A Nagy Könyv versenyfilmjei

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

1984
 

Egy lélekölő társadalom döbbenetes erejű víziója. Örök figyelmeztetés arról, hogy mire képes egy rendszer, és mire képes az ember a hazugság és a terror világában, egy totalitárius hatalom fogaskerekeként. Az 1984-et, Orwell regényét Ákos mutatja be... A diktatúrák természetrajzáról szóló mű már a kilencvenes évek legelején megihlette a népszerű énekest. Másfél évtizeddel később és másfél évtizeddel tapasztaltabban ajánlja önöknek a regényt.


2005 Antók Csaba dokumentumfilm, rövidfilm 23 2,6

A Gyűrűk Ura
 

A Gyűrűk Ura terjedelmét tekintve a leghosszabb regény a tizenkettő közül, amit természetesen nagyon nehéz 26 percben összefoglalni vagy elmesélni. A mű nemcsak gyermekmese, több értelmezési szintje van, de leginkább a hatalomról szól. A mű allegóriáját követve a Jó és a Rossz küzdelmét láthatjuk majd a filmben is, az előbbieket biciklisták, az utóbbiakat a motoros kaszkadőrök keltik életre. Mint ahogy a regény egészét, a szereplőket is áthatotta az az elemi erejű kalandkultusz, amelyet a forgatás meghatározó elemei: az éjszaka, a füst, a hideg és a lehetetlen útviszonyok sem tudtak tönkretenni. Az erdei ösvény, a macskakő, a sötét földút egyaránt ellensége volt a felvételek során biciklistáknak és motorosoknak. Ennek ellenére egy izgalmas, kalandos történet lesz látható az MTV képernyőjén!


2005 ifj. Vitray Tamás dokumentumfilm, rövidfilm 19 1,9

A kis herceg
 

"A kis herceg mindig is létezett" - jegyzi meg egy francia irodalomtörténész, s ezzel a kijelentéssel ugyanarra az egyetemes érvényességre utal, amely a Hüvelyk Matyik, vagy a Csipkerózsikák kiváltsága. Nem véletlen tehát, hogy A kis herceg a világ legolvasottabb könyveinek egyike, s több mint száz nyelvre lefordították. Ki ne tudna a titokzatos gyermek talpalatnyi bolygójáról, a kicsit kacér, de szeretetre méltó rózsáról, s ki ne idézte volna legalább egyszer - akár közhelybölcsességként - a róka szavait, hogy "jól csak a szívével lát az ember"? Barátságról, hűségről, önfeláldozásról mondta el gondolatait a II. világháború idején, meseregényében az író; Antoine de Saint-Exupéry, majd titokzatos körülmények között ő maga is eltűnt ég és föld között. A Nagy Könyv irodalmi kampányfilmje arra keresi a választ, mit jelentenek napjainkban ezek a már elcsépeltté vált fogalmak, s miközben a gyermeki lét és a felnőttség közötti szakadékot térképezi föl, arra is biztat; ideje újraolvasni a regényt, mert érdemes minden életkorban megtalálnunk a magunk "kishercegét".


2005 Balogh Zsolt rövidfilm 16 2,3

A Mester és Margarita
 

Bulgakov nagy sikerű regénye, A Mester és Margarita a 30-as évek korrupt, bűnös, ateista Moszkvájában játszódik, ahol egyszer csak kíséretével megjelenik a sátán és igazságot tesz. A Nagy Könyv arcaként Hernádi Judit a mai Moszkvába, a regény eredeti helyszíneire viszi el az olvasót, és az egyedi archív felvételek, briliáns orosz színészek és Moszkva mai elképesztően modern arcának bemutatásán keresztül próbálja megfejteni, vajon megváltoztak-e Bulgakov regénye óta a moszkvaiak.


2005 Fekete Ibolya dokumentumfilm, rövidfilm 15 2,2

A Pál utcai fiúk
 

A regény eredeti helyszínein forgatott a stáb, s bár a grundot, - ahogyan ez a regényből is kiderül -, még a századfordulón beépítették, a józsefvárosi Mátyás tér mellett megtalálták azt a megfelelő üres telket, amiért háborúzni is érdemes. Itt vették fel nagyszabású látványelemekkel, homokbombákkal és rengeteg statisztával a csatajelenet.
Török Ferenc és Geszti Péter régi álma teljesült, amikor A Pál utcai fiúk című regényt saját értelmezésükben forgathatták le. Geszti - Erdélyi Péter zeneszerző dallamaira - rap-számokat írt a filmhez, így született meg a Grund dal, az Einstand dal, a Vörösinges dal, a Gitt dal, a Geréb dal és a Nemecsek dal.


2005 Török Ferenc kalandfilm, rövidfilm 51 2,5

Abigél
 

Történet a felnőtté válásról és a háború miatt átforduló világról. Egy személyes sorsról, és egy nyomozás történetéről, ami összekapcsolódik Abigél titkával. A sokáig lányregényként kezelt könyv kampányfilmjében Schubert Éva személyes élményei hitelesítik a regény hősének gyerekkorát. Az Abigél arca háromszorosan is kötődik a könyvhöz: szerepelt a tv-sorozatban, akkor és úgy élte meg a gyerekkorát, mint a regény hőse, és most személyes emlékeivel áll ki a regény mellett.


2005 Szederkényi Júlia dokumentumfilm, rövidfilm 17 2,5

Az aranyember
 

Kulka János mesél, kalauzol, ajánl Az arany ember történetének kalandos útjain. Végigjárjuk az eredetihez hasonló helyszíneket, megismerjük az eredetihez hasonló szereplőket és rádöbbenünk, hogy mai korunk mai problémái mennyire hasonlóak az eredeti helyzetekhez, eseményekhez. Szóval, tessék csak elolvasni Az arany embert! Rólunk / is / szól!


2005 Gárdos Péter dokumentumfilm, rövidfilm 14 2,5

Egri csillagok
 

Az Egri csillagokról készülő film forgatása nyolc napig tartott. Sebestyén Márta, A főszereplő, mindvégig magabiztosan és fegyelmezetten állt a kamerák előtt. A munka Budapesten kezdődött, majd a stáb Egerbe helyezte át székhelyét, ahol a legkorhűbb díszletben, az egri várban folytatódott a forgatás. Még az időnként mostoha időjárás sem zavarhatta meg Sebestyén Márta és Bárdi György filmtörténeti jelentőségű találkozását. Az énekes és a színművész ragyogó arccal fogadták egymást. Ez már nem színjátszás volt, hanem az őszinte tisztelet és öröm, mely egyrészt a magyar kultúra világhírű képviselőjének, másrészt a magyar színjátszás meghatározó alakjának szólt. A gyönyörű képek és megható jelenetek, melyek Háy János tollából születtek, egyedi humorral tolmácsolják a művet. Seres Tamás, a film rendezője ugyanis nemcsak azt tartotta feladatának, hogy bemutassa a magyar történelem hősi pillanatát halhatatlanná tevő regényt, hanem azt is, hogy aktualizálja a művet, a mai néző számára.


2005 Seres Tamás dokumentumfilm, rövidfilm 20 2,3

Harry Potter és a bölcsek köve
 

Lehet a Harry Potteren fanyalogni, sokan meg is teszik, de ekkora könyvsikert nem látott a világ Mao kis piros könyvecskéje óta. Vele ellentétben Rowling könyvét önként olvasták, örömet adott, és tinédzserek millióival szerettette meg a regényeket. A harrypotterségről szól ajánló filmünk: arról, hogy mindenki lehet Harry Potter, és Roxfort itt van velünk, ha észrevesszük! A gyerekeknek ez szinte természetes. De sikerül-e egy felnőttnek? Álom és valóság határán ezt az utat járja végig Szántó Harry Potter Dávid, nem minden humor és esendőség nélkül.


2005 Silló Sándor rövidfilm 28 2,3

Micimackó
 

Alföldi Róbert Gida a fantáziája által életre kelti játékállatkáit és történeteket mond el velük nekünk szeretetről, barátságról, türelemről, megértésről. Micimackót szinte minden gyerek ismeri a Százholdas Pagonyból, és ennek következtében szinte minden felnőtt ismeri ezt a gyermekkönyvet. Alföldi Róbert azonban nem tartja gyermekkönyvnek a Micimackót, hogy miért, az kiderül ebből a 26 perces kis filmből.


2005 Alföldi Róbert dokumentumfilm, rövidfilm 42 2,9

Száz év magány
 

Gabriel Garcia Marquez: Száz év magány című regényét művészi eszközökkel népszerűsítő ismeretterjesztő film, mely Kolumbiában, a regény eredeti helyszínein készült, Udvaros Dorottya tolmácsolásában.


2005 Gothár Péter dokumentumfilm, rövidfilm 20 2,3

Tüskevár
 

A film egy beavatás, egy fejlődés története - nem dokumentumfilm, hanem fikció. A Unique énekesnője, Völgyesi Gabi alkotói válságának egy pontján elfogadja a tévések felkérését - túlélőtáborba indul a Kis-Balatonhoz. A cél: bejárni Tutajos ötven évvel korábbi útját, végigélni Fekete István Tüskevár című regényének kalandjait. A városi lány egyedül van, az autó, a mobiltelefon a berekben keveset ér, de útikalauznak ott az egykori kötelező olvasmány, a Tüskevár. A regény szövege természetesen nem védheti meg a viszontagságoktól. Csetlik-botlik, vízbe esik, viharba keveredik - ám egy szellemes időjátéknak köszönhetően mindig a nyomában jár Matula és Tutajos. Gabi egyre erősebben érzi a jelenlétüket, és a visszaindulásnál már együtt ürítik ki a búcsúpoharat. Hősünk kiállta a próbát, ráadásképpen pedig megismerte Fekete István világát. A film zenével fejeződik be: a nóta a történet szerint a berekben született (ami a valóságban nem így van, mert egy korábbi Unique-dal, de a szövege szerint ide illik): "minden arcod szabadon, tisztán tartod" - énekli az újjászületett Gabi.


2005 Elek Ottó rövidfilm 19 2,2