Tévésorozatok

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-07-13 14:06:22 Rorschach #3639

Stranger Things 3: annyira nem amatőr, mint a második eresztés (itt csak az első két rész minősíthetetlen, a többi szimplán meh), és hála istennek nem is egy az egyben ugyanaz, mint a legelső, de ennél az évadnál nagyobb érv nem kell amellett, hogy abba kellett volna hagyniuk az egészet egy évad után.

Semmi elképzelés, semmi ötlet, itt mindenki csak a pénzért haknizik. Amíg pedig az van, simán lesz még újabb, még gonoszabb, még nagyobb szörny, és még titkosabb, még rejtélyesebb dimenziókapu dögivel, akár negyven évadon át.

2019-07-10 17:29:14 BalaKovesi #3638

Meglepődve látom, hogy még senki nem írt a Stranger Things új részéről. A napokban újranéztem az első kettőt, illetve ledaráltam a harmadikat, és mivel még egyikről sem írtam, írok pár sort mind a háromról.

Stranger Things

Kiváló karakterek, baromi erős atmoszféra. Hamar beszippantja az embert, ami nem csoda, hisz sokak által kedvelt mozikból lett összemosva. Sok helyről lop, de nem rossz szándékból teszi, és nagyon jól csinálja, így mi sem haragszunk rá. Az egyetlen ami zavart az az, amikor Hopper betör a laborba, utána pedig simán hazaviszik és csak annyit tesznek hogy bepoloskázzák a házát. Nekem ez kicsit zavaró volt, simán el tudtam volna képzelni valami nagyobb óvintézkedést.

9,5/10

Stranger Things 2

Folytatásokhoz hűen nagyobb, látványosabb, és sajnos picit gyengébb is elődjénél. Remekül folytatja az elsőt, sok szálon fut, viszont ezt jól kezeli. Sajnos Nancyék szála picit unalmas, nem is igazán tesz hozzá a fő cselekményhez, Eleven szála pedig szükséges, csak az is helyenként unalmasabb, kizökkent, a hetedik fejezet-beli kiruccanását pedig totál feleslegesnek éreztem, a szereplőit pedig idegesítőnek, meg lehetett volna másképp is oldani az ő útját. Bob halála pedig akár mennyire is szomorú, de abban a formában ahogy megtörténik iszonyú erőltetett (megáll az ajtótól 2 méterre...). Steve és Dustin barátsága viszont az évad legmeglepőbb és az egyik (ha nem a) legjobb szála a Stranger Things 2-nek.

8/10

Stranger Things 3

Amíg az első klasszikusokból idéz, addig ez a rész már saját magából, az alapszerkezete hasonló az eddigiekhez. Itt már nem is ez az érdekes, hanem a szereplők felnövése, a gyerekkor elhagyása. A sorozat idomul hozzájuk, háttérbe szorul a misztikum, előtérbe kerül a humor, a kamaszproblémák, a felnőtté válás, ami sok megmosolyogtató és remek jelenetet eredményez. Viszont a sorozat elengedhetné pár szereplő kezét. Nancyék például már egyáltalán nem érdekesek szerintem, túl sok a szereplő, az előző évadhoz hasonlóan sok szálon fut, viszont itt már kezd sok lenni. Erica karaktere iszonyú idegesítő, Hopper néha elég furán viselkedett önmagához képest, és van a cselekményben pár elég fura rész (Joycenak leesnek a mágnesei, ezért elolvas 6 könyvet a mágnesességről és nyomozásba kezd, a plazaban és a raktárában pedig nincsenek kamerák). A végére viszont újra elemében lesz a sorozat, Billy karakterét nagyon jól kiaknázzák, érthetővé teszik, az utolsó 20 perc pedig a Stranger Things eddigi egyik legjobbja, meg is könnyeztem. A vége azért nem kicsit rendezik át a készítők a sakktáblát, remélem hogy a stáblistás jelenetben említett Amerikai nem Hopper, hiszen az ő szála teljesen kerek, nagyon szép lezárást kapott. Kicsit még összeszedetlen a véleményem, túl friss az elmény, de a Harmadik részről fogok írni majd valami hosszabbat is, ha a lustaság nem szól közbe, és meg tudom találni a legmegfelelőbb szavakat.

7,5/10

Azt egyébként mennyire lehet hibaként felróni, hogy szinte az összes fejezet valami nagy cliffhangerrel végződik? :D

2019-07-09 22:09:40 caulfield #3637

A Too Old to Die Young viszont már teljesen más kaliber a bűnös élvezet kategóriájában. Durva, hogy valaki képes volt ehhez Refn számára fegyvert és paripát szolgáltatni, és hogy engedték szabadon garázdálkodni, mert láthatóan saját öncélú művészvénájának tartozott egyedül megfeleléssel.
Fény- és türelemjáték, pofátlan mértékben. Hangulatpornó. Agyonstilizált antitörténet, belassult, már-már megfagyó csapongás, olyan mint egy a halálos nyugalmából hangyányit kizökkentett szoborpark, amelyben minden alak azon vajúdik, hogy dermedhetne vissza szuperpozícióba, mintha az anyaméhbe akarnának visszaosonni ebből a pokolból. Az első rész alapján mégis valami azt sugallja, hogy bűn ezt elkaszálni, de az embernek még valahogy rá kell jönnie arra, hogy hogyan nézze ezt az egész bizarrmányt, már ha ez lehetséges egyáltalán.

2019-07-07 17:41:40 caulfield #3636

A Westworld második évadában a kísérleti jelleg még erősebb, ami valószínűleg ki is zárja, hogy nagy közönség kedvenc legyen, de aki szereti a puzzle-játékot érdekes filozófiai elmélkedéssel megfejelve annak csemege így is. Továbbra is a Memento töredezett elbeszélésmódjával dolgozik, és nyíltan játszik a nézővel, vagyis visszatart információt, de ezért a teljes kép kibontása nélkül elítélni nem is sportszerű talán. Azonkívül, hogy kegyetlenül megcsinált részeket is felvonultat, mint például a negyedik, Kurosawa zuhéját megidéző, vagy az indián szívszorító kóborlását bemutató epizód, sok a cselekmény szempontjából mindenképpen kérdőjeles mozzanat. Szerintem az öncélúság távol áll a sorozattól, viszont a néző figyelmére kétségkívül számot tart, lévén nem kevés közölni valója akad. (Legalábbis eddig a pontig így tűnik.)
Ambiciózus, bátor anyag, egy hatalmas audiovizuális freskó körvonalazódik az androidok és emberek lidérces birokra keléséből.

A Stranger Things harmadik szezonja is hozza a szokásos bűnös élvezet élményt, igényesen megcsinált akcióival és látványos effektjeivel, a nem túl tolakodó nosztalgia-faktorral - sőt a humor itt a legerősebb. Még ha klisészerűek és mondvacsináltak is a karakterek problémái, és ezt valamelyest a finálé szívszaggatásával igyekeznek is elfedni, de saját berkein belül, vagyis önmagához képest, azaz mint egynyári hullámvasút nem vall szégyent az új évad.

2019-06-30 14:01:43 ryood #3635

Ófærð Se 02 - Ismét egy kegyetlen, nyers családi dráma/tragédia a krimi köjntösébe bújtatva Izalndról. Fajdalmasan szép és brutális, közben megjelennek napjaink jelentős globális problémái (környezetszennyezés, migráció, rasszizmus) is, de nem ezen van a hangsúly.
Bűnügyi témában pedig jó ideje verhetetlenek a skandinávok.

2019-06-26 17:53:11 Ubul #3634

nem véletlen, átlagosan mellékszereplő, közepes színész, de van egy-két jó filmje (Felon pl nekem tetszett)

előzmény: kaamir (#3633)

2019-06-26 13:30:00 kaamir #3633

True Detective S03

Az idők végezetéig elnéztem volna ezeket a karaktereket, még úgy is, hogy a történet azért elég laposka. De amit Ali, McNairy és főleg Stephen Dorff leraknak az asztalra, az minden pénzt megér. Nekem főleg az utóbbi volt nagy meglepetés, mert eddig még a nevét sem hallottam, most meg mintha a fiatal (és öreg) Jack Nicholsont láttam volna.

Tényleg kár, hogy Pizzolatto nem tudott felnőni a feladathoz, mert egy fókuszáltabb sztorival akár az első évadot is kenterbe verhette volna.

2019-06-25 14:26:24 caulfield #3632

A szerethetetlenség nagy ül rá. Igazi roncsderbi az egész. Emberi és gépi nyomorultak viadala. Az első évadról is elmondható, hogy hiányzik belőle a lélek, csak direkt ilyen, ettől olyan furamód egyedi. Az ábra, ami után végig koslat Ed Harris jelenti az életet végeredményben. Persze kiderül, hogy az is csak valami máshoz, egy további ajtóhoz vezet. Tűnhet is úgy, mintha vég nélkül, öncélúan húznák a néző agyát.

De lényegében egy állatkertet mutatnak be makacs következetességgel, mely miatt a néző mindig kívül marad. A kérdés, hogy ki szkriptelt, ki nem teljesen kitölti azt a teret, ahova a szemlélő bevonódhatna.

előzmény: kwzatz (#3631)

2019-06-25 14:01:49 kwzatz #3631

Az én meglátásaim röviden (egy része kicsit az 1. évadra is igaz, de itt sokkal fokozottabban van jelen):
-feleslegesen túltekert, érdektelen, öncélú plot twistek;
-a történéseknek nincs súlya;
-szerethető karakter továbbra sincs, valahogy lelketlen az egész;
-ZS-kategóriás akciófilmekben elkövetett, klisés baromságok.
Voltak jó pillanatai is, a Kiksuya meg egész jó rész, de összességében szerintem sokkal gyengébb az 1. évadnál.

előzmény: BalaKovesi (#3630)

2019-06-25 13:05:47 BalaKovesi #3630

Én szerettem a második évadot is, bár azt én is elismerem, hogy gyengébb volt, mint az első szezon. A legfőbb kritika ami az ismerőseimtől érte, hogy unalmas, én sem a "legfészkelődésmentesebben" néztem végig, de nem bántam meg, hogy kivártam a végét, jó volt látni ahogy összeérnek egyes szálak. Csak hát így egy év távlatából szinte semmire nem emlékszem belőle, pár jelenet és a zenék megvannak, de elég nehezen tudnám felidézni hogy tulajdonképpen miről is szól az évad. :D

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-25 12:43:18 caulfield #3629

Az első részt látva, ami felmerül bennem, hogy vagy valami nagyívűt hoztak össze, vagy csak blöffölgetnek unalmukban.

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-22 15:36:11 kwzatz #3628

Kár, hogy a második évadról már nem lehet ilyen szépeket írni.

előzmény: caulfield (#3627)

2019-06-22 11:14:46 caulfield #3627

A Westworld első évada egy elmés továbbgondolása a 2000-es klasszikusnak, a Memento-nak (a Teddy nevű kelletlen bűntárssal az oldalán, az örökös révület, illetve az égszínkék felejtés elnyomottsággal és kizsákmányolással bélelt kárhozatába bugyolált főhőssel az élen) és egyben találó kaleidoszkóp a modernen túli, nosztalgiától megrészegedett létállapotról. A két világ közé szorult, sehol nem levő egyént megcélzó, s annak kálváriájáról és felemelkedéséről szóló episztola tíz órásra nyúlt felvolvasása. Izgalmas eszmélésre tett kísérlet az emberség határai, a szabad akarat bilincsbe verő fogalma és az idő kérlelhetetlenségének drámája felett.

2019-06-17 22:42:37 Rorschach #3626

Fuhh, a pilot után csak annyit mondhatok, hogy a türelem nagy erény... Ez lehet, hogy nekem sok lesz.

előzmény: dikalosz (#3625)

2019-06-17 22:04:31 dikalosz #3625

Csak szólok, Refn Too Old to Die Young című sorozata végre elérhető. Az első rész alapján mondom, hasonlóan a Twin Peaks 3. évadjához ez sem lesz egyszerű... :)

2019-06-09 00:38:05 HejjaX #3624

Itt próbálkozz.

előzmény: Szabó Dániel (#3623)

2019-06-08 23:29:19 Szabó Dániel #3623

Úgy jöttem ide hogy oldalakat fogok olvasni a Csernobilról, erre 1 kommentet látok róla aki hasonlóan meglepett. Eszméletlen sorozat volt. Nem hibáztatom nézőket hogy felértékelték imdb-n első helyre.

2019-06-04 18:25:40 caulfield #3622

Az, hogy a sorozatoknak is legyen külön adatlapjuk az erőforráshiány miatt kizárt dolog. Ez azért inkább egy hobbi oldal, semmint egy IMDb, és még így is elképesztő az itteni filmes adatbázis mérete, igényessége.
Ezzel a topikkal viszont tényleg lehetne valamit kezdeni.

előzmény: ArmaGedeon (#3621)

2019-06-04 17:40:11 ArmaGedeon #3621

Tényleg nem kötekedés, de pl. a Polipnak (La piovra) fenn van az összes évada külön topikban, és ott az évadok ráadásul nagyon is összefüggnek, még ha az IMDb szerint is miniszéria...

Azért sem ártana saját hely a sorozatoknak (nem a fórumon, hanem mint a filmek vagy a minik estében külön oldal), mert úgyis évek óta azt szajkózzák többen (egyre többen), hogy a sorozatok minőségben már rég túlmutatnak a (javarészt hollywoodi) filmeken - tisztelet persze a nem kisszámú kivételnek.

Vegyünk egy példát: olvasgatni akarok véleményeket a 24-ről (amiről rengeteget írtatok 125 éve, onnan tudom, mert anno elkezdtem átböngészni a teljes sorozatos fórumot a legrégebbi kommenttől visszafelé), ha azonban beírom a keresőbe az adott széria címét, azzal semmire nem megyek, ám nem is szívesen nyálaznék át több ezer hozzászólást. Ráadásul sokszor egyszerre több szálon megy a diskurzus több műről. Amúgy meg ha volna a 24-nek saját oldala, ott megtalálnék minden fontosat, és nem kéne átugranom - teszem azt - a Grace klinikával meg a Losttal kapcsolatos kommenttengert. :)

előzmény: kaamir (#3618)

2019-06-04 15:49:17 kaamir #3620

Bár én továbbra is amellett vagyok, h a sorozatok is jelenjenek meg teljes valójukban a KT-n, ez egy jó ötlet. Kérdés, h mit szólnak az oldal üzemeltetői, h keletkezik több száz(?) fórum.

előzmény: caulfield (#3619)

2019-06-04 15:28:28 caulfield #3619

Tévésorozatok kaphatnának viszont “fórumlapot”. Hogy ne ömlesztve legyenek a kommentek. Ha egy sorozat egy adott szezonjáról akarsz beszélni, akkor létrehozol hozzá egy alfórumot ezen fórumon belül, adatok nélkül, csak címmel. Így szép takaros rend lehetne itt.

előzmény: kaamir (#3618)

2019-06-04 14:53:10 kaamir #3618

Tévésorozatok nem kapnak adatlapot, csak minisorozatok, amik egyetlen évadból állnak. (Hogy ebben mi a logika, annak megválaszolásában mások az illetések)

előzmény: ArmaGedeon (#3617)

2019-06-04 14:00:38 ArmaGedeon #3617

Most láttam, hogy a Sharp Objectsnek lett külön topikja. Ezek szerint lassan a sorozatok is kapnak saját helyet? Pl. azért is lenne jó, mert az elmúlt hetekben ez a fórum semmi másról nem szólt, mint a GOT-ról, ami rohadtul nem érdekel, de úgy kellett mazsolázgatnom a kommentcunami között, mi az, ami hozzám szól.

2019-06-03 20:14:57 Olórin #3616

Nana, bizony, mert csak a karaktereket illetően helyeztem a Drót fölé:) Igazából az említett sorozatok mindegyike jobban tetszik valamivel összességében, de karakterekben a Deadwood verhetetlen.
(Talán lesz, mindig vannak ilyesmi ötletelések.)

előzmény: ArmaGedeon (#3615)

2019-06-03 18:23:05 ArmaGedeon #3615

Régóta tervezem a Deadwoodot, de folyton tologattam, mindig volt valami, amit fontosabbnak/izgalmasabbnak ítéltem. Meghoztad a kedvem, bár az, hogy a Drót fölé helyezed, nana... Jóóó, látatlanban nem "fikázom". :)

(Apropó, nem akartok véletlenül a Geekznél egy Minden Idők Legfaszább Sorozatai listás cikket összeállítani? Amolyan szerkesztőség kedvenceire gondolok, hasonlóan az éves mustrához.)

előzmény: Olórin (#3614)

2019-05-23 21:20:21 Olórin #3614

A Deadwood-film közeledtével újranéztem a sorozatot - és ha lehet, még jobban tetszett, mint annak idején. A karakterei egyedülállóan zseniálisak és komplexek, e téren egész biztos nincs párja, Breaking Bad, Drót, Sírhant művek, The Americans (csak hogy néhány személyes kedvencemet említsem) ide vagy oda. Bámulatosan, árnyaltan, felkavaróan viszi végig a vezérmotívumát - a civilizáció megteremtése szükségszerűen mocskos módszerekkel - az akkori határvidék hiteles(nek tűnő) ábrázolása közben, és tele van feszültséggel, sötét humorral, a kegyetlenség meg az emberség elképesztően erős kontrasztjával és szenzációs szimbólumokkal (pl. Swearengen, aki mindig saját kezűleg takarítja fel az ölései után maradt vérfoltokat).
Nagyon sajnálom, hogy az HBO anno elkaszálta a harmadik évad után (itt van erről egy friss, baromi jó interjú Timothy Olyphanttal) - és minden örömteli várakozásom ellenére kicsit aggódom a film miatt, mert az utolsó rész után olyan konfliktusok maradtak a levegőben lógva, amiket fogalmam sincs, hogy lehet kezelni egy tízéves time jumppal.

2019-05-22 12:14:10 tomside #3613

De jó, hogy végre nem csak arról a Gyűrűk Uráról írnak, ami most ért véget.

2019-05-22 09:50:02 Leo_Stotch #3612

Igen.. hogy
van az a pár ember aki tudja, hogy ez mi komoly dolog, a többiek, a párt, az “eszek” pedig elmismásolják.. közben meg 20.000 évre szennyezett minden..

Pokoli.

előzmény: Ubul (#3611)

2019-05-22 09:21:46 Ubul #3611

na igen, ahogy mutogatták a sugárfertőzötteket, tiszta horror volt. Látványilag. Az már nagyobb horror, hogy mit művelt a kormány és a politika, hogy ki ne derüljenek a dolgok, meg a "minden rendben van, nincs itt semmi látnivaló" hozzáállás eleinte

előzmény: Leo_Stotch (#3610)

2019-05-22 08:56:30 Leo_Stotch #3610

A harmadik rész is elképesztő volt. Letisztult, kegyetlen. Izgalmas nagyon.. Ahogy kézzelfogható a sugárfertőzés. Mert nem látod. A szereplők se látják. Ezért nem is érzik, hogy mekkora katasztrófa kellős közepén vannak.

előzmény: Ubul (#3609)

2019-05-22 07:27:51 Ubul #3609

mindenki Trónok Harcával van megáldva (még so-so én is, napi kibeszélés megy a munkahelyen is), de van egy sorozat, ami a semmiből jött mondhatni, és még van belőle két rész: Chernobyl.
Nehéz mit mondani rá, hogy zseniális, vagy szörnyű, bár érthető okokból szörnyű események sorozatát dolgozza fel zseniális kivitelezésben. És részről részre javul, nem romlik a minőség, nem érzem hatásvadásznak, viszont elég nagy gyomrosokat ad be, hogy utána jól szarul érezze magát az ember.

2019-05-21 17:18:19 ender1112 #3608

Én azt se értem, mitől volt probléma a királycsinálás. Hiszen két jelölt is volt:Jon Snow, Gendry Baratheon. Ehhez képest meg sem említették őket, hanem hirtelen Branból lett király. Hol ebben a logika?

előzmény: HejjaX (#3607)

2019-05-21 16:43:28 HejjaX #3607

Teljesen egyetértünk. Erre írtam az "ejaculatio praecox"-ot lentebb. Nem csupán a királycsinálás problémája, de az egész évad "túl gyorsan sült el". D és D boldog és elégedett, a menyecske meg néz ki a fejéből, hogy "és velem mi lesz?" :)

előzmény: ChrisAdam (#3606)

2019-05-21 16:36:45 ChrisAdam #3606

A baj szerintem megint nem az, hogy mi történt, hanem hogy hogyan. Egy ilyen kérdést lezavarni 10 percben kvázi őrültség. Tehát miután végiglovagoltunk Westeroson 9 éven át, 10 percben döntik el, hogy ki ül a Vastrónon? Mert igen, lehet rá magyarázatot adni, hogy a királyságok lányai és fiai a sok háborúzás után már békéért esedeztek, ezért nem ellenkeztek. De ha ezt felvezetik, kibontják és nem egy abszurd jelenetbe teszik, ahol Szürke Féreg senkiként pattog, Tyrion pedig két csettintésre megoldja az ügyet, szóval nemár. Ez a vicc.

Minél távolabb van egyébként a rész, annál dühösebb vagyok. Érthetetlen.

előzmény: HejjaX (#3605)

2019-05-21 16:16:14 HejjaX #3605

Ja, szar volt, bárönmagában éppen van "realitása", hiszen egy romokban heverő, uralkodó nélküli birodalom újjáépítésének pillanatában vagyunk, tehát éppen be lehet vezetni új szabályokat (kivéve a demokráciát, mert akkor kidobtam volna a tévét az ablakon). Az ott lévőknek ugyanis totál váratlanul zuhant az ölükbe a királycsinálás feladata, nulla gyakorlattal, teljes tanácstalanságban, és végül az egészet Tyrion oldja meg helyettük - úgy, ahogy, khmm. Szóval tényleg az a legnagyobb baj vele, (azonkívül, hogy a jelenet elég szarul volt megírva), hogy rohadtul nincs trónok harca feelingje. Ez nem az a világ. Még akkor sem, ha végül totális Stark uralom jött létre (és Jon is" szabadságot kapott", hiszen Bran nyilván tudta, hogy északra fog menni a vadakkal, hogy velük éljen).
Magyarul: nem jó, de legalább magyarázható. Nem úgy, mint az Éjkirály egy epizódos bohóckodása, Danny semmiből jött pálfordulása, Arya Cercei elleni bosszújának feladása Véreb két mondatától, Cercei-ék nevetséges halála, Drogon upgrade-elése, az ultra amatőr várvédő technikák, stb., stb.

előzmény: Olórin (#3604)

2019-05-21 14:57:03 Olórin #3604

Királyválasztás:
Bran személyétől függetlenül röhej az egész. Egy király, akinek nincs semmi megalapozott joga a trónra (évezredes szokásokat nem lehet csak úgy elsöpörni, ilyen erővel akár a demokráciát is tényleg bevezethették volna), egy királyság, aminek nincs hadserege, egy Észak, ami csak úgy fogja magát, és azt mondja, nem, kösz, miközben minden más terület a Vas-szigetektől Dorne-ig fejet hajt minden ok nélkül. Az egész GoT arról szólt, hogy nincs becsület, nincs tisztesség, csak egymással marakodó, folyton több hatalomért bármi áron törtető nemesi házak vannak, amiket legfeljebb az erőviszonyok tartanak vissza egy-egy gusztustalan árulástól. Oké, lehet, hogy egy ekkora háború után rövid távon nem fog ugrálni senki, de max egy-két évtizeden belül megint totális káosz lesz Westerosban, amivel amúgy nem is lenne dramaturgiailag semmi baj, ha nem úgy adná elő a sorozat ezt az egészet, mintha Tyrionék most feltalálták volna a kibaszott világbékét.

előzmény: HejjaX (#3598)

2019-05-21 07:42:30 BonnyJohnny #3603

Most, hogy kijött a záró epizód, kezdtem el csak nézni az utolsó évadot. Egy ültő helyemben a feléig jutottam (délutános műszak ennyit enged sajnos).
Az első rész találkozások feelingű, langyos felvezető rész volt, ahol kis túlzással mindenkinek két mondatra jutott ideje a másikkal. Ez nem a rész hibája, ilyen is kell, de ez nem mentség az epizód értékelésnél. Főleg, hogy lehetőség lett volna fokozatosan odaterelni a szereplőket, mert azért kicsit fura, hogy mindenki pár napon belül érkezett meg, és ennek pont ez a "két mondat" lett az eredménye. A hetedik évad elég hézagos volt ahhoz, hogy azt fel lehetett volna tölteni ilyen pillanatokkal.
A második rész nagyon tetszett. Évadok óta a "legtrónokharcosabb" epizód volt, ahogy az egy helyre gyűjtött szereplők beszélgetnek a csata előtt. (Ezt persze az első rész tette lehetővé, ahogy írtam is: olyan is kellett, de ahogy írtam is: meg oldhatták volna nem kapkodva is.) Olyanok is, akik évadok óta nem találkoztak, vannak, akik az első évadban utoljára. Ezt a részt szívesen néztem volna másfél órán keresztül. És (megint csak a "két mondat effektus", ami ebben a részben talán volt három is) kellett is volna a másfél óra.
Ellentétben a csatával. Mert lássuk be, a csatával még az egy órát is igen nehézkesen töltötték ki az alkotók (nézőnek kínos taktikai hibák, plot armor okozta súlytalanságok, esetlen karakterpillanatok lentebb mind ki lettek tárgyalva, és annak ellenére rombolják az élményt, hogy azért megvannak a maga pillanatai, például a lángoló kardok fokozatos kialvása a sötétben, miközben elhal a csatakiáltás, és az utána lévő halálsikoly, hogy átadja a helyét a sötét némaságnak, vagy a Mormont lány halála, amire látatlanban mondom, hogy üti a hátralévő badass halálokat), de volt egy íve, ahogy az ember vs. élőholt csata előrehaladtával a várva várt sárkány csata is megesett, minek következtében Jon Snow az Éjkirály előtt találta magát, és évadok óta a "legtrónokharcosabb" fordulattal "Nincs rád időm, kölyök." nézéssel feltámasztja az összes élőholtat, akiket a sereg nagy részének elvesztése árán sikerült legyőzni, plusz, az elesett sereget is, így a kevés megmaradottaknak még többel kellett szembenézniük, mint az elején, ráadásul már nem volt védmű, itt szemtől szemben ment a harc. Mindezeken felül a kripta halottait is, ahol a nők és gyerekek bújnak! Zseniális, váratlan, kegyetlen jelenet. Itt lehetőség lett volna nagy karakterpillanatokra, halálokra, sőt, én azt is aláírtam volna, ha itt az Éjkirály győz, és újabb hosszú éjszakát hoz magával... de ennek ellenére SEMMI nem történt a hátralevő húsz percben. Legalábbis nem nagyon tudom felidézni. Éjfél után néztem, álmos voltam, és a film sem tett azért, hogy ne legyek az. De húsz perc után ugyan ott álltak, mint előtte. Jó persze, hátravolt még pár előre látható halál, de azok is mind feláltak már addigra, csak húsz percig húzták, hogy megtörténjen, miközben a többieket továbbra is plot armor védte. Aztán meg a lentebb említett semmiből előhúzott befejezéssel vége is a csatának.
Meh.
Egyelőre ott tartok, hogy a langyos felvezetés, ami legalább valami igazán nagy dolgot ígért, nem történt meg.

2019-05-20 23:50:51 terika #3602

Ilyen érzéseim voltak nekem is. Megölték vagy elfelejtették (mindegy is) az összes misztikumot a sorozatból. Szerintem ez nagy hiba volt, előre megfontolt szándékbol, aljasul elkövetett bűncselekmény.
A hataskeltes és zene téren odatettek magukat és van jó néhány kép, kompozíció, beállítás, ami nagyon tetszett, de történetileg tekintve gyakorlatilag a nesze semmi fogd meg jól kategória.

előzmény: ChrisAdam (#3596)

2019-05-20 22:46:36 miraculum #3601

A vicces, hogy végig szidtam az egész évadot, talán a második részt kivéve, de azt kell mondjam, a lezárás tetszett. Sajnálom, hogy nem jutott két évad ennyi cselekményre, mindenki megérdemelte volna, és a hibák jelentős része is talán-talán... elkerülhető lett volna vele.

2019-05-20 22:44:41 HejjaX #3600

Az uralkodó a "hadsereg főparancsnoka", gondolom, ezt a tisztséget ruházta át Szürke Féregre - bár azt nem értem, miért. Talán nem akart már maga is részt venni a tisztogató akciókban?
Amúgy tényleg azzal van a legnagyobb baj, hogy elsiették az egészet. Ha ugyanez a sztori két évadon (2x10 rész) át tart, kb. rendben lett volna, így meg egy nagy ejaculatio praecox, de az is lehet, hogy ante portas.

előzmény: agymosott09 (#3599)

2019-05-20 22:35:05 agymosott09 #3599

Tyrion, mint színvonalát tartó? Ne már. Az első 5-6 évadban, amíg Martin írta a szövegeit, csak vicceseket mondott, onnantól, hogy eljutott Daeneryshez, onnantól meg egy idétlen, funkciótlan erőlködés volt az egész karakter. Itt a végén az utolsó részre meg bölcs öreg apóka lett belőle. Szuper.

Maga a történés - Daenerys bekattanása, ámokfutása majd meggyilkolása - nagy vonalakban egyébként rendben volt, ez bizonyosan Martinnál is így lesz, a beteges világjavító hajlam / megváltó öntudat megvolt benne, csak kellett némi frusztráció szikraként a teljes elmebajhoz. Martin a valódi történelmet dolgozza fel, és a Daeneryshez hasonló kommunisták történetei szükségszerűen végződnek tömeggyilkosságokban. (Konkrétan Pol Pot sejlik fel leginkább Deny alakjában.) De mivel nem volt rendesen felépítve ez a fordulat az utolsó két évadban, ezért ostobán jött ki az egész. Meghalt két sárkány, meg Missandei, ez elég sok trauma, de annyira nem volt végigvezetve, bemutatva, ahogy a gyászban bekattan. Viszont az rohadtul idegesítő, hogy Jon egy ekkora cuck karakter lett/ maradt, mindenféle fejlődés nélkül, remélem a könyvben bevargolja magát a sárkányba, és letarolja az unsullied-okat, meg a dothrakiakat is. Ő a kibaszott királyi örökös, övé a trón. Hol maradt a "Kill the boy, let the man be born"? Ha eközben meghal, és másra száll a trón (valaki, akinek van jogcíme a trónhoz, tehát nem Bran, hanem mondjuk Gendry...) az oké. De ez a visszamegy a nemlétező Nightswatchba, ez egy rossz vicc. Ennél az is jobb lett volna, ha a sárkány lefújja őt is.

A "kedvencem" egyébként az volt ebből a részből, hogy Daenerys kinevezte Szürke Férget a hadsereg vezetőjének. WTFF? Addig mégis mi volt?

előzmény: ChrisAdam (#3596)

2019-05-20 21:52:34 HejjaX #3598

Fura, mert az évad első öt része borzalmasan és leírhatatlanul szar volt, fél epizódok alatt lerendezett konfliktusokkal, értelmetlen fordulatokkal és karakteridegen cselekedetekkel, szóval semmi jót nem vártam a befejező résztől. És ehhez képest... egész rendben volt. Kivéve a királyválasztást, benne a demokrácia emlegetését, meg hát magát a trónra kerülő személyt - bár ez meg azért nem zavart annyira, mert tuti volt, ugyanis a fogadó oldalakon ő volt a toronymagas favorit, a fogadóoldalak meg nem hülyék, megvoltak az infóik, szóval eléggé biztos volt. A Danny-vel elrepülő sárkány pl. egész jó ötlet volt.A főszereplők sorsa is kb. elviselhető módon alakult - olyan 6.-7. évad szintjén. Azok meg még emészthetőek voltak. Szóval az 1.-5. résszel sosem fogok megbékülni, a záró epizóddal viszont igen.

2019-05-20 21:41:13 kwzatz #3597

Megnéztem az utolsó GoT részt. Eljutottam arra a pontra, hogy ezt már fikázni sincs kedvem.

"Egyetlen, színvonalát mindvégig tartó karakter van ebben az egészben, Tyrion."
Én sajnos még ezzel sem tudok egyetérteni. Az első 4-5 évadban ravasz volt, vicces, sőt bátor is, az utolsó 2-3 évadban meg már inkább csak önmaga árnyéka. Nem zavart annyira, mert Jon meg az 5-6. évadban került egyre inkább az előtérbe, és hiába volt a tipikus hős karakter, egyre szimpatikusabbá vált és érdekesebbé a titokzatos múltjával. Amivel sajnos nem kezdtek lényegében semmit. Az Olórin által kiemelt párbeszédnél én is csak a fejemet fogtam, szörnyű.

2019-05-20 21:35:07 ChrisAdam #3596

Azt hiszem, az IMDb 4,6-os átlaga mindent elmond, amit bár nem tartok relevánsnak (lévén, hogy az internet népe egymást hergeli és túlzóan esik végletekbe), mégis látszik, hogy ennek a grandiózus sztorinak milyen lagymatag, semmilyen vége lett. Ami nem is lenne rossz alapvetően, mert egy tök normális lezárás volt, szépen varrták el a szálakat. De ez azután lett volna minimum kielégítő, ha tényleg olyan évad van előtte, ami megszólal, ami után már nem lehet mit húzni, nem lehet milyen lapot eljátszani, hanem tényleg csak a lélegzetvételnyi lezárás szükséges.

De nem így lett. És így pontosan olyan lett a sorozat, mint egy focimeccs, ahol az első félidőben záporoznak a gólok, sárga és piros lapok, erős helyzetek, még megy ez a második félidőben is, mire az állás teszemazt 7-7, döntetlen! Már a 70. perc felé közeledünk, drukkolunk, hogy hát azannyjátneki legyen valami, de már rettenetesen közeledünk a 90. perchez. Már túl is lépünk, a bíró felmutatja a négy percet, reménykedve fellélegzünk, de a csapat lusta, meggyötört, hajthatatlan. Mégis, hátha.
Aztán az utolsó támadás, na, majd ez betalál... bika lesz, meg gól, kupa és elfelejtjük azt a korábbi 20 percet, de nem, a lövés messze fölé ment, a labdaszedőnek külterületen kell majd érte bóklásznia.

Szóval így. Aztán már csak üres tekintettel nézzük, ahogy botorkálnak le a pályáról a kedvenceink.

Ennél gyávább, kiszámíthatatlanabb vég nem is történhetett volna.
Han Solo biztos mellkasához kapott, mikor Daenerys felnyögött fájdalmában. Az ébredő Erő előtt még csak-csak, de azóta meg főleg tilos ezt bárhol is bejátszani, ahol a meglepő fordulatokra akarunk építeni. Tényleg ennyi telik az íróktól? Egy ilyen sablonos, kiszámítható finálé a Sárkányok Anyjának? Tényleg nem következett konkrétan SEMMI azok után, hogy kiderült, Jon Snow Targaryen? Hát akkor minek kellett göngyölgetni a szálat? Innestova Bran is maradhatott volna csak egy srác, aki tolószéket fogott. Röpködött egyet Deres felett a csatában, és kész. Az a Bran, akinek ilyen képessége van, nem kap semmi szerepet egy egész évadon át? Az az Arya, akinek ilyen képessége van, tényleg ilyen fantáziátlanul hajózik ki a sorozatból? Az a Jon Snow, akinek éveken keresztül szurkoltunk, tényleg ilyen kétdimenziós karaktervisszafejlődés jár? Annak a Daenerys Targaryennek, aki a Sárkányok Anyja és Láncok Leverője és Minden Kutya Füle, aki éveken keresztül középpontunkban volt, egészen az utolsó előtti részig, ilyen csúnya, totálisan életidegen és kidolgozatlan pálfordulást és végzetet írnak? Az évadokon át tartó gyönyörűszép karakterfejlődést kukázzák, és behoznak egy hitlermintás ámokfutót a helyére, amivel nincs is baj, de mindezt lerendezték két darab fél epizód alatt. Na, ne már!

Az a sorozat, amelyik a részletgazdag világáról, tűpontos élességéről, tabudöngetéséről és meglepetéseiről híres, tényleg ilyen szánalmasan semmitmondó, összecsapott, elnagyolt finálét kapott? Nem tudok napirendre térni e felett!

Egyetlen, színvonalát mindvégig tartó karakter van ebben az egészben, Tyrion. És őérte érdemes végignézni.
Siralmas, és sírni is fogunk eleget, mert elképesztő ziccer volt.
Persze emellett még mindig sorozattörténelem, és jó pár szuperlatívusz. Elkezdtem nemrég előlről, és patináns, igazán zseniális. Remélem, elfeledjük ezt a csorbát, és nem ez határozza meg majd a sorozatról alkotott képünket, véleményünket.

2019-05-20 16:08:24 radmutant69 #3595

De aztán csak leszúrta a csajt, ugye. Azt ott már nyilván ő se gondolta komolyan, csak magát próbálta győzködni még egy kicsit. Szerintem legalábbis nem volt vele gond, Jon eddig is így viselkedett, szóval nem volt igazán karakteridegen tőle. Szerintem

2019-05-20 13:33:20 Olórin #3594

Ha normálisan ki lett volna dolgozva az utóbbi két évad, akkor ez egy jó befejezés lehetett volna.
Kivéve, hogy sikerült még a végére elbaszni a legegyszerűbb karaktert, Jont is: "jó-jó, minden ok nélkül lemészárolt pár tízezer ártatlan férfit, nőt és gyereket, de, de, de háború volt, meg izé, rossz kedve volt, és hát bírom a punciját, na". Egyszerűen nem akartam elhinni azt a dialógust.

2019-05-20 12:38:46 radmutant69 #3593

Hát, megmondom őszintén, én az előző részek alapján sokkal rosszabbra számítottam. Ez már majdhogynem jó rész volt. Kár, hogy most meg vége lett...

2019-05-20 12:28:17 Ragemarci #3592

Bronn volt mindig a fav. Úgyhogy én elégedett vagyok. A többi apró-cseprő ügy le van ejtve. ;-D

2019-05-20 12:24:58 Ubul #3591

mondjuk megint sok logikátlan dolog volt, pl minek küldték Jont a falhoz újra? Nincs mit már védeni, Nincs Őrség, ami ellen készült azt legyőzték és a vadakkal béke lett

előzmény: mrfaktor (#3588)

2019-05-20 12:03:45 ender1112 #3590

"Megalázó volt nézni..."
Inkább volt nevetséges. Kár, hogy nem fogadták el Sam javaslatát, az lett volna méltó ehhez a bohóckodáshoz :)

előzmény: Rorschach (#3589)

2019-05-20 11:24:31 Rorschach #3589

Párhuzamos univerzumba csöppentem, ahol a koherens történet, jellemek és motivációk nem számítanak. Ez az igazi fantasy, ami tényleg elhiteti veled, hogy másik bolygón vagy. Igazi meta esettanulmány, vagy ha komolyan akarom venni, akkor egy röhejes moslék. Megalázó volt nézni...

2019-05-20 11:24:30 mrfaktor #3588

Nekem is az volt a véleményem, hogy jó volt ez így. Igazából a valóságban is hasonlóan alakulnának a dolgok, a Föld forog tovább. Elképzelésem sincs, hogyan lehetett volna olyan véget keríteni a történetnek, ami teljes egészében megfelel a rajongói elvárásoknak. Szerintem egy csendes, de jó lezárást kapott a sorozat. Egy élmény volt a 8 évad.

2019-05-20 11:05:40 Leo_Stotch #3587

Vége. Szépen búcsúzott ez a sorozat.
Jó volt. Felkerül a polcra.

2019-05-20 09:09:34 Ubul #3586

néztem junkie-n a kommenteket, várható volt hogy megosztó lesz ez is, nem lehet olyan véget írni, ami mindenkinek tetszene.

előzmény: ChrisAdam (#3585)

2019-05-20 07:43:39 ChrisAdam #3585

Meg, bizony. Most már imádkozok a régi és új istenekhez, hogy ne aludjak be a munkahelyen. :)

előzmény: Ubul (#3584)

2019-05-20 07:05:24 Ubul #3584

megnézted reggel?

előzmény: ChrisAdam (#3583)

2019-05-20 05:22:39 ChrisAdam #3583

Hát ez beleállt a földbe, mint a gereblye. Sad reacc only.

2019-05-19 22:47:51 HejjaX #3582

Nem lepődnék meg, ha ez a két kutyaütő a végén a megmaradt sárkányt rakná a vastrónra, mert az milyen eredeti ötlet...

előzmény: Ragemarci (#3580)

2019-05-19 21:06:59 Ubul #3581

max szépíteni tud, de gyanús...

előzmény: ender1112 (#3579)

2019-05-19 20:45:36 Ragemarci #3580

Srácok ezt a részt, legalábbis név szerint, mint HBO hagyomány, ŐK is rendezik. 1-2 jó ötlet ide is elfért, biztos.

2019-05-19 19:15:03 ender1112 #3579

Ígér? A Got már beleállt a földbe, az utolsó résztől sem fog szárnyra kapni :)

előzmény: HejjaX (#3578)

2019-05-19 17:31:56 HejjaX #3578
2019-05-16 10:26:53 szmark #3577

Blackwaternél a Véreb és utána Tyrion is vezetett rohamot a falakon kívül, a fattyak csatájánál pedig Roose Bolton is alapvetően várvédést akart, csak ramsey presztizsből meg elbizakodottságból vonult ki a teljes sereggel. Én csak arra akartam kilyukadni hogy a gotban még egyszer sem volt klasszikus várostrom (max casterly rock). Nekem a csata következetlenségek nem olyan nagy problémák, annak is örülök hogy végre nem úgy érnek véget a csaták ,hogy jön egy lovas megmentő sereg az utolsó pillanatban.
Nekem tetszett, hogy egy sárkány mekkora pusztitást tud végezni, inkább a korábbi évadok hibája, hogy ezt nem mutatták jobban (meerenben pl. 3 sárkány fújt 2 percig egy hajót mire elsüllyedt)

2019-05-15 18:07:53 HejjaX #3576

Ne legyünk ennyire szigorúak. Gyakorlatilag mindegy, milyen taktikával álltak ki Cercei-ék, ha egyszer olyan várfal mögött védekeznek,amit a sárkánytűz kártyavárként omlaszt össze :)

előzmény: Tenebra (#3575)

2019-05-15 09:09:20 Tenebra #3575

Ha már nyolcvanas évek és Ahnold neve is felmerült, akkor megjegyezném, hogy még a Conan, a barbár összecsapásaiban is több taktika volt, mint a Trónok harca 8. évad csatáiban. :D Pl. ebben a híres jelenetben Conanék legalább egy olyan terepen várták be a lovasokat, ahol esélyük sincs a szűk utak miatt. A mostani epizód is nagyon egyszerű lett volna, ha mondjuk nemcsak a falakra, hanem a városba, a Red Keep köré is telepítenek Skorpiókat. Ez egy stratégiai játékokkal játszó ember számára alap. Én legalábbis a StarCraftban és az Age of Empires-ökben megtanultam, hogy lövegtornyot nemcsak a bázis szélére rakunk, hanem bentre is. :'D De hát ezekben a játékokban nem volt Plot Armor sem, meg a gépi ellenfél sem rakta god mode-ba az erősebb speciális egységét. :D

Úgy vélem, ez a sorozat kifordult önmagából, és ez persze nem a taktikai oldal miatt van így (amiatt is, mert az itt említett Blackwater vagy akár Cersei ördögi bosszúja is a 6. évad végén nagyon jól ki voltak találva). Így kell rohamtempóban lezárni egy sorozatot! Csak éppen ez nem tesz jót neki. Ironikus módon még a legellentmondásosabbnak tűnő fő fordulat tűnik a leginkább megalapozottnak. Elvégre ki hitte volna, hogy pl. a rabszolgakereskedőt is átvágó Daenerys majd egy naiv, idealista uralkodó lesz? :D Már Essoson is benne volt a diktátor, amikor a Hárpiák ellen kellett harcolni. De amit az összes többi karakterrel műveltek, az kritikán aluli.

2019-05-15 01:11:57 kwzatz #3574

Szerintem Blackwaternél belülről védekeztek alapvetően íjászokkal, meg köveket dobáltak, csak amikor már a falakat ostromolták, létrákkal feljutottak, és a kapuhoz mentek hogy betörjék, akkor rontottak ki rájuk, legalábbis így rémlik. Az biztos, hogy nem álltak ki libasorban a csata előtt. :D
A Battle of the Bastardsban meg azért volt Ramsay-nek egy sunyi kis terve, hogy Rickonnal odacsalja Jont és a csata elején ki is iktatja a vezért, ami keményen oda tud csapni a morálnak. Davos nélkül ez sikerült is volna.

előzmény: szmark (#3572)

2019-05-15 00:13:02 Olórin #3573

Blackwaterre már nem emlékszem pontosan, a fattyaknál lovasság volt, azzal nehéz is falon belülről védekezni (meg hát ott elbizakodott volt az ellenség, szét akarta zúzni Jonékat).

előzmény: szmark (#3572)

2019-05-14 21:35:52 szmark #3572

a várat a falakon kívül védő védők megoldása a got egyik sajátja volt az elejétől fogva (blackwater, fattyak) jó, hogy jonék a falat nem úgy próbálták védeni a vadaktól, hogy kivonultak elé 50en

2019-05-14 12:19:46 kwzatz #3571

Ha másra nem is jó, mémek szempontjából szuper alapanyag ez a GoT 8. évad. A twitterjük és az aktuális reddit topic is aranybánya. :D
https://pbs.twimg.com/media/D6erC8FWsAEHtQc.jpg

Ez meg a harangokkal az utólsó epizód fényében elég vicces, a 2. évad 9. részéből (Blackwater):
https://www.youtube.com/watch?v=bJkg-p2K3eI

2019-05-14 08:40:59 Rorschach #3570

Még úgy is elég hatásos rész volt, hogy a Mad Queen teljesen megalapozatlan és az írók a seggükből húzták elő bő másfél epizódnyi (!!!) felvezetés után.

Ej be jó lenne, ha nem tizenhárom részben zárnák le a sztorit, hanem mondjuk kétszer ilyen hosszan, mondjuk másfél-két évadnyi előkészítéssel a páli fordulathoz.

Hiába a technikai tökély és a fantasztikus színészi játék, ha az írók lemészárolták az értelmes építkezés koncepcióját. Hiába hatásos, amit látunk, ha az egésznek úgy van csak értelme, ha hozzáképzeljük a jellemfejlődés oroszlánrészét, a bakik felett meg nagyvonalúan szemet húnyunk - hisz arról inkább ne beszéljünk, hogy a "főszereplő meghal, de mégsem" jelenetsor nélkül a Trónok harca nem bír meglenni a nyolcadik évadra, a skorpiók hatékonysága meg úgy hullámzik, hogy nincs az az egyenlet, ami leírná.

All in all meg tudom érteni azt is, akinek tetszett a rész, de az biztos, hogy az a néző más kvalitásaiért nézi a sorozatot. Sokkal inkább meg tudom érteni azt, aki szerint ez egy vállalhatatlan moslék. Persze, hogy az, hiszen félkész, csiszolatlan a teljes finálé. Erre kellett a másfél éves szünet, mi...

2019-05-14 07:54:59 Ubul #3569

Van már előzetes is
A végén a rengeteg emberszámú hadsereggel az élen...az már vicc

2019-05-14 00:14:46 ryood #3568

itt a nagy trónok harca sztorik között csendesen jelzem, hogy megvolt a gomorra négyes évad, és nagyon tetszett. valahogy megint meg tudtak lepni, és egy új hangot megütni. szóval élvezetes, brutális, könyörtelen és kíméletlen (mondjuk ez az összes évadra egyaránt igaz) és kifejezetten tanulságos volt. ha ennyire kreatívak tudnak maradni az írók, nem bánom ha folytatják. azt már ugye lehet tudni, hogy készül egy mozifim Ciro-ról!

a suburra sorozatot látta valaki? vélemény? valamiért olyan gomorra kopptinás szaga van, de hátha tévedek!

2019-05-13 22:36:02 terika #3567

Ezzel össze is foglaltad a részt. :D végső soron, így a vége előtt 2 résszel ideje volt upgradelni a sárkányt is. XD
A 6. részben sztem bármi megtortenhet még, ennyi halál es veszteség után már a nézőnek is mindegy...

előzmény: Ragemarci (#3539)

2019-05-13 20:08:09 ChrisAdam #3566

És abba már ne is menjünk bele, hogy mindezt lezavarhatta volna Daeny kb. a harmadik évad magasságában, mikor a sárkányok elérték a kamaszkort. 3 sárkány, 10 percnyi meló cigiszünettel.
Nem szabad sokat gondolkodni, nem járunk jól. :)

előzmény: Olórin (#3565)

2019-05-13 19:52:02 Olórin #3565

Abba már ne is menjünk bele, hogy eleve szükség se lett volna semmilyen hadseregre - az északiak, dothrakiak és makulátlanok nélkül mi történt volna? Drogonnak kábé hárommal többször kellett volna levegőt vennie, és ennyi (mert a skorpiók hirtelen több tucatjával is teljesen hatástalanok).

előzmény: ChrisAdam (#3564)

2019-05-13 19:32:58 ChrisAdam #3564

most meg kábé a 80-as évek akciófilmjeiben látott bunyók színvonalán vagyunk

Igen, ez megint idő hiányában elmaradt... Daenerys odabökte Szürke Féregnek, hogy "tudod, mikor támadj" és csá. Ennyi volt a nagy taktikázás. Azért ez fájt. Régen mennyi időn keresztül építettek egy csatát, okos párbeszédek, taktikázások, és a többi. De hát mit várunk, az előző rész elején még Deresben zabáltak kávéztak... Minél többet gondolkodok ezen, annál inkább fáj a szívem. Hogy tudták ezt így elhadarni. Elképesztő.

előzmény: Olórin (#3562)

2019-05-13 19:03:41 kwzatz #3563

"Amikor az arany kompánia a FALAKON KÍVÜL állt fel mint a várost az ostrom ellen védő haderő"
Ezt már a múltheti trailerben kiszúrtam, úgy néz ki a 3. rész óta ez a GoT standard. :) Ráadásul ahogy Jamie besétál közöttük! És ehhez neki is és Sandornak is csak egy Assassin's Creedből átemelt köpenyre van szüksége egy éppen ostrom alatt álló vár esetén! És én még azt mondtam, hogy "Arya simán bejuthat"... Nem, bárki bemehet, még master assassinnak sem kell lenni hozzá. :D

előzmény: Olórin (#3562)

2019-05-13 18:47:40 Olórin #3562

"legalább 170 oldal megvolt neki"
Igaz. Mondjuk az még csak a set up:) (Az Arya-Tyrion azért elég cringy még így, meg nem valósult koncepcióként is:))
"Ez azért gondolom főleg a mellékszereplőkre érvényesebb"
Én is ezt mondom kezdettől, hogy a lényegesebb dolgokat szerintem kitalálta előre, a többit meg azoknak megfelelően igazgatja potenciálisan jóval nagyobb esetlegességgel.

A többihez képest talán apróság, de mostanra (ahogy a harmadik részből is látszott) a csaták viszonylag realisztikus taktikai megközelítését végleg lehúzták a vécén. Régen (ld. az első nagyobb ütközetet, a Blackwater Bayt) azért mindkét oldalon voltak tervek, stratégiák, csapdák stb., most meg kábé a 80-as évek akciófilmjeiben látott bunyók színvonalán vagyunk, ahol Schwarzenegger meg az ellenfele feláll egymással szemben, fél percig felváltva ütik egymást, aztán Arnold kicsit nagyobbat sóz oda, és a másik kidől. (Amikor az arany kompánia a FALAKON KÍVÜL állt fel mint a várost az ostrom ellen védő haderő, azonnal ledobta az agyam a gépszíjat.)

előzmény: kwzatz (#3559)

2019-05-13 16:46:43 ChrisAdam #3561

Igen, rá én is tippeltem már. Egy ideig Aryával karöltve, bár utóbbi csúnya lett volna. De mégis, Gendry uralkodásának kezdete is egyfajta happy endet hagyna maga után, ráadásul nagy-nagy hiányt, lévén, hogy a csáveszt kevésbé ismerjük. A probléma az, hogy itt kábé nem megengedett a happy end.

Még mindig fennáll az az őrült fan theory, hogy Jon bánatában megöli magát a sárkánytőrrel, és ő lesz a kövi Éjkirály, Dany az Őrült Király(nő), kezdődik minden előlről. :)

előzmény: Olórin (#3555)

2019-05-13 16:43:15 MicaHiro #3560

Eddig próbáltam mentegetni, most már nincs kedvem.

Dicstelenül ér véget egy legenda.

Azért Kisujj és Varys párbeszédei, Ned lefejezése, Bronn első párbaja, a Blackwater-i csata, a fattyúk összecsapása, Tyrion tárgyalása, Brienne és a Véreb párbaja, az óriások rohama elől sem menekülő éjjeli őrség és még rengeteg jó jelenet és történetszál megmarad emlékeimben örökre.

A végére gondolva meg...hát, majd iszok, vagy valami.

2019-05-13 16:40:42 kwzatz #3559

"A kidolgozott csomópontok megléte nem jelenti azt, hogy tudja azt is, hogy az adott csomópnt hosszát, pláne az oda vezető út hosszát is tudja."
Ez részben igaz, de ezek az "építészek" ezekhez igyekeznek igazítani a történetüket/karaktereket (ráadásul azért a kiadó/szerződés is beleszól sokszor, illetve előre lefektetnek megkötéseket, nem nagyon van lehetőség mondjuk 2000 oldalas könyvekre mert a profitabilitás egyből megy lefelé stb.) Elég összetett kérdés ez. Aki előre tervez és azt mondja, hogy trilógia lesz és kidolgozza a lényeget, annak általában trilógia lesz a végére is, van rá azért sok példa. Persze megesik, hogy hozzádobnak 0. előzménykönyvet, vagy utána írnak egy 2. trilógiát a nagy siker miatt, ez sem ritka. Ha 3 helyett a végén 4 könyv lett volna, valószínűbbnek tartanám, hogy ki volt dolgozva. Azt sem zárnám ki, hogy túl jól fogytak a könyvek, ezért nem volt akadálya, hogy kicsit hosszabb legyen a széria. :)

Olórin:
"de hát akkor tényleg még el se kezdte írni a könyveket" Elkezdeni már mindenképpen elkezdte, mert legalább 170 oldal megvolt neki a levél szerint. A nagy változások ezután jöttek menet közben.

""Megnyit egy csomó szálat, bevezet egy csomó karaktert, aztán visszatekint és kiemeli azt, ami tetszik neki."
Kicsit cinikus hozzáállás, de lehetséges :) Csak szerintem nem Martinnál"
Többek között ő is nyilatkozta ezt (lehet valami youtube videóban láttam), de nem találom hol. Nem cinikus szerintem, sok író valóban így ír. Ez azért gondolom főleg a mellékszereplőkre érvényesebb (akikből ilyen módon lehet éppenséggel főbb szereplő is), de lehetséges az ellenkezője is, hogy egy főszereplő mégsem olyan, amilyennek elképzelte, ezért kikerül idő előtt.

Amúgy ha valakit érdekel részleteiben a téma, én ezt a youtube sorozatot (valójában 2 teljes előadás sorozat) néztem végig Brandon Sandersontól a fantasy/sci-fi írásról, nagyon-nagyon jó. Hihetetlen, hogy ilyenekhez ingyen hozzáfér az ember manapság:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL2FCD81A6FE4280AC

előzmény: BonnyJohnny (#3557)

2019-05-13 16:01:50 Olórin #3558

Ezt olvastam még pár éve, amikor kijött, és nyilván sok minden változott azóta - de hát akkor tényleg még el se kezdte írni a könyveket. Szerintem ennek a vázlatnak a nagyja még az első regénye előtt ment a kukába.
"Megnyit egy csomó szálat, bevezet egy csomó karaktert, aztán visszatekint és kiemeli azt, ami tetszik neki."
Kicsit cinikus hozzáállás, de lehetséges :) Csak szerintem nem Martinnál, én az ő történetszövését mindig is sokkal tudatosabbnak éreztem ennél (vagy csak jobban blöfföl, mint szinte mindenki más...)
A fő problémába amúgy a harmadik könyv után futott bele: eredetileg ott öt évet ugrott volna előre a sztori, de valami olyasmit mondott, hogy nem tudta hitelesen eladni a karakterek tervezett ívét egy ilyen időugrással, ezért inkább úgy döntött, megírja azokat az éveket is - ebből lett a korábbiaknál nyögvenyelősebb, lassabb, elnyújtottabb, elaprózottabb 4-5. könyv.

előzmény: kwzatz (#3556)

2019-05-13 15:59:57 BonnyJohnny #3557

Egyébként amikor elkezdte írni, trilógiának tervezte, aztán 7 könyv lesz belőle. Ha valóban kidolgozod előre a lényeget, ekkorát nehéz tévedni. :D
A kidolgozott csomópontok megléte nem jelenti azt, hogy tudja azt is, hogy az adott csomópnt hosszát, pláne az oda vezető út hosszát is tudja.
...
De, ettől függetlenül azért mondasz valamit... :D

előzmény: kwzatz (#3556)

2019-05-13 15:21:29 kwzatz #3556

Konkrétan írja, hogy nem szereti előre részletesen kidolgozni, mert utána már nincs kedve megírni. Szerintem ezt nem lehet túl sokféleképpen értelmezni. :) Emellett 2 dolog:

Ha folyamatosan logikusan írod a karaktereket és a cselekedeteiket, annak az lesz a következménye, hogy javarészt visszatekintve is logikusak lesznek a korábbi események. (na ez az, ami a sorozatban a 8. évadban ment a kukába) Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ami a 3. könyvben van, azt előre kidolgoztad volna. Szóval egyáltalán nem lehetetlen ez alapján, amit írsz. Csak pont ez a nehézsége, hogy egyszer le kell zárni a történetet, ami így nem könnyű a szerteágazó szálak miatt. Gondolom ezért tart neki tovább minden egyes újabb könyv megírása az előzőnél. Aki előre kidolgozza a leglényegesebb pontokat és a történet végét, annak ez sokkal könnyebb, mert ezek tudatában írja meg a könyveket és sokkal egységesebb lesz az egész.

Másrészt:
"igen, ezt három könyvvel ezelőtt kezdte felépíteni, és két könyvvel ezelőtt volt az az utalás"
Megnyit egy csomó szálat, bevezet egy csomó karaktert, aztán visszatekint és kiemeli azt, ami tetszik neki. Ezekből lesz az "utalás". Aztán néhány karaktert, akivel úgy érzi, hogy lehet még mit kezdeni, továbbír, néhányról megfeledkezik, néhányat megöl, mert nem igazán tud róla érdemben írni, vagy szimplán nem tartja érdekesnek. És ahogy írtam: Az, hogy egy-egy elemről van konkrét ötlete akár több könyvre is, nem jelenti azt, hogy kidolgozta a leglényegesebb pontokat és a végét.

Egyébként amikor elkezdte írni, trilógiának tervezte, aztán 7 könyv lesz belőle. Ha valóban kidolgozod előre a lényeget, ekkorát nehéz tévedni. :D
https://www.businessinsider.com/game-of-thrones-was-supposed-to-be-a-trilogy-2015-2
Nagyon érdekes, hogy milyennek gondolta még az írás kezdetén. (egyébként itt is leírja, hogy "As you know, I don't outline my novels") És persze, vannak elemek, amiket előre tervezett (bár, azokból is sok változott, sokszor óriási mértékben), de ez közel sem kidolgozás.

Olórin, ChrisAdam: Láttam egy videót, amiben azt mondták, hogy az előre kikerült leakek részről részre igazak eddig, és ha ez folytatódik, akkor a következő rész még rosszabb lesz, mint bármi idáig. Azt külön kiemelték, hogy mindenki berosál majd, mikor meglátja ki kerül a trónra és hogy elképzelhetetlenül szörnyű. Nyilván nem néztem meg magát a leaket, de nagyon kíváncsi vagyok. :D

előzmény: Olórin (#3553)

2019-05-13 15:19:50 Olórin #3555

Pedig szerintem is az illene a sorozat szellemiségéhez, amit írsz:
Jelesül, hogy Dany ül a Vastrónra, és kinyír mindenkit (Jont is), aki az útjában áll vagy állhatna.
De az én tippem az, hogy Gendryt ültetik trónra, mert minden más jelölt kifingik (Dany, talán Jon is) vagy elvonul remetének (Jon, miután megölte Danyt). Esetleg nem lesz több nagy királyság, széthullik Westeros és valami új rendszer jön (mondjuk feltalálják a demokráciát :D). Ezzel Dany akarva-akaratlanul is beteljesítené, amit még évadokkal ezelőtt mondott, hogy ti. "break the wheel".

előzmény: ChrisAdam (#3554)

2019-05-13 15:01:32 ChrisAdam #3554

Alapvetően megemlegetem ezt a részt, mert vannak benne olyan jelenetek, ahol tátva maradt a szám. Apró momentumok, amik idézik a régi Trónok harcát. Leteszik a fegyvert, megkondulnak a harangok, Daeny pedig kissé sírva fakad, miközben Tyrion érzi a pusztítás előszelét. Az úgy wow. Aztán a Hegy és a Véreb harca is epikus volt, bár ott már éreztem azt, hogy inkább kiszolgálták a pózőr hatásvadászat régi és új istenét, mint a valamirevaló harcot. De azért ott is meg-megállt a szívem.
Arya minden pillanata aranyat ér, az utolsó jelenet mély lélegzetvétel, nagyon szépre sikeredett.

És persze összességében epikus, látványos és WOW, de... (és ami ez előtt van, az nem számít)
...de megint ott vannak olyan apró kis dolgok, amik nem hagyják békén a csőrömet. Például oké, hogy Daeny a királynő meg az atyaúristen, de Varys ily gyors kinyirbálása az WTF? Mármint egyrészt nem csupán ő bűnhődik az infóért, de ha mégis, ezt miért 10 percben intézik el? Bárcsak ily fénysebességgel száguldana a magyar bürokrácia is. Plusz ott van Jon Snow barátunk, aki némán áll és nézi végig, ahogy szerelmetes barátosnéja komplett megőrül. Hát mi a jó pikula? De tényleg, olyan kínosan össze van cseszerintve ez, hogy ezeken az apróságokon múlik aztán, hogy az amúgy rendesen odabaszkuráló csatajelenetet kevésbé élvezzük. Mint ahogy az is, hogy szélsebesen legyakja Daeny az egész Kompániát plusz a várost egyetlen Drogonnal. Akkor mi tartotta vissza 3 sárkánnyal már a harmadik évadban mondjuk? Most akkor mi is van Jaime-vel? Mik ezek az ide-oda cibálások? Miért kell drámáskodni állandóan? Legalább lett volna ebben is valami fordulat. Nem, Jaime, akinek a LEGJOBB jellemfejlődése volt az évadokban, egy pillanat alatt sutba dobja a józan eszét és visszamegy. Ne, ne már.

Egy pillanat alatt össze tudok szedni egy jobb sztorit.
Daeny mondja Tyrionnak Varys árulása után, hogy náluk van Jaime: Tyrion bemegy, elereszti. Jaime be is megy a várba, Cerseihez még a harcok alatt, majd röpke mozdulattal megöli. Jaime ekkor leveszi a maszkot: Arya van alatta, aki ezzel az egész Lannister-famíliát kitessékeli a másvilágra, ha Tyrion is megkapja az árulónak szánt Dracaryst.

Ennyi.


Ugyanakkor a Daeneryses fejlődéstörténet tetszik.
Bár egy, a könyvből táplálkozó, részletgazdag verzióban az ő drámája is sokkal inkább ki lenne bontva. De viszont az, hogy mindenkit elveszít és tulajdonképp senki nem marad mellette, ez szépen ki van találva (de ugye ezt sem mesélték el mesterien). Érthető is ez a pusztítás: ő már nem fog a Vastrónon ülni, ezt jól tudja. Ez az elkeseredett lépés persze ennek ellenére meglepő, mert ezt nem néztük volna ki a Sárkányok Anyjából. Szóval ő lesz most az első Arya listáján, de nagyon remélem, hogy nem egy olyan befejezést kapunk, ahol sikerül őt megölni, majd Jon a trónra lép és csá. Ez a happy end asztalburígatást okozna.

Viszont felmerül az, hogy tulajdonképpen ebben a "csatában" nem győzött senki. Olyannyira nem, hogy mivel a Lannister házastestvérpár elhunyt, és az ellenség porig rombolta a Királyvárat, nincs alkalmas és elfogadott ember a trónra. Jon Snow sem.
Ám ugyanakkor meg ha mégis a Láncok és Viharok, Sárkányok és Szemöldökök Anyja kerül valamilyen trónra, a történet szépen körbe ér: avagy igazolná azt az évszázados bölcsességet, miszerint hiába a jóság, a hatalom mindenkit éhessé tesz és kegyetlenné. És lehet, hogy ez nem a hatalom, de az oda vezető út. Ez így szép és kerek. De ehhez valami nagyon merészet kell lépniük, ami nem csúszna le olyan édesen a torkunkon.


Hát, kedves írók, csúnyán lelepleződtetek, hogy R. R. Martin szoknyája alól osztottátok az észt.
Most, hogy minap összefutottam a vadember Drogoval, elkezdtem újranézni a sorozatot az első évadtól kezdve: ég és föld. Kidolgozott, részletes, okosak a párbeszédek, a bölcsességek különlegesek, a történetszálak egytől-egyig feszesek és érdekfeszítőek... Ami ebből megmaradt, az a látvány, a rendezés, a színészek, és Ramin Djawadi. Ahogy Martin barátunk eltávolodott, úgy fulladt bele a klisékbe. Csupán fél tucatnyi üde pillanat maradt. Valahol ez végtelenül elszomorít...

2019-05-13 14:56:35 Olórin #3553

"Ez alapján azt mondanám, hogy annyira nem lehetett kidolgozva. :)"
Akkor ez vicces lesz, mert én meg ezt pont annak bizonyítékaként látom, hogy a lényeget (ki hol mikor mit csinál) előre kidolgozta :)
Ld. még: "Sometimes the cool things are very very difficult to write, because they’ve existed in your head for some time and they’re awesome. And then you put them in words and they’re less awesome"
A könyvek olvasójaként is az a tapasztalatom, hogy bőven nem útközben találja ki Martin a fontosabb dolgokat - csomószor volt, hogy történt valami, és azt éreztem: igen, ezt három könyvvel ezelőtt kezdte felépíteni, és két könyvvel ezelőtt volt az az utalás, ami most már visszatekintve értelmet nyer... stb.

előzmény: kwzatz (#3552)

2019-05-13 14:48:29 kwzatz #3552

https://wikiofthrones.com/7228/george-r-r-martin-explains-hes-gardener-architect/

“For me, when I go architect, when I try to outline something, if I’m successful in doing it, it almost feels like I’ve written the book, and now I don’t wanna write the book anymore."
Ez alapján azt mondanám, hogy annyira nem lehetett kidolgozva. :)

Többször olvastam erről a koncepcióról, amiről beszél, bár inkább "explorerként" szokták jellemezni azt, amit ő "gardenernek" hív, végül is mindkettő találó rá. Nyilvánvalóan van sok ötlete, hogy mit szeretne majd megvalósítani, lehet, hogy van a végére is néhány elem mint pl. "Dany megőrül", az is lehet, hogy ezt már az 1. könyv kezdetén tudja, lehet, hogy csak a 3. könyv írása közben jut eszébe, hogy akár ehhez is vezethetne a dolog. Ettől függetlenül ez nagyon messze van attól, amit egy építész csinál, aki kidolgozza az összes fő pontot előre és csak összeköti őket.

Valahogy éreztem ezt korábban is néhány könyv/író esetén (pl. Stephen King), hogy izgalmas, érdekes, aztán valahogy a végére olykor szétesik/nem áll össze a dolog, na az ilyenkor történik, amikor a gardener nem jön ki jól a mesélésből. :) Én személy szerint egyre inkább úgy érzem, hogy nagyon jót tesz a történeteknek, ha erősen ki vannak dolgozva azok a fő pontok, sokkal koherensebb a sztori.

előzmény: Olórin (#3551)

2019-05-13 14:19:48 Olórin #3551

"ő maga mondta, hogy nem olyan alkotó, aki előre kigondolja a történet fő pontjait, illetve végét"
Tényleg? Van erre forrás? Mert nekem ennek az ellenkezője rémlik. Azt tudom, hogy a történet FOLYÁSÁN folyton alakít (és bővít), de a karakterívek és végpontok előre le voltak fektetve - szóval az adott, hogy mi hová fut ki, csak az odavezető úton végez állandó finom(és durva)hangolásokat.
Nem érzem, hogy a beszúrt cikk ennek ill. a Martin anyagához való ragaszkodásnak ellentmondana, abból csak annyi derül ki, hogy egyszerűsítenek a történeten, pl. kihagynak mellékkaraktereket- és szálakat (mint a feltámasztott Catelyn).

előzmény: kwzatz (#3550)

2019-05-13 14:07:49 kwzatz #3550

"Nem nekik kell kitalálni a történet végét."
Ha most kapnak egy olyan infót, hogy Arya megöli a Night Kinget, vagy hogy Dany megőrülés ennyi, az nálam még mindig azt jelenti, hogy nekik kell kitalálni a történet végét, de nézőpont kérdése. Lehet ezt jól is csinálni, meg lehet úgy is, ahogy a 3. részben, meg ebben a mostaniban láttuk. :) Nem tudni, mi állt pontosan rendelkezésükre.

Martinnak nem volt elég rá 8 év, hogy megírja a következő könyvet. Rendszeresen újraírja, újragondolja, ő maga mondta, hogy nem olyan alkotó, aki előre kigondolja a történet fő pontjait, illetve végét. Egyszerűen úgy ír, hogy hagyja a karaktereket életre kelni, és ez alakítja a sztorit. Na most ennyi szereplővel és ilyen szerteágazó történettel ezt neki is nagyon nehéz lesz normálisan befejezni. Tehát valószínűleg még ő maga sem tudja egészen pontosan, mi lesz az utolsó könyvben (azért az utolsó előtti már remélhetőleg okés :D), még akkor sem, ha mostanra a lényeg már világos neki.

Ez alapján meg még abban sem vagyok biztos, hogy az általa javasolt "plot pontok sorozatát" követnék:
https://www.express.co.uk/entertainment/books/1123230/Game-of-Thrones-George-RR-Martin-HBO-ending-books-change-differences-Iron-Throne-die

Ez is érződik a 8. évadon:
"You get totally extraneous things like the studio or the network weighing in, and they have some particular thing that has nothing to do with story, but relates to 'Well this character has a very high Q Rating so let's give him a lot more stuff to do."

előzmény: Olórin (#3547)

2019-05-13 14:03:07 Ragemarci #3549

Igen, valahol olvastam is, hogy ki marad meg a végére, ezek már le voltak jegyzetelve elég régóta.

előzmény: Olórin (#3547)

2019-05-13 13:39:34 Leo_Stotch #3548

Világos volt, hogy így értetted ;)

előzmény: kwzatz (#3546)

2019-05-13 13:39:01 Olórin #3547

Nem nekik kell kitalálni a történet végét. Tuti, hogy Martin vázlataiból dolgoznak, és a fő dolgok a könyvben is ugyanígy történnek majd. Csak régebben teljesen kibontott sztori alapján végezték az adaptációt (1000 oldal/évad, sőt, ugye a harmadik könyvet KÉT évadban dolgozták fel, ami a mostani kapkodáshoz-sietséghez képest iszonyú kontraszt), most meg csak plot pointok sorozata áll rendelkezésükre - és sajnos ezeknek az összekötése nem megy nekik valami jól.

előzmény: kwzatz (#3546)

2019-05-13 13:35:26 kwzatz #3546

De ki miatt lett 7 részes a 7. évad és 6 részes a 8. évad? A nézettség folyamatosan nőtt, szerintem ha a készítők akarták volna, lehetett volna ebből még 1-2 évad. Nem hiszem, hogy az HBO nemet mondott volna rá. Egyébként hosszabbak a részek, szóval játékidő alapján inkább 7-8 rész ez egyébként. Egyszerűen ennyire telt tőlük alapanyag nélkül.

"“From the beginning we’ve wanted to tell a 70-hour movie. It will turn out to be a 73-hour movie, but it’s stayed relatively the same of having the beginning, middle and now we’re coming to the end. It would have been really tough if we lost any core cast members along the way, I’m very happy we’ve kept everyone and we get to finish it the way we want to.” Ez is azt igazolja, hogy így tervezték, semmiféle megkötésük nem volt. Más lenne, ha ugyanaz történt volna, mint néhány sorozat esetén, hogy esett a nézettség és ezért 1 évad maradt a készítőknek a befejezésre, de látszólag erről a GoT esetében szó sincs.

Amiért nem hibáztatom őket: Amikor elkezdték az egészet, azt hitték, hogy Martin befejezi a könyveket, nem gondolták, hogy nekik kell kitalálni a történet végét.

Leo_Stotch: Kínomban nevettem, mert annyira rossz és fájdalmasan logikátlan volt ismét.

előzmény: radmutant69 (#3544)

2019-05-13 13:29:35 Leo_Stotch #3545

Nem tudom mi lesz az utolsó részben, de visszatekintve, egyben a nyolc évadra, teljes megelégedettség tölt el, hogy láthattam, átélhettem ezt az egészet.
És egyszer sem nevettem a rész közben, lehet velem van a baj, pedig jó humorú embernek tartom magam. :)

2019-05-13 13:15:22 radmutant69 #3544

Én nem varrnám ezt az egészet kizárólag az írók nyakába. Egyszerűen túl kevés ez a hat rész arra, hogy elmeséljenek egy sztorit, ami kb. két teljes évadba férne bele, ha rendesen kifejtenének minden történést. Mondjuk ettől függetlenül próbálhatnának valami életszerű magyarázatot adni a karakterek hülye döntéseire, de így egy résszel az egész cucc vége előtt tulajdonképpen már mindegy. El lett ez sietve, de nagyon.

2019-05-13 12:49:54 kwzatz #3543

Ugyanezt mondtam a rész közben. :D
Ahogy találgattak az emberek a trailer alapján, hogy "páncélt készítettek Drogonnak" meg hasonlók és közben meg: Ah, semmi, egyszerűen kikerül mindent és gyakorlatilag a teljes ellenséges sereget megsemmisíti egyedül. A legutóbbi részben még visszavonult, most meg egyedül kezdeményezi a csatát egy teljes skorpiókkal felszerelt flotta ellen. (akik valamiért nem igazán használják a fegyvereiket)
Szörnyű epizód volt megint. A történetnek, a karakterek cselekedeteinek egyszerűen semmi értelme, csak rombolás, pusztítás, dollármilliók a CGI-ra. Sok helyen felnevettem, nem hinném, hogy ez volt a készítők célja. Tökéletesen ugyanolyan érzés volt nézni, mint egy Michael Bay filmet. Game of Transformers.

A Star Wars rajongóknak meg előre is jó szórakozást kívánok a következő trilógiához, ezzel a két íróval a fedélzeten biztosan remekművek lesznek. :D

előzmény: Ragemarci (#3539)

2019-05-13 12:37:54 Olórin #3542

Igen, ennek kurva nagyot kellett volna ütnie, de ez a sorozat sajnos már nem az, ami egykor volt, hiányzik a történtek aprólékos, hiteles felvezetése.
Ugyanitt: amióta az epizód véget ért, azokon a szerencsétleneken röhögök, akik anno Daenyeris után nevezték el a gyereküket.

előzmény: Ragemarci (#3541)

2019-05-13 11:29:28 Ragemarci #3541

Deny víziója, hogy sétál Királyvár romjai alatt, hamuba. Ezt megcsinálták és baszó ötlet, csak hát mostanra már szétzúzták annyira a sorozatot, hogy ez így nálam nem lett hidegrázóan sokkoló De jobb ötlet ez így nyilván, mint a Mások vonal lezárása volt. Viszont ez a rész sem kellően összeszedett valljuk meg

2019-05-13 11:25:04 Leo_Stotch #3540

Tévésorozatban ilyen részt nem hittem, hogy valaha is látni fogok.
Persze nem tökéletes, de az biztos, hogy míg élek, nem feledem. Jövő héten, hétfő reggel véget ér ez az utazás...