Dzsingisz kán adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Genghis Khan (1965)

Genghis Khan
Dzsingisz Kán

A 12. századi Mongóliában teljes káosz uralkodik. Törzsek harcolnak egymással a birodalmat uraló hatalom megszerzéséért, egész Mongóliát vér áztatja. 1167-ben világra jön egy Temujin nevű kisfiú, aki rendkívüli megpróbáltatások során növi ki magát minden törzs vezérévé, és Dzsingisz Kán néven írja be magát a történelembe. A nagyhatalmú uralkodó birodalma kiterjedt egész Ázsiára és Oroszországra. Félelmetes hadserege behatolt még Európába is.. .A film egy fogoly rabszolga-fiú felemelkedését meséli el, aki a kínai császár bizalmasává és szövetségesévé válik. Megvédte a birodalmat a barbár hódítók ellen és egész élete féktelen hatalomvágyban, kegyetlen harcban, fényűző pompában telt. Ő a nomád hordák egyesítője, egész Ázsia meghódítója, a Nyugat réme.


1965 Henry Levin dráma, kalandfilm, történelmi film 26 2,9
Genghis Khan (1998)

Genghis Khan
Dzsingisz Kán

A 12. század mongol sztyeppéin a törzsek állandó testvérharcban élnek. Yesugel az egyik törzs főnöke távoli vidékről, harcban szerez feleséget, aki fiút szül neki, Temujin a harctéren születik. A fiú szerető anyja és bátor apja közt cseperedik fel. Yesugel véget akar vetni az állandó vérontásnak, és szövetségre lép egy másik nagy törzzsel. A szövetség megerősítésére fiát eljegyzi a törzsfő lányával. A két gyermek megszereti egymást. Yesugel távollétében azonban helyettese elárulja őt, hazafelé pedig a tatár fejedelem meggyilkolja. A gyászoló feleség fiának követeli a törzsfő posztját, az áruló azonban magához veszi az irányítást és elvezeti a népet földjéről. Az asszony egyedül marad földjén fiaival. Nyolc évvel később váratlanul megjelenik Temujin jegyese, kezét ajánlja az immár férfivá érett de kisemmizett törzsfőnek. Egymáséi lesznek, de míg Temujin odavan hogy visszaszerezze elorzott népét és rangját, feleségét elrabolják...


1998 Mailisi - Saifu dráma, háborús film, kalandfilm 3 ?

Dschingis Khan - Reiter der Apokalypse
Dzsingisz Kán - Az apokalipszis lovasa

Dzsingisz Kán már életében legendává vált. A mongol harcosok szemében hős volt. Ellenségei szemében azonban az apokalipszis lovasa. Ez a kor a lovagok tündöklésének kora volt. A középkorban ők testesítették meg a korszerű hadviselést. Több száz év csatározásaiban csiszolódott harci tudományukat Európa szerte lovagi tornákon mutatták be. Európában ők a bátorság, s az erény jelképei voltak. Sokak úgy tartották: legyőzhetetlenek. Ezerkettőszázhuszonhatban a lovasok nemzetének ura azonban leesett a lováról és belehalt sérüléseibe. Egyes feljegyzések szerint ezer lovat hajtottak a helyre, amelyen eltemették, hogy így rejtsék el a sírhelyét. Bár földi maradványai elvesztek, az apokalipszis lovasának legendája örökké élni fog.


2004 Heinz Leger dokumentumfilm 1 ?
Genghis Khan (2005)

Genghis Khan
Dzsingisz kán - A hódító

Dzsingisz kán története születésétől haláláig a kor krónikásainak beszámolói alapján. A film átfogó képet ad arról, hogyan lett a Temüdzsin nevű szegény nomád gyermekből rettegett hadvezér és világhódító.


2005 Edward Bazalgette dráma, életrajzi film, történelmi film 14 3,4
Aoki Ôkami: chi hate umi tsukiru made (2007)

Aoki Ôkami: chi hate umi tsukiru made
Dzsingisz Kán - A földek és vízek ura

Dzsingisz kán azért háborúzott, hogy véget vessen a háborúknak. Számtalan csatát megnyerve létrehozta saját országát, mely nagyobb volt mint bármely földi birodalom előtte vagy utána. Egész életét beárnyékolta a születését övező titok. Az apja, Jeszügej erőszakkal ragadta el anyját, Höelünt a törzsétől. A frígyből megszülető fiatal harcos a Temüdzsin nevet kapja. Apja halála után bizonyítania kell, hogy méltó a törzs vezetésére és tényleg a Kék Farkasok ősi véréből származik. Dzsamuka, leghűbb barátja és fegyvertársa ellene fordul, mikor mindketten egyazon asszony, Bolte szerelmére pályáznak. Kettejük csatáját Temüdzsin nyeri, csakúgy mint ezt követő harcukat, amit a "kánok kánja" címért folytattak. Immár minden mongolok fejedelmeként veszi fel a Dzsingisz nevet, mint a földek és vizek ura...


2007 Sawai Shinichirô kalandfilm 10 2,7