Milyen filmes magazint olvastok, és melyik a legjobb? 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-07-06 20:58:17 critixx #24

Őszintén, én a mostani Filmvilágtól már semmit sem várok.

előzmény: csabaga (#23)

2017-07-06 20:45:41 csabaga #23

A Filmvilág elkövetett egy Marlene Dietrich 25. évfordulós "cikket",hogy még a születési nevét sem volt képes helyesen leírni.

2017-03-11 14:28:02 Szamár #22

A két oldalas cikkek nem kritikák, tehát nem véletlen nincs bennük értékelés. Bár úgy tűnik, mi a kritikáról is máshogy vélekedünk. Szerintem elsősorban az értő beszéd a fontos, és nem az, hogy cizelláltan szétfikázzunk egy filmet (persze az is tud szórakoztató lenni, én is írtam már ilyen szövegeket).

Számomra a legtöbb Filmvilág-cikk intellektuális élményt nyújt, és ezt tartom a legfontosabbnak. Csak pár szerző van, akit nem szeretek. Más filmes magazinra nem nagyon van kapacitásom, online meg csak elvétve egy-két Filmtettes írást olvasok el.

Metropolist természetesen olvasok, de az nem magazin, hanem egy tudományos folyóirat, ami tényleg csak annak való, akit akadémiai szinten érdekel a film (bár van benne rengeteg filmtörténi jellegű írás, ami szélesebb körben is fogyasztható).

előzmény: csabaga (#20)

2017-03-11 13:54:18 csabaga #21

Elnézést a duplázásért...Az utóbbi évek kellemes meglepetése volt a lapban a Casablanca szinkronjának ízekre szedése ,vártam a folytatást más filmekkel,de elmaradt.A kellemetlen,mikor az 1001 film c. könyv kapcsán a rengeteg valódi tévedés ismertetése helyett a My Fair Lady kapcsán az egyébként neves szerző még egy újabbat "gyártott".

2017-03-11 13:47:12 csabaga #20

Engem a lapban azok a két oldalas,egy filmről szóló írások zavarnak,amiből nem derül ki,kinek érdemes megnézni ezt az alkotást és kinek nem.Néha még azt sem tudni meg,a film egyáltalán jó-e?Illetve a "láttuk még" rovatot leszámítva,mintha rossz filmek nem is léteznének.

előzmény: Tenebra (#17)

2017-03-11 13:45:03 csabaga #19

Engem a lapban azok a két oldalas,egy filmről szóló írások zavarnak,amiből nem derül ki,kinek érdemes megnézni ezt az alkotást és kinek nem.Néha még azt sem tudni meg,a film egyáltalán jó-e?Illetve a "láttuk még" rovatot leszámítva,mintha rossz filmek nem is léteznének.

előzmény: Tenebra (#17)

2017-03-11 13:21:02 Tenebra #18

Egyébként még annyit ehhez, hogy paradox módon úgy vettem észre, hogy a net, ami elvileg már nem köti meg a kezed karakterszámban, épp a legkorlátoltabb lett. Tehát az online kritikáknál 4-5000 karakter már soknak számít, mivel mindenki fél, hogy nem olvassák el az ennél többet. De még sokszor ezeket sem. Pedig ugye a net éppen ennek adna nagyobb teret, hogy mivel nem kerül kinyomtatásra a szöveg, írhatnál akármennyit. Aztán mégsem. Jóllehet, a velős és frappáns szövegek sokszor jobbak. De én pl. íróként ezt sokszor megkötésnek érzem, mert egy-egy film esetében sajnálom, hogy nem mehetek bele a részletekbe. Van olyan portál, ahol így is túllépem folyamatosan a megbeszélt karaktert, morcos is rám néha a szerkesztő... :D :D

Viszont én úgy vettem észre, sokan még az 1500 karaktert is képtelenek elolvasni, csak megnézik, hogy mennyi a végső pontszám, és kommentelnek. Avagy mindenkinek van véleménye, de senki nem kíváncsi a máséra igazából. Volt már oldal, ahol úgy oltottak be, hogy nem olvasták el az írásomat, és pont az ellenkezőjét írtam annak, amibe belekötöttek... :D Szóval szerintem írhatunk 300 karaktert is, nem a hosszal van a baj, hanem eleve azzal, hogy az embereknek nincs kedve olvasni, és főleg itt, Mo-on jellemző, hogy neten inkább stresszlevezetésként kommentelnek az emberek. Főleg pl. ilyen origón, ahol lehet kommentelni, és mindenféle ember megfordul. :D

Tehát ilyen szempontból azért sajnálom, hogy a nyomtatott sajtó visszaszorult, mert hosszabb írásokra nincs igény, nem a nyomtatott sajtóra. Így a net sem nyújt nagyobb szabadságot, legfeljebb lehetőséget ad a kommentelésre. De arra meg sokszor totál értelmetlen lehetőséget nyújtani, mert 2 értelmes komment elveszik a másik 8 trollkodás és fröcsögés mellett. :D

2017-03-11 13:09:28 Tenebra #17

Nyilván a Filmvilág szerzőjeként elfogultabb vagyok, bár elismerem a lap nyilvánvaló hibáit is. De azért azt had jegyezzem már meg, hogy a Filmvilág az nem filmes magazin, hanem nagy múltú filmművészeti folyóirat. Szerintem sokat változott az idők során, egyáltalán nem sznob mondjuk a '90-es évek elejéhez képest, mikor egy közönségfilm csak a "láttuk még" rovatban jelenhetett meg, akkor is iróniával és gúnnyal írtak csak róla. Ma már azért sok a műfajfilmes írás is (pl. én is többnyire ilyeneket közlök benne). Sőt talán kicsit túlreprezentáltak is bizonyos filmtípusok és témák olykor.

De a Filmvilág akkor is inkább az ilyen elemző jellegű írásokról szól, a kritikák azok csak egy részét képezik a profiljának. És szerintem szükség van ilyen lapra, mert az meg a másik véglet, hogy csak kritikákat írunk, és az is csak 1500 karakter, és rettegünk attól, hogy nehogy az olvasók ne olvassák... :D Manapság persze olvasni ciki, meg nincs idő rá. Elég baj. Kell a Filmvilág, mert gondolkodunk a filmekről benne, és kell is gondolkodni, mert egy film nemcsak a díjakról meg a "jó / rossz színészi játékról" / "jó/rossz történetről" szól, hanem sok minden másról.

A Metropolisba is írtam több tanulmányt is. Annál is elismerem, hogy sokszor még nekem is kidülledtek a szemeim egyes cikkeket olvasva, hogy ez most mi. :D Nem azért, mert rossz volt, hanem már annyira elvont. Ez a belterjesség persze óhatatlanul jellemző egy olyan viszonylag még ma is fiatalnak számító tudományra, mint a film studies, hiszen megpróbáljuk tudományos szempontból vizsgálni a filmeket. Ennek is van helye, csak még úgy érzem én is, hogy Magyarországon a szélesebb rétegekkel nem találták meg a közös hangot ezek a nagyon tudományoskodó írások. Viszont mint egyetemet végzett ember, én örülök az ilyen lapoknak is, mert ezeknél "el lehet szállni". Én a kritikáimban, elemzéseimben amúgy inkább arra törekszem, hogy kerüljem a nagyon idegen szavakat, meg a szakkifejezéseket, és közérthetően írjak. Sokan nem így gondolkodnak a szakírók közül, ami probléma, ezt én is aláírom. De a szakmai lapokra nagy szükség van, mert a film társadalmi-kulturális képződmény, sokat tanulhatunk filmekből, ha kicsit másképp nézzük őket. A Metropolis vagy a Filmvilág cikkei éppen erre jók, hogy rávilágítsanak olyan elemzési szempontokra, amelyekre lehet, első nézésre nem gondolnánk.

Persze vigyázni kell, hogy a belemagyarázást, a sznobizmust és az érthetetlenséget kerüljük. Ez még kihívás, főleg itt, Magyarországon, ahol mindig is jellemző volt a szakszövegekre (nemcsak filmes szakszövegekre), hogy a szerzője kilométeres lábjegyzetekkel, meg idegen szavakkal vágott fel, hogy ő mennyire művelt. Aztán persze a kutya nem olvasta a szövegeit, csak ha feladták kötelezőnek. Én igyekszem, hogy ne essek bele ezekbe a hibákba. Mostanában sikerül is, régebben azért nekem is voltak olyan szövegeim, melyekben a lábjegyzet szinte több volt, mint maga a főszöveg... :D :D

2017-03-11 12:59:27 budaik #16

Én veszem, de szinte csak 2-3 cikket olvasok, illetve az interjúkat.... :(

előzmény: csabaga (#15)

2017-03-11 12:38:28 csabaga #15

A Filmvilág mindent túlokoskodik,de valódi kritikákat már ők sem írnak.Ha bejön egy téma,amihez értek,kiderül,sok a tárgyi tévedés.Néha szóvátettem a netes oldalukon,de választ nem kaptam.

előzmény: budaik (#14)

2017-03-11 12:32:53 budaik #14

Jah ez alap, hát a mostani magazin felhozatal ilyen szempontból eléggé :D szélsőséges...

Mozimánia trash magazin
Filmvilág maga a sznobéria
VOX meg kommersz...(jellemző, hogy a mozimánia főszerkesztője a VOX főszerkesztője is) :D :D :D

előzmény: csabaga (#13)

2017-03-11 12:29:57 csabaga #13

Számomra azt,nem kell minden közönségfilmet ajnározni és minden díjakkal kitömött film előtt hasraesni.Nagy a kontraszt a korai és a késői számok filmes osztályzatai között.A szerzők is változtak persze.

előzmény: budaik (#12)

2017-03-11 12:24:15 budaik #12

Az nem tudom mit jelent, hogy kritikus hangvétel, de nekem inkább az rémlik, hogy jó cikkek voltak (pl reklám és videoklip sorozat) és maga a lap is igényes volt :) jó volt kézbe venni

előzmény: csabaga (#10)

2017-03-11 12:21:48 budaik #11

Nekem a Metropolis sok volt :D

Azért ennyire mélyen nem tudom értelmezni a filmeket....

előzmény: Raul (#9)

2017-03-11 12:18:46 csabaga #10

A Mozinet kezdetben jó volt,de egy idő után ez a lap is elhagyta a kritikus stílust.A DVD rovat is visszaesett,egy-egy érdekes írás ugyan maradt,majd váratlanul megszünt.A netes írások nem pótolják a kézbe vehető lapokat.Régen volt egy Film Színház Muzsika c. kiadvány is.

előzmény: budaik (#8)

2017-03-11 11:14:11 Raul #9

Filmvilág és Metropolis, de sajnos csak alkalmanként.

2017-03-11 01:09:10 budaik #8

Anno a Mozinet volt a kedvencem.

Most mind a 3 magazint vásárolom, Filmvilág, Mozimánia, Vox.... Mind más miatt tetszik :)

2017-03-10 23:34:40 Pedro #7

Belenéztem ebbe a fórumba, majd meglepődve tapasztaltam, hogy én indítottam anno :)
Szóval éppen pár hónapja én is anyagi okok miatt nem veszem mára VOX-ot. De hiányzik néha.
Amúgy ha valakit érdekel VOX újság, meg van szinte az összes a kezdetek óta. Jó pénzért eladó.
Ha már felfrissítjük ezt a fórumot lehetne online filmes magazinokat is ajánlani itt.

előzmény: GothMan (#6)

2017-03-10 13:52:58 GothMan #6

Én a magam részéről nagy VOX fan voltam (még a felhasználónevem is innen ered a maga módján). Minden hónap elején rohantam az újságárushoz és begyűjtöttem a legújabb számot - az aktuális Playboy-jal egyetemben. Aztán végül, ha jól emlékszem, anyagi megfontolásból mondtam le mindkettőről. :)

2017-02-25 16:03:32 Ragemarci #5

Én a Cinemát szerettem, gyűjtöttem és minden számban volt videotékás kupon amivel egyet fizet kettőt vihet :-D

2017-02-25 15:12:45 csabaga #4

Nagy kár,hogy egyetlen valóban kritikus filmes lap sem maradt.A Filmvilág a maga idejében az Angol beteget a földbe döngölte,manapság minden valamilyen díjra esélyes alkotásnak csak az áradozás jut,néha két oldalon át.

2013-08-09 20:57:17 Pedro #3

97-óta veszem a VOX-ot de igazán a többiről nem sok infóm van. A Cinemaxból volt már a kezemben, de elég felületesnek találtam.

2013-08-09 20:33:07 JohnnyJohnny #2

Filmvilág, Vox, Cinemax

2013-08-09 18:54:58 Pedro #1

Ti melyik mozis magazint részesítetek előnyben?