Stanisław Lem adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Der schweigende Stern (1960)

Der schweigende Stern
A holtak bolygója

Az 1908-ban lezuhant tunguz meteoritból származó törmelékben tudományos kutatók bizonyítékot találnak arra, hogy a meteor valójában egy, a Vénuszról indított űrhajó volt, amelynek becsapódása a Föld elleni invázió első lépése volt.
Nemzetközi összefogással megépítenek egy űrhajót, amelynek az a feladata, hogy a Vénuszra elrepülve megállapítsa, miért hallgatnak azóta az idegenek...

A film Stanisław Lem: 'Asztronauták' című regénye alapján készült.


1960 Kurt Maetzig dráma, sci-fi 5 ?
Ikarie XB 1 (1963)

Ikarie XB 1
Voyage to the End of the Universe

2163. Egy hajó, az Ikarie indul útnak az űr magányában, hogy az Alfa Centaurin életet keressen. A legénység tudatában van annak, hogy mikor visszatérnek, a Földön maradt szeretteik már öregebb lesznek mint ők, ennek ellenére az expedíció elindul. Egy elhagyatott hajóra lelnek az Alfa Centauri közelében, és fenn áll a veszélye, hogy egy ismeretlen erő őket is az elpusztult hajó sorsára jutattja...


1963 Jindřich Polák kalandfilm, sci-fi 18 4,1
Przekladaniec (1968)

Przekladaniec
Layer Cake

A film főszereplője a vakmerő autóversenyző, aki súlyos balesetei miatt egyre többször kényszerül sebészi beavatkozásra. Az új orvosi eljárás akkor kérdőjeleződik meg, amikor a versenyző meglehetősen furcsán kezd viselkedni legutóbbi felépülése után...


1968 Andrzej Wajda rövidfilm, sci-fi, vígjáték 7 ?
Szoljarisz (1968)

Szoljarisz
Solaris


1968 Borisz Nirenburg - Lídia Isimbajeva dráma, sci-fi 1 ?
Szoljarisz (1972)

Szoljarisz
Solaris

A fantasztikus irodalom mai klasszikusa, Stanislaw Lem művének e filmváltozatát gyakran vetették össze Stanley Kubrick hasonló, bár jóval látványosabb kiállítású filmjével (2001: Űrodüsszeia, 1968). Az űrexpedíció célja itt is egy rejtély megfejtése: egy űrállomáson sorra halnak az emberek.


1972 Andrei Tarkovsky dráma, sci-fi, szerelmi történet 479 4,3
Szpital przemienienia (1979)

Szpital przemienienia
Hospital of the Transfiguration


1979 Edward Zebrowski dráma
Test pilota Pirxa (1979)

Test pilota Pirxa
Robotokkal a Szaturnusz körül

Az UNESCO tesztelésre küldi az emberiség új reménységét, az emberektől elsőre megkülönböztethetlen androidokat. Tömeges szolgálatbaállításuk engedélyezése előtt élesben is ki kell próbálni őket. A project sorsa áll vagy bukik azon, hogy hogy szerepelnek azon a tesztrepülésen ami a Szaturnusz gyűrűje felé irányul. Az értékelést pedig a kapitánynak kinevezett becsületességéről és nagyszerű problémamegoldó képességéről elhíresült Pirx kapitány fogja róluk megírni. Hogy semmiképpen se vezesse az előítélete a kapitánnyal nem közlik - és nem is szabad elárulniuk - hogy a legénysége közül ki az ember és ki az android...


1979 Marek Piestrak dráma, sci-fi 8 ?

Victim of the Brain
 


1988 Piet Hoenderdos dráma, sci-fi
Solaris (2002)

Solaris
 

Dr. Chris Kelvint (George Clooney) azzal a feladattal bízzák meg, hogy találja meg az okát a Prometheus nevű űrállomáson tartózkodó, tudományos kutatást folytató, háromtagú tudóscsoport rejtélyes viselkedésének. A kutatók ugyanis mindenfajta kommunikációt megszakítottak a Földdel, csupán egyetlen hivatalos közlemény érkezik a csoport vezetőjétől, Gibariantól (Ulrich Tukur), aki kifejezetten Kelvin segítségét kéri. Az űrállomásra érkező Kelvin megdöbbenve látja, hogy Gibarian időközben öngyilkosságot követett el, a bázison maradt két tudós pedig paranoiához hasonló elmezavar jeleit mutatja.


2002 Steven Soderbergh dráma, sci-fi, szerelmi történet 301 2,9
1 (2009)

1
One Human Minute

Az értékes ritkaságairól híres könyváruházban éppen záráshoz készülődik a személyzet, amikor egy titokzatos zarándok felbukkan az üzletben. Állítása szerint egy könyvért utazta át a világot, amit a bolttal együtt megálmodott, ezért kérésére a raktárba mennek azt felkutatni. A raktárban értetlenül konstatálják, hogy az összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, az üzletrészbe visszaérkezve pedig döbbenten látják, hogy az egy perccel azelőtt még meglévő árukészlet is nyomtalanul eltűnt. Helyette ugyanazzal a szerző és kiadó nélküli könyvvel van feltöltve az üzlet, melynek címe: "1". A helyszínt lezárja a "Valóságvédelmi Hivatal" és megkezdi a nyomozást Phil Pitch különleges ügynök vezetésével, aki a paranormálisnak vélt csalások magabiztos leleplezéséről híres.


2009 Pater Sparrow krimi, sci-fi, thriller 117 3,1
The Congress (2013)

The Congress
A futurológiai kongresszus

A saját magát alakító Robin Wright ajánlatot kap egy nagy stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát: minden mérhető adatát felveszik és lemásolják, hogy megkötések nélkül használhassák az alakját mindenféle hollywoodi filmben - még azokban a reklámkampány-szerű filmekben is, amiket korábban elutasított. Cserébe rengeteg pénzt kap, de ami ennél is fontosabb: a stúdió beleegyezik, hogy a számítógépes karakterét örökké fiatalon hagyják, az összes filmjükben. A szerződés 20 évig érvényes. A futurológiai kongresszus onnantól követi nyomon Robin életét, hogy a szerződése lejárt, és visszatér a jövőbeli fantáziamozi világába.


2013 Ari Folman animáció, sci-fi 118 3,8
His Master's Voice (2018)

His Master's Voice
Az Úr hangja

A film főhőse Péter, aki a harmincas éveinek végén jár, és éppen családalapítás előtt áll. Egy balesetekről szóló dokumentumfilmben felismeri édesapját, aki még a hetvenes években disszidált. Amerikába utazik, ahol meg is találja a tudósként dolgozó apját. A találkozás mindkettejük életét felforgatja, de ennél sokkal többeket érint: ennek lesz köszönhető, hogy világ megtudja, az ember nincs egyedül az univerzumban.


2018 Pálfi György dráma 86 2,7