Tévésorozatok 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-09-08 00:21:11 caulfield #3673

Nagy bűvészkedés a német Dark. Kész írói önkény, ahogy a cselekmény többszörös szaltó mortáléival és elszánt paradoxonokkal betárazva esik neki a… hát, hogy minek is az talán, majd az utolsó, kegyelemdöféssel felérő 3. évadban konkretizálódik. Annyira sok a dráma, hogy szép lassan el is tűnnek az esős jelenetek, mert még az ég is belátja, hogy a szereplők könnyzacskóival nem tud konkurálni. Legalább fél tucat szenvedéstörténet gabalyodik pedánsan megszerkesztve, germán aprólékossággal megalkotva és szószerinti óraműpontosságra ütemezve. De a sorozat műfaj nagy veszélye üti fel a fejét a milliónyi karakterben és történetszálban való felszívódással. Futószalagon követik egymást az epizodikus randevúk, hogy aztán a szereplők szokásos párás szemű, kétségbeesett kitekintéseikkel záruljanak. Lassan már nem a sötét barlangból jön ki a főhős, hanem a néző könyökén. Jellemző, hogy a magasröptű ontológiai-drámát az utolsó 3-4 részben, az epizódok klimaxa előtt kivétel nélkül egy-egy szépen andalgó melankolikus számmal oldják. Amennyire idegen húrokat pengetnek a németek és egyúttal törekednek az eredetiségre, úgy esik ki a makulátlanra font hurkukból a szív. Az amatörizmus szorítójában vonaglik a show, mert dacára a vérprofi technikai (a képek letaglózóak) és színészi jelenlétnek metronóm-szerű ütemessége nem egyenlő az élet ritmusával.

2019-09-03 21:37:04 Rituska #3672

Remek sorozat a Wisting, északi krímikrajongóknak különösen ajánlom.

2019-09-03 18:47:12 Ubul #3671

anno Broadchurch-el volt egy sávban, BC százszorta jobb

előzmény: ryood (#3670)

2019-09-03 18:38:54 ryood #3670

megnéztem a Shetland (korábban valaki itt ajánlotta) című skót sorozat első évadját, ami két rész összesen. érdekes, életszagú, szép táj, egyedi hangulat, kultúra stb... de nem rántott be egyszerűen...nem volt meg az a izonyo "egybőlbelemerülés" mint mondjuk a Hídnál vagy a Gomorránál, és most nem érzek késztetést, hogy nézzem tovább...olvastam pár kommentet az imdb.n de nagyon általános, semmitmondóak voltak. ha tenát valaki tud, valami meggyőzőt írni nekem, hogy miért érdemes folytatni a második évaddal ezt a sorozatot, ne habozzon megírni itt!

2019-08-27 14:10:01 Leo_Stotch #3669

Eddig mindegyik évad jó volt, nem fullad unalomba, mindig más, friss.. Csak sajnos most pár alap szereplő kimaradt :(

előzmény: oscarmániás (#3668)

2019-08-27 13:18:33 oscarmániás #3668

Ez még akár jó is lehet, a nosztalgia érzés kipipálva :
American Horror Story Season 9 Trailer (HD) AHS 1984

2019-08-25 15:44:37 Edwest12 #3667

Szerintem nyugodtan tehetsz vele egy próbát, mert mi jól szórakoztunk rajta. Ha nem szippant be az első rész, még mindig abbahagyhatod. :)

előzmény: saatonda (#3666)

2019-08-25 15:09:56 saatonda #3666

Pár éve készült egy egész estés film is, ami nem hagyott bennem mély nyomokat; akkor közepesre értékeltem."

miatta nem néztem még bele a sorozatba, mert olyan erőltetett, humortalan, bárgyú, ellenszenves szereplőkkel teli, a legsilányabb tévéfilmeket idéző képi világú alkotás volt, hogy elképesztő.
de lehet, remélhetőleg, a sorozat jobb.

előzmény: Edwest12 (#3665)

2019-08-25 12:45:40 Edwest12 #3665

Ledaráltam a hétvégén a Veronica Mars 4. évadát. Idővel talán letisztul bennem a dolog, most nagyon vegyesek az érzéseim.
Hatalmas öröm, hogy egyáltalán elkészült az évad. A rajongók jól tudják, milyen felhördülést váltott ki a nézőkből, mikor három évad után kaszát kapott a sorozat. Pár éve készült egy egész estés film is, ami nem hagyott bennem mély nyomokat; akkor közepesre értékeltem.
Nagy öröm, hogy sok régi szereplő visszatér az évadban, és megismerünk persze néhány újat is, szimpatikusakat és kevésbé szimpatikusakat egyaránt. A párbeszédek frappánsak és humorosak, ahogy ezt a korábbi évadokban megszokhattuk. A szereplők továbbra sem papírmasé figurák, hanem árnyaltak, lehet őket egyszerre szeretni is vagy utálni, és nem egyértelmű ki számít jónak, és ki rossznak, még akkor sem mikor elsötétül a kép az utolsó epizód végén.
Emelték a tétet is, alkalmazkodva a mai ember magasabb ingerküszöbéhez. Van sok halál, néhány véresebb jelenet is akad.
Teljesen pozitív lenne az értékelés, csak ne lenne az a fránya utolsó epizód. Hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az évad összes epizódja 8,4 - 8,6-os átlagon áll, kivéve az utolsót, ami kereken 6 pontos. Az okokat spoiler alatt kifejteném, ott is inkább light-osan:
Amikor egy népszerű sorozat hosszú idő után folytatást kap, a készítőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy azt elsősorban a rajongók fogják megnézni, akik az elmúlt évek (jelen esetben 15 évről beszélünk) során megszerették a főszereplőket, a szívükön viselik a sorsukat. Ezért aztán finoman szólva kockázatos volt meglépni azt, amit megléptek a végén. Nem biztos, hogy kifizetődő ennyire szembemenni a nézők elvárásaival. Egy ilyen fordulatnak akkor lehet létjogosultsága, ha már tervezik a folytatást. Ugyanakkor félő, hogy épp ezzel ölték meg a folytatást lehetőségét, hiszen sokan lesznek, akik ezek után már nem akarnak majd leülni egy 5. évad elé.
Nem kevés hiányérzetet is hagyott maga után a befejezés. Látszólag elvarrták a szálakat, valójában mégis a befejezetlenség érzetét kelti a nézőben. A központi konfliktus szinte unalmassá kezd válni a végére, és mégis olyan elsietettnek érezzük a lezárást.

2019-08-24 11:53:07 caulfield #3664

A Mindhunter a kettes évadra borul igazán virágba. Bár Fincher és csapata az elejétől kezdve lubickol a kutyaszorítóban, vagyis hogy a bűntény teljes elhagyásával csak az interjúkra és az utózöngékre építenek. De a folyamatban lévő nyomozásoknál is szinte teljesen elmarad a hagyományos thrillerkedés, mert itt minden a közegábrázolás és a miliőteremtés. Képtelenség lenne ezt nagyvásznon összehozni, még egy olyan névnek is, mint Fincher. (A Zodiákus talán a maximum, amit a mozi elbír.) Mármint nem azért nem menne, mert nem tudná ténylegesen megcsinálni, hanem mert nem találna forrásokat egy ilyen vállalkozáshoz. Mindemellett egy 2 és fél órás filmmel sokat is veszítene a néző, ez a történet megköveteli a sorozat formátumot.
Ami viszont kicsit fájó pont, hogy Ford háttérvilága totál feláldozásra kerül az új szezonban Carr és Tench privát szférájának taglalásával. Mondjuk érthető a kompromisszum, de Holden kiaknázatlan pánikbetegsége és szinte kétdimenziós karakterré szürkülése finoman szólva is alibiszagú írói húzás. Persze ez a hagyományos buddy-movie toposzok sutba dobásának is az eredménye. A főszereplők, hiába élnek már-már együtt, mélyen el vannak választva egymástól. Ez a távolságtartás, mely érthető módon kívánt a gyilkosok felé, áttételeződik nemcsak közéjük kollégák közé, de akut bizalmatlanság formájában felüti fejét a saját otthonukban is.
A szociopata fiókák pedig így vagy úgy, de bebocsátást nyernek a nyomozók/ kutatók fészkeibe és lelkes hangtalansággal csiripelnek saját hajlékuk falai között is. S amely otthonok idővel így meg is rogynak, lassan tartásukat vesztik és saját alaktalanná lett fonnyadtságukból fakadó rémületük fel is számolja őket. Ezen magándrámákkal a show képes a Manson-érabeli amerikai néplélekben zajló folyamatokat lefegyverző intenzitással lepárolni. Egy levegőtlen, túlérett, berozsdált modern világ fékevesztett - és napjaink tömegmészárlásaival karöltve - szűnni nem akaró tombolása ez. Egy olyan nép valósága, mely korábban mindig büszke volt saját jelenlétére - legyen szó egy működő és gazdag nemzet építéséről, vagy a világnak való útmutatásról - most hirtelen folyamatos késésben, elemi erejű eszköztelenség és kapkodás örvényszerű pokoli csapdájában találja magát.
Őrlődés a méreg és a tények között, állandó spekulálás a másik gondolatairól és ennek a tébolynak a konzumizálása az a megállíthatatlan mechanizmus, ami rút virágként, vagyis a legkevésbé kívánt, de elkerülhetetlen melléktermékként dobja ki magából az olyan önjelölt prófétákat, jokereket, mint Charles Manson.

2019-08-21 10:03:36 Ubul #3663

Antony Starr már a Banshee-ben remek volt, vele együtt a sorozat is. Fura így más frizurával, és beállítottsággal, de csak jót tett neki ez a karakter megvalósítása is és a karakternek is az ő tapasztalata :D

előzmény: Rorschach (#3662)

2019-08-19 17:12:40 Rorschach #3662

The Boys S01: ez a sorozat egy falat kenyér. Ugyan nem tökéletes ez a maroknyi rész, meg paradox módon egyszerre túl sok és túl kevés is, de már vagy egy hete láttam, és csak a pozitívumai maradtak velem, ami elég ritka. Az éle, a humora, Karl Urban akcentusa (amiért eleve 9/10-ről indul bármi), illetve Anthony Starr Homelanderje, aki a legjobb dolog, ami a szuperhősbiznisszel 2019-ben történt. Melegen ajánlom.

Ugyanitt Too Old To Die Young S01: egy szép kerek nulla, inkább a The Boys-t néztem volna meg kétszer.

2019-08-14 18:45:49 HejjaX #3661

Köszi az ajánlásokat. Bepróbálom őket, (The Boys-zal együtt), aztán kiderül :)

2019-08-14 13:34:11 Ubul #3660

nézzél The Boys-t :P alap szuperhősös sorozattá növi ki magát itt lassan

előzmény: HejjaX (#3649)

2019-08-13 14:19:20 safranyn #3659

A Swamp Thing elhanyagolható, a Doom Patrol viszont kötelező darab :)

előzmény: HejjaX (#3649)

2019-08-13 13:14:48 ifj. Ó. Posszum #3658

Én megtudtam, mert ez a 2. évadban kiderült, hogy itt bizony ez a lényeg.
Beismétlődéseket használ és mintákat, pont azokat, amiket ennek a korszaknak a filmjei használnak. Minden évad egy bizonyos alzsánert spézic ki, és annak a struktúráját követi. Rá is mutat, hogy mennyire pofonegyszerű dologról van szó. Valakinek el kell tűnnie, meg kell halni, sérülnie kell. Pl. 3. évad, a Dolog és a Testrablók volt a legerősebb minta, tehát elkerülhetetlen, hogy a férfi hős életbe maradjon. De jön a 4. évad, akár vissza is lehet hozni, egy újabb zsáner kliséjével. Ahogy nőnek az évadszámok, úgy tárul fel egy 70-80-as évek műfaji filmjeinek a vizuális kézikönyve.
De annyira gondos a karaktereivel, annyira szereti őket, hogy én ezt teljesen elfogadom, mert szívvel csinálja.

előzmény: Ubul (#3657)

2019-08-13 08:43:32 Ubul #3657

no igen, ez mondjuk tetszett nekem is, de ezek valószínűleg csak azoknak mond valamit, akik abban a korban "nőttek" fel.
33 éves korom miatt volt pótlásom kb a 60-as évekig visszamenőleg horror filmekig, szóval az utalások leestek.
Feleségemnek nem, mert ő kis fiatalka, és amúgy se szereti a horrort :D

Ebből kifolyólag rétegsorozatnak lehetne kikiáltani az ST-t, pedig nem annak megy.

Az önismétlést viszont már nem tudom megbocsájtani

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#3656)

2019-08-13 08:37:23 ifj. Ó. Posszum #3656

Írhattam volna Bambit is :D Teljesen levitt tiniszintre. És ez benne a csodálatos. Sokaknak az Infinity War és az Endgame volt a nagy katarzis, nekem ez :D A főszörny rendíthetetlenül jön, haladunk szépen a nosztalgia vasúton, Dolog, Testrablók, Terminátor, ugyanott körözünk még mindig. Viszont ezt olyan szívvel teszik a Duffer tesók, hogy teljesen levesz a lábamról. Hajlamos vagy a széthájpolt dolgoktól elfordulni, de itt nem megy.

2019-08-13 07:26:12 Ubul #3655

aztán miért bőgtél? :D

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#3654)

2019-08-13 00:55:07 ifj. Ó. Posszum #3654

Úristen, most csavartam le a Stranger Things 2. és 3. évadot és...

2. évad
Valami elképesztő fasza. Jobb, mint az első rész. És majdnem elfelejtettem, hogy a Stranger Things miatt kezdtem el úgy általánosságban sorozatokat nézni. De, semmi, nyomába se... ez valami istencsászárság.

3. évad
Bőgtem, mint egy szaros gyerek, mint amikor meghalt Sirius Black.

2019-08-08 08:37:17 Ubul #3653

mondjuk a kasza azért olykor jó is tud lenni, bár első évad után szomorú, de ha rossz a sorozat -> a kasza nem gond..ha jó a sorozat, akkor meg reménykedik az ember hogy kap egyfajta lezárást :D

én most a The Boys-t fejeztem be, rég volt olyan hogy együltő helyemben megnézzek 8 részt egymás után :D nagyon adta.

előzmény: HejjaX (#3649)

2019-08-06 20:47:59 Edwest12 #3652

Most gyorsan utánaolvastam újra. A cikk szerint már az első évad utolsó három részének forgatását is leállították anyagi okok miatt (konkrétan félreértették, mennyi adókedvezményre lesznek jogosultak a forgatás helyszínéül szolgáló államban, így már azelőtt veszteséges volt a dolog, hogy egyetlen képkockát levetítettek volna). Ha ennek ellenére belevágsz, feltétlenül írj majd ide pár jó szót, miután befejezted, hátha kedvet kapok hozzá mégis!

előzmény: HejjaX (#3651)

2019-08-06 19:13:33 HejjaX #3651

Köszi.
Majd belenézek az első részbe és elválik. Csak hát kevés sorozatot nézek és pár túlértékelt szériába belefutottam már imdb pontok alapján (pl. Westworld, Dark), nem árt szelektálni.

előzmény: Edwest12 (#3650)

2019-08-05 18:56:18 Edwest12 #3650

Én egy részt láttam belőle, már készültem a második epizódra, mikor jött a hír, hogy elkaszálták. Hagytam a fenébe, így is van egy-két olyan befejezetlen sorozat a listámon, ami miatt a mai napig szívom a fogam. Amúgy jól indult, és a szörny megvalósítása is nagyon igényes.

előzmény: HejjaX (#3649)

2019-08-05 17:49:26 HejjaX #3649

Swamp Thing-et nézte valaki, érdemes nekifutni?

Ugyanez a kérdésem a Doom Patrol-lal kapcsolatban.

Ha bárkinek van véleménye, előre is köszi.

2019-08-05 13:51:28 Ubul #3648

még jó hogy max 5 évadban gondolkodtak a készítők is.

ettől persze igazad lehet hogy van az a pénz, de a másik oldalt is láttuk már, hogy megmondták, ennyi évad lesz,és ha kitart, akkor tényleg annyi lesz.

Persze a reményt már elvesztettem én is hogy nem lesz önismétlő a már berendelt 4. évad is

előzmény: Rorschach (#3639)

2019-08-05 11:52:01 Edwest12 #3647

Ettől féltem. :( Sajnos azt kell, hogy mondjam, nem is vagyok meglepve.

előzmény: Olórin (#3646)

2019-08-05 11:01:36 Olórin #3646

Kaszálták, aztán alkotók próbálták elvinni más csatornához/streaminghez, de senkinek sem kellett. 100%, hogy nem lesz második évad.

előzmény: Edwest12 (#3645)

2019-08-05 09:41:46 Edwest12 #3645

Orgyilkos osztály (Deadly Class)

Úgy nézem, erről még nem írt senki (vagy csak nem görgettem eléggé vissza).

A hétvégén sikerült végigpörgetnem az első évadot, eléggé felemás érzésekkel. Nagyon ígéretesen kezdődött, aztán valahogy nem sikerült hozni azt a színvonalat, amit reméltem tőle. Kezdjük mindjárt a főszereplővel, aki biztos nagyon ügyes volt a válogatáson, de itt sehogy sem tud szimpatikus lenni. Egy kritikában úgy fogalmaztak, hogy nincs a színésznek karizmája, biztos úgy van. A többiekkel talán nincs akkora probléma, főleg, mert akik még kellően központban vannak, azok azért jobban teljesítenek.
Meglátszik a sorozaton, hogy egy képregény adta az alapanyagot, ami mindig rizikó, hiszen két külön műfaj, ami az egyikben működik, az a másikban nem feltétlenül. Számomra idétlen volt pl. a pompomnak álcázott fegyver, de talán még a legyező is. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a képregényolvasók hiányolnák ezeket a dolgokat, akárcsak Maria arcfestését.
A sokak által favorizált 5. epizódot én kis híján átugrottam egy idő után, mert annyira idegesített. Persze jó volt a megvalósítás, operatőri munka, stb., tehát a technikai dolgok valóban működtek, ugyanakkor dacára, hogy van benne igen fontos esemény, végig úgy éreztem, hogy egy filler epizódot nézek.
Érdekes és ötletes megoldás, ahogy egy-egy animációs betétben apránként megismerjük a főhősök előéletét, viszont ezek mindössze információk a nézők számára, magukhoz a karakterekhez nem tesznek hozzá, nem oldják fel azt az érzetet, hogy papírmasé figurákat nézünk. És itt jön be a képbe az, amit feljebb már írtam: egy képregény megengedheti magának, hogy szereplői egy-egy sztereotípiát testesítsenek meg, hiszen a köréjük épített stilizált világból nem lógnak ki. Ugyanez egy filmben már nem feltétlenül tud működni; muszáj lenne, hogy a szereplők egyénisége ne legyen két mondatban összefoglalható.

Mindezek miatt én féltem ezt a sorozatot. Jómagam inkább látom a megfogalmazott kritikák ellenére pozitívnak az összképet, hiszen a történet van olyan érdekes, hogy ellensúlyozni tudja a hibákat. Én kíváncsi lennék a folytatásra.

Esetleg tud valaki arról, hogy várható-e a második évad?

2019-08-03 11:34:24 SentryD #3644

Őszinte tiszteletem, én három rész után feladtam a második évadot.

előzmény: kaamir (#3642)

2019-08-03 08:54:25 caulfield #3643

Emberi párbeszéd, emberek nélkül?

előzmény: kaamir (#3642)

2019-08-02 15:42:06 kaamir #3642

Westworld 2. évad

Valami mazochista késztetéstől vezérelve megnéztem a 2. évadot, és azt kell mondjam, le a kalappal az írók előtt. Tényleg, hatalmas feladat lehetett megírni 10 órányi filmet úgy, hogy abban - írd és mond - egyetlen normális, emberi, életszerű párbeszéd nincsen. Ha itt valaki éhes, nem azt mondja, hogy Adjatok enni, lécci. Nem, nem, hanem valami ilyesmit:

- Felfedeztem magamban egy új érzést. Eddig nem is tudtam, hogy létezik, de most már érzem, ahogy kitölti a lényemet. Tudom, hogy ott vár rám a Nagy Ígéretek Völgyének Konyhájában.
- Gyere velem, mutatok valamit.
- Ez most történik?
- Szilaj gyönyörnek a vége is szilaj.

Elköltheti az HBO a világ összes pénzét látványra, az se fogja elfedni ezeket a szánalmas írói megoldásokat (deus ex machinaként a semmiből felbukkanó felmentősereg, a lényeges információra a világért rá nem kérdező szereplők, teljesen önkényes szabályok, tét nélküli, bármikor visszacsinálható halálok, önkényesen ide-oda ráncigált szereplők stb, stb.)

Nem is tudom pontozni, ez egyszerűen annyira értékelhetetlen.

2019-07-20 23:31:27 caulfield #3641

Le a kalappal az HBO, mint park tulaj előtt. “Nem spóroltam semmin!”
Westworld III
(A valenciai akvárium futúrja régóta kínálja díszletként magát.)

2019-07-20 12:43:53 caulfield #3640

A második volumen mintha Hannah Arendt azon mondását akarná kiaknázni, miszerint maga a történetmesélés úgy képes hiba nélkül megragadni a dolgok értelmét, hogy elkerüli annak meghatározását. Amikor Refn a forró latin világ erezetét egy hüllő testnedvével tölti fel, akkor ezzel a nála olyannyira erőteljes kék szín szerepét fedi fel: valójában a kék palástolja a méregzöldet.
Nehéz és nyers, mentes mindennemű fegyelemtől, csupa ösztön és vegetáció. A cél az, hogy teljesen kiürüljön. Refn nem áll szemben a vérvörös szenvedéllyel, a kék látszólagos balansza itt csalás, a természet barbarizmusa dohog szüntelenül. Nincs szó józanságról, sokkal inkább őrületről. Ez nem hipnózis, hanem narkózis. (Szöges ellentéte Tarr Béla hagyományos fekete-fehérjének.) A piros sem piros, viszont ellégiesült lila, ködbe vesző, személytelen káprázat.
Végeredményben egy szándékosan nézhetetlenné lőtt trip az egész.

előzmény: caulfield (#3637)

2019-07-13 14:06:22 Rorschach #3639

Stranger Things 3: annyira nem amatőr, mint a második eresztés (itt csak az első két rész minősíthetetlen, a többi szimplán meh), és hála istennek nem is egy az egyben ugyanaz, mint a legelső, de ennél az évadnál nagyobb érv nem kell amellett, hogy abba kellett volna hagyniuk az egészet egy évad után.

Semmi elképzelés, semmi ötlet, itt mindenki csak a pénzért haknizik. Amíg pedig az van, simán lesz még újabb, még gonoszabb, még nagyobb szörny, és még titkosabb, még rejtélyesebb dimenziókapu dögivel, akár negyven évadon át.

2019-07-10 17:29:14 BalaKovesi #3638

Meglepődve látom, hogy még senki nem írt a Stranger Things új részéről. A napokban újranéztem az első kettőt, illetve ledaráltam a harmadikat, és mivel még egyikről sem írtam, írok pár sort mind a háromról.

Stranger Things

Kiváló karakterek, baromi erős atmoszféra. Hamar beszippantja az embert, ami nem csoda, hisz sokak által kedvelt mozikból lett összemosva. Sok helyről lop, de nem rossz szándékból teszi, és nagyon jól csinálja, így mi sem haragszunk rá. Az egyetlen ami zavart az az, amikor Hopper betör a laborba, utána pedig simán hazaviszik és csak annyit tesznek hogy bepoloskázzák a házát. Nekem ez kicsit zavaró volt, simán el tudtam volna képzelni valami nagyobb óvintézkedést.

9,5/10

Stranger Things 2

Folytatásokhoz hűen nagyobb, látványosabb, és sajnos picit gyengébb is elődjénél. Remekül folytatja az elsőt, sok szálon fut, viszont ezt jól kezeli. Sajnos Nancyék szála picit unalmas, nem is igazán tesz hozzá a fő cselekményhez, Eleven szála pedig szükséges, csak az is helyenként unalmasabb, kizökkent, a hetedik fejezet-beli kiruccanását pedig totál feleslegesnek éreztem, a szereplőit pedig idegesítőnek, meg lehetett volna másképp is oldani az ő útját. Bob halála pedig akár mennyire is szomorú, de abban a formában ahogy megtörténik iszonyú erőltetett (megáll az ajtótól 2 méterre...). Steve és Dustin barátsága viszont az évad legmeglepőbb és az egyik (ha nem a) legjobb szála a Stranger Things 2-nek.

8/10

Stranger Things 3

Amíg az első klasszikusokból idéz, addig ez a rész már saját magából, az alapszerkezete hasonló az eddigiekhez. Itt már nem is ez az érdekes, hanem a szereplők felnövése, a gyerekkor elhagyása. A sorozat idomul hozzájuk, háttérbe szorul a misztikum, előtérbe kerül a humor, a kamaszproblémák, a felnőtté válás, ami sok megmosolyogtató és remek jelenetet eredményez. Viszont a sorozat elengedhetné pár szereplő kezét. Nancyék például már egyáltalán nem érdekesek szerintem, túl sok a szereplő, az előző évadhoz hasonlóan sok szálon fut, viszont itt már kezd sok lenni. Erica karaktere iszonyú idegesítő, Hopper néha elég furán viselkedett önmagához képest, és van a cselekményben pár elég fura rész (Joycenak leesnek a mágnesei, ezért elolvas 6 könyvet a mágnesességről és nyomozásba kezd, a plazaban és a raktárában pedig nincsenek kamerák). A végére viszont újra elemében lesz a sorozat, Billy karakterét nagyon jól kiaknázzák, érthetővé teszik, az utolsó 20 perc pedig a Stranger Things eddigi egyik legjobbja, meg is könnyeztem. A vége azért nem kicsit rendezik át a készítők a sakktáblát, remélem hogy a stáblistás jelenetben említett Amerikai nem Hopper, hiszen az ő szála teljesen kerek, nagyon szép lezárást kapott. Kicsit még összeszedetlen a véleményem, túl friss az elmény, de a Harmadik részről fogok írni majd valami hosszabbat is, ha a lustaság nem szól közbe, és meg tudom találni a legmegfelelőbb szavakat.

7,5/10

Azt egyébként mennyire lehet hibaként felróni, hogy szinte az összes fejezet valami nagy cliffhangerrel végződik? :D

2019-07-09 22:09:40 caulfield #3637

A Too Old to Die Young viszont már teljesen más kaliber a bűnös élvezet kategóriájában. Durva, hogy valaki képes volt ehhez Refn számára fegyvert és paripát szolgáltatni, és hogy engedték szabadon garázdálkodni, mert láthatóan saját öncélú művészvénájának tartozott egyedül megfeleléssel.
Fény- és türelemjáték, pofátlan mértékben. Hangulatpornó. Agyonstilizált antitörténet, belassult, már-már megfagyó csapongás, olyan mint egy a halálos nyugalmából hangyányit kizökkentett szoborpark, amelyben minden alak azon vajúdik, hogy dermedhetne vissza szuperpozícióba, mintha az anyaméhbe akarnának visszaosonni ebből a pokolból. Az első rész alapján mégis valami azt sugallja, hogy bűn ezt elkaszálni, de az embernek még valahogy rá kell jönnie arra, hogy hogyan nézze ezt az egész bizarrmányt, már ha ez lehetséges egyáltalán.

2019-07-07 17:41:40 caulfield #3636

A Westworld második évadában a kísérleti jelleg még erősebb, ami valószínűleg ki is zárja, hogy nagy közönség kedvenc legyen, de aki szereti a puzzle-játékot érdekes filozófiai elmélkedéssel megfejelve annak csemege így is. Továbbra is a Memento töredezett elbeszélésmódjával dolgozik, és nyíltan játszik a nézővel, vagyis visszatart információt, de ezért a teljes kép kibontása nélkül elítélni nem is sportszerű talán. Azonkívül, hogy kegyetlenül megcsinált részeket is felvonultat, mint például a negyedik, Kurosawa zuhéját megidéző, vagy az indián szívszorító kóborlását bemutató epizód, sok a cselekmény szempontjából mindenképpen kérdőjeles mozzanat. Szerintem az öncélúság távol áll a sorozattól, viszont a néző figyelmére kétségkívül számot tart, lévén nem kevés közölni valója akad. (Legalábbis eddig a pontig így tűnik.)
Ambiciózus, bátor anyag, egy hatalmas audiovizuális freskó körvonalazódik az androidok és emberek lidérces birokra keléséből.

A Stranger Things harmadik szezonja is hozza a szokásos bűnös élvezet élményt, igényesen megcsinált akcióival és látványos effektjeivel, a nem túl tolakodó nosztalgia-faktorral - sőt a humor itt a legerősebb. Még ha klisészerűek és mondvacsináltak is a karakterek problémái, és ezt valamelyest a finálé szívszaggatásával igyekeznek is elfedni, de saját berkein belül, vagyis önmagához képest, azaz mint egynyári hullámvasút nem vall szégyent az új évad.

2019-06-30 14:01:43 ryood #3635

Ófærð Se 02 - Ismét egy kegyetlen, nyers családi dráma/tragédia a krimi köjntösébe bújtatva Izalndról. Fajdalmasan szép és brutális, közben megjelennek napjaink jelentős globális problémái (környezetszennyezés, migráció, rasszizmus) is, de nem ezen van a hangsúly.
Bűnügyi témában pedig jó ideje verhetetlenek a skandinávok.

2019-06-26 17:53:11 Ubul #3634

nem véletlen, átlagosan mellékszereplő, közepes színész, de van egy-két jó filmje (Felon pl nekem tetszett)

előzmény: kaamir (#3633)

2019-06-26 13:30:00 kaamir #3633

True Detective S03

Az idők végezetéig elnéztem volna ezeket a karaktereket, még úgy is, hogy a történet azért elég laposka. De amit Ali, McNairy és főleg Stephen Dorff leraknak az asztalra, az minden pénzt megér. Nekem főleg az utóbbi volt nagy meglepetés, mert eddig még a nevét sem hallottam, most meg mintha a fiatal (és öreg) Jack Nicholsont láttam volna.

Tényleg kár, hogy Pizzolatto nem tudott felnőni a feladathoz, mert egy fókuszáltabb sztorival akár az első évadot is kenterbe verhette volna.

2019-06-25 14:26:24 caulfield #3632

A szerethetetlenség nagy ül rá. Igazi roncsderbi az egész. Emberi és gépi nyomorultak viadala. Az első évadról is elmondható, hogy hiányzik belőle a lélek, csak direkt ilyen, ettől olyan furamód egyedi. Az ábra, ami után végig koslat Ed Harris jelenti az életet végeredményben. Persze kiderül, hogy az is csak valami máshoz, egy további ajtóhoz vezet. Tűnhet is úgy, mintha vég nélkül, öncélúan húznák a néző agyát.

De lényegében egy állatkertet mutatnak be makacs következetességgel, mely miatt a néző mindig kívül marad. A kérdés, hogy ki szkriptelt, ki nem teljesen kitölti azt a teret, ahova a szemlélő bevonódhatna.

előzmény: kwzatz (#3631)

2019-06-25 14:01:49 kwzatz #3631

Az én meglátásaim röviden (egy része kicsit az 1. évadra is igaz, de itt sokkal fokozottabban van jelen):
-feleslegesen túltekert, érdektelen, öncélú plot twistek;
-a történéseknek nincs súlya;
-szerethető karakter továbbra sincs, valahogy lelketlen az egész;
-ZS-kategóriás akciófilmekben elkövetett, klisés baromságok.
Voltak jó pillanatai is, a Kiksuya meg egész jó rész, de összességében szerintem sokkal gyengébb az 1. évadnál.

előzmény: BalaKovesi (#3630)

2019-06-25 13:05:47 BalaKovesi #3630

Én szerettem a második évadot is, bár azt én is elismerem, hogy gyengébb volt, mint az első szezon. A legfőbb kritika ami az ismerőseimtől érte, hogy unalmas, én sem a "legfészkelődésmentesebben" néztem végig, de nem bántam meg, hogy kivártam a végét, jó volt látni ahogy összeérnek egyes szálak. Csak hát így egy év távlatából szinte semmire nem emlékszem belőle, pár jelenet és a zenék megvannak, de elég nehezen tudnám felidézni hogy tulajdonképpen miről is szól az évad. :D

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-25 12:43:18 caulfield #3629

Az első részt látva, ami felmerül bennem, hogy vagy valami nagyívűt hoztak össze, vagy csak blöffölgetnek unalmukban.

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-22 15:36:11 kwzatz #3628

Kár, hogy a második évadról már nem lehet ilyen szépeket írni.

előzmény: caulfield (#3627)

2019-06-22 11:14:46 caulfield #3627

A Westworld első évada egy elmés továbbgondolása a 2000-es klasszikusnak, a Memento-nak (a Teddy nevű kelletlen bűntárssal az oldalán, az örökös révület, illetve az égszínkék felejtés elnyomottsággal és kizsákmányolással bélelt kárhozatába bugyolált főhőssel az élen) és egyben találó kaleidoszkóp a modernen túli, nosztalgiától megrészegedett létállapotról. A két világ közé szorult, sehol nem levő egyént megcélzó, s annak kálváriájáról és felemelkedéséről szóló episztola tíz órásra nyúlt felvolvasása. Izgalmas eszmélésre tett kísérlet az emberség határai, a szabad akarat bilincsbe verő fogalma és az idő kérlelhetetlenségének drámája felett.

2019-06-17 22:42:37 Rorschach #3626

Fuhh, a pilot után csak annyit mondhatok, hogy a türelem nagy erény... Ez lehet, hogy nekem sok lesz.

előzmény: dikalosz (#3625)

2019-06-17 22:04:31 dikalosz #3625

Csak szólok, Refn Too Old to Die Young című sorozata végre elérhető. Az első rész alapján mondom, hasonlóan a Twin Peaks 3. évadjához ez sem lesz egyszerű... :)

2019-06-09 00:38:05 HejjaX #3624

Itt próbálkozz.

előzmény: Szabó Dániel (#3623)

2019-06-08 23:29:19 Szabó Dániel #3623

Úgy jöttem ide hogy oldalakat fogok olvasni a Csernobilról, erre 1 kommentet látok róla aki hasonlóan meglepett. Eszméletlen sorozat volt. Nem hibáztatom nézőket hogy felértékelték imdb-n első helyre.

2019-06-04 18:25:40 caulfield #3622

Az, hogy a sorozatoknak is legyen külön adatlapjuk az erőforráshiány miatt kizárt dolog. Ez azért inkább egy hobbi oldal, semmint egy IMDb, és még így is elképesztő az itteni filmes adatbázis mérete, igényessége.
Ezzel a topikkal viszont tényleg lehetne valamit kezdeni.

előzmény: ArmaGedeon (#3621)

2019-06-04 17:40:11 ArmaGedeon #3621

Tényleg nem kötekedés, de pl. a Polipnak (La piovra) fenn van az összes évada külön topikban, és ott az évadok ráadásul nagyon is összefüggnek, még ha az IMDb szerint is miniszéria...

Azért sem ártana saját hely a sorozatoknak (nem a fórumon, hanem mint a filmek vagy a minik estében külön oldal), mert úgyis évek óta azt szajkózzák többen (egyre többen), hogy a sorozatok minőségben már rég túlmutatnak a (javarészt hollywoodi) filmeken - tisztelet persze a nem kisszámú kivételnek.

Vegyünk egy példát: olvasgatni akarok véleményeket a 24-ről (amiről rengeteget írtatok 125 éve, onnan tudom, mert anno elkezdtem átböngészni a teljes sorozatos fórumot a legrégebbi kommenttől visszafelé), ha azonban beírom a keresőbe az adott széria címét, azzal semmire nem megyek, ám nem is szívesen nyálaznék át több ezer hozzászólást. Ráadásul sokszor egyszerre több szálon megy a diskurzus több műről. Amúgy meg ha volna a 24-nek saját oldala, ott megtalálnék minden fontosat, és nem kéne átugranom - teszem azt - a Grace klinikával meg a Losttal kapcsolatos kommenttengert. :)

előzmény: kaamir (#3618)

2019-06-04 15:49:17 kaamir #3620

Bár én továbbra is amellett vagyok, h a sorozatok is jelenjenek meg teljes valójukban a KT-n, ez egy jó ötlet. Kérdés, h mit szólnak az oldal üzemeltetői, h keletkezik több száz(?) fórum.

előzmény: caulfield (#3619)

2019-06-04 15:28:28 caulfield #3619

Tévésorozatok kaphatnának viszont “fórumlapot”. Hogy ne ömlesztve legyenek a kommentek. Ha egy sorozat egy adott szezonjáról akarsz beszélni, akkor létrehozol hozzá egy alfórumot ezen fórumon belül, adatok nélkül, csak címmel. Így szép takaros rend lehetne itt.

előzmény: kaamir (#3618)

2019-06-04 14:53:10 kaamir #3618

Tévésorozatok nem kapnak adatlapot, csak minisorozatok, amik egyetlen évadból állnak. (Hogy ebben mi a logika, annak megválaszolásában mások az illetések)

előzmény: ArmaGedeon (#3617)

2019-06-04 14:00:38 ArmaGedeon #3617

Most láttam, hogy a Sharp Objectsnek lett külön topikja. Ezek szerint lassan a sorozatok is kapnak saját helyet? Pl. azért is lenne jó, mert az elmúlt hetekben ez a fórum semmi másról nem szólt, mint a GOT-ról, ami rohadtul nem érdekel, de úgy kellett mazsolázgatnom a kommentcunami között, mi az, ami hozzám szól.

2019-06-03 20:14:57 Olórin #3616

Nana, bizony, mert csak a karaktereket illetően helyeztem a Drót fölé:) Igazából az említett sorozatok mindegyike jobban tetszik valamivel összességében, de karakterekben a Deadwood verhetetlen.
(Talán lesz, mindig vannak ilyesmi ötletelések.)

előzmény: ArmaGedeon (#3615)

2019-06-03 18:23:05 ArmaGedeon #3615

Régóta tervezem a Deadwoodot, de folyton tologattam, mindig volt valami, amit fontosabbnak/izgalmasabbnak ítéltem. Meghoztad a kedvem, bár az, hogy a Drót fölé helyezed, nana... Jóóó, látatlanban nem "fikázom". :)

(Apropó, nem akartok véletlenül a Geekznél egy Minden Idők Legfaszább Sorozatai listás cikket összeállítani? Amolyan szerkesztőség kedvenceire gondolok, hasonlóan az éves mustrához.)

előzmény: Olórin (#3614)

2019-05-23 21:20:21 Olórin #3614

A Deadwood-film közeledtével újranéztem a sorozatot - és ha lehet, még jobban tetszett, mint annak idején. A karakterei egyedülállóan zseniálisak és komplexek, e téren egész biztos nincs párja, Breaking Bad, Drót, Sírhant művek, The Americans (csak hogy néhány személyes kedvencemet említsem) ide vagy oda. Bámulatosan, árnyaltan, felkavaróan viszi végig a vezérmotívumát - a civilizáció megteremtése szükségszerűen mocskos módszerekkel - az akkori határvidék hiteles(nek tűnő) ábrázolása közben, és tele van feszültséggel, sötét humorral, a kegyetlenség meg az emberség elképesztően erős kontrasztjával és szenzációs szimbólumokkal (pl. Swearengen, aki mindig saját kezűleg takarítja fel az ölései után maradt vérfoltokat).
Nagyon sajnálom, hogy az HBO anno elkaszálta a harmadik évad után (itt van erről egy friss, baromi jó interjú Timothy Olyphanttal) - és minden örömteli várakozásom ellenére kicsit aggódom a film miatt, mert az utolsó rész után olyan konfliktusok maradtak a levegőben lógva, amiket fogalmam sincs, hogy lehet kezelni egy tízéves time jumppal.

2019-05-22 12:14:10 tomside #3613

De jó, hogy végre nem csak arról a Gyűrűk Uráról írnak, ami most ért véget.

2019-05-22 09:50:02 Leo_Stotch #3612

Igen.. hogy
van az a pár ember aki tudja, hogy ez mi komoly dolog, a többiek, a párt, az “eszek” pedig elmismásolják.. közben meg 20.000 évre szennyezett minden..

Pokoli.

előzmény: Ubul (#3611)

2019-05-22 09:21:46 Ubul #3611

na igen, ahogy mutogatták a sugárfertőzötteket, tiszta horror volt. Látványilag. Az már nagyobb horror, hogy mit művelt a kormány és a politika, hogy ki ne derüljenek a dolgok, meg a "minden rendben van, nincs itt semmi látnivaló" hozzáállás eleinte

előzmény: Leo_Stotch (#3610)

2019-05-22 08:56:30 Leo_Stotch #3610

A harmadik rész is elképesztő volt. Letisztult, kegyetlen. Izgalmas nagyon.. Ahogy kézzelfogható a sugárfertőzés. Mert nem látod. A szereplők se látják. Ezért nem is érzik, hogy mekkora katasztrófa kellős közepén vannak.

előzmény: Ubul (#3609)

2019-05-22 07:27:51 Ubul #3609

mindenki Trónok Harcával van megáldva (még so-so én is, napi kibeszélés megy a munkahelyen is), de van egy sorozat, ami a semmiből jött mondhatni, és még van belőle két rész: Chernobyl.
Nehéz mit mondani rá, hogy zseniális, vagy szörnyű, bár érthető okokból szörnyű események sorozatát dolgozza fel zseniális kivitelezésben. És részről részre javul, nem romlik a minőség, nem érzem hatásvadásznak, viszont elég nagy gyomrosokat ad be, hogy utána jól szarul érezze magát az ember.

2019-05-21 17:18:19 ender1112 #3608

Én azt se értem, mitől volt probléma a királycsinálás. Hiszen két jelölt is volt:Jon Snow, Gendry Baratheon. Ehhez képest meg sem említették őket, hanem hirtelen Branból lett király. Hol ebben a logika?

előzmény: HejjaX (#3607)

2019-05-21 16:43:28 HejjaX #3607

Teljesen egyetértünk. Erre írtam az "ejaculatio praecox"-ot lentebb. Nem csupán a királycsinálás problémája, de az egész évad "túl gyorsan sült el". D és D boldog és elégedett, a menyecske meg néz ki a fejéből, hogy "és velem mi lesz?" :)

előzmény: ChrisAdam (#3606)

2019-05-21 16:36:45 ChrisAdam #3606

A baj szerintem megint nem az, hogy mi történt, hanem hogy hogyan. Egy ilyen kérdést lezavarni 10 percben kvázi őrültség. Tehát miután végiglovagoltunk Westeroson 9 éven át, 10 percben döntik el, hogy ki ül a Vastrónon? Mert igen, lehet rá magyarázatot adni, hogy a királyságok lányai és fiai a sok háborúzás után már békéért esedeztek, ezért nem ellenkeztek. De ha ezt felvezetik, kibontják és nem egy abszurd jelenetbe teszik, ahol Szürke Féreg senkiként pattog, Tyrion pedig két csettintésre megoldja az ügyet, szóval nemár. Ez a vicc.

Minél távolabb van egyébként a rész, annál dühösebb vagyok. Érthetetlen.

előzmény: HejjaX (#3605)

2019-05-21 16:16:14 HejjaX #3605

Ja, szar volt, bárönmagában éppen van "realitása", hiszen egy romokban heverő, uralkodó nélküli birodalom újjáépítésének pillanatában vagyunk, tehát éppen be lehet vezetni új szabályokat (kivéve a demokráciát, mert akkor kidobtam volna a tévét az ablakon). Az ott lévőknek ugyanis totál váratlanul zuhant az ölükbe a királycsinálás feladata, nulla gyakorlattal, teljes tanácstalanságban, és végül az egészet Tyrion oldja meg helyettük - úgy, ahogy, khmm. Szóval tényleg az a legnagyobb baj vele, (azonkívül, hogy a jelenet elég szarul volt megírva), hogy rohadtul nincs trónok harca feelingje. Ez nem az a világ. Még akkor sem, ha végül totális Stark uralom jött létre (és Jon is" szabadságot kapott", hiszen Bran nyilván tudta, hogy északra fog menni a vadakkal, hogy velük éljen).
Magyarul: nem jó, de legalább magyarázható. Nem úgy, mint az Éjkirály egy epizódos bohóckodása, Danny semmiből jött pálfordulása, Arya Cercei elleni bosszújának feladása Véreb két mondatától, Cercei-ék nevetséges halála, Drogon upgrade-elése, az ultra amatőr várvédő technikák, stb., stb.

előzmény: Olórin (#3604)

2019-05-21 14:57:03 Olórin #3604

Királyválasztás:
Bran személyétől függetlenül röhej az egész. Egy király, akinek nincs semmi megalapozott joga a trónra (évezredes szokásokat nem lehet csak úgy elsöpörni, ilyen erővel akár a demokráciát is tényleg bevezethették volna), egy királyság, aminek nincs hadserege, egy Észak, ami csak úgy fogja magát, és azt mondja, nem, kösz, miközben minden más terület a Vas-szigetektől Dorne-ig fejet hajt minden ok nélkül. Az egész GoT arról szólt, hogy nincs becsület, nincs tisztesség, csak egymással marakodó, folyton több hatalomért bármi áron törtető nemesi házak vannak, amiket legfeljebb az erőviszonyok tartanak vissza egy-egy gusztustalan árulástól. Oké, lehet, hogy egy ekkora háború után rövid távon nem fog ugrálni senki, de max egy-két évtizeden belül megint totális káosz lesz Westerosban, amivel amúgy nem is lenne dramaturgiailag semmi baj, ha nem úgy adná elő a sorozat ezt az egészet, mintha Tyrionék most feltalálták volna a kibaszott világbékét.

előzmény: HejjaX (#3598)

2019-05-21 07:42:30 BonnyJohnny #3603

Most, hogy kijött a záró epizód, kezdtem el csak nézni az utolsó évadot. Egy ültő helyemben a feléig jutottam (délutános műszak ennyit enged sajnos).
Az első rész találkozások feelingű, langyos felvezető rész volt, ahol kis túlzással mindenkinek két mondatra jutott ideje a másikkal. Ez nem a rész hibája, ilyen is kell, de ez nem mentség az epizód értékelésnél. Főleg, hogy lehetőség lett volna fokozatosan odaterelni a szereplőket, mert azért kicsit fura, hogy mindenki pár napon belül érkezett meg, és ennek pont ez a "két mondat" lett az eredménye. A hetedik évad elég hézagos volt ahhoz, hogy azt fel lehetett volna tölteni ilyen pillanatokkal.
A második rész nagyon tetszett. Évadok óta a "legtrónokharcosabb" epizód volt, ahogy az egy helyre gyűjtött szereplők beszélgetnek a csata előtt. (Ezt persze az első rész tette lehetővé, ahogy írtam is: olyan is kellett, de ahogy írtam is: meg oldhatták volna nem kapkodva is.) Olyanok is, akik évadok óta nem találkoztak, vannak, akik az első évadban utoljára. Ezt a részt szívesen néztem volna másfél órán keresztül. És (megint csak a "két mondat effektus", ami ebben a részben talán volt három is) kellett is volna a másfél óra.
Ellentétben a csatával. Mert lássuk be, a csatával még az egy órát is igen nehézkesen töltötték ki az alkotók (nézőnek kínos taktikai hibák, plot armor okozta súlytalanságok, esetlen karakterpillanatok lentebb mind ki lettek tárgyalva, és annak ellenére rombolják az élményt, hogy azért megvannak a maga pillanatai, például a lángoló kardok fokozatos kialvása a sötétben, miközben elhal a csatakiáltás, és az utána lévő halálsikoly, hogy átadja a helyét a sötét némaságnak, vagy a Mormont lány halála, amire látatlanban mondom, hogy üti a hátralévő badass halálokat), de volt egy íve, ahogy az ember vs. élőholt csata előrehaladtával a várva várt sárkány csata is megesett, minek következtében Jon Snow az Éjkirály előtt találta magát, és évadok óta a "legtrónokharcosabb" fordulattal "Nincs rád időm, kölyök." nézéssel feltámasztja az összes élőholtat, akiket a sereg nagy részének elvesztése árán sikerült legyőzni, plusz, az elesett sereget is, így a kevés megmaradottaknak még többel kellett szembenézniük, mint az elején, ráadásul már nem volt védmű, itt szemtől szemben ment a harc. Mindezeken felül a kripta halottait is, ahol a nők és gyerekek bújnak! Zseniális, váratlan, kegyetlen jelenet. Itt lehetőség lett volna nagy karakterpillanatokra, halálokra, sőt, én azt is aláírtam volna, ha itt az Éjkirály győz, és újabb hosszú éjszakát hoz magával... de ennek ellenére SEMMI nem történt a hátralevő húsz percben. Legalábbis nem nagyon tudom felidézni. Éjfél után néztem, álmos voltam, és a film sem tett azért, hogy ne legyek az. De húsz perc után ugyan ott álltak, mint előtte. Jó persze, hátravolt még pár előre látható halál, de azok is mind feláltak már addigra, csak húsz percig húzták, hogy megtörténjen, miközben a többieket továbbra is plot armor védte. Aztán meg a lentebb említett semmiből előhúzott befejezéssel vége is a csatának.
Meh.
Egyelőre ott tartok, hogy a langyos felvezetés, ami legalább valami igazán nagy dolgot ígért, nem történt meg.

2019-05-20 23:50:51 terika #3602

Ilyen érzéseim voltak nekem is. Megölték vagy elfelejtették (mindegy is) az összes misztikumot a sorozatból. Szerintem ez nagy hiba volt, előre megfontolt szándékbol, aljasul elkövetett bűncselekmény.
A hataskeltes és zene téren odatettek magukat és van jó néhány kép, kompozíció, beállítás, ami nagyon tetszett, de történetileg tekintve gyakorlatilag a nesze semmi fogd meg jól kategória.

előzmény: ChrisAdam (#3596)

2019-05-20 22:46:36 miraculum #3601

A vicces, hogy végig szidtam az egész évadot, talán a második részt kivéve, de azt kell mondjam, a lezárás tetszett. Sajnálom, hogy nem jutott két évad ennyi cselekményre, mindenki megérdemelte volna, és a hibák jelentős része is talán-talán... elkerülhető lett volna vele.

2019-05-20 22:44:41 HejjaX #3600

Az uralkodó a "hadsereg főparancsnoka", gondolom, ezt a tisztséget ruházta át Szürke Féregre - bár azt nem értem, miért. Talán nem akart már maga is részt venni a tisztogató akciókban?
Amúgy tényleg azzal van a legnagyobb baj, hogy elsiették az egészet. Ha ugyanez a sztori két évadon (2x10 rész) át tart, kb. rendben lett volna, így meg egy nagy ejaculatio praecox, de az is lehet, hogy ante portas.

előzmény: agymosott09 (#3599)

2019-05-20 22:35:05 agymosott09 #3599

Tyrion, mint színvonalát tartó? Ne már. Az első 5-6 évadban, amíg Martin írta a szövegeit, csak vicceseket mondott, onnantól, hogy eljutott Daeneryshez, onnantól meg egy idétlen, funkciótlan erőlködés volt az egész karakter. Itt a végén az utolsó részre meg bölcs öreg apóka lett belőle. Szuper.

Maga a történés - Daenerys bekattanása, ámokfutása majd meggyilkolása - nagy vonalakban egyébként rendben volt, ez bizonyosan Martinnál is így lesz, a beteges világjavító hajlam / megváltó öntudat megvolt benne, csak kellett némi frusztráció szikraként a teljes elmebajhoz. Martin a valódi történelmet dolgozza fel, és a Daeneryshez hasonló kommunisták történetei szükségszerűen végződnek tömeggyilkosságokban. (Konkrétan Pol Pot sejlik fel leginkább Deny alakjában.) De mivel nem volt rendesen felépítve ez a fordulat az utolsó két évadban, ezért ostobán jött ki az egész. Meghalt két sárkány, meg Missandei, ez elég sok trauma, de annyira nem volt végigvezetve, bemutatva, ahogy a gyászban bekattan. Viszont az rohadtul idegesítő, hogy Jon egy ekkora cuck karakter lett/ maradt, mindenféle fejlődés nélkül, remélem a könyvben bevargolja magát a sárkányba, és letarolja az unsullied-okat, meg a dothrakiakat is. Ő a kibaszott királyi örökös, övé a trón. Hol maradt a "Kill the boy, let the man be born"? Ha eközben meghal, és másra száll a trón (valaki, akinek van jogcíme a trónhoz, tehát nem Bran, hanem mondjuk Gendry...) az oké. De ez a visszamegy a nemlétező Nightswatchba, ez egy rossz vicc. Ennél az is jobb lett volna, ha a sárkány lefújja őt is.

A "kedvencem" egyébként az volt ebből a részből, hogy Daenerys kinevezte Szürke Férget a hadsereg vezetőjének. WTFF? Addig mégis mi volt?

előzmény: ChrisAdam (#3596)

2019-05-20 21:52:34 HejjaX #3598

Fura, mert az évad első öt része borzalmasan és leírhatatlanul szar volt, fél epizódok alatt lerendezett konfliktusokkal, értelmetlen fordulatokkal és karakteridegen cselekedetekkel, szóval semmi jót nem vártam a befejező résztől. És ehhez képest... egész rendben volt. Kivéve a királyválasztást, benne a demokrácia emlegetését, meg hát magát a trónra kerülő személyt - bár ez meg azért nem zavart annyira, mert tuti volt, ugyanis a fogadó oldalakon ő volt a toronymagas favorit, a fogadóoldalak meg nem hülyék, megvoltak az infóik, szóval eléggé biztos volt. A Danny-vel elrepülő sárkány pl. egész jó ötlet volt.A főszereplők sorsa is kb. elviselhető módon alakult - olyan 6.-7. évad szintjén. Azok meg még emészthetőek voltak. Szóval az 1.-5. résszel sosem fogok megbékülni, a záró epizóddal viszont igen.

2019-05-20 21:41:13 kwzatz #3597

Megnéztem az utolsó GoT részt. Eljutottam arra a pontra, hogy ezt már fikázni sincs kedvem.

"Egyetlen, színvonalát mindvégig tartó karakter van ebben az egészben, Tyrion."
Én sajnos még ezzel sem tudok egyetérteni. Az első 4-5 évadban ravasz volt, vicces, sőt bátor is, az utolsó 2-3 évadban meg már inkább csak önmaga árnyéka. Nem zavart annyira, mert Jon meg az 5-6. évadban került egyre inkább az előtérbe, és hiába volt a tipikus hős karakter, egyre szimpatikusabbá vált és érdekesebbé a titokzatos múltjával. Amivel sajnos nem kezdtek lényegében semmit. Az Olórin által kiemelt párbeszédnél én is csak a fejemet fogtam, szörnyű.

2019-05-20 21:35:07 ChrisAdam #3596

Azt hiszem, az IMDb 4,6-os átlaga mindent elmond, amit bár nem tartok relevánsnak (lévén, hogy az internet népe egymást hergeli és túlzóan esik végletekbe), mégis látszik, hogy ennek a grandiózus sztorinak milyen lagymatag, semmilyen vége lett. Ami nem is lenne rossz alapvetően, mert egy tök normális lezárás volt, szépen varrták el a szálakat. De ez azután lett volna minimum kielégítő, ha tényleg olyan évad van előtte, ami megszólal, ami után már nem lehet mit húzni, nem lehet milyen lapot eljátszani, hanem tényleg csak a lélegzetvételnyi lezárás szükséges.

De nem így lett. És így pontosan olyan lett a sorozat, mint egy focimeccs, ahol az első félidőben záporoznak a gólok, sárga és piros lapok, erős helyzetek, még megy ez a második félidőben is, mire az állás teszemazt 7-7, döntetlen! Már a 70. perc felé közeledünk, drukkolunk, hogy hát azannyjátneki legyen valami, de már rettenetesen közeledünk a 90. perchez. Már túl is lépünk, a bíró felmutatja a négy percet, reménykedve fellélegzünk, de a csapat lusta, meggyötört, hajthatatlan. Mégis, hátha.
Aztán az utolsó támadás, na, majd ez betalál... bika lesz, meg gól, kupa és elfelejtjük azt a korábbi 20 percet, de nem, a lövés messze fölé ment, a labdaszedőnek külterületen kell majd érte bóklásznia.

Szóval így. Aztán már csak üres tekintettel nézzük, ahogy botorkálnak le a pályáról a kedvenceink.

Ennél gyávább, kiszámíthatatlanabb vég nem is történhetett volna.
Han Solo biztos mellkasához kapott, mikor Daenerys felnyögött fájdalmában. Az ébredő Erő előtt még csak-csak, de azóta meg főleg tilos ezt bárhol is bejátszani, ahol a meglepő fordulatokra akarunk építeni. Tényleg ennyi telik az íróktól? Egy ilyen sablonos, kiszámítható finálé a Sárkányok Anyjának? Tényleg nem következett konkrétan SEMMI azok után, hogy kiderült, Jon Snow Targaryen? Hát akkor minek kellett göngyölgetni a szálat? Innestova Bran is maradhatott volna csak egy srác, aki tolószéket fogott. Röpködött egyet Deres felett a csatában, és kész. Az a Bran, akinek ilyen képessége van, nem kap semmi szerepet egy egész évadon át? Az az Arya, akinek ilyen képessége van, tényleg ilyen fantáziátlanul hajózik ki a sorozatból? Az a Jon Snow, akinek éveken keresztül szurkoltunk, tényleg ilyen kétdimenziós karaktervisszafejlődés jár? Annak a Daenerys Targaryennek, aki a Sárkányok Anyja és Láncok Leverője és Minden Kutya Füle, aki éveken keresztül középpontunkban volt, egészen az utolsó előtti részig, ilyen csúnya, totálisan életidegen és kidolgozatlan pálfordulást és végzetet írnak? Az évadokon át tartó gyönyörűszép karakterfejlődést kukázzák, és behoznak egy hitlermintás ámokfutót a helyére, amivel nincs is baj, de mindezt lerendezték két darab fél epizód alatt. Na, ne már!

Az a sorozat, amelyik a részletgazdag világáról, tűpontos élességéről, tabudöngetéséről és meglepetéseiről híres, tényleg ilyen szánalmasan semmitmondó, összecsapott, elnagyolt finálét kapott? Nem tudok napirendre térni e felett!

Egyetlen, színvonalát mindvégig tartó karakter van ebben az egészben, Tyrion. És őérte érdemes végignézni.
Siralmas, és sírni is fogunk eleget, mert elképesztő ziccer volt.
Persze emellett még mindig sorozattörténelem, és jó pár szuperlatívusz. Elkezdtem nemrég előlről, és patináns, igazán zseniális. Remélem, elfeledjük ezt a csorbát, és nem ez határozza meg majd a sorozatról alkotott képünket, véleményünket.

2019-05-20 16:08:24 radmutant69 #3595

De aztán csak leszúrta a csajt, ugye. Azt ott már nyilván ő se gondolta komolyan, csak magát próbálta győzködni még egy kicsit. Szerintem legalábbis nem volt vele gond, Jon eddig is így viselkedett, szóval nem volt igazán karakteridegen tőle. Szerintem

2019-05-20 13:33:20 Olórin #3594

Ha normálisan ki lett volna dolgozva az utóbbi két évad, akkor ez egy jó befejezés lehetett volna.
Kivéve, hogy sikerült még a végére elbaszni a legegyszerűbb karaktert, Jont is: "jó-jó, minden ok nélkül lemészárolt pár tízezer ártatlan férfit, nőt és gyereket, de, de, de háború volt, meg izé, rossz kedve volt, és hát bírom a punciját, na". Egyszerűen nem akartam elhinni azt a dialógust.

2019-05-20 12:38:46 radmutant69 #3593

Hát, megmondom őszintén, én az előző részek alapján sokkal rosszabbra számítottam. Ez már majdhogynem jó rész volt. Kár, hogy most meg vége lett...

2019-05-20 12:28:17 Ragemarci #3592

Bronn volt mindig a fav. Úgyhogy én elégedett vagyok. A többi apró-cseprő ügy le van ejtve. ;-D

2019-05-20 12:24:58 Ubul #3591

mondjuk megint sok logikátlan dolog volt, pl minek küldték Jont a falhoz újra? Nincs mit már védeni, Nincs Őrség, ami ellen készült azt legyőzték és a vadakkal béke lett

előzmény: mrfaktor (#3588)

2019-05-20 12:03:45 ender1112 #3590

"Megalázó volt nézni..."
Inkább volt nevetséges. Kár, hogy nem fogadták el Sam javaslatát, az lett volna méltó ehhez a bohóckodáshoz :)

előzmény: Rorschach (#3589)

2019-05-20 11:24:31 Rorschach #3589

Párhuzamos univerzumba csöppentem, ahol a koherens történet, jellemek és motivációk nem számítanak. Ez az igazi fantasy, ami tényleg elhiteti veled, hogy másik bolygón vagy. Igazi meta esettanulmány, vagy ha komolyan akarom venni, akkor egy röhejes moslék. Megalázó volt nézni...

2019-05-20 11:24:30 mrfaktor #3588

Nekem is az volt a véleményem, hogy jó volt ez így. Igazából a valóságban is hasonlóan alakulnának a dolgok, a Föld forog tovább. Elképzelésem sincs, hogyan lehetett volna olyan véget keríteni a történetnek, ami teljes egészében megfelel a rajongói elvárásoknak. Szerintem egy csendes, de jó lezárást kapott a sorozat. Egy élmény volt a 8 évad.

2019-05-20 11:05:40 Leo_Stotch #3587

Vége. Szépen búcsúzott ez a sorozat.
Jó volt. Felkerül a polcra.

2019-05-20 09:09:34 Ubul #3586

néztem junkie-n a kommenteket, várható volt hogy megosztó lesz ez is, nem lehet olyan véget írni, ami mindenkinek tetszene.

előzmény: ChrisAdam (#3585)

2019-05-20 07:43:39 ChrisAdam #3585

Meg, bizony. Most már imádkozok a régi és új istenekhez, hogy ne aludjak be a munkahelyen. :)

előzmény: Ubul (#3584)

2019-05-20 07:05:24 Ubul #3584

megnézted reggel?

előzmény: ChrisAdam (#3583)

2019-05-20 05:22:39 ChrisAdam #3583

Hát ez beleállt a földbe, mint a gereblye. Sad reacc only.

2019-05-19 22:47:51 HejjaX #3582

Nem lepődnék meg, ha ez a két kutyaütő a végén a megmaradt sárkányt rakná a vastrónra, mert az milyen eredeti ötlet...

előzmény: Ragemarci (#3580)

2019-05-19 21:06:59 Ubul #3581

max szépíteni tud, de gyanús...

előzmény: ender1112 (#3579)

2019-05-19 20:45:36 Ragemarci #3580

Srácok ezt a részt, legalábbis név szerint, mint HBO hagyomány, ŐK is rendezik. 1-2 jó ötlet ide is elfért, biztos.

2019-05-19 19:15:03 ender1112 #3579

Ígér? A Got már beleállt a földbe, az utolsó résztől sem fog szárnyra kapni :)

előzmény: HejjaX (#3578)

2019-05-19 17:31:56 HejjaX #3578
2019-05-16 10:26:53 szmark #3577

Blackwaternél a Véreb és utána Tyrion is vezetett rohamot a falakon kívül, a fattyak csatájánál pedig Roose Bolton is alapvetően várvédést akart, csak ramsey presztizsből meg elbizakodottságból vonult ki a teljes sereggel. Én csak arra akartam kilyukadni hogy a gotban még egyszer sem volt klasszikus várostrom (max casterly rock). Nekem a csata következetlenségek nem olyan nagy problémák, annak is örülök hogy végre nem úgy érnek véget a csaták ,hogy jön egy lovas megmentő sereg az utolsó pillanatban.
Nekem tetszett, hogy egy sárkány mekkora pusztitást tud végezni, inkább a korábbi évadok hibája, hogy ezt nem mutatták jobban (meerenben pl. 3 sárkány fújt 2 percig egy hajót mire elsüllyedt)

2019-05-15 18:07:53 HejjaX #3576

Ne legyünk ennyire szigorúak. Gyakorlatilag mindegy, milyen taktikával álltak ki Cercei-ék, ha egyszer olyan várfal mögött védekeznek,amit a sárkánytűz kártyavárként omlaszt össze :)

előzmény: Tenebra (#3575)

2019-05-15 09:09:20 Tenebra #3575

Ha már nyolcvanas évek és Ahnold neve is felmerült, akkor megjegyezném, hogy még a Conan, a barbár összecsapásaiban is több taktika volt, mint a Trónok harca 8. évad csatáiban. :D Pl. ebben a híres jelenetben Conanék legalább egy olyan terepen várták be a lovasokat, ahol esélyük sincs a szűk utak miatt. A mostani epizód is nagyon egyszerű lett volna, ha mondjuk nemcsak a falakra, hanem a városba, a Red Keep köré is telepítenek Skorpiókat. Ez egy stratégiai játékokkal játszó ember számára alap. Én legalábbis a StarCraftban és az Age of Empires-ökben megtanultam, hogy lövegtornyot nemcsak a bázis szélére rakunk, hanem bentre is. :'D De hát ezekben a játékokban nem volt Plot Armor sem, meg a gépi ellenfél sem rakta god mode-ba az erősebb speciális egységét. :D

Úgy vélem, ez a sorozat kifordult önmagából, és ez persze nem a taktikai oldal miatt van így (amiatt is, mert az itt említett Blackwater vagy akár Cersei ördögi bosszúja is a 6. évad végén nagyon jól ki voltak találva). Így kell rohamtempóban lezárni egy sorozatot! Csak éppen ez nem tesz jót neki. Ironikus módon még a legellentmondásosabbnak tűnő fő fordulat tűnik a leginkább megalapozottnak. Elvégre ki hitte volna, hogy pl. a rabszolgakereskedőt is átvágó Daenerys majd egy naiv, idealista uralkodó lesz? :D Már Essoson is benne volt a diktátor, amikor a Hárpiák ellen kellett harcolni. De amit az összes többi karakterrel műveltek, az kritikán aluli.

2019-05-15 01:11:57 kwzatz #3574

Szerintem Blackwaternél belülről védekeztek alapvetően íjászokkal, meg köveket dobáltak, csak amikor már a falakat ostromolták, létrákkal feljutottak, és a kapuhoz mentek hogy betörjék, akkor rontottak ki rájuk, legalábbis így rémlik. Az biztos, hogy nem álltak ki libasorban a csata előtt. :D
A Battle of the Bastardsban meg azért volt Ramsay-nek egy sunyi kis terve, hogy Rickonnal odacsalja Jont és a csata elején ki is iktatja a vezért, ami keményen oda tud csapni a morálnak. Davos nélkül ez sikerült is volna.

előzmény: szmark (#3572)