Tévésorozatok 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-06-22 16:23:10 fempolip #4108

Elindult nem olyan régen a The Boys 3. évaddal. Most már az 5. résznél tartok.

Aki nem ismerné: Amazonos széria, Garth Ennis és Darick Robertson azonos nevű képregénye alapján az éberek névadó csapatát követi, miközben küzdenek a nagyhatalommal rendelkező személyekkel, akik visszaélnek képességeikkel.

Mivel nem nagyon vagyok képregény fan, talán négyet olvastam a Nils Holgerssonal együtt, ezért akik itt már abbahagyná az olvasást, megjegyez, ez valami más.
A képregényt nem ismerem. De hogy mennyire antikorrekt, mennyire gyűlölhető és egyben szerethető talán ez a 3. évad mutatja eddig legjobban.
Az első inkább csak olyan Bad Ass bevezető volt, szereplők ismertetése, és gondolom a helyzet felmérése mennyire és mire van igény.
A 2. évadban már kaptam mindent. Sajnos egy kis nácizást, hogy onnan jött ez a csúnya szer is. Nekem kicsit fárasztó hatmilliomodszorra is ezt látni, de ha nem nácik akkor oroszok, vagy arab terroristák, kisebb királyságok diktátorai

Azért tartom kiemelkedőnek mert nem csak a kötelező kemény tökű főhősök, cukik, világmegmentők és az összes ismert kedvelt, vagy gyűlölt klisé jött össze. (Megjegyzem, lehet hogy a DC, Marvel jó sok sorozatot eltalált a klasszikus vagy új esetleg oldalágon behozott hőseivel, de a mondanivaló túl kevés. Persze már amibe belenéztem. Egy kaptafára készülnek.
Ellenben itt mindennek a kifigurázása történik. De nem olyan sok a poén benne. Inkább dramatikus.
És a mondanivaló is ott van. Akár epizódonként is.

2022-06-22 15:48:28 bambula #4107

Netflix:God's favorite idiot

Azt kaptam amire számítottam sajnos.
Értem,hogy McCarthy férje Falcone,de tényleg senki nem mer szólni neki,hogy álljon le az írással és maradjon meg csak színésznek?
Mert a vígjátéki szerepek jól állnak Falconenak, de ezek a gagyi vígjátéki írások,amiket szerintem a párjának köszönhetően tud tető alá hozni,előbb-utóbb megbosszúlják magukat szerintem McCarthy karrierjén.

10/4

2022-06-22 12:09:11 caulfield #4106

Mondjuk az, hogy sok szál van, meg 10+ órányi évad még önmagában nem baj, ha nemcsak bájolgással és álproblémák garmadájával töltik fel a részeket. A harmadik évadra szerintem amolyan Top Gun szindrómába jutott a sorozat: egyszerűen minden karakter pozitív volt, a szörnyek meg arctalan hentelőgépek, erre az évadra végre a pózőrködést meghaladva kap rendes ívet a sztori - igaz, embert próbáló végigülni, de megéri.

Hoppernél hozzá kell tenni, hogy a szuperhőstéma az ő szálában is kitapintható. Inkább egyfajta Amerika kapitány parafrázisra mozdul rá a show vele, semmint a realizmusra.
Elevennél pedig a bullying tárgyának összetettsége a hangsúlyos. Kvázi ő követi el a mészárlást, hisz a fenevad elengedése az ő bűne. A lány a Papa által teremtett ki-ki helyzetből próbál menekülni, Egyes pedig nem hazudik neki, mikor a rá leselkedő veszélyre figyelmezteti - az alfa hím nyilvános megalázása magában hordozza az eszkalációt és kizárt, hogy abban az arénában egy orrbetöréssel megúszta volna az agresszor. Szóval azt mondom, hogy a vérengzés bele volt kódolva a helyzetbe, viszont Eleven elkerülhette volna, ha nincs az a fene nagy szíve. Akárcsak Hoppert, úgy őt is a nyíltsága és a csupa szíve bünteti, vagy traumatizálja, ami pedig drámaibb, mintha a lányból pusztán egy szörnyet faragnak, szerencsére ennél többet akar a sorozat.

előzmény: kaamir (#4105)

2022-06-22 08:43:48 kaamir #4105

Én egy kicsit másképp látom. Az tény, hogy kellemes, tingli-tangli néznivaló még mindig, de a kiemelkedőtől fényévekre van. Túl sok a szereplő, akikkel még a maratoni játékidő ellenére sem tudnak mit kezdeni. Ahogy egyébként a 80 perces részekkel sem, mert sokszor mondvacsinált akadályokat kell a karakterek útjába görgetni, nehogy túl gyorsan eljussanak A-ból B-be. Arra viszont van idő, hogy háromszor átbeszéljenek mindent. 40 perces részekkel talán kevésbé lenne redundáns az egész.

A Hopper a szovjet munkatáborban szál pedig egyenesen szánalmas. Értem én, hogy ez egy ifjúsági kalandfilm, de akkor is: ahogy azt Móricka elképzeli. Már csak röhögni tudtam, amikor Hopper törött bokákkal rohangál és kerítéseket ugrik át.

Az egyetlen izgalmas motívum az lett volna, ha tényleg Eleven mészárolta le a társait a laborban. De innen meg gyáva módon visszatáncol a sorozat, és inkább előráncigál a varázskalapból egy random gonoszt, teljesen zagyva motivációkkal.

előzmény: caulfield (#4104)

2022-06-21 23:14:01 caulfield #4104

A Stranger Things 4. szezonja - mit lehet mondani? - nagyon egyben van. Az első rész kötelező körei után a nosztalgiázásnak és a végtelen cukiskodásnak is sikeresen gátat tudtak végre szabni. A harmadik eresztés az első kettő jó alapozása után annyira fantáziátlanra és erőltetetten drámaira sikerült, hogy nyugodtan temetni lehetett az egészet. Erre némi túlzással szólva az eddigi legjobb formájukat hozzák idén. A Madárkához írt, sajátságosan sötét és szellemes óda, azaz egy ambiciózus, megannyi szálon futó vállalkozás az elme börtönének, az álomcsapdának a körbepásztázására. Ezen a ponton a sorozatnak minden esélye megvan arra, hogy átlépjen saját árnyékán.

2022-06-18 21:07:12 manuva #4103

Nacho végzete szerintem fasza volt.

előzmény: Dió (#4102)

2022-06-18 21:01:06 Dió #4102

Better call Saul SE06
Az első hét epizód alapján én is azt tudom leírni, amit az előttem szólók. Ezt az eddigiek alapján kár volt folytatni. A korábbi évadokra jellemző, néha még Breaking badet is odaverő (jöhetnek a kövek:) drámából és nagyjelenetekből semmi sincs meg benne. Helyette olyan baromságokból lett fő sztorielem, mint Howard szivatása, ami nem csak, hogy semmilyen súllyal nem bír, még csak normális motivációkkal sincs alátámasztva (és hogy hova fut ki, azt már inkább hagyjuk is). A poros új-mexikói hangulat és mindenki kedvenc karakterei még így is vannak olyan jók, hogy akármennyit el tudjak belőlük nézni, de ha ez így megy tovább, a Breaking badhez már kevésbé lesz hasonlítható.

2022-06-07 13:12:33 kaamir #4101

Love, Death & Robots S03

Amilyen üdítően friss volt az első évad, annyira unalmas és sótlan a harmadik. Na, nem mintha az animáció minősége okozna gondokat, az egészen pazar (sokszor nem hittem el, hogy nem igazi felvételeket látok, és az emberi karaktereket is csak a fura szájmozgásuk leplezi le).

Csak éppen a témák lettek semmitmondók, laposak és elcsépeltek. Eleve, a 9 részből 7 arról szól, hogy el kell pusztítani valami csúnya, gonosz szörnyet. Meh, tényleg senkinek sincs semmi egyéb ötlete? A maradék két rész se valami nagy eresztés, az olyan játékos agymenések pedig teljesen hiányoznak, mint a When the Yogurt Took Over vagy az Alternate Histories.

Tech-demónak még mindig jó ez a sorozat, de ennyi. Üres látványosság - kivéve talán a Jibarót, amiben megcsillan valami eredetiség.

2022-06-04 16:45:26 critixx #4100

Igen. Ahogyan Amerikában a To Serve Man csattanója is bekerült a hétköznapi kánonba, aki sosem látta, vagy tudja, miről lenne szó, az is ismeri, hogy "It's a cookbook!"

előzmény: BonnyJohnny (#4099)

2022-06-04 14:41:02 BonnyJohnny #4099

Little People.
Sokszor megidézett alapötlet. Popkulturális hatását igazolja, hogy mindenki ismeri a szituációt, még, ha nem is tudja, honnan származik. :D

(És nyilván sok ilyen van még.)

2022-06-04 14:16:08 critixx #4098

Máig az egyik legjobb, legeredetibb tévésorozat, ami valaha készült. Nagyon sokan próbálták utánozni, több-kevesebb (több: Black Mirror, kevesebb: Jordan Peele-féle borzalmas TZ-reboot) sikerrel, de eddig senki sem tudta megközelíteni Rod Serling zseniális eredetijét.

Tudom, "régen minden jobb volt", de az Alkonyzónára maximálisan igaz, hogy akkoriban a mai szemmel röhejesen alacsony költségvetést és a technikai megoldások hiányosságait az erős forgatókönyvvel igyekeztek pótolni. Manapság pont az ellenkezője történik.

Szerintem a legjobb epizódok (sorrend nélkül):

Time Enough at Last
(avagy miért ne örülj, ha teljesül, amire vágysz...)

The Monsters are Due on Maple Street
(mccarthizmus, paranoia, előítéletek, ma is nagyon aktuális)

Third From the Sun
(szintén erősen a hidegháború és az atombombától való félelem ihlette ezt a részt, a végén egy jó kis csavarral)

Eye of the Beholder
(ahogy alább említették: vajon mennyire számít a külső megjelenés? a csavar itt is nagyon ütős)

Nick of Time
(az ifjú William Shatner remeklése: mennyire lehet babonás valaki?)

The Invaders
(Charles Foster Kane édesanyja felveszi a harcot a pajtáját elözönlő apró űrlények ellen. a végén egy poénos csavarral)

Shadow Play
(talán az egyik legrejtelmesebb epizód, kiváló feszültségkeltéssel, Christopher Nolan részben innen "lopta" az Eredet ötletét)

It's a Good Life
(ezerszer megidézett, ezerszer leutánzott történet, de az eredetit semmi sem übereli... a kisfiú, akinek isteni hatalom jutott...)

The Midnight Sun
(szintén iszonyúan jól megírt, feszültséggel teli rész)

To Serve Man
(avagy miért óvakodj a barátságos földönkívüliektől?)

He's Alive
(az ifjú Dennis Hopper mint neonáci. a vége csavar kiszámítható, de ettől még erős epizód)

Miniature
(a fiatal Robert Duvall remeklése, mérgező szülői kapcsolat, naiv, felnőni nem tudó férfi)

The New Exhibit
(Martin Balsam kicsit pszichó...)

Nightmare at 20,000 Feet
(Shatner másik nagy remeklése a sorozatban)

The Masks
(egyedi igazságszolgáltatás)

Living Doll
(Kojak hadnagy mint mérgező családfő, akit egyedi módon ér utol a karma)

előzmény: jackbau33 (#4097)

2022-06-04 11:33:08 jackbau33 #4097

Alkonyzóna / Twilight Zone /1959/

Talán a valaha készült legfantáziadúsabb sorozat,ami a szórakoztatás mellett el is gondolkodtatta az embert.Tette mindezt szürreális sztorikba bújtatott tanmesékkel,amik volt hogy a társadalmat és az egyént érintő témakörökkel (rasszizmus,híúság, magány, kapzsiság), máskor pedig univerzálisabb kérdésekkel (egyedül vagyunk az univerzumban?!mi van a halál után?!) foglalkoztak.Még a gyengébb szegmenseiben is volt valami egyedi és újító,az erősekről meg nem is beszélve.Számomra a legemlékezetesebbek:

1x01 - Where is Everybody -Kiváló pilot ami jól bemutatja az ember társaság iránti vágyát, és a magányból fakadó kétségbeesés fokozódó elhatalmasodását. Némi tudományos csavarral a végén

2X06 - Eye Of Beholder - Görbetükröt tart a hiúság mint emberi gyarlóság felé, a szépség/csúnyaság fogalma itt csupán nézőpont kérdése.

2x25 - Silence - Olyan szempontból kakukktojás,hogy nincs benne természetfeletti,viszont bizarrsága miatt beleillik a sorozat tematikájába.A rész végi csavar bizonyítja,hogy milyen messzire hajlandóak egyesek elmenni a pénzért.

3x03 - Shelter -Jól rámutat az emberek pánikhelyzetben való önző arrogáns viselkedésére.Mindenki a saját érdekét tartja szem előtt,barátokból pár pillanatok alatt ellenségek válhatnak.

4x03 - Valley Of Shadow -Gondolkodásra késztető, ugyanakkor elszomorító társadalomkritika az ember pusztításra hajlamos, gyarló természetéről. Simán kaphatna egy egész estés filmet is, annyira húsbavágóan aktuális a mondanivalója.

4x16 - On Thursday We Leave for Home - Az epizód jól bemutatja hogy mi történik ha egy otthonától távol lévő elszigetelt közösség vezetőjében istenkomplexus alakul ki és annyira ragaszkodik az irányítás megtartásához, hogy már nem azt tartja elsődlegesnek, hogy mi a legjobb a közösségének, hanem a saját pozíciójának a fontosságát helyezi előtérbe.


5x25 - The Masks - Tanulságos, groteszk erkölcsi mese a belső negatív tulajdonságok (hipochondria, szadizmus, nárcizmus, kapzsiság) fizikai kivetüléséről, már-már horrorisztikus formában. Számomra az epizód legfőbb mondanivalója, hogy nincs az a hamis mosoly, mely a belső én romlottságát el tudná takarni.

5x29 - The Jeopardy Room - A sorozat tematikájától teljesen eltérő kamarathriller 25 percben.Tulajdonképp egy macska-egér játék amiben nagy hangsúlyt kap a találékonyság és az erőviszonyok változása.

5x32 - Mr. Garrity and the Graves - Jól ötvözi a humort a természetfelettivel,ráadásul a TZ-tól eltérően a rész végén rá is cáfol a látottakra (de csak egy megtévesztés erejéig ::))

2022-06-01 01:16:57 BalaKovesi #4096

Nem tudom ki ért rajtam kívül a Stranger Things 4 utolsó részének a végére, mindenesetre én most teljesen le vagyok sokkolódva, minden rosszabb aspektusa ellenére meg tudott lepni a befejezés, nagyon intenzív élmény volt. A Demogorgonos ketrecharc mészárlás vérfagyasztó, soha nem gondoltam volna, hogy ez a lény valaha így meg fog engem rémíteni, pedig most konkrétan levegőt is alig vettem a szóban forgó szekvencia nézése közben, szóval nehéz eldöntenem, hogy ez, vagy a negyedik rész vége váltott ki belőlem nagyobb izgalmat, ami nagy szó, tekintve, hogy milyen izgalmas volt mindkettő jelenet. Philip Glass zenéje pedig mindennek képes különleges ízt adni, itt is megtette ezt a befejezésnél, ami bár kifejezetten lesokkolt (pozitív értelemben), minden hatásossága ellenére akadtak vele azért problémáim, és sajnos az eddigi (számomra) legfélelmetesebb jelenet hatásából is elvett kicsit. Aki végzett már az eddigiekkel írhatna nekem privát üzenetet, azért jópár kérdés felmerült bennem a látottakkal kapcsolatban.

2022-05-31 10:44:10 Ubul #4095

de már kint van a teljes évad, nem? mármint hogy egy hetet vársz egy-egy epizódra

előzmény: zéel (#4094)

2022-05-31 10:12:26 zéel #4094

Nem vagyok egy sorozatjunkie, nagyon ritkán kattanok rá valamire. A Tokyo Vice viszont annyira behúzott, hogy kifejezetten nehezemre esik állandóan egy hetet várni a következő epizódra...A ’90-es évek Japánjában járunk, és bár amerikai produkcióról van szó, a hitelességre nem lehet panasz: a stáb fele japán, a szereplőknek meg inkább a négyötöde az, és ez áll a dialógok nyelvére is.
Michael Mann (aki a Miami Vice filmet rendezte, meg olyan klasszikusokat, mint a Szemtől szemben, Az utolsó mohikán vagy A bennfentes) igazából főleg a nevét adta a sorozathoz, és mindössze egy részt rendezett, de az alkotói csapat nélküle is pontosan tudta, hogyan lehet egy lendületes, de mély, társadalmi körképet adó, de az emberi drámákra koncentráló, izgalmas krimit létrehozni, aminek a világa rabul ejti a nézőt.
(Gyárfás Dorka)

2022-05-30 13:47:17 critixx #4093

Szerintem készült már elég Quasimodo-film. :)

előzmény: manuva (#4091)

2022-05-30 13:25:42 BalaKovesi #4092

Még csak az első fejezetnél járok, de az, valamint a casting hírek alapján erős sejtésem van, hogy kiről van szó. :D Egyébként eddig más a Stranger Things 4, mint az előző etapok, ugyanakkor mégis ismerős. Ez mondjuk eddig is igaz volt, egészen elképesztő, hogy az első óta mennyit fejlődött a széria. Ennek ellenére azért az önismétlés vádja is rendre előkerül a sorozattal kapcsolatban, és tulajdonképpen meg is állja a helyét, remélem ezt sikerül valamennyire levetkőznie. Emellett kicsit azért bennem van a félsz a gonosz (ebben a fejezetben voltak kifejezetten félelmetes és nem túl meggyőző jelenetei is), valamint a túl sok főkarakter miatt is, egyszerűen tényleg sok, és folyamatosan hozzák be az új arcokat. Meglátjuk. Valószínűleg meglesz pár nap alatt (a maratoni hosszúságú fejezetek ellenére).

előzmény: Fatupi (#4088)

2022-05-30 13:11:36 manuva #4091

Schmuck Andor igazán megérdemelt már egy sorozatot!

előzmény: ChrisAdam (#4090)

2022-05-30 12:23:51 ChrisAdam #4090

Csak azért teszem ide, mert régen láttam ennyire jól felépített, vágott előzetest. Négy napja jött ki, most néztem csak meg - ennyire voltam kíváncsi eddig. Most tűkön ülök, ebből még valami igazán zseniális is lehet.

2022-05-30 10:44:55 fempolip #4089

Most még jobban várom az estét. Csak 2 részt néztünk meg... :D :D

előzmény: Fatupi (#4088)

2022-05-30 09:16:14 Fatupi #4088

Sőt, nemcsak, hogy arra a filmre utal, de még egy plusz ajándékkal is meglep a negyedik részben, hogy szemernyi kétség ne legyen

előzmény: fempolip (#4087)

2022-05-29 20:29:55 fempolip #4087

Most kezdtük el. Az első résszel pont most végeztünk. Érdekes volt.
Úgy érzem figyeltek az évszámokkal együtt ható horror elemek (talán klisék) változásaira is. (Szerintem nem kell utalnom az első rész végén, hogy melyik klasszikusra hajaz/utal.)
Az meg hogy a játékidő mennyi, valami brutális..
Tetszik.

előzmény: terika (#4086)

2022-05-28 10:12:42 terika #4086

Stranger Things 4.évad 1-7.részig
Én magam részéről nagyon vártam. Meg azt is, hogy tegnap hazaérkezzek a munkából és gyors vacsi után nézhessem már végre. :D

Az megvan ugye, hogy 2 részt is Antal Nimród rendezett?

Én nagyon élvezem ezt az old's school stílust. Eddig is nagyon érzett a retro faktor, de vagy nagyon megtolták ezt, vagy nagyon elszoktam ettől és most nagyon élvezem. De nem is érdekel, király. :D
Amellett, hogy bőven megvannak a logikátlanságai a sztorinak, én nagyon imádom. Annyira adnak az érzésnek, és olykor lehet úgy érzi az ember, hogy túl van tolva, de talán annyira nem is. [spoiler]
Nekem a 4.rész végén volt egy nagy érzelmi csúcs. Az teljesen túl van tolva, totál, de nagyon katartikus volt az a szabadulás számomra.
A történet mellesleg több szálon fut és nekem úgy tűnik főgonosz is kettő lesz.
Az egész évadot átlengi a világmegmentés mellett mindenki saját egyéni életének megmentése. Kit érdekel a világ, ha közben csendben elpusztítod magad? Annyira átjön ez a depresszív, mélyletargikus, nihilista stílus, ahogyan kínozzák saját magukat a karakterek. És, hogy a legnehezebb feladat nem a világ megmentése, hanem az, hogy meg tudd szólaltatni saját magad azoknak az embereknek, akik szeretnek, akik körül vesznek, akik segíteni szeretnének, hogy elmondd, hogy segítségre van szükséged, mert nagyon fáj...
Nekem nagyon tetszik a metaforikus kép, a karakterek küzdelme a saját fájdalmukkal, ahogy belehalnak minden percbe abba, hogy nem tudnak segítséget kérni, ahogy szenvednek, némán megölik magukat. Akármennyire is absztrakció ez, nap mint nap látok ilyen embereket. Egyszerűen képtelenek segítséget kérni, mert annyira fáj. Nem csak itt a sorozatban, de a való világban is ez egy óriási tragédia. Itt szeretném megjegyezni, hogy küzdeni sokszor nagyon nehéz, főleg aki már ilyen állapota került, óriási erőt adhat, ha nem hagyjuk magára. Nem mellesleg a karakterek szenvedése a depresszió tankönyvi állapotát mutatja be. Annak, aki nem élte át, nevetségesnek is tűnhet az egész, és valahol meg is értem, hogy így gondolják. Mi olyan nehéz abban, hogy kimondd: segítenél kérlek?
A soundtracket annyira imádom. Annyira retro ez is. :D
És itt jelezném, hogy a Running up that Hill többször is feltűnik, de megintcsak a 4.rész végén akkorát futott szó szerint is a jelenet, nagyon imádtam.
Mellesleg az összes zeneválasztás nagyon tetszik az egyes jelenetek alatt. Nagyon jó atmoszférája van az egész sorozatnak.
Vannak uncsi részek egyébként. Viszont ez a karakterek szuper megágyazásának köszönhető. Mindenkire jut idő, ami miatt kevesebb az akció, viszont több a lelki dráma.
Éjjel csak a 6.rész elejéig bírtam, úgyhogy ma még 2 rész vár rám, de dara. Bár úgy érzem vannak pontok, ahol érdemes megállni, mert elég jól túl van húzva a drámai vonalon, annyira hétköznapi problémákkal küzdenek a karakterek, hogy ennél sablonosabb már nem is lehetne, mégis annyira bele tud marni az emberbe, szinte nekem fáj. Úgy gondolom valamit nagyon jól csinálnak az ST-ben. Remélem marad a színvonal végig.
Ja meg. Csillagkapu. Mikor lementek a bunkerbe, totál Csillagkapu feelingem volt. Full azok a folyosók. :D
szerk.: befejeztem. Nem mondanám különössebben kimagasló alkotásnak, de hozza a saját szintjét, azon pedig igen szórakoztató. Elég jól meg van a feszültségfaktor, takarosan összevágott snittek. Nekem a 4.rész volt a tetőpont. A gonosz kellően gonosz, az érzések mélyek, van összetartozás, magány, meg minden, ami kell, rendben vannak a karakterek. Elég jól csavarják a sztorit is. Az elkülönült szálakat kezdik összehozni, és azt is jól csinálják egyelőre.
Várom az utcsó 2 részt.

2022-05-27 22:08:53 jackbau33 #4085

Ezt akkor lehet szerintem kijelenteni ha látjuk már az összképet de messze még a lezárás.

előzmény: kaamir (#4082)

2022-05-27 22:07:23 jackbau33 #4084

A hatodikat még én se, nem bírnám ki heti 1-el.Főleg most hogy félévados szünet.A BB nekem is közelebb áll a szívemhez,szerintem hasonló tempójú,csak ott nagyobb súlypont helyeződött a kartelles szálra.

előzmény: Ubul (#4083)

2022-05-27 19:56:34 Ubul #4083

én még nem kezdtem el, de tudom, hogy a BCS nálam pont az a sorozat, amit egyben jó nézni. Nagyon lassan induló évadkezdések jellemezték számomra mindegyik évadot, hogy aztán a végére beinduljon.
De tényleg volt olyan , mikor kínszenvedésnek tűnt végignézni egy részt belőle. Nem tudom egy kalap alá tenni a BB-vel, azért az jóval "gyorsabb" lefolyású volt minden tekintetben (és nem, nem egy akcióorgia, csak volt benne lendület)
Írom ezt úgy, hogy a BCS is top 10-ben benne van nálam, és a 6. évadot még nem kezdtem el

2022-05-27 19:03:29 kaamir #4082

Eddig én is így voltam vele, de most már idegesít. Mert nem a karakter mélyítést látom benne, hanem az alkotói tanácstalanságot.

előzmény: jackbau33 (#4081)

2022-05-27 17:40:41 jackbau33 #4081

Azért a Breaking Bad se a fékevesztett tempóról volt híres.Ott is voltak bizony fillerek:Skyler főnökével való viszonya,Marie cleptomániája,Hank ásványgyűjtése.Önmagában ezek felesleges dolgoknak tűnnek de a nagy egészet nézve bizony az ilyen jelentéktelenebb momentumok is fontosak a karakterek egymásra való hatásában is.A BCS-vel is szerintem ez a helyzet,.Lehet hogy adrenalinre vágyók gyomrát megfekszi a részletes karakterábrázolás de én jobban tudom értékelni a pörgős de logikailag millió helyen beleköthető sztoriknál.

előzmény: kaamir (#4080)

2022-05-27 15:03:24 kaamir #4080

Better Call Saul S06 - Félidőnél

Már az előző szezonban is voltak gondok, de még így sem voltam felkészülve erre a színvonalzuhanásra. A BCS sokáig a kedvencem volt az aktuálisan futó sorozatok közül, de mostanra kínszenvedés nézni.

Hogy lassú építkezés jellemzi, az rendben van, mindig is így volt. De a 6. szezonban konkrétan a 7 részből 4 dögunalmas filler, amiben a világon semmi nem történik. Már megint a mellékszereplőkön van a hangsúly, akik totál érdektelenek. Azt kell nézni a mindent eldöntő utolsó szezonban hosszú-hosszú percekig, hogy Howard kávét főz? Hogy Lalo hogyan zuhanyozik le?

Mindeközben a főhősök továbbra is egy helyben toporognak, szegény Jonathan Banks pedig egyenesen statisztává silányult. De ezt még mind megbocsátanám, ha a történet nem lenne ennyire lapos. Valahogy a legkevésbé sem hoz lázba, hogyan csinálja ki Saul és Kim Howardot. Mi értelme ezt ilyen mélységeiben tárgyalni? Mi a célja ennek az egésznek?

A 7. rész tükrében a világon semmi. Egy ócska, értelmetlen gyerekcsíny az egész, amit hat részen keresztül terveztek, csiszoltak. Csak azért kellett, hogy jöhessen a Nagy Fordulat, amitől most odáig és vissza van az imdb-n mindenki. Én meg egyszerűen nem hiszek a szememnek, hogy a BCS-t ennyire slendrián módon írják.

Hát micsoda isteni véletlen, hogy Howard és Lalo ugyanazon este ugyanazon órájában jelennek meg Saulnál. És micsoda ostobaság már, hogy Lalo nem tud várni még két percet, amíg Howard lelép. Az ember, aki négy napot gubbasztott egy csatornában. De hát ugye csak így jön ki a műdráma.

Júliusban jön a második etap. Nincsenek már nagy reményeim.

2022-05-20 08:42:11 Joeker81 #4079

A nagy pénzrablás sorozat kedvelőinek: A nagy pénzrablás: Korea | Rövid előzetes Június 24-től a Netflixen.

2022-05-10 11:45:19 Ubul #4078

ha már Aaron Paul, nekem az évek múlásával nagyon az van meg, hogy ő igazából egy közepes színész, a BB szerepét viszont rá írták. Nem igazán tudnék más kiemelkedő művet mondani tőle sajnos.

előzmény: BalaKovesi (#4077)

2022-05-10 11:31:52 BalaKovesi #4077

4. évad

Valaki még nézi a Westworldot? Kicsit ambivalens érzéseim vannak az előzetest látva, a harmadik évadnak rosszabb szájíze van így 2 év távlatából, mint amennyire akkor tetszett, pedig már akkor sem voltam maradéktalanul elégedett. Azért érdekes, hogy bár anno az HBO lényegében ezt a sorozatot szánta az egyik fő zászlóshajójának, az eddigi évadok esetében sokszor már egy évvel az adott szezon előtt adtak ki előzetest, most az első trailer-ből derült ki, hogy amúgy másfél hónap múlva premier. Emellett ha jól emlékszem az HBO Max-ot sem éppen a Westworlddel reklámozták, bár ebben nem vagyok biztos. Én azért maradok, remélem az új évad az előzővel ellentétben megtalálja a helyét, ha meg nem, legalább láthatjuk a sajnos igencsak alulfoglalkoztatott Aaron Paul-t, meg talán kapunk pár új Ramin Djawadi-féle Radiohead feldolgozást. Június 26.

2022-05-09 13:11:33 kaamir #4076

Heartstopper S01

Hihetetlen aranyosan és szerethetőn mutatja be az első, kamaszkori szerelem minden szépségét és gyötrelmét. Annyira ügyesen csinálja, és olyan remek karaktereket mozgat, hogy ezért még azt a néhány hibát is hajlandó vagyok elnézni. Sokszor kanyarodik pl. a történet a sablonok felé, de az utolsó pillanatban mindig kimászik belőlük. A történések pedig néha erőltetettek, írói kényszer szüli őket.

De mindez tényleg semmi ahhoz képest, hogy mekkora szíve van, milyen pompás alakítást látunk a fiataloktól és mennyire képes mosolyt csalni az ember arcára.

Részemről nem vágyok újabb évadokra, nekem ez így kerek.
8/10

2022-05-08 17:55:36 Ubul #4075

Két sorozat, mindkettő hasonló kategória tartalomban, mindkettő 3 év után folytatódott a 2. évaddal, és kb egyazon időszakban jött ki. Véletlen? Jó kérdés, viszont szomorú a felemás végeredmény folytatás ügyileg.

Russian Doll 2. évad - 6/10
Kb. 3 év után sikerült folytatni a nemmindennapi 1. évad után a sorozatot, úgy, hogy kb 2 rész után fontolóra vegyem, hogy én ezt tovább nézzem. Alapjáraton maradt a misztikum, csak érdekes módon a napújraéledős részeket felcserélte a az időben való visszaugrás. Mondjuk ez nem spoiler, de hát aki még az első évadot se látta...
Míg az első évadnak megvolt a bája a főszereplő karakán megformálásával, állandó narrálásával, beszólogatásával, nem csak a karaktere vitte az évadot, hanem a történések ,a mellékszereplők, a helyszín, a misztikum. Mert ok, hogy napújraélős, de ezeknél mindig fontos a miért is (legalábbis részemről). És itt elég jó "ok" volt rá húzva.
A 2. évad vitte tovább az első évad végén megkapott gyerekkori részegységeket is, emellett kaptunk jópár Budapestet, magyarul beszélgetést (igen, a főszereplő is "megtanult" magyarul), viszont valahogy a folytatás már inkább csak ezekre a gegekre lett felhúzva, és a konkrét sztori azon kívül hogy az évad 8 rész helyett már csak 7 lett (és még így is 30 perc alattiak), letudható lett volna kb 4-5 rész alatt.
Valami fajta minőség javulást az utolsó két rész hozott, és végre visszatértek az első évad misztikumaihoz, de nálam ez a szál sajnos elsorvadt, és nagyon remélem, hogy most nem kap folytatást.

Undone 2. évad - 9/10
A nagyszerű 1. évad után nem gondoltam volna, hogy épp arra kanyarítják a történetet, amerre végül a 2. évad vitte. A készítők konkrétan az első évad utolsó része után ott hagytak lógva, hogy akkor most minden tényleg misztikus dolog megtörténik, vagy az egész egyfajta betegség, skizofrénia, és wtf, ott kellett volna véleményem szerint megállni. Legalábbis, mikor még láttam az első évadot.
Aztán megkaptuk a 2.-at, és végül kerek lett a történet. Valamelyest szomorú is vagyok, mert konkrétan kaptunk egy Russian Doll 2. évadot , de sokkal jobban kivitelezve. Mind a történet kellőképpen el lett mélyítve, mindenkiből kaptunk többet, volt karakterépítés, és véleményem szerint egy szép lezárással, cliffhanger nélkül. Na itt is úgy érzem, hogy ne, ne folytassák, mert ez így volt kerek.
Szóval mindenféleképp az Undone felé javult a mérleg a hasonló sztorik és megvalósítás miatt, főleg, hogy utóbbi még sajátos látványvilágával is plusz pontot érdemel (mondjuk lehet, hogy épp valakit ez taszít)
Mindkettőnél úgy vagyok, hogy itt a vége, ezt ne folytassák, de míg az egyiknél azért, mert így kerek, szép lezárást kapott, addig a másiknál az erőltetettség miatt már nem bírna el még egy évadot, kifulladt.

2022-05-07 15:04:29 Olórin #4074

Ez jellegzetes amerikai individualizmus, az amerikai hősnek általában nemcsak a gonosszal, hanem a saját feletteseivel is meg kell küzdenie (talán azért a régi ST-kben is volt, hogy Kirk/Picard szembement a Csillagflottával, de biztos nem ilyen mértékben) - kb. mint a zsaru, aki dühösen lekúrja a jelvényét a főnöke asztalára, aztán elmegy igazságot tenni.
Nagyon szép összehasonlító példa a 2014-es amerikai Gozdilla és a 2016-os japán Shin Gojira - előbbiben Aaron Taylor Johnson minden parancsnak ellenszegülve megy a maga feje után, ő csinál mindent, ő old meg mindent, mindig ott van az események sűrűjében, és hőssé válik, utóbbiban nincs is kifejezetten főhős, hanem bizottságok, politikusok, katasztrófaelhárítók, tudóscsapatok egész közösségei hozzák a döntéseket és cselekednek együtt.

előzmény: critixx (#4072)

2022-05-07 14:59:58 BonnyJohnny #4073

Nagyon igaz:
Amúgy ez is már 2009-es film óta egy általános probléma: az új Trek-karakterek egyszerűen nem úgy viselkednek, ahogy egy fegyelmezett, jól képzett, szakszerű "hadiflotta" tisztnek viselkednie kell, hanem úgy, mint egy kisgyerek.
Vagy csak szimplán trógerek (Rafaella, Rios, Clancy admirális). :/
De Q visszatérésétől nem tudtok eltántorítani. :)

előzmény: critixx (#4072)

2022-05-07 14:47:33 critixx #4072

Olórin: Az is beszédes, hogy Kurtzmanék kvázi minden évad után újra és újra rebootolják mindkét sorozatot, "ez félresikerült, próbálkozzunk valami totál mással" mottóval, de valahogy a "más" sem jön össze soha. A Picard 2. évada is szinte teljesen elfelejti, hogy az első évad létezett, még Picard android testét is, ami egy-két röpke említésen kívül szóba sem kerül.

terika: Képzeljük el, hogy Kirk, Picard vagy Janeway minden döntésük előtt félórát filóznak azon, hogy most így vagy úgy döntsenek, megdiskurálják minden hozzájuk közel állóval, sírnak egy jót, aztán az epizód végén "leszűrik a tanulságot" és félórát ismét diskurálnak az értelmeikről, sírnak egy kicsit. Elég bizarr lenne...

A másik, amit nem bírok, hogy Burnham egyszerűen senkit és semmit nem tisztel, úgy tesz, mintha mindent jobban tudna, és persze a végén mindig neki lesz igaza, kiderül, tényleg mindent jobban tud. Mindenki agyondicséri, ő pedig sütkérezik az elismerésben. A 3. évadban megtagadja a nyílt parancsot, veszélybe sodorja a saját és mások életét, ezért lefokozzák, aztán a végén persze mégis elismerik, hogy ő a legszuperebb, legzseniálisabb lény az univerzumban és kinevezik kapitánnyá a béna (és hímnemű) Saru helyére, aki szintén beismeri, hogy Burnhamnak sokkal inkább ott a helye a parancsnoki székben, mint neki. Azt már nem is mondom, hogy ezzel szembeköpik az 1-2. évadot, ahol pont az volt Saru jellemfejlődése, hogy besz.ri figurából felkészült és bátor vezetővé válik. Dehát Kurtzman és a következetesség...

A 4. évad nyitórészében még a Föderáció elnökének is jól megmondja a tutit, amiért kételkedik a vezetői képességeiben. Most képzeljük el, ha a valóságban vagy bármelyik korábbi Trek sorozatban egy kapitány nyíltan beszól országa vezetőjének - szerintem a következő percben már krumplit pucolna valahol a fedélközben. És persze ezúttal is neki lesz igaza, a zárórészben az elnökasszony bocsánatot kér és megdicséri Burnham nénit, mennyire szuper kapitány.

Amúgy ez is már 2009-es film óta egy általános probléma: az új Trek-karakterek egyszerűen nem úgy viselkednek, ahogy egy fegyelmezett, jól képzett, szakszerű "hadiflotta" tisztnek viselkednie kell, hanem úgy, mint egy kisgyerek.

előzmény: Olórin (#4071)

2022-05-07 11:04:34 Olórin #4071

Soha, egy pillanatig nem gondoltam volna, hogy ha valaha még lesz Star Trek sorozat, én azt nem fogom nézni... De egy évad után a Picard-ból és a Discoveryből is kiábrándultam. A Strange New Worldsbe azért belenézek majd, de 2009-től egyértelműen az az ST nagy tragédiája, hogy Akiva Goldsmanok meg Alex Kurtzmanok gondozzák. Komolyan, ebből az érából még a Lower Decks animációs sorozatot viseltem a legjobban, bár végül azt is abbahagytam.

2022-05-06 17:21:26 terika #4070

A Discoverys véleményeddel totál egyet tudok érteni. Ha nem Star Trek lett volna nem néztem volna a 3.évad közepétől. A vizuális része viszont nekem nagyon tetszett, már amikor kaptunk belőle. Vannak emlékezetes képek, számos kép landolt nálam képernyőképnek, de a történetet nagyon szegényesre fogták és több helyen szappanoperaszerű volt. Amit utáltam. Azt sem bántam, hogy több sci-fiből lopkodtak össze ötleteket, de tovább gondolhatták volna őket (pl. Arrival).
Az ST:SNW-be pedig belenézek majd, biztatóan írtál róla. :)

előzmény: critixx (#4069)

2022-05-06 01:13:41 critixx #4069

Star Trek: Discovery - 4. évad

A Discovery-t a kezdetektől rengeteg fikázás, kritika érte (egy részük teljesen jogos volt, más részük kevésbé), különösen a régebbi, keményvonalasabb rajongók részéről, de én igyekeztem megadni neki minden esélyt. Pár orbitális hülyeségen kívül nem volt komolyabb bajom a sokat szidott, elég sötétre és erőszakosra hangszerelt első évaddal, a második évad pedig szerintem kifejezetten jóra sikerült, Pike kapitány behozása és a kevésbé sötét hangnem jót tett a sorozatnak. A 3. évad - ahol előreugrottak 900 évet a jövőbe - viszont már igencsak lejtmenetbe kapcsolt, a 4. pedig a nézhetetlenség határát súrolja.

A készítők 4-5 résznyi sztorit húztak szét 13 epizódra, ami borzalmasan lassúvá és vontatottá teszi az évadot, a cselekmény gyakran egy helyben topog, ugyanazokat a köröket járják újra és újra a szereplők. A gyakran 50 percesnél is hosszabb epizódokban legalább 20 percet az érzelmeikről beszélgetnek a karakterek, minden egyes döntés előtt 10 percet filóznak azon, hogy ez most jó-e vagy rossz és természetesen Michael Burnhamnek, vagyis Űr Jézusnak mindig mindenben igaza van. Akció szinte nulla és minimálisak a külső felvételek - a CGI ugyan kifejezetten szépre sikerült, ettől még marha unalmas, hogy minden részben a négy fal között, gyakran végig a hajó belsejében, a meglévő díszletekben álldogálnak a szereplők (és az érzelmeikről beszélgetnek vagy éppen sírnak).

Pozitívum, hogy a készítők a "győzzük le a főgonoszt és mentsük meg az univerzumot" séma helyett ezúttal egy kicsit hard sci-fisebb témával próbálkoztak, de sajnos nagyon gyengén sikerült megvalósítaniuk. A minden eddiginél túltoltabb PC-t és woke agendát csak említés szintjén hozom fel - ez mindig egy ilyen franchise volt, de azért ennyire nagyon ritkán billen át a ló túloldalára bárki is.

Star Trek: Picard - 2. évad

A Picard problémája épp az ellenkezője: mindössze 10 részbe próbáltak belesuvasztani egy rakás olyan történetszálat, melyeknek a rendes kibontásához legalább dupla ennyire lett volna szükség. Ugyan a Disco fent említett 4. évadához képest a Picard 2. évada sokkal sokkal jobbra sikerült, nekem kicsit összecsapottnak tűnt, tele logikai hibákkal és sehová sem futó szálakkal, melyek egy részét (pl. az FBI ügynökös részt) jobb lett volna kihagyni és több időt szánni más, fontosabb dolgok részletesebb kibontására. Picard és Q búcsúja az utolsó részben azért szép és megható volt, Rios továbbra is az egyik legjobb karakter az új Trek sorozatokból, a kiváló (és 60 évesen is elbűvölően csinos) Orla Brady pedig ezúttal jóval nagyobb és összetettebb szerepet kapott, mint az első évadban. A Disco totális merevsége és komorsága után pedig jól jött az időnként meg-megcsillanó humor, például viszontlátjuk a négyes mozifilm talán legemblematikusabb (mellék)alakját.

Star Trek: Strange New Worlds - pilot

A bevezető epizód után azt kell mondjam, reménykedek a pozitív folytatásban. 4 évad Disco és 2 évad Picard után a készítők végre rájöttek, hogy Star Trek sorozatot kell csinálni és nem a Star Trek univerzumban játszódó Trónok harcát és hasonlókat. A sorozat visszanyúlik a klasszikus TOS/TNG formulához, Pike kapitány vezetése alatt az Enterprise újra elindul, hogy felfedezze az ismeretlent. Az első részben rögtön egy klasszikus Trek-es dilemmával találkoznak, a kapitánynak pedig döntenie kell, megszegi-e az Elsődleges Irányelvet vagy hagyja, hogy egy civilizáció elpusztítsa önmagát.

2022-05-05 21:50:17 ChrisAdam #4068

Bár valahol mélyen reménykedtem, hogy jóvá próbálják tenni a Trónok harca 8. évadának csúfos lebőgését, de a House of Dragon az új előzetes alapján is egyelőre nagyon gyengén néz ki, ráadásul most ránéztem az alkotó filmográfiájára... Lépjek túl, ugye? 3 éve már, tudom.

2022-04-27 07:37:32 Ubul #4067

mert én vitázok? :D csak jeleztem egy érdekességet, és most épp rád ment. Elég probléma sajnos, hogy sok olyan sorozat felkerül ide, első egy-két rész után, amiről az ember azt hiszi, hogy mini, aztán mégsem az. És akkor hogy pontozzon valaki így pl?
Most egy jó példa, Russian Dolls 2. évadát néztem. Ha fent lenne (nem néztem utána), akkor az 1. évad 10/10. A 2. már csak 6/10.
Ha leadom a szavazatom akkor, mikor még azt hisszük, hogy mini, akkor azt lehet látni, hogy az egy kiváló sorozat.
2. évadnál meg már lehet nem nézi az ember, hogy fent van, mert miért gondolná, hogy fent van egy több évadból álló sorozat, így kicsit becsapós

imdb-nél is hasonló a probléma, mikor több évad van, sokan még az elején pontoznak, és nem a részt, hanem az egész profilból álló művet. Aztán meg nagy a szórás részenként, de pl 10 ezren szavaznak a profilnál, addig ilyen 4-500 részenként.

előzmény: Fonghi (#4066)

2022-04-26 23:08:39 Fonghi #4066

Szerintem erről nem velem van vitád. :) Látod, nem is számítottam rá, hogy fent van...

előzmény: Ubul (#4065)

2022-04-25 08:02:05 Ubul #4065

csak akkor már nem minisorozat, és akkor meg nem értem, hogy miért kerül fel olyan, ami nem minisorozat :D de ez már az én bajom.

előzmény: Fonghi (#4064)

2022-04-25 02:03:32 Fonghi #4064

Azzal azért megvárok egy évadot!

előzmény: zéel (#4063)

2022-04-24 13:48:43 zéel #4063

...és OTT már osztályozhatsz is, ugye! :)

előzmény: Fonghi (#4062)

2022-04-24 12:11:55 Fonghi #4062

Wow, köszi! Akár át is dobhatjátok (szerkesztők) oda, ha tudjátok.

előzmény: ryood (#4061)

2022-04-24 12:07:31 ryood #4061

fel van véve az adatbázisba a sorozat külön, oda is tudsz már írni ezentúl.

előzmény: Fonghi (#4060)

2022-04-24 02:26:12 Fonghi #4060

Hát, ez a Besúgó érdekes egy valami. Amikor megláttam a sebhelyeket Száva hátán, akkor annyira beütött a Hollywood, hogy elkapcsoltam, de aztán csak adtam neki még esélyt. Van, hogy a terhetcipelőtitokzatosvadmacsóhős, esetlenstrébercsicskagyerekcsipájakinyílik archetípusok és hasonlók mellett még egy kis hájszkúlmjuzikelszag is bezavar, de végül is miért ne lehetne ilyen krimi-noir-thriller-félét csinálni ebből a korszakból, amcsiegyetemes toposzokkal. Van, akinek már elég távol van, de olyan is biztos akad, aki így visszamenően el is hiszi a közvetített képet magáról (persze itt senki konkrét nem jutott eszembe...). Ami miatt leginkább megéri, az a zenék elhelyezése. Zseniális! Ráadásul profin van megcsinálva, nem inog, nem kínos, nem törik meg, nem lóg ki a lóláb, a hangulat is működik, nem beszélve a színészekről. Vannak egész hiteles momentumok a korszakkal kapcsolatban is, a Csernobilnál mondjuk eggyel jobbat adnék neki ilyen tekintetben, de aki a rendszer társadalom-lélektanában akar megmerítkezni, az továbbra is jobban jár az olvasással (Illyéstől Havelig, Konrádtól Vojnovicsig szinte kimeríthetetlen a választék), vagy mondjuk a budapesti iskola vidékéről származó filmekkel.

2022-04-22 13:55:21 Ubul #4059

teljesen jogosak az általad említett dolgok, és akkor még ott van az is amire utaltak a terhes nőnél is , kivetítve már nem csak a munkára.

De a BM se foglalkozott ezzel úgy (ott főleg a karácsonyi epizód volt számomra hasonló ebben a tekintetben), csak feldobta a kérdéseket az emberben. Itt esetleg lehet arra számítani, hogy lesznek még jobban belemerülések a témában, amíg nem kap cancelt. Legalábbis nem lenne rossz ötlet, de akkor meg pont az, hogy konkrétumokat fogsz kapni, míg így, hogy azért nem mentek - még - bele, megadták a lehetőséget, hogy mindenki járassa az agyát rajta, ahogy írtad is.

Ettől függetlenül valószínű inkább a sorozat második felében látottak felé fogja úgy is venni az irányt a későbbi évad(ok) is. Hogy sajnos -e, az jó kérdés, amíg szórakoztató, tőlem jöhet.

a finálés résszel is teljesen egyetértek, de ettől még a tálalás maga nagyon adta.

előzmény: Simpleton Larry (#4058)

2022-04-22 11:16:20 Simpleton Larry #4058

Erősnek erős, de ugyanakkor az, amivel nem foglalkozik a sorozat, az érdekesebb, mint amivel igen. Mondjuk általában egy jó scifire ez a jellemző, hogy a részleteibe bele tudod ásni az agyadat, és akár napokig járatni rajtuk még akkor is, mikor egyébként maga a mű annyira nem tárgyalja.
Mit jelent önkíméletből létrehozni egy személyt, akivel utána osztozol a testeden? Mentesít-e bármi alól? Nem ugyanúgy a teljes észlelt időt ugyanazokkal az érzésekkel, gondolatokkal telve töltöd? Mennyivel másabb a megkérdezése nélkül hozni őt létre, mint egy "rendes" újszülöttet? Mit jelent "megölni," amikor készen állsz újra teljes életet élni? Nincs-e neki is ugyanannyi joga a teljes élethez? Mi történik, ha egyikőtök bűnt követ el? Hogyan lehet büntetni anélkül, hogy a másik is büntetést szenvedjen?
Miért olyan engedelmes minden munkavállaló? Miért nem mond sohasem senki nemet? Mi történne, ha megtenné? Azt kell-e gondolnunk, hogy mindegyikük könnyen manipulálható voltáért lett kiválasztva vagy abuzív kapcsolatokon ment keresztül, és emiatt nincs hozzászokva az ellenkezéshez? (Ez utóbbi sem Helly, sem - mint kiderült - Irving esetében nem tűnik adottnak, mégis az utóbbi az egyik leglelkesebb alkalmazott sokáig, és az előbbi is, bár rebellis, ugyanakkor aláveti magát a büntiszobának viszonylag önként.)

Ezek mellett azok a rejtélyek és csavarok, amikre a sorozat a játékidő nagy részét szánja, annyira nem is tűnnek érdekesnek. (A finálé nagy része konkrétan kiszámítható volt előre - főként a cliffhangeres lezárás - még ha valóban feszült is volt.)
De tulajdonképpen nem is kell, hogy jobb legyen, elég, hogy teljesen kompetensen van kivitelezve az egész.

előzmény: Ubul (#4057)

2022-04-22 10:18:08 Ubul #4057

Severance S01

Újabb remekmű, nem mástól, mint Ben Stiller rendezésében (igen, az Escape at Dannemora is tőle van, az is remekelt)

Alapból már a téma is eléggé érdekes, és kicsit scifi-s, és nem spoiler, hisz az egész alapötlet erre épült fel: Mi lenne ha a tudatodat kettéválasztanák, és a munkahelyen csak a munkahelyi dolgokra, a munkahelyen kívül pedig csak a magánéleti dolgokra emlékeznél? Kicsit Black Mirroros feeling, de számomra jobb megvalósításban, mert itt nem csak 1 rész jutott ennek a témának a kifejtésére. És még nem is csak erről az egészről van szó, elég sok gondolkodós, elmélkedős témát feldobnak, amivel kapcsolatban még az évad megnézetele után napokkal később is rágódhatsz.
Persze nem egy dráma sorozatról van szó, a téma high koncept, és ezzel együtt persze behozzák a gonosz, de legalábbis nem korrekt cég témáját is. Ki gondolta volna ugye :)

Szerintem itt pont megfért, hisz az egész eljárás azt feltételezi, hogy valami nem stimmel odabent

De szerencsére egy ideig ezzel nem "nagyon" foglalkoznak, a 9 rész talán felétől megy át abba, hogy ok, ebből az állapotból most már ki kell szabadulni

És akkor a finálé, fú mekkorát léptek vele, nagyon izgalmas részt tudtak szállítani, úgy, hogy amúgy meg alig történt benne valami, ellenben nagyon feszültre sikerült. Főleg azért is, mert az ember azért tudta többnyire, hogy évadzáró, és akkor a maradék ~40 percben vajon meddig jutnak el.

Tipikus húzás volt mondjuk, hogy pont az utolsó pillanatban sikerül visszakerülniük a magánéleti státuszba, de azért így is eléggé odabaszott Mark és Helena része

Az opening meg egyenesen zseniális.

Szóval, a sorozat most erős 10/10 nálam, innet lehet mondjuk nagyot bukni, de érzésem szerint kevés az esély rá, mert annyira erős az alap, hogy ebből rengeteg mindent kilehet hozni, és Ben Stiller szerintem idáig bizonyított, hogy értő kezek között van a project.

Nálam felért egy korai Prison Break első évad vagy egy Breaking Bad 3. évad zárásával.

2022-04-14 19:39:27 Ubul #4056

Tales from the Loop S01

Most sikerült sort keríteni rá. Igazából szokás szerint a sorozatjunkie ajánlóját simán betehetném ide, mert közel azonos a véleményem velük, bár tény, hogy ez se mindenki sorozata
Kezdjük ott, hogy scifi, de milyen? igazából csak körítés, a történetek magva inkább az emberi drámák - főleg egy családra fókuszálva jelennek meg. Szóval ha valaki azért kezdene neki, mert robotok, retro, scifi, akkor lehet némi keserű szájíze.
Ezen kívül a sorozat LASSÚ!!!! de nagyon!!!
Mondom ezt úgy, hogy túl vagyok jó pár hasonló idővel bánó sorozaton, de itt azért embert próbáló feladat volt egy-egy részt végig nézni.
Harmadrészt a történetek. Mindegyiket láthattuk már többnyire valahonnét, de azért valahogy ebben a formában egész jól estek. Kedvenc mindenféleképp az első 4, meg többnyire a 7., ami már-már horrorrosabb hangvételű volt, és mint kiderült, azért is, mert azt a részt pont Ti West rendezte. Na, ott a végén már nem csodálkoztam a stílus- és hangsúly váltáson

Szóval van egy többnyire családi drámánk, scifi körítésben, ami igazából csak hangulatilag tesz hozzá. De mégis, emiatt szerintem simán megéri megnézni, ha valaki a komótosabb haladású sztorikat is bírja.
És akkor még ott a zene. Első osztályú, rajta is van a track listemen

Pontilag olyan 6-7 / 10, nem voltam úgy elájulva, mint winnie, de tény, hogy még szivesen elmerülnék a Loop körüli történetekben. Az megint más kérdés, hogy lesz -e ebből 2. évad, mert nem volt róla szó, hogy kaszálták volna, de nem is találok róla nagyon új posztot.

2022-04-05 22:15:48 ChrisAdam #4055

Mindenképp továbbnézem, még a napokban, ez nem is kérdés. :) Beszámolok majd róla.

előzmény: ryood (#4054)

2022-04-05 21:31:21 ryood #4054

azért, ha már ülepedett benned a dolog (engem is letaglózott az eredmény...) nézd majd tovább a Besúgót, mert nagyon klassz! a pincés jelentnél talán még izgalmasabb, érdekesebb az egyetemi előadás, ahol a gazdaságról vitázik a tanár (Hajdu Szabi szuper alakításában) a diákokkal.

előzmény: ChrisAdam (#4053)

2022-04-05 20:56:35 ChrisAdam #4053

Még nem mertem elkezdeni, bár már a gépemen pihen legalább 23 órája, és hetek óta nagyon várom.
Csak ez a hétvégi fiaskó még olyan mélyen fáj, hogy félek, nem nagyon tudnék nevetni (még a szentlászlós poénokon se, más miatt - még ha a kettő erősen össze is függ).

A besúgó hasonló, ma reggel elkezdtem, de már az alagsori rövid, 2 perces speech olyan gyomros volt, hogy inkább kikapcsoltam (de a felütés egyelőre zseniális).

Nehéz napok ezek annak, aki nem a felcsúti Ramszesz rajongója, na.

előzmény: kaamir (#4047)

2022-04-05 19:40:20 ryood #4052

igen, ezt akartam én is említeni, de te kiegészítetted vele. jó, hogy nem egyoldalúak.

előzmény: Ubul (#4051)

2022-04-05 19:27:38 Ubul #4051

és az a jó egy Pottyondiban meg egy Bödőcsben, hogy nem kíméli az ellenzéket se. Amúgy a lenti partizán videót is azért ajánlottam, mert amúgy tavaly év végi, de már ott is beszélt arról, hogy pihenés, tehát ez nem újkeletű dolog, politikától független

előzmény: ryood (#4050)

2022-04-05 18:39:02 ryood #4050

a Ruszkik haza videó, meg a Muppet show szerintem rohadt jó lett, ugyanakkor tökre megértem, hogy pihenni és váltani akar, és hogy belefáradt ebbe. és valóban már saját maga paródiája a NER.
persze azért mindig jó látni, hogy kifigurázzák a (mindenkori) hatalmat. Pottyondi Edina tényleg szuper.
színházban még ebben a témában Pintér Béláék Marshal '56 című előadása, ami nagyot üt.
a hatalomnak mindig az fáj legjobban, ha röhej tárgyává teszik. lehet, hogy az ő táboruk ebből semmit nem fog fel vagy el se jut hozzájuk, de nekik (politikusoknak) biztos vagyok benne, hogy kellemetlen érzés ezeket látni, még ha az is a látszat, hogy leszarják.

előzmény: Xuja (#4049)

2022-04-05 18:25:09 Xuja #4049

Igen, én is így látom, szerencsére úgy tűnik a legutóbbi nyilatkozata után, hogy a NER humort hanyagolni fogja a jövőben, és átáll másra. Ha már politikai humor, akkor Pottyondy mostanában sokkal viccesebb.

előzmény: kaamir (#4047)

2022-04-05 13:44:38 Ubul #4048

partizános videó is érdekes tőle, ha esetleg még nem futottál bele

előzmény: kaamir (#4047)

2022-04-05 13:27:35 kaamir #4047

Bödőcs Tibor: Kolera a Vackor csoportban

Bödőcsöt változatlanul minden idők legjobb magyar humoristájának tartom, de ezen a műsoron már érződött a fáradtság (ahogy maga Bödőcs is utal erre a mai FB-posztjában). Ez nem az ő hibája elsősorban. Inkább arról van szó, hogy a NER annyira önmaga paródiájává vált, és annyira szürreális valóságban élünk, hogy ezt a humorral már nem lehet tovább karikírozni. Nekem pedig már igazán nevetni sincs rajta kedvem.

A közéleti blokk tehát nehézkes és semmi újat nem mond. A többi rész hozza a magas minőséget, de ezeken is érezhető, hogy a régi, jól bevált sablonokból épülnek. Igazán újat Bödőcs most nem mutat. A legjobb részek számomra azok voltak, ahogy a szentlászlói emberek szemével láttatja a világot (pl. Attenborough-t) és a városi életet. Talán ez a vonal rejteget még lehetőségeket a jövőben.

2022-04-03 16:12:39 VVega #4046

Egyetértek, az első két rész alapján nagyon izgalmas, magas minőségű sorozat.

előzmény: ryood (#4045)

2022-04-03 13:50:49 ryood #4045

Két rész megvolt a Besúgóból. Eddig nagyon ígéretes minden tekintetben. Nagyon nem is elemezném még, viszont a második epizódban az előadás, ahol Hajdu Szabolcs az előadó, egészen szuper, és döbbenetes a párhuzam a mai magyar jelennel, ez nem csak erre a jelenetre érvényes, hanem az egész sorozatra (azaz két részre eddig). Izgatottan várom a folytatást!

2022-03-17 10:13:04 ogreg83 #4044

1883

Yellowstone "előzménysorozat", mivel a fő sorozat előtt játszódik 150 évvel, így a nélkül is működik.
Szívet/lelket simogató/tépő 10 rész, elvileg csak 1 évad, szóval mini sorozat.
Nagyon lassú, ráérős történetvezetés, nagyon vad!-nyugat, ami inkább a kegyetlenségekben mutatkozik meg nem a pisztoly párbajokban, habár az is van benne, de abszolút nem erre épít.

2022-03-08 13:26:06 Ubul #4043

Peacemaker S01

The Suicide Squad és James Gunn
Pont a napokban láttam a filmet, előtte csúszott le a Peacemaker. Érdekes a helyzet, mert azt hinné az ember, hogy ugyanattól a rendezőtől mindkét produktum csúszni fog (vagy egyáltalán nem fog bejönni Gunn stílusa miatt), errefel az a faramuci helyzet áll fenn, hogy a Peacemaker egy erős jó-t dobott számomra, míg a TSS pedig egy enyhe meh érzést fejtett ki belőlem nézése közben.
Értelemszerűen nagyon senki se fog veszíteni azzal, ha ugyanebben a sorrendben nézi őket, sőt, ha kihagyja a TSS-t, még akkor se. Visszaköszön a filmből pár szereplő, meg a címbeli karakter, és ennyi.

Már ott megnyertek, hogy csináltak hozzá egy idióta openinget, amit amúgy tök jól összehoztak, és ha nem sürgetett volna az idő, akkor mind a 8 rész alatt végignéztem volna. És mindezt ugyanaz a James Gunn tette le az asztalra, mint a filmet, vagy a Galaxis Őrzőit (ami szintén nem valami kedvenc számomra)
A poénok hasonlóak, eléggé a verbális szisztémára épülnek, de itt valahogy jobban estek le számomra, mint korábbi műveinél (bár a Galaxis 1 azért tartogatott nem egy térdcsapkodós jelenetet szintén).

A dráma is jól működik peacemaker és az apja között pl, Vigilante-tel nagyon jó "hőst" hoztak létre, az ő jelenetei mondhatni jobban működtek, mint Peacemaker-é, de azért körülbelül egy szinten voltak.

Elborult, véres (tényleg az), hellyel-közzel vicces (James Gunn humor, de itt most számomra is összeállt), sztori lezárva az első évadban, előzményfilm nem kell hozzá. Tökéletes popcorn sorozat. Van benne üresjárat olykor, de átlag 45 perces részekkel operál, belefért épp
John Cenára meg még figyelgetek, mert nem is rossz színész :D

2022-03-01 20:43:24 ryood #4042

Fauda Season 1-3
Nem könnyű írni erről a sorozatról, na nem mintha nem lenne egyértelmű a minősége számomra (abszolút zseniális) csak hát ugye itt alapból be van mutatva egy olyan komplikált szituáció (izraeli-palesztin konfliktus) amiről még aki jobban utánaolvas, vagy akár testközelből ismeri is, piszkosul fel van számára adva a lecke, hogy elfogulatlanul, objektíven, megfelelően árnyaltan nyilatkozzon. nekem mindenesetre meghozta a kedvemet, hogy komolyabban feltérképezem a helyzet múltját, hogyan is alakulhatott ki az a káosz (Fauda héberül) amiben ott jelenleg is élnek. izraeli készítésű szériáról van szó, ami egy különleges katonai egység küldetéseit, munkáját mutatja be. olyan fajta munka ez, ahol bármelyik nap benne van a pakliban, hogy nem jössz vissza. szóval ez az alap, így elfogadom nézőként, hogy itt most ők lesznek a "jók", a palesztinok pedig a "rosszak". de mégsem teljesen ez van. mert bár az izraeli egységnek drukkolok nézőként, szembesülök az ő gyengeségeikkel, szemétségeikkel, és bizony több ponton is gondolkoóba estem, hogy talán ezt már túl toljátok fiúk...
a másik oldalon pedig elsősorban a Hamász (palesztin terrorszervezet) akcióit, ügyködéseit láthatjuk, a második évadban bekapcsolódik már az Iszlám állam is (na ott már megjelenik valami igazán gonosz is). szemet szemért, ezt vallják, és valóban minden akció után egy megtorlásnak kell következnie, és így maradnak örökre ebben az ördögi körforgásban, Faudában. megjelennek viszont rendhagyó karakterek. akik félig arabok, félig zsidók. és több példát mutat a film a két nép barátságára is. sőt, még szerelem is alakul két ellentétes oldalon lévő főhős között.
tehát, ha valaki ezt így el tudja fogadni, akkor érdemes belekezdeni ebbe a sorozatba. mert amúgy rohadtul megéri. egyrészt minden egyes karakter nagyon alaposan ki van dolgozva, minden szempontból, tökéletesen hiteles színészi alakításokkal mindkét oldalon. egyébként az egyik alkotó Lio Raz, egyben főszereplő is, ő maga katona volt, és a tapasztalatait felhasználva írták meg az évadokat, és egy Izraelben katonáskodó magyar színházi rendező is megerősítette a hitelességét a műnek, de szenzációs színészként is amúgy Lio, tényleg a mozgása, fegyverfogása, minden mozdulata olyan, hogy látod, ez a csávó tényleg minden poklot megjárt a saját életében, és nem csak eljátszik egy szerepet. de a többiekről is simán elhinném.
szóval pörgős akciók, fokozódó feszültség, vérprofi realista akcióthriller, és folyton olyan kiszámíthatatlan fordulatok követik egymást, hogy csak néztem, hogy nem, ezt már nem hiszem el, de működött...vagyis, szenzációs, mikor újra és újra meg tud egy film lepni. a második évadban érzelmileg is a csúcsra futott minden, akkor úgy gondoltam, hogy oké, ezt már lehetetlen überelni. elkezdtem a harmadik évadot...és pár rész utána azt gondoltam, igen, a kettes volt a csúcs, de azért már megnézem ezt is. aztán az 5-6. rész táján érkeztek a fordulatok, és olyan érzelmi bevonódás, ami mindent felülmúlt...az utolsó két részben potyogtak a könnyeim....duplán....
eddig az akcióval amúgy úgy voltam, hogy oké, hát persze jó kikapcsolódás....végül is itt is az, d eközben meg kőkemény realitás is....és persze nyilván most lehetne mondani, hogy akkor készítsék el a palesztinok szemszögéből is...nem örülne nálam senki jobban, ha elkészülne az a verzió is....de most jön majd a negyedik évad, továbbra is az izraeli csapattal....és hát terrorszervezetek elleni harcban mégis kinek szurkoljon az ember?
és hát ott van a harmadik évadban a palesztin orvos, és újságíró, akik segítik "cionista" főhősünket, megmenteni akarják társa életét, akkor éreztem, hogy talán ez sem egy reménytelen helyzet. ott van végig a levegőben több ponton is, hogy ez a két nép szeretheti is a másikat, de a szemet szemért még felülír sajnos mindent. persze fogalmam sincs, mi a megoldás, van-e, és hogyan kéne kivitelezni.
és micsoda jó élmény a sok európai, amerikai ilyen-olyan nyelv után hébert és arabot hallgatni...beleszerettem teljesen mindkettőbe. és maguk ezek az emberek is nagyon szépek...kár, hogy nem tudnak békében élni egymással...
azt hiszem, csapongó lett ez az írás, és nem is biztos, hogy azt és úgy tudtam leírni, amit szerettem volna, de talán egy filmnél, aminek káosz a címe magyarul, ez elfogadható...

2022-02-19 21:45:56 Ubul #4041

okésnak okés. De pont ennyi, hogy okés.
Én többet vártam.
5 évadra terveznek, és már most télnél járunk, szóval jó kérdés.
A létszám jogos, most néztem újra az első részt, és tényleg csak az életben maradtakra koncentráltak alapból is. Talán egy-két töltelékkarakter volt még, de a sírszámokkal együtt sincs kb 16nál több se
viszont most újranézve, még így is 8an voltak az első részben az ominózus jelenetnél. Szóval jó kérdés

előzmény: agymosott09 (#4040)

2022-02-18 18:59:02 agymosott09 #4040

Szerintem okés volt a Yellowjackets, Ricci különösen fantasztikusat alakít, bár én azon képtelen voltam túllépni, hogy egy futballcsapat 11 fő + általában ugyanennyi cserejátékos, de minimum 16 fő, itt meg az összes lány - szörnyethalttakkal együtt - 10 fő. Hogy mekkora lesz a kamu ebből, abba nem is akarok belegondolni, kellett valami rágógumi, erre jó volt ez az évad. Nálam ez olyan 7

Lement a Katla első évada is, ez is jó volt, Solaris izlandi kiadásban, sorozattá nyújtva, jó hangulattal. 7.5

Ezeknél is jobban tetszett a Welcome to Utmark, amiről lehetett eléggé sok rosszat is olvasni, ez a norvég Fargo, de nekem jobban tetszett, mint a Fargo, én érzékeny vagyok arra a görbe tükörre, amit ez a sorozat a mai progresszív PC-kultúrának mutatott. 8/10

Aztán kellett egy kis sorozatgyilkosos sori is, már rég volt ilyen, nem holmi fantazmagória valami emberfeletti zseniális szörnyetegről, hanem egy olyan emberről, aki a teljesen hétköznapi, törtető szociopata mivoltában jut el az igazi undorító állattá való átalakuláshoz. Ez a The Serpent, ami Charles Sobhraj munkásságáról emlékezik meg. Kicsit idegesítő, hogy a főszereplőt nem ázsiai színész alakítja, de amúgy fasza. 8/10

A Witcher második évada rosszul indult, aztán feljavult, végül megint visszacsúszott az értelmetlenségbe. Az elmegy kategória, annak nem a legalja, hanem csak simán az alja. 6.5/10

előzmény: Ubul (#4039)

2022-02-18 09:16:01 Ubul #4039

Yellowjackets S01

10 részes első évad, elég szép neves szereplőgárdával, jó sztori belebegtetésével.
Jól is indult, kb az 5. részig tartotta is a feszültséget, a rejtélyeket, drámát. Aztán valahogy lejtmenet, elnyújtott részek az 55-58 percekkel részenként, unalomba fulladó drámázások, és az első rész cold openjében látható epic jelenethez konkrétan
el se sikerült jutni, sőt, az egész évadban nem volt rá nagyon utalás se, talán csak a 8. részben a gombázás miatt

És az ember azt várná, hogy földhözragadtabb sztorit kap, csak eléggé horrorisztikus elemekkel, errefel sikerült behúzniuk egy misztikus szálat, de minek.

Nagyon mérges vagyok a sorozatra, mert mind a fiatal lányok castingja és mind az idősebb énjük nagyon jól sikerült, bár rossz volt nézni, hogy Juliette Lewis hogy megöregedett, vagy valami van vele, mert nagyon ráncos szegénykém a képernyőn, pedig még épp 50 nincs

Christina Ricci már egy fokkal jobb volt, mind a fiatalabb énjére jó színészt találtak, mind saját magát jól hozta. De nálam főleg Sophie Thatcher vitte a prímet - egy ideig. Őt már a Lelőhelyben megjegyeztem, remélem nem fog elsikkadni.

Visszatérve azért a sorozatra, attól, hogy jobbat vártam, még egy kellemes sorozatélmény a jó zenékkel, castinggal, történettel, de nagyon keresű a szájíz a spoilerekben írt dolgok miatt. Főleg, hogy S02-re azért egy 3/4 évet biztos várni kell, és vajon ott felfogják -e oldani az összes misztikus szálat meg kannibalista részt, hogy végül miért jutottak oda, hogy egymást megegyék - azon kívül, hogy éheztek, de ugye ez se feltétlen 100% ezek után a misztikum és a szektás rész után

emellett az egyik fő karakter halála is nagyon gyengére sikerült - Jackie, aki végig egyensúlyozott az ellenszenves vagy az épp szerethető karakter között, hát nem pont arra gondoltam, hogy egy sima fagyhalált kap, főleg az évad végére.

2022-02-16 15:21:29 BonnyJohnny #4038

De remélem nem két emberről fog szólni végig! Gyakorlatilag a mezőny minden szegmensében izgalmas dolgok történtek. Kivéve a Williams (velük kapcsolatban az egyetlen izgalmas, hogy Russel eligazol tőlük... :P) Náluk valószínűleg Sir Frank emlékéről fog szólni egy rész... mondjuk méltó lenne.

előzmény: kaamir (#4037)

2022-02-16 12:25:51 kaamir #4037

Március 11-én jön a Netflixre a Formula 1: Drive To Survive 4. évada.

Az előző F1 szezon tükrében tűkön ülve várom :)

2022-02-15 10:56:24 kaamir #4036

Reacher S01

A rajongósimogatás jegyében a Jack Reacher fanok végre megkapták a két méteres, csupa izom főhőst. Jó, Tom Cruise-nak a kisujjában több intelligencia, szarkazmus és karizma volt. Alan Ritchson pedig, hát, ő nagydarab. Színésznek viszont egészen ócska, úgyhogy a legtöbb esetben nem egy öntörvényű, iszonyat okos és mégis kegyetlen faszit látunk, hanem egy kigyúrt Forrest Gumpot.

A casting másik nagy baklövése Willa Fitzgerald. Ő egészen jó színész, csak hát a babaarcával és az apró termetével inkább Reacher lányának tűnik.

Ezt leszámítva a Reacher első évada pont olyan, mint a Lee Child könyvek többsége (legalábbis a korai érából): nem kimagasló, de élvezhető. A nyolc részt pillanatok alatt le lehet darálni, különösebben nagy meglepetésekre viszont nem kell készülni. Talán a sok szereplő követése nehéz egy picit. Én ezer éve olvastam az Elvarázsolt dollárokat, és néha azért nem voltam képben, hogy kiről is van szó éppen.

Egy közepest tehát megér a Reacher, de szerintem egy jobb főszereplővel, kicsit bátrabb hozzáállással több is lehetett volna ebben.

(Azért a rajongóknak így is lesz min morgolódni. Reacher mobilozik, és - skandalum - egy korty kávét nem iszik az egész sorozatban).

2022-02-11 07:53:33 Ubul #4035

Reacher S01

Az amazon újabb nagyágyúja. 8 rész, két rész/nap haladtam, de az utolsó 4 rész lement tegnap este, jó másfél órát ráhúzva az esti alvás hátrányára. Nagyon eltalálták a hangulatot a sorozatban, és a könyveket ugyan nem ismerem, de junkie-n is és több máshelyen is olvastam, hogy könyvhű adaptáció lett, ami nagy piros plusz pont :D Nincs bajom a Tom Cruise-ossal se (első részt láttam csak), de más megközelítésben sokkal jobban feküdt.
Korrekt akciók, jó nyomozás, pörgős részek, és azért minimális hülyeség. Mert sajnos az is van pl a holdállás megállapítása az első részben :D, de nem ment a minőség rovására.
Emellé jó kis poénokat is szórtak el minden részben.
Viszont amennyire kb 10/8-ra kihoznám az évadot (berendelték azonnal a 2.-at amúgy), úgy, az utolsó rész azért hagyott némi keserű ízt maga után, főleg a megvalósítás és a túlzásokba esés miatt. De csak a sorozathoz mérten éreztem visszaesést minőségben, az összkép ettől még nagyon pozitív.
Több ilyen kéne

Lásd még korábbról pl Banshee is.

2022-02-09 23:53:35 ChrisAdam #4034

Május 25. Első "felbukkanásának" 45. évfordulóján újra láthatjuk az öreget 9 évvel korábban.

2022-02-04 13:43:42 ryood #4033

értem ezt és el is fogadom, én viszont úgy vagyok vele, hogy ha valamilyen alkotás (sorozat, film, színdarab, regény stb.) tényleg zseniális, kiemelkedő, akkor azt 1 perc után érezni. és nem kell nekem várnom hosszú órákat, évadokat, hogy megvilágosodjak erről. egy sorozat egyharmada lement, úgy gondolom ez bőven több, mint elégséges ahhoz, hogy az ember meggyőződhessen az értékeiről, jelentőségéről. de erről itt szó nincs, és őszintén szólva semennyire sem vagyok kíváncsi, hogy milyen spirituális, filozófiai maszlagot hoznak ki ebből avagy mivel magyarázzák meg az egész káoszukat. ami nem mellesleg élvezhetetlen, idegesítő is.
és ez a fő problémám, ahogy már lentebb is írtam: nem tudta közel hozni hozzám egyik szereplőt sem. nem tudott érzelmileg bevonni, és közömbös maradtam mindenki iránt. ez egy sorozatnál kiváltképp problémás.
de nem számít. szeressék csak az emberek, ha akarják, de nekem ez a fajta filozófiai-spirituális szürrealista kimódolt katyvasz nem kell.

előzmény: Hege (#4029)

2022-02-04 13:19:59 Ubul #4032

és tetszett, hogy mertek új dolgokkal próbálkozni, főleg a 4. évadban, mikor nem szólaltak meg :D egyik legjobb rész, bár a 4. évadban valahogy minden résznél azt éreztem, hogy ennél hogy lehet még jobb és jobb, és mindig húztak valamit.

2. évadnál én is hagytam a végénél, azt hittem nem fogom folytatni. Aztán 3. évad közepén csatlakoztam be, és bántam hogy nem ment hetibe.

előzmény: Simpleton Larry (#4031)

2022-02-04 11:47:07 Simpleton Larry #4031

Érdemes, mert bár az első évad kicsit túlságosan "we live in a society"-ízű, és a második évadban tényleg kicsit gyengélkedik, sokszor találkozik olyannal az ember, amikor egy lezárás annyira pocsék, hogy az egész sorozatot visszamenőlegesen elrontja (khm... GoT) olyannal viszont szinte sosem, amikor a lezárás annyira helyén van, hogy visszanézve még a gyengébb részek is mintha helyükre kerülnének, feljavulnának - márpedig a Mr. Robot lezárása ilyen.

előzmény: ChrisAdam (#4024)

2022-02-04 08:01:37 Ubul #4030

A vicc, hogy Lindeloftól viszont a Watchmen - szerintem - istenkirály lett.

előzmény: Hege (#4029)

2022-02-04 00:52:20 Hege #4029

Én is pont ugyanígy voltam vele, mint Te. Megnéztem az első évadot és csak vakartam a fejem, hogy ez a sorozat valójában miről szólhat és hogyan kaphatott ilyen jó értékeléseket… aztán kíváncsiságból adtam neki még egy esélyt.
Nem mondom, hogy nem szenvedtem meg vele, de engem végül a sorozat kárpótolt minden egyes percért. Szimbólumokkal teli, erősen spirituális alkotás, ami több témát boncolgat az emberi lélekkel kapcsolatban. Mindezt meglehetősen szürreális történetmeséléssel oldották meg, és igen, ezt a történetet bőven el lehetett volna mesélni egy 8 részes minisorozatban. De az, amiről szól, számomra letaglózó (és egyben felemelő) volt.

előzmény: ryood (#4023)

2022-02-03 22:34:53 alfonz #4028

Messiah sorozat, ha meg nem volt.
Link

2022-02-03 21:42:09 ryood #4027

az a helyzet, hogy egy jó barátom ajánlotta, nagyon nagy szenvedéllyel (ő odavan érte) akit régóta ismerek, és sok ponton találkozik az ízlésünk. két rész után voltam úgy vele, hogy "hm...ez vajon mi akar lenni? ezt így nem tudom hová tenni, de adjunk neki esélyt..." aztán az ötödik résznél voltam kb. úgy, hogy ez ennyi volt...de már kíváncsi voltam mire fut ki az első évad, és mit ígér a másodikra...hát kaptam az arcomba amit kaptam... XD megérdemeltem.
szóval itt most nem lesz a pajtival egyetértés...de nem baj ez persze.
most viszont elkezdem majd a Fauda-t. szintén ajánlásra, remélem, ebben nem lesz csalódás!

előzmény: Dió (#4026)

2022-02-03 21:13:27 Dió #4026

Ha ezt nem az első évad, hanem az első rész után beírtad volna, már ott szóltam volna neked, hogy ne menj vele tovább, mert az ég világon semmivel több értelmet vagy magyarázatot nem fog adni az a kilenc további rész sem. :) Sőt, ha belekezdesz a második évadba, még akkor sem fogod érteni, mi van, mint ahogy maguk a készítők sem. De ha jól látom, idáig már Te is eljutottál. Szóval igen, ha a Blöff szónál felcsapod az értelmező kéziszótárat, jó eséllyel a Leftovers poszterébe botlasz majd bele, az olyan "remekművek" társaságában ugyebár, mint a Westworld meg a Lost. Én konkrétan fognám és betiltanám az összes ilyen vackot, ami képes 10-12 órán úgy húzni a nézőjét, hogy közben egy percig sincs szándékában bármiféle tartalommal vagy magyarázattal megtölteni azt az akár 5-6 filmre is kitelő játékidejét.

előzmény: ryood (#4023)

2022-02-03 20:28:55 Ubul #4025

a 2. évad megragadás érthető. a 3. és a 4. évad viszont számomra epic volt. 1. kb a 7. részig szintén király, csak utána volt lejtmenet :D 2. évad meg olyan, amilyen
Szerintem érdemes kitartani pont annál a sorozatnál. Mondom ezt úgy, hogy átlag 3 rész után kaszálok sorozatokat, ha nem jön be. De a Mr Robot egyik nagy sorozatélményem mai napig, zenéivel együtt

Leftovers-szel pl én is hasonlóan vagyok, bár én 1 rész után kaszáltam :D :D :D

előzmény: ChrisAdam (#4024)

2022-02-03 19:56:34 ChrisAdam #4024

Fuhh, pontosan ugyanígy vagyok most a Mr. Robottal, annyi különbséggel, hogy én megragadtam a 2. évad közepén, nem tudom, folytatni fogom-e. De nagyon átérzem ezt most. :D

előzmény: ryood (#4023)

2022-02-03 18:35:13 ryood #4023

Leftovers

nos, egy évadot sikerült megnézni ebből a sorozatból. egyszerűen nem bírtam tovább...
mi is ez a sorozat valójában? miért annyira népszerű, és magas az értékelése? jó kérdés...
van itt tényleg minden: rejtélyesen eltűnik a föld lakosságának jelentős része. kapunk egy amerikai kisvárost csupa azonosulhatatlan karakterrel. misztikum, "filozófia", idegesítő fehér ruhás szekta, akik folyton cigiznek, és nem szólnak egy szót se, helyette mindent papírra írnak egy filccel. ők az "emlékeztetők".
aztán van itt még csodatevő feka, mélyen spiritualitásnak szent vallásos utalások és konkrétumok, pap (természetesen), önmarcangoló rendőr, dráma dráma hátán, tragédia, és konstans szenvelgés. fájdalmasnak szánt vonósok, megmagyarázhatatlan események, gyilkosságok, csupa értelmezhetetlen, és érhetetlen baromság, zavar, katyvasz. persze mindez professzionálisan lefilmezve, tökéletesen eljátszva stb....
ez nem más, mint BLOFF, így nagy betűkkel...
és mégis... a legfőbb problémám az egésszel, hogy egy pindurkányit sem sikerült érzelmileg közel hozni egy szereplőt sem, senkit sem. teljesen közömbösen figyeltem mindenkit, és aztán az évadzáró részre, még kaptam egy rettentő giccses befejezést is.
most komolyan úgy érzem, leraboltak 10 órát az életemből. persze én vagyok a hülye, mert már az ötödik résznél tudtam, hogy ebből nem lesz már semmi, és tényleg totálisan érdektelen lett a végére, hogy mi fog itt még ezekkel az emberekkel történni ezek után.
azt írják, hogy a regény, ami alapján készült, nagyon gyenge..de a tv sorozat mindenhol magas értékelést kapott...hát ha ez ennyire tré lett, vajon milyen lehet a könyv?
inkább nem akarom tudni.
0/10

2022-01-31 07:54:30 Ubul #4022

na, ki darálta le a hétvégén a The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window -t ? :D

gyorsan csúszott a 8x25 perc, bár nem nézném meg újra

2022-01-28 20:51:37 ryood #4021

Babylon Berlin

elég gyorsan lenyomtam mind a három évadot, ami eddig készült.
nem volt persze nehéz, mert nagyon "nézette magát"...
hiányoltam nagyon Tykwert, tulajdonképpen a 3 címe filmje óta nem csinált semmi számomra érdekeset, értékelhetőt. nagyon örülök, hogy visszatért Németországba. egy nem is akármilyen vállalással!
végül is megcsinálták a Berlin-noirt, ami sajnos nekünk a Budapest noir esetében nem igazán sikerült a legjobban. mármint a regényt filmre adaptálni.
technikailag hibátlan, csodás képek, elsőrangú, atmoszférikus, vérbeli Tykwer-Klimek score, kitűnő tempó, ritmus és dinamika. és hát remekül válogatták össze a színészeket is. Live Lisa Fries (Lotte) pedig szerelem esőlátásra na...persze Volker Buch is rendkívül szuggesztív, kiváló képességű színész.
vitt magával az egész, pedig nem hibátlan cucc. valahogy túl sok a cselekményszál, rengeteg név, és időnként nehéz követni vagy nem is lehet átlátni a viszonyokat. szerencsére az évadok végére mindig kerek lett az egész. és természetesen meghozta a kedvemet a regényhez. eddig négy rész lett magyarra lefordítva. a 3. rész a Goldstein (Tykwer és csapata a Tisztázatlan bűnügyet, és a Csendes halált dolgozták fel) ezt fogom elolvasni, és remélem ebből is lesz folytatás (film).
úgy látom virágzik ez a történelmi noir, krimi műfaj, nem csak nálunk....és milyen jó, örömteli dolog ez!
természetesen ajánlott minden bűnügyi, történelmi szerelemesnek!

2022-01-18 06:03:52 BalaKovesi #4020

Na ez elég érdekesnek tűnik. Eddig kicsit fekete báránynak érződik a többi Marvel között, kifejezetten izgalmasnak tűnik, már csak a két főszereplő személye miatt is. A rendezőktől még nem láttam filmet, de a filmográfiájukra rápillantva izgalmas választásnak bizonyulnak. Egyébként ezt is nálunk forgatták.

2021-12-23 18:50:57 ryood #4019

Gomorra 5., záró évad.

négy nap alatt ment le nálam. mit is mondjak? nehéz szavakat találni, mikor lezárul egy ilyen különleges széria. vagyis annál sokkal több és nagyobb! tulajdonképpen az egész 2006-ban Roberto Saviano elképesztő, dermesztő dokumentumregényével kezdődött, amiből aztán készült egy film, ami tökéletesen megelevenítette a könyv igaz történeteit. és aztán jött a sorozat...amíg a könyv, és a mozifilm amolyan szociografikus képet rajzolt a Camorra működése köré, addig a sorozat egy karakterközpontú történet lett, amelynek két emberi főhőse mellett ott van a harmadik főszereplője, maga Nápoly, a város. szakított minden addigi hagyománnyal, és nem hagyott nekünk, nézőknek jókat, akikért szoríthatunk, kimaradtak a törvény emberei. így maradtak a pszichopata gyilkosok, akik nem ismernek kíméletet, bár látszólag képesek kötődni, valójában kaméleon itt mindenki Ciron és Gennaron kívül. szóval az emberi faj söpredéke, aljas szemétládái ezek. és eléri a Gomorra, hogy azonosuljak mégis egy vagy akár több ilyen figurával. szorítsak értük...igazi hullámvasút volt az öt évad. Ciro volt végig AZ EMBER, aztán, mikor meghalt a harmadik évad végén, jött Genni. akit addig utáltam, aztán megszerettették velem őt is, hogy az utolsó évadra megint egy féreg legyen szememben. és aztán jön a finálé, ahol meg....na de ezt a poént nem lövöm le...
ennek az utolsó évadnak kicsit furán indult az első fele. zavarosak voltak a viszonyok, ki pontosan kicsoda, és kivel van, mit miért tesz, de aztán csak összeállt a kép, a LÉNYEG. bevallom őszintén, nehezemre esett elfogadni kezdetben, hogy Ciro, akit a harmadik évad végén mellkason lőnek, feltámad...aztán megértettem, hogy ezt a filmet nem lehet Ciro nélkül befejezni.
ugyanazt a magas színvonalat hozta az utolsó évad is (ezúttal a Cirot alakító fantasztikus Marco D'Amore rendezésében) amit a korábbiak. a maffia működését, világát, nyomorúságát, kegyetlenségét még egy film sem ábrázolta ennyire antiromantikusan, életszerűen, mint a Gomorra. ezerrel robogott a végkifejlet felé a történet, ennyi hulla talán egyik korábbi évadban nem volt, ennyi vér nem folyt el...mint most.
hogy aztána záró képsoron rám zúdítsa a szomorúságot, fájdalmat, amit két gengszter hulláját mutatva egyszer csak elsötétedik a képernyő. közben felkúszik a szokásos zárózene. igen. meg kell emlékezni a Mokadelicről is. nélkülük nem lett volna a Gomorra az AMI. azt a piszkot, mocskot, amit ezek a fantasztikus színészek és amatőrök életre keltetettek, az olasz zenekar zenéje emelt arra a szintre, ahová csak a legnagyobbak jutnak. és még mielőtt elfelejtem: A NYELV. ebben a sorozatban nem olaszul beszélnek, hanem nápolyiul. ami szintén nélkülözhetetlen ebből a közegből. aki esetleg most kezdene neki, semmi esetre se magyar szinkornnal nézze. elmegy minimum 25% az élvezetből, hatásosságból.

és mit lehet még mondani, így hogy véget ért valami, amit szívem szerint néznék tovább, örökkön örökké...(mint ahogy a Camorra is lesz, amíg világ a világ, csak a személyek cserélődnek) talán csupán annyit, hogy köszönöm, hogy be tudták fejezni, mert egyszer minden történetnek véget kell érnie.
köszönöm.

2021-12-10 08:40:59 Ubul #4018

mind a kettő listában van, csak el kéne kezdeni :D hangulatfüggő is :)

előzmény: Rorschach (#4017)

2021-12-10 00:00:40 Rorschach #4017

Nagyon röviden szeretném minden, drámák és minisorozatok iránt fogékony kolléga figyelmét két, HBO GO-n elérhető sorozat felé terelni.

A Time/Letöltendő idő miatt különösen hálás vagyok a GO-nak, mert ha nem lennék előfizető, talán soha az életben nem kerül a radaromra ez a három órás mestermű. Elég erős a felhozatal börtönös történetekből az utóbbi években, de nálam ez a három órás mini a semmiből a The Night Offal egy polcra került, azaz a műfaj elitjébe. Váratlanul, de szimpatikusan emberközeli a választott hangvétel, a sztori drámája mellett pedig a néző úgy kapja a nyakába a suspense-t, hogy vérnyomáscsökkentőért kell nyúlni a végére. Továbbá igazi élmény volt ezt a két veterán brit színészt (Stephen Grahamnél csak Sean Beant lehet többet magasztalni) ilyen színvonalú alkotásban, ilyen színvonalasat játszani látni.

Ha már főszereplő duó, a Jelenetek egy házasságból lenne a második mini, amire felhívnám a figyelmet. Színészek terén itt sincs ok a szégyenkezésre, mind Chastain, mind pedig Isaac zseniálisak. Szerintem kivételesen intelligensen játszanak mindketten, ami valószínűleg nem kis részben az alkotó Hagai Levi érdeme, aki istenien vezeti mindkettejüket. Ugyan a történet Bergman-féle eredetije nekem kimaradt, de ha az is ilyen mocskosul húsba vágó, akkor mindenképpen időt kell szánnom arra is, mert ilyen gyarló, érett és emberi sorozat nem terem minden bokorban. Párkapcsolati problémákról szóló, tabuk nélküli és véresen komoly filmekre/sorozatokra óriási szükség lenne, úgyhogy már csak a vállalás is dicséretes, hát még, hogy vajmi kevésszer sikerül ilyen impozánsra a végeredmény.

Lényeg a lényeg, nálam ez a két sorozat megnyerte most az utóbbi néhány hetet. Kategóriájukban példaértékű teljesítmény és hezitálás nélküli ötös mindkettő, szóval ha valaki fogékony erre a stílusra és ezekre a témákra, bátran megpróbálkozhat velük.

2021-11-26 21:43:05 Joeker81 #4016

És igen! Teljesen egyetértek. Én is arra várok, hogy egyben meglegyen, és zúzás. Addig szerintem újra megnézem a L'immortale-t hangulatindítónak...

előzmény: ryood (#4015)

2021-11-26 21:35:38 ryood #4015

És megy már a Gomorra 5. évadja! Jobb filmes hír nem is kell így az év vége felé haladva...Megvárom amíg lemegy a tíz rész, és majd egyben fogom megnézni...

2021-11-23 19:27:35 Ubul #4014

igen, ez az...igazából beleférne, ez biztos, mert összefüggő, nem epizódikus, bár azért a 8 részben van filler rész, de kellett a teljes megértéshez
csak alapból én ellenezni szoktam a sorozatokat itt, legalábbis akkor még, mikor nincs kasza hír 1 évad után :D de amúgy tőlem elfér :)

amúgy junkie-n nagyon jó pilot és évadösszefoglaló van róla: itt

előzmény: oscarmániás (#4013)

2021-11-23 18:57:29 oscarmániás #4013

https://www.imdb.com/title/tt10875696 Ez az? Legyen az adatbázis része?

előzmény: Ubul (#4012)

2021-11-23 18:25:14 Ubul #4012

Marianne S01 (és sajnos az egyetlen, kaszálta a netflix)

2018-ban The Haunting of Hill House borzolta a kedélyünket, 19-ben a Marianne, ha már horrorsorozat. Tudom, nem sok közük van egymáshoz, max az, hogy Netflix, és hogy horror...vagyis akkor de, sok közük van egymáshoz, mert pl tök jól bánt mindkettő a jump scare jelenetekkel is, és igényes, már-már filmes megvalósítása volt mindkettőnek. Persze előbbi sorozat sokkal durvább, és "rémszítőbb" volt, de azért a Marianne-nek se lehet felróni sok problémát, maximum azt, hogy az utolsó tíz perc nem kellett volna

mert nagyon ráakartak kapcsolni a folytatásra azzal, hogy teherbe esett főszereplőnk, és valami oknál fogva a netflixet se értem, mert a kritikák és pontszámok alapján azt hitetné az egyszeri néző, hogy egy minőségi sorozattal állunk szembe. És tényleg, tök jó volt a körítés (író, megelevenedik a leírtak, tudom Stephen King meg Alan Wake, de attól még jól lett felhasználva, volt egy tök jó kerete is, megvolt egy jó adag dolog magyarázva, mondhatni alig volt kérdőjel a sorozat végére, errefel az utolsó 10 percre húztak mégegy lapot, hogy legyen muníció a következő évad(ok)ra is. Azzal szegény készítők nem számoltak, hogy erre már nem fog sor kerülni.

8 rész, sokszor 38-39 perces részek, aki teheti, tegyen vele egy próbát, simán megéri a horror rajongóknak.

2021-11-15 09:37:03 oscarmániás #4011

Egyetértek.

előzmény: Xuja (#4010)

2021-11-15 09:13:52 Xuja #4010

Squid Game

Bár kétségkívül sok helyen hatásos, jól rendezett, fordulatos kis sori volt, nem nagyon érzem a nagy társadalomkritikai / médiakritikai pluszokat, amit többen is láttatok benne. A Hunger Games / Battle Royale / Cheap Thrills vonalhoz nem sokat ad, újat nem tud mondani (illetve egy esetben igen, de az meg el lett kefélve). A karakterek is meglehetően egydimenziósak, akit meg igyekeztek volna jobban árnyalni, ott meg nem egészen látszik a koncepció. Ja és ez az ötlet, hogy egy szervező részt vesz a játékban, mint beépített ember, ez amúgy szerintem zseniális, viszont így, ahogy meg lett valósítva, ez a 6. rész drámáját ásta alá.. Összességében erős hármas nálam.

2021-11-12 13:51:11 budaik #4009

Ez érdekes lehet...

Van, akit még érdekel?