A Polip-szériák

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
La Piovra (1984)

La Piovra
A polip

Miután elődje gyilkosság áldozata lett, Corrado Cattani felügyelőt Szicíliába helyezik. Feleségével, a német származású és viharos múlttal rendelkező Elsével, valamint 12 éves kislányukkal, Paolával Palermoba költöznek. A felügyelő a helyi nyomozócsoport élére állva azt a feladatot kapja, hogy derítsen fényt elődjének, Marineonak meggyilkolására, de Cattani mélyebb összefüggéseket keresve jut el a maffia ügyleteihez. Házassága időközben zátonyra fut, felesége elhagyja, de lányuk a felügyelő mellett marad. A titkos szervezet nem kíméli Corrado környezetét: megölik egyik munkatársát, majd egy börtönben ülő informátor következik, de a nyomozó rendíthetetlen. Minden gyanúsítottat bíróság elé citál, de a tárgyalások alatt a maffia elrabolja Paolát, aki a szülők különélése óta az apjával maradt. A felügyelőt megzsarolják, hogy vonja vissza a vádakat és semmisítsen meg minden bizonyítékot. A gyanúsítottakat felmentik, a felügyelő pedig felmond állásából. Paolát elengedi a maffia, de kiderül, hogy a kislányt megerőszakolták és ezért sokkos állapotba került. Cattani feleségéhez fordul segítségért és elviszik a kislányt egy klinikára, ahol az orvosok nem sok javulással kecsegtetik a szülőket. Cattani nem tudja feldolgozni a lányával történteket és elhatározza, hogy bosszút áll. Látva a felügyelő elszántságát, a maffiafőnök úgy dönt, inkább alkut köt és átadja neki Paola megrontójának holttestét. A felügyelő hosszas utánajárással eléri, hogy felnyissák az aktát és újra kezdjék a nyomozást, őt pedig visszavárják felügyelői posztjára.


1984 Damiano Damiani dráma, krimi, minisorozat, ... 91 4,3
La Piovra 2 (1985)

La Piovra 2
A Polip

Corrado Cattani szicíliai távozása után A Polip még lebilincselőbben folytatódik. Cattani és felesége Svájcban minden gondot lányukra, a válságos állapotban lévő Paolára fordítanak. Ám miután a kislány öngyilkosságot követ el, a szülők útjai elválnak, és a felügyelő visszamegy Palermoba, ahol koholt vádak alapján börtönbe zárják. A szabadulás csak egy úton lehetséges: a maffia - Terrasini ügyvéd - segítségével. Corrado színleg egyességre lép a szicíliai manipulátorral, és felajánlja segítségét barátjának, Cannito tanácsosnak is. Mindez azonban csak trükk - a nyomozó Ferretti erőihez csatlakozik, akinek eltökélt szándéka, hogy felszámolja az egész alvilági hálózatot. Corrado még Olga Camastra grófné szerelmét is felhasználja, hogy minél több információt szerezzen ellenségeiről, akik közben két érdekcsoportra szakadnak: Cannito és Laudeo háborúba indul Terrasini és olasz-amerikai barátja, Carrisi ellen. Cattani kihasználva a feszültséget, ügyesen lavíroz a klikkek között, és előbb - Terrasinivel együttműködve - Cannitót lehetetleníti el egy terhelő újságcikkel, majd felfedez egy olyan aktát is, ami Terrasini és Laudeo vesztét okozhatja. Kalandos úton szerzi meg a kódolt irat kulcsát, és felhasználva a bizonyítékokat, leszámol régi ellenségeivel - feleségét, Elsét azonban akaratlanul is kiszolgáltatja a dühös maffia bosszújának. A csúcsperben viszont győzedelmeskedik, s egyúttal védőbeszédet mond az elmúlt években meggyilkolt szerettei nevében is. A felügyelő ismét magára marad, a harc azonban még korántsem ért véget.


1985 Florestano Vancini dráma, krimi, minisorozat, ... 60 4,3
La Piovra 3 (1987)

La Piovra 3
A Polip

A Polip harmadik évadában Corrado úgy érzi, végre nyugalomra lel egy hegyvidéki kolostor békés közösségében. Bert, az amerikai FBI-ügynök azonban visszahívja. Újdonsült társa a titokzatos Kemal Yfter fegyverkereskedő és a felügyelő régi "ismerőse", Lauedo professzor közös ügyei után nyomoz. Bert rábeszéli őt, hogy segítsen neki a szálak felgöngyölítésében. Cattani meglátogatja a börtönben raboskodó Lauedot, és azzal fenyegetőzik, ha nem beszél, még rosszabbul járhat. A professzor ezalatt utasítást ad egy kislány elrablására, akinek édesapja kapcsolatban áll az ügyletekkel. A sikertelen kísérlet után a felügyelő megismerkedik a kislány családjával, és nővérével, aki egyből beleszeret a nyomozóba. Giulia apja, Carlo Antinari igen befolyásos ember, ugyanis ő a vezérigazgatója az Antinari banktársaságnak. Corrado és Bert tovább folytatják a nyomozást, de már túl késő, a gépezet beindul. Gyilkosságok sorozataira ad utasítást a maffia. A szálak egészen Dino Alessihez vezetnek, aki a bankár jobb keze és a család barátja. Cattani rájön, hogy ő a mozgatórugója a sötét pénzügyi tranzakcióknak és a gyilkosságoknak. Közben egy régi ellenség, Terrasini is kiszabadul a börtönből, aki bosszút esküszik. Miután Bertet és embereit lemészárolják, a felügyelő ismét egyedül marad. Giulia és Corrado ezután Semio szigetére utaznak, ahol Giulia apját, Carlo Antinarit holtan találják. A nyomok öngyilkosságra utalnak, mindez azonban a maffia műve. Cattani úgy dönt, visszalép a rendőrség kötelékébe, hogy kinyomozza, milyen közös üzletre készülődik Nicola Antinari, Giulia nagyhatalmú nagyapja, Yfter, és a maffia emberei. Az öreg Antinari úgy dönt, vezérigazgatót csinál Giuliából. A lány el akar menekülni, Corrado azonban, akinek már nincs vesztenivalója, egy pillanatra sem áll meg, és annak a tudatában, hogy szerelmét elveszíti, mégis megindítja bravúros nyomozását - amelynek eredményeképpen a rendőrség a nyílt tengeren hiúsítja meg a nagyszabású adásvételt. Mindeközben némi aggodalomra ad okot, hogy Tano Carridi, meggyilkoltatva Terrasini ügyvédet, egyre magasabbra emelkedik a maffia ranglétráján...


1987 Luigi Perelli dráma, krimi, minisorozat, ... 48 4,3
La Piovra 4 (1989)

La Piovra 4
A Polip

Két évvel az előző széria eseményei után minden eddiginél izgalmasabban folytatódik A Polip című sorozat. Tano Cariddi, az Antinari Bank újdonsült vezérigazgatója meg akarja szerezni a Nemzetközi Biztosítótársaság feletti ellenőrzést, úgy, hogy a maffia milliárdjait fekteti be a tőzsdén. Salinbeni szenátor, és a titokzatos Espinosa segítségével sikerül öngyilkosságba hajszolnia az intézmény elnökét, Philippo Rasit, és érdekházasságba kényszeríteni Rasi húsz éves, gyönyörű lányát, Estert. Corrado Cattani eközben elfogja Tindari kaszinótulajdonos hidegvérű és különös gyilkosát, Salvatore Frolót, akiben a maffia régi adósát ismeri fel, és rögtön nézeteltérése támad Sylvia Conti bírónővel, ám kapcsolatuk hamar barátsággá szelídül. Cattani Davide Faeti újságíró bevonásával értékes információkat szerez Frolóról. Az újságírót váratlanul meggyilkolják, de halála előtt egy vérfoltos fényképet nyújt Cattaninak. Ez az egyetlen vékony szál, amelyen a nyomozó elindulhat. Kiderül, hogy a fénykép Frolo halottnak hitt lányát ábrázolja, és Cattani hosszas kutatómunka után rá is akad az árvaházban nevelkedett gyermekre. Tano, félreállítva az útból eddigi partnerét, a "Bábost", a maffia többi hatalmasával megegyezik egy nagyszabású hulladékszállítmányról, és sikeres nap elé néz a tőzsdén. Corrado Cattani felügyelő azonban nem adja meg magát, és embereivel összefogva, felkészül a bűnszövetkezettel való végső leszámolásra.


1989 Luigi Perelli dráma, krimi, minisorozat 47 4,4
La Piovra 5 - Il cuore del problema (1990)

La Piovra 5 - Il cuore del problema
A Polip

A Polip c. sorozat ötödik évadjában Silvia Conti bírónő új társra lel az olasz szervezett bűnözés elleni nyomozásban, Davide Licata, az Amerikából hazatérő, veterán nyomozó személyében. Licatát személyes érzelmek fűtik, amikor önként vállalja, hogy a tehetős Linori család bizalmába férkőzik, hogy így egy évekkel ezelőtti sérelemért álljon bosszút. Eközben Silvia tovább folytatja nyomozását, célja a Polip vezetőségének letartóztatása. Útja során ismét szembetalálkozik Antonio Espinosával és Tano Cariddivel. Most alkalma nyílik rá, hogy rács mögé juttassa a két férfit, és egyben pontot tegyen a Cattani-történet végére...


1990 Luigi Perelli dráma, krimi, minisorozat 34 4,0
La Piovra 6 - L'ultimo segreto (1992)

La Piovra 6 - L'ultimo segreto
A Polip - Az utolsó titok

Miután sikerült kézre keríteniük Antonio Espinosát, a befolyásos üzért, úgy tűnik, Silvia Conti és Davide Licata útjai elválnak. Davide egy merénylet során ugyan súlyosan megsebesül, de túléli az incidenst, és egy újabb megbízatás visszaszólítja az olasz rendőrség kötelékébe. Silviával együtt egy egész Európán átívelő nyomozássorozatba kapcsolódnak be, amelyet Alessio Amadei tábornok vezet. Akciójuk során kénytelenek igénybe venni Tano Cariddi segítségét is. Davide Licata azonban nem elégszik meg ennyivel: miután győzelmük beteljesülni látszik, elhatározza, hogy dacolva egészségi állapotával és elkerülhetetlen végzetével, fényt derít egy utolsó, szörnyű titokra, amely a holokauszt embertelen borzalmaiba vezeti vissza a nézőt...


1992 Luigi Perelli dráma, krimi, minisorozat 31 3,8
La Piovra 7 - Indagine sulla morte del comissario Cattani (1995)

La Piovra 7 - Indagine sulla morte del comissario Cattani
A Polip - Nyomozás a Cattani-ügyben

Silvia végre elindulhat a forró nyomon a Cattani-gyilkossággal kapcsolatban: ösztönei visszavezetik Szicíliába, ahol annak idején az ambíciózus és makacs nyomozó először munkához látott. Silvia egy megújhodott alvilági szervezettel kénytelen szembenézni, ahol szinte senki sem kíván segíteni neki, viszont régi ismerősök, új ellenségek egyesült erővel kívánják megállítani elkeseredett hadjáratát.


1995 Luigi Perelli dráma, krimi, minisorozat 20 3,4
La Piovra 8 - Lo scandalo (1997)

La Piovra 8 - Lo scandalo
A Polip

Amerikából hazatér Francesco Altamura báró aki egy nagyszabású befektetést terjeszt elő a helyieknek. Az elmaradott Szicíliának ez komoly kitörési lehetőség lenne, a helyi vezetők mégse lelkesednek a tervekért mivel nem veszi figyelmébe a ő saját érdekeltségeiket. A vitát sajátos módon próbálja eldönteni Pietro Favignana aki Don Albanese beosztottja. Elraboltatja a báró kiskorú fiát, egy tanyára viteti ahol a kamasz Tano őrzi miközben ő átveszi a hatalmat és zsarolja a családot.


1997 Giacomo Battiato dráma, krimi, minisorozat 12 3,6
La Piovra 9 - Il patto (1998)

La Piovra 9 - Il patto
A Polip

Az előző évad folytatásában Valente ezredes megbízza Carlo Arcuti századost egy kényes küldetés végrehajtásával. Arcutinak egy francia üzletembert kell követnie, aki valószínűleg kábítószert gyárt a maffiának. A rendőrség reményei szerint a férfi elvezeti őket a maffia kábítószer kereskedéssel foglalkozó tagjaihoz. Arcuti kijelölése erre a feladatra nem véletlenszerű. Miután fény derült a rendőrtiszt viszonyára Barbara Altamura bárónővel, hatalmas botrány robbant ki, Arcutit áthelyezték egy távoli szigetre. Közben Barbara férje, Francesco Altamura a maffia bankára lett. Arcuti ismét Barbara közelébe kerül és együttműködésre bírja a nőt aki azonban lelepleződik köszönhetően Altamura szeretőjének, Augustának. Váratlan fordulatként elfogják a franciát miközben Turi, a báró söfőrje „puccsot“ hajt végre és a maffia jóváhagyásával átveszi az üzlet irányítását miközben fogva tarja Barbarát. Arcuti megpróbálja felkutatni a nőt és elfogni Turit


1998 Giacomo Battiato minisorozat 7 ?

La Piovra 10
A Polip

Silvia nagy megdöbbenésére szabadlábra helyezik Ramonte professzort, a Corrado Cattani megöléséért is felelős titkos bűnszövetkezet vezetőjét. A bírónő gondosan előkészített "nyugdíjából" siet vissza a rendőrség kötelékébe, hogy bosszútól és igazságérzettől egyaránt fűtve szemmel tartsa a férfit - akiről csupán azt nem tudja, hogy idős, magatehetetlen férfi már, és az igazi veszedelmet a szervezeten belüli alvezérek konspirációja jelenti - nem is beszélve Tano Cariddiről, aki sok év múltán ismét visszatér: az Etnán rendezkedik be, és sötét, bűnökkel teli múltja emlékeivel dacolva bár, de ismét harcba száll azért, amit legjobban imád: a hatalomért... - az először 1984-ben bemutatott Polip utolsó szériája.


2001 Luigi Perelli dráma, minisorozat 12 3,0