Fantomas

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Fantômas (1913)

Fantômas
Fantomas

Fantomas, aki semmilyen bűntől nem riad vissza, és nem csak Párizst, hanem egész Európát izgalomban tartja, mégsem gonosz, hanem inkább lenyűgöző figura. Mindig új álarcban bukkan fel, és a szó szoros értelmében megfoghatatlan: valóság feletti fantomlény. Nyilván hozzájárult a film sikeréhez, hogy a háború előtti idők politikailag bizonytalan légkörében a nézők a vásznon, titokzatos módon felnagyítva láthatták viszont szorongásaikat. Az értelmiségiek is lelkesedtek ezért a kívülállóért, aki a polgári rend ellensége.
Az író Max Jacob és a költő Guillaume Apollinaire alapította meg "Fantomas Barátainak Társaságát" és verseket írtak róla. "Szürrealista a Fantomas. Ne a hatvanas évek Jean Marais-s, Funčs-féle Fantomasára gondoljunk, az csak bitorolta a nevet, heveny fantáziahiányban, fél-alpáriságban szenvedett. Szürrealista az eredeti, az ős-Fantomas volt." (Bikácsy Gergely)


1913 Louis Feuillade dráma, krimi, némafilm 10 3,9
Juve contre Fantômas (1913)

Juve contre Fantômas
Juve Fantomas ellen


1913 Louis Feuillade dráma, krimi, némafilm 5 ?
Le mort qui tue (1913)

Le mort qui tue
Fantomas - A gyilkos hulla


1913 Louis Feuillade dráma, krimi, némafilm 5 ?
Fantômas contre Fantômas (1914)

Fantômas contre Fantômas
Fantomas Against Fantomas


1914 Louis Feuillade dráma, krimi, némafilm 5 ?
Le faux magistrat (1914)

Le faux magistrat
Fantômas: The False Magistrate


1914 Louis Feuillade dráma, krimi, némafilm 5 ?
Fantômas (1932)

Fantômas
Fantomas


1932 Fejős Pál krimi, thriller 2 ?
Fantômas (1964)

Fantômas
Fantomas

Fantomas (Jean Marais), az arctalan, vagy inkább ezerarcú mesterbűnöző egy tökéletesen végrehajtott ékszerlopás helyszínén hagyja a névjegyét, Juve felügyelő (Louis de Funes) azonban kétségbe vonja, hogy létezik a titokzatos gazember, és egy tévényilatkozatban ennek hangot is ad. A nyilvánosság azonban felkapja a sztorit, és a nagy érdeklődés hullámait meglovagolva egy újságíró, bizonyos Fandor hamis interjút is készít a fantombűnözővel. Fantomas azonban nem nézi jó szemmel az álinterjút, ezért elrabolja Fandort.


1964 André Hunebelle fantasy, kalandfilm, krimi, ... 261 3,8
Fantômas se déchaîne (1965)

Fantômas se déchaîne
Fantomas visszatér

Fantomas (Jean Marais), az utolérhetetlen szuperbűnöző egy híres tudóst rabol el, hogy egy minden korábbinál hatásosabb fegyver előállítására kényszerítse. Célja, hogy a fegyveres sakkban tartsa az egész világot! Fantomas egy másik tudós, Lefevre professzor elrablását is tervezi, de a tervről Fandor, az újságíró is tudomást szerez, és elhatározza, hogy csapdát állít Fantomasnak. Lefevre professzornak adja ki magát, azt remélve, hogy Fantomas majd őt rabolja el. Az ötlet ígéretesnek tűnik, jól is alakulnak a dolgok egészen addig, amíg fel nem bukkan ismét Juve felügyelő (Louis de Funes).


1965 André Hunebelle fantasy, kalandfilm, krimi, ... 170 3,6
Fantômas contre Scotland Yard (1966)

Fantômas contre Scotland Yard
Fantomas a Scotland Yard ellen

Fantomas, az álarcos szupergengszter megállíthatatlanul hajtja végre akcióit, miközben mindvégig ismeretlen marad. Konok ellenfele, a kudarcokba beletébolyult Juve felügyelő nem adja fel a reménytelen küzdelmet és a Scotland Yard segítségével hajtóvadászatot indít Fantomas ellen.


1966 André Hunebelle fantasy, kalandfilm, krimi, ... 144 3,6