Hamupipőke adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Cendrillon
Hamupipőke

Georges Méliès 6 percben foglalta össze Hamupipőke sztoriját – a címszerepben bizonyos Mlle Barrallal.


1899 Georges Méliès dráma, rövidfilm 15 3,5

Cendrillon
Cinderella


1907 Albert Capellani dráma, fantasy, rövidfilm 1 ?
Cinderella (1914)

Cinderella
Hamupipőke


1914 James Kirkwood dráma, fantasy 1 ?

Cinderella
Hamupipőke

A klasszikus történet az árva lányról, a mostohatestvéreiről és hercegről.


1922 Walt Disney animáció, némafilm, rövidfilm 112 3,7
Cinderella (1950)

Cinderella
Hamupipőke

A szorgos és csodaszép Hamupipőke jobb életről és romantikus kalandokról álmodozik, de szegényke sajnos ki van szolgáltatva gonosz mostohaanyja és két irigy mostohatestvére kénye-kedvének. Három huncut kisegér és a Jótündér varázslata segítségével azonban Hamupipőke eljut a bálba, ahol találkozik álmai hercegével. A varázsige éjfélkor elveszti hatását, ezért Hamupipőkének sebtében el kell hagynia a kastélyt, hogy ki ne derüljön az igazság. Ám a nagy sietségben maga mögött hagyja egyik üvegcipőjét...


1950 Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Wilfred Jackson animáció, fantasy, musical, ... 435 3,9

Cinderella
 


1958 ? dráma, musical
Cinderfella (1960)

Cinderfella
Hamupipő

Hamupipő özvegy mostohaanyjával és két mostohafivérével él a Los Angeles-i milliomos negyedben, mígnem egy nap "férjkereső" látogatásra érkezik a csodaszép morovia-i hercegnő. A gonosz bátyók elmennek a hercegnő báljára, ám mostohatestvérüket otthon hagyják. Tündérkeresztapja viszont a segítségére siet: felöltözteti és gyönyörű autót ad neki. Hamupipő elmegy hát a bálba, ahol minden mesébe illően alakul...


1960 Frank Tashlin fantasy, musical, vígjáték 3 ?
Tri orísky pro Popelku (1974)

Tri orísky pro Popelku
Három mogyoró Hamupipőkének

A klasszikus történet annyi csavarral, hogy a Hercegnek aktívan meg kell küzdenie Hamupipőke szerelméért.


1974 Václav Vorlíček dráma, fantasy, kalandfilm 19 3,6

Aschenbrödel
Hamupipőke


1976 Alexander Wikarski fantasy
La Cenerentola (1981)

La Cenerentola
Hamupipőke


1981 Jean-Pierre Ponnelle szerelmi történet, vígjáték, zenés film 4 ?

Aschenputtel
Hamupipőke

Hamupipőke apja újra nősül felesége halála után. A mostohaanya és két lánya azonban a legmegalázóbb feladatokat bízza Hamupipőkére és cselédként tartják a háznál. Egy alkalommal a herceg bált rendez. Hamupipőke a bálban találkozik a herceggel, ahol végig egymással táncolnak. Amikor tizenkettőt üt az óra, Hamupipőkének el kell mennie, ám sietségében elhagyja az egyik üvegcipőjét. A herceg azt veszi feleségül, akinek a lábára ráillik a cipő. Hamupipőke felpróbálja, ami tökéletesen illik a lábára.


1989 Karin Brandauer fantasy
Cinderella (1997)

Cinderella
Hamupipőke

A klasszikus történet musical változata parádés szereposztással.


1997 Robert Iscove musical, szerelmi történet 11 3,2
Ever After (1998)

Ever After
Örökkön-örökké

Danielle a XVI. század szülötte, ám a többi lánnyal ellentétben varrogatás helyett könyveket olvas, és legalább olyan kitűnően vív, mint ahogy lovagol. Szokatlan szenvedélyei mellett ráadásul gyönyörű és talpraesett, aki nem várakozik balga módon a herceg segítségére. Éppen ellenkezőleg, ő siet a herceg segítségére és megmenti az életét. A régi történet számtalan új meglepetést és fordulatot tartogat: Danielle ugyan felölti a csodálatos üvegcipőt, találkozik Da vincivel, de ez senkit ne tévesszen meg. Ez a Hamupipőke Zorrót is megszégyenítő ügyességgel, ravaszsággal és bátorsággal küzd az igazságért és kedveséért.


1998 Andy Tennant dráma, szerelmi történet, vígjáték 119 3,3
Cinderella II: Dreams Come True (2002)

Cinderella II: Dreams Come True
Hamupipőke 2. - Az álmok valóra válnak

A boldogságtól ragyogó pár, Hamupipőke és a herceg hazatérnek nászútjukról palotájukba, ahol az egykoron lencsét válogató, mostoha körülmények között élő lánynak szokatlan szerepbe kell beletanulnia. El kell sajátítania minden csínját-bínját annak, hogyan viselkedik egy hercegnői fenség. A tündér dadus és a folyton rosszalkodó egérsereg hathatós segítsége mellett Hamupipőke rájön, egyetlen módja van megfelelni az elvárásoknak, mégpedig az, ha nem akar más lenni, mint amilyen.


2002 John Kafka animáció, fantasy, szerelmi történet 55 2,9
Cinderella III: A Twist in Time (2007)

Cinderella III: A Twist in Time
Hamupipőke 3. - Elvarázsolt múlt

A Jótündérnek köszönhető, hogy a kedves, szorgalmas és meseszép Hamupipőke elmehetett a hercegi bálba és szegény, cselédsorban élő, mostohaanyját és gonosz mostohanővéreit kiszolgáló lányból igazi hercegnő lett! A mese véget ért, a szerelmesek boldogan éltek, míg fel nem bukkant a színen ismét a gonosz mostoha, aki ördögi tervet eszelt ki, hogy bosszút álljon Hamupipőkén! A mostoha egy olyan varázsigére lel, amely visszafordítja a Jótündér összes jócselekedetét. Visszatér a múlt, Hamupipőke újra szegény mostohalány, nincs többé szép ruha, hintó és nincsenek paripák, nincs tehát esélye Hamupipőkének arra, hogy megjelenjen az esti bálon. Elmúlt a varázslat, hogyan lesz ebből tündérmese? Mit tesz most Hamupipőke? A történet új része választ ad a kérdésekre.


2007 Frank Nissen animáció, fantasy, szerelmi történet 31 2,6
Aschenputtel (2010)

Aschenputtel
Hamupipőke

A klasszikus Hamupipőke-történet elevenedik meg ebben a családi kalandfilmben, melynek főhőse a gyönyörű Marie, akit gonosz mostohaanyja cselédként dolgoztat, míg a lány elkényeztetett mostohanővérét mindennel elhalmozza. Egy nap beállít hozzájuk a király két szolgája, Peter és Leonhard, hogy az egész családot meginvitálják a királyi bálra. Marie azonnal beleszeret Leonhardba, pedig nem is sejti, hogy az inas valójában egy herceg álruhában. A lány bármire hajlandó, hogy elmehessen a bálba, és újra láthassa a fiút, de a mostohaanyja erről hallani sem akar. A kétségbeesett Marie már csak a csodában bízhat, ami a legváratlanabb pillanatban be is következik.


2010 Susanne Zanke fantasy 1 ?
Aschenputtel (2011)

Aschenputtel
Grimm meséiből: Hamupipőke

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kedves és szorgalmas árvalány, aki mostohaanyjával és annak lányával lakott régi udvarházukban. A két gonosz nő mindent elkövetett, hogy az árva életét megnehezítse. Koszos, foltos ruhában járatták a kislányt és állandóan dolgoznia kellett, míg mostohatestvére szép ruhában páváskodott. Ám egyszer Hamupipőke egy kedves, fiatal vadásszal ismerkedett meg az erdőben, majd híre jön, a király fia, a herceg házasodni készül. Az udvarba várják az ország hajadonjait, ahová Hamupipőke is szeretne elmenni...


2011 Uwe Janson fantasy 5 ?
Cinderella (2015)

Cinderella
Hamupipőke

A cselédként tengődő Hamupipőke egy estén lehetőséget kap rá, hogy gyönyörű báli ruhában táncoljon a birodalom hercegével, és ez a találkozás átírja sanyarú sorsát.


2015 Kenneth Branagh dráma, fantasy, szerelmi történet 203 3,3

Cinderella
Hamupipőke


2021 Kay Cannon fantasy, musical, szerelmi történet, ...