Filmtörténelem legjobbjai 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-03-07 11:16:46 Ágó #246

Viszont én (sajnos) elég javíthatatlan vagyok. A régebbi(nek mondott) filmeket is előszeretettel ajánlom az ismerőseimnek. Szerintem nagyon fontos ezeket is megismerni. A lista amúgy azóta finomodott. Az alábbi módon:
Óz, a csodák csodája, Római vakáció, Észak-északnyugat, Mary Poppins, Gyalog galopp, Csillagok háborúja - Egy új remény, Micimackó, Vissza a jövőbe, Macskafogó, Cinema Paradiso, A szépség és a szörnyeteg, Forrest Gump, Truman Show, Mátrix, Shrek, Nagy hal, Egyszer, Életrevalók, Vad Magyarország - A vizek birodalma, A tenger dala.

előzmény: oscarmániás (#244)

2022-03-05 10:06:31 MicaHiro #245

Megtetszett ez a kis kihívás, engedelmetekkel gyorsan megpróbálok én is összeállítani egy 25-ös ajánlást. Ehhez pár szempont, ami eddig még nem, vagy szerintem nem kellő súllyal merült fel:
- Én abban hiszek, hogy az ismerkedésnél nem kifejezetten fontos a kronológia. Ahhoz, hogy megszeressük a filmeket nem kell hogy ismerjük széltében-hosszában a filmtörténetet. Inkább úgy tud ez működni, hogy ha a filmek világa beszippantja az embert, akkor előbb-utóbb úgyis elkezd majd foglalkozni a történetükkel is.
- Sokan vannak, akiket a filmek kora taszít. Bármennyire is fáj nekem is, sokan nem szívesen néznek régebbi filmeket. Hasonlóan nem jó, de valós jelenség a nem angolszász kultúrából származó filmek iránt érzett tartózkodás, valamint a hosszú filmektől való távolságtartás is.
- A magam részéről a hangsúlyt leginkább a műfaji sokszínűségre fektetném. Így kaphat egy képet az érdeklődő arról a széles skáláról, hogy mennyi mindent adhat az embernek egy jó film.
- Összefoglalva: a saját listámon a fogyaszthatóság érdekében igyekszem nem túl régi, nem túl hosszú, angolszász nyelvterületről származó, könnyen fogyasztható de mégis minőségi filmek sokszínű tárházát felvonultatni. Ennek megfelelően a (nyilván szubjektív, sokak számára akár vállalhatatlan) listám:

Before Sunrise
Big Fish
Children of men
Falling down
Gran Torino
Hunt for the Wilderpeople
Interstate 60
K-PAX
Léon
Lock, stock and two smoking barrels
Man on the Moon
Memento
Million dollar baby
Mud
Mystic river
Night on Earth
Office Space
Pleasantville
Prisoners
Rosencrantz & Guildenstern Are Dead
Seven
The Big Lebowski
The Prestige
The Truman show
Warrior

2022-03-05 05:05:32 oscarmániás #244

Pontosan. Szerintem tanácstalan felnőtteknél is ez a helyzet. A buszos kirándulócsoport mellé is kell idegenvezető, az egyszeri látogatók többre értékelik a hagyományosabb művészetet, mint az úgynevezett modernt. Arról nem is beszélve, hogy elsősorban mindenki szórakozni szeretne, nem pedig töprengeni. De ki lehet ezt tanulni, a gyakorlat teszi a mestert.

előzmény: Ágó (#242)

2022-03-05 00:12:12 manuva #243

Speciel én mindig néztem a 100 éves a mozit, pedig 12 voltam. Nem állítom, hogy nem maradt ki egy film sem a sorozatból, de rendszeresen néztem. Nem rajongásból, csak mondom.

előzmény: oscarmániás (#234)

2022-03-04 18:50:38 Ágó #242

B-filmek, zs-kategória, 16 fölött pedig exploitation, grindhouse, a perverzeknek meg pár perces avantgárd időutazás..... "Mi is" ilyenen nőttünk föl...

Én ugyan tuti nem... de rávilágítottál arra, hogy mennyire fontos, hogy személyre szabott ajánlást adjunk, illetve, hogy a kedvet nem feltétlenül klasszikusokkal lehet felkelteni. Ahogy gyerekként sem a nagy, veretes műveket adják először a kezünkbe, hanem kalandregényeket, igényesebb ponyvákat, ha az irodalom iránti kedvet szeretnék felkelteni.

előzmény: oscarmániás (#236)

2022-03-04 14:21:11 csabaga #241

Töprengek, miket is láttam tizenévesen moziban:

Piedone filmek
Isten hozta Mr.-ezt nem igazán értettem.
Csillagok háborúja filmek
Óvakodj a törpétől
A majmok bolygója
A halál ötven órája
Volt egyszer egy vadnyugat
Hárman a slamasztikában
2001- ezt sem értettem
A vadnyugat hőskora
A híd túl messze van
Szédülés
Hátsó ablak
Az ember, aki túl sokat tudott
Várlak nálad vacsorára
Éjfélkor indul útjára a gyönyör
A piszkos 12
Manhattan
12 dühös ember
Párizs, texas
Így hirtelen ennyi, ezek jutottak az eszembe.

előzmény: Ágó (#235)

2022-03-04 14:18:34 oscarmániás #240

Faster, Pussycat! Kill! Kill! , Grindhouse: Death Proof, Night of the Living Dead, The Exterminator, Death Race 2000 , Foxy Brown, The Trip, Profondo rosso, Hanno cambiato faccia, Black Christmas, Psycho
Hogy csak párat említsek. A lentebb felsoroltak zajos unalomba fognak végződni. Kár a fáradságért....
Remélem senki nem haragszik meg a trollkodásomért 44

2022-03-04 14:01:49 csabaga #239

Az apám nagyon lelkes volt, tőle tanultam a filmek szeretetét.
Ha jött egy jó film, vitt a moziba, akkor a Corvin volt a nagy premier mozi.
Pl. A híd túl messze van.
Mondtam neki, másnap suli...
Mégis mentünk.

Vagyis, nézte a mozis sorozatot, azóta sem volt ilyen.

Gyerekként a színész, rendező sorozatok+ zenélő filmkockák nagyon sokat jelentettek nekem.
Csak két adó volt, mégis több jó film ment, mint manapság, mikor régi filmet alig találni a műsorban.

előzmény: oscarmániás (#234)

2022-03-04 13:56:21 Ugor #238

Hát ezzel úgy általában nem tudnék és nem is akarnék vitatkozni. Igen, kb.

előzmény: von Schatu (#237)

2022-03-04 12:58:35 von Schatu #237

Nálam ez jött össze, a doksikat az elsö körben kihagytam, viszont valamivel több Kelet-Ázsiát pakoltam bele, mert elfogult vagyok. Használd bátran, ha valami tetszik!

Modern idök
Elfújta a szél
Casablanca
A vihar kapujában
Psycho/N-NW/Vertigo/Rope/Hátsó ablak (nehéz választani)
Ének az esöben
Híd a Kwai folyón
12 dühös ember
Arábiai Lawrence
A jó a rossz és a csúf
A keresztapa
Száll a kakukk fészkére
Az ötödik pecsét
Alien
Star Wars
Macskafogó
Cinema Paradiso
A bárányok hallgatnak
Forrest Gump
Ponyvaregény
Huozhe (Élni)
Mátrix
Oldboy
A mások élete
Your Name

2022-03-04 12:38:38 oscarmániás #236

B-filmek, zs-kategória, 16 fölött pedig exploitation, grindhouse, a perverzeknek meg pár perces avantgárd időutazás..... "Mi is" ilyenen nőttünk föl, szelídebb változatban, a klasszikusoktól térben és időben elzárva.
Ezek nagy előnye, hogy rövidek. A jelenkori ingerküszöb magasabban van. Fogékonyabbak az idétlenkedésre és a meseszerűbb fordulatokra. Itt szerintem már meg lehet beszéltetni őket, bizalmukat elnyerni, aztán egyszer csak végignézik az Andrej Rubljov-ot.
A harmincon túliak esetében szerintem vissza kell kérdezni: mi volt a kedvenc 4-5 filmje vagy sorozata. Száz ember esetében lehetne találni kapcsolódási pontokat, abból már lehetne építkezni. De ha amish közösség, ők nem tévéznek, nincs mozijuk, akkor szigorúan szandálos, meg olasz papos mozik, Bergman ? Vajon tudnának nevetni Chaplin balfácánkodásán?

előzmény: Ágó (#235)

2022-03-04 11:46:41 Ágó #235

A tizenéveseket valóban. Hozzám többnyire harmincasoktól vagy idősebbektől érkezett kérés.
Izgalmas lenne egy olyan lista, amit tinédzserek számára állítanánk össze. Azon vajon milyen filmek szerepelnének? :)

előzmény: oscarmániás (#234)

2022-03-04 11:43:56 oscarmániás #234

Ezzel a listával a tizenéveseket ki lehet zavarni a világból. Azt is megutálja, hogy képernyőt lát.
Na most tényleg. Egy kihívás is lehetne, hogy ezt így ebben a sorrendben megnézze valaki, ki vállalná. Közülünk. (Persze tét nélkül)
Egyébként tudja valaki, mely nem mainstream filmeket nézik mostanában az ezredforduló után születettek?
Szerintem csak ami a tiktokba belefér, azt. Meg darálják a sorozatokat. Jól is teszik.
Ma már a klasszikusok elérhetőek. Bármikor, számtalan módon. Jó esetben beleidomultak a popkultúrába. Nem váltanak ki akkora érdeklődést és hatást mint a maguk idején.
Csak a jelenkori filmtermésből kiindulva érdemes, csakis az érdeklődőknek de csak nekik visszafejteni a régi klasszikusok vonalára. A maga idején a 100 éves a mozi című sorozatot ki nézte végig???? Irodalom-könyvtár szakos osztályfőnökünk vette a bátorságot egyedül, egyedül! hogy felhívja a figyelmünket annak idején. Háááát...... Mazsolázgattunk, válogattunk....

előzmény: Ágó (#233)

2022-03-04 11:11:59 Ágó #233

Jókat írtok, köszi szépen!
A veretesebb művektől első körben valóban jobb eltekinteni, hogy későbbre is maradjon felfedeznivaló.
Nem könnyű olyan összeállítást készíteni, amiben vannak nagy filmek, nemzetközi, valamennyi műfaj megjelenik benne, minden évtized vagy filmes kor képviseli magát, nem nélkülözi a személyes kedvenceket sem... stb.
Akikkel elkezdtük, most éppen 25 filmnél állapodtunk meg. Ezek egyébként az alábbiak. (Nyitottak vagyunk a módosításokra, javaslatokra. Elismerem, vannak benne WTF választások, de valamiért mindegyiket fontosnak érezzük.)
Aranyláz, A generális, Óz, a csodák csodája, Casablanca, Római vakáció, 12 dühös ember, Észak-északnyugat, Arábiai Lawrence, A muzsika hangja, Andrej Rubljov, A keresztapa, Az ötödik pecsét, Csillagok háborúja - Egy új remény, Vissza a jövőbe, Macskafogó, Cinema Paradiso, A bárányok hallgatnak, Forrest Gump, A remény rabjai, Az élet szép, Chihiro szellemországban, Isten városa, A mások élete, A vadászat, A Föld sója


És igen, Puzsérnál szinte 200-ra fel tud menni a vérnyomásom, néha annyira ontja magából a hülyeséget. Hogy is mondta DTK? "Extrém indulatok, bagatell kulturális alapokon." Teljesen igaznak érzem. Ettől még arra pont jó, hogy az érdeklődést felkeltse. :)

2022-03-03 22:09:28 csabaga #232

Ez egy kicsit olyan, mintha az irodalomban a Háború és békét ajánlanád.
A filmek túl kiforrottak, túl hosszúak.:)

A gyerekkoromra visszagondolva, a Vád tanúja, a Casablanca, Annie Hall, Star Wars, Chaplin filmek tetszettek, többek között.

előzmény: Ágó (#229)

2022-03-03 21:07:43 Raul #231

Én azt mondanám, hogy egyrészt minden korszakot meg kellene jeleníteni, másrészt a jó és a populáris, könnyebben emészthető filmek metszetét kellene megtalálni, ehhez egy elég jó kiinduló alap lehet az imdb top 250 (aki elkezd komolyabban foglalkozni filmekkel, az úgyis túllép rajta idővel). Időrendben pl. Aranyláz, Elfújta a szél, Casablanca, Észak-Északnyugat, A jó, a rossz és a csúf, A keresztapa, Csillagok háborúja, Ponyvaregény, stb.

előzmény: Ágó (#229)

2022-03-03 17:28:19 von Schatu #230

Jó kérdés, szerintem mindkét kritériumnak meg kell felelni, kiváltképp, ha kezdök kiokosításáról van szó. Jó pár nagy klasszikussal az a baj, hogy csak filmtörténeti kontextusban lehet igazán a nagyságukat felfogni, amihez bizony elöismeret kell. Egy kezdö filmrajongó két okból sem fogja érteni mi a nagy truváj A patyomkin páncélos vágásában vagy az Aranypolgár elbeszélési szerkezetében: egyrészt mert nem ismeri, hogy mihez képest új, másrészt nem hat neki újnak, mert 40-60-90 éve azt használják, amiket ezek lefektettek. Ezért szerintem fokozatosan kell az infót adagolni, és elsö körben élvezetes remekmüveket kell eléjük rakni, hogy legyen kedv továbbhaladni.

Ilyen szempontból pl. az Aranypolgárt vagy a Nyolc és felet eltenném késöbbre, de egy Keresztapa, Volt egyszer egy vadnyugat simán mehet. És igen, a közelmúlt remekeit is bele kell venni, ne kövessük el azt a hibát, hogy megállunk 1975 elött! (Ponyvaregény, Shawshank, mint közelmúlt, lassan 30 éves :D)

Végezetül tudom, hogy kapom majd az ívet emiatt, de ebböl a szempontból tökéletes müsor volt A hét mesterlövésze! Puzsér olyan amilyen, és sok tárgyi tévedését látni, ha már tapasztaltabb az ember, de remekül rá tudja rakni az embert a filmrajongó pályára. Saját tapasztalatból mondom.

előzmény: Ágó (#229)

2022-03-03 17:07:02 Ágó #229

Mostanában többen is kértek tőlem egy best of válogatást minden idők filmterméséből. Hogy ha ajánlanom kellene egy filmművészetben totál kezdő valakinek 10-15 filmet, amit mindenképp nézzen meg, akkor mit javasolnék... gondolkodóba estem. A klasszikus nagyok jöjjenek (Aranypolgár, Keresztapa, Volt egyszer egy Vadnyugat, 2001...) vagy a népszerűbb címek (A remény rabjai, Forrest Gump, Harcosok klubja...)?
Mi az (van-e ma ilyen kategória egyáltalán), amit illik ismerni? Mit gondoltok erről és mit javasolnátok olyanoknak, akik szeretnének egy "bevezetés a filmművészetbe" kezdőszettet? :)

2019-07-01 20:35:52 oscarmániás #227
2019-01-21 20:20:56 Raul #226

Továbbá az 1001-2000. helyezettek között is találni magyar filmeket.

103. Sátántangó (Tarr Béla) 1994
363. Werckmeister Harmóniák (Tarr Béla) 2000
418. A torinói ló (Tarr Béla) 2011
620. Szegénylegények (Jancsó Miklós) 1965
1108. Csillagosok, katonák (Jancsó Miklós) 1967
1331. Mephisto (Szabó István) 1981
1776. Szerelem (Makk Károly) 1971
1982. Kárhozat (Tarr Béla) 1988

előzmény: critixx (#225)

2019-01-21 19:52:19 critixx #225

Kishazánk négy filmmel képviselteti magát a listán: három Tarr, egy Jancsó.

előzmény: Raul (#224)

2014-02-18 11:54:13 manuva #223
2014-02-18 11:39:50 Raul #222

Frissült a TSPDT top 1000-es listája
IMDB-n is megtekinthető

Ezúttal nem sok változás történt. A magyar filmek közül nem esett ki egy sem, a legjobb a Sátántangó a tavalyi évhez hasonlóan ismét a 90., a többi négyből három még előre is lépett.

2013-03-17 14:16:34 Adam Taylor #221

Köszönöm a tippeket!

2013-03-16 19:59:51 sep #220

Rosenbaum: Essential Cinema: On the Necessity of Film Canons

Janet Steiger A filmkánonok politikája c. szövege (magyarul a 2009/3-as Metropolisban van) elég fontos vitát indított erről angolszászéknál, mindenféle komoly arcok válaszolgattak neki mint Gerald Mast meg Dudley Andrew, ment egy darabig az adok-kapok.

előzmény: Adam Taylor (#218)

2013-03-16 19:51:36 Xuja #219

TSPDT 1000 (jórészt a S&S-en alapul)
Ebert
Rosenbaum
A Personal Introduction to 1000 Films
Best 1000 Movies Ever Made (New York Times kritikusai)
Halliwell's Top 1000
+ érdekességnek: Amos Vogel's Film as a Subversive Art

előzmény: Adam Taylor (#218)

2013-03-16 19:26:12 Adam Taylor #218

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek a szakdolgozatomhoz. A filmes kánont, főleg a filmkritikusok, filmesztéták által összeállított "Minden idők..." és hasonló listákat vizsgálom. A leghangsúlyosabban persze e S&S listájával foglalkozom (ami ugye Ebert szerint is talán a legmegalapozottabb), és még néhány ismertebb listát is számba vettem, de nem szeretnék elsiklani valami mindenképp idevágó meg fontos mellett... szóval tudnátok mondani ilyen "kánonokat"? Tehát ami nemzetközi, all time, és kritikusok-esztéták állítják össze, és mindenképp érdemes foglalkozni vele. Előre is köszi!

2012-09-15 17:35:48 JeszKar #217

De a hype lecsillapszik egy idővel. És a gyenge új filmek relatíve gyengén szerepelnek az IMDB a hype ellenére is.

előzmény: BonnyJohnny (#216)

2012-09-15 17:13:24 BonnyJohnny #216

Amit írtál, az igaz. Viszont az új filmek hype-ja is erősebb. Erről rendszeresen meg is emlékezik valaki a fórumon szine minden népszerűbb új film topicjában, annak megjelenésekor.

előzmény: JeszKar (#213)

2012-09-15 17:06:48 Xuja #215

Szimpatikus lista, nem az a tipikus sznob felfogás szerint készült, miszerint nem szerepelhet rajta 50 évnél fiatalabb film.

előzmény: Zalaba Ferenc (#208)

2012-09-15 17:06:01 Xuja #214

MIelőtt felemeltés volna a szavazatszámot, nem volt rosszabb, mint pár éve szvsz. Itt van pl a 2004-es archívum:

[link]

előzmény: BonnyJohnny (#211)

2012-09-15 17:05:07 JeszKar #213

Szerintem pedig pont ellenkezőleg, tekintve, hogy egyre többen használják különböző korosztályokból, nációkból stb. Az IMDB demográfiája ma már nagyon változatos, és szerintem éppen ezért a lista objektívebb is. Mert nem elég, ha egy film csak egy korosztálynak tetszik, mert az már kevés ahhoz, hogy fölkerüljön.

előzmény: BonnyJohnny (#210)

2012-09-15 16:54:17 BonnyJohnny #212

Ja, az Anchormant már akkor sem értettem. :) Viszont akkor volt egy kis komment szavazás az AeonFluxon, és az alapján terveztetek egy toplistát. Azzal a tervel mi lett?

És még egy, amit már rég megakartam kérdezni: Pont annál a bizonyos Sight & Soundos cikkednél említetted, hogy az idézett felkérésből kihagytad a neved, mert "ahhoz semmi közünk". Azóta miért lett nyilvános. Az AeonFluxon már nem is nickneveden szerepelsz, hanem a polgári neveden.

előzmény: Zalaba Ferenc (#208)

2012-09-15 16:51:10 BonnyJohnny #211

Szinte egyszerre írtuk. :)
Az imdb top250-nek valóban van még manapság is némi jótékony hatása, de azért már kevesebb, mint régen.

előzmény: Xuja (#209)

2012-09-15 16:49:54 BonnyJohnny #210

Pedig 5-6 éve még lehetett adni az imdb top250-es listájára. Természetesen nem úgy, mint a 250 legjobb film listája, hanem mint 250 figyelemre méltó film listája.
Azóta egyre jobban "elkurvul" az is.

előzmény: critixx (#207)

2012-09-15 16:48:48 Xuja #209

Lehet hogy ciki, de nekem máig ez a kedvenc listám, és igen, innen imertem meg először maradandó filmklasszikusokat. Bármennyire is "limonádé" a lista, ne becsüljük le a hatását.

előzmény: critixx (#207)

2012-09-15 14:26:26 Zalaba Ferenc #208

Ide kattintva megnézhetitek, én mely filmekre voksoltam. :)

előzmény: Paul Ricard (#206)

2012-09-15 14:08:41 critixx #207

Xuja: Eddig se tartottam sokra az IMDB "listáját", ezentúl még kevésbé lesz relevanciája. Sajnálom azokat, akik ennek alapján választják a "maradandó filmalkotásokat".

Paul Ricard: Kíváncsi vagyok, Umberto vajon mit szól hozzá, hogy Ozu végzett az első helyen a rendezők listáján. ;-)

2012-09-15 11:02:52 Paul Ricard #206

Azóta már a TOP 250-es lista is nyilvánosságra került (a Sátántangó mellett újabb két Tarr-film az élmezőnyben). Íme: Sight & Sound Critics’ Top 250 Films, itt pedig a rendezők Top 100-as listája érhető el.

előzmény: Paul Ricard (#204)

2012-08-31 23:02:02 Xuja #205

Már több mint egy hónapja történt, de csak most észleltem, hogy szétbarmolták az IMDB top 250-et. 25000 lett a minimum szavazat (eddig 3000 volt), amivel felkerülhet egy film, így az alábbi klasszikusok "tűntek el":

Seppuku, Come & See, High & Low, Le samourai, Throne of Blood, Memories of Murder, Tokyo Story, Nights of Cabiria, Kind Hearts & Coronets, Wages of Fear, Judgment at Nuremberg, Le grande illusion, The Best Years of Our Lives, Ikiru, Sunrise, The Battle of Algiers, Fanny & Alexander, Les Diaboliques, Sherlock Jr, Anatomy of a Murder, the Passion of Joan of Arc

Nem értem, mi szükség volt erre, amikor szinte minden évben 2 hollywoodi blockbuster is felkerül a top 100-ba. Vagy akkor vegyenek le minden filmet 200 000 szavazat alatt, hogy a legújabb agyonhájpolt sikerfilm minél előbb végezzen a listán. Undorító, patkány dolog ez.

2012-08-01 22:13:24 Paul Ricard #204

Nyilvánosságra hozták a Sight & Sound 2012-es szavazásának első 50 helyezettjét:

Sight & Sound poll

Trónfosztás történt fél évszázad után + egy magyar alkotás is felkerült a listára (nem árulom el melyik az :)

2012-05-31 11:31:01 Kalti #203

Ezeknek utánanézek, kösz a tippeket.

Amúgy én már próbáltam többször is ilyen saját top100-at összeállítani unalmamban vagy egyszerű film fanatizmusból, majdnem hogy lehetetlen, még úgy is, hogy puskáztam folyamatosan innen KT-ról, hogy semmi se maradjon ki, aztán amikor eljutottam kb. 90-ig, akkor jöttem rá, hogy a maradék 10 helyre még kb. 50 film pályázik, amiket egyformán szeretek, képtelen vagyok szelektálni bármilyen szempont alapján. Amit itt KT-b csináltam top10-et, az ilyen kb. álljon itt valami, ami valamennyire tükrözi az ízlésem, de még 30 filmet tudnék, ami megérdemelten lenne az első tízben.

Egyébként, ha valakinek van ilyen hosszabb saját listája, azt szívesen végigböngészném, már ha ez valahol neten, blogon stb. elérhető, kicsit szétfolyna ide bemásolva.

előzmény: manuva (#193)

2012-05-30 23:36:55 Gergő1993 #202

Hát a helyezésekbe elég erősen belekötnék, de nagyjából jól válogatták össze a filmeket, nem rossz lista, de nálam marad a TSPDT:)

2012-05-30 23:28:34 Xuja #201

Nekem ez: http://www.scaruffi.com/cinema/chrono.html

Mondjuk a 90's években az a Dogma a Funny Games és a Pulp Fiction előtt kicsit erős, de hát ez van :)

2012-05-30 23:01:56 Gergő1993 #200

Mellesleg nekem is a saját listám a mérvadó, de az internetes listák közül van egy kedvencem, és gondoltam, hogy nektek is, mint pl. critixx is írta, hogy a TSPDT a legjobb szerinte is.

előzmény: Gergő1993 (#199)

2012-05-30 22:57:56 Gergő1993 #199

A kor előrehaladtával egyre több szenny árasztja el a médiát és filmvilágot, ennek is köszönhető szerintem, hogy ma már kevesebb a jó/zseniális film, mint régen. Ettől függetlenül ma is készülnek remek filmek!:)
Nekem a kilencvenes évektől egész mostanáig a kedvenceim, avagy az elmúlt 20 év legjobb filmjei szerintem:
Tarantino: Ponyvaregény
Yang: Családi kötelékek
Pekingi bicikli (nem tudom leírni a rendező nevét, valamilyen Wang)
Tarr Béla: Sátántangó
Makhmalbaf: Kenyér és virág
Benigni: Az élet szép
Kieslowski: Három szín-trilógia
Haneke: Furcsa játék
Angelopulosz: Odüsszeusz tekintete
Isten városa
Toy Story-trilógia
Az oroszlánkirály
Mihalkov: Csalóka napfény
Hirokazu Koreeda: Maborosi
Scorsese: Nagymenők
Curtis Hanson: Szigorúan bizalmas
Scorsese: Casino
Tarantino: Jackie Brown
Szokurov: Anya és fia
Trier: Hullámtörés
Altman: Rövidre vágva
Tony Kaye: Amerikai história X
Nolan: Eredet
Oliver Stone: JFK
Lynch: Mulholland Drive
Terry Gilliam: 12 majom
Cameron: Titanic
Cameron: Terminátor 2
Tarantino: Kutyaszorítóban
Hazanavicius: A némafilmes
Tarantino: Becstelen brigantyk
Oldboy
Chihiro
Minghella: Az angol beteg
Rekviem
Trainspotting
Nolan: A sötét lovag
A zongorista
A Birodalom
Kusturica: Underground

2012-05-30 22:35:05 Leslie #198

Szintén saját. :) Egyetértek Olórinnal és Kaltival amúgy teljesen.

Szerintem pl. a Ponyvaregény, a Hetedik, a Közönséges bűnözők, a Szigorúan bizalmas és a Harcosok klubja bármilyen filmes listán bőven belefér az első 20-ba legalább, nemhogy 100-ba.

2012-05-30 22:30:23 Hannibal Lecter #197

A sajátom (illetve a sajátjaim), bár egy TOP 10 összeállítása komoly kihívás lenne...

2012-05-30 22:17:51 Olórin #196

A sajátom!:)

előzmény: Gergő1993 (#195)

2012-05-30 22:16:45 Gergő1993 #195

Kalti igazad van, ezek nagyon-nagyon jó filmek, amiket leírtál, én is feltenném egy all time listára őket, de nem a top 100-ba, ez az én véleményem!:) Én kitartok az álláspontom mellett, hogy a TSPDT listája a legjobb, amit ÉN, eddig láttam, de kíváncsi lennék rá, hogy például nektek melyik a kedvenc listátok akkor (már ha van ilyen)?

2012-05-30 22:12:04 Olórin #194

És mondjuk abból a 10ből 9 begyepesedett agyú kánonimádó, aki biztonsági játékot játszik azzal, hogy nem vesz fel a listára 20 évnél frissebb filmet, akármennyire tetszik is neki, mert az hogy néz ki, hogy egy új valami, ami még nem hivatkozási alap a 10 éve kiadott lexikonban, ott van az Aranypolgár mellett.
Szerintem ez ugyanolyan rossz, mint az utóbbi 10 év agyonhype-olt filmjeiből összefércelt lista. A másik véglet.

előzmény: critixx (#182)

2012-05-30 21:22:47 manuva #193

Szerintem ez egy nagyon jó film, 6 alatt. meg ez is.

előzmény: Kalti (#189)

2012-05-30 20:59:47 Xuja #192

Egyetértek. Nekem se szimpatikus, ha valaki szinte teljesen figyelmen kívül hagyja a régi filmeket, de az se, ha szinte csak azokat isteníti, az utóbbi években készített filmeket pedig kivétel nélkül leszólja. Persze egy kis hanyatlás észrevehető, de inkább csak az utóbbi pár évben (2006-2007 után)

előzmény: Kalti (#191)

2012-05-30 20:52:32 Kalti #191

Nekem mondjuk az a megközelítés se szimpatikus, hogy egy all time listára csak olyan film kerülhet fel, ami új utat nyitott a filmművészetben és legalább 30 éves, nem feltétlenül kell bármiben is úttörőnek lennie egy filmnek ahhoz, hogy tökéletes legyen.
Ponyvaregény, Oldboy, Furcsa játék, Sátántangó, Fargo, Hetedik, Boogie Nights, Memento, Mulholland Drive, Szigorúan piszkos ügyek, most hasra ütés alapján pl. ezek talán nem eretnekség, hogy a top100 közelébe kerülhetnének a 90-es, 2000-es évekből, és a közönség és legszigorúbb kritikusok által egyaránt elismertek.

2012-05-30 20:34:41 Gergő1993 #190

Attól is függ a dolog, hogy milyen all time listát nézünk (100, 250, 500 vagy 1000), mert egy 100-as listába maximum 3-4 '90-es évekbeli/utáni filmet tudok ÉN elképzelni, de egy 1000-es listába már belefér akár 50-60 is.

2012-05-30 20:25:26 Kalti #189

Figyelembe kell venni azt is, amit Hannibal mond, tehát néhány kevésbé ismert, de filmtörténeti jelentőségű mű nem azért nem szerepel a top250-ben, mert gazul lepontozták a filmekhez nem értő nímandok, hanem mert a top250-be kerüléshez szükséges egy bizonyos szavazatszám is (most nem tudom, hogy épp mennyi), nem csak az átlag a lényeg. Ezek a filmek rendre 8,0 körül vagy a fölött állnak, tehát nagyon magasan értékelve, de egyszerűen ilyen a lista, hogy sajnos a nagy nézettségű, populáris filmeknek kedvez.
Másrészt nem mintha mindenáron védeni szeretném az imdb listát, de a top250-ből meg nem számolom hány filmet láttam, tippre 180-190-et biztosan, nos ezek közül legalább a háromnegyede egészen kitűnő alkotás, még ha nem is sorolható egyéb objektív mérce alapján, ha van egyáltalán ilyen, a legeslegjobbak közé. De az is lehet, hogy nekem van túl tömegízlésem, nálam jöhet Tarkovszkij is, Tarantino is, de akár Nolan is, és semmilyen műfajt nem nézek le. Én még 6.0-ás átlag alatt nem találkoztam mesterművel, de 6.0 és 7.0 között is talán egy tucattal, ha tudtok ilyeneket mutatni, azt szívesen venném, és úgyszintén 8.0 feletti átlagú filmben néhány képregény vagy látványfilmet kivéve ritkán csalódtam. Szóval valamilyen szinten sztem működik a dolog, legalábbis nálam, egy bizonyos szűrőt jelent, aztán még van egy tucat szempont, ami alapján eldöntöm, hogy érdekel-e a film.

2012-05-30 20:23:57 JeszKar #188

Most így hirtelen három is lenne nálam:
Oldboy, Faun, Isten városa (és ha elgondolkoznék biztos lenne több is).
És most mondtam három egyáltalán nem amerikai filmet.

előzmény: Gergő1993 (#187)

2012-05-30 20:15:36 Gergő1993 #187

Az elmúlt 20 évbe nem is nagyon készültek olyan filmek, amiket beleraknának a kritikusok egy all time listára, max. egy-két kivétellel.

előzmény: JeszKar (#184)

2012-05-30 20:15:20 BonnyJohnny #186

Minden lista szubjektív. Legfeljebb valamelyik objektívebb lehet, mert néznek olyan aspektusokat is, ami túlmutat a tetszik-nem tetszik dolgon.

Egyébként, az imdb.com listája az egyik legjobb "közösségi" lista, mivel nagyon sok (többszázezer) szavazatot tartalmaz, többségében nem amerikai szavazók alapján, és kisebbségben vannak a gyerek korú szavazók. Bár az utóbbi öt évben a hype erősen átvette az uralmat, de még így is korrekt, öt évvel ezelőtt pedig még jobb volt.

2012-05-30 20:13:46 Gergő1993 #185

critixx: Mélyen egyetértek minden szavaddal, eléggé hasonló filmízlésünk van:)
Amúgy én is imádom a Keresztapát, ha nekem kéne egy "minden idők legjobb filmjei" listát csinálnom még előrébb is lenne rajta, mint a Tokiói történet, de ha már arról lenne szó, hogy "kedvenceim", akkor előbbre tenném, Ozu filmjét, mint Coppola alkotását!

2012-05-30 20:09:29 JeszKar #184

És ilyen ember létezik? Mert erősen kétlem. Ráadásul filmtörténeti jelentőséget nem is érdemes belevenni, mert onnantól fogva olyan film, ami legalább nem húsz éves, nem is kerülhet a listára.

előzmény: critixx (#182)

2012-05-30 19:59:54 Hannibal Lecter #183

Nincs ezen mit csodálkozni. Az IMDb-n rengetegen szavaznak, így voltaképpen törvényszerű, hogy a populárisabb címek kerülnek a rangsor élére. Ez nem azt jelenti, hogy Ozu filmjei kevesebbet érnek, maximum kevesebb ember látta őket. Én semmilyen listát nem tartok mérvadónak, nekem az egyéni lajstrom is csak arra jó, hogy felmérjem, kinek milyen az ízlése.

2012-05-30 19:58:22 critixx #182

Nos, úgy lehet, hogy tíz ember objektívebb listát csinál, mint többszázezer, hogy az a tíz ember szakképzett filmkritikus, filmtörténész, esztéta, stb., akik tisztában vannak a filmtörténet irányzataival, egyes művek jelentőségével, értékeivel, és tudnak objektíven, a saját ízlésüket félretéve listát csinálni, nem úgy, mint mondjuk az a százezer átlagos filmnéző, akik keverik Eizenstein-t Albert Einsteinnel, és a Vasembert tartják minden idők egyik legjobb filmjének.

előzmény: JeszKar (#180)

2012-05-30 19:54:57 critixx #181

Gergő: Egy szóval sem mondtam, hogy a Keresztapa rossz film. Sőt, Brando és Pacino életük egyik legjobb alakítását nyújtják benne, meg a hangulat és a korfestés is kiváló. De azért Ozu az Ozu. :-)

Tenebra: A máltai sólyom jó film, de én sem tartom korszakos mesterműnek. Engem valahogy Bogart "bogartos" filmjei nem tudtak soha lenyűgözni (To Have and Have Not és társai). A Big Sleep-et meg egyenesen rossznak tartom.

2012-05-30 19:47:17 JeszKar #180

Pedig, ha úgy vesszük az IMDB valahol a legobjektívabb lista, hiszen többszáz ezer veszt részt az elkészítésében. Én például nem tudom, hogy ha 10 ember rak össze egy listát, az miért lenne jobban objektívebb.
Ráadásul az már régóta nem igaz, hogy amerikai fiatalok szavaznak ott csak. Ha már a Vasember volt a példa, akár használjuk most is, hiszen elég populáris film.

Aged under 18 6,571
Aged 18-29 165,407
Aged 30-44 71,042
Aged 45+ 11,921
US users 77,156
Non-US users 161,273

2012-05-30 19:12:19 Tenebra #179

Az imdb régóta egy vicc szerintem. Pl. az Iron Man annak idején 9-en állt, ha jól emlékszem. :'D Persze igaz, a helyén kell kezelni, ez egy nagyon populáris adatábzis, bármelyik idióta értékelhet, aki oda regisztrál - akár van filmtörténeti tájékozottsága, ízlése, akár egy 12 éves kisfiú, aki most látott életében először nagyjátékfilmet.

A másik véglet meg szvsz a Rotten Tomatoes, ahol meg mindent lehúznak. Habár abban az oldalban még jobban hiszek, mert tudom, hogy kemény értékeléseik vannak, és ha valami viszont 7-8/10, akkor már tényleg érdemes rá időt fecsérelni.

Egyébként meg a legjobb, ha az ember nem kritikák, meg odlalak alapján ítél, hanem saját maga dönti el, hogy tetszett-e az adott film, vagy ha még megtekintés előtt van: érdekli-e az. Hiszen 1-2 kritika vagy vélemény nem tudja megmondani úgysem, hogy nekem tetszett-e vagy sem. Pl. A máltai sólymot hiába tartják hatalmas remekműnek, engem nem tudott lenyűgözni annyira.

Persze azért jó az is, ha van egy támpont (ezért is olvasom ezt a fórumot :D), de alapvetően szerintem az az optimális, ha az ember kialakít magában egy önálló gondolkodást/értékítéletet, és nem zárkózik el attól sem, amit a többség lehúz/istenít.

2012-05-30 18:49:47 Gergő1993 #178

Critixx, abszolút egyetértek minden szavaddal, az IMDb arra jó számomra, hogy megnézzem egy adott film pontos stáblistáját, hány perces, fekete-fehér vagy színes, stb... Volt már nem egy olyan film, aminek ott 6-os volt az átlaga, de én 10-et adtam volna rá!
A Tokiói történet valóban sokkal jobb film, mint a Keresztapa az én szerény véleményem szerint is, de ettől még szerintem egy Keresztapának is ugyanolyan "biztosított" helye van egy all time listán, mint Yasujiro remekművének!

2012-05-30 18:32:54 critixx #177

"én pl nem láttam még az említett filmet, de nem gondolom, hogy az esetleges mellőzése akkora "bűn" lenne, mint mondjuk a Keresztapáé vagy az Aranypolgáré, akik nélkül tényleg nem lista a lista."

Pedig kb. háromezerszer jobb film, mint a Keresztapa. Az Aranypolgárral mondjuk tényleg nem vetekszik. :)

2012-05-30 18:31:46 critixx #176

Alapvető különbség van a két lista között. Az IMDB egy szubjektív lista, amit a felhasználók szavazatai alapján állítanak össze és ezért köze sincs a "minden idők legjobb filmjeihez", inkább "a szavazók által legjobbak kedvelt 250 film" lehetne a lista pontos címe. A demográfiai arányok szerint pedig jóval többen vannak azok, akik a Remény rabjait vagy az Eredetet tartják óriási filmnek, egy Ozu vagy Tarkovszkij műnek pedig az első három percétől mély álomba szenderülnének. És nincs is ezzel semmi gond, csak akkor, ha a listát nem a helyén kezeljük, és ez alapján kezdjük el a "minden idők legjobb/legjelentősebb filmjei" titulusokat osztogatni. Azt pedig végképp senkinek sem ajánlom, hogy egy film minőségéről és értékeiről az IMDB-s átlaga alapján tájékozódjon.

2012-05-30 17:30:25 Gergő1993 #175

Most nem csak a Tokiói történetről van itt szó, csak hirtelen az jutott eszembe, mint példa. Rengeteg filmet felsorolhatnék, ami tudtommal nincsen benne az IMDb TOP 250-ben (amióta A remény rabjai lett az első, azóta a lista közelébe se mentem...)

2012-05-29 22:35:38 Xuja #174

IMDB-n mondjuk pont benne van (#224). Amúgy egy-egy filmmel dobálózni felesleges, én pl nem láttam még az említett filmet, de nem gondolom, hogy az esetleges mellőzése akkora "bűn" lenne, mint mondjuk a Keresztapáé vagy az Aranypolgáré, akik nélkül tényleg nem lista a lista.

2012-05-29 21:01:47 Gergő1993 #173

Jut eszembe! Nálam egy olyan lista nem is lehet mérvadó, ahol a Tokiói történet még a 250-ben sincsen benne...

2012-05-29 19:11:24 Gergő1993 #172

Nálam a Nagymenők se került volna be.

2012-05-29 19:11:05 Gergő1993 #171

Ízlések és pofonok! Én se tennék bele '90-es évekbeli filmet a TOP 100-ba se a 'kedvenceim' listára, se egy 'minden idők legjobb filmjei' listára.

2012-05-29 15:35:36 Xuja #170

Hát egy ezres listán jó hogy jut hely mindennek. Ha az IMDB-t kibővítenék 1000-re, az is tele lenne az általad felsorolt filmekkel. Meg ez a They Shoot Pictures kicsit átesik a ló túloldarára, és eléggé kiszorítják a klasszikusok a 70's évek utáni filmeket. Mert az, hogy a top 100-ban csak a Goodfellas készült a 90's évek után, az kicsit durva, mondom én, aki a 90's éveket tartja a filmgyártás egyik legerősebb évtizedének.

2012-05-29 12:29:35 Gergő1993 #169

Az IMDb az egyik legrosszabb lista, amit valaha láttam! Amúgy szerintem is bele lehet kötni egy-két helyezésbe a listán, de akkor is ez a legkorrektebb lista, rengeteg film képviseli az ázsiai, európai és még a dél-amerikai filmipart is! Olyan alapfilmek, mint például az Apu-trilógia vagy Godard számos filmje a legtöbb listán sajnálatos módon nem szerepelnek. Ez a lista tényleg a filmművészetileg jelentős alkotásokat gyűjtötte össze, egy olyan listát, amin megfér egymás mellett az európai művészfilm, némafilmek "tömkelege", az ázsiai filmek, a szürrealista filmek, az avantgárdtól kezdve az animációs mesefilmeken át a horror filmekig MINDEN.

2012-05-28 00:58:00 Xuja #168

712. Pan's Labyrinth
733. Memento

A RoboCop jobb, mint a Requiem For A Dream. Visszavonom: szarabb, mint az IMDB.

2012-05-28 00:50:48 Xuja #167

Az IMDB listánál jobb, de mitől lenne olyan objektív? Pl: minden idők legnagyobb hatású sci-fije, a Metropolis még az 50-ben sincs benn. Vagy a 23. Some Like It Hot. Ez egy kurvajó vígjáték, de tényleg jobb lenne, mint Wilder Alkony sugárútja vagy a Gyilkos vagyok? Meg olyan abszolút alapfilmek, mint a Pulp Fiction pl. a 100-ban sincsenek. Amúgy belenéáztem a teljes listába, és mit látok? a 12 Angry Men a 475.!! Szóval mindent csak fenntartásokkal.

2012-05-22 17:15:47 Gergő1993 #166

A helyezéseken lehet vitatkozni ezzel egyetértek, de szerintem alapból nincsen ilyen, hogy "minden idők X. legjobb filmje". Ez egy korrekt lista, a legjobbakról, nagyon kevés hiányossága van szerintem! Én például abba kötnek bele, ha már erről van szó, hogy az Arábiai Lawrence, hogy a fenébe előzhet meg olyan alkotásokat, mint a Biciklitolvajok, Jeanne d' Arc, Nagyvárosi fények, Alkony sugárút, Négyszáz csapás, Kifulladásig, stb...
Mellesleg a 'kedvenc filmjeim' listán biztos, hogy a top 10-ben lenne a Nagyvárosi fények és a Gyilkos arany is!
Kinek mi...

2012-05-05 19:40:48 BonnyJohnny #165

"A La Strada egy hatalmas film volt, egy hatalmas negatív mementó volt a maga korában. Fantasztikusan elnéző... igen, azt hiszem Fellininél elnézőbb rendezőbb nincs is a világon."

...

Istenem, ha minden ilyen flottul menne...

:D

előzmény: critixx (#163)

2012-05-05 18:50:48 Kalti #164

Nem lehet vitatni, hogy remek lista, de az én ízlésemnek picit túl konzervatív, sok meglepetést nem tartogat. Már inkább a ló túloldalára esik, szinte nem is szerepel rajta 70-es évek után készült film, mondjuk eddig csak az első százat böngésztem végig.

2012-05-05 18:00:32 critixx #163

Szerintem is ez a legjobb lista azok közül, amik a neten fellelhetők. Voltaképp a legobjektívebb és a leginkább a filmtörténeti jelentőségre koncentráló. Szerintem óriási különbség van egy "kedvenc filmjeim" és egy "minden idők legjobb filmjei" lista között. A másodiknak mindig objektívebbnek kell lennie (habár teljesen objektív lista természetesen elképzelhetetlen). Mivel az előbbi mindenkinek a személyes véleményén nyugszik, bármi bekerülhet, ellenben az utóbbi közé szerintem (ismétlem: SZERINTEM) soha az életben nem kerülhetne be (pláne top 10-be) olyasmi, mint a Terminátor vagy az Anchorman.

"A 8 és 1/2 meg mondjuk a Godfather II-t megelőzve..."

Teljesen jogosan. Persze lehet, hogy elfogult vagyok, mert a 8 1/2 az egyik kedvenc filmem. De Coppola egy remek gengszterfilmet/drámát hozott össze kiváló színészekkel, ezzel ellenben Fellini "csak" egy filmtörténeti mérföldkövet alkotott.

"La Strada (Országúton) meg a Hetedik pecsét is csak a Top 75-ben van benne."

Na igen, ez nekem sem tetszik. Pláne hogy mindkettő szintén szerepel a kedvenceim közt. Az Országúton mellőzését pont a fentebb a Keresztapa kapcsán említett dolog miatt gondolom. Kiváló film, az egyik legjobb, ami valaha készült, de nincs benne semmi filmtörténeti jelentőségű dolog, voltaképp "egyszerű" melodráma. Ezért nem szokták az ilyen listákra tenni. Az én személyes listámon viszont a top 5-ben mindenképp benne van.

előzmény: Tenebra (#161)

2012-05-05 11:02:48 Raul #162

Sajnos nem láttam még a filmet, így aztán erre nem tudok mit mondani :)

előzmény: Tenebra (#161)

2012-05-05 10:57:42 Tenebra #161

Persze, ezzel nincs gond, ezt is emberek rakták össze, tehát kihez mi áll közel. Csak a Játékszabályt tényleg nem értem, miért istenítik annyira. Ha objektíve elismerjük is a filmtörténeti értékeit, akkor is meglepő, hogy 3. Maximum a Top 100-ban lenne reális, nem a Top 10-ben. Renoirtól az Állat az emberben vagy a Toni sokkal jobb. Itt inkább csak annak szól szerintem az előkelő hely, hogy az újhullámosok ezt a filmet ajnározták, és így sokan az ő rajongásuk szemszögéből kezdték el nézni a filmet. Úgy tényleg érdekes, de mikor először láttam, mindenféle előismeret nélkül, csak néztem, hogy mi ez. :D

Na, de tényleg, ez csak az én hülyeségem. A lista amúgy nagyon is jó, örülök neki, hogy nemcsak amerikai/nyugati filmekből áll, hanem tényleg szemezgettek a világ minden tájáról.

előzmény: Raul (#160)

2012-05-05 10:38:23 Raul #160

Ez olyan dolog, hogy bármilyen listába bele lehet kötni, de ezt én is mérvadónak tartom. Már csak azért is, mert a kedvenc filmem más listákon nem szokott ennyire előkelő helyen szerepelni :)

előzmény: Tenebra (#157)

2012-05-05 10:22:27 [: Azuroo andrew :] #159

Tehát az olvasói listák csak ezután lesznek összesítve ? Akkor még van idő megküldeni :)

előzmény: Zalaba Ferenc (#158)

2012-05-05 09:16:25 Zalaba Ferenc #158

Igen, de előbb a többi szerkesztő is összerakja a maga listáját.

előzmény: ChrisAdam (#154)

2012-05-05 09:01:19 Tenebra #157

Már csak azért is értékelendő, mert nemcsak '70-es évek utáni, nemcsak amerikai filmek vannak rajta. :D Habár a Játékszabály, mint 3... A 8 és 1/2 meg mondjuk a Godfather II-t megelőzve... Hááát. Bár ugye ez abszolút szubjektív, bizonyára sokan abba kötnének bele, hogy én a Kutya éji dalát vagy a Taxisofőrt tenném meg elsőnek. :'D De tényleg nem értem, a Játékszabályon mit esznek, én 3x megnéztem, de nem tudtam megszeretni.
De most nézem: La Strada (Országúton) meg a Hetedik pecsét is csak a Top 75-ben van benne. Uhh. Ez gyomros számomra. :D

előzmény: Gergő1993 (#155)

2012-05-05 08:31:41 BonnyJohnny #156

Készül összesített lista a kommentelők listáiból?

előzmény: Zalaba Ferenc (#153)

2012-04-27 15:14:54 Gergő1993 #155

[link]
Messze a legjobb filmes lista, amit valaha is láttam:)

2012-04-27 14:57:23 ChrisAdam #154

Tökéletes lista. Sok helyen megleptél. (Duel)

előzmény: Zalaba Ferenc (#153)

2012-04-27 09:25:31 Zalaba Ferenc #153

Gondoltam egy merészet... pontosabban felkértek rá:

Minden idők 10 legjobb filmje.

2010-04-11 15:39:29 Hannibal Lecter #152

Az értetlen szó fogalma:
Mások világos figyelmeztetéseit, kéréseit, közléseit szándékosan vagy saját szellemi korlátoltságánál fogva ignoráló, és ezzel mások türelemküszöbét át-áthágó (esetünkben: bosszantó, levakarhatatlan) személy.

2010-04-11 15:10:06 Belaggio #151

A klasszikus szó fogalma:
Az egyetemes művészetnek vagy valamely nemzet művészetének legkiválóbb, általánosan elismert és példaképnek tekintett alkotási periódusa, alkotója vagy remekműve. Remek, örökbecsű; tökéletes, utolérhetetlen, páratlan.

2010-04-09 09:37:53 budaik #150

Komolyan nem szoktam ezen az oldalon keménykedni, mert nincs értelme, de te elég kitartó vagy. de kitartásod kezd átmenni egyfajta, hogy is fogalmazzak, sötét alagútba :) Nem gondolod, hogy körül kéne nézni az oldalon, s betartva a játékszabályokat, építeni valamit, nem ismételni mások mondatait, toplistákkal traktálni, s de-kommunikatívan viselkedni...

előzmény: Belaggio (#149)

2010-04-09 09:12:12 Belaggio #149

Éljenek a kritikusok,de ezért szeretjük ezt az oldalt.

2010-04-02 12:03:14 oscarmániás #148

Ugye ez/ő nem ragályos? (ugyanis vírusfóbiám van,hiába vagyok elvileg immunis)

2010-04-02 10:32:11 Belaggio #147

elején fenlvan tüntetve