Cyrano adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Cyrano de Bergerac (1950)

Cyrano de Bergerac
 

Az Edmund Rostand (1868–1918) által 1898-ban színpadra álmodott darab egy XVI.századi filozófus-költõ, Cyrano alakját gondolja újra, és helyezi a romantikára oly jellemzõ környezetbe. Cyrano de Bergerac (José Ferrer) egy csúnya, nagy orrú, de hihetetlen tudású francia lovag, aki még a bajvívásban is messze kitûnik társai közül. Hõsünk szerelmes lesz a gyönyörû és gazdag Roxanne-ba (Mala Powers), ám tudja, hogy kinézete miatt a lány úgyis elutasítaná. Legjobb barátja, Christian (William Prince) is szemet vet a csodás lányra, ám vele a sors kegyesebb volt, mikor arcát alkotta, de túl nagy ésszel bizony nem áldotta meg. Christian Cyranót kéri meg, hogy írjon szerelmes verset rajongott Roxanne-jának, akiben az ifjú megjelenése és a neki tulajdonított versek szerelmet ébresztenek. De mi történik, ha kiderül az igazság: ha Roxanne rájön, hogy ki a csodálatos versek szerzõje?


1950 Michael Gordon dráma, szerelmi történet 29 3,9
Roxanne (1987)

Roxanne
 

Charlie, a kisvárosi tűzoltó beleszeret Roxanne-ba, aki a nyári hónapokra költözött oda, hogy a csillagokat tanulmányozza. A férfi intelligens, szellemes és érzékeny, de nem bízik abban, hogy egy nő szeretni tudja - a sors ugyanis hatalmas orral "áldotta" meg. Charlie barátja, Chris pont az ellenkezője, azonban hiába ellenállhatatlan a külseje, ha a nők társaságában nem mer megszólalni. Mindkét férfi mély érzelmeket táplál a nő iránt, akit sikerül is elvarázsolni Chris külsejével, de Charlie szellemével.


1987 Fred Schepisi dráma, szerelmi történet, vígjáték 169 3,2
Cyrano de Bergerac (1990)

Cyrano de Bergerac
 

Cyrano de Bergerac tipikus gascogne-i, kissé korpulens, torkos, nagyivó, és rettentően nagy az orra. Kitűnik a kard- és a szóforgatásban. De nagyhangúsága, gúnyolódó kedve érzékeny lelket takar. Szívszerelme, Roxane egy nála átlagosabb észbeli képességű férfit részesít előnyben, aki azonban fiatal és jóképű, ráadásul Cyrano barátja. Cyrano - riválisa kérésére - csodálatos szerelmes leveleket ír Roxane-nak, aki ezek hatására beleszeret a fiatalemberbe... A film csodálatosan rajzolja meg az önfeláldozó szerelmes, a filozófus, a költő Cyrano de Bergerac alakját.


1990 Jean-Paul Rappeneau dráma, szerelmi történet, vígjáték 112 4,0