Geronimo adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Geronimo
 

A hadsereg azon erőfeszítéseit, hogy Geronimót, az apacs főnököt elfogják, megnehezíti két tiszt, egy apa és a fia közötti viszály.


1939 Paul Sloane dráma, kalandfilm, western
Geronimo (1962)

Geronimo
 

Chuck Connors játssza a legendás apacs vezér szerepét az 1883-as történetben, amelyben a bátor Geronimo rendületlenül tartja magát az amerikai és a mexikói hadsereg csapataival szemben.


1962 Arnold Laven történelmi film, western 7 ?
Geronimo (1993)

Geronimo
 

A mexikói hadsereg támadást intézett az apacsok ellen és a vérengzésben idős, magatehetetlen emberek, nők és gyermekek százai , köztük Geronimo anyja, felesége és gyermeke vesztette életét. Ennek hatására Geronimo lett az amerikaiakkal és a mexikóiakkal nyíltan szembeszálló apacs indiánok vezetője, azoké, akiket a számos ellenük indított fehér megtorló hadjárat során a szó szoros értelmében megtizedeltek, és rezervátumba akartak kényszeríteni. A harcok során 1886-ban Geronimo 35 férfiből 101 asszonyból és 8 fiúból álló csapata 18 hónapon keresztül vezette félre a több ezres hadsereget. Az ellenállás látszólag sikerrel járt, az amerikai kormány szavatolta az apacsok visszaköltöztetését szülőföldjükre...


1993 Roger Young western 7 ?
Geronimo: An American Legend (1993)

Geronimo: An American Legend
Geronimo - Az amerikai legenda

Az apacsok megegyezés előtt állnak a kormánnyal egy - a kormány által ellenőrzött - rezervátum megalakításáról. Vannak köztük azonban néhányan, akik ragaszkodnak hagyományaikhoz, és mindent elkövetnek, hogy meghiúsítsák az egyezményt. A lázadó Geronimo mindössze három tucatnyi emberével vív egyenlőtlen háborút 5000 amerikai katonával szemben. A karizmatikus indián-vezető több mint egy éven keresztül ellenállt, míg végül 1886 szeptemberében kénytelen volt megadni magát - miután kilátástalan csapdahelyzetbe került. Geronimo kíméletlen harcos volt, ellenfelei azonban a hadsereg vezetőitől kezdve az indián fejvadászokig kivétel nélkül tisztelték őt hihetetlen kitartása, nagyszerű stratégiai érzéke és bátorsága miatt.


1993 Walter Hill dráma, történelmi film, western 63 3,4