Ballagás

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Ballagás (1980)

Ballagás
 

A jelenben játszódó történet hősei érettségi előtt álló fiatalok. A szalagavató bálról a negyedik cések különbuliba menekülnek, majd együtt visszamennek az iskolába egy búcsúőrjöngésre, amelynek során tűz üt ki az osztályteremben. Az iskolai nyomozás stílusa miatt az emberi és személyiségi jogaikban többszörösen megsértett diákok tanítási óra közben, engedély nélkül elhagyják az iskolaépületet. Hatalmas ambícióval szervezkednek, hogy együtt megváltoztassák a világot. Amíg a ballagás csupán érzelmileg hat rájuk, az érettségi vizsga már egyéni érdekeiket felismerő individuumokat csinál belőlük.


1980 Almási Tamás dráma 62 3,2

Ballagás után
Ballagás után öt évvel


1986 Almási Tamás dokumentumfilm 1 ?

Találkozás
 

1980-ban tízezer középiskolás közül válogatták ki a Ballagás című játékfilm szereplőit, akik jórészt magukat alakították a filmben. Az átlagosnál érzékenyebb, tehetségesebb, ám nagyon is különböző fiatalok sorsát követni kezdte a rendező.
A második, 1993-ban zajlott találkozóról készült a film.
Az egykori lázadó diákok videobejátszások segítségével szembesülnek múltjuk két rétegével: a 13 évvel ezelőtti filmmel és az 1986-os első találkozón készült felvételekkel. Mély vallomásokat játszik le a videomagnó, őszinte reakciókat, pontosan megfogalmazott érveket rögzít a felvevőgép.


1994 Almási Tamás dokumentumfilm 1 ?

Harmadik találkozás
 

18 évesen fellázadtak és törtek-zúztak a gimnáziumban. 24 éves korukban terveket szőttek, álmodoztak és keresték a helyüket a világban. 31 évesen többen közülük már befutottak, karrierjüket építették, utaztak, mások gyerekeket neveltek. A rendszerváltás mindannyiuk életét megváltoztatta. A Ballagás című film végzős osztályát Almási Tamás, a játékfilm rendezője igazi érettségi találkozókra hívta öt-tízévenként. A találkozókat és az "osztálytársak" sorsának alakulását dokumentumfilmekben örökítette meg. A Harmadik találkozás alkalmával a 40 éves szereplők szembesülnek fiatalkori önmagukkal és egymás életútjával. Sztárok, szinglik, anyukák, apukák, igazgatók vagy alkalmazottak - az egykori kamaszok a harmadik találkozón leginkább arról vitatkoztak, hogy vajon miért lesz érdemes felkelni 50 éves korukban...


2005 Almási Tamás dokumentumfilm 10 4,0