Dogme95

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Festen (1998)

Festen
Születésnap

Michael és bátyja, Christian megérkeznek apjuk vidéki kúriájára, ahol születésnapi partira készülnek. Az egész népes rokonság összejön az alkalomra, az apa 60. születésnapját ünneplik. Beárnyékolja az eseményt az a szomorú tény, hogy nemrég öngyilkos lett az egyik testvérük, Linda. Christian mond ünnepi köszöntőt, amelyből szörnyű titok derül ki, apjukkal kapcsolatban. A társaság képmutató módon próbálja továbbra is megőrizni azt a látszatot, mintha minden rendben lenne. Ám valójában mindenki érzi, hogy Christian bejelentése után már semmi nem lehet ugyanolyan, mint azelőtt volt...


1998 Thomas Vinterberg dráma 534 4,4
Idioterne (1998)

Idioterne
Idióták

Az "idióták" fiatal emberek csoportja, akikben egy a közös: az idiotizmus. A főhadiszállásuk egy villa, ahol azzal töltik szabadidejüket, hogy felkutassák az idiotizmus rejtett, méltatlanul alábecsült értékeit. Tehetségüket folyamatosan tesztelik. Habzsolják az életet, idióta tetteik révén a társadalommal dacolnak. Semmi sem fogható a sikerhez, amikor valamelyikük túlszárnyalja önmagát. Karen véletlenül találkozik a csoport három tagjával és akaratlanul is részese lesz a játéknak...


1998 Lars von Trier dráma 290 3,9
Julien Donkey-Boy (1999)

Julien Donkey-Boy
Julien, a szamárfiú

Egy furcsa család néhány hetét követhetjük végig (talán) Julien, a skizofrén fiú szemével.


1999 Harmony Korine dráma 11 3,5
Lovers (1999)

Lovers
Szerelmesek

Dragan, a volt Jugoszláviából érkezett fiatal festő, belép egy párizsi könyvesboltba, Jeanne, a pénztároslány pedig első látásra beleszeret. Már aznap estére találkát beszélnek meg, aztán éjszakára sem válnak el egymástól. Boldog napokat töltenek együtt Párizs utcáin, míg ki nem derül, hogy Dragannak nincs tartózkodási engedélye, ellenben van három napja, hogy elhagyja az országot.


1999 Jean-Marc Barr dráma 2 ?
Mifunes sidste sang (1999)

Mifunes sidste sang
Mifune utolsó dala

Kresten éppen a nászéjszakáját követő hajnalon kap értesítést arról, hogy meghalt az apja. A gond csak az, hogy feleségének azt mondta, nincsenek élő rokonai. Sebtében elutazik apja lepusztult farmjára. Ám nemcsak a temetésről kell gondoskodnia, hanem gyengeelméjű bátyjáról is. Felvesz egy házvezetőnőt, Livát, akiről kiderül, nem az, akinek kiadja magát. Különös szituációk egész sora veszi ezzel kezdetét.


1999 Anders Thomas Jensen - Søren Kragh-Jacobsen dráma, szerelmi történet 92 3,8

Noroc
 


1999 Marc Retailleau ?

Bad Actors
 


2000 Shaun Monson ?

Camera
 


2000 Richard Martini fantasy, kalandfilm, vígjáték
Era outra vez (2000)

Era outra vez
 


2000 Juan Pinzás dráma
Fuckland (2000)

Fuckland
 


2000 José Luis Marquès dráma
Interview (2000)

Interview
 


2000 Hyuk Byun dráma, szerelmi történet
Italiensk for begyndere (2000)

Italiensk for begyndere
Olasz nyelv kezdőknek

Andreas egy szomorú dániai külvárosba költözik, ahol segédlelkészként kapott állást. Jorgen Mortensen, a barátságos szállodaportás rábeszéli, hogy iratkozzon be olasz nyelvtanfolyamra. Az esti kurzuson részt vevő csoport vegyes összetételű, de csupa kedves emberből áll, van ott cukrászdai eladónő, fodrász és pincér, aki mellesleg Juventus-szurkoló. Ezeknek a sérülékeny, magányos, de jólelkű embereknek a nyelvtanfolyam alkalmat ad arra, hogy megismerjék a szerelmet - és vele önmagukat -, méghozzá hamisítatlanul olasz módon!


2000 Lone Scherfig szerelmi történet, vígjáték 160 4,1
Når nettene blir lange (2000)

Når nettene blir lange
Cabin Fever


2000 Mona J. Hoel dráma
The King Is Alive (2000)

The King Is Alive
A király él

Valahol Afrikában egy csapat turistával eltéved egy busz a sivatag kellős közepén. Végül is beérnek egy kihalt faluba, de csak egy "őslakost" találnak ott, aki szótlanul figyeli őket. Miközben egyikük segítségért indul, egy volt színész javaslatára a várakozás ideje alatt betanulják a Lear királyt. A próbák alatt furcsa kapcsolatok szövődnek, és az idő haladtával a csoport testileg és lelkileg is elérkezik az emberi határokig.


2000 Kristian Levring dráma 9 ?
Amerikana (2001)

Amerikana
 


2001 James Merendino dráma, vígjáték

Babylon
 


2001 Vladan Zdravkovic ?

Chetzemoka's Curse
 


2001 Maya Berthoud - Rick Schmidt ?

Diapason
 


2001 Antonio Domenici dráma 1 ?
En Kærlighedshistorie (2001)

En Kærlighedshistorie
Szerelem magyarázat nélkül

Kira és Mads már néhány éve házasok, amikor Kira két évre bekerül a pszichiátriára. A történet azzal kezdődik, hogy Kira hazatér férjéhez és két gyerekükhöz. Kira azonban még nem gyógyult meg teljesen és nehezére esik megbirkózni a külvilággal. Ráadásul arra gyanakszik, hogy Mads-nek viszonya volt, amíg ő a kórházban volt. Néhány botrány után Kira kap még egy utolsó esélyt, hogy tegyen valami jót. De elég erős a szerelmük ahhoz, hogy a problémákon felülemelkedjenek?


2001 Ole Christian Madsen dráma 33 3,7
Et Rigtigt menneske (2001)

Et Rigtigt menneske
Igazi ember

Felnőtt mese egy láthatatlan férfiról, aki esélyt kap arra, hogy igazi ember legyen. A héteves Lisa a munkájuknak lo Charlotte és Walter egyetlen gyermeke. A magányos kislány egyetlen társasága saját képzeletének szülötte: "P", a láthatatlan ember, aki a szoba tapétája mögött lakik. Egy szerencsétlenség következtében a család otthona megsemmisül, de "P" életre kel és kisétál a romok közül. Személyazonosság nélkül azonban bevándorlónak nézik és menekülttáborba küldik. Mikor onnan kikerül, "P" jóságával hamarosan öntudatlanul megváltoztatja a környezetében lévő emberek életét. Hamarosan azonban szembesülnie kell az emberi gonoszsággal és rosszindulattal, ezért "P" drámai változáson megy át - lelke megkeményedik, igazi emberre válik.


2001 Åke Sandgren dráma 6 ?

Joy Ride
 


2001 Martin Rengel dráma
Reunion (2001)

Reunion
 


2001 Leif Tilden - Mark Poggi dráma

Security, Colorado
 


2001 Andrew Gillis dráma
Strass (2001)

Strass
 


2001 Vincent Lannoo dráma

The Sparkle Room
 


2001 Alex McAulay ?

Converging with Angels
 


2002 Michael Sorenson dráma
Días de voda (2002)

Días de voda
 


2002 Juan Pinzás dráma
Elsker dig for evigt (2002)

Elsker dig for evigt
Hogy szeretsz?

Mi történik, ha minden, amit állandónak hittünk és magától értetődőnek vettünk, hirtelen köddé foszlik? A Hogy szeretsz? című film négy emberről - két párról - szól, arról, hogy milyen váratlanul és készületlenül éri őket, amikor az élet törékenységével szembesülnek. Hogyan reagálnak? S szerelmük kiállja-e a szakítópróbát? Cæcilie (Sonja Richter) és Joachim (Nikolaj Lie Kaas) fiatalok és szerelmesek. Készülnek összeházasodni, előttük áll az élet. De a dolgok rosszra fordulnak, és hirtelen minden a feje tetejére áll. Nem csak Cæcilie és Joachim számára változik meg minden, hanem Marie (Paprika Steen) és Niels (Mads Mikkelsen) életében is. A kapcsolatok addig átlagos szövésű szálai egy baleset következtében teljesen összekuszálódnak. Joachim lebénul, menyasszonya, Cæcilie pedig beleszeret annak a nőnek a férjébe, Nielsbe, aki a balesetet okozta...


2002 Susanne Bier dráma 154 4,1

The Breadbasket
 


2002 Matthew Biancaniello rövidfilm
Se til venstre, der er en svensker (2003)

Se til venstre, der er en svensker
Nézz balra, ott egy svéd!

Katrine házasodni készül. A barátja jó pasi, a lakásuk nagy és a hozzátartozói is teljesen rendben vannak. Katrine-nak csak egy baja van: az, hogy néha nagyon nehezére esik igazat mondani. Elmegy ugyan meglátogatni nővérét Mettét, akit a pszichiátrián kezelnek, de nem szól neki az esküvőről. S egyszer csak, két év külföldön töltött év után hirtelen feltűnik egy régi barát, Thomsen - Mette szomorúságának fő oka. Katrine rájön, hogy valami nem stimmel vele, ennek ellenére valami mást kommunikál, és ettől Thomsen boldog és elégedett lesz. Bele is fog közös missziójukba és egy nappal az esküvő előtt keresni kezd valami használt cuccot, valamit, ami kék, valami újat és kölcsön is kér valamit. Semmilyen megszokott dolog nem lesz elég jó, valami brutális kell. Az egész egy kivénhedt kutyával, fura frizurával és apró "szuper-kék" pirulákkal kezdődik, majd az őrült nővérrel folytatódik a pszichiátrián, akit Thomsen egyszerűen kölcsön szeretne kérni. Persze holnap is van nap. Nem is akármilyen: az esküvő napja.


2003 Natasha Arthy dráma, szerelmi történet, vígjáték 59 3,9
Così x caso (2004)

Così x caso
 


2004 Cristiano Ceriello ? 1 ?
El desenlace (2005)

El desenlace
 


2005 Juan Pinzás dráma
Gypo (2005)

Gypo
Cigó

Kisé feldúlja a brit munkáscsalád besavanyodott életét, amikor tizenéves lányuk a brit paszportra váró cseh cigánylánnyal,Tashával jön össze. Az első és egyetlen, sokdíjas angol Dogma-film mese a bigottság, a leszbikus szerelem és a menekültstátusz kölcsönhatásairól - három különböző nézőpontból tálalva.


2005 Jan Dunn dráma 2 ?

Lonely Child
 


2005 Pascal Robitaille dráma