Tévésorozatok

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-01-16 00:38:56 mrfaktor #3210

Hát igen, amit például Patrizia leművel ebben az évadban az egészen zseniális..... Nem gondoltam volna a második évad után, hogy ekkora szerepet fog játszani a történésekben..

előzmény: ryood (#3209)

2018-01-16 00:29:12 ryood #3209

én kiemelném még az általad is említett "összetevők" mellett a fantasztikus castingot is. hihetetlen, mennyire el van találva az összes karakter figurája. a színészi alakítások hibátlanok. egyik jobb, mint a másik..

előzmény: mrfaktor (#3208)

2018-01-16 00:02:48 mrfaktor #3208

Gomorra 3.évad

Hihetetlenül kemény, olyan atmoszférája van, hogy az ember egy percre nem meri levenni a képernyőről a tekintetét. Az olaszok nagyon odarakták, mind a zenék, mind a történet zsenialitása és komplexitása miatt, és a hibátlan karakterekről még nem is szóltam.

Nem gondoltam volna, hogy az első évadot túl lehet szárnyalni, de ez valami kegyetlen élmény volt....

100%

2018-01-14 20:14:06 TheDriver #3207

Godless

A Netflix megint egy elképesztő minőségű sorozatot tett le az asztalra a western műfaj rajongói számára. Itt tényleg minden megtalálható, amiért ezt a már-már elfeledett műfajt annyira szeretni lehet. Remek fényképezés, hangulatos zene, szépen csordogáló történet, ami a végén egy fantasztikus fináléban csúcsosodik ki. És a nagy betűs vadnyugati hangulat. Továbbá a főbb szerepekben Jack O'Connell és Jeff Daniels fantasztikusak.
Szerintem a 2017-es év egyik legjobb mini-sorozata, én imádtam!

90%

2018-01-13 20:29:41 kwzatz #3206

Nyilván függ a konkrétumokról, amiről az adott sorozat kapcsán szó van. A Darkot, ahogy írtam, még nem láttam, így itt nem tudom, mik lehetnek ezek a kérdések. A Twin Peaks kapcsán megértem az ilyen jellegű problémát, osztozom is a véleményedben, végignéztem ugyan a 3. évadot is, de nagy küzdelem volt a 2/3-áig; a Leftovers végére érve azért elég kerek képet kap az ember arról, hogy mit is akart átadni a sorozat, annak ellenére, hogy én is úgy érzem, sok kérdésre nem kaptam választ, és nem is került be a kedvenceim közé; de pl. a Westworld 1. évada alapján lövésem nincs, mit nem tud a néző, amit mindenképpen tudnia kellene 10 rész után egy 5 évadra tervezett sorozat esetén. Az évadzáró után szimplán kíváncsi vagyok, hogyan folytatják.

"Egész egyszerűen arról van szó, hogy jó neked, ha ilyen türelmes vagy és/vagy ennyi időd van, de nem mindenkit faragtak ugyanabból a fából, ezt el kell fogadni:)"
Ahogy írtam, kevés kivételtől eltekintve általában lezárt sorozatokat nézek, vagy olyanokat, amik ugyan több évadosak, de ezek önmagukban is kerek történetet adnak (pl. a netflixes Marvel sorozatok), figyelve arra, hogyan vélekednek az emberek a későbbi évadokról, illetve a befejezésről, pont ebből az okból, hogy jó eséllyel ne kelljen idő előtt elkaszálnom. Aktuális sorozatot ritkán nézek, pont azért, hogy ne pazaroljam ezzel az időmet. Az utóbbi pár évben inkább bedaráltam a Wire-t, Breaking Badet, Az elit alakulatot, Black Mirrort, Justifiedot, Utopiát, PoI-t, Aznap éjjelt, Marvel sorozatokat és az említett Twin Peaks-t és Leftovers-t. Még mindig maradt legalább 10 lezárt, ami érdekel és nagyobb eséllyel megéri a befektetett időt, mint egy most futó sorozat. Még Trónok harcát is csak akkor fogok nézni, ha befejezik, pedig annak már megelőlegezhetném a bizalmat a vélemények alapján. :D Olyan mennyiségű lezárt, minőségi sorozat van az elmúlt 10 évből, hogy aktuálisat szerintem nem különösebben éri meg nézni, tényleg csak 1-2-t, ami nagyon érdekel.

"Biztos van, aki értékeli, egyben el tudja fogadni, hogy egy sorozat tíz órán keresztül épít fel egy pár kockából álló lego tornyot - én nem ilyen vagyok:)"
Ha fasza az a pár kockából álló Lego torony, akkor minden további nélkül. :)

előzmény: Dió (#3205)

2018-01-13 20:00:56 Dió #3205

Jó, csak ezt a "nem válaszolta meg a kérdéseimet" dolgot úgy állítod be, mint ha valami apróság lenne, és nekem kéne rosszul érezni magam, hogy azon nézők táborába tartozok, akiket ez zavar. Egy idő után (amely idő nálam négy órában számszerűsődött) hiába jó nézni, ha nincs mit nézni - mert ez a vagány küllem csak a felszín. Nem holmi humbuk kérdésekről van szó, hanem az alapvető plotról, amely még ennyi idő után sem létezik egy legalább annyira kikristályosodott formában, hogy lehessen róla érdemben beszélni.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy jó neked, ha ilyen türelmes vagy és/vagy ennyi időd van, de nem mindenkit faragtak ugyanabból a fából, ezt el kell fogadni:) Biztos van, aki értékeli, egyben el tudja fogadni, hogy egy sorozat tíz órán keresztül épít fel egy pár kockából álló lego tornyot - én nem ilyen vagyok:) (és nem vagyok ezzel egyedül sem)

előzmény: kwzatz (#3204)

2018-01-13 19:00:39 kwzatz #3204

Dehogynem, én is lőttem már ki filmet a felénél és nyomtam rá egyest, de nem azért, mert nem válaszolta meg a kérdéseimet addig, szimplán inkább azért, mert szar volt.

A PoI nem 23 részes, csak az 1. évada. Összesen 103 rész, ebből az 1. évad végére a fősztoriból csak ízelítőt, sejtetést kaptál. Értelmetlen volt az 1. évad? Egyáltalán nem, előkészítette a karaktereket, a történetet, a drámát. A végére pedig szép, kerek egész befejezést és egyben sorozatot kapsz.

előzmény: Dió (#3203)

2018-01-13 18:11:17 Dió #3203

Ugyanazt fogom leírni neked, amit a legutóbbi vita során is: más lenne a helyzet egy filmmel, ami “csak” két órás, de ez egy sorozat, amire már így is rááldoztam több, mint négy órámat. Mivel két barátom (akik végignézték), illetve lentebb egy harmadik KT kommentelő is megerősítette, hogy totál humbuk az egész, és később sem lesz jobb, úgy döntöttem, hogy ennyi alapján levonom a következtetést, hogy ez a fajta elbeszélésmód nem nekem való. Ok, lehet elhamarkodott ezalapján az egész sorozatot a földbe kritizálnom (elvégre csak a felét láttam), de azt a következtetést simán le lehet vonni ennyi alapján, hogy érdemes tovább állnom. Elvégre a feléig már eljutottam, mivel ez tíz részes (az általad említett POI az 23, tehát nagyon nem ugyanaz). Olyan ez, mint amikor egy nézhetetlen filmre valaki úgy nyomja rá az egyest, hogy a felénél kikapcsolja... gondolom, azzal a felfogással sem értesz egyet:)

előzmény: kwzatz (#3202)

2018-01-13 17:46:57 kwzatz #3202

Már többször leírtam, hogy ezt a jelenséget/hozzáállást valószínűleg soha nem fogom megérteni.
Összefoglalva: Adott egy sorozat 1.(!!) évada 10 résszel, ebből megnézel 5-öt, abbahagyod, és fel vagy háborodva, hogy nem kapsz választ a kérdéseidre. :)

Mostanában jellemző ez a tendencia, nem csak a sorozatoknál, hogy az emberek mindent azonnal akarnak. Én azért nézek valamit, mert kíváncsi vagyok a történetre, amit el akarnak nekem mesélni. Hagyom a készítőket, hogy elmondják azt a sztorit, amit ők szeretnének, úgy ahogy szeretnék. Aztán a végén, ha nem tetszett, akkor max. lehúzom miatta. Ha közben nem találom érdekesnek a témát, vagy nem látok esélyt rá, hogy jó legyen, abbahagyom. De az, hogy 5 rész után nem kapok választ a kérdéseimre, egy egyébként engem érdeklő, jó atmoszférával rendelkező sorozatnál, nem értem, hogy miért gond.

Múltkor írtam a Person of Interestet. 5 rész után ott kb. lövésed nem lehetett róla, hogy egyáltalán miről fog szólni a sorozat. 1. évad után (23 rész) apró sejtésed lehetett, de a teljes kép nem alakulhatott ki még benned. A 103. és egyben utolsó rész végén maximális volt az elégedettségem. Tény, hogy általában olyan sorozatot választok, ami már be van fejezve, és pozitív a visszhangja, mert nem szívesen ölök időt olyanba, ami esetleg jól kezdődött, de sehová nem jutott.
Még nem láttam a Darkot, de meg fogom nézni, mert öcsémnek tetszett. Szerinte egyébként a 2. fele erősebb.

Az általam leírtak egyben nem jelentik azt, hogy a Dark esetén nem lehetne a későbbiekben igazad. A Twin Peaks esetén pl. totálisan átérzem a véleményed, a Leftovers esetén (láttam végig) csak félig-meddig tudok igazat adni, Westworld esetén egyelőre egyáltalán nem, mert a 10 rész szerintem pont jó arányban válaszolt meg/tett fel kérdéseket, és elvileg van még legalább 4 évad hátra, a PoI után pedig kételkedni sincs okom a fiatalabb Nolanben.

előzmény: Dió (#3201)

2018-01-13 16:12:33 Dió #3201

Dark SE01

Eddig négy órát "áldoztam rá", és akkor itt most be is fejezem. Az első rész egyszerűen zseniális, egy olyan atmoszférateremtéssel, ami minden, a második évaddal hoppon maradt Stranger things rajongót maradéktalanul kielégíthet. Kb copy/paste-nek tűnhet, de olyan zsigerien épít feszültséget, olyan gyönyörű a kameramunka és olyan hátborzongató a zene, hogy engem kilóra megvett. A felcsigázott néző itt azt hiheti, hogy a frankón előkészített rejtélyt ezután elkezdi feloldani a sorozat, helyette viszont - így öt epizód után - teljesen világos, hogy ez nem szándéka a forgatókönyvíróknak, ez ugyanis megint csak egy blöffel átitatott bullshit. Kérdéseket feldobálni és minden eseményt rejtélybe fojtani azt lehet, megválaszolni semmit sem kell. Legyen mindig sötét, essen mindig az eső, szóljon mindig valami creepy zene, hogy még jobban becsináljon a néző, de hogy értse is, mi miért történik, az másodlagos. Köszönöm, nem.
P.s.: Micahironak üzenem, amennyiben emlékszik a pár hónappal ezelőtti, "nincs ilyen trend" diskurzusunkra, hogy egy újabb bullshit-sorozatot hozzá lehet csapni a listához:) Egyben ajánlom mindeninek, aki Leftoversre, Twin peaksre és Westworldre gerjed.

2018-01-10 23:27:35 dézi #3200

The End of the F***ing World: ez valami egészen elképesztően, egyedülállóan zseniális. az egyik legjobb, de az biztos, hogy legegyedibb új sorozat.

2018-01-05 18:35:47 ryood #3199

tulajdonképpen, most ha visszagondolok arra, hogyan alakult ciro sorsa ebben az évadban, valahogy már ott volt bennem egy előérzet, hogy neki itt vége lesz vagy lehet. mondjuk ezt csak most tudom így megfogalmazni a vége ismeretében, de valamiféle kísértet volt ő, ahogy jelen volt.én arra számítok, hogy "kékvérű" és patrizia fog a következő évadban nagyon komoly szerephez jutni (nem mintha itt nem lettek volna fontosak..)

előzmény: Olórin (#3198)

2018-01-05 18:06:27 Olórin #3198

Tényleg óriási, az eddigi legjobb évad, illetve ezzel nálam már Drót/Breaking Bad színvonalat közelít.
Ciro halála merész és meglepő húzás volt, de tökéletes íve van így a karakterének - nem volt egyszerű új célt találni neki a korábbi események után. A kérdés szerintem az, hogy mit kezd Gennarro azzal, hogy valaki ekkora áldozatot hozott érte - hatással lesz rá, megváltoztatja? Senki sincs hozzászokva ilyesmihez a Gomorra világában.

előzmény: ryood (#3197)

2018-01-05 17:34:49 ryood #3197

lement a gomorra harmadik évadja.
hát khm..nehéz szóhoz jutni a befejezése után..
talán az eddigi legokosabban felépített évad, csodaszép íve van, és hát az nyilvánvaló volt, hogy az utolsó epizódban "kinéző" béke esélytelen, na de arra, ami aztán ott a hajón történik, arra végképp nem számítottam. egyfelől brutálisan erős zárójelenet, talán erősebb nem is lehetett volna, ugyanakkor egyelőre el sem tudom ezt a sorozatot képzelni ciro nélkül..számomra ő volt a gomorra arca. szóval feladták az írók maguknak a leckét..én vevő leszek rá, ami ebből lesz az biztos!
jöhet a híd záró évadja!

2018-01-04 10:02:53 kwzatz #3196

Nem volt.
Főleg ha hozzádobom, hogy Jonathan Nolan előző sorozata, a Person of Interest milyen gyönyörűen volt levezényelve 5 évadon keresztül, perfekt befejezéssel, méghozzá úgy, hogy az 1. évad után kb. esélyed nem volt előre látni, hogy mi vár rád a további 4 évadban... Szóval nekem nem volt egyértelmű az 1. évad alapján ez az "olcsó játék".
Persze nem mondom, hogy maradéktalanul elégedett voltam a Westworld 1. évadával, de nem a kérdésekkel, megoldatlan rejtélyekkel volt problémám. Nem érzem úgy, hogy egy 5+ évadra tervezett sorozatban nekem mindenre választ kellene kapnom már az elején. A legnagyobb gondom - amiben nem vagyok biztos ráadásul, hogy később megoldódna -, hogy nem látom, hogyan lesznek "szerethetőek" a karakterek, mert eddig senkire nem tudnék rábökni a sorozatból, aki szimpatikus lenne, akivel együtt tudnék érezni.

előzmény: kaamir (#3195)

2018-01-04 09:46:12 kaamir #3195

Mert az első évad alapján nem volt egyértelmű, h milyen olcsó játékot játszik a Westworld...

előzmény: kwzatz (#3193)

2018-01-04 09:45:34 kaamir #3194

A hangulat végig megmarad, arra nem lehet panasz. Válaszok? Hát, lila bölcsességek, coelhos körmondatok, nesze semmi, fogd meg jól.

előzmény: Dió (#3192)

2018-01-03 21:42:04 kwzatz #3193

Jó tudni, hogy vannak köztünk időutazók, akik már látták a Westworld 5 évadát. :D

előzmény: kaamir (#3190)

2018-01-03 20:57:39 Dió #3192

Ezt baromira nem szívesen olvasom, Te most a német, netflixes Darkra gondolsz? Két részen vagyok túl és eddig hangulat terén olyan brutál durva, hogy kb kárpótol a Stranger things második évadáért - amivel a tartalma eddig kb egy az egyben meg is egyezik. De amit írsz, az azt jelenti, hogy semmi se derül ki erről a rejtélyről még a végén se?

előzmény: kaamir (#3190)

2018-01-03 18:02:23 ryood #3191

lenyomtam a gomorra harmadik évadjából öt részt. nem okoz csalódást enyhén szólva..egyre jobb és egyre jobb, ahogy alakul a sztori..
jó látni újra együtt cirot és gennyt!

2018-01-03 09:45:51 kaamir #3190

Dark S01

Lost és Westworld rajongóknak ajánlott, ugyanazzal a bullshit-generátorral készült. Volt benne ugyan potenciál, és az európaisága így is szerethetővé teszi, de amúgy totál hülyének nézi a közönséget.

2017-12-29 23:01:30 Csomi72 #3189

Úgy érzem a 2. évadban egy biztonsági kört mentek. Viszont több dolog elő lett készítve a 3. Évadra. Van benne potenciál, sokfele elmehet a történet és,ki kell lépniük Hawkins kereteiből. Bízok a készítőkben mert az első évad nagyon bagyon bejött!

előzmény: Rorschach (#3178)

2017-12-29 22:54:18 Csomi72 #3188

Mr Robot 3 lement és még nem láttam???!!!! Kicsit bealudtam. Jó ha tetszett a 3. évad mert a 2. tényleg lapos volt egy kicsit. És igen Slater jól játszik! Kedvelem, de sajnos nem sok jó szerepben lattam moziban. Tiszta Románc óta alig. Inkább karakterszínész.
Most megnézem az aktuális Ray Donovant utána jöhet a Mr Robot.

előzmény: Ubul (#3183)

2017-12-29 11:17:01 ChrisAdam #3187
2017-12-29 00:21:52 kwzatz #3186

Senki semmit a Punisherről, a Netflix egyik legjobb sorozatáról? Az nem is kérdés, hogy a marveles bagázs között kiemelkedik - igen, szerintem a Daredevil 1. évadát is veri -, de még úgy általában a sorozatok között is megállja a helyét. Eddig a Dark Knight trilógiát emlegette az ember, ha realisztikus hangvételű képregény-adaptációról volt szó, most már bátran lehet a Punishert is, sőt, talán még jobban kiérdemli a címet. Semmi természetfeletti (abba most ne menjünk bele, hogy egy ember mit képes túlélni, Frank tényleg megjárja a poklot), szupererő vagy mágia. Valójában ha nem ismeri valaki, lehet, hogy fel sem merül benne, hogy ennek bármi köze lehet a Marvelhez.

Kapunk egy kőkemény bosszútörténetet és drámát, rendkívül gyors, kíméletlen akciót, karaktereket, akikkel együttérzünk, akiknek szurkolunk, remek színészi alakításokat (Jon Bernthal A Punisher, ez sem vitatéma... a gesztusok, a mimika, a hangja, szerintem nagyon jó; mellette Ben Barnes - a Westworldből lehet ismerős - és a többi főbb karaktert alakító színész is érdemel néhány jó szót), és néhány odaillő, vicces egysorost (nem igazán olyan humorra kell gondolni, mint amilyeneket a Marvel filmekből megszoktunk, közelebb áll mondjuk pl. egy Die Hardhoz), miközben a sorozat hangvétele végig halálosan komoly marad. Szépen építkezik az elejétől, fokozatosan, jól adagolva ismerjük meg a szereplőket és a történetet, így a sorozat végét jelentő 2-3 résznyi payoff is remekül működik. A végjáték eddig nem volt a netflixes Marvel sorozatok erőssége, a Punishernél ettől nem kell félni.

Mellé érdekes kérdéseket is boncolgat, amikre nem feltétlenül ad választ, legtöbbször inkább egyfajta vitaindítónak fogható fel. Gondolok itt pl. a fegyvertartással kapcsolatosan elhangzó véleményekre vagy a több szereplőn keresztül bemutatott nehézségekre, amivel a háborúból visszatérő és a társadalomba beilleszkedni próbáló katonák kerülnek szembe.

A gyengébb idegzetűek lehet, hogy egy-egy jelenetnél majd kénytelenek lesznek másfelé nézni pár másodperc erejéig, szó mi szó, nem spóroltak a ketchuppal. Ettől függetlenül egyszer sem éreztem azt, hogy öncélúvá válna a bemutatott erőszak. A kicsit hatásvadásznak tűnő jelenetek azért elő vannak készítve, nem karakteridegenek és épp ezért annyira erőteljesek.

Sokan gondolták úgy, hogy a Daredevil 2. évadának is a Punisher jelenléte volt a legnagyobb pozitívuma, én is így éreztem, mégsem gondoltam, hogy a "saját show-ja" ennyire ütős lesz! Ha pontoznék, akkor ez nálam egy 9,5/10-et érne. A kritikusokat most sem értem, de ez már nem újdonság.

2017-12-26 17:03:12 TomPowell #3185

Lehet Moffatra sok mindent mondani, de ebben a karácsonyi epizódban parádésan búcsúzott a Doctor Who-tól, nem különben Capaldi és a 12 éve a sorozat fenomenális zenéjéért felelős Murray Gold. Most aztán abszolút, minden értelemben új éra veszi kezdetét a sorozat történetében, kíváncsi vagyok, hogy Chris Chibnall és Jodie Whittaker milyen irányba viszi a szériát és nem csupán a minőség terén.

2017-12-20 20:25:59 dikalosz #3184

Érkezik a Bron/Broen 4. évadja!!!

2017-12-20 11:18:59 Ubul #3183

Most fejeztem be a Mr. Robot 3. évadát, és úristen, mekkora évad volt. Az első nagyon bejött, a második évad már hagyott némi kívánni valót maga után (bár a második felétől maradéktalanul bejött az is, csak az eleje volt elhúzva), de ez a 3. évad...még azt is meg merném írni, hogy talán az elsőnél is jobb volt, feszesebb, kevesebb az üresjárat, unalmasabb párbeszédek nélkül. Sam Esmail tényleg zseni, és ha tartja a maradék 2 évadban a felvázoltakat, újabb remekművel gyarapodunk sorozatilag. Mellesleg egyfajta rebootnak is vehetjük az egészet, csak most már nem az e corp a cél, hanem az 1% 1%-a.
Rami Malek szeme meg hogy nem esett idáig még ki? :D :D
Christian Slater is végre színészkedik, normális szerepekben játszik, örülök neki.

2017-12-16 12:08:17 Adam Taylor #3182

Az első évadon túl vagyok - igazi kis guilty pleasure-öm volt a sorozat. Remekül kezdődik, kiváló az alapötlet, és a karakterek is bejöttek, aztán 5-6 részen túl elkezd az egész súlytalanná, szenzációhajhásszá és szappanossá válni. Ennek ellenére mégis maradtam az évad végéig - szórakoztató kis semmiséggé vált épp elegendő akcióval, és egy kiváló Sutherlanddel.
Erősödést tehát ne igazán várj, mert a legjobb az első pár rész, utána már lejtmenet van.

előzmény: Dió (#3181)

2017-12-16 11:32:05 Dió #3181

A Designated survivort végignézte valaki? Most kezdtem el az első évadot, és egyelőre matt középszernek tűnik, ahol egy karizmatikus főszereplő mellett totál érdektelen mellékszereplők szambáznak egy kliséket pörgető plotra... Sutherland miatt gondoltam, hogy folytatom, mert visszahozza kicsit az oly kedves 24 életérzést, de csak ha valaki meg tudja erősíteni, hogy az évad második fele beerősít.

2017-12-16 09:39:10 Demóna #3180

Én ismerem,ez egy katasztrófa,igénytelen,ajánlották nekem az interneten ismerősök,erőltetett poénok,egyáltalán nem szórakoztató,de lehet valakinek tetszik :)

előzmény: coles (#3174)

2017-12-16 08:32:30 lizardking #3179

A Netflix német gyártású sorozatát, a Dark-ot nézi valaki? A negyedik résznél tartok és nagyon tetszik. Nem tudom, hogy a sztorit képesek lesznek-e hibáktól mentesen végigvinni, de a hangulat - amit a cím tökéletesen definiál - már az első részben megvett kilóra, remélem a csavaros történetet is sikerül logikusan kifuttatniuk.

2017-12-14 02:08:22 Rorschach #3178

Koppra ugyanígy voltam én is. Felmentem IMDb-re és láttam, hogy az évad második fele egyöntetűen pozitív visszajelzéseket kap a bevezetéssel ellentétben... Aztán végignéztem, és semmi, de az égvilágon semmi nem változott. Ugyanúgy gagyi és érdektelen a második felében az, ami az elsőben is, ugyanúgy önismétlő, mint az évad első felében (sőt még inkább, valamint a folytatásokra oly jellemző mennyiségi licit is elkapja), szóval nem vesztesz semmit, ha elkaszálod az egészet a p***ba. Ráadásul megkíméled magad a világegyetem legfeleslegesebb filler epizódjától.
Időpazarlás.

előzmény: MicaHiro (#3175)

2017-12-13 23:40:16 MicaHiro #3177

Köszi, hát akkor megpróbálom rávenni magam a 6. részre, de nem ígérek semmit :D

előzmény: Dió (#3176)

2017-12-13 18:41:02 Dió #3176

Az ilyenre szokták azt mondani, hogy ha már odáig eljutottál, akkor érdemes befejezni, ugyanakkor ha tényleg ilyen szinten nem hat meg az egész, akkor én a magam részéről ezt mondanám: nézd meg a hatodik részig, mert abban még van sok aranyos dolog de egyben meglepő húzás is, és nincsenek túltekerve annyira azon dolgok, amik iránt lentebb a nem tetszésedet fejezted ki. Ha visszacsinálhatnám az egészet, én ott abbahagynám, hogy ne romoljon el a jó szájíz, mert a hetedik rész pl. maga a gyász kategória. A két befejező epizódban pedig mindent túl kell tekerni és/vagy nyálba folytani, mindent úgy kell elvarrni, hogy hatalmasat szóljon, mindent a néző arcába kell tolni, miközben az ég világon semmi olyan felé nem tart az egész, amit ne lehetne mérföldekkel előre látni, vagy amin meg kéne hatódni. Ezalól részben kivétel az utolsó 15 perc, de ha a karakterek már az évad közepén sem hatnak meg, akkor azzal sincs értelme próbálkozni. Persze ez csak az én véleményem.

előzmény: MicaHiro (#3175)

2017-12-13 13:28:00 MicaHiro #3175

Ha már szó volt a Stranger things 2. évadról...

Spoiler-ben megfogalmazom, miért ábrándultam ki, de aki végignézte kérem győzzön meg, hogy érdemes tovább nézni, már ha érdemes...
Szóval az évad közepén járok, de nagyon gondolkozom hogy érdemes-e folytatni. Az összes szerelmi szálat unom (van vagy 4), a behozott új szereplők teljesen feleslegesek, a történet ismétli önmagát, de már nem tud érdekelni, hogy újra van valami fura szörny csak nagyobb, újra furcsa dolgok történnek Will-el, akinek az anyja újra egyéni módon átalakítja a lakást, miközben szinte semerre nem halad a történet. Folyton csak sejtetnek, és történnek viszonylag összefüggéstelenül a különös dolgok, de nem látom hogy tartana valami értelmes végkifejlet felé a történet, vagy a karakterek. Lesz valami tényleg érdemi történés, vagy hagyjam a fenébe?

2017-12-11 15:56:14 coles #3174

Sorozat, ha nem is tévés, ugyanakkor ajánlani se merném, ismeritek?

http://www.imdb.com/title/tt6616226/

2017-12-07 22:47:06 MicaHiro #3173

Mit szóltok a South Park 21. évadjához?
Én kifejezetten elégedett vagyok. Az előző évad kicsit erőtlen volt nekem, és noha az új évad sem tökéletes, szerintem visszahozza egy kicsit a sorozat régi fényét.

2017-12-04 15:17:54 paksiendre #3172

A Lifeot azért hoztam fel, mert hirtelen az jutott eszembe ami viszonylag új és effajta volt a szélesebb fogadtatása. Félreértés ne essék számomra az se volt egy világmegváltó film, viszont én ott pont azt kaptam amire vártam. 3as 4es határmezsgyéjén mozgó alkotás az is.
A Stranger Things soundtrackjét elfelejtettem megemlíteni, azok tényleg nagyon jól sikerült egyedi aláfestő muzsikák. De mondjuk pl. nekem az említett Lifenak is tetszett a zenéje. :D
Amúgy ha már ennyire itt vagyunk a Life-ban szerintem viszonylag eredeti volt a szörny, viszont a Stranger Thingsben lenyúlták a Resident Evil játékok egyik szörnyét, amit tényleg nem tudok múltidézésnek hívni, mert nincs 10 éve, hogy az a szörny megjelent a játékban. Erre a virágra emlékeztető kinyíló "arcra" gondolok amit a játékban is akkor kellett lőni mikor kinyitotta azt. Nem tudom, hogy a RE filmekben is benne volt-e mert azokat nem láttam, meg nem is tervezem megnézni, de én ezt is konkrét lopásnak könyveltem el.
Elég érdekes téma az biztos, hogy mi számít annak meg mi nem, ezt mindenki maga dönti el.

előzmény: Dió (#3171)

2017-12-04 08:46:24 Dió #3171

Ezt amúgy meg tudom érteni, főleg a sorozatokról írt részedet. A Life párhuzam kapcsán ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy mindenki az elvárások fényében alakítja ki a véleményét. A Stranger things, ahogy részben Te is leírtad, a múltidézésen és a vintage hangulaton kívül remek karaktereket és színészi játékokat, valódi misztikumot és igazi karfamarkolós parát, fantasztikus műgonddal kiötlött sztorivezetést, illetve nem utolsó sorban egy killer soundtracket is felvonultatott - mindent, ami miatt egy ilyen horror/thriller elé leülök (ezt ugye az első évadra írom, a második nekem sem tetszett). A Life-tól látványt, parás sztorifonást és valódi horrort, rémisztő és hihető szörnyet vártam, illetve szimpatikus karaktereket, akikért lehet izgulni, ám ott ebből csak egyet (az elsőt) kaptam meg, és ezért nem tetszett. Ugyanakkor arról is sokan másként vélekednek, szóval én nem izgulnék, mert azért mindkettőnek megvan a saját kis kultusza.

2017-12-04 00:22:48 paksiendre #3170

Stranger Things
Na most nagy bajban vagyok, mert nem sűrűn szoktam sorozatokat nézni, mert ellenszenves az egész sorozatipar, mivel addig nyújthatnak egy-egy sorozatot ameddig pénzt akarnak lehúzni róla, vagyis ameddig nézik az emberek. Továbbá, az hogy régebbi sikeres franchiseokat dolgoznak fel sorozat formájában arról inkább nem is nyilatkoznék. Mégis van egy két kivétel ami felkelti az érdeklődésemet.
Ilyen a Stranger Things, aminek az első évadát egy nap alatt pörgettem végig. Ha film lenne és osztályozni kéne akkor a 3as csillagon gondolkodnék.
Sztorilag úgy ahogy rendben van, színész ügyileg is, a technikai dolgokra se lehet panasz. Ám ezek mellett az állítólagos "utalások" mellett egyszerűen nem tudok nyugovóra térni. Most ha én innen onnan össze lopkodok több egykoron sikeres sémát, ötletet értem ezalatt a karaktert, szörnyet, gonoszt, jót, szülőt, gyereket, atmoszférát, párhuzamos dimenziót stb stb, és azt mondom, hogy ez egy tisztelgés, múlt idézés vagy nem is tudom mi akkor az úgy okés? Mert akkor nem értem, hogy az összes filmre amik sokak szerint nem hordoznak magában "eredetiséget" mért nem mondják ezt, hogy tisztelegnek? Itt van példának az idei Life című film amivel sokaknak az volt a bajuk, hogy egy darab önálló ötlet nem volt benne és semmi újat nem mutat. Hát azt kell mondjam, hogy Stranger Things első évada se különb ebben a tekintetben tőle, csak ennél mégis elmarad a fanyalgás.
Szórakozni jól szórakoztam rajta ezen a hideg vasárnapon, ám az említett felfogás miatt furának tartom, hogy ennyire magasra értékelik a "professzionális" kritikusok.

2017-11-27 22:34:00 Dió #3169

Stranger Things SE02

Teljes egyetértés sajnos. Azon a skálán, amin az első remek volt, ez egy 10/6 (vagy inkább 5), tehát az elvárások tükrében hasalás.

Volt benne pedig nagyon sokminden, ami igen jó volt. Nancy és Jonathan minden jelenete telitalálat, Hopper karaktere még mindig kedvenc, és az újak többsége is bejött, különösképpen a hatodikként hozzájuk verődő Max. Sajnos ugyanakkor ennél sokkal több dolog volt, ami csak felhúzott. Eleven az évad végéig csak az árnyékát keresi, gyakorlatilag odáig szinte minden jelenetét ki lehetett kellett volna vágni - különösképp a filler epizódra, amit inkább nem is kommentálok. Sean Astin totál funkciótlan, idegesítő (nem illik Joycehoz), és csak azért írták bele, hogy valaki kinyúlhasson, ami egy felháborítóan hugy húzás. Eleven és a srácok szétválasztása nem működött szerintem sem - talán ennek is volt köszönhető, hogy a többségük az évad második felében színtiszta marhaságokat csinált, pl. Dustin és a mini-Demogorgon tutujgatása, amiből csak a hülye nem tudta, hogy persze mi kerekedik majd ki. Max tesója sármosra sikeredett, de sok funkciója neki sem volt.

A fő gondom viszont nem ez volt, hanem az, amit ti is írtatok. Vagyis inkább annak az ellentéte - mert abszolút nem értem azokat a kommenteket, hogy csak a karakterekre fókuszált a film, és nem arra, hogy még hangosabb legyen. Ennek az ellenkezőjét gondolom. Nem tudom, én hogy folytattam volna a sztorit, de az biztos, hogy nem így: az utolsó két részre már egyszerűen mindent túl kellett tolni: mindent beborít a sötétség, minden véresebb és brutálisabb, az első évad alig mutatott(!) egy szem szörnye helyett pedig a nyolcadik évad konkrétan már egy full-frontal Bolygó neve halálba fordult. Mintha abban való félelmükben, hogy nehogy csalódjanak a rajongók, túlgyújtották volna a script alatt a kályhát... és ez lett belőle. Ebben a vérgőzös igyekezetben pedig az veszett el, aminek nem kellett volna: a karaktereknek. Nem maradt rájuk elég idő, a maradék játékidejüket pedig sokszor olyan dolgokkal töltötték ki, mint Eleven pittsburghi szarakodása. Az utolsó 15 perc aztán persze tényleg értékelendő, csak ha a nézőből addig már kiölik a katarzist, csak egy nesze semmi fogd meg jól finálé marad, akármilyen csinos is. Ami becsülendő ugyanakkor, hogy az agyamra menő cliffhanger-mánia helyett itt most megpróbálták tisztességesen elvarrni a szálakat, amiket pedig nyitva hagytak, azok nem az első évad nyitva hagyott történeti lyukaira emlékeztető büntető cliffhangerek, hanem olyan dilemmák, amik ténylegesen építik a karaktereket (pl. a Jonathan-Nancy-Steve háromszög). Összességében mindenesetre kicsit elfogyott a bizodalmam az írókban, de hátha visszavesznek kicsit a harmadik évadra, és még inkább rámennek azokra a dolgokra, amik ténylegesen működtek.

2017-11-23 08:04:23 limupei #3168

Emlékszik valaki, hogy a magyar verzióban volt magyar neve a függönyboltnak a Twin Peaksben? Run Silent Run Drapes

2017-11-20 01:18:48 kwzatz #3167

A Twin Peaks 3. évad 8. része után komolyan aggaszt annak a lehetősége, hogy egy kiterjesztett, modern MK Ultra kísérletnek váltam a tesztalanyává...

Eddig amúgy elég vegyes érzelmeket váltott ki belőlem a sorozat. Az első két évad viszonylag hétköznapinak mondható. Néhány elvont jelenetet, jelenséget leszámítva abszolút könnyen értelmezhető. Most már látom, hogy valóban sok sorozat/film/játék merített a Twin Peaks ötleteiből, ez nem lehet véletlen, ettől függetlenül ennek is nehéz elmenni a hibái mellett: Fölösleges, abszolút érdektelen történések és karakterek; bugyuta, gyakorlatilag a szappanoperák szintjén mozgó szerelmi szálak és kínlódás, ha jól emlékszem, a 2. évad kb. 11-16. része dögunalom. Mindemellett van valami sajátos bája az egésznek, ami megnyerő, és a törvény őrei is egytől egyig remek, szerethető karakterek, a bordó öltönyös törpe tánca is olyan, amit egyszer mindenképpen érdemes lehet előadni matt részegen a dizsiben. Így kb. egy 7,5/10 az első évadra és 7/10 a második évadra elmegy. A Tűz, jöjj velem! című film nagyjából ugyanez a szint.

Aztán itt van ez a 3. évad, ami egyelőre véleményem szerint értékelhetetlen. Nagyon utálok bármit is abbahagyni, így valószínűleg megerőszakolván magam, meg fogom nézni a maradék 10 részt. És itt nem szimplán az elvontság az, ami bosszant: Zavaró "Dougie" balfaszkodása 10 percben, zavaró a 3 perces söprögetés a Roadhouse-ban, és ugyanígy zavaró egy 4,5 perces Nine Inch Nails klip is az epizód harmadánál, gyakorlatilag teljesen céltalanul bevágva. Mégpedig azért, mert olyan érzésem van, hogy ezek szimplán az ember idejét rabolják anélkül, hogy bármit is hozzátennének az egészhez. Az sem nagyon érdekel, hogy milyen metafora, szimbólum, többletjelentés van ezek mögött, mert akkor is fizikai fájdalom végignézni, ahogy Dougie 4 percen keresztül létrákat és lépcsőket rajzol. Emellett azt is nehezményezem, hogy az általam korábbiakban méltatott és szeretett karakterekből az első 8 részben semmit, de tényleg gyakorlatilag semmit nem kaptam. Kíváncsi vagyok, hová fut ki az egész, de nem vagyok túl bizakodó. Eddig úgy érzem, hogy jobban szeretem azt a Lynchet amelyik tiszta (Twin Peaks 1-2. évad, Elefántember), mint azt, amelyikről már elképzelni sem tudom, hogy mit tol (Twin Peaks 3. évad, Mulholland Drive).

2017-11-12 12:48:33 kaamir #3166

Stranger Things s02

Hát ez sajnos egy nagyon-nagyon kényelmes folytatás lett, minimális kockázatvállalással. Történet lényegében nincs is, csak annyi, hogy jönnek a Neogranormonok és...ennyi. Se az első évadban felvázolt világot, se a szereplőket (1-2 kivételtől eltekintve) nem sikerült mélyíteni, fejleszteni. Ellenben kényszeresen ismételgeti a jól bevált dolgokat (lámpák helyett most rajzokkal dekorálják ki a házat, most nem Will megy a Tótágasba, hanem a Tótágas megy Willbe). Kicsit korán van még ahhoz, hogy önmaga előtt is tisztelegjen a sorozat, márpedig nagyon ezt éreztem. Hiba volt szétválasztani a srácokat, mert így még a köztük lévő kémia se tud működni. Eleven - filler - epizódja pedig botrányosan közhelyes.

A legjobban egyébként még mindig akkor működik, amikor nincs semmi misztikum meg történés, csak simán élik az életüket a szereplők. Az utolsó 15 perc pl. az egész sorozat eddigi legjobb pillanatait hozza.

Nincs nagy baj, de következő szezonra több bátorságot kérnék.

6.5/10

2017-10-29 16:54:26 Mikkey #3165

énis az elején járok, de továbbra is imádás, szívvel lélekkel összetett produkció
Nancy + Jonathan <3

2017-10-29 14:42:57 Olórin #3164

Huhh:) Én a negyedik részénél tartok, és nagyon tetszik. A legkevésbé sem érzem önismétlőnek, nagyon szépen viszi tovább az első évad eseményeinek lelki következményeit, jó, hogy ami történt, az nem múlt el csak úgy a szereplők fejében, hogy a sorozat elismeri, nem lehet ugyanúgy folytatni az életet, mint azelőtt.

előzmény: Rorschach (#3162)

2017-10-29 14:42:47 Rituska #3163

Szomorúan egyet kell hogy értsek, minden szavaddal. Pedig miattuk vártam az októbert.... Csalódás.

előzmény: Rorschach (#3162)

2017-10-29 13:51:51 Rorschach #3162

Stranger Things 2: váratlanul meredek mélyrepülés. Az első évad fasza, hangulatos kis hommage volt, de a második csak egy önismétlő, unalmas és végtelenül kiszámítható kalap szar. Alig adtak hozzá valamit, amit pedig mégis, az vagy totál felesleges, vagy totál érdektelen. Esetleg mindkettő.

2017-10-27 20:43:59 dézi #3161

én a Black Mirrorra kattantam rá nagyon utoljára (még nem végeztem vele), de nagyon jó kis társadalomkritikus sorozatnak tartom eddig.

2017-10-27 18:52:43 Rituska #3160

Hotel Beau Sejour
Teljesen véletlen bukkantam erre a kis ínyencségre. Az alapsztorit elolvasva azt gondoltam, ez nem az én világom lesz, de a nyelv miatt mégis nekikezdtem. Ugyanis ez egy kis belga különlegesség, én pedig hollandul tanulok. De azt kell hogy mondjam, magával ragadott. Sötét hangulatú, misztikus, de mégis lendületes. Itt-ott merész zenékkel, nem gondoltam volna hogy egy sorozatban hallom majd kései diszkókorszakom egyik kedvenc darabját (Delerium - Silence).
A színészek ügyesek, épp megfelelően adagban jön át a belga vidéki hangulat.
A szellemlány sztori kicsit elcsépelt, mégis nagyon ügyes húzásokkal még arra is képesek voltak az alkotók, hogy az előző rész közben sírva fakadtam. ( az évad 10 részes, túl vagyok a közepén)
Kifejezetten izgalmas, egyenlőre fogalmam sincs ki a gyilkos, és egyre kíváncsibb vagyok.
Azt kell hogy mondjam, nem életem sorozata, de kellemes kikapcsolódás, ajánlom mindenkinek.
És az intro sem rossz.... a true decetivet idézi.
https://www.youtube.com/watch?v=7xxUl_1vjAo

2017-10-22 01:18:31 St4nt0N #3159

A Babilon Berlin a kezdő dupla epizód után nem tűnik rossznak.

2017-10-01 03:26:22 Ninety-Four #3158

A 2005-től futó sorozat egyszerre reboot és folytatás is, nincs szükség az előzményekre. Elvileg az ötödik évad első részétől is bele tudsz vágni, mert a doktorváltásnál rengeteg dolgot lezártak (...ha jól tudom, én csak addig láttam még egyelőre). Az első évada még kicsit nyers volt, viszont David Tennant utána instant favorittá tette a showt.

előzmény: ZoLeEe (#3152)

2017-09-30 22:46:17 dézi #3157

valakinek megvan esetleg a Raised by Wolves 2. évada / tudja honnan lehet letölteni? (főleg az 1. rész kellene csak igazából.) köszi.

2017-09-30 21:21:01 MicaHiro #3156

Ezt én is javaslom, 2-3 rész esélyt megérdemel a sorozat :)

előzmény: flake (#3155)

2017-09-30 14:11:02 flake #3155

Az újból szerintem nézz meg kettőt, mert az első az konnyen elijeszthet a próbababáival :)

előzmény: ZoLeEe (#3154)

2017-09-30 12:52:25 ZoLeEe #3154

Oké, akkor lehet megnézem az első részt az öregből és az újból is és majd választok :D

előzmény: MicaHiro (#3153)

2017-09-29 23:37:57 MicaHiro #3153

A sorozat 2005-ben "újrakezdődött" (gondolom ez reboot, de elképzelhető hogy rossz terminológiát használok). A lényeg, hogy onnantól kezdve új világ van, teljesen érthető a történet az előző 26 évad ismerete nélkül.

Szerintem egyébként érdemes is elkezdeni. Elképzelhető, hogy nem jön be, mert van egy egyéni hangulata amire rá kell hangolódni; de ha bejön akkor hatalmas telitalálat is lehet :)

előzmény: ZoLeEe (#3152)

2017-09-29 22:40:24 ZoLeEe #3152

Valaki esetleg néz itt Doctor who-t? Valahogy soknak tűnik nekem ez a 26+10 évad, hogy csak úgy elkezdjem nézni :D Érdemes belekezdeni a legelejétől vagy "elég" csak valahogy felvenni a fonalat az új részeknél? Nem nagyon világos a sorozat szerkezete..

2017-09-17 13:50:35 lizardking #3151

Twin Peaks-finálé; itt egy nagyon jó és viszonylag koherens elmélet (angol tudás szükségeltetik):

https://www.waggish.org/2017/twin-peaks-finale/

2017-09-15 22:37:32 dikalosz #3150

Illetve szerintem szándékosan tette ezt Lynch, gyakorlatilag leszámolt minden pozitívummal.

előzmény: Edwest12 (#3148)

2017-09-15 22:36:37 dikalosz #3149

Abban a csoportban zömében elmebetegek vannak, aláírom :D
Ennek ellenére akad ott rengeteg értelmes diskurzus.

előzmény: Edwest12 (#3148)

2017-09-15 19:14:56 Edwest12 #3148

Igazad van, a teljes hozzászólásod elvesz a dolog éléből, de azért így is sértő volt, csak konkrétan Diónak címezve. De mindegy, ki vagyok én, hogy másokat leckéztessek? :) Csak fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy nem szerencsés a megfogalmazás. Amúgy én fb-on benne vagyok a Twin Peaks csoportban, és kicsit annak az egésznek szólt a kritikám, amit ott tapasztalok. Lynch amolyan szent tehénként van kezelve, aki bármit csinál, az csak jó lehet. De mindegy is, kicsit már meguntam a témát.
Még annyit tennék hozzá, hogy jelenleg úgy érzem, Lynch kinyírta a Twin Peaks-et, és minden - általam sem vitatott - értéke ellenére inkább próbálok nem gondolni erre az évadra. Amúgy valamit tényleg tud, ha ekkora vitákat váltott ki a művével, és ilyen indulatokat volt képes gerjeszteni. :)

előzmény: dikalosz (#3147)

2017-09-15 17:06:38 dikalosz #3147

Nos, nekem ki lett ragadva egy mondatom, ami önmagában valóban megkérdőjelezhető, azt viszont senki nem nézte, mire is reflektáltam vele. Lynch azt hiszi magáról, hogy ő egy szétrobbanthatatlan brand vagy hogy el lehet adni űrben sétáló, majd piros szobában, beszélő fák társaságában fémgolyóvá zsugorodó szereplőket, ősrobbanás után tojásokat rakó földönkívülieket.

Diónak: Én nem tudom. Számomra ebből a kijelentésből abszolút az látszik, hogy az benned fel sem merül, hogy ezek a dolgok képviselhetnek valamit. Nem azt írod, hogy nem érted, hanem hogy ebben nem lehet semmi rendszer (gondolom azért írtad ilyen stílusban ezt), és egyenesen vérlázítónak tartod (legalábbis a hangnemből ítélve), hogy ilyen dolgokra van kereslet, és mennyi embert "megvezet" Lynch.
Nos, ha egy ilyen, ennyire egyértelműen nehéz és sok szimbólumból álló műnél sem merül fel az, hogy a dolgok között lehet összefüggés és nem csupa összevisszaság az egész, akkor mi lehet a helyzet olyan filmeknél, ahol ez az egész nem ennyire nyilvánvaló?

Lehet, leírva a következtetésem erős volt, de alapvetően én Dió stílusára reagáltam. Nem azt írtam, hogy akinek nem jön be a Twin Peaks, az nálunk kevesebb. Ez rossz irány szerintem. Az egy dolog, ha valakinek nem tetszik, számos oka lehet, miért lenne ettől kevesebb. Én ezt arra írtam, amit Dió írt. Hiszen így, ebben a formában, hogy "Lynch azt hiszi, el lehet adni" kvázi maga alá rakja azokat, akik ezt "megvették". A többit a neki szánt reagálásomban kifejtettem fentébb.

2017-09-15 16:38:14 kwzatz #3146

"Leftovers: szintén, bár azt hozzá kell tennem, hogy három részig bírtam, onnantól pedig marhára nem érdekelt, épp az imént említett probléma miatt (bár az utána következő részekbe is bele-belenéztem, és sokkal jobb nem lett)"
Oh, hát akkor nem is teljesen tudod, miből maradtál ki és miért is írtam azt, amit. Az első 3 rész kifejezetten földhözragadt. :D Az agyf*száradat csak a 2-3. évadban csúcsosodik ki igazán. (bár nekem összességében jobban tetszett ettől függetlenül is a 2-3. évad, az 1. évad kicsit unalmas volt szerintem)

előzmény: Dió (#3139)

2017-09-15 15:17:31 Dió #3145

Köszi, ez így érthetőbb. Most már akkor csak az érdekelne azon részhez kapcsolódóan, mi szükség volt az űrsétára.

Ubul, én úgy emlékeztem, 60 perc... mindenesetre tuti hosszabb, mint a Carptenter film. :)

előzmény: agymosott09 (#3143)

2017-09-15 14:20:54 Ubul #3144

nem csak 5 órás a stranger things? :D (40 perc / rész)

előzmény: Dió (#3142)

2017-09-15 13:54:05 agymosott09 #3143

Alapvetően egyetértek veled, meg dikalosz kolléga engem is kioktatott már, mert kritizálni mertem a Művész urat, viszont speciel pont a fémgolyó szerintem teljesen érthető, utánajárás nélkül is. Már így Lynch-szinten. A golyó az a lélek-esszencia, ami alapján ebben a másik dimenzióban a tulpák elkészülnek. Nem alakítják golyóvá Dougiet, Dougie eleve egy Cooper-tulpa volt, ami a másik dimenzióban visszaalakul egy golyóvá. Valószínűleg Bob hozta létre, méghozzá azért, hogy amikor Cooper számára eljön az idő, hogy visszatérhessen, akkor ne a Bob által használt Coopernek kelljen visszatérnie a másik dimenzióba az igazi Cooper helyett, hanem a másik tulpának, Dougienak.

előzmény: Dió (#3134)

2017-09-15 13:25:22 Dió #3142

Azért nem szerencsés összehasonlítani ebben a tekintetben egy Stranger thinget és egy The thinget, mert az egyik nyolc órás, a másik pedig kettő:) És az elvárásaimat amúgy nem csak a rászánt idő alakítja, hanem az is, hogy azért a Stranger thingben ennél fontosabb és több dolog maradt nyitva. De ebbe már ne menjünk bele, mert nem ma láttam (ha gondolod, elolvashatod a korábbi kommentemet).

Az nagyon könnyen lehet, hogy én is szerencsétlenül választottam. Persze ehhez azért nagyon pechesnek kell lennem, tekintve hogy korábban soha sem futottam bele ilyen sorozatokba (pláne, hogy én Lost előtti sorozatokról is beszéltem), most meg egyfolytában. Úgyhogy térjünk vissza erre 5 év múlva, de ne legyen majd igazam:) Mindenesetre mostanra az ilyen Westworld-féleségektől már elment a kedvem, de ha valaki tud adni Silicon valleyhez hasonló tippeket, azt megköszönném. A Suitson gondolkozok még, illetve a Scrubst kezdtem még el, és az is jópofa.

előzmény: MicaHiro (#3140)

2017-09-15 12:39:19 St4nt0N #3141

A hétvégén startol egy új SF-antológia:
Philip K. Dick's Electric Dreams
http://www.imdb.com/title/tt5711280/
A szereplők közt Steve Buscemi, Bryan Cranston, Sidse Babett Knudsen, Timothy Spall, Anna Paquin…

(Ja, és a sokak által a tavalyi év egyik kiemelkedő sorozataként emlegetett Fleabag-et a KT-n tényleg ilyen kevesen látták?)

2017-09-15 12:34:31 MicaHiro #3140

Még azért reagálok, ha végképp nincs már kedved ehhez, ne olvasd el :)

Westworld: jól látod, nekem sem tetszett. És valóban rengeteg felesleges kavarás volt benne. De nem érzem, hogy csak utánaolvasással lehetne megérteni, vagy hogy ez elvárás lenne. Szerintem azt utánaolvasással SEM lehetett sokáig megérteni, és nem azért mert valami elvont művészi koncepcióval dolgozik a sorozat (mint a Twin Peaks), hanem mert a készítőik úgy érezték, ettől lesz izgalmas a dolog. Nem is akarták, hogy értsék az emberek a végéig. Ott viszont nagyrészt megértették.

Stranger things: én is imádom, és egyáltalán nem értek egyet abban, hogy szándékosan hagyna nyitva kérdéseket. Illetve de, csak ebben az esetben ez (szerintem) így stílusos és kerek. Kb. olyan ez, mint hogy a Dolog c. filmben szinte semmi információnk nincs a szörny eredetéről. Tényleg nincs, de nem is kell.

Cliffhanger-ek persze vannak, de ez egyáltalán nem most indult el, ott volt régebbről a Lost, a Heroes, a Prison break amik masszívan erre épültek, és elég népszerűek voltak. (: lásd még ) Szóval ez egyáltalán nem egy tipikus mai jelenség.

"Tehát a hatból ez négy."
Nem bántásból, de itt egy nagyon jellemző hibát követsz el. Saját tapasztalataidból kiindulva próbálsz meg levonni egy általánosabb következtetést, ami egy nagy tendenciáról szólna. Csak nagyon kicsi a merítésed, ami alapján következtetni akarsz, és ezért helytelen következtetésre jutsz.

Az első lista a 20 legnézettebb sorozatról, amit találtam:

Ebből a 20-ból szerintem egyikről sem lehet azt mondani, hogy nagy utánajárást igényelne nézőjétől. (Igaz az egyiket nem ismerem).

Szóval továbbra is azt mondom, hogy nincs olyan tendencia, amiről beszélsz.

előzmény: Dió (#3139)

2017-09-15 11:05:38 Dió #3139

Jó, úgy látom, ebből nem engedsz. :)

Akkor tessék:
"Elsősorban azt, hogy ez még mindig csak kettő"

A kedvedért most leültem megnézni, milyen sorozatokat láttam az elmúlt pár hónapban.
1) Twin Peaks: leírtam, amit gondolok
2) Leftovers: szintén, bár azt hozzá kell tennem, hogy három részig bírtam, onnantól pedig marhára nem érdekelt, épp az imént említett probléma miatt (bár az utána következő részekbe is bele-belenéztem, és sokkal jobb nem lett)
3) Stranger things: na, ezt IMÁDOM, de ez nem változtat semmit a tényen, hogy az utolsó részét ennek is telenyomták Cliffhangerekkel (kvázi mintegy biztosítás, hogy a következő évadot is elegen nézzék majd? elég olcsó húzás). Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor befejeztem, beírtam pár kérdést ebbe a fórumba, hogy WTF, és senki sem volt képes épkézláb válaszokat adni rá. Illetve e kapcsán is tele volt az internet a "10 questions you might have after Stranger things" cikkezésekkel. x = Cliffhanger.
4) Westworld: szintén leírtam. Az, hogy "Nem értettem ami történik, de nem is érzem hogy utánaolvasásra késztetne, pláne hogy segített volna az utánaolvasás. Ott minden akkor vált világossá, amikor az írók akarták - szerintem későn", számomra pont a lentebbit támasztja alá (tehát ha jól értem, ez neked sem a kedvenced).
5) Narc. Ez átmegy a teszten, bár egyelőre ezt sem fejeztem be, de ezt más okokból.
6) Silicon valley. Az egyetlen most futó sorozat, amiért őszintén rajongok, és nagy ívben elkerüli a fentebbi sorozatok rákfenéjét.

Tehát a hatból ez négy.

Abban is Edwest12 mellé állnék, hogy ezt a lentebbi mondatot leírni (amit a #3138-ban idézett), szerintem is bántó, és konkrétan degradáló. Mindemellett igazatok van, hogy kicsit túltekertem az első hozzászólásomat: nem állt szándékomban "leegoistázni" Lynchet, csupán arra irányult a kommentem, hogy szerintem igenis létezik ilyen tendencia (lásd: hatból négy - vagy lehet csak nekem volt pechem?), és Lynch ezt durván meglovagolta. Én meg szépen belenyúltam, elpazarolva rá nem kevés időt, és ebből lett a kicsit felpaprikázott első komment.

Az egyetlen hozzátennivalóm ehhez már csak annyi, hogy ebből a vitából nekem az jön le, teljesen más szemmel nézzük a sorozatokat. :) Nekem a Silicon valley féle cuccok jönnek be. A Westword féle agymenésekkel az a bajom, hogy nem restek az írók száz perceken keresztül tekerni az ember agyát, mire végre értelmet engednek nyerni a látottaknak (ha egyáltalán engednek). Ilyen pedig szerintem régen NEM volt, legalábbis nem ilyen mértékben. Ennyi idő alatt én 5-6 játékfilmet meg tudnék nézni... Úgyhogy inkább azokra fogok szorítkozni. :)

előzmény: MicaHiro (#3137)

2017-09-15 10:40:22 Edwest12 #3138

"annak nemhogy az új Twin Peaks, de megkockáztatom, nagyjából semmilyen elvontabb, bonyolultabb, utánajárást igénylő mű nem való"
Erre én is reagálnék. Ilyet szerintem nem valami szerencsés leírni, mivel - bármilyen szándékkal is írtad - degradáló azokra nézve, akiknek például az új Twin Peaks nem jött be. Azzal én sem értek egyet, hogy Lynch túl sokat gondolna magáról; ő egy művész, kivételes, és szerintem is páratlan művész, aki egyre kevésbé hajlandó bármiféle elvárásnak megfelelni, ha az a saját szája íze ellen való. Épp a TP harmadik évada okán ezt én is kritizáltam itt benne, hadd ne fejtsem ki újra, hogy miért. Az új évad nem volt rossz. Attól veri ki a biztosítékot sokaknál, hogy csak nagyon nyomokban volt Twin Peaks-es. A Twin Peaks korábbi évadait nem ugyanazon okból szokták szeretni, mint pl. a Mulholland Drive-ot.
Lényeg a lényeg: szerintem ízlésbeli kérdések miatt hülyeség egymást sértegetni. Attól, hogy valakinek nem jön be egy művészfilm, még nem lesz kevéssé intelligens, és ez fordítva is működik szerintem.

2017-09-15 10:36:45 MicaHiro #3137

Elsősorban azt, hogy ez még mindig csak kettő :) Szóval, hogy le is írjam amit gondolok, szerintem nincs olyan tendencia amiről írsz.

A Leftoverst nem ismerem (amennyiben tényleg ilyen köszönöm a tippet, én szeretem az ilyesmit) a Westworld viszont szerintem nem. Nem értettem ami történik, de nem is érzem hogy utánaolvasásra késztetne, pláne hogy segített volna az utánaolvasás. Ott minden akkor vált világossá, amikor az írók akarták - szerintem későn. De nagyjából világossá vált.

előzmény: Dió (#3136)

2017-09-15 10:28:11 Dió #3136

Mit szólsz pl a Leftovershez, amit pont alattunk írtak? Westworld? Csak hogy pont a legutoljára látottakat írjam.

előzmény: MicaHiro (#3135)

2017-09-15 09:41:35 MicaHiro #3135

" Mert én az elsőt még szeretem, az viszont nem tetszik, hogy manapság az ilyen sorozatok egy egyre jelentősebb része elé már csak akkor ülhetek le, ha egyben az utóbbi tábort is gazdagítom."
Kérlek mondj már nekem 3 ma futó sorozatot a Twin Peaks-en kívül, ami csak utánaolvasással lesz érthető!

előzmény: Dió (#3134)

2017-09-15 07:43:42 Dió #3134

Az a különbség köztünk, hogy szerinted ezek a magyarázatok "biztos lábakon állnak", míg én egy nagy rakás totál zavarodott nézőt látok. Persze, én nem vagyok magyar facebook csoportokban, ahol nyomozói oklevél kell ahhoz, hogy egyáltalán leüljek egy film elé - én a barátaimmal beszéltem, akik ezek szerint hozzátok képest "átlag nézőnek" számítanak. Elfogadom, hogy ha valaki jó ebben az utánaolvasósdiban, akkor biztos ki lehet silabizálni ezt-azt, mert előbb-utóbb valaki biztos gyárt egy olyan magyarázatot erre meg arra, amit a rajongók logikát kántálva továbbvisznek majd. Ugyanakkor ez nem változtat azon, hogy ha Lynchet magát felébreszteném álmából, akkor szerintem ő sem tudná nekem egyértelműen elmagyarázni, hogy milyen írói szándék vezérelte, amikor Dougie-t fémgolyóvá zsugorította.

Szóval, ezzel az utolsó mondatodra is reflektálva, az a különbség a két tábor között, hogy nem mindegy, hogy gondolkoznom kell egy film után, vagy órákat utánaolvasnom. Mert én az elsőt még szeretem, az viszont nem tetszik, hogy manapság az ilyen sorozatok egy egyre jelentősebb része elé már csak akkor ülhetek le, ha egyben az utóbbi tábort is gazdagítom.

előzmény: dikalosz (#3132)

2017-09-14 18:39:19 kwzatz #3133

"annak nemhogy az új Twin Peaks, de megkockáztatom, nagyjából semmilyen elvontabb, bonyolultabb, utánajárást igénylő mű nem való"
Azért ez szerintem nem így működik. Úgy gondolom, hogy mindenkinek máshol van a tűréshatára, mindenki más ponton érzi, hogy valaminek van-e még mondanivalója a számára, vagy az adott dolgot már csak művészieskedő, céltalan f*szságnak érzékeli az adott pillanatban. Ez változhat az ember életének egy későbbi pontján ezer dolog hatására. Én nem ítélkeznék egyáltalán, ha valaki egy elvontabb cuccal kapcsolatban ilyen érzéseket táplál.

Most fejeztem be a Leftoverst, és nekem ennél is rezgett néhol a léc erősen, de találtam benne értéket, és összességében azért nem bántam meg, hogy megnéztem, a befejezés pedig kifejezetten tetszett. (valamint a színészi játék, a zenék és a fényképezés; ezek egyértelműen felfelé húzták)

Csak azért reagáltam most erre, mert most a Twin Peaksnek (az elejétől, mert még nem láttuk) fogunk nekiülni, többek között az itteni lelkes hozzászólások és az aktuális 3. évad bemutatásának a hatására. Aztán nem garantálom, hogy nem jelentkezek az elkövetkezendő 1 hónapban hasonló hozzászólással, mint Dió. :D

előzmény: dikalosz (#3132)

2017-09-14 08:54:53 dikalosz #3132

Egyáltalán nem kifejezetten cliffhangerekről van itt szó. Nem is értem, mire írod ezt. Csak magamat tudom idézni korábbról: az, hogy valamit nem sikerül megérteni, nem biztos hogy az alkotó/mű hibája. Rengeteg szál van benne, iszonyat erős forgatókönyvvel, facebookon a twin peaks hungary csoportban megkönnyítvén a dolgom kb. minden nap más írja le, mit gondol a legutolsó évadról, mi mit jelentett, és mindegyik biztos lábakon álló dolgokat ír le. Ahogyan az egész internetet böngészve csak ilyen értelmezésekre bukkantam.
Olyan szimbólumrendszert lehet itt felépíteni, amilyenre eddig még nem nagyon volt példa (ez nem azt jelenti, hogy most el kezdek válaszolgatni a kérdésekre, az utánajárást nem lehet megspórolni).

Egyébként pedig úgy gondolom, ha valaki leírja azt, hogy Lynch azt hiszi magáról, hogy ő egy szétrobbanthatatlan brand vagy hogy el lehet adni űrben sétáló, majd piros szobában, beszélő fák társaságában fémgolyóvá zsugorodó szereplőket, ősrobbanás után tojásokat rakó földönkívülieket (mivan?) annak nemhogy az új Twin Peaks, de megkockáztatom, nagyjából semmilyen elvontabb, bonyolultabb, utánajárást igénylő mű nem való.

előzmény: Dió (#3131)

2017-09-13 21:37:03 Dió #3131

Köszönettel tartozok nektek, mert a lentebbi kommenteiteket olvasva berekesztem az új Twin peakset ott, ahol tartok (azaz az évad felénél), és hagyom a búsba.

A dolog ott kezdődik, hogy egyszerűen felháborítónak tartom, hogy manapság nem lehet anélkül sorozatot csinálni, hogy ne basznák tele az egészet cliffhangerekkel, kérdőjelekkel, megválaszolatlan szarságokkal, se-eleje-se-vége majomságokkal, stb. Nem értem, ez miért van... akkora a verseny a sorozatok között, hogy már csak ezzel lehet fenntartani a nézők figyelmét?

De a Twin peaks még itt sem áll meg. Nekem kezd úgy tűnni, hogy Lynch azt hiszi magáról, hogy ő egy szétrobbanthatatlan brand. És most függetlenül attól, hogy az -e, nekem ne feltételezze azt, hogy csak ezzel a branddel el lehet adni űrben sétáló, majd piros szobában, beszélő fák társaságában fémgolyóvá zsugorodó szereplőket, ősrobbanás után tojásokat rakó földönkívülieket, stb. Azt hittem, az évad előrehaladtával ezekre lesz magyarázat, de a kommentjeiteket látva nem éri meg tovább nézni. És nem arról van szó, hogy ne készültem volna fel ezekre, elvégre Twin peaksről van szó. Egy ideig nagyon tetszett a Dougie-s szál, baromi jók voltak a piros szoba visszafele beszélő "zombijai" (stb), és nem akartam mindenre magyarázatot. Ugyanakkor Lynch kezdi úgy túltolni benne ezt a cliffhangerekkel operáló egotripet, hogy nekem ez már sok.

2017-09-13 17:07:03 Ubul #3130

Mr Robot 2. évad

A (számomra) zseniális 1. évad után elég nagy várakozásnak volt kitéve a 2. évad, viszont a lehangoló kritikák miatt csak most sikerült pótolnom a 2. évadot (dara két nap alatt).
Már az fura volt, hogy 10 rész helyett 12-t kapott, de ez még haggyám, az első 7 rész valami hihetetlen lassú, eseménytelen volt, bár jobbára teli puzzle-lel, amit azért ki lehetett rakni a 7. rész végi csavarra, ha az ember figyel. A 7. résztől beindultak az események, de még így az évadzáróra is kb közel egy helyben toporogtunk, az volt az érzésem.
Viszont a kaszálókkal ellentétben, én kitartottam, mert bíztam abban, hogy lehet jobb is, és tényleg így lett (ellentétben a Preacher 2. évadával). Az biztos, hogy ez nem az a sorozat, amit 2 nap alatt darálni kell, mert teli van olyan helyzetekkel, jelenetekkel, amik elsőre le se esnek, és akár újranézést követel. Bár ez nem fog megtörténni, de egyszeri élménynek azért jó volt így az évad végére. Remélem a rendező a 3. évadra kikalapálja a hibákat, és egy feszesebb évaddal fog minket - rajongókat - kiszolgálni.

2017-09-13 15:26:00 kaamir #3129

Orange is the new black s05

Szinte hihetetlen, hogy 5 év után sem engednek jottányit a színvonalból. Ugyanolyan ütős, élvezetes és kreatív.

A Toy Story 3-at idéző utolsó jelenet különösen parádés

2017-09-12 11:12:01 Ubul #3128

Egy résztől eltekintve (ami ma jött ki, évadzáró) befejeztem a Preacher 2. évadát. Hát, hogy is mondjam, ez nekem valahogy nem jött be (nem tudom, miért néztem végig, a szereplők max)...az első évadot imádtam, dara volt, bejött az isten háta mögötti badass prédikátor, meg az egész helyszín, ahol játszódott...viszont a 2. évad (értem én hogy az már követi a képregényt is) számomra ott bukott el, hogy alig, vagy semmit se hozott vissza az első évadból, kivéve az 1. évad végén felvázolt cselekményt + a 3 főszereplőt. Az évad 13 részes lett, szerintem már ez is túlzás volt. Ezen kívül laposabbnál laposabb részek váltogatták egymást, egy-két emlékezetes beszólásokkal, heti idézetekkel.
Évadzáróra már nem hiszem, hogy össze kaparja magát, kár érte.

2017-09-11 21:34:37 ryood #3127

belekezdtem a szolgálólány meséjébe. az első két rész után azt mondhatom kifejezetten ígéretes széria.
le se tagadhatná, hogy a trampli érában jött napvilágra..

2017-09-10 09:42:23 BonnyJohnny #3126

Szokásomhoz híven csak utólag néztem meg az aktuális Game of Thrones évadot, de akkor egyben. Így lemaradtam a fő diskurzusokról, és csak ömlesztve:
Szerintem a sorozat leggyengébb évada, ráadásul egy (számomra) emelkedő negyedik-ötödik-hatodik évad után. Bár lehet, hogy pont az emelkedő, és a hatodik évaddal csúcsra érő minőség miatt érzem ezt a talán nem leggyengébb évadot a leggyengébbnek. (Hét éve húzódó, 67 részes sorozatnál nehezebb ezt megállapítani, mint pl. egy hat részes Star Wars hetedik részéről nyilatkozni). És minden hibája a kapkodásra vezethető vissza. Ami magyarázható azzal, hogy az egyre fogyatkozó karakterek (én mindig is soknak tartottam, annak ellenére, hogy tudom, hogy ez adja az erejét) szálainak összeérésével (én mindig is túl széttartónak gondoltam, annak ellenére, hogy tudom, hogy ez adja az erejét), valamint a megérkezett tél is egyre jobban sürgeti az írókat (szerintem eddig is túlhúzták). Furcsa mód ez az évad szembe megy mindazzal, amit eddig nem kedveltem, és mintha nekem akarna kedvezni, de egyszerűen átesett a ló túlsó oldalára. A nekem tetsző egyensúlyt legjobban a hatodik évad kapta el. Ez az évad ugyanis kapkod.
Ahogy írtam, nekem tetszik, hogy végre összeérnek a szálak, de találkozásaik rendre súlytalanok (vagy legalábbis kevésbé súlyosak, mint várnám). Túl hamar lerendeznek minden évadokon keresztül gyülemlő konfliktust. Aztán túl hamar hoznak meg döntéseket, amiket aztán a sorozat túl hamar meg is mutat. Nem akarok kontinenseken átívelő (vagy azt hajóval megkerülő) hadmozdulatok idejéről elmélkedni egy Westeros hegy-és vízrajz térkép felett, de ez konkrétan kapkodó. A második rész végén és harmadik rész elején lezavart három(!) csata meg konkrétan WTF volt. Az oké, hogy kettő érthető okból sikerült gyorsan, de a harmadik miért ment olyan könnyen? És ha már előkerültek a távolságok, az emberek túl gyorsan szelik át oda vissza a kontinenst. Elfogadom, hogy nem mutatja az időt, mert nincs mit mutatni. Régebben két évadon keresztül utaztak ennyit, mert akkor világ- és karakterbemutatás, meg karakterfejlődés volt a lényeg, most már erről nincs szó ellenben az idő sürget. De akkor viszont a nem utazó karakterek malmozással töltik az idejüket? Mert az ő száluk sem halad semmit, miközben a másik utazik. És végül a hatodik rész koronázza meg az egészet, mikor a futár a holló és a sárkány lerendezi a kontinensnyi távolságot oda és vissza, míg befagy a jég. A deus ex Benjenről meg ne is beszéljünk... Ki írta azt a részt Orci és Kurtzman? Pláne, hogy a "7 westwrosi"történetszála elé nagy elvárásaim voltak, erre olyan "meh" érzést váltott ki.
Az évadzáró nagy találkozása sem volt túl erős, Euron és Tyrion mentették a dolgot. Aztán a rész (és az évad) végére beindultak a dolgok, de aztán vége lett... :P

Amivel nekem nem akadt gondom (míg sokaknak igen): A szerelmi szál gyorsaságát nem a kapkodás, hanem egyszerűen a sorsszerűség számlájára írtam. Kisujj esete is szépen fel lett vezetve, és bár az írók nagyon próbáltak terelni Sansa-Arya ellentétre, de én valahogy végig átláttam, hogy Arya nem ellenségként tekint Sansára (fordított esetben már nem voltam annyira biztos). Így én azt sem éreztem elkapkodottnak. Azzal, hogy Bran mindent látóságával a közelébe ért, véget ért mindenki kedvenc intrikusának a karrierje.

2017-09-09 03:27:42 caulfield #3125

A Twin Peaks fináléját értelmező elméletekből már Dunát lehet rekeszteni. De az a teória, mely a 17. és 18. részeket egymás mellé helyezve, mintegy felülütve a hagyományos kronológikus nézőpontot, párhuzamosan létező valóságokat tételez - Iker Csúcsokat, ugye - nos, talán az áll a legközelebb a sorozat lényegéhez, szerintem.

Ez alapján, röviden: Cooper, Diane, Briggs és A Tűzoltó együttműködésének következtében végül az a bizonyos abszolút negatív erő, név szerint Judy lelepleződik, elbukik. A félelmetes ereje kipukkad, lehullik a függöny és ezzel meg is szűnik létezni. Akárcsak Óz, a nagy varázsló. Laura végső sikolya, a felsejlő emlékezete, mintegy az anyja hívó szavára feltépődő seb jelenti a megváltást és a megszabadulást Judytól. Ordítása a teljesértékű reagálás mindarra, amit Sarah magában hordozott. A 8. részben bemutatott aluszékonyság, az atomvillanás következtében fellépő krónikus vakság által táplált lény/ antilény a Palmer házba fészkeli be magát. Ezt a helyet keresi Cooper sötét hasonmása mindvégig.

2017-09-06 23:18:40 miraculum #3124

Szerintem nem lesz negyedik évad, maximum egy film. És nem feltétlenül cliffhanger a vége, ha Jeffries teáskannaként küldött végtelen jelére gondolunk, akkor ennek a sztorinak nincs vége soha, nem lehet sem megnyerni, sem elveszteni, csak küzdeni és küzdeni. BOB halott, de BOB csak egy szakadt entitás,
amit Judy vagy Jawdee kreált, és bármikor kreál másikat. Engem az érdekel, hogy ki volt a fejbe lőtt tag Laura lakásában, a többire valami szedett-vedett választ képes vagyok kreálni magamnak.

Szerintem zseniális volt az évad, hamarosan újra is nézem.

2017-09-06 21:10:13 caulfield #3123

De lehet a végét korrekt lezárásnak is tekinteni és nem pedig egy újabb cliffhangernek. Már millióféle elmélet született és Lynch mindig is ezt akarta, hogy beszéljenek róla az emberek.
Szerintem jobb, ha minél egyszerűbb magyarázatot próbálunk találni, mert könnyen el lehet veszni a részletekben, ami valóban dűhítő.

előzmény: terika (#3122)

2017-09-06 20:03:01 terika #3122

Én elég mérges voltam. Szitkozódtam magamban rendesen a vége miatt.
Lehet majd lesz megint egy film, nem bánnám, lezárással!!!

Különleges, magas színvonalú sorozatnak tartom a Twin Peakset, de annyira idegölő és túlfeszít minden húrt, hogy amúgy le is tudok mondani róla.

előzmény: Tenebra (#3119)

2017-09-06 11:52:08 Mizi #3121

Igen, a záróepizód utolsó pár perce erős, én is visszanéztem már, az a bizonyos sikoly pedig beleégett az agyamba.

előzmény: Tenebra (#3119)

2017-09-06 02:48:53 kajaktej #3120

Most az utolsó rész megnézése után most már biztos vagyok benne: nekem hatalmas csalódás a Twin Peaks 3. évada. Szerintem ez már messze van a zseniálistól sajnos.

2017-09-05 23:28:32 Tenebra #3119

Nekem is vegyes érzéseim vannak az utolsó két Twin Peaks-rész után, azonban összességében ez egy kiváló széria volt, mely számos, nemcsak tévés szempontból nagyon merész és forradalmi húzást foglalt magában.

A 18. résszel kapcsolatban vagyok a leginkább ambivalens. Mert az egyszerre kicseszettül zseniális és rohadtul felháborító is. Felháborító, mert David Lynch arcátlanul szinte semmit nem varr el, amit elkezdett a rossz Cooper persze halott, ahogy valószínűleg Bob is, bár az ő haláluk idegesítően szar és összecsapott volt, egy csomó karakter sorsáról semmit nem tudunk, és valószínűleg nem is fogunk soha semmit megtudni, mert ezt a szériát senki nem fogja folytatni. Legalábbis eddig úgy áll a dolog, hogy nem lesz 4. évad. De ki tudja persze.

Ami miatt zseniális az egész, az igazából az utolsó kb. negyedóra. Ami ott történik, az annyira félelmetes és misztikus, hogy eloszlott minden haragom, amit a 18. rész 45 percnyi pöcsverése halmozott fel bennem (mert hát ez kifejezetten pofátlanság, hogy új sztorit kezd Lynch). Már 2-3 alkalommal újranéztem az utolsó negyedórát, és valószínűleg még legalább tucatszor meg fogom, a 3. és a 8. résszel együtt. Nekem már korábban is az volt a tippem, hogy itt egy alternatív valóság kezd kibontakozni, minthogy a Vörös Szoba tér és idő felett áll, így a múlt és a jövő - mint Mike is állítja - teljesen összemosódnak, ezért manipulálhatók is. Bob meggyilkolásával pedig a léten kívül álló Bob a múltban is megszűnhetett létezni, ezért lehetséges, hogy Laura Palmer itt Carrie néven létezik. És iszonyatosan félelmetes, ahogy a másik valóságban a házukra tekint, konkrétan az üres, sötét szobájára, és hallja Sarah Palmer hangját a fejében, majd sikítani kezd. Így kell igazán kegyetlenül lezárni egy sztorit.

És a vége kapcsán bennem az is felmerült, hogy Cooper valójából már rég halott,
és az egészet igazából ő a Vörös Szobában "álmodja".


Ez az igazán idegesítő, hogy ezekre a dolgokra tényleg soha nem kapunk magyarázatot. Oké, könyveket lehet írni róla, meg minden, de ha Lynch csinálna is 4. évadot, biztosan ugyanaz lenne, mint a 2. évad után ebben a 3-ban: a válaszok helyett csak újabb és újabb kérdések keletkeznének.

2017-09-05 07:16:42 agymosott09 #3118

Egyáltalán nem volt tökéletes a Twin Peaks, sajnos az utolsó epizódban megint előjöttek a sorozat első pár epizódjára kiemelten jellemző Inland Empire-ízek, ezzel együtt összességében zseniális volt, egy egészen másfajta élmény, mint az átlag sorozat. A GoT idei totális összeomlása idején pedig különösen nagy szükség volt valami igazira. És ez minden hibájával együtt kétségtelenül az volt.

2017-09-05 05:51:58 Mizi #3117

Twin Peaks... (innentől kezdve a hozzászólás nyomokban tartalmazhat spoilert) Vegyes érzéseim vannak a 3. évaddal kapcsolatban. Egyrészt egy nagy csalódás a vége, komolyan hittem, hogy ha nem is kapunk mindenre választ, azért a legtöbb szálat le fogják zárni Lynchék. Ehelyett kaptunk egy olyan befejezést, amire még maga Cooper is csak pislogott, hogy most mivan??? Másrészt ez a zárás sehol sincs a második évad zseniális feketebarlangos záróepizódjához képest, egy nagy nulla ahhoz. Egy túlnyújtott bizarr szexjelenet meg egy csöndes autókázás a sötét országúton, most komolyan?
Viszont...
Ahogy dikalosz is írja, hatalmas élmény volt az évad, bár voltak olyan részei, amitől majdnem agyfaszt kaptam, de alapvetően nagyon jó szórakozás volt, és összehasonlíthatatlan sorozatélmény. Én még mindig azt mondom, hogy nagyon bátor dolog volt ez, és emiatt tiszteletet érdemelnek az alkotók, még ha egy részem kicsit azt is érzi, hogy be lettem csapva, csúnyán át lettem verve.
Persze lesz újranézés, az biztos.

2017-09-05 01:25:35 dikalosz #3116

Véget ért a Twin Peaks. A fene egye meg.. Annyi szent, hogy hetekig bújni fogom a fórumokat, hogy a lehető legtöbb kérdésemre megkapjam a választ.
Egyébként ha itt KT-n lennének fent sorozatok, akkor a mostani toplistámba bőven beférne a TP 3. évadja.
Óriási élmény volt, és lesz is egyben végignézni mind a 18 részt.

2017-09-04 15:31:51 Locke(d) #3115

Ha Lynch rajongó vagy, akkor a korábbi epizódok, ÉS a Tűz jöjj velem mellett érdemes a teljes életművet ismételni/pótolni, mert az eddig megnézett 7 részben sok "belső körnek címzett" utalást vettem észre.

előzmény: Korben (#3114)

2017-09-04 14:52:08 Korben #3114

Twin Peaks (2017)
Még nem kezdtem el nézni az új részeket, de előtte.. érdemes-e újranézni az előző részeket a megértés szempontjából?

2017-09-04 04:50:27 caulfield #3113

Twin Peaks: Fuck you, David
Nemhogy tálcán szervírozta volna a válaszokat (mint a szendvicseket), hanem négyzetre emelte a kérdések számát.
Viszont talán még senki sem tudta így megjeleníteni a totális kétséget. A legutolsó kép fakó bánata, megfejelve azzal a zenével, valósággal belerágja magát az elmébe.
Lynch nem hazudtolta meg magát az Odüsszeiájával, tényleg nem volt szó Judyról. De illik azért beinteni a mesternek.

2017-09-01 16:57:19 Mizi #3112

Tényleg!

előzmény: miraculum (#3111)

2017-09-01 16:14:50 miraculum #3111

De épp most gyártja le neki újra a félkarú fószer.

előzmény: Mizi (#3110)