Általános fórum 👁

(vissza a topikok listájához)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-22 08:27:54 Ugor #9306

Maradandót alkottál, hál'Istennek! Felnőttünk hát! Jól vagy nem annyira jól, de megy a hajó tovább! Úgy látom, a mai nap során meglesz a százhúszezredik filmünk is! Köszönjük mindenkinek, aki velünk hajózott és dolgozott fedélzeten!

előzmény: cucu (#9304)

2021-10-22 07:28:42 Ubul #9305

Boldogat :) csak 6 évet hagytam ki az oldal indulásától fogva, durva :O bár az is hosszú idő.
Lesz valami jubilálás 20. évforduló alkalmával? :D van még 2 év tervezgetni :D

előzmény: cucu (#9304)

2021-10-22 03:13:09 cucu #9304

Elmúlt éjfél, úgyhogy... Boldog születésnapot, Kritikus Tömeg! Ma lettünk 18 évesek. Köszi mindenkinek, aki munkájával, aktivitásával, jelenlétével hozzájárult ehhez a szép korhoz!

2021-10-21 14:02:30 Ugor #9303

Nézegessen inkább Verzió filmeket! Nyakunkon a fesztivál! :o)
Verzió november 9-14. a mozikban!
November 15-21. online

2021-10-19 10:25:35 Kerno #9302

100 éve született Molnár Tibor nagyszerű színészünk. Molnár Tibor (Zagyvapálfalva, 1921. júl. 26. – Bp., 1982. nov. 23.): színész, Jászai-díjas (1955), Kossuth-díjas (1956). 1949-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főisk.-t. Egy évadon át a bp.-i Nemzeti Színház, 1950-től a Petőfi Színház tagja volt. 1956. nov.-ben külföldre távozott, Bécsben, Münchenben, Genovában, Londonban élt. 1959-ben hazatért és a Miskolci Nemzeti Színház tagja lett. 1962-től nyugdíjazásáig a Vígszínházban játszott. 1948-tól filmezett, első filmszerepe Tarcali Jani volt a Talpalatnyi föld c. filmben. Filmszerepei nagy elismerést és népszerűséget szereztek számára. Elsősorban munkás- és parasztfigurák megformálásával tűnt ki. Külföldi hányattatásának történetét Hosszú út c. visszaemlékezésében írta meg (Bp., 1962). – F. sz. Nemecsek szabó (Molnár Ferenc–Füsti József: A Pál utcai fiúk); Eddie Carbone (A. Miller: Pillantás a hídról); Scapin (Molière: Scapin furfangjai); Tanító (Bródy Sándor: A tanítónő); Talbott sheriff (T. Williams: Orfeusz alászáll); Bolond (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok). – I. f. Talpalatnyi föld (1948); Déryné (1951); Budapesti tavasz (1955); 9-es számú kórterem (1955); Két félidő a pokolban (1961); Tízezer nap (1967); Csillagosok, katonák (1968); Azonosítás (1975); Magyarok (1977); Kinek a törvénye? (1978). stb. "Ő volt a legtüzesebb, leghitelesebb munkás és paraszt figura a magyar filmtörténelemben. Nála jobban, átszellemültebben, hitelesebben talán senki sem alakította a kisembert. Az igazáért harcoló, a gazdagok lábtörlőjeként élő pórnépet. Molnár Tibor zsigereiben volt a színészet, az arca rezdülései, a mély, a hihetetlenül mély, rekedtes hangja, a lelke csapongásai mind-mind erre predesztinálták őt. A Zagyvapálfalvi fiú, akit besoroztak, katonáskodott, aztán leszerelt, és úgy döntött, hogy elvégzi a Színművészeti Főiskolát, már első évesként kitűnt a kortársai közül. Talán szerencséje is volt. Mert pontosan tudjuk, hogy az élet gyomnövényekkel teli ösvényén milyen könnyű eltévedni és mennyi, de mennyi segítség kell onnan fentről, hogy célhoz érjen valaki."

2021-10-09 22:20:58 The Cortez #9301

„Bár ide is ide citálható lehetne a mantra, miszerint üdvösebb lenne egy jó színes bőrű hőst írni, mintsem egy fehéret feketére mosni…”

Ez volt a Tenet.

„jóképűnek mondható Dinklage olyan rossz parti lenne-e.”

Dinklage soha nem volt jóképű.

előzmény: BonnyJohnny (#9299)

2021-10-07 18:38:49 csabaga #9300

Valóban jobb lenne új ötletekkel elöállni, mint a nemek, bőrszínek cseréjévek megint ugyanazt leforgatni.

Nekem az új Hét mesterlövész nézhetetlen lett, bár nem csak emiatt.
Viszont az Ocean's filmmel nem volt nagyobb bajom, vannak női szélhámosok is, és itt nem kaszinót rabolnak.
Az ilyen filmek többségét, ha látni, csak valami paródia lesz belőle, vagy csak szimpla erőlködés, ki is hagyom.
Egy jó ötlet volt, a Címlapsztorit két férfi helyett egy férfi-egy nő párosra cserélni.
Törpe Cyrano?
Van két jó film, maradok azoknál.

A Tiffany-nál a happy endre változtatott befejezés miatt hozták a férfit a nővel azonos szintre, ha jól tudom.

előzmény: BonnyJohnny (#9299)

2021-10-07 13:00:32 BonnyJohnny #9299

A Peter Dinklage nevével fémjelzett Cyrano film kapcsán eszembe jutott egy érdekes dolog: az valahogy senkit sem zavar, hogy Cyrano alakját egy törpével játszatják el.
Ha eltekintünk attól, hogy Dinklage mennyire kedvelt és nagyra tartott színész (bár miért tekintenénk el… de csak a vita kedvéért…), akkor akár szexizmust is fedezhetnénk fel a dolog mögött, hiszen mennyivel több felháborodást okozott a női Szellemirtók, vagy a női Rivéra vadorzói.

Csakhogy, azoknál nem feltétlenül a női szereposztással volt baj, hanem, hogy az egész kampányt kendőzetlenül átjárta a tény, hogy alpári, igénytelen humorú feldolgozások fognak születni, tipikusan olyan humorral, hogy kövér nők szerencsétlenkednek, a szemétbe fetrengenek, nők okádnak (vagy okádják le őket), fosnak, káromkodnak és blamálják magukat. (Az, hogy az amúgy remek komika McCarthy és Wilson miért nem tesznek mást ezekben a filmekben, mint hogy túlsúlyukat és alpáriságukat túltolják, és humortalan de a nézőnek szekunder szégyent okozó jelentekben hozzák kellemetlen helyzetbe magukat, az megint lehetne egy külön elemzés tárgya.)

De említhetnénk más női filmeket is, ahol a szereplők nemének cseréjéből nem hoznak ki plusz rétegeket, egyszerűen csak politikai korrektségnek akarnak megfelelni (jó női szerepeket írni meg ugye nem olyan egyszerű, mint egy már létező forgatókönyvben felcserélni a személyes névmásokat).

Én például az (amúgy nézhetetlen) Srác nem jár egyedül kapcsán jegyeztem meg nemrég, hogy annak például van értelme, hogy a Csaj nem jár egyedül történetet leforgassuk másik oldalról. Nem akarok ötleteket adni, de pl. a Traviata (Micsoda nő) is megfilmesíthető lehetne a szereplők nemének megcserélésével. (Ha jól tudom, egyébként ez az ötlet felmerült már akkoriban is, és amúgy többek között az Álom luxuskivitelben egyik történetszála is pedzegeti a témát.) És még hosszan lehetne sorolni a példákat.

Viszont olyan történetek esetében, mikor a szereplők nemének megváltoztatása nem okoz semmilyen változást (ti. női tudós, régész, tolvaj, harcos, stb... ugyanúgy viselkedik, mint a férfi társa, és a történetben nem okoz érdemi változást a csere) egyszerűen felesleges készíteni, ugyanakkor degradáló a nőkkel szemben, akik nem kapnak jó karaktert, csak kiszúrják a szemüket egy férfi karakter női megfelelőjével. Amellett igénytelen munka is. :P
Márpedig a legtöbb ilyen szereplő nemét megfilmesítő film nem igazán foglalkozik azzal, hogy milyen változásokat okoz a karakterekben és a cselekményben, ha megcserélik a szereplők nemét. Csak simán készítenek egy női verziót.

De talán pontosabb összehasonlítási alap, azokkal az esetekkel, mikor a szereplő nemének megtartása mellett, a bőrszínét cserélik le. Ezzel kapcsolatban egyébként én csak a történelmi filmeknél érzek problémát, illetve azokban az esetekben, amelyeknél a kitalált karakternek lényegi része, hogy fehér bőrű. (Írhatom ezt, hiszen az fel sem merül, hogy egy színes bőrű karaktert játszhatna el fehér… igaz, értelme sem lenne, hiszen azon karaktereknél eleve van valamilyen jelentősége a bőrszínnek, pl. Blade, vagy Shang Chi.) Tehát például Kolombusz Kristóf fehér volt (ebben az esetben egyébként inkább preferálnék egy olasz-amerikai vagy latin színészt, mint egy angolszászt… vagy egy franciát... de mindegy... :P), de a kitalált karakter Tarzan is fehér volt, és neki lényegi aspektusa, hogy Afrikán kívülről jött, és európai gyökerekkel rendelkezik. A Hegylakó is a kora újkori skót felföld szülöttjeként csak fehér lehet (ismét nem egy akcentusos franciát preferálnék a szerepre, hanem egy skótot, ellenben nem skóttal játszatnám az egyiptomi származású spanyolt... de mindegy... :P) Indiana Jones esetében is rögzített a családi háttér, ami a történelmi kontextusba helyezve csak fehér ember lehet. Batman esetében hasonló a helyzet (bár, amennyiben modern korba helyezzük át, már nem annyira!), de pl. Superman simán lehetne fekete (why not?). Bár az ő esetében is benne van, hogy valamennyire a karakterének mélyebb értelmezéseiben rejlő dolgok szerint fehér bőrűnek kell lennie… de pl. néhány ilyen rejtett vagy vélt aspektustól talán nem lenne baj megfosztani... De a tökéletes példa: James Bond. Most, ha megint csak eltekintünk a színész kedveltségétől és elismertségétől (mert Idris Elba felőlem Árpád vezért is eljátszhatná :D), akkor is belátható, hogy a karakter (bár irodalmi alapban rögzített, hogy fehér), lehetne színes bőrű. (Más kérdés, hogy Idris Elba már túlkoros egy új éra elkezdéséhez, csak a példa miatt hoztam fel.)

Bár ide is ide citálható lehetne a mantra, miszerint üdvösebb lenne egy jó színes bőrű hőst írni, mintsem egy fehéret feketére mosni…

Na és elérkeztünk a gondolatmenetet elindító példához: Cyrano de Bergerac törpe termetűként való ábrázolásához. Történelmi figuraként hiteltelen, mivel Hercule Savinien Cyrano de Bergerac normális testméretű volt. Az (Edmond Rostand által kreált) irodalmi karakter lényegi aspektusa az orra; az alapján lett kulturális ikon. De ugyanakkor a cyrano, mint jelző, tágabb értelemben is használatos, a testileg kevésbé előnyös, de szellemileg szárnyaló férfi típusra. Christiannal párosítva pedig a szép, de szerényebb szellemű férfi és a „Cyrano” közötti dilemma archetípusai. Szóval ilyetén formán nem a nagy orr a lényeg, hanem, hogy olyan férfi, akit a sztereotip megközelítés szerint nem választana a nők többsége. (Az megint csak más kérdés, hogy törpék között kifejezetten magasnak számító, átlagos magasságúakhoz közel álló testarányokkal bíró, (ízlése válogatja, de szerintem) jóképűnek mondható Dinklage olyan rossz parti lenne-e.) Szóval az eszes törpe és a normál magasságú jóképű mamlasz közötti dilemma szerintem egy jó adaptálása a témának.

2021-09-23 18:14:01 Ugor #9298

Én simán levetítettem volna az osztályomnak, ha aktív tanár koromban felmerült volna ez a kérdés. (Bevallom, ennél pornográfabb tartalmakat is közzétettem sokszor órán.)

előzmény: Umberto (#9297)

2021-09-23 18:08:21 Umberto #9297

Mit gondoltok, levetíthető a Final Cut - Hölgyeim és Uraim a középiskola 12. évfolyamának? Tökéletesen példázza a montázs alkotó erejét, ráadásul játszani is lehet, ki hány filmet és/vagy színészt ismer fel a látottak közül. Csak hát van benne pornográf tartalom, szám szerint két rövid bevágás, ha jól emlékszem.

2021-09-18 21:37:46 zéel #9296

a vágás avagy a szerkesztés
a filmkészítés utolsó fázisa, itt dől el, hogy milyen lesz a film
erről bővebben: egy vágó (aki, mellesleg Jancsó fia)

2021-09-09 12:38:36 Jereváni Rádió #929590 éves lenne Latinovits Zoltán. A képen Ruttkai Évával és a nagyszerű orosz színésszel, Oleg Tabakovval látható.

"Dalos László, a Film, Színház, Muzsika című hetilap újságírója az 1971-es moszkvai filmfesztiválon készítette az alábbi képeket. A magyar küldöttség tagjai: Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán megnézték a Szovremennyik Színház színpadán Örkény István Tóték című darabját. Dalos László – természetesen – lapjában beszámolt erről a különleges találkozásról:
>>Előadás után Oleg Tabakov öltözőjében találkozik a két őrnagy. Azonnal megértik egymást! A két nagyszerű színész, a nyelvi különbségek ellenére is, nyomban ráérez egymásra. A filmfesztivál külterjes nagyüzemében hamisítatlan színházszag lengi körül őket, a kellemes öltözőben. Azt mondják, sokszor kellene még találkozniuk és sokat beszélniük színházról.
Amikor elhagyjuk a színházat, a meleg búcsú után, Latinovits Zoltán felvillanyozottan mondja: „Itt szemek vannak..." Pontosan értem, mire gondol.<<"
(Moszkvai filmfesztivál, 1971 – Film, Színház, Muzsika, 1971. augusztus 7.)

(Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet facebook oldala.)

2021-08-21 04:47:13 oscarmániás #9293

Ladat mindenki elsnak. Akinél lada, az NyEr, NyERő, ő. Egyértelmű. :D Lada, kapa, kasza. Tiszteletet a ladagyárnak.

előzmény: zéel (#9292)

2021-08-20 18:55:43 zéel #9292
2021-08-16 19:01:56 zéel #9290

...ez másokkal is megesett!:)

előzmény: tomside (#9289)

2021-08-14 22:27:21 tomside #9289

Volt sírás. Lassan újra neki kell menni ennek. :)

előzmény: zéel (#9285)

2021-08-14 21:27:37 Ugor #9288

"Ma este a kecskeméti Hírös Agórában kiosztották a 15. Kecskeméti Animációs Fesztivál díjait. 6 zsűri értékelte a mintegy 90 versenyalkotást és 19 kategóriában osztottak ki díjakat. A legjobb egészestés európai film díját és a közönségdíjat is Tomm Moore Wolfwalkers című alkotása kapta. A legjobb magyar és európai tévésorozat, a legjobb 3D-s film, valamint a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária a Cigánymesék alkotója viheti haza. A legjobb animációs munkáért járó díjat Ulrich Gábor Dűne című kisfilmjének ítélték, csakúgy, mint a Magyar Filmkritikusok díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Szöllősi Anna Helfer című filmjét méltatták. A legjobb rövidfilm díját megosztva kapta Rofusz Kinga Otthon és Darabos Éva Pá kis panelom! című munkája. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlére idén augusztus 11-15. között került sor. Holnap a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat."

2021-08-09 23:47:33 critixx #9287

Tarkovszkij pedig az utolsó filmjéhez kölcsönvette Bergman stábját és színészeit.

2021-08-09 23:19:26 Jereváni Rádió #9286

Nota bene: Bergman kedvenc rendezője Tarkovszkij volt.

előzmény: zéel (#9285)

2021-08-09 22:03:11 zéel #9285

pár perc csoda
nem csak Tarkovszkij és Bergman rajongóknak

2021-08-04 17:52:36 oscarmániás #9283

1. Kösz Ubulnak az észrevételt.
2. Morpheus19 rosszul írtál be valamit, ezért az sztornó, de a film fent van. 116466
3. consumens68-nak pacsi és köszi.
4. PG az első film amit kértél, az már korábban meg volt 62283 ééés teljesen felesleges angolul bemásolni a tartalmakat, de ha neked jó, hát legyen, de én biztosan nem fogom lefordítani, talán más valaki, egy másik dimenzióban :)
+1 84-es hozzászólása mimózának, az hatalmas jó poén volt :D

2021-07-30 12:30:17 Joeker81 #9282

Frissen, melegébe én is ajánlok egyet: Rififi a férfiak közt (1955)
Egyszerűen zseniális francia film noir, pazarul megkomponált heist film! Repült is rá most egy 5-ös tőlem. Nem hiába van itt is 4,5 átlaga illetve az IMDb-n is benne van a TOP 250-ben.

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-29 14:24:16 Raul #9281

Akkor már én is hozzájárulok az ajánlatokhoz:

Rettegés foka (az eredeti)
Ördöngösök
A mandzsúriai jelölt (szintén az eredeti)

előzmény: Bence01 (#9279)

2021-07-29 13:52:20 ryood #9280

akkor ajánlok én is egyet neked.
12

egészen kiváló újraértelmezése a 12 dühös embernek Nyikita Mihalkovtól.
úgy helyezi át egészen zseniálisan a 2000-es évek Oroszországába a klasszikust, hogy megtart belőle szinte minden fontos elemet forgatókönyvileg, s mégis valami egészen más, friss, új keletkezik.
a film külön érdekessége, hogy az egyik legfontosabb szerepet maga a rendező, Mihalkov formálja meg.

2021-07-29 13:24:08 Bence01 #9279

Köszönöm szépen az ajánlásokat, mind nagyon ígéretesnek tűnik! Ha van még bennetek cím, kérlek ne tartsátok magatokban! :D

Eddig a Le trou-t (Az odú) néztem meg, hozzá is járultam egy kövér ötössel a film amúgy sem gyenge átlagához :)
Kiváló film volt, köszönöm az ajánlást! Remélem a többi is hasonlóan jó lesz :)

előzmény: mimóza (#9275)

2021-07-29 00:43:12 szandika99 #9278

Forró éjszakában

2021-07-28 21:56:13 Jereváni Rádió #9277

Én meg ezeket ajánlom:

Gyilkos vagyok
Az ember, aki ott se volt

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 21:18:37 csabaga #9276

Ajánlok egy Hitchcockot:

A Paradine-ügy

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 19:58:45 mimóza #9275

Én pedig ezzel:
Le trou (1960)
Az odú
(Jacques Becker)
francia-olasz dráma, krimi, thriller

4,7-es átlag, 78 szavazat - a tiédre is vár!

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 19:43:59 macready #9274

Ezekkel a címekkel egészíteném ki az alant felsoroltakat:

Egy gyilkosság anatómiája
Aki szelet vet

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 19:40:52 Ugor #9273

Próbálkoztál már a "részletes keresés"-sel? Itt fent, a kereső sora alatt. Oda beírod az évszámot, a műfajhoz a "krimi", "thriller".. stb. és ki is derül a listából, melyiknek a legmagasabb az átlaga, mit kedveltek itt a legjobban...

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 19:36:45 MicaHiro #9272

Amik talán a legjobban illeszkednek a keresési feltételeidhez (és hirtelen eszembe jutottak), azok a Ne bántástok a feketerigót és az Ítélet Nürnbergben.

Amik kicsit kevésbé, de azért lelkesen ajánlom őket: A vihar kapujában, A kötél, Monsieur Verdoux

előzmény: Bence01 (#9271)

2021-07-28 19:30:42 Bence01 #9271

Sziasztok! Tapasztaltabb fórumozó társaim segítségét kérném filmajánlás terén.

Megtekintés után nagyon tetszett ez a két film:

-Tizenkét dühös ember
-A vád tanúja

Ehhez hasonló krimiket/bűnügyi thrillereket keresek, legalább olyan jókat, mint a fent említett két mozi. Leginkább 50-es 60-as évek beli filmek érdekelnek, de ha vannak hasonló hangulatú/történetű/minőségű filmek más korszakból, arra is vevő vagyok. Előre is köszönök mindent! :DD

2021-07-26 20:11:18 Ugor #9270

Ezentúl Mátyás királyt is lehet értékelni.

2021-07-24 22:59:41 Ugor #9269

Ha valakinek éppen ez hiányzott volna, ezentúl a magyar népmesék iránti vágyait is kielégítheti.

2021-07-07 16:09:27 offerus #9268

Lehet, hogy régimódi vagyok, de autós üldözésben nekem még mindig ez az 1973-as szovjet-olasz koprodukció a műfaj netovábbja. Üldözési jelenet itt (33:25-45:10)

előzmény: Ágó (#9266)

2021-07-07 14:40:48 BonnyJohnny #9267

Én konkrétan nem emlékszem autós üldözésre a Halálos iramban 7-ből. :P A hatodik részből tudom, hogy volt a nevetséges hidas és felszállópályás, de egyik sem ért az ötödik részben látott trezoros nyomába.

előzmény: Ágó (#9266)

2021-07-07 12:39:17 Ágó #9266
2021-06-30 17:15:26 Raul #9265

Elkezdték közzétenni az eredményeket. Egyelőre a 9-12 szavazat közötti filmek listája látható.
A jelöltjeim közül elsőként A vád tanúja került elő (11 szavazat, 793. hely, holtversenyben persze sok más filmmel).

előzmény: chaplinfann (#9198)

2021-06-29 17:23:17 manuva #9264

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre szerepel a Slant az év eddigi legjobb filmjei listáján.

2021-06-27 22:22:56 manuva #9263

Valaki tudja egyébként, hogy Kieślowski miért vonult vissza? Tudta, hogy beteg, vagy a szívroham váratlanul jött?

2021-06-27 08:06:34 tomside #9262

Kékben, pirosban és fehérben.

előzmény: Danesz99 (#9261)

2021-06-27 01:39:36 Danesz99 #9261

Merthogy ma lenne 80 éves!

előzmény: manuva (#9260)

2021-06-27 01:10:05 manuva #9260

Krzysztof Kieślowski van a Google főoldalán.

2021-06-22 23:11:48 Ugor #9259

Még a nagy háborúk előtti békeidőkből... kifejezetten érdekes látni, hogy akkoriban hogyan élték meg a nyaralás, a pihenés perceit.

előzmény: BonnyJohnny (#9258)

2021-06-22 22:56:17 BonnyJohnny #9258

Érdekes ablak, ami 122 évvel ezelőttre nyílik. :)

előzmény: Ugor (#9257)

2021-06-22 21:35:43 Ugor #9257

Egy szépen restaurált, diszkréten színezett, utóhangolt film a kánikulai napokra, valószínűleg Georges Méliès hagyatéka.

2021-06-04 13:38:25 Ugor #9256

Bizony mondom néktek, ezek mennek az idén Cannes-ban.

2021-06-03 14:31:21 Joeker81 #9255

Ingyenesen megnézhető vasárnap (06/06) éjfélig a Filmión Jankovics Marcell emblematikus animációs filmje, a Fehérlófia. A formabontó, pazar színvilágú alkotást 1984-ben a Los Angeles-ben megrendezett „animációs olimpián” minden idők legjobb 50 filmje közé választottak. A felújított filmet a május 29-én elhunyt, világhírű alkotó emlékére tették szabadon elérhetővé a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán. - magyar.film.hu

2021-05-28 16:58:36 Joeker81 #9254

Ingyenesen nézhető a Filmión az Arany Pálma-díjas Moto perpetuo.
Május 27-én 40 éve, hogy Vajda Béla Moto perpetuo című animációs kisfilmje Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i fesztiválon. A hét perces rövidfilm egy hivatalnok kalandját meséli el a szürreális páternoszterben. - magyar.film.hu

2021-05-26 12:42:36 Ágó #9253

Június 3-án nyit a Cinema City. Jöhetnek a nagy tömegfilmek.

2021-05-25 19:39:40 Joeker81 #9252

Szép válogatások, szemezgetek belőle :)

előzmény: Ugor (#9250)

2021-05-25 19:30:45 oscarmániás #9251

Szuperzöld! :)

előzmény: Ugor (#9250)

2021-05-25 19:05:33 Ugor #9250

Mindazoknak az ínyenceknek, akik a két főétkezés között némi jutalomfalatkákat is fogyasztanak, kisfilmek a nagyvilágból… a system a következő: az alábbi filmek valamennyien fent vannak a YouTube-on, háromféle csoportosításban: az Omeleto filmek a legjobb rövidfilmeknek mondják magukat, az Alter filmek darkabb, horrorabb megvalósítások, a Dust filmek meg jellemzően sci-fik. Így találjátok meg őket. A gyűjtemény folyamatosan bővül. Jó csemegézést!

2021-05-18 13:30:51 hhgygy #9249

Ez érdekes közös pont, 2008 óta vagyok itt tag, és erre mit találok: a Hardveraprón már 2006 óta vagyok fenn :-)))

előzmény: Ubul (#9246)

2021-05-18 09:38:33 Jereváni Rádió #9248

Mindenkinek köszönöm a megtisztelő sorait! :)

2021-05-17 19:42:56 Raul #9247

Gratulálok és még sokszor ennyit kívánok! Az utolsó bekezdéssel szóról szóra egyetértek.

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 17:37:41 Ubul #9246

heh. Lassan 12 éve vagyok tag, de minden nap visszatérek olvasgatni, mert sokszor itt találok gyöngyszemekre rá. Nem vagyok az a hú de aktív tag kommentek szempontjából, bár tegnap is megnéztem a Druk-ot, lenne mit hozzá fűznöm, de még emésztem a dolgot :D de mióta baba van a háznál, nehéz találni úgy szabadidőt, hogy ne menjen a filmnézés/sorozatozás (és jaj, még a gamerkedés is :D :D ) más rovására.

De hogy az oldallal kapcsolatban is írjak: nálam a napi oldalmegtekintések között a facebook, gmail, hardverapró (onnét megyek át a kedvencnek jelölt prohardver/mobilarena-s kontentekre :D ) és a K.T. van toronymagasan, munka közben is :D
Tud valamit az oldal és a közösség na...

előzmény: Ugor (#9240)

2021-05-17 16:53:16 csabaga #9245

Ezt úgy is megtehetted volna, hogy nem adsz egy talpast másoknak...

Ezentúl meg lehet írni egy gyengének tartott filmről, hogy az, vagy az is elrontja a napodat?

Végül is, ez a Kritikus Tömeg!

előzmény: Ugor (#9240)

2021-05-17 16:17:42 ChrisAdam #9244

Gratulálok és boldog születésnapot! :) És mi köszönjük, hogy itt vagy, az elsők közt volt a neved, akiket megjegyeztem annak idején, mikor még zöldfülűként fel-felmerészkedtem ide. Tőled kaptam talán a legtöbb filmajánlást, és bár egyre frusztráltabb vagyok a hosszú-hosszú lista előtt, ne hagyd abba ezt se!

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 15:04:58 oscarmániás #9243

Ha már klippek... akkor a favoritokat is jelöljük :D és a Legborzasztóbb zenei videóklippek gyűjtőhelye :)) fórrumtémák JR nélkül nem lennének azok, "amik."
Külön, személyes köszönet a rövidfilmes ajánlókért :) És még sok-sok évfordulózást!

2021-05-17 14:30:46 BonnyJohnny #9242

És mit adtál te nekünk?
Rengeteg értelmes és értékes hozzászólást, egy (eddig) másfél évtizedes biztos pontot, egy jelenlétet, ami emeli a fórum színvonalát, egy személyiséget, akiről nem megosztó a vélemény, hanem általános kedveltség és tisztelet övez, egy játékost, aki minden szezonban részt vett eddig (nagytöbbségben remek eredménnyel). :)

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 14:08:47 Ugor #9241

És neked is köszönöm a 10 évedet! Éljen!

előzmény: von Schatu (#9239)

2021-05-17 14:07:55 Ugor #9240

A sírból hoztad vissza a lelkemet! Köszönöm szépen! Istenem, végre egy ember, aki örül itt valaminek! Nagyon jó, hogy 15 éve itt vagy! Maradj is még! Most kimegyek és iszom az egészségedre egyet, itt úgyis csak azt olvasom mérföldnyi mennyiségben, hogy hülye Golden Globe, szar Oscar, szar polkorrektség, fika Návai, ótvar Bokor, szar filmek, giccsek, álművészet, sznobok, szar rendezők, hogymerték, ócska CGI... köszi Jereváni Rádió, bearanyoztad a napomat!

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 13:46:49 von Schatu #9239

Szuper, mindent bele!
Én szombaton lettem tinédzser itt az oldalon :D
Remélem még sokáig "rontjuk" itt a levegöt! :)

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 13:38:05 zéel #9238

Gratulálok!
Örömmel olvastam soraid. És, ha megengeded, az idősebb jogán (15 év, 2 hónap!:)) továbbra is tegeznélek!:)
De tréfán kívül, TE régóta azok közé tartozol, akivel, ha nem is mindig egyezik a véleményem, de mindig érdeklődéssel olvasom a figyelemreméltó elemzéseid.

előzmény: Jereváni Rádió (#9237)

2021-05-17 12:33:32 Jereváni Rádió #9237

Tisztelt KT tagok!

Jubilálok. :)

Ma 15 éve, hogy regisztráltam a Kritikus Tömegre. Amikor anno bejelentkeztem, természetesen fogalmam sem volt még akkor, hogy másfél évtized múlva is itt leszek aktív tagként. 15 év rettenetesen hosszú idő, majdnem egy generációnyi, döbbenetes belegondolni, hogy aki ad absurdum 2006. május 17-én született, az ma már tinédzserként vígan ugyanígy aktív tag lehet.

Mit adott nekem ez az oldal ezalatt az időszak alatt? Rengeteg jó arcot, értelmes vitákat, látókör szélesítést, és persze olyan filmeket, amelyekről bizton állíthatom, nem is hallottam volna soha.

Köszönet ezért nektek.

2021-05-14 14:43:19 Ugor #9236

:D

előzmény: oscarmániás (#9235)

2021-05-14 14:38:59 oscarmániás #9235

Úgy pörgeti, ahogy Johnny 5 az olvasnivalót.... :D
bocs Ugor, de nem hagyhattam ki :]

előzmény: Bence01 (#9232)

2021-05-14 14:37:11 csabaga #9234

Nem igazán értem, egy komoly kérdéshez egy neves színésznőről mi köze van az életkorodnak...

előzmény: Ugor (#9229)

2021-05-14 14:35:03 csabaga #9233

Arra gondoltam, hogy őt, pont ezért, három évvel öregítették.

előzmény: critixx (#9228)

2021-05-14 14:34:37 Bence01 #9232

8 éves létedre már jó sok filmet láttál, irigylem hogy ennyi szabadidőd van :D

előzmény: Ugor (#9229)

2021-05-14 14:20:59 Ugor #9231

Marina Abramovic az idei "spanyol Nobel-díj" egyik nyertese.

2021-05-14 13:56:23 oscarmániás #9230

:DD
Már minden érthető;)

előzmény: Ugor (#9229)

2021-05-14 13:54:52 Ugor #9229

Hát, az igazság az, hogy én is tulajdonképpen 8 éves vagyok, de így nem lehettem volna szerkesztő a KT-n, így aztán beírtam kamuból, hogy 1952-ben születtem. Be is vették. A KT talikra meg a dédapám jár helyettem, mint dublőr, egy liter pálinkáért szokta vállalni az öreg.

előzmény: csabaga (#9227)

2021-05-14 13:35:51 critixx #9228

Nem hinném, hogy 17 évesen szerepelt volna Bogarttal. Teri Garr sem 15 évesen szerepelt Elvis filmekben.

előzmény: csabaga (#9227)

2021-05-14 12:37:47 csabaga #9227

Abban van igazság, hogy L.Bacall nem 1924-ben, hanem 27-ben született?
Az utóbbival nem szerepelhetett volna Bogarttal 1944-ben.

előzmény: critixx (#9226)

2021-05-14 11:55:30 critixx #9226

Sok ilyen van. :) Teri Garr egész színésznői karrierje alatt azt hazudta, hogy 1947-ben vagy 1948-ban született, valójában 1944-es.

előzmény: oscarmániás (#9224)

2021-05-14 10:34:04 Raul #9225

Úgy látom, imdb-n kívül mindenhol 1952-t írnak.

előzmény: Ágó (#9223)

2021-05-14 10:15:20 oscarmániás #9224

Öreganyám bátyuskája jut eszembe, akinél elcsaltak három-négy hónapot, hogy kedvező legyen a kötelező katonai szolgálatnál az életkora... Vagy Gábor Zsa Zsa, aki a legenda szerint elveszítette a születési anyakönyvi kivonatát... :D

előzmény: Ágó (#9223)

2021-05-14 10:12:08 Ágó #9223

Fura kérdés, de ti tudjátok, hogy Robert Zemeckis ma 69 vagy 70 éves lett-e?
Egyik honlapon 1951-et, másikon 1952-et látok születési évként...

2021-05-12 21:02:41 zéel #9222
2021-05-11 22:51:51 zéel #9221

Sok más is köztük lehetne még...

előzmény: csabaga (#9220)

2021-05-11 21:48:20 csabaga #9220

Neked nem hiányzik Huszti Péter a tagok közé?

előzmény: zéel (#9219)

2021-05-11 21:43:36 zéel #9219

Kösz! Tényleg, Gera Zoltán is köztük volt Megérdemelten.

előzmény: csabaga (#9218)

2021-05-11 21:32:21 csabaga #9218

Ott volt (van), ahogy Zenthe Ferenc, Szabó Gyula és Tordy Géza is.
Azt nem vitatom, mind kiváló művészek.

előzmény: zéel (#9217)

2021-05-11 21:14:44 zéel #9217

Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Raksányi Gellért a magyar színművészet kiemelkedő alakjai voltak. (Gera Zoltánt is szívesen láttam volna a Nemzet Színészei közt.)

előzmény: csabaga (#9216)

2021-05-11 21:01:55 csabaga #9216

Gera Zoltánnal sajnos ugyanez volt a helyzet.
Egy időben kicsit Szomszédok-A Tenkes kapitánya volt az összetétele a társulatnak...

előzmény: critixx (#9214)

2021-05-11 20:54:42 zéel #9215

Én inkább arra gondolok, hogy a szakma elismert művészei választanak maguk közé valakit. Ez nagyobb kitüntetés, mint az állami Kossuth-díj.
A mostani jelölést egyébként meglepetéssel fogadtam. De nem vitatom a jogosultságát.

előzmény: szandika99 (#9213)

2021-05-11 19:54:59 critixx #9214

Andorai Pétert azért választották be 67 évesen, mert ugyan fiatalabb volt a legtöbb Nemzet Színészénél, szakmai körökben mindenki tudta, hogy hosszú évtizedek masszív alkoholizmusának köszönhetően elég borzalmas az egészségi (plusz anyagi) állapota és nem húzza már sokáig. Így is lett.

2021-05-11 18:56:58 szandika99 #9213

Szerintem elég creepy ez a "na legközelebb ki hal meg" lista.

2021-05-11 18:27:38 csabaga #9212

Én így hirtelen Udvaros Dorottyát választottam volna, de sokat számít az életkor és néha az anyagi helyzet is.

Korábban Schubert Éva volt az egyik jelöltem, de ő sajnos már nem él.

előzmény: gaben (#9211)

2021-05-11 17:37:44 gaben #9211

Az elhunyt Törőcsik Mari után a Nemzet Színésze Lehoczky Zsuzsa. Nálam többen is esélyesebbek voltak, Ti mit gondoltok?

2021-05-10 21:03:19 chaplinfann #9210

Szia! Kevéssé ismert és nincs is túl jó átlaga, de jómagam a Jamaica fogadó című filmjét nagyon szeretem. Nem egy szokványos Hitchcock film. A másik, amit még nagyon tudok ajánlani A gyanú árnyékában!

Természetesen a Vertigo, Madarak, Észak-északnyugat is kötelező darabok a Hitchcock-életműben.

Ami még nem lett említve és nagyon jó szerintem a Marnie, és a Meggyónom!

előzmény: Bence01 (#9206)

2021-05-10 18:33:07 szandika99 #9209

Érdekes, az Észak-északnyugatot csak én ajánlottam, pedig itt is az egyik top filmje 4,4 ponttal.

előzmény: Bence01 (#9208)

2021-05-10 16:56:14 Bence01 #9208

Igen, tervezem, csak még nem jutottam el oda :D

előzmény: Ugor (#9207)

2021-05-09 21:45:17 Ugor #9207

De akkor ezt a filmekhez is beírod majd, igaz? Mert itt el fog tűnni a süllyesztőben, ott meg megmaradna másoknak is.

előzmény: Bence01 (#9206)