Flamenco trilógia

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Bodas de sangre (1981)

Bodas de sangre
Vérnász

Carlos Saura első zenés filmjeinek egyike vérbeli spanyol hagyományokat, ezen belül pedig elsősorban a flamencót kelti életre. Federico Garcia Lorca világhírű drámájának táncos adaptációja a szenvedélyes szerelem és a lakodalom világába kíséri a nézőt, amelyben a hölgy kegyeiért folyó harc tragikus véget ér.


1981 Carlos Saura dráma, zenés film 9 ?
Carmen (1983)

Carmen
 

Csábító érzékiség, őrült szenvedély, zabolátlan szabadságvágy, hűtlenség... Vajon ezek a legmegfelelőbb szavak Carmen alakjának megrajzolásához? Az író Merimée, a zeneszerző Bizet, a filmrendező Godard és Francesco Rosi mellett a neves spanyol filmrendező, Carlos Saura is megpróbálkozott e bonyolult női jellem megrajzolásával. Az ő változatában a flamenco-tánc nyelvén kell kibontakoznia a carmeni jellemvonásoknak. Carlos Saura és a táncrendező Antonio Gades a történetet egyetlen helyszínre, egy koreográfus-stúdióba helyezi, s a spanyol tánc segítségével az alkotásról, a művészet és élet megfoghatatlan egymásrahatásáról beszél. Elvben egy táncdráma születéséhez kellene asszisztálnunk, de a rendező ennél tovább megy. A filmben sok egymásba kapcsolódó, egymástól különválaszthatatlan réteg van. Ki tudja megállapítani, mikor van átmenet a próbából az élő előadásba, a történetből a valódi alkotásba, az igazságból a művészetbe?


1983 Carlos Saura dráma, zenés film 32 4,2
El amor brujo (1986)

El amor brujo
Bűvös szerelem

A történet főhősei andalúziai cigányok. Candela férje - José - titokban megcsalja őt a gyönyörű Luciával. Egy verekedés során José-t megkéselik, aki sérüléseibe belehal. Kiderül, hogy a gyilkosságot Camelo követte el, aki gyerekkora óta szerelmes Candela-ba. A férfi, miután letölti börtönbüntetését, visszatér a faluba és megkéri szerelme kezét. A nő azonban minden éjjel kiszökik otthonról, és a gyilkosság helyszínén José szellemével táncol. Vajon hogyan lehet megszabadulni egy szellemtől? A meseszerű cselekmény csupán ürügyként szolgál ahhoz, hogy az alkotó magával ragadó módon ábrázolhassa a tánc, a szerelem és a halál egymásba fonódó, misztikus kapcsolatát.


1986 Carlos Saura dráma, zenés film 2 ?