Brüsszeli 12

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages (1916)

Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages
Türelmetlenség

A Türelmetlenség, mely a maga idejében a legnagyobb szuperprodukció volt és hatalmasat bukott, azóta az egyetemes filmtörténet megkérdőjelezhetetlen klasszikusa lett. A négy cselekményszál - a hatalomféltő főpap néppusztítással végződő babilóniai epizódja, Krisztus keresztre feszítése, a francia hugenották lemészárlása Szent Bertalan éjszakáján és a modern Amerika nagyvárosi dzsungelében küszködő fiatal pár története - mesteri montázsban kapcsolódik össze és az izgalmat végsőkig fokozó tetőponttal zárul, így nyomatékosítva a film toleranciára és békére intő mondanivalóját.


1916 David Wark Griffith dráma, némafilm, történelmi film 117 4,1
Das Cabinet des Dr. Caligari. (1920)

Das Cabinet des Dr. Caligari.
Dr. Caligari

Dr. Caligari, a mutatványos Cesare nevű médiumával, aki állítólag születése óta álomban él, viszont meg tudja mondani a jövőt, egy kisvárosba érkezik. A helységben ezután számos bűntény történik. A két idegennel kapcsolatba került személyek mind meghalnak. Az egyik meggyilkolt barátja, Francis a doktort és Cesarét gyanúsítja, és egy éjjel meglesi őket. Míg Caligari a székén virraszt, Cesare látszólag koporsóban fekszik. Ez azonban valójában egy bábu, az igazi Cesare Francis imádott hölgyét igyekszik éppen a hatalmába keríteni. Amikor Francis erre rájön, üldözni kezdi Caligarit, és el is jut egy elmegyógyintézetbe. A mutatványosról kiderül, hogy az intézet igazgatója, és amint Francis rájön, kényszeres cselekvésként megismétli egy 200 évvel korábban élt Caligari bűntetteit. Mikor Francis az igazgatót szembesíti kutatása eredményeivel, azon kitör az őrület, és kényszerzubbonyt adnak rá.


1920 Robert Wiene dráma, horror, némafilm, ... 286 4,5
Der letzte Mann (1924)

Der letzte Mann
Az utolsó ember

Az Utolsó ember a filmtörténet időtlen klasszikusa, amelyet 1958-ban a "brüsszeli 12"-be, minden idők legjobb filmjei közé is beválasztottak. Egy hotelportás története, akit öreg napjaira vécésnek fokoznak le, s akit a megaláztatás tönkretesz, hiszen pompás egyenruhájával élete értelmét is elvesztette. Murnau - és vele egyenrangú alkotótársai, Carl Mayer forgatókönyvíró, Karl Freund operatőr és nem utolsó sorban a főszerepet játszó, zseniális Emil Jannings - inzertek nélkül, a szöveg súlyától megszabadulva csak képekben, montázsokkal mesélik el a szívszorító történetet. A kamera szabadon mozog, követi a hős sorsát - az események főszereplőjévé válik. A hotel zsongó élete, az öreg portás részeg-jelenete, a pletykázó asszonyok montázsa, a szürke külváros és a csillogó hotel kontrasztja felejthetetlen képsorokban elevenedik meg.


1924 Friedrich Wilhelm Murnau dráma, némafilm 146 4,5
Greed (1924)

Greed
Gyilkos arany

McTeague, az egykori bányász, hivatalos engedély nélkül folytat fogorvosi gyakorlatot. Udvarolni kezd a törékeny Trinának, aki azonban házasságukban frigid marad, s perverz hajlam fejlődik ki benne a pénz iránt. A sorsjegyen nyert összeget féltékenyen kuporgatja azután is, hogy férje elveszti állását és egyre nehezebben élnek. Mindez végül gyilkosságba sodorja az egyre mélyebbre süllyedő, hirtelen haragú férfit, aki a kaliforniai Halálvölgybe menekül...


1924 Erich von Stroheim dráma, némafilm 68 4,5
Bronyenoszec Patyomkin (1925)

Bronyenoszec Patyomkin
Patyomkin páncélos

Moszkvai bemutatásakor frenetikus sikert arat Eizenstein egyszerűen és hatásosan megkomponált filmje, melyet az 1905-ös forradalmi felkelés huszadik évfordulójára forgatott. A Brüsszeli 12-be beválasztott film nemcsak a Szovjetunióban, hanem Nyugaton is nagy feltűnést keltett. Jóllehet a korabeli cenzúra több európai országban (köztük Németországban és Magyarországon) is betiltotta, a világ kritikusai számára mindmáig a filmművészet csúcsát jelenti, jóllehet Eizenstein a filmet megbízásra készítette.


1925 Szergej Mihajlovics Eisenstein dráma, háborús film, némafilm, ... 339 4,2
The Gold Rush (1925)

The Gold Rush
Aranyláz

A régi Aranyláz című némafilmet 1942-ben és 1952-ben az alkotó Chaplin zenével, illetve szöveggel egészítette ki. A kísérőszöveget ő maga írta és maga mondta el. Az óriási sikert aratott film a XIX. századi Alaszkában játszódik, a nagy aranyláz idején, amikor száz- és százezrek igyekeztek a fagyos északra a gyors meggazdagodás reményében. Charlie "kalandjait" ismerhetjük meg ebből a filmtörténeti klasszikusból, melynek egyes jelenetei örökre megmaradnak mindazok emlékezetében, akik valaha is látták. Például, amikor Charlie jóízűen elfogyasztja a cipőtalpat, a cipőfűzőt spagettiként, a szögeket szopogatni való csirkecsontként, vagy amikor szerelme, Georgia helyett egy cipóval táncol.


1925 Charles Chaplin kalandfilm, némafilm, szerelmi történet, ... 392 4,6
Maty (1926)

Maty
Az anya

A filmtörténeti klasszikus egy munkáscsaládról szól egy gyári sztrájk idején 1905-ben. Az anya kezdetben védené a családját a bajkeverőktől (az iszákos, részeges apa egy forradalomellenes szervezethez csatlakozik, a fiú, Pavel azonban a munkásmozgalmat támogatja), de később belátja, hogy fiának igaza van, és a felkelők oldalára áll. Mikor fiát a május 1-jei tüntetésen lelövik, az anya viszi tovább a zászlót, míg a cári katonalovak halálra tapossák. Pudovkin erősebben koncentrál az egyénre, mint kortársa, Eizenstein. A film éles és gyors vágásai ma is nagy hatásúak.


1926 Vszevolod Pudovkin dráma, némafilm 49 4,2
La passion de Jeanne d'Arc (1928)

La passion de Jeanne d'Arc
Szent Johanna - Jeanne D'Arc

Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a "minden idők 12 legjobb filmje" között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon.


1928 Carl Theodor Dreyer dráma, életrajzi film, némafilm, ... 162 4,4
Zemlja (1930)

Zemlja
Föld

Dovzsenko filmpoémája, az egyetemes filmtörténet klasszikusa a kolhozosítás időszakát dolgozza fel, páratlan szépségű képekben ragadva meg a forradalmi világformálás drámáját.


1930 Alekszander Dovzsenko dráma, némafilm 63 4,0
La grande illusion (1937)

La grande illusion
A nagy ábránd

Néhány francia pilóta szökni próbál egy német hadifogolytáborból. Az arisztokrata származású de Boeldieu kapitány megismerkedik a tábor parancsnokával, a szintén nemes von Rauffrensteinnal. Hamarosan kiderül, hogy társadalmi rangjukon kívűl a két férfit összeköti hasonló világnézetük és szokásaik. A kapitány kész feláldozni az életét, hogy társait segítse a szökésben.


1937 Jean Renoir dráma, háborús film 219 4,4
Citizen Kane (1941)

Citizen Kane
Aranypolgár

"Rózsabimbó" - ez az utolsó szava a palotájában magányosan haldokló milliomosnak, s ezen a nyomon indul el egy újságíró, hogy megfejtse e páratlan karriert befutott ember titkát. A főszereplő Charles Foster Kane, aki arra született, hogy nagy ember legyen. Egyszerű emberként indult, de kis szerencsével mindig felismerte a környezetében lévő lehetőségeket és képes volt azt saját hasznára fordítani. Újságjai voltak, rádióállomásai, a közvélemény kiszolgálója és befolyásolója volt. Kane története, aki alulról kapaszkodott fel és ezt "elfelejtette", egy csapásra mindent elveszített. Magányosan halt meg - pedig halhatatlannak tűnt -, és vele együtt gazdagsága, hatalma és dicsősége is.


1941 Orson Welles dráma 627 4,3
Ladri di biciclette (1948)

Ladri di biciclette
Biciklitolvajok

Antonio, a külvárosi, munkanélküli családapa hosszú hónapok óta először dolgozhatna plakátragasztóként. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne biciklire. Miután a megváltó jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó lepedőjével, úgy tűnik, Róma kiábrándító mocska enged szorításából. Ám az első munkanapon ellopják a kerékpárt...


1948 Vittorio De Sica dráma, krimi 464 4,5