. Úgyhogy én úgy gondoltam, hogy mondjuk havi, vagy akár éves bontásban lennének az átlagok. Legfeljebb ha nincs szavazat, akkor az előzőt meg lehet tartani - vonalgrafikonnál ez nem gáz.
Viszont így ahogy gondolkozom rajta, lehet hogy egy mozgóátlag lenne a legjobb - olyasmi mint a tőzsdénél. 10/50/200 napos mozgóátlag, esetleg 10/50/200 szavazatos mozgóátlag.
Sőt, ha már tőzsde - aktuális átlag vs. 10/50/200 napos mozgóátlag. Aztán csinálhatunk technikai elemzést, hogy "a Last Jedi lejtmenete tesztelte az 50 napos mozgóátlagot, de az ellenállás kitartott, úgyhogy most trendforduló várható" :)
előzmény: cucu (#2112)
Erdekes otlet. Teszt jelleggel megneztem a The Last Jedi-t:
En igy ertelmezem:
- a premier elott es napjan inkabb a rajongok neztek meg (akik ezek szerint annyira nem csalodtak)
- utana inkabb "atlag" nezok
- aki egy even tul potolta, az meg csak "kotelessegbol"
Megjegyzes: az egyes idokategoriakba 24 es 111 kozti ember esett, szoval ezek az atlagok nagyjabol mar ertelmezhetoek.
előzmény: Doc (#2111)
Olyat nem lehetne csinálni, hogy a filmeknél legyen egy grafikon a pontszám időbeli alakulásával?
Érdekes lenne látni az egyes filmeknél, hogy felfelé vagy lefelé tendál ahogy egyre többen nézik meg.
A Kritikus Tömeg már elég régóta létezik, hogy egy csomó filmről legyen ilyen adat a bemutatótól kezdve...
Jogos felvetés, erre nem gondoltam, mert billentyűhöz csak íráskor nyúlok. De kipróbáltam, úgy valóban zavaró lehet...
Akkor mint opcionális beállítás a javaslat. Én mindenesetre évek óta így használom, egerészve szerintem praktikusabb, mint a kijelölős (mellesleg ehhez sem kell javascript, sima css-hover tulajdonság).
előzmény: Doc (#2109)
És az azt jelentené, hogy amint az egeret föléhúzod, azonnal olvashatóvá válik?
Mert akkor elég könnyű lenne véletlenül is belefutni!
Mondjuk laptopon, ahol inkább a kurzormozgatókkal megyek lejjebb és az kurzor meg sokszor ott van valahol középen.
A jelenlegi rendszer nagy erénye, hogy egyszerűen használható és üzembiztos. Még letiltott javascripttel is jól működik.
előzmény: KaeL (#2108)
Spoiler ügyben teszek egy újabb kísérletet, mert szerintem hiánypótló lenne, így idézem magamat:
javasolnék egy .spoiler:hover {color: black;} vagy hasonló bevezetést az oldal stílusdefinícióihoz, sokkal praktikusabb mint a szövegkijelölés. (tudom, hogy van felül direkt egy spoiler gomb, de azt is macerás bekapcsolgatni utólag).
előzmény: KaeL (#2045)
Igen, pont így, ahogy az első mondatodban írod. Érteni sajnos nem értek ehhez és a miértjeihez, de legalább most már zavartalanul működik a rendszer. :)
előzmény: Ubul (#2106)
telefonról próbáltál, és ott próbáltál emotikont betenni a felkínáltak közül először? mondjuk érdekes hogy 404-re visz emiatt is, maximum internal server error-t kéne dobni, pl mert adatbázisba nem tud beszúrni valami oknál fogva, de hogy 404...fura :/ 15 évnyi webfejlesztési pályafutásom alatt ilyennel nem találkoztam még :D
mondjuk olyannal igen, pont a hetekben, hogy volt egy link (yii2 controller/action meghívva, pl http://ezazénoldalam.hu/order/order , és volt egy order.csv ott, ahol az index.php is volt, akkor a file-t akarta megnyitni, de kiterjesztés hiányában nem találta, és 404-et dobott :D , de ott meg szerver oldali átirányítási probléma volt a htaccess-ben)
előzmény: elzablues (#2105)
Ééés, meg is van a hiba oka: emotikon nélkül, sima írásjeles smiley-val sikeredett a mutatvány. :)
előzmény: Ubul (#2103)
De köszönöm, hogy tettél egy próbát. :)
előzmény: Ubul (#2103)
érdekes, mert nálam működik :| szegény illetőnek akinek írtam, most magyarázkodhatok, hogy miért írtam :D
előzmény: elzablues (#2102)
Nagyjából az elmúlt 1,5-2 nap során folyamatosan, és nem, azóta sincs sajnos változás. Esélyes lehet, h nálam van egy tisztes belerúgás a rendszerben. :)
előzmény: cucu (#2101)
Hmm. Es azota se megy? Ez kb mikor tortent?
előzmény: elzablues (#2100)
Privát üzenetre szerettem volna válaszolni, mindannyiszor vagy 404 Error vagy Server error (500) volt.
előzmény: cucu (#2099)
Marmint pontosan hol kaptal 404-et?
előzmény: elzablues (#2098)
Csatlakozom.
Mindemellett javítani kellene az üzenetküldésen, mert két nagy 4-es közt egy 0 az Error nevű középcica, sokadik próbálkozásra is.
előzmény: Mikkey (#2092)
Szóval automatikus a kulcsszavak alapján. Kösz!
Sajnos azokat nem tudom módosítani.
előzmény: offerus (#2096)
Lásd a 1242 sz. kommentet ebben a fórumban.
(Ha egyéb technikai részletek érdekelnek az oldal működésével kapcsolatban, a 2086 sz. kommentben tematikusan összegyűjtöttem a fórumban található hasznosabb kommentek hivatkozási számát.)
előzmény: Doc (#2095)
Bocs, félreérthető voltam.
Az érdekelne, hogy egy filmhez az "Ajánlott filmek" táblázat hogyan születik.
előzmény: kaamir (#2093)
Négy évnyi. Jól megszaladt az idő.
előzmény: kaamir (#2093)
Itt legörgetsz az oldal legaljára, és ott a válasz :)
előzmény: Doc (#2091)
netflix kulcsszót tök jó lenne létrehozni, vagy bármit, amivel abban a filmes rengetegben keresgélni tudnék
Az Ajánlott filmek hogyan születnek?
Automatikusan generálódnak, vagy valaki szerkeszti őket?
És ha automatikus, akkor hogyan készül?
Nehéz vagy problémás fejlesztés lenne, hogy a keresőmezőbe írt PONT (.) a szóközhöz hasonlóan legyen feldolgozva? Mert hasznos volna… (Tehát hogy az „Il.Sole.anche.di.notte” is kereshető legyen javítgatás nélkül.)
Mivel a technikai dolgok ebbe a topikba szoktak kerulni, ide irom...
2019-09-26 szervertulterheles postmortem
Mi tortent?
2019-09-26 csutortokon budapesti ido szerint 14:26 es 16:55 kozott nem volt elerheto a KT.
14:25 a szerver elkezdi szamolni az elso olyan user-user hasonlosagot, ami tulterheli
14:26 a monitoring szerint az elso perc, amikor nem volt elerheto az oldal
14:25-45 tobbsegeben elerheto az oldal, de nem mindig
14:45 bar az elozo hasonlosag meg ki sem szamolodott, elindul egy ujabb szamitas; 20 percenkent indul ujabb
14:45-13:05 egyre gyakrabban elerhetetlen az oldal
13:05 innentol nagyjabol folyamatosan elerhetetlen
15:50 Ugor ir, hogy baj van
16:20 eszreveszem, hogy irt
16:20-45 utanajarok; kilovom a "beszorult" hasonlosag szamitasokat; leallitom a tovabbiakat
16:45 lekapcsolom a KT-t, hogy az adatbazis szerver le tudjon "hulni"
16:56 ujrainditom a KT-t, innentol elerheto
Osszesen 150 percen (vagyis 2,5 oran) keresztul volt elerhetetlen az oldal. Mivel egy-egy rovidebb pillanatra visszajott kozben, a "netto" leallasi ido csak 122 perc volt.
Miert tortent?
(A szerver 20 percenkent valaszt egy usert veletlenszeruen, es ujraszamolja a hasonlosagat a tobbi userrel. Ez neha rovidebb, neha hosszabb ideig tart.)
Az elso ok, hogy valakinek a hasonlosaga annyira megterhelte az adatbazist, hogy az elkezdett bedogleni.
A masodik ok, hogy miutan tobb, mint 20 percig tartott az elozo szamitas, "rafutott" a kovetkezo, vagyis a mar amugy is tulterhelt adatbazis meg nagyobb terhelest kapott. Ez igy folytatodott ujabb es ujabb rafutasokkal.
A harmadik ok, hogy az Amazon CloudWatch szerint (ami egyebkent kuldene emailt, ha baj van) nem volt semmi baj: a CPU Utilization a szokasos, a CPU Credit Balance meg se moccant.
A negyedik ok, hogy hiaba van monitoring az oldal elerhetosegere (a http://status.kritikustomeg.com/ oldalon barki barmikor ellenorizheti), ez nem kuld se emailt, se smst, ha baj van.
A fentiekbol az elso ketto miatt kezdodott a tulterheles, a masodik ketto miatt tartott ennyi ideig.
Mit lehet tenni, hogy a jovoben ne ismetlodjon meg?
A hasonlosag szamitassal kapcsolatban:
- ha tul sokaig fut, inkabb hagyja abba
- csak akkor induljon el, ha 1) nem fut korabbi es 2) eleg alacsony a terheles
- akkor is logoljon, ha nem fut le teljesen (unbuffered python); mert igy lehetoseg lesz elemezni, hogy mikor fut sokaig, mikor nem, es igy talan lehet rajta optimalizalni
A monitoring/alertinggel kapcsolatban:
- jojjon email+sms, ha az oldal elerhetetlen
- a "nyers" CPU load is menjen fel az Amazon CloudWatch-ra, mert ugy nez ki, nem ugyanazt meri, mint a CPU Utilization
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan válik valaki törzstaggá, mi ennek a feltétele?
(frissítés: Rá is leltem offerus kiemelései közt. Tehát titkos. :))
Csak jelzem, hogy olvastam, es fogok is reagalni, meg egy kis turelmedet kerem. Eloljaroban annyit, hogy nagyon jo a gondolat, amit felvetsz, es nagyon koszi, hogy mar eddig ennyi idot szantal a kutatasra.
előzmény: offerus (#2085)
Az alábbi hivatkozási számok jelen fórum azon kommentjeire utalnak tematikus bontásban, amelyek igyekeznek választ, eligazítást adni az adott témában. További megjegyzéseket lásd az alábbi (2085.) kommentben.
Ajánlott filmek: 1242
Szereplők: 1702, 1699, 1692
Szinkron: 1444
Törzstagok, feltöltés: 1697, 1329, 1326, 549
előzmény: offerus (#2085)
„Pont ezért szerettem meg a KT-t, mert rendkívül átlátható, letisztult, de perszecsak az után, miután az ember megismeri a rejtekeit. :)” (ChrisAdam, 2013-10-26)
Miután KT tag lettem, eleinte nem sokat törődtem a rendszer felépítésével, az oldalt alapvetően a megnézett filmek naplózására használtam. Azt azért elég hamar érzékeltem, hogy a puritánnak tűnő külső (számomra ez egyébként érték) egy bonyolult szövetű, sokat tudó portált rejt magában. Amelyet nem az üzleti logika, de nem is az elfajuló közösségi oldalak logikája irányít, hanem egy szűk, de annál lelkesebb csoport igyekszik megvalósítani a ’fórumok fórumát’ a magyar nyelvű filmkedvelők számára, egyaránt építve azokra, akik kikapcsolódás jelleggel néznek filmeket, meg akik inkább bekapcsolódva, számítva mindkét csoport aktív közreműködésére a tartalmak létrehozásában, a neuronhálózat kialakításában. Emögött persze ott van a szükségből kovácsoljunk erényt motívuma is, hiszen a portál mögött se jelentős tőke, se független humán erőforrás nincs. Az egyik eredménye ennek a felállásnak, hogy nagyon sok személyes információ (ideértem pl. a kommenteket, szavazásokat, jófejségeket, stb.) kerül be a portálra. A dolog természetéből adódóan pedig ilyenkor a közreműködőket is jobban elkezdi érdekelni, hogy ő és a dolgai hol is helyezkednek el a mátrixban. De ennek megválaszolásához ismerni, érteni kell a rendszert.
Erre két módszer van. Az egyik elkezdeni használni, gyúrni, tesztelni, kérdezni (azután vagy kapsz rá választ, vagy nem). Ennek jegyében az elmúlt néhány nap több részletben végigolvastam ezt a fórumot, bízva benne, hogy a portál működésére vonatkozóan a legtöbb hasznos információt itt fogom megtalálni. Találtam is sok hasznosat, mint ahogy egy csomó minden mást is, meg közben arra is rájöttem, hogy releváns tartalom található pl. az Észrevételek, kérések és kérdések a lappal kapcsolatban fórumban is (meg ki tudja, még hol), de az mégiscsak 13000+ bejegyzés valószínűleg rosszabb találati aránnyal, úgyhogy annak már nem álltam neki. Nyilván az is segítene, ha lehetne a fórumokban keresni. Megjegyzem ugyanakkor, hogy vannak olyan ’információs blokkok’ az oldalon, amelyek jelenleg is jól működnek (pl., Szabályzat, Adatvédelem, Vapiti email-ek).
Amit találtam, az összegyűjtve mintegy 9 A4-es oldalnyi szöveg. 39 komment. Szükségszerűen töredékes tartalommal, hiszen eleve nem a teljesség igényével készültek, hanem válaszok voltak a feltett kérdésekre, vagy bejelentések a fejlesztés adott állapotáról.
A másik módszer - a királyi út - valamilyen strukturált leírás készítése. Ez utóbbihoz szolgálhat „nyersanyagként” az a bizonyos 39 komment, amelyre a következő bejegyzés hivatkozik. A mintegy 2000 komment áttekintésekor nem a történeti érdeklődés vezérelt (bár utóbb ilyen szempontból is érdekesnek bizonyult), hanem hogy kigyűjtsem azokat a szövegrészeket, amelyek leginkább eligazítanak az oldal mai működésének megértésében. Hogy később ne kelljen a tűt keresni a szénakazalban. És ha már megcsináltam, arra gondoltam, hogy közzéteszem.
Mindez persze csak a kezdet. Az igazi királyi út a rendszer gyorsabb megértéséhez elvben az alábbi lehetőségek valamelyike lenne:
• Kézikönyv: bonyolult megcsinálni, karbantartani, nem olvasnák – én elvetném
• Beépített help funkció, kontext-szenzitív (menüben F1, egérrel fölé megyünk és buborékban látszik, stb.): bonyolult megcsinálni, karbantartani, emiatt szintén elvetném, bár a felhasználóknak kétségkívül hasznos tud lenni
• GYIK/FAQ – jóval egyszerűbb megcsinálni, karbantartani és használni, én ezt javasolnám.
És hogy ne csak javaslatot tegyek arra, hogy másoknak mit kellene megcsinálni, szerkesztői érdeklődés esetén vállalom egy vázlatos GYIK kérdéslista elkészítését, esetleg egy még vázlatosabb válaszlistáét, amelyet privátban elküldenék a szerkesztőknek, akik kijavítanák, kiegészítenék (esetleg bedobnának a közkérdések közé tesztelés céljából), cucu lektorálhatná és már mehetne is az oldalra, pl. alul az Impresszum és a Szabályzat közé.
Ez a fórum meg megmaradhatna a portál működésével, használhatóságával kapcsolatos észrevételekre, hibák jelzésére, fejlesztési ötletek/irányok megvitatására.
Köszönöm, ez így érthető és méltányolható is. Eddig nem tűnt fel, nyilván mert keveset kommenteltem.
előzmény: Raul (#2083)
Szerintem ez szándékos, hogy egy filmhez csak egyedül a legutolsó komment legyen a legfrissebbek között kiemelve, különben ha egy filmnél nagy vita alakul ki, akár ehhez az egy filmhez tartozó kommentek is kitölthetnék az egész kezdőoldalt.
előzmény: offerus (#2081)
Ez mindig is így volt, mióta eljöttünk Etelközből és Levédiából. Mindig a legutolsó komment van fent az összes topicnál a főoldalon, kivéve, ha részletesebben is szeretnénk látni a topic tartalmát.
előzmény: offerus (#2081)
nem tudom, hogy épp ide illik a kérés, ha már kód, vagy az észrevételek, kérések topicba, de:
felmerült, hogy hiányzik egy olyan lehetőség az összes tag listánál, hogy műfajra leszűrni pl.
Én úgy gondoltam ezt, hogy a kereső textfield alá egy dropdown, default minden, amúgy meg egy műfajra leszűrni, és azt a listát dobni, rendezni pl megtekintések száma alapján, stb...ahogy végül is eddig is, csak egy külön szűrő field lenne a műfajokkal.
Örök hála, ha megoldható lenne.
(PHP + frontend oldalon tudnék segíteni 10+ év webfejlesztői aktív munkás élet után, de tudtommal nem php a kód :D)