Tévésorozatok 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-18 09:36:46 oscarmániás #3992

Eddig az első három részt láttam. Nekem bejött, bírtam, a zenéje meg veszélyes "hangtapadást" okoz :)

előzmény: Ubul (#3991)

2021-10-18 09:11:54 Ubul #3991

Russian Doll S01

Még 19-ben jelent meg a sorozat első évada, azóta is bevan jelentve a második, de még semmi hír róla. Ettől függetlenül senkit se tántorítson el ez, aki szereti a napújraéledős műveket, mert egész korrekt sorozat lett a Russian Doll, még ha rengeteg kérdést fel is vetett és valahogy nem sikerült neki mindent megmagyaráznia, bár , mint egy matrjoska baba, itt is egyre több réteg kerül mutatásra, és a közel lezárt vég azért eléggé sokértelművé is teszi, ki mit lát bele.

Ettől függetlenül azért én is elbeszélgetnék a sorozatról azokkal, akik már látták, ki hogyan értelmezte a látottakat.

A sorozat műfaja dráma-vígjáték szerű, először inkább vígjáték, majd a 6. résztől egyre jobban átmegy a komor drámába, ami nálam százszorta jobban bejött, mint a vicceskedő énje (mégha megmosolyogtató volt sok pillanata)

8 rész, egyenként közel 27-30 percesek, szóval kb netflix szinten 4 részes sorozatnak lehetne betudni, akinek van ennyi ideje, és szereti a fenti műfajú műveket, simán bejöhet neki, és akár még tudnánk is róla beszélni

2021-10-16 10:03:03 Ubul #3990

nálam fordítva volt, ezt láttam először 1 hete, majd emiatt megnéztem az Élősködőket.
Az biztos ,hogy a Squid Game nézette magát nálam, pedig az első rész után gondolkodtam, hogy kell -e ez nekem, eléggé lassan csordogált.
Aztán 3. résztől beindult, és nem volt megállás, egészen az utolsó részig, ahol azért eléggé leromboltak jópár dolgot, amit előtte felépítettek (mint írtam, számomra)
De nem tudok rá haragudni, ha az élmény miatt, és hogy mennyire nézette magát nálam, simán egy 10/8, amúgy max járna neki, ha az utolsó rész nem így lett volna.

előzmény: agymosott09 (#3989)

2021-10-16 08:26:32 agymosott09 #3989

Squid Game 1. évad

Furcsállom, hogy itt még senki nem írt erről az agyonbeszélt sorozatról, egyben elismerésem a KT-közösségnek ugyanemiatt :D

Szóval, az alapötlet eléggé egyedi és érdekes, ígéretesen indul a sorozat, nagyszerű a látványvilág is, és ezek miatt az ember nem akarja észrevenni a baljós jeleket. Azt talán nem spoiler, hogy itt az alapsztori az, hogy egzisztenciális problémákkal küszködő emberek gyerekjátékokat játszanak életre-halálra egy titkos szervezet szervezésében, a nyeremény pedig egy nagy rakás pénz. Ez magában hordozza a lehetőségét egy csomó társadalomkritikának és az egész egy groteszk, brutális, ám ugyanakkor jópofa szatírának tűnik, ami nem szánt ugyan túlságosan mélyen, ám maguk a játékok a maguk kegyetlenségében eléggé szórakoztatóak.

Ez az izgalom pont az évad feléig tart, akkor jön a legunalmasabb és bénább játék, és a sorozat megpróbál mélyebb és érzelmesebb lenni, de ez baromira nem áll jól neki, és itt kezd kiütközni a tipikus dél-koreai elbaszottság, az, hogy képtelenek igazi, valódi mondanivalóval előállni, és a formai bravúrokon kívül csak visszataszító ripacskodásra és eltúlzott nagyívű melodramatikuskodásra futja. Kb. egy az egyben ugyanaz a helyzet, mint az Élősködőkkel, nem véletlen, hogy ez is, meg az is roppant sikeres. Szóval ajánlom mindazoknak, akik szerint az valami fenomenális alkotás, mert nekik ez is tetszeni fog jó eséllyel, hacsak a nyárspolgári énjük nem tör ki rajtuk, és nem lázadnak fel a brutalitás ellen.

5/10

2021-10-14 18:41:09 DevilTakeU #3988

Gyilkosság /The Killing/ 3. évad

Lazy writing.

Legnagyobb sajnálatomra a lusta írás,vagy ha úgy tetszik,megúszós megoldás kifejezés ebben az évadban részről részre konstans a fejemben kellett hogy dübörögjön,a 6-8 évvel ezelőtti kommenteket olvasgatva talán nem is alaptalanul. Sőt,ha őszinte akarok lenni,egy-két kulcsjelenetnél szó szerint a fejemet fogtam (nagyokat anyázva) hitetlenkedve,ami pedig a nagy megfejtést illeti,az alkotók fantáziatlanságát "dicséri" hogy a kedvesem által a legelső epizódban meglátott mindigrosszarc színészre tett "tutira ő lesz a tettes" megállapítása csont nélkül bejött. Tizenkét epizóddal később. Úgy,hogy a színész annak idején az ominózus utolsó rész felvétele előtt egy héttel tudta meg,hogy hát ő bizony gyilkos lesz. Szép.

Bár a négy évad közül stílusra,jellegre,hangulatra messze ez hasonlít legjobban az egyik kedvenc filmemre, a Hetedikre,én valahogy mégsem tudtam teljes mértékben azonosulni sem a történettel, sem a szereplőkkel,nyilván nyomozóink,a változatlanul remek Enos-Kinnaman kettős kivételével. Maga az ábrázolt miliő kőkemény,még képernyőn keresztül is több mint megrázó,sokakat padlóra küldhet,szóval csak óvatosan a megtekintéssel. Még azt is érheti meglepetés aki túl van az első két évadon,a gyártó cég ugyanis 26 rész után kaszálta a sorozatot,és csupán a Netflix közreműködésével folytatódhatott a Linden-Holder duó története - márpedig ahol Netflix van,ott a nézők hatványozottan kapnak mindenből, legyen az szex,vér,erőszak,gyilkosság.

Seattle még mindig lepukkant hely,az eső vagy esik,vagy szakad,a koszos,vészjósló sikátorokban,hidak alatt,elhagyatott lépcsőházakban vagy környékükön élő létező tizenéves kislányok és kamaszfiúk árulják magukat az utcán némi étel reményében,esetleg az esti sorshúzásra várnak egy kenetteljes tiszteletes menedékházában,hogy aztán a szerencsés kiválasztottaknak legalább aznap éjjelre legyen alvóhelye. Kilátástalanság a köbön,a gyermekpornó,a kiszolgáltatottság és a felelősségteljes nevelésre tökéletesen alkalmatlan szülők (?) árnyékában csak az álmodozás marad - kinek Los Angeles,kinek csupán egy normális(abb) élet reménye egy totálisan szétcsúszott drogos srác oldalán. Közöttük vadászik valaki, kíméletlenül, kegyetlenül, ki tudja mióta már,az első epizód végén ugyanis Linden egy 3 évvel korábban elkövetett gyilkossághoz felbukkant,új nyomot követve egy városszéli, ködfelhőbe burkolózott tóban 17, jóideje oszladozó (kislány)hullát talál. Mondtam,Netflix. Emellé a szál mellé párhuzamosan megkapjuk a felesége meggyilkolásáért szintén 3 éve elítélt,az utolsó pár napját siralomházban töltő Ray Seward (Peter Sarsgaard pazar,de helyenként túltolt,és sajnos következetlen karaktere) szálát is,ráadásul a fogvatartóival,és a családjával együtt. Teljesen felesleges,sehová sem kifutó szösszenet ez,"csupán" Linden karakterét árnyaló vonal,az első pár,feszült érdeklődéssel követett jelenet után már csak tekertem. Fárasztó,unalmas,érdektelen.

Kinnaman még mindig baromira jó,maga a halállaza karaktere a telitalálat,Enos mellette néha szigorú anyuka,néha vihogó kiscsaj,de szinte mindig felszabadult,ami az ő esetében ritkaság. Ha arról van szó,az egyik pillanatban gond nélkül elküldik egymást a p*csába,hogy aztán pár másodperccel később már tarhálják a másikat cigiért. Baromira jó nézni a kettősüket,még úgy is,hogy a tragédia és balszerencse gyakorlatilag beléjük van kódolva (ti. gyakorlatilag mindent és mindenkit tönkretesznek maguk körül). Mindketten megkapták a készítőktől a maguk nagyjelenetit,nem tagadom,a Holderes Kérlek ne nyisd ki a csomagtartót! résznél már előre remegtem és záporoztak a könnyeim,az egyik legmegrázóbb sorozatjelenet evör,szóval mint hatásmechanizmus, azért nálam is működtek az események,nyilván nem vagyok egy érzéketlen fatuskó,csak valahogy más az amikor lerí valamiről az alkotói szándék (na itt most tutira sírni fogtok kiskrambók!),vagy csak úgy magától megtörténik a csoda.

Sajnálom,bakancslistás sorozat volt,az egyik utolsó nagy (még hátravan egy The Shield,egy Breaking Bad,egy Sopranos,egy Kemény motorosok,egy Sírhant Művek..),talán ha akkor,10 évvel ezelőtt nézem, mondjuk hetiben,megy is az all time kedvencek közé,így viszont inkább elmentünk egymás mellett, a kiváló karakterépítés(ek) ellenére ma már egyszerűen kevésnek éreztem,érzem. Kár.


6.5/10

2021-10-14 17:01:10 DevilTakeU #3987

Na akkor már megérte,jó "szórakozást" a darához. :)

A harmadik évados megmenekülés kicsit nekem is zavaros,pedig utána olvastam,Fox,AMC,Netflix,passz,nem látom át a viszonyokat,a negyedik viszont tisztán Netflix,6 epizód,viszont nem 43,hanem 55-60 perces részek.

Lement mind,még emésztem.

előzmény: Ubul (#3986)

2021-10-14 08:07:15 Ubul #3986

igen, junkie-n követtem anno az eseményeket, csak most hirtelen nem tudom, amc támasztotta fel újra 3. évadra, aztán a netflix?
nekem a 3. évad jobban ütött valamiért amúgy, főleg hogy azért az egész 4 évad mennyire átívelős lett, hiába az új esetek (nem is nagyon szeretem az epizódikus sorozatokat, kivétel volt ebből House)

meghoztad a kedvem, hogy újra nézzem :D

amúgy Kinnamantól azóta is várnék hasonló szerepet, ott kedveltem meg nagyon, de azért nagyon emlékezetes szereplései nem igazán voltak azóta se. (inkább csak a korrekt színvonalon mozog)

előzmény: DevilTakeU (#3985)

2021-10-13 20:50:28 DevilTakeU #3985

Köszi az ajánlást,már a harmadik évad negyedik része pörög. :) Mindenképpen végignézem,aztán lehet hogy rápillantok a dán eredetire is,bár annak teljesen más a dinamikája,2x13 rész helyett az első évad 20 részes,a második meg azt hiszem 10.

Igen,pont erre utaltam én is,anno heti nézésben tutira felrobbantam volna,sőt,még az évadok közti várakozás miatt is,ám így egyben addig tolom,míg be nem ájulok. :P Érdekesség,hogy a 2. évad után az AMC kaszálta,ám végül megmenekült,2x is. A kritikusok nagyon utálták,és sajnos kint folyamatosan esett a nézettsége. Enos remek,de Kinnaman a nagy meglepetés,amennyire eszköztelen a játéka szinte minden filmjében,itt annyira izgága és túlmozgásos,imádom. A szövege meg haláli.

előzmény: Ubul (#3984)

2021-10-13 18:13:46 Ubul #3984

a maradék két évadot pótold még, mert egy-egy évadban tök jól működtek véleményem szerint a történetek, az első két évad tényleg kicsit elhúzott lett, anno, mikor ment az első évad, végignéztem, de aztán el is maradtam (akkor még ugye hetiben ment, nem úgy mint manapság a sorozatok egy része :D)

előzmény: DevilTakeU (#3983)

2021-10-13 17:42:20 DevilTakeU #3983

Gyilkosság /The Killing/ 1-2. évad


Az amerikai The Killing a nagysikerű dán Forbrydelsen licensze alapján készült,négy évados krimi,az eredeti kreátor Veena Sud mellett olyan írókkal mint Sean Whitesell,Nic Pizzolato,valamint olyan rendezőkkel mint Patty Jenkins,Agnieszka Holland,Brad Anderson,Keith Gordon,vagy éppen Jonathan Demme. Adva van Seattle,a hétből hat és fél napon át szakadó eső,két frissen összekerülő (telitalálat) nyomozó,Linden és Holder,azaz Mireille Enos és Joel Kinnaman,előbbi egy egyedülálló, költözésre és az esküvőjére készülő anya egy kamaszfiúval,utóbbi egy exdrogos beépített rendőr,aki öltönyt még hírből sem ismer,viszont nem rest a vihogó tinilányokat (saját) spanglival kínálni némi infóért cserébe - és egy gyilkosság. Huszonhat rész,huszonhat nap,két évad,egy ügy,és a nagy kérdés: ki ölte meg Laura Palmer-t Rosie Larsen-t?

Mindenekelőtt két dolgot nem árt tudni. Először is: a The Killing lassú. Másodszor: a The Killing baromira lassú. Nem viccelek,masszívan végig kell s*ggelni a részeket,sajnos menet közben nem is egy fillert kapunk,a 11.-ben például mindent és mindenki mást nélkülözve a két főszereplőnk egy - mondjuk úgy,eseménydús - napját látjuk csupán. Így hogy túl vagyok rajta,azt mondom megérte, de nem tagadom, rettenetesen nehéz,tömény,annyi karaktert és szálat mozgat,ami óhatatlanul is folyton ki tudja rántani az embert a kellő ráhangolódásból (én már csak emiatt is tanácsolnám a darálást). Mondjuk egy izgalmas nyomozós-üldözős rész kellős közepén beüt egy 5 perces családi gyászolás,majd jön szintén 5 percnyi politikai adok-kapok,mit mondjak, ezek után marha nehéz a visszazökkenés,és ez a jelenség gyakorlatilag konstans. A kamera nem finomkodik,mutat mindent - a gond az,hogy ez a minden baromira sok. Még majdhogynem maga a nyomozás (ti. rohangálás egyik helyről a másikra) a legmellékesebb,szinte minden másra több idő jut: magánéleti problémák (gyakorlatilag mindenkinél), harag, vádaskodás,összecsiszolódás,masszív családi gyász,munkahelyi gondok,belebegtetett alvilági szál,a gyanúsítottak múltja-jelene,sehová sem futó FBI szál, titkok,ármányok,és ezek mellé még politikai cselszövések garmadája is... mint egy királydráma,de komolyan.

Említettem már,de nem árt megismételni: az első évad befejezése nem zárja le az eseményeket,csupán a második végén kerül pont az ügyre,ezért is a duplakritika (emlékszem,anno felrobbant az internet a készítők nem túl elegáns húzása miatt,szerencsére ma már fellelhető az összes évad akár még szinronosan is,bár én úgy nem ajánlom,nagyon sokat elvesz a karakterek éléből). Ha mindenképpen definiálnom kellene a stílust,az valahogy úgy nézne ki,hogy némi Twin Peaks,csipetnyi Hetedik,egy kevés The Wire/The Wings,szorozva némi Dallasos beütéssel,főleg mivel a sztori végére már úgy járkálnak át egymáshoz a szereplők korra,nemre,társadalmi rangra tekintet nélkül,mintha az egész eseménysor csupán egy lakótömbbön belül játszódna,az meg külön aranyos hogy gyakorlatilag mindenki telefonszáma megvan mindenkinek. Most persze úgy tűnhet hogy direkt cikizem a szériát,erről nyilván szó sincs,de azért az írók igazán megemberelhették volna magukat,olyan kitételek után mint "hú emberek,ez a világ egyik legjobb sorozata; ennél jobb sorozatot még életemben nem láttam; ez a sorozat mindenkinek kötelező" stb.,azért sokkal nagyobb durranásra számítottam. Nem rossz,de őszintén szólva két szereplő szálát a felétől már csak áttekertem (addigra bőven átjött az alkotói szándék,a sulykolást viszont nem szeretem),a befejezésen pedig nem tudtam meglepődni,mert a két tippemből az egyik jött be igaz,"társra" nem számítottam. Tény hogy Rosie videója megható volt,kicsit el is érzékenyültem,szóval megbánásról szó sincs,szívem szerint sok emberrel megnézetném ugyan,de nagyon nem való mindenkinek. Ez az egész így ahogy van,13 részben időtlen klasszikus lehetett volna - 9 részben meg talán tényleg a number 1.

7.5/10

2021-10-13 09:19:07 kaamir #3982

Ted Lasso

Dicshimnuszok és díjeső ide vagy oda, én ezt 4 rész után kaszáltam. Ennek egy fő oka van: Ted Lasso. Sajnos engem mérhetetlenül irritált ez a bárgyú mosolybáró, ez a két lábon járó pozitív hozzáállás, ez a bajszos Szíves Bocs.

Az egész sorozat kínosan próbál feel good lenni, miközben a főhősének semmilyen mélységet nem ad, a konfliktusait pedig a legegyszerűbb és legrózsaszínűbb módon oldja fel. A humora is kihagyott ziccer: ennél sokkal-sokkal több lenne a focihoz egyáltalán nem értő fociedző alaphelyzetben.

A két női mellékszereplő ragyogó, de a focisták pl. borzalmasan sablonosak (Brett Goldstein olyan mű, mintha a FIFA 21-ből lépett volna ki), Higgins karaktere pedig egy '80-as években készült magyar bohózatban talán elment volna.

2021-10-09 19:50:00 DevilTakeU #3981

A gesztenyeember /Netflix,6 részes dán minisorozat


A skandináv krimik kedvelőinek csupán annyit,hogy Søren Sveistrup - gondolom már huppannak is a TV elé egy laza,majd' hat órányi borzongásra. Nagyon helyes,jó szórakozást!

Szóval igen,a Gesztenyeember a The Killing eredetije,a zseniális Forbrydelsen írójának a regénye alapján készült,kellemesen hátborzongatósra sikerült,ráadásként viszonylag korrekt magyar szinkronnal megtámogatott sorozatgyilkosos thriller,amit a műfaj szerelmeseinek is,a műfajjal csupán távolabbról kacérkodóknak is csak ajánlani tudok. A néhány krimialapvetésként használt toposzt sem nélkülöző történet pár mondatban: az éppen váltani akaró (!) nyomozónő még mintegy búcsúzóul egy brutális utolsó (!) gyilkossági ügyet kap,na meg mellé egy vadonatúj társat (!) egy Europol ügynök személyében. Ismerős? A tetthelyek mindegyikén a különös kegyetlenséggel meggyilkolt,majd brutálisan csonkolt családanyák tetemei mellett egy-egy gesztenyefigura az összekötő kapocs. Persze nem skandináv krimiről beszélnénk,ha a nyomozás mellett nem lenne legalább ugyanannyira hangsúlyos a magánéleti, illetve a politikai vonal,utóbbit Rosa Hartung családügyi képviselőnő szála jelenti,aki egy hosszabb kényszerpihenő után most tér vissza a hivatalába, ugyanis egy évvel korábban a kislányát elrabolták,majd meggyilkolták. Üröm az örömben,hogy a tettest elkapták,aki aztán részletes beismerő vallomást is tett. A probléma,egyben az összefüggés a jelenlegi helyzettel kapcsolatban onnan indul,hogy a mostani bűntények gesztenyefigurái a kislány ujjlenyomataival vannak tele...

Az IMDb-n 8 ponton áll ez a dán mini,és ezt maximálisan meg is értem,el is fogadom,alá is támasztom. A nyomozók nyomoznak,valóban megvan a folyamat,ahogyan eljutnak A-ból B-be,különösen tetszett hogy vééégre kommunikálnak egymással az ügyosztályon,azaz a kezdeti összerázódás után kb. mindenki mindenkivel megosztja az infókat,nem egy ember viszi végig az ügyet hanem többeknek is akadnak ötletei,a főszereplők magánügyeit is megkapjuk ugyan,de csak szőrmentén,semmi felesleges drámázás nincs (talán egy kivétellel),mondom,ha valaki látott már akár egy Wallander epizódot,akár egy Q ügyosztály filmet,az tökéletesen be tudja magának lőni a stílust,max. az arányok mások,lévén nem másfél óra,hanem 6x50+ perc a teljes etap. A mini fényképezése nagyon szép,hál'istennek nincs rángatózó kamera,a zene egyáltalán nem hivalkodó,a stáblista alatti muzsika viszont majdhogynem hipnotikus erejű. A színészek kiválóak,nem szeretnék külön kiemelni senkit,de mondjuk a Fácángyilkosok után jó volt ismét egy alkotásban látni a Danica Curcic,és a most futó 007-es kaland "őrült tudósát" is alakító David Dencik duóját (Mikkel Boe Følsgaard pedig a Nyomtalanulban volt Uffe).

Pár negatívum: a befejezés sokaknak túl hálivúdi lehet talán,de bevallom,az én lelkemnek kellett. Nem hibátlan,viszont jóleső. Négy résznek jobban örültem volna,sajnos az 5. etap első fele - még ha "kell" is a későbbiekhez - időhúzás,illetve a rész végén kiderül ami kiderül - hogy utána még majd' 50 percnyi legyen a szokásos foglyul ejtős-megmagyarázós-kiszabadulós stb. végkifejlet,ezt sajnos soknak éreztem.

Sebaj,ennél nagyobb gondunk sose legyen,tényleg csak ajánlani tudom ezt a remek,dán gyöngyszemet (aztán meg a Forbrydelsen-t),miközben sajog a szívem hogy mi mi az istenért nem tudunk tető alá hozni hosszú-hosszú évek óta még csak hasonlót sem.

8/10

2021-10-01 12:26:03 Prüstü #3980

https://24.hu/kultura/2021/10/01/tevesorozat-keszul-trainspotting-begbie-irvine-welsh-robert-carlyle/
Bízzunk benne, hogy ennek hatására lefordítják a Blade Artist-t és a Dead Men's Trouserest, hogy teljes legyen a Mark Renton Univerzum kollekcióm.

2021-09-27 10:32:41 Ubul #3979

Midnight Mass S01

csalóka, mert csak az első rész, és a 2. rész elején vagyok túl tegnap óta, de ennyire vontatott , unalmas sorozatot nem is értem, hogy sikerült Mike Flanagannak letennie az asztalra (mint írtam, eddigi részek alapján)
Minimális feszültségkeltés, jumpscare még annyira se (pedig ő azért tudott ijesztgetni), alig haladt a történet 80 percen keresztül valahová, de talán ha a fő szálat nézzük, 1, max 2 nap telt el. eltekintve a 4 éves ugrástól most

Csalódás, nem is tudom, hogy végig nézzem, már a Bly Manorba se kezdtem bele, de az valószínűleg még mindig a jobbik kategória tőle.

2021-09-19 11:24:50 Dió #3978

KATLA, első évad

Baltasar Kormákur, aki íróként, rendezőként és producerként is jegyzi ezt az izlandi sorozatot, szívét-lelkét beletette a Katlába. A történet egy izlandi vulkánkitörésre fókuszál, először csak a helyi következményeit bemutatva, majd egy adag elegáns misztikummal is teleszórva azt, ahogyan a kitörés egyre több megmagyarázhatatlan eseményt hoz be. A látvány erős, és a helyi kisváros, Vík hamu alá temétese szerintem különösen jól sikerült (bár hozzám eleve közel áll, mert többször is voltam ott). A svéd és izlandi színészek jók, a természetfeletti vonal nagyon parás, ugyanakkor nincs túlmagyarázva, a jól megírt karaktereknek hála pedig dráma is bőven jut bele. A történet erőssége viszont egyértelműen az egyes epizódok befejezése, ami olyan pofátlan cliffhangerekkel és brutális fordulatokkal van rendre teleszórva, hogy aki ezt nem binge-watcholja végig, azelőtt emelem kalapom. Lehet voltak benne gyengébb dolgok is, de egyelőre nekem nem tűntek fel, mert engem ez maga alá temetett, mint a Katlából alászálló hamu. Ez nagyon is Kormákur jobban sikerült darabjai közé tartozik, much recommended.

2021-09-15 09:50:02 Ubul #3977

Brand New Cherry Flavor S1 (de lehet mini):

huh, érdekes kis trip volt, sorozatokhoz nem feltétlen megszokott eléggé elborult és véresebb jelenetekkel. 8 rész, elvileg mini, viszont nagyon látszik, hogy valaki(k) folytatásra játszanak. Vagy a netflix nem bízott benne, vagy nem tudom, de ennyire "nyitva" hagyni a végét vétek. És elvileg csak a könyv(k) 30%-át dolgozták fel, szóval lenne még mit, meg magyarázgatni se ártott volna, simán kitolhatták volna 8 helyett 10 részre, elfért volna, lett volna mivel kitölteni a részeket.

Tetszett a sok Mulholland Drive, Lost Highway kikacsintás, itt főleg össze is szedik őket, spoiler, aki még nem látta: katt

Én bízok benne, hogy folytatni fogják, van hova, és van mit. Hátha a kicsit botladozó szinészi játék is feszesebb, biztosabb lesz.

2021-08-29 13:49:52 The Cortez #3976

Baby 1-2. évad

Botrányosnak szánt tinisorozat a Netflixtől, egyenesen Olaszból. A sztori középpontjában egy elit gimnázium egyenruhás fiataljai állnak, akik a felnőttek képmutatásának, valamint a hagyományos értékekből való kiábrándulásnak hatására csapnak gengszterkedésbe, dílerkedésbe, kurválkodásba, továbbá tanár-diák viszonyba. A téma rohadt érdekes lehetne, de az egész kidolgozása fájdalmasan felszínes. A gyakran kínosan röhejesen viselkedő karakterek gyengék, mondhatni teljesen egybitesek. Van köztük egy elvileg muzulmán bevándorló, ki a legbelül érzékeny rosszfiú alfahím szerepet hivatott betölteni, ám a legjobb esetben is úgy néz ki a srác, mintha Tommy Wiseau & Pumped Gabó keveréke lenne. A színészi játék csapnivalóan szar, viszont ebben semmi meglepő nincs, mert ez amolyan olasz sajátosság. A meleg száltól sem mentes széria belemegy a pletykálkodás meg a bullying intézményébe, ugyanakkor az előbbit iszonyatosan erőltetetten ábrázolja.
A 2. évad egy újonnan belépő szereplőnek köszönhetően izgalmasabban indul, de aztán szépen leül az elsőhöz hasonlóan, szerencsére csak 6 epizódos szezon. Igaz néha feszültebbé válik a cselekmény, előfordulnak keményebb dolgok, illetve itt egy új értelmet nyer a hivatásos ribanckodás fogalma, ezáltal valamivel erősebbnek mondható a drámaiság, azonban összességében ebben a felvonásban ugyancsak a felületesség dominál. A komplett sorozat szintipop dalokkal van telepakolva és igényes fényképezéssel rendelkezik.

5/10

2021-08-25 14:52:09 elmouse #3975

Oké, akkor elengedem :)

előzmény: Mikkey (#3974)

2021-08-25 12:33:04 Mikkey #3974

az örök kérdés, sok sorozat 1 évados minisorozatként indult, aztán később jöttek a folytatások. illetve azt is el tudom képzelni, hogy a szerkesztő nem nyomozta le minden esetben a valós hátterét, csak be kérte valaki és jóhiszeműen fel lett töltve. szerintem nem érdemes ezen a kérdésen mélyebben morfondírozni..

előzmény: elmouse (#3973)

2021-08-25 12:26:36 elmouse #3973

Bevallom, nem értem, hogy mi alapján kerül be vagy marad ki egy-egy sorozat a KT-n. Valaki felvilágosítana? Köszönöm!

2021-08-21 20:37:03 kajaktej #3972

Vannak itt esetleg olyanok, akik nézték a Tuca és Bertie c. sorozatot? Nemrég ért véget a 2. évad.

2021-08-19 23:06:39 ryood #3971

The Americans
hosszú rákészülés előzte meg a megtekintést (több, mint fél évet várt a HD-n, hogy megnézzem). alapvetően nem vagyok "sorozatos", mikor mégis megnézek egy szériát, akkor ott általában valami nagyon komoly ajánlás van, vagy egyszerűen a tematikája foglalkoztat nagyon. ezesetben utóbbi a helyzet. kezdetben csak a James Bond filmekben találkoztam kémtörténetekkel (mesékkel) és talán 2011-2012 magasságában leltem rá John Le Carrera, és a komolyabb hangvételű kémhistóriákra. később Graham Greene, majd a nemrégiben elhunyt Jason Matthews (mindhárman dolgoztak az angol illetve az amerikai titkoszolgálatnak). valahogy ezek az írók életszerű, realista ábrázolásukkal közel tudták hozzám hozni az ügynökök, titkoszszolgálatok világát. tavaly volt szerencsém a Berlin Station című sorozathoz, ami szintén ezen a komoly vonalon mozog (megfűszerezve aktuál világpolitikával) és kifejezetten tetszett. és hát ez olyan, ami ugye addiktív, szóval akartam újra átélni valami ilyesmit...így akadtam rá a The Americansre. összesen hat évad, gyakorlatilag csupa számomra ismeretlen főszereplő (kivétel mellékszerepben Frank Langella és még mellékebb szerepben John Carroll Lynch) és egy meglehetősen (többszörösen) "megcsavart" alapszituáció: 80-as évek, Ronald Reagan Amerikája, hidegháború, amerikai álomházaspár, egy fiúval, egy lánnyal (The American dream itself...) szép családi házban, zöldövezetben, saját utazási irodával. megtestesítik a mintaamerikai családképet. csak hát ők valójában szövjet kémek, KGB-sek...persze ezt még gyerekeik sem tudják (természetesen). kezdetben alvó ügynökök, akik elég hamar akcióba lendülnek. hisz dolgozni kell egy jobb világért, egy igazságosabb világért, békéért, és hazájukért...és mikor beindul a "műszak" nem kímélnek senkit sem (saját magukat si beleértve) és beindul az információ szerzés, tárgyak megszerezése, emberek beszervezése, és persze gyilkosságok is...közben magukra öltenek ki tudja hány azonosságot, ruhákkal, parókákkal, ékszerekkel, szemüvegekkel, meg még egy csomó kiegészítővel. és hazudnak reggel, délben, este...sajnos sokszor maguknak is...és véletlenül a szomszédba költözik egy rendkívül rokonszenves férfi, aki történetesen FBI ügynök, és a legjobb barátjuk lesz. kamaszlányuk, pedig miután egy keresztény gyülekezetbe kerül, mert ott kap kell figyelmet, gondolkodást (a hajnalban is dolgozó szülők, ugye ezt nem adhatják meg neki) és kezd kinyílni a csipája, elkerülhetetlen lesz, hogy felfedezze szülei titkát . gyakorlatilag itt kezd isten igazából érdekessé válni, drámaivá a történet. persze már addig is akad dráma, thrilling jócskán, mert vannak azért más szovjet szereplők is, akik az FBI és az ororsz rezidentúra között tengődnek ide-oda...szóval bőven van akció, küldetés, szereplő, néha nem is tudja az ember követni ki kicsoda, és mi a szerepe, de valahogy mégis megvan a lényeg valahogy mégis...és halad előre, bonyolódik a történet, egyre feszültebb, egyre nagyobb a tét, egyre több az értelmetlen halál (van abból értelmes?) és egyre nő a hazugságok száma is. álomházáspárunk pedig egyre távolodnak egymástól, és szép lassan kiderül, ki az, aki valójában totálisan rideg, érzelemmentes s ezáltal megy tovább és tovább az akciókkal (amik persze mindennél fontosabbak) a másik pedig rájön, kiégett ebben az egész szörnyűséges "hivatásban", kiszáll..
végső soron a kémek, titkosügynökök szakmája akár a színészeké. minden küldesétben (színdarabban) átvedlenek valaki mássá, és egy új szerepet játszanak. csak itt élesben megy minden, és minimum az életük múlik rajta. csupán ennyi a különbség. ja nem. még az is, hogy őket soha nem fogja ismerni senki, nem kapnak vastapsot, csak a háttérben próbálják "jobbá tenni a világot" valamilyen ideológia szolgálatában. csendben, magányban, nyomorúságban, mindent feláldozva.
még hosszasan tudnám írni a sorokat, mert annyi kérdést, gondolatot, érzelmet ébresztett bennem ez alatt a pár hét alatt az Americans, amíg "kivégeztem" a hat évadot, hogy ihajj..
végül a záró epizód tette fel a pontot az i-re. addig is csodálatos ívben haladt megállíthatatlanul felfelé a történet (igen, évadról évadra "jobb" lett) de ott történt valami igazán mágikus...amikor is Beeman ügynök (FBI) elkapja az épp Szovjetunióba hazamenekülő Jennings családot egy föld alatti parkolóban, és megtud mindent róluk (amit egy ideje már gyanított...) hogy aztán a lehető leghumánusabb döntésre jusson, és szabadon engedje "legjobb barátját" és családját, akik végül maguk is saját szervezetük ellen fordulnak, miután meg tudják, azok valójában mire is késuzülnek Gorbacsovval szemben...igen, ez egy rettentő erős drámai, emberi pillanat ott a garázsban...a házaspár pedig végül gyermekeik nélül térnek haza.
összességében annyit mondhatok, hogy fantasztikus, csontig hatoló, addiktív élmény a The Americans, kiváló színészi teljesítményekkel, hiteles, realisztikus történettel, cselekménnyel, feszült forgatókönyvvel, narratívával, magabiztos rendezéssel és némi egészen szokatlan humorral. a titkosszolgálatok iránt érdeklődőknek erősen ajánlott.
de azoknak is, akik csak valamiféle igényes , hiteles "kémes" thrillerre, drámára vágynak.

UI: a végén egy kérdés marad igazán nyitva: vajon Renee Beeman is KGB-ügynök volt? nem egyértelmű számomra a válasz, de talán nem volt az..talán nem..

2021-07-01 20:19:46 Ubul #3970

Inside no. 9
Sikerült kb. 3 hét alatt a 6x6 részt bepótolni (-2 rész a 6. évadból, mert nincs magyar felirat).
A sorozatról annyit, aki nem ismerné: angol, antológia, minden rész másról szól, mint egy Black Mirror rész pl. A szerzők a szereplők is egyben többé-kevésbé, és mellettük megfordul anglia színészeinek sava-borsa is vendégszereplőként.
Minden rész különböző, stílusilag is, de átlagosan a fekete humor körbeöleli az egészet (ettől függetlenül rengeteg drámai rész van benne, ami cseppet se vicces).
Mivel sikerült ilyen gyors bepótolnom (első évadot még 14-ben láttam, cska utána elfogyott a lendület :) ) , ezért friss nagyon az élmény. Sorozatjunkie is regélt róla elég sokat, de legalább az évadnyitókra szentelt figyelmet, szóval ott is lehet olvasni róla kritikát. A sorozatban ugye az a jó, hogy bármelyik részt megnézheted, nem kell előtudás semelyikhez se, nem épül egymásra, nincs átívelés, ellenben átlagosan a legtöbb rész mindig a rész végi csattanóra épít, hogy elborzasszon, meglepjen, stb, és többnyire ez mindig működik is. Csak sajnos az utóbbi időben ezek a csattanók inkább csak arra voltak, hogy legyen benne, és nem úgy szerepeltek benne, hogy ha nincsenek, akkor nincs értelme a sztorinak se.

Szóval, akinek kevés ideje van, akkor átlag 30 percesek a részek, simán belefér egy hosszú nap után. Viszont ahogy teltek az évek, és jöttek az újabb részek, egyre kevesebb 10/10-es rész volt, a 6. évad - sorozatjunkie-san kísérletező részek voltak, nálam konkrétan az unalomba fulladtak.
Viszont ami 10/10-es nálam, ha nem is sorrendben,de :

s02x02 - The 12 Days of Christine
s03x02 - The Bill
s02x04 - Cold Comfort
s01x02 - A Quiet Night In
s03x03 - The Riddle of the Sphinx
s02x02 - The Trial of Elizabeth Gadge
s03x01 - The Devil of Christmas
s03x04 - Empty Orchestra
s03x05 - Diddle Diddle Dumpling
s04x01 - Zanzibar
s04x02 - Bernie Clifton's Dressing Room
s04x03 - Once Removed
s04x04 - To Have and to Hold
s04x06 - Tempting Fate
s05x01 - The Referee's A W***er
s05x04 - Misdirection
s05x05 - Thinking Out Loud
s05x06 - The Stakeout
s06x03 - Lip Service

imdb-n ahogy néztem, amúgy is ezek kaptak többnyire több pontot, szóval nagyon én se tévedek, max a sorrendben. Az biztos, hogy a drámai, elgondolkodtatóbb történetek jöttek be főleg, de azért volt néhány feelgood is

berendelve a 7. évad is, de érzésem szerint kicsit ráférne a pihenés. Hiába 6 rész per év és hiába kreatívak (tényleg nincs ismétlődés), de lehet hogy most kis szünet nem ártana, és nem kisérletezőbb részeket szállítanának, hanem mély, elgondolkodtató történeteket. Ugye a Black Mirrorra is ráfér már egy ideje a vérfrissítés, mert mióta netflixnél van, csökkent a minőség is

2021-06-30 01:10:34 Ugor #3969

Annyit mondhatok, hogy a kérdés már többször felmerült, de megoldás nem született.

előzmény: THE (#3968)

2021-06-30 00:49:18 THE #3968

Tervezi a KT a sorozatok beépülését a rendszerbe?

2021-06-17 21:32:02 Ubul #3967

éééééés, 11.-én elindult a Home Before Dark 2. évada, szokásos heti egy résszel.
Előző bejegyzésemnél írtam, hogy mennyire bejött az első évad, és így még friss is az élmény...annyira, hogy a 2. évad kezdése kicsit lelombozzon. Persze lehet elmúlt a varázs is, de ennél lagymatagabb kezdést nem is írhattak volna. A vége mondjuk kárpótol, főleg ahogy megjelent az original score is az első évad kihallgatós jelenetéből.
A rajzolt jelenetek viszont megint pöpecre sikerültek - több is volt most. nagyon remélem hogy a végén lévő madár eső nem megy át misztikumba, bár nem lenne jellemző a sorozatra

2021-05-28 21:49:58 wim #3966

A 15 million merits is gondolatébresztő, bár talán kevésbé szórakoztató.

előzmény: Umberto (#3960)

2021-05-28 20:16:31 Ubul #3965

le is csúszott a Home Before Dark 1. évada. Az Apple Tv egész minőségi sorozatokat szállít, kezdve a Servanttal, For All Mankinddal, folytatva a See-vel és ezzel többek között. A sorozat hozza azt amit az első két részben lefektetett. Egy korrekt nyomozós sztori, valós alapokon (létezik a kiscsaj, Hilde, csak a vezetéknevén változtattak pöppet).
Kb egy Stranger Things és Killing minimal, 12+ -os verzióban. Hála a jó égnek, hogy nem volt semelyik korosztály se túl erőltetetve, nem billent a mérleg át túlzottan semelyik irányba se.
viszont nagyobb összeesküvésre számítottam a seriff részéről. Ha minden igaz - bár a 2. évadban folytatódik az ő szála is - csak asszisztált az egészhez, hogy mentse a menthetőt, de dunsztja se volt arról hogy ki a valódi tettes - aki végül nem is gyilkos volt.
Az első 10 rész alapból lezárt, de nyitva hagyták egy esetleges folytatáshoz, ami már ez év június 11.-én jön is, trailer pedig itt
ahogy nézem, kicsit darkosabb lesz, remélhetőleg azért megmarad az egyensúly, és Hilde két segítője is több képernyőidőt kap. Talán ők azok, akiket elhanyagoltnak érzem jobbára.

Nade karakterek: Jim Sturgess olykor érzésre túltolta a lelkizős részt, bár ki tudja, egy 30 évvel ezelőtti gyerekelrablást/gyilkosságot lehet így is feldolgozni, de amúgy itt egy tök jó karaktert hozott, a megjelenésével együtt, jó volt nézni, nem volt idegesítő, de talán az utolsó két részre talált csak magára (de ugye érvényes lehet a spoilerben leírtak, ami akár érthető is rá nézve, vagyis a karakterére)

Brooklynn Prince nálam elsőre a Florida Project-nél tünt fel, és hozta az arrogáns de amúgy cuki jellemzőit ide is. Ok, tudom, így kívánta meg a sztori is, de azért le a kalappal, durva, hogy egy 9 évestől ilyen szereplést egyáltalán látni a képernyőkön, nemhogy elvárni. Ilyenkor sokszor elgondolkodok, hogy azért a szinészkedés is egy pálya, tanulják is az emberek, de ő még "csak" 9 éves (a Florida Projectnél meg kb 6 volt), és hogy mit letol a képernyőn, úgy, hogy ne legyen idegesítő. Le a kalappal.

Michael Westont főleg a House-ból ismertem, igazából ott is mellékszereplőként, itt is kb annyit nyújtott, hozta a kötelezőt. A karaktere mentes a fordulatoktól, és mondjuk ez alapból szerencse is, hogy nincs igazán nagy megváltás tőle, megmaradt a szürkezónában.

Hilde két tesója is nagy forma, bár Izzy karaktere kicsit a levegőben maradt, plusz eléggé párhuzamosan ment a főszállal, nem igazán becsatlakozva hozzá, statisztaként azért jobbára Hilde védőjeként ott volt, ugyanúgy, mint Ginny a beszólalásaival (ő meg még fiatalabb, hát mit is várjon egy 5-6 évestől, de olykor hangosan nevetős jelenetek jutottak neki)

és ha már Hilde segítői, nálam mai napig talány Deric McCabe és az általa hozott karakter. Nem tudom hova tenni a lányosabb öltözékét 9-10 évesen. Nem vagyok a másság ellen, csak kicsit fura volt látni a képernyőn lányos ruhákba öltöztetve őt (először azt hittem lány)

Többiek is hozták a minimált mellékszereplőként, a seriffet alakító Louis Herthum-tól többet vártam, mármint a karakterétől, de okozhat meglepetéseket a 2. évadra még.

Szóval ha Apple+, szerintem minőségi sorozatokat hoz, elnézve a For All Mankind 2. évadát, még akár a Home Before Dark is szerepelhet a top10-ben az év végén. Egyben amúgy szomorú, hogy ennyire nélkülözött sorozatokról van szó, mindkettő megérdemelné a nagyobb nézettséget.

2021-05-28 06:44:32 Umberto #3964

Köszönöm, a White Christmas tényleg esélyes. A Hang the DJ miért lenne kínos? Mert érinti őket ez a téma? Pont ezért gondoltam rá. Érdekli ez a téma ezt a korosztályt, akárcsak a kaamir által említett San Junipero.

előzmény: asztalilámpa (#3963)

2021-05-27 23:20:12 asztalilámpa #3963

A USS Callister unalmas, a Hang the DJ meg hát khm, egy kicsit kínos lenne, de a Nosedive az tökéletes szerintem. Nekem még a White Christmas jutott eszembe, az elég elgondolkodtató, és még annyira talán nem is morbid, hogy kiakadjanak rajta a gyengébbek. :)

előzmény: Umberto (#3960)

2021-05-27 16:01:57 Ubul #3962

két rész Home Before Dark után azt tudom mondani, hogy nagyon eltalálták a mércéket a sorozatnál, nem túlságosan gyerekes és azért a felnőttek is épp elég szerepet kapnak. Brooklynn Prince itt is zseniális eddig, remélem a maradék 8 részben nem fog a minőség esni. Opening jópofa, nem tekertem el eddig, rész végi cliffhangerek meg épp annyira jók, hogy az ember indítson egy új részt...meg mégegyet...meg mégegyet :D

egy dolog viszont fura volt. Deric McCabe fiú, mégis lányos cuccokban volt, meg cicás fejpánttal, stb. Nem vagyok a másság ellen, de na, ~9 évesen?

előzmény: Umberto (#3960)

2021-05-26 16:27:25 kaamir #3961

Szerintem ezek jó választások. Én még kettőt javasolnék:

- White Bear: nagyon jól rímel a közösségi oldalakon kialakuló lincshangulatra és bosszúszomjra
- San Junipero: ezt egyrészt mindenkinek látnia kell, másrészt sztem ezt a korosztályt érdekli az örök élet, alternatív élet téma

előzmény: Umberto (#3960)

2021-05-26 16:20:40 Umberto #3960

Sziasztok!

Szerintetek melyik Black Mirror-epizódot érdemes leginkább levetíteni 11.-es diákoknak? Én a Nosedive-ra gondoltam, illetve a USS Callisterre, valamint a Hang the DJ-re. Esetleg más?

2021-05-26 15:47:55 kaamir #3959

Love, Death & Robots 2. évad

Az első évad leginkább a nagy számok törvénye alapján működött. 18 részbe belefért sokféle stílus, műfaj, világkép, koncepció. A 2. etap már csak 8 rész, így jobban kidomborodik egy-egy rosszabb epizód. Amúgy is zuhant a színvonal, valahogy nem elég bátor és fantáziadús ez a 8 kisfilm, raádásul tematikusan is elég egysíkú. Vannak köztük jobban sikerültek (Snow in the Desert, All Through the House és a legjobb, a The Drowned Giant), de a többire már alig-alig emlékszem. A Pop Squad pedig egyenesen dühítő: egy ilyen karakterfordulatot és egy ekkora erkölcsi/társadalmi dilemmát nem lehet 10 percben kifejteni.

6/10 összességében

2021-05-19 20:13:25 Joeker81 #3958

És akkor még egy kis Jóbarátok ízelítő itt.

előzmény: Joeker81 (#3951)

2021-05-19 15:55:24 MicaHiro #3957

Persze, ez teljesen korrekt hozzáállás, egyet is értek vele. Nálam ennek a mércének sem tudtak megfelelni, de ez már ízlés kérdése ;)

előzmény: Joeker81 (#3956)

2021-05-19 09:58:13 Joeker81 #3956

Nem aggódom :P A helyén kell kezelni ezeket a filmeket. Itt nem várom el, hogy a filmművészet magas fokát tegyék le elém, arra ott van más. Csak és kizárólag a minőségi szórakoztatás mércéjét érje el megfelelő kikapcsolódást nyújtva nekem ezzel.

előzmény: MicaHiro (#3955)

2021-05-19 09:48:21 MicaHiro #3955

Ne aggódj, azokat nem lesz nehéz megközelíteni!

:P

előzmény: Joeker81 (#3954)

2021-05-19 01:44:14 Joeker81 #3954

Robert Langdon szimbólumkutató visszatér, ezúttal a Peacockon, az NBC csatorna streaming szolgáltatásán. A magyarul is olvasható Az elveszett jelkép sorozatverziójában viszont nem Tom Hanks játssza a karaktert. - Port.hu Előzetes itt.

Az előzetes alapján nekem tetszeni fog, remélem megközelíti a korábbi 3 mozifilm - A Da Vinci-kód (2006), Angyalok és démonok (2009), Inferno (2016) - szintjét.

2021-05-18 18:13:38 Joeker81 #3953

Igen, így pontosabb a megfogalmazás:D Megint Torrente fog győzedelmeskedni világszerte :)

Sajnos ez megint elsősorban a pénzről szól, ezzel akarja az HBO a prémium szolgáltatásukat, a Max-ot drasztikusan előtérbe helyezni. Amerika örül, mindenki más meg pukkadjon meg, és nyál csorgatva várja csak, hogy mikor jelenik meg kis hazájában is a Max. Pedig szerintem az is jól működne, ha a GO-ban is lenne Pay-per-view, és ugyanakkor jelenne meg ott például ez a tartalom világszerte, mint a MAX-on. De hát az HBO inkább a kiéheztetésre játszik, hátha 2021 második felében (?) a magyarok is ráugranak a Max-ra, mint tyúk a takonyra!

előzmény: Xuja (#3952)

2021-05-18 17:46:14 Xuja #3952

"Az HBO GO előfizetői egyelőre nem láthatják az új Jóbarátokat az HBO go felületén"

Szerintem így pontosabb ;) De elég szomorú, hogy még a streaming sem képes mindig lehozni a legfrissebb tartalmakat, ellentétben a tékával.

előzmény: Joeker81 (#3951)

2021-05-18 17:38:38 Joeker81 #3951

Az HBO GO előfizetői egyelőre nem láthatják az új Jóbarátokat. Május 27-én érkezik a sokak által várt új Jóbarátok-epizód, de az HBO magyar illetékesei szerint kezdetben csak a szolgáltató Max nevű felületén lesz elérhető, az itthon is működő GO-n még nem. - HVG, Teaser itt.

2021-05-14 20:13:37 The Cortez #3950

A légikísérő

Hiába a kiváló krimi alapötlet, az egész sorozat fárasztó, érdektelen és erőltetetten humoros. A főszereplő (az Agymenőkből ismert csaj) egy alkoholista, ribanckodó stewardess, aki egy szétcsúszott éjszakát követően, holtan találja az ágyban aktuális farkalóját. A nő az elejétől a végéig szerencsétlenkedik, hatalmas nagy baromságokat csinál, valamint nagyon vicces próbál lenni, de még így is 1000-szer szórakoztatóbb, mint a klisés mellékkarakterek a felesleges, halál unalmas sztoriszálaikkal. A szerencsére csak 8 epizódos évadban kizárólag pár beszóláson lehet felröhögni, a közepe tájékán a gyerekkori flasback-ek segítségével valamivel érdekesebbé teszik a főhőst, a finálé pedig semekkorát sem üt.

5/10

2021-05-14 00:19:58 Joeker81 #3949

Újabb Stephen King adaptáció, a Lisey története érkezik sorozat formájában. Az első évad 8 résszel indul 2021. június 4-én az Apple TV+-on. Az alkotógárda parádés (Stephen King, J.J. Abrams, Julianne Moore, Dane DeHaan, Clive Owen, Jennifer Jason Leigh, Joan Allen), szóval remélem, hogy egy remek szórakozás elé nézünk. Előzetese itt.

Nektek melyik a kedvenc King-adaptációtok legyen az sorozat, nagyfilm vagy rövidfilm?

2021-05-06 23:24:21 Joeker81 #3948

Stranger Things rajongóknak érkezett egy kis csemege a 4. évadból, itt. Jöhetne már...

2021-05-03 16:31:24 ender1112 #3947

Egyetértek, plusz megragadom az alkalmat, hogy reklámozzam a Harley Quinn mind a két évadát. Legalább olyan jó, mint az Invincible, bár stílusra egy kicsit más; viccesebb, és tömve van DC referenciával.

előzmény: VVega (#3946)

2021-05-03 15:21:40 VVega #3946

Az Invincible animációs sorozat valami elképesztően jó lett. Nagyon régóta nem rántott be ennyire sorozat, ledaráltam két nap alatt. Gyönyörű, ultrabrutális akciók, zseniális sztori és igazi sztárparádé, akik a szereplők hangját adják. Robert Kirkmanék megint tökéleteset alkotottak.

2021-05-03 15:07:18 Dió #3945

"Mekkora szégyen, hogy egyetlen komolyabb díjra sem jelölték érte".
Igen, ezen én is teljesen kiakadtam. Pláne, hogy a Game of thrones szereplőgárdáját (stb.) ezzel egyidőben megszórták, míg Rhea még egy tetves jelölést sem kapott.

2021-05-03 13:30:57 kaamir #3944

Nagyon egyetértek mindennel, amit írtál, különösen a Rhea Seehornra vonatkozó résszel. Sztem is egészen káprázatos az alakítása, és mekkora szégyen, hogy egyetlen komolyabb díjra sem jelölték érte.

előzmény: Dió (#3940)

2021-05-02 18:13:29 Ubul #3943

hát, annyira nem követem az itteni sorozatos topicot, néha ismeretlen gyöngyszemeket megnézek, és arról posztolok :) nálam itthoni filmes oldal az ez, sorozatos meg a sokszor említett sorozatjunkie. Bár nem lenne rossz egy olyan magyar oldal, ahol sorozatokat is lehetne jelölgetni/pontozgatni, kt alapján, csak ugye nehezebb, a részek miatt, bár akkor mint imdb-nél is, részenként is meg all-in is lehetne pontozni. Na majd egyszer :D

előzmény: Dió (#3942)

2021-05-02 17:46:05 Dió #3942

Nem nagyon olvasok külföldi sorozatokoldalakat, főleg a KT-ról beszéltem. Ha tizedannyit beszéltetek volna róla itt, mint a szaros Game of thronesról és társairól, már évek óta megnéztem volna. :) Így kevésbé félreérthető, amit mondani akartam? ;)

előzmény: Ubul (#3941)

2021-05-02 17:37:56 Ubul #3941

"de valahogy annyira kevés róla a vélemény"
ezt mondjuk nem tudom, honnét veszed :) ha ide, itteni vélemények, akkor érthető, de sorozatjunkie is mindig foglalkozik vele, elég jól pörög a kibeszélő is. Külföldi oldalakról meg nem is beszélve

előzmény: Dió (#3940)

2021-05-02 12:22:30 Dió #3940

Better caul saul SE01-05

Mint gondolom a sorozatnézők 90%-a esetében, a one and only Breaking bad ledarálása után nekem is felkerült a listámra a Better caul saul, de valahogy annyira kevés róla a vélemény, hogy mindezidáig halogattam. Nagy hiba volt. Ha nem nézem az a facepalm momentumokkal teleszemetelt utolsó évadot, akkor számomra a BCS - és itt jöhetnek a kövek, ha valaki meg akar dobálni:) - bizony totál ugyanott van minőségben, mint a Breaking bad. Két ok miatt:

1. Először is valami, amire egyáltalán nem számítottam, és alapból kiemeli a sorozatot: mivel egy mexikói drogkartelekkel, verőemberekkel, gyilkosokkal, drogháborúkkal teli közegben játszódik az egész, főleg a mai filmgyártás stílusát tekintve adná magát, hogy megint mindent erőszakkal szórjanak tele. De nem. Egyszerűen úgy sikerül falat repesztő suspense-t építenie, hogy pár szükséges és stílusosan bemutatott kivételtől eltekintve egy csepp vér és végtag sem hullik benne (ezalól az egyetlen kivétel talán a Salamanca ikerpáros, ami már a BB-nek is mélypontja volt, de hál'istennek itt sincs sok szerepük). Szavak sohasem voltak még talán egyetlen ilyen témájú sorozatban sem ennyivel hangsúlyosabbak és adtak ennyivel nagyobb pofonokat, mint a fegyverropogás (vagy csak én nem láttam még a megfelelő sorozatot). És ez akkora piros pont, hogy a fal adja a másikat.

2. Az első pontból fakadóan ez azt is jelenti, hogy by definition átlagon felüli karakterekre és sztorifonásra kell támaszkodnia a BCS-nak. És itt sem vall kudarcot. Annyira kifinomultak, érettek és átgondoltak a karakterközpontú fordulatai, hogy ennél jobban már talán csak magukat a karaktereket és az őket játszó színészeket tudom dicsérni. Nem nagyon emlékszek a BB mellett olyan sorozatra ugyanis, ahol szinte mindegyik szerep ennyire jól van megírva, ennyire finom ecsettel van tökélyre csiszolva, nem utolsó sorban pedig így van eljátszva. A sorozat befejezése óta azon gondolkozok, hogy melyik volt a kedvencem... és annyira szoros a verseny, hogy szerintem választani sem fair. Na jó, megpróbálom: Rhea Seehorn. Az egyik legjobb női karakter, amit/akit eddig tv képernyőn láttam, és annyira markáns az alakítása, hogy a sorozat egyik alapból legfontosabb szerepét és annak felemelkedését/hanyatlását titánként cipeli a vállán. Az pedig, ahogy a sorozat a többi köré szerveződő titán (Jimmy, Chuck és Howard) négyszögét kifuttatja arra a bizonyos drámai csúcspontra (Chuck halála), de ezzel a jelenettel még azt a bizonyos utolsó ütést is beviszi és ezzel lezárja, arra sarkallt, amire nagyon kevés sorozat: egyszerűen szünetre volt szükségem, hogy átgondoljam és letüdőzzem azt a pofont, amit a sorozat adott, mielőtt folytatom. Tényleg wow. És emiatt is rettegek tőle, hogy szegény nő kálváriája mivel fog végződni az utolsó szezonban, ami jövőre jön. De hál'istennek mellette is annyira sok a minőségi szerep és játék, hogy az tényleg kiemeli a végeredményt az átlagból.

Biztos vannak a BCS-ban is negatívumok, de egyelőre a már fentebb említett sorozatlezárást leszámítva én nem nagyon látom őket. Úgyhogy ez a sorozat nálam egyelőre megkapja azt a maximális osztályzatot, amit eddig életemben talán 3-4 négy másiknak adtam, és ha van még BB rajongó, aki hozzám hasonlóan attól való félelmében halogatta a BCS-t, hogy ekkora lécet nem lehet megugrani, annak csupán azt üzenem, hogy plíz ne tegye. :)

2021-04-25 17:40:48 DevilTakeU #3939

Hunters

5.5/10

Soha nem gondoltam volna hogy valaha is leírom ezt a mondatot,de a Hunters az a sorozat,aminek minden egyes percét megbántam hogy megnéztem. Komplemán vagyok (és ráadásul roppant kiváncsi), életemben talán 2 sorozatot ha kaszáltam,és sajnos ezt sem volt szívem,elsősorban a kor (70-es évek,pajesz,bőrjakók,afro hajak,disco zene),a karakterek,valamint az igen erős alapkoncepció miatt.

A II. világháború után Amerika számtalan náci tudóst bemenekít az országba,úgymond "elhappolva" őket az oroszok elől,hogy aztán inkognitóban,immáron békés családi életet élve a tudásukkal szolgálják új hazájukat - harminc évvel később azonban egy renegát csoport pár véletlen összejátszása következtében megtudja a titkot,és vadászni kezd rájuk.

Jogosan merülhet fel a kérdés hogy egy ilyen premissza után vajon mégis mi mehetett félre - nos,gyakorlatilag minden. A Hunters ugyanis nem történelmi dráma,nem leszámolásos akció,nem krimi,nem kémthriller,nem politikai szatíra,nem burleszk,nem fantasy,nem horror,nem romantikus,és nem is kalandtörténet,hanem - mindez egyben. Jól hangzik,ugye? Hát még ha elárulom hogy rajzilmbetét is van? Igen,sajnos az alkotók nem tudták eldönteni,hogy Tarantino,Guy Ritchie,Scorsese,vagy mondjuk Werner Herzog,esetleg Leni Riefenstahl stílusát vegyék alapul,így biztos ami tuti-alapon mindenből van benne egy kicsi. A történet mintegy harmada flashback,gondolom nem kell mondanom,a kőkemény koncentrációs táboros jeleneteknél a karfát téptem dühömben,tehetetlenségemben - hogy aztán miért kellett az ilyen és ehhez hasonló pörölycsapásokat pld. a nézőkhöz kibeszélő "Ön miért utálja a zsidókat?" tévés kvízshow-val feloldani,a jóég tudja.

Sajnos a 10 epizód alatt nagyon sok az üresjárat,ugyanakkor az erőszak a maximumnál is feljebb van tolva,ez nem a The Boys-féle komolyanvehetetlen képregényerőszak-esztétika,döbbenetes jelenetek peregnek a szemünk előtt,legyen az kínzás,haláleset,fenyegetés,megtorlás,éppen ezért szégyenkezve írom le,hogy a nagyjából 7. résztől már csupán egy fáradt ásítást váltott ki belőlem mindez,ha tudni is lehetett egy főszereplővel kapcsolatban hogy pár perc múlva mi történik vele,aggódás és izgalom helyett a telefonomat babráltam,és nem hinném hogy bennem van a hiba,maga az alkotói szándék valahol félúton nagyon félrement. A szereplőkről érdemben nem tudok semmi extrát írni,Al Pacino a szokásos Al Pacino,a fő főszereplő Jonah (Logan Lehrman) bántóan semmilyen,a HIMYM-es comic relief Josh Radnor pedig egy milliméterrel nem lett szimpatikusabb. A magyar szinkronért 1000 hála az Amazonnak,de speciel hozzá Fesztbaum Béla már a vígjátéksorozatban is rettenetesen semmilyen volt,Vándor Éva affektálása rémes - értem én hogy sokat szinkronizál,és egy 60-as nőt magyarítva próbál kis pluszt beletenni,de nem jó,ahogyan Pálos Zsuzsa is 30 évnyi Simpson-család után próbál mindig "dörmögni" -,Al Pacino meg az egyik kedvenc magyar hangom,Fodor Tamás lett,ééés - ouch.

Na és akkor jöjjön a feketeleves: az utolsó részben van minden idők - nem vicc,tényleg - legérthetetlenebb, legmegosztóbb, leírom: legrosszabb titokleleplezése. Félreértés ne essék,a legérthetetlenebb nem azt jelenti,hogy nem lehet megérteni - azt nem lehet megérteni,hogy MIÉRT?? Akkora facepalm,amire nincsenek szavak,ugyanakkor gyanítom hogy Pacino viszont pont emiatt vállalta el a szerepet,de minden más spoiler lenne. (Ha valaki nagyon kiváncsi,leírhatom a lényeget.) Az egy dolog hogy a szó szerinti semmiből jött a megfejtés,de akkora képtelenség,amire én személy szerint a filmes univerzumból perpillanat nem is tudnék példát írni. Ehhez képest a sorozat utolsó egy perce,az úgynevezett cliffhanger szimplán a "na elmentek ti a p*csába!" kategória,de addigra már úgysem érdekel senkit az egész.

Nos,azóta berendelték a 2. évadot,sőt tudtommal Jennifer Jason Leigh már alá is írt a produkcióhoz. Nem mondom hogy nem fogom megnézni - írtam már: kiváncsi vagyok -,de az elvárásaim jelenleg a nullához konvergálnak. Na innen szép nyerni.

2021-04-25 14:55:40 DevilTakeU #3938

Én ezért darálok mindent. :)

Jó tudom,nem a legjobb érv,sokan nem tehetik meg hogy csak úgy lehuppannak komplett sorozatok elé,egy junkie meg eleve minimum ötöt-hatot néz naponta,én viszont ritka türelmetlen ember vagyok ezen a téren (is,khm),nincs az az Isten hogy egy-egy új részre egy hetet várjak,de továbbmegyek,már nem csak évadokkal vagyok így,hanem sokszor egész produkciókkal is. Két komolyabb fiaskó (24,illetve Dexter cliffhangerek,majd több havi várakozás a folytatásra) után képes vagyok kivárni sorozatbefejezéseket is inkább. Persze ez azzal jár,hogy sok dologról lemaradok,a legjobb példa rá a Trónok harca. Valahogy sosem vonzott,egyetlen részt sem láttam belőle,aztán amikor vége lett,egy hét alatt lenyomtam az egészet - és utána döbbentem rá,hogy mennyi mindenből kimaradtam az évek során (kommentek, fórumok,közös agyalások). Viszont darálva a "varázs" nem tud elillanni,vagy ha mégis,akkor azonnali kasza. :)

A The Boys 1-2-t nem bánom,ha kijön az új évad,úgyis letolom majd mindet egyben,de egyébként annyi nézni való akad,hogy mindig van valami ami éppen befejeződött,vagy az eszembe jut. Most a Banshee 1-4 van soron,aztán vagy Narcos,vagy Daredevil,vagy Scream,vagy a The Stand mini,még meglátom. (A Legion-nal várnom kell,megígértem hogy az közös nézés lesz,egyedül nem vágok bele.)

előzmény: Ubul (#3937)

2021-04-25 08:25:14 Ubul #3937

Legiont is első évadban imádtam, 2. évad so-so, de voltak ütős pillanatok. 3. évadban az első rész epic volt, többször újranéztem, de valahogy már elveszett a varázsa nálam.
Itt amúgy - részemről - nem arról van szó, hogy most rossz a sorozat és azért nem folytattam, csak egyszerűen elmúlt a varázs, amit az első évad ideig-óráig fent tartott. Sokszor a rákfenéje egy-egy sorozatnak ez, mikor várakozik az ember, aztán jön más helyette, és azt nézi, de attól még a sorozat nem feltétlenül lesz rossz, csak az ember addig pótolja mással a kiesett időt, előfordulhat, hogy akár jobb sorozattal is, és aztán meg az lesz a mérce.
Ettől függetlenül csak lekéne ülni elé, de pont ahogy írtam fentebb, bejött más sorozat(ok) :)

előzmény: DevilTakeU (#3935)

2021-04-24 15:01:19 DevilTakeU #3936

La casa de papel/Money Heist/A nagy pénzrablás

1. évad: 7.5
2. évad: 7

3. évad: 6
4. évad: 5

Meggyőződésem hogy a Netflix mindenkori egyik legnagyobb európai dobása,a spanyol La casa de papel nem a címében felvázolt történés(ek),valamint az ebből remélhető krimis-akciós irány,hanem az igen erőteljesen jelenlévő szappan-vonal miatt lett az az agyonhájpolt valami,ami. Megmosolyogtató, mert míg a hispánok nagyfilmek terén kimagasló darabokkal állnak elő,gyakorlatilag felesleges drámázások nélkül - lásd Halálos tézis,A fantomlakó,Nyisd ki a szemed!,Amíg alszol,A hulla,Júlia szemei... -,addig a sorozataikban ezt egyszerűen nem tudják megugrani. De nagyon nem.

Anélkül hogy bármit is elspoilereznék,az első két évad ad ki egy kerek történetet,tehát mindenképpen érdemes a darára,a 3. és 4. évad már egy teljesen új sztori,pár régi és néhány kiegészítő karakterrel,aminek vélhetően majd az 5. évadban lesz lezárása. Ha már szóba került: a valóságtól nem kicsit elrugaszkodott történet,és bizonyos fejfogós,de azért még szórakoztató interakciók mellett sokat nyom a latba a karakterek sokszínűsége,az egész társaság szerethető,de az is biztos hogy mindenki talál magának közülük kedvenc kedvencet - legyen az a forrófejű,ösztönlány Tokió,a sokat megélt,mindig az utolsó nagy dobásra váró Moszkva,vagy akár a vezetőjük,a közönségkedvenc Berlin a maga eleganciájával, elveivel,na meg barokkos körmondataival. Sajnos azért akad bosszankodni való is gazdagon,az inkompetens rendőrség illetve a szokásos izgága kommandós "bemegyünk-nem megyünk be" szegmens mellett kifejezetten kevés a tényleges akció,néhány - fiatalabb ismerőseim által éltetett - megoldás pedig konkrét nyúlás vagy innen,vagy onnan,de már a címek leírása is spoiler lenne. :)

A 3. és 4. évad már egy polccal lentebbi kategóriák,"sajnos" az alkotók a hatalmas siker miatt egyszerűen nem tehették meg hogy ne folytassák a sztorit - pontosabban ne vágjanak bele egy vadonatúj kalandba,ami nagyon sok szempontból sántít. Na,nem a történet,aki eddig eljut,az már úgyis a sodródási szakaszban van,tehát bőven elengedte az észszerűséget és a logikát,én inkább az alkotói (kényszer) megoldásokra gondolok,nem egy területen masszívan kilóg az a bizonyos lóláb - na jó,virágnyelven ennél jobban nem tudom körülírni,szóval már az egy hatalmas facepalm hogy kiderül,a bombabiztos,hatalmas nagy terv előtt már volt egy korábbi bombabiztos,hatalmas nagy terv (lol),egy bizonyos karakter pedig nem hogy kiíródott,de visszaemlékezések formájában több játékideje lett,mint némelyik főszereplőnek - "hála" a rajongói nyomásnak. Hiába a szimpátia,roppant feleslegesnek és erőltetettnek tartom az új szituációt,talán érezhették ezt az illetékesek is,mert a már berendelt 5. és 6 évad közül végül csak előbbi fog elkészülni, utána remélhetően végleg megpihen a terveket kiötlő Professzor és csapata.

Bár a spanyolok pergő nyelvét lehetetlenség lenne visszaadni,azért nincs oka a szégyenkezésre a magyar változatnak sem,a szinkron a szokásos,kiváló Netflix-minőség lett,pár veterán (Csuja Imre,Kálid Artúr,Gyabronka József) segítségével,zömmmel azonban inkább új,friss,izgalmas hangokat hallhatunk (a teljesség igénye nélkül: Dobó Enikő,Lovas Rozi,Szilágyi Csenge,Ember Márk). Le a kalappal előttük,én roppant mód élveztem.

2021-04-23 22:03:26 DevilTakeU #3935

@Kempesbaba & Ubul:

remélem nem az elfogultság beszél belőlem,mivel én mindig mindent darálva nézek,így ez a 2x8 epizód is egy nap alatt ment le,de Kripke sorozatában talán az a legérdekesebb,hogy a bőr alá mászik,elkezd foglalkoztatni - több síkon is - mindaz amit láttunk,tapasztaltunk a részek alatt,szóval nem egy hatalmas gyomros,sokkal inkább millió kis ütés az,ami végül lepadlóz. (Persze az első 5 percet leszámítva,ott kiesett a távirányító a kezemből.) Én az első évad után még mondtam is egy barátomnak,hogy hát oké,nem rossz,nem rossz,de nem vágott földhöz - aztán valahogy mégis,egyszrűen nem enged,most fogom elkezdeni harmadjára, ezúttal angolul. (A magyar szinkron örvendetes,hála érte az Amazonnak,de Karl Urban angol akcentusa a sok amerikai között valami elképesztően király.)

A második évad eleje kicsit lassabb,de a 3. rész végétől felpörög,és a kifutása... hááát,szóval nem gondoltam rá,pedig - spoiler nélkül - Homelander fizimiskája adta volna a dolgot.

Hasonló antihősös - bár nem ennyire durva - jóság a témában még a Legends of Tomorrow (a második évadtól közel hibátlan),illetve a Doom Patrol,és a Légió.

2021-04-23 16:28:50 Ubul #3934

én az első évadot végig követtem mikor kijött tavaly, feleségem nem szereti a véres, brutális cuccokat, de még ő is megnézte :D vártam a második évadot, de valahogy mai napig nem sikerült elé ülni, junkien is olvastam hogy amúgy az első 3 részre kicsit leült a tempó is (bár az első évad se kapkodott). Na de majd talán most hétvégén.

előzmény: Kempesbaba (#3933)

2021-04-23 16:12:14 Kempesbaba #3933

Rég óta ajánlják nekem ezt a sorozatot de alapjáraton lusta ember lévén megvártam a szinkront.

Sejtettem hogy beteg lesz, de erre nem számítottam ( nem árt egy lavórt a képernyő alá készíteni, mert annyi vér és minden más fröcsög). Az elmúlt bő tíz év alatt telítődtem a sok szuperhősös filmmel , sorozattal, sőt kimondhatom hogy megutáltam ezt a műfajt. Épp ezért úgy hatott rám ez a sorozat, mint egy hűs szellő. Mit  szellő, mint egy tornádó. Végre valaki ezeket a szupermajmokat aprítja! Mert ezek-hiába is hangoztatják-nem istenek, hanem beteg, perverz, nárcisztikus szociopaták. De Butcher és bandája kezelésbe veszi őket :D

Ami még meglepő és egy ilyen sorozattól nem számítottam rá, az az erős társadalomkritika. Megkapja itt sok minden és mindenki, a vallástól kezdve-nem nehéz beazonosítani a szcientológiai egyházat-,a fogyasztói társadalmon át egészen a politikai hatalomra törő mamutcégekig.

Még csak a második évad közepén járok, de bátran kijelenthetem hogy ez a sorozat ott van az utóbbi tíz év top háromában nálam.

előzmény: DevilTakeU (#3932)

2021-04-23 15:18:00 DevilTakeU #3932

The Boys

1. évad: 8.5
2. évad: 7.5

Az "anti Superman" Homelander minden idők egyik legzseniálisabban megírt,egyben eljátszott (Antony Starr 4prez!) antagonistája,nem hogy kisképernyőn,még mozifilmen is nagyítóval kell keresni a hozzá hasonlót. Ellenpárja,Billy Butcher (Karl Urban zseniális) maga a két lábon járó természeti csapás,egy Martin Riggs-be oltott Marv,a világ pedig amiben járunk,ezerszer mocskosabb még Sin City bűzlő sikátorainál is,itt ugyanis nem kőkemény gengszterek és magukból kivetkőzött örömlányok diktálják a tempót,sokkal rosszabb: marketingesek.

Magáról a történetről nehéz,egyben vétek lenne bármit is mondani,egy biztos: akit beránt a valaha volt leg- (-meglepőbb,-sokkolóbb,-betegebb,-zavarbaejtőbb...) első 5 perc,az egy olyan vonatra fog felülni,ami ha lassít is néha menet közben,leállni csak a végállomáson fog. Az meg még odébb van,lévén készül a harmadik évad,és egy spin-off is.

2021-04-23 12:01:59 Ubul #3931

1 év után sikerült végre leülni az Into The Night belga sorozat 1. évada elé. Tegnap este rögtön beszippantott, le is csúszott 3 rész, ma még a maradék is. Nagyon eltalálták a formátumot ezzel a fél órás részekkel és az első szezon rövidségével, mert tényleg pörgött 120%-on, a nemzetköziség meg kimondottan jót tett neki. Nem hibátlan, nagyon furán kezelték a vége fele az időt benne, junkie-n ezt ki is vesézték több kommentben, szóval a logikai bakik itt is jócskán megvannak benne, meg hát nem feltétlen jöhet be mindenkinek az alapötlet a gyilkos nappal kapcsolatban, bár nem egy ilyen film készült akár a nappal - pl a 2011-es hell - vagy akár Stephen Kingtől is lehetne a mobilt is, kategóriailag hasonló stílus

ettől függetlenül én bátran ajánlom bárkinek kis kikapcsolódásra, és ha szereti azt a formátumot, hogy rész végén mindig jön egy cliffhanger, amit a következő részben fel kell oldani. Nálam itt ez vitte a hátán a dolgot, mert nem volt benne azért az az érzés, hogy hát mindig kellett valami indok a következő rész nézéséhez, és a feszültség felesleges fenntartásához

2021-04-19 20:17:04 Joeker81 #3930

Megérkezett a Love, Death & Robots 2. évadának előzetese: itt. Első látásra ismét egy nagyon izgalmas, látványos és változatos évadnak nézünk elébe...

2021-04-17 09:31:15 jackbau33 #3929

Alkonyzóna 1959-1964

Egy igazi retro klasszikusról van szó,Rod Serling(a Majmok Bolygója megálmodójának) Alkonyzóna című sorozata a tudományos fantasztikus sorozatok ősatyja,ami olyan későbbi nagynevű sci-fi sorozatokra volt hatással mint az X-Akták és a Black-Mirror.Minden epizód egy-egy különálló sztori más-más szereplőkkel, leginkább sci-fi de horror és fantasy elemekkel tarkított (olykor szürreális köntösbe bújtatott) tanmesék,melyekben maga az ember volt középpontban.Kultikus volta pont ennek köszönhető,hogy a témaválasztásoknál a társadalmi problémákat (emberi gyarlóság,rasszizmus,túlzott technikai fejlődés veszélye,híúság,magány,elidegenedés,kapzsiság,
hírnév) illetve sokszor az emberi lét kérdéseit(Egyedül vagyunk-e az univerzumban,mi jön a halál után) boncolgatta.Egyik részben pl Japán-amerikai háború zajlik amiben egy rasszista amerikai katona tudata egy ellenséges vonalak mögötti japán katona testébe kerül.Ilyen kis szösszeneteket kell elképzelni. Az epizódok elején van egy felkonferálás az adott rész témakörét illetően,majd a végén egy(epilógus/tanulságlevonás) mindez Rod Serling előadásában.A sorozat technikai adottságai a korhoz mérve megfelelőek.Nincs csilivili látványtechnika de semmi szükség nem is volna rá.Sokszor az ijesztő szörny/űrlénymaszkok bőven elérik a hatást,a hangsúly egyébként is a mondanivalón van aminek az aktualitása mindig örökérvényű volt és lesz is.Nekem 10/10

2021-03-30 19:17:43 agymosott09 #3928

"Hűen a Drót szellemiségéhez" - hát, valójában azért szerintem inkább pont eltérően a Wire szellemiségétől. A Wire-ban általában még az utolsó legalja dílerek is értelmes, tartalmas, szórakoztató, értelmiségi fejjel befogadható beszélgetéseket folytatnak egymással, és ilyen szempontból fake a film, hamis szórakoztatóipari termék. A Wire olyan szempontból realisztikus, ahogy a társadalmi alrendszerek működését bemutatja. De ahhoz, hogy ezt megtehesse, hogy ez nézhető legyen, csalnia kell. Marlo viszont valóban eltér az idealizálttól, ő egy igazi féreg, de szinte az egyetlen a sorozatban, akivel még egy gramm együttérzésre sem képes a néző. A valóságban a 90% az lenne.

előzmény: Olórin (#3927)

2021-03-22 11:06:24 Olórin #3927

Hosszú évek után újra elővettem a Drótot (tegnap fejeztem be a negyedik évadot), és már komolyan nem emlékeztem rá, hogy Marlo ennyire jó karakter... az egész film- és sorozattörténet egyik legvisszataszítóbb és így legjobb pszichopatája. Az ilyen figurákat általában felvértezik humorral, eleganciával, karizmával, vagány egysorosokkal vagy valami extravagáns dologgal, ami fogyaszthatóbbá/menőbbé/emlékezetesebbé teszi őket, Marlo viszont - hűen a Drót szellemiségéhez - egy humortalan, stílustalan, pragmatikus, érzelemmentes, slampos, szűkszavú emberhulladék, akivel minimális kapcsolódási pontot se lehet találni, és így valami félelmetesen hiteles. Tökéletes leképezése a sorozatban ábrázolt rideg, embertelen, bürokratikus drog-rendszernek (ami alatt nem csak a dílerek és drogbárók világát értem, hanem a törvényhozási és igazságszolgáltatási ágat is).

2021-03-17 14:34:04 Kempesbaba #3926

Tartok tőle hogy az a ,,felesleges mellékszál" lesz a második évad alapja. Ugyanis már berendelték a második évadot.

előzmény: Hanoi (#3925)

2021-03-17 13:07:00 Hanoi #3925

Láttam én is.
Az eleje tetszett, jó a felütés, de hamar kimerül, és egy idő után unalmassá válik. Ha a felesleges mellékszálakat mellőzik és a fő cselekményt feszesebbé, sőt érdekesebbé teszik - azaz ha kb 2-3 résszel kevesebb lett volna :) - akár még lehet, hogy tetszik is.

előzmény: Kempesbaba (#3922)

2021-03-17 08:52:38 Kempesbaba #3924

Én már három napja befejeztem,de nem vagyok képes eldönteni hogy tetszett-e. Kiváló alapötlet, nagy véres katyvaszban tálalva. Tényleg nem tudom hova tenni...

előzmény: Rituska (#3923)

2021-03-17 08:25:11 Rituska #3923

Én elkezdtem, de abbahagytam. Jó az alapötlet, de ellaposodik egy idő után, és engem nem sikerült lekötnie.

előzmény: Kempesbaba (#3922)

2021-03-16 20:57:23 Kempesbaba #3922

Valaki látta már A légikísérő című minisorozatot?

2021-02-22 10:09:43 kaamir #3921

Fargo S04

Kapott ez az évad hideget-meleget, és bár tény, hogy nem olyan mestermű, mint az előzők, azért így is kiemelkedő.

Ha a Coen-életműben kell elhelyezni, akkor viszont ez már a nem a Fargo, sokkal inkább a Halál keresztútján. Nagy ívű, epikus gengszterdráma, természetesen alaposan kiforgatva és parodizálva.

Ahogy a műfaj klasszikusaitól megszokhattuk, a szereplők rengeteget moralizálnak, nagy beszédeket mondanak, próbálnak a másik értelmére, érzelmére hatni. Csakhogy itt ennek a világon semmi hatása nincs. Talán ez az évad legfontosabb gondolata: nincs olyan, hogy gengszterromantika és gengszteretika. Hiába a nagy szavak, a végén úgyis csak az erőszak számít. Lehetsz akármilyen fennkölt, agyafúrt, elismert, nem ez oldja meg a dolgokat. Hanem az, hogy ki meri meghúzni a ravaszt, elővenni a kést stb.

Ahogy már Hawley-től megszokhattuk, a képi világ elképesztő, a történetmesélés játékos és a dramaturgia csapongó (jó értelemben). Külön érdekes a 9. rész, ami igazi szürreális coenes agymenés, szépen megidézve a
Barton Finket. (vizuálisan is az évad egyik legjobbja: egy fekete és fehér karakter menekülnek közösen, fekete-fehérben filmezve. Aztán amikor a fehér karakter meghal, a kép is színessé válik. Nagyon kreatív.)

Ami a negatívumokat illetti, itt sajnos visszaüt a műfaj. Lerágott csont a maffiafilm, amiben olyan igazán újat nem sikerült mondani. És hát rengeteg, de tényleg rengeteg a szereplő. A fele is elég lett volna, és akkor talán jobban el lehetett volna mélyedni.

A legnagyobb hiba azonban a két főszereplő kiválasztása. Jason Schwartzman még csak-csak elmegy olasz főnöknek, de Chris Rock epic fail. Köze nincs a drámához, annyira rossz, hogy az hihetetlen. Kettejük béna alakítását szerencsére remek mellékszereplők kompenzálják. Külön kiemelést érdemel Jessie Buckley az őrül nővér szerepében, és főleg Salvatore Esposito agresszív testvérként.

Értékelendő, hogy az alkotók három évad után most valami mással próbálkoztak, és természetesen az igényességre való törekvés a 4 etapban is tetten érhető. Csak talán jobban át kellett volna ezt gondolni, kicsit nyirbálni a sztorin (Ethelrida pl. narrátorként, kvázi főszereplőként is hót felesleges, ahogy a két szökött fegyencnő is, és a hébe-hóba megjelenő feltámadó halottak is inkább a wtf-kategóriába tartoznak).

A legnagyobb erénye viszont az, hogy két szinten is élvezhető: vérbeli gengszterfilmként és annak paródiájaként is.

2021-02-14 19:56:05 Joeker81 #3920

Telex kritika a Hannibal Lecter-univerzumban játszódó Clarice c. új CBS sorozatról:
Ezért nyugodtan hallgathattak volna tovább a bárányok

"Újabb sorozatot szült a Hannibal Lecter-univerzum, a középpontban viszont az elmúlt 30 évben először nem a kannibál sorozatgyilkos, hanem a sikerfilm FBI-nyomozója, Clarice Starling áll. Hannibal nélkül elég vérszegény a CBS-en induló Clarice kezdete, de egyáltalán nem menthetetlen a kényszerű csavarral készült sorozat."

2021-02-13 11:44:55 Kempesbaba #3919

Ami viszont ebben az ügyben nagyon csípi a szememet, az az időzítés.
Ez a dolog nem egy szexuális zaklatási ügy, ami évekig rejtve maradt és most derült ki. Ez a hölgy sosem rejtette véka alá a véleményét, tudni lehetett miket gondol bizonyos dolgokról. Nem hiszem el, hogy a mikiegér gyárban nincs egy ,,HR-es” vagy valaki, akinek az lenne a dolga, hogy a szerződtetni kívánt művésznek közösségi média felületeire ránézzen és ott tisztába kerüljön a politikai és egyéb vélemény nyilvánításaival.
A disney valószínűleg mindennel képben volt, de úgy döntött, hogy félre néz. És ez a félre nézés nem volt más, mint egy gazdasági döntés. Viszont most jött el az a pont, hogy a sorozat szempontjából holt idő van (lement a második, de még nem forgatják a harmadik szezont), és így a legkisebb presztízs és anyagi veszteség árán szabadultak meg egy számukra kínossá vált problémától.
Ezzel nem is lenne gond, de hogy ezt a gazdasági döntést morális inkompatibilitásként kommunikáljak, az számomra undort keltő…

előzmény: franci (#3918)

2021-02-13 08:04:05 franci #3918

Máshol fejtettem ki, hogy én igyekszem külön kezelni a színészt, mint alkotót, és a színészt, mint embert. Ezért is néztem volna meg ugyanúgy Spacey-vel is az All the money in the World-öt, ahogyan Plummerrel tettem. Bírom Carano-t a vásznon, és ugyan a maszkellenességével nem értek egyet, még azt is csíptem valahol, hogy nem kért emiatt bocsánatot, és nem térdelt be, ahogy sokan, miután kritizálják az álláspontját. De az elmúlt napokban tett megszólalásai és IG story-jai után nem tehette meg a Disney, hogy nem rúgja ki. Ha megtart egy ilyen elvekkel rendelkező és a haláltáborokból viccet űző embert, azzal kiáll az értékrendje mellett. És van az a határ, ahol ezt nem teheti meg. Nyilván bánom, hogy Dune karaktere nélkül folytatódik a Mandalorian, de Carano nyilatkozatai után ez volt a helyes döntés. Azt nem tudom, mennyiben volt direkt provokáció, és mennyiben szimplán hülye...

2021-02-12 23:04:06 VVega #3917

Gina Carano egy elképesztően ostoba ember. Már a nyilvános megszólalásai alapján. Amivel nem lenne nagy baj, ha megtartaná magának, és nem hangosan kiabálná bele a világba.

előzmény: franci (#3915)

2021-02-12 14:56:08 Kempesbaba #3916

Rendkívül ambivalens érzéseim vannak az üggyel kapcsolatban. Egyrészt nagyon bírom az ilyen karakterű nőket-akár a magánéletben is-,jól is hozta a kemény csaj szerepét a Mandoban, érdekes ellenpontja volt a főhősnek, és ahogy lentebb is írtam nagyon szimpatikus hogy úgy hozza a girl power-t-nem csak a sorozatban, hanem más filmjeiben is- hogy attól nem tör rám a rosszullét.
Ugyanakkor jó ideje követem már a közösségi oldalain és az ottani megnyilvánulásai nagyon távol állnak az én értékrendemtől. Ezek szerint a disney-ékétől is.
Egyébként itt egy elég korrekt cikk a témában a telextől:
https://telex.hu/szorakozas/2021/02/12/gina-carano-mandalorian

előzmény: franci (#3915)

2021-02-12 12:51:48 franci #3915

Mit szólsz Gina Carano kirúgásához?

előzmény: Kempesbaba (#3908)

2021-02-11 12:38:18 franci #3914

A hasonlóságot már elengedtem egy ideje, Fassbender is jobb Jobs volt, mint Kutcher. Ha színészileg nézem, Pascallal mindenképp elégedett vagyok, Ramsey-t szerettem a GoT-ban, az esélyt megkapja. A játékadaptáció mivolttól félek igazából...

2021-02-11 10:59:26 Ubul #3913

én úgy vagyok vele, hogy ez egy feldolgozás, plusz színészet...ha utóbbit visszaadják a képernyőn, már előny

előzmény: BalaKovesi (#3912)

2021-02-11 09:21:13 BalaKovesi #3912

Meg is van a The Last of Us sorozat két főszereplője. Hát nem tudom... Nem akarom előre leírni, lehet csak azért vált ki belőlem felemás érzéseket a hír, mert nagyobb hasonlóságra számítottam. Remélem meglepnek.

2021-01-24 21:22:01 Edwest12 #3911

Úgy látom, nem írt még itt senki a Végítélet (The Stand) című Stephen King sorozatról. Mi a véleményetek róla?
Bevallom, számomra egy kicsit lassan és szétesősen indult. A könyvet nem olvastam, a klasszikus minisorozatot meg nagyon szeretem, így nálam eleve hátrányból indult, és a mi napig nem volt képes igazán megszerettetni magát velem. Pedig vannak nagyon jó dolgok benne, ez tagadhatatlan. A betegség például állati jól (állati gusztustalanul) van ábrázolva, és van pár, a klasszikus castingnál jobban eltalált karakter is. Ilyen például Tom Cullen (Brad William Henke), aki valószínűleg nem csak nekem vált egyik kedvencemmé. Az Owen Teague által játszott Harold Lauder kedvenc nyilván nem lesz, de szintén jól el van találva. És még sorolhatnám a színészeket sokáig, de igazából alapvetően mindenki rendben van, így nem hiszem, hogy túl sok szót volna érdemes erre a dologra pazarolni. Azt gondolom, egy kicsit több horrorisztikus elem bőven beleférne a sztoriba. Még van persze három rész, remélhetőleg Randal Flagg barátunk leveti végre konszolidált külsejét, mert egyelőre maximum szutykos volt, az meg nem elég hozzá, hogy sátáninak tartsuk. Nézem a sorozatot, nem túl lelkesen. Kitartásom sokkal inkább szól a klasszikus verzió által megszeretett történetnek, mint e feldolgozás érdemeinek. Sajnos minden igyekezete ellenére ez a sorozat unalmas. Egyszerűen hiányzik belőle valami, ami miatt az ember igazán várni tudná az új részt.

2020-12-20 21:00:34 Kempesbaba #3910

Végre valaki! :)

előzmény: Rorschach (#3909)

2020-12-20 20:45:40 Rorschach #3909

Teljes mértékben egyetértek minden szavaddal.

előzmény: Kempesbaba (#3908)

2020-12-20 12:22:20 Kempesbaba #3908

Még egy gondolat Mando témában.
Végre egy sorozat (nem mintha az ilyen témájú filmek tobzódnának), amiben úgy tolják a girl power-t, hogy az egyszeri férfiembörnek nem akar kinyílni a bicska a zsebében.

2020-12-20 12:18:28 Kempesbaba #3907

Bármi féle válasz helyett ide teszem a sorozatjunkie az évadról szóló topikját. Érdemes átböngészni a hozzászólásokat, ha van türelmed kiválogatni az ocsú tengerből az érett búzaszemeket, igen érdekes hozzászólásokat olvashatsz a témában pro és kontra:
https://www.sorozatjunkie.hu/2020/12/18/the-mandalorian-vege-a-2-evadnak/
Illetve még ide szúrom neked Viking komám yotube videóját, ahol kibeszélik az évadzárót:
https://www.youtube.com/watch?v=llWxTR5wgWE
Zárszónak még annyit, hogy a disney-nél beindult egy tanulási folyamat, egy gondolkodásmód váltás, aminek a vége remélhetőleg az lesz, hogy a legújabb kori trilógia végre oda kerül, ahová valójában való...
Ja és nálam a hét szava a rekanonizáció :)

előzmény: caulfield (#3906)

2020-12-19 23:37:24 caulfield #3906

A történetet végül a fináléban feloldó valakire gondolok, akinek a sorsát Johnson filmje meséli el. Szerintem érdemes onnan is nézni azt a végső érzelmi dúsulást, valamelyest más megvilágításba is helyezi a befejezést. (Bár emellett azért elszakadhatnának már ettől a száltól.)

2020-12-19 18:22:39 Kempesbaba #3905

Ezt fejtsd már ki nekem pár szóban kérlek.

előzmény: caulfield (#3904)

2020-12-19 18:14:31 caulfield #3904

Ennek a sorozatnak, mert eléggé kapcsolódik Johnson filmjéhez.

előzmény: Kempesbaba (#3903)

2020-12-19 18:09:07 Kempesbaba #3903

Minek az utolsó részét?

előzmény: caulfield (#3902)

2020-12-19 17:43:59 caulfield #3902

Nem láttad az utolsó részt?

előzmény: Kempesbaba (#3901)

2020-12-19 12:53:13 Kempesbaba #3901

A Johnson nevezetűt nagyon nem kéne ide citálni. Egyrészt a műve felettébb megosztó, másrészt-hála az égnek- (még?) nem kapcsolódik a tárgyalt szériához.

előzmény: caulfield (#3899)

2020-12-19 12:49:25 Kempesbaba #3900

Huhh, még egy nappal a záró epizód megtekintése után is a hatása alatt vagyok. Tökéletesen elvarrták a fő szálat. Meglepetést okozott, de ha végig gondoljuk, csak ez az egy ésszerű lépés létezett az ügy megoldására. Kíváncsi vagyok rá, innen hogyan folytatják majd a sztorit. Nekem az első szériával sem volt bajom, de a második talán egy szinttel még jobb volt. (Bár a második epizódot még mindig nem tudom megbocsájtani, de sokan vigasztalnak azzal, hogy ha majd darálva újra nézem, akkor majd könnyebben át siklók rajta, mint amikor hetiben néztem és volt rá egy egész hetem, hogy rágódjak rajta.)
A stáblista utáni jelenet pedig komoly meglepetés volt. Különösen az, hogy Bib Fortuna hogy megtokásodott. Úgy látszik a hatalom hizlal :D
Tűkön ülve várom 2021 decemberét. (és persze kíváncsian várom hogy a többi bejelentett tonnányi tartalomból végül mi és milyen minőségben fog majd realizálódni )

előzmény: ChrisAdam (#3897)

2020-12-19 11:28:35 caulfield #3899

Nálam is kiállta az erőpróbát. Az első néminemű satnyaságai után a második évadra nagyon eltalálták az egyensúlyt. Ilyen nívót látvány téren még nem képviselt szerintem egy sorozat se. De végre a Disney Favreau személyében hozott valakit (Johnson után ismét), aki tartalomban is tudott újat hozzáadni ehhez a világhoz, nem elégedtek meg azzal, hogy csak megcsapolás céljából hozzávarrjanak az egészhez valami szépet.

előzmény: ChrisAdam (#3897)

2020-12-19 07:46:24 VVega #3898

Én ugyanazt gondolom, amit eddig is: tökéletesen elszórakoztam rajta ezekben a heti bő fél órákban, kicsit tágult is az élőszereplős Star Wars univerzum, az akciójelenetek pedig szenzációsak. Habkönnyed matiné volt, ami nekem hiányozni fog.

előzmény: ChrisAdam (#3897)

2020-12-18 23:44:12 ChrisAdam #3897

Na, mit gondoltok a Mandalorianről, látva az egész sztorit? :)

(Láttátok a stáblista utáni jelenetet?)

2020-12-04 13:22:37 kaamir #3896

Alien Worlds

Annyira tukmálta a Netflix, hogy csak belenéztem, de egy rész elég is volt. Látszik, hogy sok pénzt költöttek rá, igényesek az effektek és a mai trendeknek megfelelően beutazták a fél világot vágóképekért és interjúalanyokért (helló, környezetvédelem).

Viszont nekem ez nagyon tudománytalan. Igazából azt se lehet megjósolni, hogy milyen lesz az élővilág itt a Földön mondjuk egymillió év múlva, nem ám azt, hogy más bolygókon (esetleg) mi a helyzet. Sajnos az Alien Worlds nem is igyekszik tudományos alaposságra, inkább megmarad a látványtervezők tech-demójának.

2020-11-29 21:20:30 critixx #3895

Röviden:

Saruból egész jó kapitány lett, tetszik az ív, amit az első évad óta bejárt. Burnham viszont kicsit irritáló, oké, hogy rebellis, nem tud a seggén megülni, satöbbi, de azért van egy minimum hierarchia egy csillaghajón, amit be kéne tartani. A 32. századi világ tetszik, végre egy olyan éra, amit eddig még nem ismertünk - érdekes felfedezni a Föderáció bukása utáni világot, sorban ellátogatni a korábbról jól ismert bolygókra, megnézni, mi lett velük - Föld, Trill, most legutóbb a Vulkán. Összességében a hibái ellenére tartja a színvonalat a sorozat, de Pike hiánya nagyon érződik, a második évadban ő volt, aki összefogta a szériát és most ez nincs...

Ja, bocsi, ez nem az...

előzmény: ChrisAdam (#3891)

2020-11-29 20:06:41 Kempesbaba #3894

Dehogy,arra vagyok fóbiás,ha visszaélnek a rajongásommal és a türelmemmel

előzmény: Xuja (#3893)

2020-11-29 19:53:10 Xuja #3893

Arachnofobia? :D

előzmény: Kempesbaba (#3892)