Anyegin adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag

Jevgenyij Onyegin
Anyegin

Puskin verses regényének népszerű operaváltozata a helyét nem lelő "intellektuális nemes" és a tisztaszívű, ám önálló akaratú nemeslány kudarcba fulladt szerelméről.

Tatyána a korszak legnagyobb orosz operadívája, Galina Visnyevszkaja hangján szólal meg, a többi énekes Larisza Avgyejeva, Jevgenyij Kibkalo, Anton Grigorjev.


1959 Roman Tyihomirov dráma, zenés film 1 ?

Eugene Onegin
 


1988 Petr Weigl zenés film

Anyegin
 

Kihalt kastélyba érkezik haza Anyegin nagybátyja temetésére. Embergyűlölő, megfáradt, cinikus ember, aki már mindent látott, mindent megpróbált és mindent megunt, amit mások - így fiatal szomszédja, Lenszkij is - élete értelmének tart. Lenszkij invitálására látogat el Larinék birtokára, ahol megismerkedik Tatjánával, a rajongó, könyvek bűvöletében élő fiatal lánnyal. Tatjána szerelmes lesz Anyeginbe és levélben vallja be érzelmeit...


1990 Szikora János dráma 6 ?

Jevgenyij Anyegin
 


1994 Humphrey Burton dráma, zenés film
Onegin (1999)

Onegin
Anyegin

Jevgenyij Anyegint sokan kedvelik az előkelő szentpétervári társaságban, hiszen művelt és gáláns fiatal úr, ámbár életuntsága és céltalansága talán éppen ennyire jellemző rá. Nem is szólva a szív dolgaival kapcsolatos cinikus látásmódjáról. Épp amikor elfogy a pénze, birtokot örököl gazdag nagybátyjától, és odaköltözik. Itt azonban, ha lehet, még jobban gyötri az unalom, és sem a vidékkel, sem lakóival nem tud igazán megbarátkozni. Egyetlen kivétel akad: fiatal szomszédja, Vlagyimir Lenszkij személyében igazi jóbarátra lel vidéki elvonultságában. Lenszkij bemutatja őt menyasszonya, Olga családjának, s e látogatás során ismeri meg a lány nővérét, Tatjanát, aki annyira más, mint bárki a környezetében. A lányra óriási hatást gyakorol a különc szomszéd, és szenvedélyes szerelmes levélben vallja meg neki érzelmeit. Nem sokkal később azonban Anyegin hűvös udvariassággal utasítja vissza szerelmét, majd látványosan flörtölni kezd Olgával. Lenszkij rosszallására még nagyobb udvariatlansággal válaszol, mire a sértett vőlegény párbajra hívja. A két barát másnap hajnalban néz farkasszemet egymással; Lenszkij célt téveszt, ám Anyegin lövése végzetes. Megrendülten öleli át halott barátját, de már késő. Hat évvel később jelenik meg ismét Szentpéterváron unokatestvére, Nyikitin herceg bálján. Távol a társaság nyüzsgésétől egy visszahúzódó alakot fedez fel, s rájön, hogy az ismerős arc Tatjana, akit a herceg a feleségeként mutat be. A nőt felzaklatja Anyegin váratlan felbukkanása és ékesszóló szerelmes levele, melyet a bál után kap tőle. Házassága boldog és nyugodt, ám nagy szerelme mégis Anyegin - s most élete legnehezebb döntésével kell szembenéznie.


1999 Martha Fiennes dráma, szerelmi történet 136 3,7