Ördögűző-filmek

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
The Exorcist (1973)

The Exorcist
Az ördögűző

Minden idők legfélelmetesebb filmjében a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza...


1973 William Friedkin dráma, horror, thriller 666 4,1
Exorcist II: The Heretic (1977)

Exorcist II: The Heretic
Ördögűző 2.

Az előző rész főhősnője 4 évvel idősebb lett, és rémálmai miatt pszichoterápiás kezelésre jár. A Richard Burton által alakított pap pedig újfent megpróbálja a maga módszereivel kiűzni a démont a lányból. A klasszikus horrorelemekben, különleges hang- és képhatásokban bővelkedő film olyan, akár egy elszabadult, őrült mese, amely kellő mértékben adagolja az izgalmat, a feszültséget és a hátborzongató jeleneteket.


1977 John Boorman dráma, horror, thriller 83 2,2
The Exorcist III (1990)

The Exorcist III
Az ördögűző 3.

Az egyre rejtélyesebb halálesetek felkeltik Kinderman (George C. Scott) felügyelő figyelmét. Ő végzett nyomozást a korábbi, washingtoni ördögűzéssel összefüggésbe hozható titokzatos halálesetekkel kapcsolatban is. Ezúttal azonban egy még kegyetlenebb gyilkos szedi áldozatait. Kinderman sosem hitt az ördögben, a gonosz szellemek létezésében, vagy a megszállottságban. Ezúttal sem a misztikum megragadása hajtja, egyszerűen csak kézre akarja keríteni a brutális gyilkost. A nyomok egy férfihoz vezetnek, aki időnként Damien Karras (Jason Miller) atya arcvonásait ölti magára, aki még a washingtoni ördögűzés során halt meg.


1990 William Peter Blatty dráma, horror, thriller 77 2,5
Exorcist: The Beginning (2004)

Exorcist: The Beginning
Az ördögűző: A kezdet

Aki egyszer a Gonosz arcába néz, nem szabadulhat többé az emléktől. Merrin atya pedig nemcsak futó pillantás vetett a megtestesült rosszra: a második világháború idején közeli kapcsolatba került vele. Túlélte a borzalmakat, de nem tud többet hinni Istenben, és elhagyja papi hivatását. Afrikába utazik, hogy részt vegyen egy ókeresztény templom régészeti feltárásában. A lelet valóban különleges, a katedrális tökéletesen ép maradt, mintha rögtön a felépítése után betemették volna. A templom alatt azonban valami még ősibb rejtőzik, amelyet a tudósok felkeltettek szendergéséből.


2004 Renny Harlin horror, thriller 187 2,4
Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)

Dominion: Prequel to the Exorcist
Ördögűző: Dominium

A földöntúli gonosz tűnik fel egy kelet-afrikai ásatáson, nem sokkal a II. világháború befejezését követően. Egyedül csak a kutatást vezető Merrin atya (Stellan Skarsgaard) lenne képes megállítani őt, ám a papot a háború során olyan trauma érte, melynek hatására felhagyott hívatásával. Azonban most, hogy az ásatás során feltárt 1500 éves templommal együtt az ősi gonosz is felszínre került, és megigézett egy fiatal fiút (Billy Crawford), Merrin kénytelen újra felfedezni hitét és szembeszállni a halhatatlan ellenféllel.


2005 Paul Schrader dráma, horror, thriller 64 2,1