Mostohák

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Mostohák
 

Harminchárom hivatásos nevelőszülőnél kétszázhetven gyerek nevelkedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagy békességben, egészen addig, míg az önkormányzatoknak előírt takarékossági intézkedések sajátos helyi értelmezése következtében el nem bocsátották őket.
A hivatalosok okoskodása bevált, a családonként átlag hét gyereket nevelő, fizetés, társadalombiztosítás és nyugdíjjogosultság nélkül maradt nevelőszülők nem küldték vissza a hozzájuk nőtt gyerekeket az intézetbe, ingyen is magukra vették az állam kötelezettségét. Sokan közülük már munkanélküli segélyt sem kapnak, elhelyezkedni pedig ennyi gyerek mellett nem tudnak, nincs, aki alkalmazza őket. Egyikük azonban megmakacsolja magát. Ez az asszony mindig harcba száll az igazságért. A nyolc, tizenhárom illetve tizennégy éve nála nevelkedő gyerekek intézetbe kerülnek, ha az önkormányzat vissza nem állítja nevelőanyjuk állását.


2000 Csillag Ádám dokumentumfilm 1 ?

A megye árvái
 

"A megye árvái" a "Mostohák" című film folytatása.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzata megszüntette 33 hivatásos nevelőszülő állását, a nevelésükre bízott gyerekeket a nevelőszülőkre hagyta.
Egyikük, Kolhaas Mihályként fellázadt, fizetés nélkül a munkát sem végzi el, ha a megye nem adja vissza állását, akkor nem vállalja tovább a gyerekek nevelését. A hivatal is makacs volt, a gyerekek intézetbe kerültek. A "Mostohák" legnagyobb sikere az volt, hogy hatására, "deus ex machina", egy pesti alapítvány segítségével a filmben szereplő család újra egyesült, a három gyerek az intézetből visszakerült az imádott nevelőszülőkhöz.
"A megye árvái"-nak témája, az elbocsátásba részben beletörődők sorsa. A megyében megalkudni se lehet tisztességesen. Még egy látszólag kicsiny hatalom is képes oligarchikus működésre sarkallni birtoklóit. "A megye árvái" című film készülhetett volna a 70-es évek kádárista Magyarországában is.
A nevelőszülők kisemberek. Megaláztatásaik ellenére hősi elszántsággal, emberséggel, példamutató felelősségtudattal nevelik a mások által elhagyott, eldobott gyerekeket. A hivatalosságok pedig "furcsa" dolgokat művelnek. Igazságot pedig nem szolgáltat senki.


2002 Csillag Ádám dokumentumfilm