Ghibli Studio-filmek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Tenkû no shiro Rapyuta (1986)

Tenkû no shiro Rapyuta
Laputa - Az égi palota

Pazu, egy aprócska bányászfalu árvája, arról ábrándozik, hogy a saját szemével láthassa azt a mitikus égi palotát, amelyről anno elhunyt édesapja készített fotót egy repülés alkalmával. Nem is sejti, hogy az égből aláhulló, rejtélyes medált viselő kislánnyal (Sheeta) karöltve lehetősége nyílik beteljesítenie az álmát. Nyomukba ered viszont a lebegő sziget kincseire áhítozó kalózbanda és Muska, a katonaság támogatását élvező, hatalomra éhes titkosügynök, aki rámutat Sheeta valódi származására. Felfedi, hogy a lány nyakában hordott varázserejű ékkő jelenti Laputa ősi civilizációjának a kulcsát. Vajon a gyermeki erő szövetségének sikerül megmentenie a felhőbe burkolózó minibirodalmat?


1986 Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 323 4,4
Hotaru no haka (1988)

Hotaru no haka
Szentjánosbogarak sírja

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhez kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával.


1988 Takahata Isao animáció, anime, dráma, ... 392 4,4
Tonari no Totoro (1988)

Tonari no Totoro
Szomszédom, Totoro

Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink.


1988 Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 411 4,2
Majo no takkyubin (1989)

Majo no takkyubin
Kiki, a boszorkányfutár

Kiki, a kis boszorkány 13 éves lett, amikor a hagyomány szerint önálló életet kell kezdenie. Felül hát anyjától kapott seprűjére, viszi Jiji nevű fekete macskáját, és elindul egy olyan várost keresni, ahol még nem él másik boszorkány. Mivel semmihez nem ért a repülésen kívül, kézbesítőként kezdi meg karrierjét.


1989 Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 220 3,9
Omohide poro poro (1991)

Omohide poro poro
Yesterday - Vissza a gyerekkorba

Taeko Tokióban él, egy cégnek ír könyvismertetőket. Egy nap úgy dönt, szabadságot vesz ki és leutazik vidékre a sógorához. Örül, hogy végre kiszabadulhat a város nyüzsgéséből és élvezheti a vidék szépségét. A vonatút közben feltörnek benne gyerekkora elfeledett emlékei. Érzi, hogy a mostani élete így nincs rendben, s mikor az utolsó nap megkérdezik tőle, miért nem változtat az életén, rájön, hogy a boldogságához vezető út bejáratánál áll.


1991 Takahata Isao animáció, anime, dráma, ... 92 3,9
Kurenai no buta (1992)

Kurenai no buta
Porco Rosso - A mesterpilóta

Az első világháború után az Adria felett nyüzsögtek a légikalózok, akik a védtelen utasszállító hajókat fosztogatták. A kalózok hírhedt ellensége Porco Rosso, aki valaha ember volt: az olasz légierő kitűnő pilótája. Egy légicsata egyedüli túlélőjeként végignézte társai tragikus halálát, és disznóvá változott: Vörös Disznóvá.


1992 Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 197 4,0
Umi ga kikoeru (1993)

Umi ga kikoeru
A tenger zúgása

Himuro Saeko regénye alapján a Ghibli Stúdió készítette ezt az animét. Az Umi ga kikoeru egy nagyon kedves szerelmi történet. Varázsa szereplői életszerűségéban, konfliktusaiknak természetességéban rejlik. A történet legnagyobb része Morisaki Taku visszaemlékezése a középiskolai évei végére, melynek lényeges momentuma egy csinos tokiói lány (Muto Rikako) megjelenése.


1993 Mochizuki Tomomichi animáció, anime, szerelmi történet 57 3,4
Heisei tanuki gassen pompoko (1994)

Heisei tanuki gassen pompoko
Pom Poko - A mosómedvék birodalma

Japánban sok legenda él a mosómedvékről. Ebben a történetben görbe tükröt tartanak az emberiség romlott életmódjáról, önzéséről. A Pom Poko kor előtt a nagy építkezések felemésztik az erdőket. A mosómedvék a megmaradt területek feletti uralomért egy utolsó, mindent eldöntő háborúra készülnek egymás ellen. A harc közben azonban rádöbbennek, hogy a még megmaradt terület is épp csak elegendő mindannyiuk számukra, ezért összefognak.


1994 Takahata Isao animáció, anime, dráma, ... 105 3,9
Mimi wo sumaseba (1995)

Mimi wo sumaseba
A könyvek hercege

Shizuku egy álmodozó kamaszlány, aki hogy kiszakadjon a mindennapok szürkeségéből, szabadidejét a könyvtárban tölti. A kölcsönző-kártyákon különös dologra lesz figyelmes: az általa kivett könyveket egytől-egyig kikölcsönözte már előtte egy Amasawa Seiji nevű fiú. Shizuku kíváncsi lesz, hogy ki lehet a titokzatos olvasó, s kutatása közben nemcsak a szerelemre talál rá, de megvalósítja régi álmát, és ír egy történetet.


1995 Kondo Yoshifumi animáció, anime, dráma, ... 136 4,1
Mononoke-hime (1997)

Mononoke-hime
A vadon hercegnője

Honshu szigete, a kaotikus, forrongó Muromachi-korszak vége felé, a XV. században: Ashitaka, az évszázadok óta száműzetésben élő dicsőséges Enishi-nemzetség utolsó sarja békésen él népével egy hegyi faluban. Egy nap dühöngő, megsebzett szörnyeteg támad alattvalóira, aki az ifjú herceg halálos lövése után átkot bocsát gyilkosára. Ashitaka útnak idul, hogy megoldja a fenevad rejtélyét és megszabaduljon a végzetes átoktól: hamarosan egy pusztító háború közepén találja magát, egyik oldalon az erdőségeket irtó vaskohász közösséggel, a másikon pedig az otthonukat védő Állat-démonokkal, akiket a szépséges San hercegnő vezet.


1997 Miyazaki Hayao animáció, anime, dráma, ... 417 4,4
Hôhokekyo tonari no Yamada-kun (1999)

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun
A Yamada család

Yamadáék egy kedves, átlagos japán család, teljesen átlagos problémákkal. Takashi, a pénzkereső családapa, elfoglalt üzletember; Matsuko, az udvarias, ám kicsit feledékeny feleség és szerető családanya; Shige, a segítőkész és kedélyes nagymama; Noboru és Nonoko, a két iskolás gyerek és Pochi, a család kutyája. A filmet különlegessé teszi a japán festményekhez hasonlóan visszafogott stílus, és hogy ez a Ghibli Stúdió első, teljes egészében számítógéppel készült animéje.


1999 Takahata Isao animáció, anime, vígjáték 90 3,8
Sen to Chihiro no kamikakushi (2001)

Sen to Chihiro no kamikakushi
Chihiro szellemországban

Chihiro, a tízéves, önfejű kislány meg van győződve arról, hogy az egész világ körülötte forog - épp ezért képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek másik végén szellemváros fogadja őket. Az üres utcákon fejedelmi lakomától roskadoznak az asztalok: az éhes szülők mohón a finom ételekre vetik magukat, ám hamarosan disznóvá változnak, amikor a városban felbukkannak a valódi vacsoravendégek. Az eldugott mesevilág lakói ősi istenek és más csodalények, uralkodója pedig Yubaba, a gonosz boszorkány. Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában.


2001 Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 868 4,4
Neko no ongaeshi (2002)

Neko no ongaeshi
Macskák királysága

Kedves történet egy a Macskakirályságba tévedt kislányról, akit Báró, a kandúr, Muta, a nagy fehér macska és Yuki, a cicakislány próbálnak megmenteni a Macskakirálytól...


2002 Morita Hiroyuki animáció, anime, fantasy, ... 99 3,4
Hauru no ugoku shiro (2004)

Hauru no ugoku shiro
A vándorló palota

Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howl-lal, az elképesztően sármos varázslóval. Kapcsolatukat félreértve az irigy Hangafüves puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophiet 90 éves öregasszonnyá változtatja. A lány teljesen összetörve, a pusztákba menekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek a palotába. A rejtélyes és energikus "idős hölgy" rövidesen élettel tölti meg az ódon kastély szobáit, melyben csak Marko, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa, és a házat kormányzó tűz-démon, Calcifer lakik. Ez az a hely, ahol Sophie végre kibontakoztathatja tehetségét, és különleges csodákra lesz képes. Közös történetük Howl-lal talán még csak most kezdődik?!


2004 Miyazaki Hayao animáció, anime, dráma, ... 631 4,3
Gedo senki (2006)

Gedo senki
Földtenger varázslója

Földtenger távoli szigetvilágát az éhínség réme fenyegeti. A gabona elszárad, a háziállatok hullanak. Két sárkány bukkan elő a viharfellegek közül egymást marcangolva - ez a közelgő katasztrófa előjele. Darabokra szakadhat az egész, kényes egyensúlyban lévő világ. Ged főmágus, a varázslók legnagyobbika, a fenyegető veszély okait kutatja. Két botcsinálta utitársa - Arren, a száműzött herceg és Therru, a tűz bélyegét viselő lány - társaságában veszélyekkel teli útra kél, melynek végén szembe kell néznie ősellenségével, Cob mágussal, aki az örök élet reményében kaput akar nyitni az élők és a holtak világa közt.


2006 Miyazaki Goro animáció, anime, fantasy 137 3,5
Gake no ue no Ponyo (2008)

Gake no ue no Ponyo
Ponyo a tengerparti sziklán

Sosuke talál egy aranyhalat, akit Ponyónak nevez el. A kis Ponyo azért, hogy a kisfiúval lehessen, és maga is igazi kislánnyá válhasson, lemond varázserejérõl, és visszatér a szárazföldre – ahhoz azonban, hogy megtörjön az átok, Sosukének is ki kell állnia egy próbát...


2008 Miyazaki Hayao animáció, anime, kalandfilm 135 4,0
Kari-gurashi no Arietti (2010)

Kari-gurashi no Arietti
Arrietty - Elvitte a manó

Arietty boldogan él családjával az emberektől "kölcsönvett" otthonában, az emberektől "kölcsönvett" dolgok között. Ám egy napon egy embergyerek meglátja Ariettyt...


2010 Yonebayashi Hiromasa animáció, anime, fantasy, ... 114 4,1
Kokuriko-zaka kara (2011)

Kokuriko-zaka kara
From Up on Poppy Hill

1963-at írunk, egy yokohamai iskola diákjainak éppen egy égető problémával kell megküzdeniük: az Olimpia miatt az iskolájukhoz tartozó öreg klubházat lebontásra ítélték. Mivel ez az épület legtöbbjük kedvenc találkozási helye, megpróbálják a lehetetlent, harcot nyerni a konok felnőttek ellen és megmenteni a klubházat a biztos pusztulástól.


2011 Miyazaki Goro animáció, anime, dráma, ... 47 3,9
Kaguyahime no monogatari (2013)

Kaguyahime no monogatari
Kaguya hercegnő története

Egy öregember bambusz eladásból él. Egy napon talál egy alig hüvelykujj-méretű hercegnőt a bambuszban. Kaguyának hívják. Mikor felnő öt kérője is érkezik nagynevű családokból. Kaguya arra kéri őket, hogy emlékezetes nászajándékkal lepjék meg őt, de egyiküké sem nyeri el Kaguya tetszését...


2013 Takahata Isao animáció, anime, dráma, ... 54 4,0
Kaze tachinu (2013)

Kaze tachinu
Szél támad

Hayao Miyazaki a japán animációs műfaj legismertebb művésze, akinek egész életművét rendkívüli rajongással követi a közönség. Utolsóként beharangozott filmje, a Szél támad a repülés motívumát járja körbe.
Jiro arról álmodik, hogy repülőgépeket tervez. Mivel gyerekkorától erős szemüveget hord, és emiatt reménytelen, hogy pilóta legyen belőle, 1927-ben csatlakozik a legnagyobb japán repülőgép tervező mérnökcsapathoz. Tehetségét korán felfedezik, és a világ legelismertebb tervezői között tartják számon, majd egész életében óriási lendülettel dolgozik a repülés technológiai fejlesztésén. A film élete krónikája, és mindazon eseményeké, amelyek komoly hatással voltak rá: az 1923-as nagy földrengés, a gazdasági válság, a tuberkulózis-járvány, vagy Japán bekapcsolódása a világháborúba. Megismerjük Jiro szerelmét is, Naokót, illetve kollégáját, Honjót, akivel mély barátságot szőnek.


2013 Miyazaki Hayao animáció, anime, dráma, ... 175 4,2
Omoide no Mânî (2014)

Omoide no Mânî
Amikor Marnie ott volt

Annát városi nevelőotthonából egy tengerpart melletti álmos kis városkába küldik, ahol napjait álmodozással tölti a mocsár mellett. Úgy hiszi, hogy ő kívül áll azon a láthatatlan mágikus körön, amiben a legtöbb ember él. Elzárkózik mindenkitől, de közben úgy csinál, mintha minden rendben lenne. Számára is váratlan módon összebarátkozik Marnie-val, aki nem ítélkezik fölötte, és elfogadja őt olyannak, amilyen. De amint megtapasztalja, milyen jó is a barátság, máris kételkedni kezd új barátjában.


2014 Yonebayashi Hiromasa animáció, anime, dráma 63 3,9
Âya to majo (2020)

Âya to majo
Earwig és a boszorkány

Earwiget, az árva lányt egy boszorkány fogadja örökbe.


2020 Miyazaki Goro animáció, fantasy, kalandfilm 2 ?