Milyen filmes magazint olvastok, és melyik a legjobb? 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-30 11:13:42 fempolip #26

Volt amire előfizettem, volt amit csak vettem és volt amit utólag gyűjtöttem be.

Cinema, Cinema magyarországi kiadások, VOX, DVD film csillag, Deadline, Gorezone, Scream és persze a Fangoria Magyar és külföldi.

Legjobb volt a Deadline mert széles volt a paletta. A DVD film csillag a poszter miatt.

Legrosszabb, ahol Roger Ebert mint hivatkozási alap megjelent. Bármilyen újság is volt, tudtam hogy csak fröcsögés lesz.

2020-07-27 17:56:00 ipartelep #25

Én régen, még csikó koromban a Film Színház Muzsikával kezdtem Az amolyan könnyedebb újság volt, bulvárújság. Aztán, nagyon hamar, amikor komolyan elkezdett érdekelni a filmművészet, akkor a Filmvilágot, és a Filmkultúrát járattam. De ez még abban a korszakban volt - reflektálva egy alant hozzászólóra -, amikor a Filmvilágban egy közönségfilm csak a végén, a "láttuk még" rovatban jelent meg, ha egyáltalán megemlítették. Ez az időszak tartott... nem is tudom, több mint egy évtizedig. Most meg már régóta semmilyen filmes újságot nem járatok, valahogy annyira már nem érdekelnek a filmekről való leírások, elemzések, mint régen. A filmek persze még igen, de azok se úgy, mint régen, hogy mindent a filozófiai esztétika szemüvegén át néztem, elemeztem. Ma már egyszerűen csak nézem, és szórakozom. Ha lehet...

2017-07-06 20:58:17 critixx #24

Őszintén, én a mostani Filmvilágtól már semmit sem várok.

előzmény: csabaga (#23)

2017-07-06 20:45:41 csabaga #23

A Filmvilág elkövetett egy Marlene Dietrich 25. évfordulós "cikket",hogy még a születési nevét sem volt képes helyesen leírni.

2017-03-11 14:28:02 Szamár #22

A két oldalas cikkek nem kritikák, tehát nem véletlen nincs bennük értékelés. Bár úgy tűnik, mi a kritikáról is máshogy vélekedünk. Szerintem elsősorban az értő beszéd a fontos, és nem az, hogy cizelláltan szétfikázzunk egy filmet (persze az is tud szórakoztató lenni, én is írtam már ilyen szövegeket).

Számomra a legtöbb Filmvilág-cikk intellektuális élményt nyújt, és ezt tartom a legfontosabbnak. Csak pár szerző van, akit nem szeretek. Más filmes magazinra nem nagyon van kapacitásom, online meg csak elvétve egy-két Filmtettes írást olvasok el.

Metropolist természetesen olvasok, de az nem magazin, hanem egy tudományos folyóirat, ami tényleg csak annak való, akit akadémiai szinten érdekel a film (bár van benne rengeteg filmtörténi jellegű írás, ami szélesebb körben is fogyasztható).

előzmény: csabaga (#20)

2017-03-11 13:54:18 csabaga #21

Elnézést a duplázásért...Az utóbbi évek kellemes meglepetése volt a lapban a Casablanca szinkronjának ízekre szedése ,vártam a folytatást más filmekkel,de elmaradt.A kellemetlen,mikor az 1001 film c. könyv kapcsán a rengeteg valódi tévedés ismertetése helyett a My Fair Lady kapcsán az egyébként neves szerző még egy újabbat "gyártott".

2017-03-11 13:47:12 csabaga #20

Engem a lapban azok a két oldalas,egy filmről szóló írások zavarnak,amiből nem derül ki,kinek érdemes megnézni ezt az alkotást és kinek nem.Néha még azt sem tudni meg,a film egyáltalán jó-e?Illetve a "láttuk még" rovatot leszámítva,mintha rossz filmek nem is léteznének.

előzmény: Tenebra (#17)

2017-03-11 13:45:03 csabaga #19

Engem a lapban azok a két oldalas,egy filmről szóló írások zavarnak,amiből nem derül ki,kinek érdemes megnézni ezt az alkotást és kinek nem.Néha még azt sem tudni meg,a film egyáltalán jó-e?Illetve a "láttuk még" rovatot leszámítva,mintha rossz filmek nem is léteznének.

előzmény: Tenebra (#17)

2017-03-11 13:21:02 Tenebra #18

Egyébként még annyit ehhez, hogy paradox módon úgy vettem észre, hogy a net, ami elvileg már nem köti meg a kezed karakterszámban, épp a legkorlátoltabb lett. Tehát az online kritikáknál 4-5000 karakter már soknak számít, mivel mindenki fél, hogy nem olvassák el az ennél többet. De még sokszor ezeket sem. Pedig ugye a net éppen ennek adna nagyobb teret, hogy mivel nem kerül kinyomtatásra a szöveg, írhatnál akármennyit. Aztán mégsem. Jóllehet, a velős és frappáns szövegek sokszor jobbak. De én pl. íróként ezt sokszor megkötésnek érzem, mert egy-egy film esetében sajnálom, hogy nem mehetek bele a részletekbe. Van olyan portál, ahol így is túllépem folyamatosan a megbeszélt karaktert, morcos is rám néha a szerkesztő... :D :D

Viszont én úgy vettem észre, sokan még az 1500 karaktert is képtelenek elolvasni, csak megnézik, hogy mennyi a végső pontszám, és kommentelnek. Avagy mindenkinek van véleménye, de senki nem kíváncsi a máséra igazából. Volt már oldal, ahol úgy oltottak be, hogy nem olvasták el az írásomat, és pont az ellenkezőjét írtam annak, amibe belekötöttek... :D Szóval szerintem írhatunk 300 karaktert is, nem a hosszal van a baj, hanem eleve azzal, hogy az embereknek nincs kedve olvasni, és főleg itt, Mo-on jellemző, hogy neten inkább stresszlevezetésként kommentelnek az emberek. Főleg pl. ilyen origón, ahol lehet kommentelni, és mindenféle ember megfordul. :D

Tehát ilyen szempontból azért sajnálom, hogy a nyomtatott sajtó visszaszorult, mert hosszabb írásokra nincs igény, nem a nyomtatott sajtóra. Így a net sem nyújt nagyobb szabadságot, legfeljebb lehetőséget ad a kommentelésre. De arra meg sokszor totál értelmetlen lehetőséget nyújtani, mert 2 értelmes komment elveszik a másik 8 trollkodás és fröcsögés mellett. :D

2017-03-11 13:09:28 Tenebra #17

Nyilván a Filmvilág szerzőjeként elfogultabb vagyok, bár elismerem a lap nyilvánvaló hibáit is. De azért azt had jegyezzem már meg, hogy a Filmvilág az nem filmes magazin, hanem nagy múltú filmművészeti folyóirat. Szerintem sokat változott az idők során, egyáltalán nem sznob mondjuk a '90-es évek elejéhez képest, mikor egy közönségfilm csak a "láttuk még" rovatban jelenhetett meg, akkor is iróniával és gúnnyal írtak csak róla. Ma már azért sok a műfajfilmes írás is (pl. én is többnyire ilyeneket közlök benne). Sőt talán kicsit túlreprezentáltak is bizonyos filmtípusok és témák olykor.

De a Filmvilág akkor is inkább az ilyen elemző jellegű írásokról szól, a kritikák azok csak egy részét képezik a profiljának. És szerintem szükség van ilyen lapra, mert az meg a másik véglet, hogy csak kritikákat írunk, és az is csak 1500 karakter, és rettegünk attól, hogy nehogy az olvasók ne olvassák... :D Manapság persze olvasni ciki, meg nincs idő rá. Elég baj. Kell a Filmvilág, mert gondolkodunk a filmekről benne, és kell is gondolkodni, mert egy film nemcsak a díjakról meg a "jó / rossz színészi játékról" / "jó/rossz történetről" szól, hanem sok minden másról.

A Metropolisba is írtam több tanulmányt is. Annál is elismerem, hogy sokszor még nekem is kidülledtek a szemeim egyes cikkeket olvasva, hogy ez most mi. :D Nem azért, mert rossz volt, hanem már annyira elvont. Ez a belterjesség persze óhatatlanul jellemző egy olyan viszonylag még ma is fiatalnak számító tudományra, mint a film studies, hiszen megpróbáljuk tudományos szempontból vizsgálni a filmeket. Ennek is van helye, csak még úgy érzem én is, hogy Magyarországon a szélesebb rétegekkel nem találták meg a közös hangot ezek a nagyon tudományoskodó írások. Viszont mint egyetemet végzett ember, én örülök az ilyen lapoknak is, mert ezeknél "el lehet szállni". Én a kritikáimban, elemzéseimben amúgy inkább arra törekszem, hogy kerüljem a nagyon idegen szavakat, meg a szakkifejezéseket, és közérthetően írjak. Sokan nem így gondolkodnak a szakírók közül, ami probléma, ezt én is aláírom. De a szakmai lapokra nagy szükség van, mert a film társadalmi-kulturális képződmény, sokat tanulhatunk filmekből, ha kicsit másképp nézzük őket. A Metropolis vagy a Filmvilág cikkei éppen erre jók, hogy rávilágítsanak olyan elemzési szempontokra, amelyekre lehet, első nézésre nem gondolnánk.

Persze vigyázni kell, hogy a belemagyarázást, a sznobizmust és az érthetetlenséget kerüljük. Ez még kihívás, főleg itt, Magyarországon, ahol mindig is jellemző volt a szakszövegekre (nemcsak filmes szakszövegekre), hogy a szerzője kilométeres lábjegyzetekkel, meg idegen szavakkal vágott fel, hogy ő mennyire művelt. Aztán persze a kutya nem olvasta a szövegeit, csak ha feladták kötelezőnek. Én igyekszem, hogy ne essek bele ezekbe a hibákba. Mostanában sikerül is, régebben azért nekem is voltak olyan szövegeim, melyekben a lábjegyzet szinte több volt, mint maga a főszöveg... :D :D

2017-03-11 12:59:27 budaik #16

Én veszem, de szinte csak 2-3 cikket olvasok, illetve az interjúkat.... :(

előzmény: csabaga (#15)

2017-03-11 12:38:28 csabaga #15

A Filmvilág mindent túlokoskodik,de valódi kritikákat már ők sem írnak.Ha bejön egy téma,amihez értek,kiderül,sok a tárgyi tévedés.Néha szóvátettem a netes oldalukon,de választ nem kaptam.

előzmény: budaik (#14)

2017-03-11 12:32:53 budaik #14

Jah ez alap, hát a mostani magazin felhozatal ilyen szempontból eléggé :D szélsőséges...

Mozimánia trash magazin
Filmvilág maga a sznobéria
VOX meg kommersz...(jellemző, hogy a mozimánia főszerkesztője a VOX főszerkesztője is) :D :D :D

előzmény: csabaga (#13)

2017-03-11 12:29:57 csabaga #13

Számomra azt,nem kell minden közönségfilmet ajnározni és minden díjakkal kitömött film előtt hasraesni.Nagy a kontraszt a korai és a késői számok filmes osztályzatai között.A szerzők is változtak persze.

előzmény: budaik (#12)

2017-03-11 12:24:15 budaik #12

Az nem tudom mit jelent, hogy kritikus hangvétel, de nekem inkább az rémlik, hogy jó cikkek voltak (pl reklám és videoklip sorozat) és maga a lap is igényes volt :) jó volt kézbe venni

előzmény: csabaga (#10)

2017-03-11 12:21:48 budaik #11

Nekem a Metropolis sok volt :D

Azért ennyire mélyen nem tudom értelmezni a filmeket....

előzmény: Raul (#9)

2017-03-11 12:18:46 csabaga #10

A Mozinet kezdetben jó volt,de egy idő után ez a lap is elhagyta a kritikus stílust.A DVD rovat is visszaesett,egy-egy érdekes írás ugyan maradt,majd váratlanul megszünt.A netes írások nem pótolják a kézbe vehető lapokat.Régen volt egy Film Színház Muzsika c. kiadvány is.

előzmény: budaik (#8)

2017-03-11 11:14:11 Raul #9

Filmvilág és Metropolis, de sajnos csak alkalmanként.

2017-03-11 01:09:10 budaik #8

Anno a Mozinet volt a kedvencem.

Most mind a 3 magazint vásárolom, Filmvilág, Mozimánia, Vox.... Mind más miatt tetszik :)

2017-03-10 23:34:40 Pedro #7

Belenéztem ebbe a fórumba, majd meglepődve tapasztaltam, hogy én indítottam anno :)
Szóval éppen pár hónapja én is anyagi okok miatt nem veszem mára VOX-ot. De hiányzik néha.
Amúgy ha valakit érdekel VOX újság, meg van szinte az összes a kezdetek óta. Jó pénzért eladó.
Ha már felfrissítjük ezt a fórumot lehetne online filmes magazinokat is ajánlani itt.

előzmény: GothMan (#6)

2017-03-10 13:52:58 GothMan #6

Én a magam részéről nagy VOX fan voltam (még a felhasználónevem is innen ered a maga módján). Minden hónap elején rohantam az újságárushoz és begyűjtöttem a legújabb számot - az aktuális Playboy-jal egyetemben. Aztán végül, ha jól emlékszem, anyagi megfontolásból mondtam le mindkettőről. :)

2017-02-25 16:03:32 kilépett felhasználó #5

Én a Cinemát szerettem, gyűjtöttem és minden számban volt videotékás kupon amivel egyet fizet kettőt vihet :-D

2017-02-25 15:12:45 csabaga #4

Nagy kár,hogy egyetlen valóban kritikus filmes lap sem maradt.A Filmvilág a maga idejében az Angol beteget a földbe döngölte,manapság minden valamilyen díjra esélyes alkotásnak csak az áradozás jut,néha két oldalon át.

2013-08-09 20:57:17 Pedro #3

97-óta veszem a VOX-ot de igazán a többiről nem sok infóm van. A Cinemaxból volt már a kezemben, de elég felületesnek találtam.

2013-08-09 20:33:07 JohnnyJohnny #2

Filmvilág, Vox, Cinemax

2013-08-09 18:54:58 Pedro #1

Ti melyik mozis magazint részesítetek előnyben?