Gyaloglás gulágföldön

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Gyaloglás gulágföldön - Kolima
Walking in gulag land - Kolima

Filmjében Szalkai Zoltán feldolgozta azokat az élményeket, melyek útja során érték az egykor létező szovjet munkatáborok egyik körzetében, az Észak-Ural területén. Több száz kilométert gyalogolt ezen a vidéken és számos meglepő eseményt rögzített kamerájával. A film objektív beszámoló a valaha volt lágerek e vidékének mai életéről. "...leghátborzongatóbb élményem az időutazás volt, amit nap mint nap át kellett élnem, miközben a "zónában" bolyongtam. Az őserdő mélyén lágerek összedőlt romjainál, a részeg, ugyanakkor kedves és szomorú komikkal, akik az '56-os Budapestet lőtték, a hatalmas fákat döntögető fegyencek között, vagy a fék nélküli, fatörzsekkel túlterhelt teherautókat vezető rabok társaságában..." (Szalkai Zoltán)


None Szalkai Zoltán dokumentumfilm 4 ?

Gyaloglás gulágföldön – Tajmir-Norilszk
 


None Szalkai Zoltán dokumentumfilm 3 ?

Gyaloglás gulágföldön - Észak-Urál
On Foot Through Gulag Land: Northern Urals

A szibériai Kolima folyó mentén a Sztálin korszakban tucatnyi láger állt, ahová magyarokat is deportáltak kényszermunkára. Gulágföldön ma csend van, ahol jukagirok, evenek és oroszok élnek és dolgoznak. A ma Amerikában élő Bien Györgyöt 1945-ben, tizenhat évesen hurcolták el Budapestről. Tíz évet raboskodott a Kolima menti kobalt és ónércbányákhoz tartozó munkatáborokban, életben maradását korábban szerzett sérüléseinek és jó eszének köszönhette. Szalkai Zoltán egyedül vágott neki Szibériának, hogy Bien György útját végigjárva felkeresse a félszáz évvel ezelőtti borzalmak színhelyét. Filmjének megdöbbentő képsorai azt üzenik számunkra, hogy nem szabad megfeledkeznünk a történtekről.


2001 Szalkai Zoltán dokumentumfilm

Gyaloglás gulágföldön - Sarki-Ural
 

A szerző filmsorozatban dolgozta fel azokat az élményeit, melyek útjai során érték az egykor létező szovjet munkatáborok körzeteiben, az Észak-Ural, a Kolima, a Sarki-Ural, az Angara és Kazahsztán vidékén. Több száz kilométert gyalogolt ezeken a tájakon és számos meglepő eseményt rögzített kamerájával. Ebben az epizódban a hódmezővásárhelyi Szekeres Imre Gyula raboskodása helyszíneit kutatja. Gyula bácsit 1945 augusztusában hurcolták el a szovjet hatóságok. Politikai bűncselekménnyel vádolták az akkor 19 éves fiatalembert, mert katonai kiképzést kapott. Nyolc évet húzott le a Gulágon, a vorkutai lágerben raboskodott. Keserű emlékeit 1996-ban írta meg könyvében.


2005 Szalkai Zoltán dokumentumfilm

Gyaloglás gulágföldön - Kazahsztán
On foot through gulag land - Kazakhstan

"Mivel már két évtizede filmezem a volt Szovjetunió területét, ezért fel tudtam kutatni az eldugott gulágtáborok nyomait. Az 5. részben Szak István visszaemlékezése nyomán, Kazahsztán pusztáin gyalog keresem az egyik leghírhedtebb haláltábort. Útitársamul szegődik Genagyij Zemel, egy orosz anyanyelvű, Kazahsztánban élő, lett-ukrán származású filmrendező, aki a Gulágon született, és meg akarja látogatni szülőföldjét, a karagandai lágerkörzetet."


2008 Szalkai Zoltán dokumentumfilm 2 ?