Raymond Chandler

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Murder, My Sweet (1944)

Murder, My Sweet
Gyilkosság a gyönyöröm

Philip Marlowe véletlenül bonyolult esetet kap: a nyomozás egy eltűnt revütáncosnő körül bonyolódik. Bájos megbízója azonban őszintétlenséggel nehezíti meg a dolgát. A nyomozás során a magándetektív megmártózik Bay City alvilágában és összetűzésbe kerül a város korrupt rendőreivel is.


1944 Edward Dmytryk dráma, film noir, krimi, ... 36 4,3
The Big Sleep (1946)

The Big Sleep
Hosszú álom

Philip Marlowe magánnyomozót egy milliomos idős férfi azzal bízza meg, hogy derítse ki, mivel zsarolja lányát egy könyvekkel üzletelő férfi. A detektív felkeresi a könyvkereskedőt, de már csak a hulláját találja - a holttest mellett pedig ott ül megbízója lánya, önkívületi állapotban. Marlowe innentől fogva ahová csak beteszi a lábát holttestekbe botlik, kaszinótulajdonosokat és simlis üzletembereket követ, gazdag és veszélyes nők társaságában forog, ügyetlen bérencek lövései elöl menekül, cinikus humorát azonban még a legveszélyesebb helyzetekben sem veszíti el. Az ügyet pedig tovább bonyolítja a gyönyörű és ravasz Vivien, munkaadójának idősebb lánya.


1946 Howard Hawks dráma, film noir, thriller 253 4,3
Lady in the Lake (1947)

Lady in the Lake
Asszony a tóban

Marlowe magándetektívet fölfogadja egy üzletember, hogy derítse ki egy hónappal ezelőtt eltűnt felesége hollétét. A nyomozó fölkeresi az üdülőhelyet, ahol az asszony utoljára tartózkodott, s egy női hullát talál a vízben. Az üdülőtelep gondnoka az áldozatban felismeri saját feleségét, aki ugyanakkor tűnt el hazulról mint az üzletember felesége. Marlowe már nyomon van, de meggyilkolják azt a férfit is, akinek segítségével talán megoldhatná az egyre bonyolultabbá váló rejtélyt. Ki a gyilkos? A férj, a titkárnője, a sötét üzleteiről ismert orvos, vagy az asszony valamelyik szeretője? Milyen érdekek fűződnek a halálához? És miért követi egyik rejtélyes gyilkosság a másikat?


1947 Robert Montgomery dráma, film noir, krimi 29 3,3
The Brasher Doubloon (1947)

The Brasher Doubloon
A Brasher-dublon


1947 John Brahm dráma, film noir, krimi 5 ?
Marlowe (1969)

Marlowe
A kicsi nővér

A klasszikus, szó szerint vérbeli detektívtörténetben egy eltűnt személy utáni nyomozás látszólag zsákutcába jut, ám Philip Marlowe, a magánzsaru a munka során gyilkosságra, vérontásra, zsarolásra és brutalitásra utaló nyomokra lel. Philip Marlowe magánnyomozót a kansasi Osfamay Quest bérelte fel, hogy kerítse elő fivérét. Miután egymás után két lehetséges nyomravezetőt is csak a testéből kiálló jégcsákánnyal sikerül megtalálni, a nyomozó zsarolásra utaló fotókra bukkan, amelyek egy csapásra véget vethetnének a híres tévésztár, Mavis Wald pályafutásának. A színésznő nem kifejezetten készséges a segítségért hozzá forduló Marlowe-val szemben - s ezt a sztár udvarlója - aki történetesen valódi nehézfiúnak tűnik - nyomatékosan Marlowe tudomására is hozza.


1969 Paul Bogart dráma, krimi 21 3,4
The Long Goodbye (1973)

The Long Goodbye
A hosszú búcsú

Amikor Philip Marlowe-t a Los Angelesi magánnyomozót egy hajnalon felkeresi régi barátja, Terry Lennox és arra kéri, hogy vigye át Mexikóba, a detektív teljesíti a kérést. A városba visszatérve tudja meg, hogy Lennox feleségét valaki megölte és a rendőrség Terry-t gyanúsítja a tett elkövetésével. A hatóságok, eddig sem lelkesedtek Marlowe-ért, ám most kifejezetten rossz néven veszik tőle, hogy segített Terrynek kijutni az országból. Amikor azonban Mexikóból annak jön híre, hogy Lennox végzett magával, Marlowe már tudja, hogy barátja gyilkosság áldozata lett és mindent elkövet, hogy a valódi bűnös elnyerje méltó büntetését.


1973 Robert Altman dráma, krimi, thriller 78 4,0
Farewell, My Lovely (1975)

Farewell, My Lovely
Kedvesem, Isten veled!

Philip Marlowe, Chandler híres magándetektívje ezúttal egy bártáncosnő után nyomoz Los Angelesben.


1975 Dick Richards krimi, thriller 25 3,9
The Big Sleep (1978)

The Big Sleep
A nagy álom

A legendás magándetektívet egy tolószékbe kényszerült, dúsgazdag öregember, az amerikai Sherwood tábornok bízza meg a kisebbik lányát érintő zsarolási ügy felderítésére, ami a pornográfia és a szerencsejáték világába vezeti.


1978 Michael Winner krimi, thriller 23 3,2