Jane Eyre adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Jane Eyre (1943)

Jane Eyre
A lowoodi árva

Jane Eyre a szigorú nagynénjétől a még szigorúbb nevelőintézetbe száműzött nincstelen árva lány, aki nevelőnőként kerül a különös Mr. Rochester házába és bűvkörébe. Az alapművet meglehetősen szabadon kezelő adaptációban (Stevenson a főhősnő stációit a Rochester-kastélyban folyó életre szűkítette) a színészek (Fontaine és Welles) egymást múlják felül, és kamaszlányszerepben feltűnik Elizabeth Taylor is.


1943 Robert Stevenson dráma, szerelmi történet 6 ?

Jane Eyre
 


1970 Delbert Mann dráma
Jane Eyre (1996)

Jane Eyre
 

Jane Eyre-t, a nincstelen árva kislányt nénikéje leányiskolába adja büntetésből. Bűne annyi, hogy okos, tehetséges, és nem hajlandó alávetni magát a felnőtt világ hazug, képmutató törvényeinek. A szigorú leányiskolában kíméletlen megaláztatásokat kell kiállnia.
Évek múltán az ifjú Jane Thornfieldbe szegődik nevelőnőnek, hogy a kastély mindig távol levő urának törvénytelen leányát, Adele-t tanítsa. Thornfield ódon falai baljós titkokat rejtenek. Egy titokzatos szolgáló néha fel, majd eltűnik, időnként pedig hátborzongató nevetés hallatszik a homályos folyosókon...


1996 Franco Zeffirelli dráma, szerelmi történet 204 3,8
Jane Eyre (1997)

Jane Eyre
 

Már a kicsi Jane Eyre egyénisége is önállóságot, határozott véleményt, akaratot árult el, nem csoda hogy nénikéje elűzte a házából és leányneveldébe adta. Az itt eltöltött több mint tíz év alatt Jane okos, művelt fiatal nővé érett, aki vágyik a külvilág megismerésére. Így fogad el egy nevelőnői állást Mr. Rochester, a különc, mogorva külsejű és rossz modorú főúr kastélyában.


1997 Robert Young (III) dráma, szerelmi történet 7 ?
Jane Eyre (2006)

Jane Eyre
 

Charlotte Brontë azonos című regényének BBC-feldolgozása egy árva lányról, aki nevelőnő lesz a gazdag Rochester családnál. Rochester beleszeret a lányba, aki viszonozza gyengéd érzelmeit, ám az esküvő előtt fény derül egy szörnyű titokra...


2006 Susanna White dráma, minisorozat 64 3,6
Jane Eyre (2011)

Jane Eyre
 

Sivár gyermekkora után a fiatal Jane Eyre világi nevelőnőnek áll. Ahogy boldogan éldegél új szakmájában, Thornfield Hall-ban, találkozik a sötét, hideg, indulatos Mr. Rochesterrel, a ház urával. Jane és munkaadója az idők során barátságot kötnek, és hamarosan azon kapja magát, hogy beleszeretett a férfiba. Úgy tűnik, a boldogság végül rátalál Jane-re, de Mr. Rochester sötét titka örökre tönkre teheti azt.


2011 Cary Joji Fukunaga dráma, szerelmi történet 217 3,9