Ajánlj egy dokumentumfilmet 👁

(vissza a topikok listájához)

2023-03-18 21:20:18 Xuja #62

Lol, nem gondoltam volna, hogy ezt is utószínezték.. hogy száradna le a keze az elkövetőnek :D

előzmény: critixx (#61)

2023-03-18 20:21:08 critixx #61

De könyörgöm, miért kell utószínezni????? Mint Ted Turner annak idején egy rakás régi fekete-fehér hollywoodi filmet. A legnagyobb rendezők tiltakoztak ellene Orson Wellestől Scorsese-n át Spielbergig, teljes joggal. A Mona Lisát sem festjük újra azért, mert mai szemmel elavult technikával készült. És ha jól látom, az fps-sel is babráltak, mert hát miért ne? Szánalmas.

Itt megtekinthető az eredeti változat, normál fps-sel, HD minőségben.

előzmény: Anna Gál (#58)

2023-03-18 17:58:50 Ágó #60

Gondolom majd fog, ha leosztályozza. :)

előzmény: Ugor (#59)

2023-03-18 17:45:10 Ugor #59

És még csak ötöst sem érdemelt tőled.

előzmény: Anna Gál (#58)

2023-03-18 13:18:11 Anna Gál #58

Minden idők legjobb dokumentumfilmje:

Aki komolyan foglalkozik a filmekkel, annak egyértelműen látnia kell.

2023-02-03 16:13:53 Ugor #57

Február 15. és április 6. között ingyenes Verzió vetítések a legjobb dokumentumfilmekből.

2023-02-01 20:25:10 offerus #56

Január 29-től február 12-ig BDIF 2023 online, 38 kölcsönözhető filmmel.

Emlékeztetőül, Ugor jóvoltából a filmek többsége megtalálható BIDF 2023 kulcsszó alatt

2022-01-30 10:53:04 offerus #55

Bíztam a KT-ban, mint oly sokszor :)

előzmény: Ugor (#54)

2022-01-30 10:49:44 Ugor #54

Keresni fogunk ilyen embert.

előzmény: offerus (#53)

2022-01-30 10:48:02 offerus #53

Január 30-tól február 13-ig BIDF 2022 online, 30 kölcsönözhető filmmel.

Talán idén is lesz szerkesztő, aki ellátja őket a megfelelő kulcsszóval és ha esetleg hiányzik valamelyik az adatbázisból, akkor fel is tölti...

előzmény: Ugor (#49)

2022-01-06 01:27:51 PG #52

Ket ujabb ajanlat, ha valaki egyaltalan elolvassa, erdemes megjegyeznie, hogy ezt a kettot erdemes egymas utan megnezni, ha van ra lehetoseg.;)

Az elso az latszatra a Bee Gees testverek rovid tortene, mig a masodik elso latszatra egy szinesboru zeneszek idegesito rohogcselese.

Tenylegesen mindketto ugyan arrol szol: a tulelesrol.
Az elso esetben adott egy csalad, akik a tulelesert kuzdenek, majd hirtelen hatalmas sikert aratva egy folyamatban talaljak magukat, amit nem akartak, es nincs mas kiut, mint visszavonulni es hatterben tenykedve kibekkelni az idoszakot es egy ido utan visszaterve folytatni a penzgyujtest.
A masodik esetben - az elozohoz kepest ket evtizeddel korabban kezdodo tortenetben - a tuleles egy egesz kozosseg szamara volt letkerdes, a nagyon ellentmondasos idoszakban, amikor a sikeres szinesboru zeneszek gazdagokkal valhattak, de a szinesborueket akkoriban nemcsak lekezeltek, hanem idonkent lelottek vagy mas retorziok ertek oket. A filmben szepen mutatjak be, hogyan kezdtek el egy szocializacios es tanulasi folyamatot es hogyan jutottak el az egyenjogusaghoz vezeto utra.

Technikailag szinten mindket odkumentumfilm rendhagyo megoldasokkal operal. Az elso esetben adott a zenekarrol keszult rengeteg filmfelvetel, amiket megfelelo hatteranyagokkal es kommentarokkal kiegeszitve a tarsadalmi hatter es a kornyezet is erthetove valik. A masik esetben a "hagyomanyos" dokumentumfilmtol teljesen eluto habitus, valamint a lenyegesen kevesebb korabeli filmanyag miatt sokkal gyorsabb vagasokra es technikai megoldasokra es montazsokra volt szukseg, amit nagyszeruen oldottak meg, igy a ket, "nagyon-nem-hagyomanyos" dokumentumfilm komoly tanulsagul illetve alapotletkent szolgalhat hasonlo temak feldolgozasahoz.

2021-11-06 21:48:55 PG #51

Kettot ajanlok, okulasul, annak, akit erdekel.
Ugyan az a temaja mindkettonek, egy filmes zseni eletet bemutatni.
The Grear Buster
Buster Keaton: A Hard Act to Follow
Az egyik esetben a megoldas az lett, hogy sokan kaptak lehetoseget elmondani valamit az illetorol, es ezekbol az interjukbol osszevagott hosszabb-rovidebb reszletek szolgaltak a dokumentumfil alapjaul, melle nehany fontosabb filmbol kivagott reszlet volt az illusztracio.
A masik esetben az erintett filmekbol kivagott jelenetek adjak a dokumentumfilm lenyeget, hozza narracioval.
Ki-ki donthet rola, hogy melyik a jobb, vagy neki melyik tetszik jobban.

2021-11-02 03:52:21 dittike #50

Ajánlataim:
1, Zurbó Dorottya: Könnyű leckék
2, Zurbó Dorottya: A monostor gyermekei

Nem hiába ajánlom, egy azon rendezőnő két dokumentumfilmjét, hisz a maga nemében mindkettő hiánypótló alkotás a műfajban.

Az első alkotás a migráció, asszimilálódás, beilleszkedés, női sors témájában vet fel fontos kérdéseket.

A második alkotás egy különleges ország megismerésére ad teret, valamint egy ott lakó család életébe nyerhetünk betekintést, gyermekeik sorsának alakulásán keresztül.

2021-03-09 17:54:39 Ugor #49

Bizony, most döbbensz rá, hogy mi mindent nem láttál még a világból. A dokumentumfilm meg sokkal sokkolóbb, sokkal kedvesebb, undorítóbb, meghatóbb, szebb és csúnyább, mint a fikció, mert ez a nyers, igaz valóság. És itt vannak a világ legjobb dokumentumfilmjei, szépen kategorizálva, és csak arra várnak, hogy felnyithassák a szemed!
BIDF 2021, Az igazság művészete
BIDF 2015, Igazi jó filmek
BIDF 2014, mert rólunk szól

2021-03-06 18:56:41 Ugor #48

Budapest International Documentary Festival
A legügyesebbek pont itt találják meg a legújabb és legizgalmasabb dokumentumfilmeket a KT-n, és itt nézhetik meg őket.

2020-12-29 23:47:01 tamas.s #46

Magic Trip: Ken Kesey's Search for a Kool Place (2011). r: Alison Ellwood, Alex Gibney.
A film Ken Kesey (gondolom, nem kell bemutatni senkinek, a Szall a kakukk feszkere iroja) es baratai utazasat mutatja be 1964-ben egy NY-i konyvbemutatora a nyugati partrol. A felvetelek eredetiek, nehol kicsit kiszinezve modern technikaval. Az ut eleve egy film keszitese celjaval indult, amire azonban 1999-ig varni kellett, majd egy ujabb, egesz estes, 2 CD-s film 2011-ben jelent meg. Mindenkeppen ajanlott azoknak, akiket erdekel a korai ellenkutura (annyira korai, hogy a filmben el is hangzik az egyik resztvevo reszerol, hogy a rendorok sem foglalkoztak velul, ugyanis akkor meg nem letezett "hippi mozgalom", nem irtak roluk az ujsagok!). Ok az uttorok uttoroi voltak, csodalatos elmeny vegignezni ezeket az eredeti felveteleket maguk, a resztvevok altal narralva. Csak ismetelni tudom magamat, akit kicsit is erdekel a korabeli vilag, a pszichedelikus kultura kezdete, azoknak erosen ajanlott. A film elerheto 2 reszben a youtube-on. Egyuttal udvozlom minden kedves filmkedvelo baratomat, leven ez a masodik hozzaszolasom (az elso a forumban). Udv, Tomi

2020-06-26 12:29:13 zéel #45

Csuja László.filmrendező karantén-videónaplója

2020-06-07 19:36:35 pietro #44

A 'Gyökérkeresők - ezredvégi emberkereskedelem' című magyar dokumentumfilm, a romániai (így többek között romániai magyar és romániai magyar cigány) örökbefogadott gyerekek sorsát járja körül pár példán keresztül bemutatva. Most nyert a VII. Savaria Filmszemlén kategóriájában és legálisan megtekinthető itt.

2020-06-04 13:52:06 Ugor #43

Napi friss ajánlatom: Behálózva
Egy hozzá tartozó cikk itt.

2020-05-26 05:49:44 hgl #42

Nagy klasszik: Az igazi Mao

2020-05-26 01:03:07 Ugor #41

Nézegessen időnként szokatlan, érdekes témákról Louis Theroux filmeket is!

2020-05-16 16:10:56 Sziez #40

Egy paradigmát feszegető, vitaindító dokufilm:
Az élet rejtélyének megfejtése

2020-05-15 23:22:50 zéel #39

Your Neigbour’s Son - the making of torturer
A dán Jørgen Flindt Pedersen és Erik Stephensen két évvel a görög junta 1974-es bukását követően, 1976-ban forgatta a junta vallatótisztjeivel és áldozataikkal készült riport-dokumentumfilmet. ...a junta fiatal és arcra, beszédre nagyon is megnyerő, mondhatnám, Krisztus-ábrázatú vallatótisztjei szinte a maguk mesterségbeli tudását fitogtatva mesélik el, hogyan kínozták saját egyetemi tanárukat, miért gondolták úgy, hogy nekik a vallatótisztek, az elnyomók között van a helyük, miért voltak meggyőződve arról, hogy amit tesznek, az helyes, és amit a tetteikért kapnak (lakást, pénzt, biztos állást), az nekik jár. Addig úgy képzeltem, hogy az ÁVH vagy a Gestapo állományába tartozók arcára van írva a gonoszság, úgy képzeltem, fel fogom ismerni a besúgóimat. A film hatására ébredtem rá, hogy a besúgók, a kínzómesterek közöttünk vannak... (Két kitörölhetetlen film, ÉS, 2020. május 15.)

2020-04-30 12:54:58 Ágó #38

Ezeket én is nagyon ajánlom, különösen A Te neved című filmet!

előzmény: critixx (#33)

2020-04-24 19:30:55 Ugor #37

Ez érdekes lehet, és új szűz a lapon:
The Weight of Chains
The Weight of Chains 2

2020-04-16 08:54:53 von Schatu #36

Score: A Film Music Documentary

Elképesztően jó doksi a filmzenéről, nekem két éve lazán az év egyik legjobb filmje volt!
Nézze meg mindenki, míg le nem veszik, akit kicsit is érdekel a zene!

2020-04-16 04:04:44 Ugor #35

Ezt azért mindenkinek ajánlanám, áthallást is találhatsz benne, amennyi csak akarsz: Colectiv

2020-03-05 16:28:39 oscarmániás #32

Ez egészen érdekesnek ígérkezik:
Internet Legends: Duct-Taped Gamer | Trailer
Unokatesóm biztos csípné...Megrohannák az emlékek.

2013-11-01 22:14:48 zéel #31

Dokuszemle sok-sok dokumentumfilmmel: [link]!

2013-10-30 16:52:00 Glasseye #30

Növénytan óra keretében a növények egyedfejlődése, evolúciója fejezetnél a professzor úrral megnéztünk egy kiváló dokumentumfilmet amia youtube-on is elérhető, igaz, csak feliratosan. Arról szól hogy az evolúció igaz e vagy hamis, illetve hogy miért nem lehet igaz, vallásról és sokminden egyéb szociológiáról is szól!

Az angol címe: Did Darwin kill God? (Minőségi BBC-s doku)

[link]

A fenti linken lehet teljes hosszában megnézni! Mindenkinek ajánlom akit érdekelnek a természettudományok!

2013-10-27 21:26:32 tettstudio #29

Sziasztok!

Elkészült egy hiánypótló film a Magyarországon élő Andok-beli közösségről.

Kritika a Filmvilág blogon:

Filmbemutató: 2013. október 30. (szerda), 18h, DocuArt Mozi

A projektről bővebben: http://intiraymi.hu/

A film elkészülését az Inti Raymi projekt keretében az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatta.

2013-09-13 18:51:21 mitbrille #28

Happy People: A Year in the Taiga - nem reg talalkoztam vele. Szerelem volt elso latasra.

Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból - ez egy kesobbi talalkozas es megcsalas a vege.

Mindkettot batran ajanlom mindenkinek.

2013-01-10 01:47:16 ormos #27

sziasztok!

találtam egy jó kis dokumentumfilmet, de nem találtam hozzá magyar feliratot, tud esetleg valaki magyar feliratot hozzá? látatlanba nem szeretek filmeket ajánlani de belenéztem, angolul sajnos annyira jól nemtudok, de látszik a filmen hogy valami eredetit akar közvetíteni egy olyan életformát ami rendkívül érdekes, de a mai városi ember elfelejtett... olyan Derszu Uzalás :D és Werner Herzog rendezte! Magyar felirat kéne hozzá!

2013-01-03 12:46:45 project640 #26

Engemet, ami nagyon megrázott az a Darwin's Nightmare. Nagyon odatevős doksi-film. Ez utána film után egy kicsit máshogy néz az ember a világra.
Az utolsó mondatok egyike: egy orosz teherszállító gép pilótája orosz akcentussal mondja: - az angol gyerekeknek dél-afrikai szőlőt szállítok, míg angliából fegyvereket szállítok Afrikába. .. ebbe a mondatba benne van minden! ahogy mondja, aki mondja ...

egy ausztrál 3 gyermekes pilóta berágott egy afrikai prostira részegen, és megölte ... az ügyből nem lett semmi (ez csak egy narrátori részlet a filmből)

2012-06-28 22:50:01 mitbrille #24

Ilha das Flores (1989)

XX. századi civilizációjának kritikája. Vallás, holokauszt, éhinség, állam, kapitalimus kritika így együtt egyszerűen, közérthetően. Evolúció, fejlődés, de merre is?

(Ezt ajánlom mindenkinek, ha már egy "kritikus tömeg" ez itt. Vagy mi a szösz.)

2012-04-09 17:07:55 dézi #23

ja, és fent van youtube-on is.

előzmény: dézi (#22)

2012-04-09 17:05:18 dézi #22

nekem még nem volt erőm megnézni, de ez szerintem biztos érdekes: The Bridge - a Golden Gate híd öngyilkosairól szól.

2012-04-09 13:56:09 HejjaX #21

Állatokkal kapcsolatban ezt a 2-t tudom ajánlani: The Cove és Sharkwater.

2012-04-09 12:08:42 MicaHiro #20

Én ezeket ajánlom:

2012-04-09 00:20:37 manuva #19

Dig!

2012-04-09 00:12:05 mitbrille #18

Folytathatjuk?

Tehát tudnátok ajánlani még pár kiemelkedő dokut?

Így késő este két régi kedvencet említek:
- Nanuk az eszkimó
- Ember a felvevőgéppel

2012-04-06 10:01:29 Raul #17

Köszönöm szépen kedvességedet, én használom is, egyes (nem)értőkkel ellentétben. :)

2012-04-05 01:02:29 mitbrille #16

Köszönöm Az emberi piramis és a Titicut Follies ajánlásokat. Igyekszem őket megtekinteni.

Egy nyár krónikája, Exit Through the Gift Shop, Jesus Camp, Catfish, March of the Penguins, Waiting for "Superman" - ezeket pedig ajánlom én is azoknak, akik esetleg még nem látták volna.

Sötétség és köd - hathatós közbenjárásomra készült el a magyar felirat hozzá. Kösz Csaba ha erre jársz!

További ajánlásokat, ha kérhetem!

ui.: műfajonként menüpontot pedig ajánlom neked kedves (mű)értő.

2012-04-04 09:49:07 Raul #15

Mondjuk szerintem pont erre jó a "műfajonként" című menüpont...

2012-04-04 00:57:34 Hannibal Lecter #14
2012-04-03 21:35:57 von Schatu #12

Ha esetleg érdekelnek a tengeralattjárók. Nagyon tuti, régen vetítették magyarul is, csak most már nehéz hozzájutni. Torrenten itt-ott elérhető angolul.

2012-04-03 21:35:02 Tenebra #11

Rouchtól mostanában láttam az Egy nyár krónikáját én is. Tudom ajánlani szintén.

Szerintem a Gimme Shelter is nagyon jó. 1969-es. Rolling Stones koncert, ahol kinyírtak valakit a Hell's Angel tagjai. Nagy hatású.

Hosszú futásodra mindig számíthatunk - rövid, de kurva jó.

Az Ügynök élete is fasza szerintem.

2012-04-03 21:11:52 critixx #10

Jean Rouch munkásságát is ajánlom, különösen Az emberi piramist (bár az inkább dokumentum-játékfilm) és az Egy nyár krónikáját.

Még egy megrázó remekmű, ami témájában kapcsolódik a Bebukottakhoz: [link]

2012-04-03 20:52:43 mitbrille #9

Hi,

Ezek 90%-át volt szerencsém látni. Több közülük személyes kedvencem, mint az Ember a magasban, a Bebukottak és Buena Vista Social Club. A Hétköznapi fasizmust pedig vagy 100szor meg kellett nézzem, bizonyos okok miatt.

Megemlítek pár további kedvencet, ami eszembe jut:
Ne sápadj!, Woodstock, Up sorozat, Qatsi trilógia, Grizzly man, Sans soleil, Heima, Workingman's Death, Araya, Chronique d'un été.

Remélem van még a tarsolyotokban!

2012-04-03 20:21:46 Jereváni Rádió #8

Budapest retro, Buena Vista Social Club, A pityergő teve története, A szabadság vihara, K - film a prostituáltakról, K2 - Az éjszakai lányok, Küldetés, Magyarfutball - a 91. perc, Malaccal teljes, Ember a magasban, Powers of ten, Puskás Hungary, Szürke barátság, A villanykörte összeesküvés, DiG!, Pol Pot megye punkjai, Szemünk fénye, Zuhanás a csendbe, Tupac: Resurrection, Who killed the electronic car?

2012-04-03 06:13:05 ChrisAdam #7

A legjobb dok.-film.

2012-04-03 00:52:15 azazell0 #6

Hétköznapi fasizmus - az orosz film egyik nagy tanítómesterének (Tarkovszkij, Mihalkov, Csuhraj és még sokan az ő tanítványai voltak) filmje. Sok iróniával és humorral mutatja be a fasizmus konkrét aspektusait, részleteit.
The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires - Apple, Microsoft stb. (utána ajánlott dokudráma: Pirates of Silicon Valley)
Men Who Swim - svéd amatőr szinkronúszó FÉRFIAK!

2012-04-03 00:12:21 critixx #5

Szerintem ezzel mindenképp érdemes próbát tenni: [link]

2012-04-02 23:43:06 Umberto #4
2012-04-02 23:41:47 limupei #3

2012-04-02 23:16:18 manuva #2

A háború ködében, The Corporation

előzmény: mitbrille (#1)

2012-04-02 23:13:17 mitbrille #1

Hi,

Láttam már rengeteg dokumentumfilmet kerek e világon, kezdve Godfrey Reggio, Werner Herzog, Ron Fricke, Gulyás Gyula, Gulyás János, Gazdag Gyula, Schiffer Pál, Gyarmathy Lívia filmjeit. Hatalmas a dokumentumfilm éhségem, s bizonyára tudjátok milyen nehéz jó dokumentumfilmet találni.
Tudnátok ajánlani egyet-kettőt? Ami fontos témát dolgoz fel, megérintett benneteket, lényeges információval szolgált, különös hangulata volt vagy csupán teljes káoszként hatott.
Tehát igazi dokumentumfilmeket keresek. Kérlek említsetek párat!

Köszönöm!