Az istenek a fejükre estek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
The Gods Must Be Crazy (1980)

The Gods Must Be Crazy
Az istenek a fejükre estek

Xi és társai, a busmanok évezredek óta Afrika eldugott szavannáit lakják, őseikhez hasonlóan békében és harmóniában élnek egymással, távol minden civilizációtól. Ám egy napon egy felettük elhaladó repülőgépből kidobnak egy kólásüveget, mely csodával határos módon sértetlenül landol Xi faluja közelében. A busmanokat, akik még soha nem láttak üveget, lenyűgözi a tárgy formája, és látszólagos elpusztíthatatlansága. Ráadásul rengeteg dologra lehet használni: lehet vele kalapálni, tésztát nyújtani és zenélni. Ám az üveg népszerűségének ára van: a busmanok között nemsokára felüti a fejét az eddig teljesen ismeretlen féltékenység és gyűlölet, mely veszélyezteti életük megszokott harmóniáját. Xi meg van győződve arról, hogy az üveg gonosz erővel rendelkezik, ezért elvállalja, hogy megszabadul tőle. És a kis busman nekivág a szavannának.


1980 Jamie Uys kalandfilm, vígjáték 483 3,6
The Gods Must Be Crazy II (1989)

The Gods Must Be Crazy II
Az istenek a fejükre estek 2.

Egy előkelő New York-i hölgy, aki eddig csak könyvekből csodálta Afrika szépségeit, a sivatag fölött kényszerleszállást hajt végre, de egy fa tetején landol. Kényszerpihenője alatt különös állatokkal kerül szorosabb ismeretségbe, közben megismerkedik Xixóval, a busmannal, egy csapat gyerkőccel, néhány orvvadásszal, na meg azokkal a marcona katonákkal, akik időnként túszul ejtik egymást. Mindeközben persze iszonyú hőség van, tűz a nap, és bármilyen könnyű is a repülőgép, nem akar lekerülni a fa tetejéről.


1989 Jamie Uys vígjáték 251 3,1
Fei zhou he shang (1991)

Fei zhou he shang
Őrült szafari

Egy kínai fiatalember megvásárolja a mumifikált vámpírősét egy amerikai árverésen. Varázs-tudású alkalmazottja életre kelti az inkább verekedős, semmint vérengző vámpírt. Hármasban elindulnak Kínába, hogy az ős méltó helyére, a családi kriptába kerülhessen...


1991 Billy Chan vígjáték 18 2,8
Heonggong ya fungkwong (1993)

Heonggong ya fungkwong
Az istenek a fejükre estek 3. - Egy busman Hongkongban

Az istenek harmadszor is a fejükre estek! Ezúttal úgy döntöttek, hogy Hongkongra mérnek isteni csapást, vagyis elküldik Nixaut a keleti városba. A történet persze nem ott folytatódik, ahol a második rész véget ér, de a mostani helyzet sem kevésbé mulatságos, mint az előzőek. S bár azok, akik már látták a filmet, nem tudják eldönteni, hogy a szereplők helyi műkedvelők vagy profi színészek, ez a furcsa bizonytalanság semmit nem von le Nixau hajmeresztő kalandjainak eredetiségéből. És hogy mi az igazság? Azt döntse el mindenki maga.


1993 Wellson Chin kalandfilm, vígjáték 38 2,3
Fei zhou chao ren (1994)

Fei zhou chao ren
Az istenek a fejükre estek Kínában is

A talpraesett busman, Nixau ezúttal a kínaiakat kergeti az őrületbe, miközben "eredeti" afrikai csodaszert árul. A Nagyfal maratonra készülő hongkongi csapat menedzsere szerződteti, miközben mint Kelet-Ázsia villámát reklámozza őt. A versenyen Nixau és csapata eltéved...


1994 Cho Kin-Nam - Jamie Uys vígjáték 45 2,3