Nyomorultak adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Les misérables
 


1912 Albert Capellani dráma

Les Misérables
 


1917 Frank Lloyd dráma

Les misérables
A nyomorultak


1925 Henri Fescourt dráma, némafilm
Les misérables (1934)

Les misérables
Nyomorultak

A francia irodalom egyik legnépszerűbb regényének 1934-ig ez már a tizenkilencedik megfilmesítése. A feldolgozás Jean Valjean sorsára koncentrálódik. A film alkotói erősen hangsúlyozzák a regény festőiségét. A fény-árnyék kontraszthatásokkal (a pompás, világos, rokokó terem után a szűk, sötét sikátor) képileg érvényesül a romantika kedvelt kifejezési eszköze. A forradalmi jelenetek időnként Delacroix-képeket idéznek. Honegger rendkívül szuggesztív zenéjének gyorsuló ritmusa érzékelteti a harc fokozódó feszültségét.


1934 Raymond Bernard dráma, történelmi film 4 ?
Les misérables (1935)

Les misérables
A gályarab

Jean Valjean éhező munkást, kenyér­lopásért 10 évi gályarabságra ítélik. Tíz évet tölt kezén-lábán bilinccsel. Felügye­lője, Javért őrmester, kötelességtudó rendőr aki nem hallgat a szívére, csak a tör­vény szavára. Valjeannak szabadulása után bizonyos időközökben jelentkeznie kell a rendőrségen. Az éhező ember sehol sem kap munkát.Végül egy könyörü­letes pap, Bienvenu püspök fogadja be há­zába. Valjeant a püspök nemes nagylel­kűsége egészen átalakítja. Öt év alatt egy nagy gyár tulajdonosa lesz. Egy dolog bántja csak lelkiismeretét, öt év alatt nem jelentkezett előírásszerűen a rendőr­ségen. Javért felügyelőt ugyanabba a vá­rosba osztják be.


1935 Richard Boleslawski dráma, szerelmi történet, történelmi film 2 ?

Los miserables
 


1943 Fernando A. Rivero dráma

Caccia all'uomo
 


1948 Riccardo Freda dráma
Les miserables (1952)

Les miserables
 


1952 Lewis Milestone dráma, szerelmi történet 1 ?
Les misérables (1958)

Les misérables
A nyomorultak

Jean Gabin pályája csúcsán megkapta ezt a csak kevesek számára elérhető, rendkívüli szerepet. A francia író-óriás áradó meseszövését, a fő- és mellékesemények szétágazó, majd egymásba bonyolódó szálait, a regény megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb szereplőjének történetét próbálta meg a heroikus vállalkozás filmre vinni. Az eredmény lenyűgöző. Jean Gabin hosszú tanulmányra méltó játéka mellett Bernard Blier és Bourvil gazdag ívelésű alakítása emelkedik ki a népes szereplőgárdából.


1958 Jean-Paul Le Chanois dráma 100 4,2
Les miserables (1978)

Les miserables
A nyomorultak

Jean Valjeant kenyérlopás vádjával többéves börtönbüntetésre ítélik. Csak a szabadságra tud gondolni, és végül meg is szökik. A férfi egy jóságos és bölcs papnál lel menedékre, azonban őt is meglopja, majd továbbáll. Amikor ismét elfogják, a pap elé, viszik, aki a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére tisztázza őt a vádak alól. Jean, a nagylelkű tett hatására megígéri, hogy megváltozik és segíteni fog másokon. Megismeri Fantinet és úgy, dönt gondoskodni fog a nőről és a gyermekéről. Bűnös múltja azonban nem hagyja, hogy új életet kezdjen. A kegyetlen Javier felügyelő rátalál, és üldözőbe veszi.


1978 Glenn Jordan dráma 26 3,5

Les misérables
 


1982 Robert Hossein dráma 4 ?
Les misérables (1995)

Les misérables
Nyomorultak

Hősünk, az analfabéta Henri Fortin, az egykori bokszbajnok barátságot köt a Ziman családdal, akik a zsidóüldözés elől menekülnek. Fortin elvállalja, hogy teherautóján segít nekik a menekülésben, s közös útjuk során tőlük hall először Victor Hugo regényéről. Nagy hatással van rá a szökött fegyenc nemes jelleme, s a kalandok és csapdák között, melyek a hosszú úton vár rájuk, a valóság és a képzelet lassan összekeveredik. Fortint elfogják, börtönbe kerül, de ő megszökik, és visszatér, hogy igazságot tegyen, bosszút álljon élete megrontóin, ahogyan regénybeli példaképe, Jean Valjean tette.


1995 Claude Lelouch dráma, háborús film, történelmi film 60 3,6
Les misérables (1998)

Les misérables
A nyomorultak

Csendesen érkezik hozzánk Victor Hugo híres regényének - nem tévedés - huszonegyedik filmbéli adaptációja! Nemhiába az egyik legkedveltebb családeposz, hiszen örökérvényű emberi dilemmákat jelenít meg: bűn és megváltás, szerelem és szerelemféltés, törvény és igazság, mindez a nagy francia forradalom utáni zavaros időkbe helyezve. A Bille August rendezte filmben sokak kedvenceit, Liam Neesont és Uma Thurmant láthatjuk. Igazi filmcsemege, amely a zsenge mozi terjesztés miatt nem vívta ki magának a méltó visszhangot. A történet szerint Jean Valjean közel húszévi kényszermunka után kiszabadul. Büntetését élelemlopásért kapta és megélhetéséért újra lopni kényszerül. Éjjelre befogadja egy püspök, akitől reggelre ellopja ezüst gyertyatartóit. Mikor Valjeant elfogják, a püspök nemhogy vádat nem emeltet ellene, hanem odaadja a szegény embernek az ezüsttárgyakat. A gesztus mély nyomot hagy benne. Letelepedik egy kisvárosban, ahol idővel az egyik legbefolyásosabb üzletember és polgármester válik belőle. Múltja mégis kísérti, mikor egy áthelyezett börtönőr lesz a rendőrkapitány, aki felismeri benne régi foglyát. Újra harcolnia kell szabadságáért és megvédenie a szívéhez legközelebb álló embereket a rosszindulatú támadásoktól...


1998 Bille August dráma, krimi, szerelmi történet, ... 126 3,7
Les misérables (2000)

Les misérables
Nyomorultak

A négy estés - Gérard Depardieu főszereplésével készült - francia film Victor Hugo világhírű regénye nyomán készült.


2000 Josée Dayan minisorozat 95 3,7
Les Misérables (2012)

Les Misérables
A nyomorultak

A 19. századi Franciaországban, a szabadlábra helyezett rab, Jean Valjean a megváltást keresi Victor Hugo klasszikus regényének filmmusical-változatában.


2012 Tom Hooper dráma, musical, szerelmi történet 288 3,4

Les Misérables
 


2018 Tom Shankland dráma, minisorozat, szerelmi történet, ... 4 ?