Piszkos tizenkettő

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
The Dirty Dozen (1967)

The Dirty Dozen
A piszkos tizenkettő

Az amerikai hadsereg sokat tapasztalt katonája, Reisman őrnagy azt a feladatot kapja, hogy veszélyes bűnözőkből képezzen ki egy alakulatot, mely képes lesz végrehajtani minden idők egyik legnehezebb és leglehetetlenebb kommandós akcióját. A megszállt Franciaország területén, egy szigorúan őrzött kastélyban magas rangú náci tisztek pihenik ki a háború fáradalmait. A cél az ő elpusztításuk. Ezért tizenkét halálra ítélt katona szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől: ha önként részt vesznek a kommandós akcióban és túlélik a bevetést, kegyelmet kapnak. Mindenki igent mond, s kezdetét veszi Reisman őrnagy és a piszkos tizenkettő küldetése.


1967 Robert Aldrich akciófilm, dráma, háborús film 695 4,3
The Dirty Dozen: The Next Mission (1985)

The Dirty Dozen: The Next Mission
A piszkos tizenkettő: A következő küldetés

Újabb bevetésre kap parancsot John Reisman őrnagy. A halálraítéltek közül biztos kézzel válogató, keménykezű főtiszt megbizatása úgy szól: akadályozzon meg egy Hitler-ellenes merényletet. A piszkos tizenkettő új tagokkal a második küldetésére indul. Egy németországi, katonai szerelvényt megtámadva végezniük kell a merényletet irányító náci tábornokkal. A tét újra élet vagy halál.


1985 Andrew V. McLaglen akciófilm, háborús film 71 2,5
The Dirty Dozen: The Deadly Mission (1987)

The Dirty Dozen: The Deadly Mission
Piszkos tizenkettő: Halálos küldetés

Wright őrnagynak választania kell: vagy szembenéz a hadbírósággal, vagy elfogadja Worden tábornok szinte teljesíthetetlen javaslatát, és elrabol a nácik védőőrizetéből 6 tudóst, akik egy halálos gáz kifejlesztésén dolgoznak. Wright "remek" társakat kap akciójához, elítélt katonák közül választhat magának segítőtársakat. Így kerül be az egységbe a brutális "Svéd", a mániákus Fontenac, vagy a Webber testvérek, akik tolvajlásért ültek. A kemény kiképzés során kialakul a haditerv: az egység behatol a francia kolostorba, ahol a tudósokat és családtagjaikat őrzik, alapjaiban megsemmisítik a mérges gázt, mielőtt bevethetnék a szövetséges erők ellen, és utána - lehetőleg teljes létszámban - elhagyják a helyszínt.


1987 Lee H. Katzin akciófilm, dráma, háborús film 39 2,6
The Dirty Dozen: The Fatal Mission (1988)

The Dirty Dozen: The Fatal Mission
Piszkos tizenkettő: Végzetes küldetés

Wright őrnagy és csapata új, a korábbiaknál cseppet sem veszélytelenebb feladatot kap: meg kell akadályozniuk Hitler egyik legutolsó, nagyszabású tervének végrehajtását. A náci vezér ugyanis jelentős tudósokat, kiváló katonákat és politikusokat akar küldeni Törökországba, hogy ott hozzák létre a jövendőbeli Negyedik Birodalom alapjait. A "delegáció" a nevezetes, németek által ellenőrzött Orient Expressz útvonalán, a Balkánon keresztül próbál eljutni Isztambulba. Wright egységének menetközben kell lecsapnia a mozgó célpontra...


1988 Lee H. Katzin akciófilm, háborús film, kalandfilm 31 2,5