Hamlet adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Hamlet
 


1907 Georges Méliès dráma, némafilm 1 ?

Hamlet
 


1908 Henri Desfontaines dráma, rövidfilm

Hamlet
 


1911 August Blom dráma, némafilm
Hamlet (1921)

Hamlet
 

Miért utasítja vissza Opheliát rendre Hamlet, miközben igyekszik minél többet lenni Horatióval? Mert a dán királyfi valójában lány! Legalábbis ezt állította Vining amerikai Shakespeare-kutató egy máig kétes hitelességű ónorvég legendára hivatkozva. Eszerint a kislányt trónutódlási okokból fiúként nevelte fel az anyja...


1921 Heinz Schall - Svend Gade dráma, némafilm 2 ?
Hamlet (1948)

Hamlet
 

William Shakespeare klasszikus történetének leghíresebb adaptációjában Laurence Olivier alakítja a dán királyfit, aki apja szellemének bosszút esküszik gyilkosa, vagyis apja testvére, és anyja új férje ellen.


1948 Laurence Olivier dráma 131 4,6

Hamlet
 


1955 Alf Sjöberg dráma
Gamlet (1964)

Gamlet
Hamlet

Kozincev legismertebb és legsikeresebb Shakespeare-adaptációja egy nemzedék kultfilmje lett, és annak idején Magyarországon is meghódította a kritikusokat és a közönséget. Itt az alkalom a régi emlékek felidézésére...


1964 Grigorij Kozincev dráma 19 3,8
Hamlet (1969)

Hamlet
 

Hamlet dán királyfi (Nicol Williamson) atyját Claudius, Hamlet nagybátyja galád módon meggyilkolja, és Gertrud mellett elfoglalja a trónt. A gyászba borult Hamlet előtt megjelenik atyja szelleme, és bosszúért kiált, ám a királyfi irtózik a vérontástól. Őrlődése végül tragédiába torkollik, amely mindnyájukat elpusztítja - beleértve szerelmét, a gyönyörű Opheliát (Marianne Faithfull) is. A fantasztikus alakításoknak és a magabiztos rendezésnek hála Tony Richardson (Kék ég) filmjét a legjobb Shakespeare feldolgozások között tartják számon.


1969 Tony Richardson dráma 6 ?
Hamlet, Prince of Denmark (1980)

Hamlet, Prince of Denmark
Hamlet


1980 Rodney Bennett dráma 4 ?

Hamlet
 

A magyar filmművészet egyik legrendhagyóbb tehetségeként is emlegetett Bódy Gábor egyetlen színpadi rendezése egykor negatív kritikákat kapott. Színházi felvétel.


1982 Bódy Gábor dráma 3 ?

Hamlet dán királyfi
 

Esztergályos Károly írta a tévéfilm bemutatója előtt: " A "Lenni vagy nem lenni..." monológ felvételét a film készítése során egyre halogattuk. Lassan a forgatás vége felé jártunk ? 1982 nyara volt -, és nem lehetett tovább halasztani a dolgot. Gállfi ül a díszletudvaron. Körülötte a színjátszók kacatjai, kicsit távolabb zenészek, artisták, s mindenki, aki a filmet csinálja. Mondja a Shakespeare Arany sorokat. Először, másodszor, harmadszor. A monológ végén feláll, s ugyanúgy, mint először, másodszor, elindul hátra Hamlet szobája felé, és a körben állók, anélkül, hogy bárki megszólalna, tapsban törnek ki. Még soha nem voltam tanúja annak, hogy a stáb tagjai ilyen spontán váljanak nézővé. Kívánom, hogy aki leül a tévé elé, ugyanazt érezze, mint akik a filmet csinálták: Hamlet dán királyfi: Gállfi László.


1983 Esztergályos Károly dráma 1 ?
Hamlet (1990)

Hamlet
 

A dán királyfi, a többnyire csak a világ eseményeit szemlélő és a politikától magát távol tartó Hamlet apja halálhírét véve visszatér hazájába. Mire azonban Dánia földjére teszi a lábát, anyja, Gertrud már nem özvegyasszony, ugyanis feleségül ment Hamlet nagybátyjához, az új királyhoz, Claudiushoz, majd az új uralkodói pár Hamletet is nősülésre, kedvese, Ophelia nőül vételére sürgeti. Nemsokára azonban megjelenik a meghalt király szelleme és közli hősünkkel: galárd módon Claudius és Gertrud gyilkolták meg, hogy kezükbe kaparinthassák a hatalmat. Hamlet - mivel érzi, valami bűzlik Dániában - döntés előtt áll: vagy továbbra is kívülállóként szemléli az eseményeket vagy pedig saját kezébe veszi az irányítást és bosszút állva beteljesíti végzetét...


1990 Franco Zeffirelli dráma 202 3,7
Hamlet (1996)

Hamlet
 

Féltékenység, gyilkosságok, bosszúszomj, titkok, hazugságok, kísértetek, sírásók: ideális panelek bármely modern thrillerhez. A fenséges történelmi díszletekről, a lenyűgöző tájakról, a heroikus jellemekről és az emberközeli történetkezelésről Kenneth Branagh gondoskodik, aki egy igazán fantasztikus szereposztást állított össze Shakespeare legnagyobb tragédiájának, a Hamletnek a megrendezésekor. Branagh játssza Hamlet szerepét a filmben, aki meg akarja bosszulni apja meggyilkolását és akinek az a célja, hogy királyként elfoglalja jogosan megérdemelt helyét a trónon. De vajon elvezeti-e gyanúja apja gyilkosához? És saját kezével kell-e bosszút állnia? Ebben a 400 év után is időszerű történetben az igazság örökös keresése tragédiát jelent a bűnösnek, az ártatlannak és Hamletnek is.


1996 Kenneth Branagh dráma, szerelmi történet 117 3,9
Hamlet (2000)

Hamlet
 


2000 Michael Almereyda dráma 10 2,8
Ophelia (2018)

Ophelia
 

Egy újragondolt Hamlet, Ophelia szemszögéből.


2018 Claire McCarthy dráma, szerelmi történet 1 ?