A Pál utcai fiúk adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
A Pál-utcai fiúk (1917)

A Pál-utcai fiúk
 

Nagy az izgalom az iskolában. A vörösingesek a golyózáskor megsértették a Pál-utcai fiúkat, ezért ostromállapot alakult ki a grundon, és délután elnökválasztásra készülnek. A grund a gőzfavágó telep üresen maradt telke, de a füstös falak közé zárt térség a fiúk fantáziájában a legkülönbözőbb helyszínekké tud átalakulni. Szeretik, védelmezik, őrzésére erődöket építenek. Mindenki tiszt akar lenni, csak Nemecsek közlegény, így neki parancsol mindenki, őt büntetik mindenért.


1917 Balogh Béla dráma, némafilm 10 4,1

Pál utcai fiúk
 

"A filmet ebben az évben kaptuk meg a belgárdi archívumból és a Magyar Filmlaboratóriumban újítottuk fel. A film erősen zsugorodott nitró-pozitív kópiájáról a felvételi negatív készült, és erről a biztonsági pozitív kópia. Rendezője Balog Béla a némafilm-korszak gyerektárgyú filmjeinek kiváló alkotója. A filmből sajnos nem maradt fenn a híres grund-jelenet, a szereplők és a helyszínek a vizuális eszközökkel hűen jelenítik meg a regény gondolatvilágát. A film operatőre Eiben István volt, a későbbi magyar operatőr nemzedékek egyik legnagyobb hagyományteremtő alakja."
Örökmozgó Filmmúzeum - 2007


1924 Balogh Béla dráma, némafilm

A Pál utcai fúk
 


1929 Balogh Béla dráma
No Greater Glory (1934)

No Greater Glory
A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk amerikai feldolgozása: szokatlanul érzékeny bemutatása a gyermekkor fájdalmainak és a háborúskodás értelmetlenségének. Frank Borzage, aki Hollywood egyik első és legeltökéltebb antifasisztája, pályája során mindvégig a háború és az erőszak ellen foglalt állást. Miközben belülről, a résztvevők szemén keresztül mutatja be két iskolai fiúcsapat valóságos harcát a megmaradt egyetlen játszóhelyért, a grundért, általános érvényű mondandót is megfogalmaz a szülőhelyhez való ragaszkodásról, a barátság, a hűség és a tolerancia fontosságáról. Szimbólumokkal és metaforákkal telezsúfolt alkotása ifjúsági film, mégis több annál. A nagy világválság idején, a készülődő európai háború árnyékában hitet tesz követendő emberi értékek mellett.


1934 Frank Borzage dráma 7 ?

I ragazzi della via Paal
A Pál utcai fiúk


1935 Alberto Mondadori - Mario Monicelli dráma 1 ?
A Pál utcai fiúk (1969)

A Pál utcai fiúk
The Boys of Paul Street

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.


1969 Fábri Zoltán dráma 824 4,3
I ragazzi della via Pal (2003)

I ragazzi della via Pal
A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc regényének koprodukciós feldolgozása visszakalauzolja a nézőket a Füvészkertbe, ahol régi ismerőseink, a kis Nemecsek és barátai küzdenek a becsületért, a barátságért és a grundért. A két rivális banda közötti háborúskodás azonban elfajul, a vörösingesek közül ugyanis néhányan árulással és csalással próbálnak győzelmet aratni...


2003 Maurizio Zaccaro dráma 95 2,1