Neil Simon adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Barefoot in the Park (1967)

Barefoot in the Park
Mezítláb a parkban

A Broadway vígjátékmestere, Neil Simon adaptálta saját sikerdarabját az ifjú konzervatív ügyvédről és különc menyasszonyáról e klasszikus filmhez. Robert Redford maga az egyenesség. Jane Fonda pedig újdonsült felesége, aki életét az örömök hajszolásának szenteli. Ahogy a mézeshetek extázisa átadja helyét az otthonteremtés valóságának egy ötemeletes, lift nélküli házban, a házasság harmóniája komikus civódásba fordul. Az anyós jámboran panaszkodik. A feljebb lakó középkorú nőcsábász flörtöl. Az örömből kín lesz. Semmi kétség, hogy a film végére a fiatalok kibékülve csókolódznak majd, és az sem kérdéses, hogy az anya és a szomszéd egymásra találnak...


1967 Gene Saks szerelmi történet, vígjáték 150 3,8
The Odd Couple (1968)

The Odd Couple
Furcsa pár

Neil Simon különleges zsenialitással találja meg a hétköznapi emberek hétköznapi cselekedeteiben rejlő komikumot. Például két elvált férfiban, akik közös lakást bérelnek New Yorkban. Ez a Furcsa pár alaphelyzete, noha semmi furcsa nincs abban, hogy a főszerepeket két olyan Oscar-díjas tehetségre osztották, mint Jack Lemmon és Walter Matthau. A két veterán komikus egy rutinos kabaréduó precíz időzítésével dolgozik össze, ugyanakkor mindig ragyogó spontaneitással. Lemmon játssza az aggodalmaskodó Félixet, aki minden rendellenességre kényes. Ő a bizonyíték, hogy a tisztaságmánia közel áll az elmebajhoz. Matthau Oscart alakítja, aki egy tornádó gyorsaságával és alaposságával képes feldúlni a rendbe rakott szobát.


1968 Gene Saks dráma, szerelmi történet, vígjáték 328 4,3
The Out-of-Towners (1970)

The Out-of-Towners
Vidékiek New Yorkban

George-nak, az ohiói üzletembernek visszautasíthatatlan munkát ajánlanak. Csak annyi áldozatot kell hoznia, hogy feleségével együtt költözzön fel vidékről New Yorkba. A házaspár azt gondolja, mi sem könnyebb ennél. Ám a repülőtéren elkeveredik a poggyászuk, ráadásul Bostonból vonaton kénytelenek New Yorkba zötykölődni. Amikor megérkeznek, kiderül, hogy szinte mindenki sztrájkol a városban, így a szolgáltatások nem működnek. Emellett kétszer is kirabolják őket, és kénytelenek az éjszakát a Central Park egyik padján tölteni. Nem csoda, ha ezek után úgy gondolják: mégsem olyan vonzó az a nagyvárosi állás.


1970 Arthur Hiller vígjáték 24 3,8
Plaza Suite (1971)

Plaza Suite
Hotel Plaza

Három kedves kis epizód a házasélet árnyékos oldalairól. A történetek két ponton kapcsolódnak: mindegyik helyszíne a patinás Hotel Plaza 719-es lakosztálya, a főszerepet pedig mindháromban a legendás karakterszínész: Walter Matthau alakítja. Az elsőben a feleség megpróbálja visszahódítani elhidegült férjét, de arra kell ráébrednie, hogy a férfi csalja őt a titkárnőjével. A második egy különös randevú históriája: a rámenős producer régi szerelmének akarja megmutatni igazi énjét. A harmadikban egy aggódó családapa próbálja kétségektől gyötört lányát kicsalogatni a fürdőszobából, ahova az a közelgő esküvő küszöbén bezárkózott...


1971 Arthur Hiller dráma, vígjáték 24 3,6

Last of the Red Hot Lovers
Az utolsó félrelépés

Barney,a középkorú üzletember ügyetlen a nőkkel, és mindez a feleségével való kapcsolatára is rányomja bélyegét. Minden vágya egy emlékezetes szerelmi viszony. Amikor Elaine-t felviszi az anyja lakására, rájön, a nő nem kér a suta előkészületeiből. A következő jelölt a fiatal és szép Bobbi. Amikor azonban Bobbi rágyújt egy marihuánás cigarettára, Barney reményei is füstbe mennek. Reménykedve tekint a Jeanette-tel való kapcsolat elé is, ám kiderül, a nő csak beszélgetni akar. Barney végül felhívja a feleségét, és randira hívja az anyja lakására.


1972 Gene Saks vígjáték 2 ?
The Prisoners of the Second Avenue (1974)

The Prisoners of the Second Avenue
A Második utca foglyai

Mel Edison és felesége a boldog amerikai házaspár mintaképe. Pontosabban csak lehetne, de valami mindig közbe jön. Lakásuk egy olyan New York-i házban található, ahol sosincs nyugta a szerencsétlen lakóknak: a légkondicionáló mindig elromlik, a szomszédok állandóan beleütik az orrukat a másik dolgába, az utcáról felszüremlő zajban alig lehet a másik szavát érteni. Mel egy szép napon megelégeli mindezt, de lázadása katasztrofális következményekkel jár: nem elég, hogy elbocsátják az állásából, egy cserép virág is a kobakján landol . A vidéki élet sem hoz változást életükben, ezért Edisonék hamarosan ott folytatják, ahol abbahagyták: New York-ban, a zűrzavar közepén.


1974 Melvin Frank vígjáték 13 3,7
The Sunshine Boys (1975)

The Sunshine Boys
Napsugár fiúk

Az amerikai kabaré hőskorában két kiöregedett színészt váratlanul egy nagy tévécsatorna kér fel szereplésre. Negyvenegy esztendeig járták együtt az országot, majd véglegesen összevesztek. A színészek, a "nagy bohócok" életében azonban nincs olyan, hogy végleges, a fellépés csábítása örök... A két nagy komédiás perpatvara, küzdelme egymással és az öregedéssel, a líra és a bohózat közötti ösvényen játszhatja korunk egyik szívbemarkoló és fergetegesen mulatságos művét.


1975 Herbert Ross vígjáték 46 4,0
The Goodbye Girl (1977)

The Goodbye Girl
Hölgyem, Isten áldja

Paula, az elvált táncosnő egy napon arra ér haza, hogy aktuális színész barátja faképnél hagyta és elköltözött közös albérletükből. Újra egyedül marad tízéves kislányával, elkesereredni viszont nincs ideje, mert egy vadidegen férfi (bőröndökkel) az ajtaja előtt azt, állítja hogy fizetett a lakásért, ezért beköltözik. Elliot, az új lakótárs szebb napokat is látott színész, Paula pedig torkig van a színészekkel. A kényszerű együttélés első napjai keservesen telnek, Lucie gyermeki őszintesége azonban oldja a Paula és Elliot közötti feszültséget. A hetek múlnak, az albérlet, egyre otthonosabbá változik, a közös fedél alatt élők pedig lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.


1977 Herbert Ross szerelmi történet 34 3,8
California Suite (1978)

California Suite
Kaliforniai lakosztály

Különös társaság gyűlik össze a méregdrága Beverly Hills-i szállodában. Dr. Gump és Dr. Panama a családjukkal indultak vakációzni, az álom-nyaralás azonban egyre inkább lázálommá változik. Az Oscar-díj átadásra érkező színésznő, Diana Barrie minduntalan összeveszik a férjével. A helyzet tovább romlik, amikor nem ő kapja a díjat. Azután ott van Hannah, aki a volt férjével azt készül megvitatni, melyikükhöz kerüljön a gyerek. Marvin házasságának viszont alighanem vége. A férfi sikertelenül próbálja megmagyarázni a váratlanul betoppanó feleségének, hogyan került a szőke bombázó az ágyába.


1978 Herbert Ross dráma, szatíra, vígjáték 44 3,7
The Cheap Detective (1978)

The Cheap Detective
Bohókás nyomozás

1940 - San Francisco. Lou Peckinpaugh magándetektív társát megölik. A vádlott pedig nem más, mint Lou, akit gyengéd szálak fűznek az áldozat feleségéhez. A férfinak nincs sok választása: vagy megtalálja az igazi tettest, vagy vállalja olyasminek a következményeit, amihez az égvilágon nincs semmi köze. A nyomozás során azonban hősünkre újabb és újabb kalandok várnak: olyan értékes, ám eltűnt ékszereket kellene felkutatnia egykori szerelme kedvéért, amelyeknek az árán embereket lehetne kihozni a németek által megszállt Franciaországból, egy csinos bárénekesnő a szerelmével üldözi, egy titokzatos hölgy összehozza a híres, nagystílű csempésszel, ráadásul feltűnik Lou környezetében egy többszörös milliomos műgyűjtő is.


1978 Robert Moore krimi, szerelmi történet, thriller, ... 18 3,1
Chapter Two (1979)

Chapter Two
Második fejezet

George Schneider tizenkét évi boldog házasság után elveszti feleségét, Barbarát, és ettől kezdve nem menekülhet a baráti szándékkal bemutatott hölgyek hada elől. Egy ilyen akció során ismerkedik meg Jennie MacLainnel, a frissen elvált, intelligens és szép színésznővel. A két magányos ember azonnal egymásba szeret, és két hét után összeházasodnak, hogy elkezdjék életük második fejezetét. Ám a nászúton kiderül, hogy George még nem engedte el Barbarát...

Neil Simon önéletrajzi ihletésű műve az újrakezdés lehetőségét boncolgatja, a tőle megszokott finom, bölcs humorral.


1979 Robert Moore dráma, szerelmi történet, vígjáték 2 ?
Seems Like Old Times (1980)

Seems Like Old Times
Hárman a slamasztikában

Az író, Nick Gardenia békésen írogat kaliforniai tengerparti házában, amikor betörnek hozzá, elrabolják, és arra kényszerítik, hogy kirámoljon egy bankot. Nick-nek ezek után természetesen menekülnie kell, és ki mástól is kérne segítséget, mint ex-feleségétől, Glendától, aki már újra férjhez ment egy ügyészhez, aki persze egyáltalán nem nézi jó szemmel, hogy felesége a rendőrség által üldözött volt férjét pátyolgatja.


1980 Jay Sandrich szerelmi történet, vígjáték 90 3,4
Max Dugan Returns (1983)

Max Dugan Returns
Gengszterpapa

Nora egyedül neveli a fiát, Michaelt, bár nincs sok pénzük, jól megvannak egymással. Egy napon különös dolog történik: felbukkan a semmiből Nora apja, Max Dugan, aki akkor hagyta el a családját, amikor Nora még csak 9 éves volt. A jómódú Max ajándékokkal akarja lányát és unokáját kárpótolni azokért az évekért, amelyeket nem töltött velük. Max nagy vagyonának eredete homályos, ahogy a férfi Las Vegas-i múltja is...
Max azonban tudja, hogy gyógyíthatatlan beteg, akinek meg vannak számlálva a napjai...
Nora pedig megismekedik egy nyomozóval, aki nagyon szeretne találkozni az apjával...


1983 Herbert Ross dráma, vígjáték 5 ?

Brighton Beach Memoirs
Kamaszkorom története

A háború idején a zsidó származású Eugene Jerome, a családjával együtt nehéz időket vészel át, mégis megpróbálnak méltóságteljesen és tisztességesen élni, még akkor is, ha a kamaszok megnehezítik az életüket. Jerome a bátyja, Stanley segítségével válik érett férfivá és mindenben vakon követi őt. Ezek a napok idéződnek fel a múltból.


1986 Gene Saks vígjáték 7 ?
The Marrying Man (1991)

The Marrying Man
Fogd a nőt és fuss!

Charley Pearl, a jóképu aranyifjú esküvőjére készül. Bájos menyasszonya, Adele, a filmcézár, Lew Horner lánya. Charley és barátai az esküvő előtti legénybúcsút szervezik: a legmegfelelőbb helyre, Las Vegasba indulnak. Ekkor üt be a baj. Charley egy mulatóban megpillantja a gyönyörű, érzéki és lenyűgöző énekesnőt, Vicki Andersont. Eredetileg úgy gondolja, elég lesz egyetlen éjszaka a szépséges szexbombával, de a sors és a nő barátja, Bugsy Siegel, a gengszterfőnök, másképp dönt. Bugsy bosszúból a sajtó nyilvánossága előtt egymáshoz kényszeríti megunt barátnőjét, és a kétségbeesett playboyt, aki így elveszti milliomos menyasszonyát. Természetesen kitör a botrány, a volt ara, Adele zokog, Charley hivatalosan mindent bán. Gyors válás, Adele esetleg ad egy újabb esélyt. Persze Charley nem képes kitörölni emlékezetéből a csodálatos szőkeséget...


1991 Jerry Rees szerelmi történet, vígjáték 130 3,2
Lost in Yonkers (1993)

Lost in Yonkers
A nagymama soha!

A frissen megözvegyült Eddie nehéz döntés előtt áll: határoznia kell fiai jövőjéről, és bármennyire nem szívesen teszi, meg kell kérnie Kurnitz nagyit, hogy ameddig ő egy jövedelmező állást nem talál, gondoskodjon a gyermekeiről, Jay-ről és Artyról. A fiúk így közelebbről is megismerkednek a kissé érdes modorú nagyi világával, a népes, ámde kifejezetten különc rokonsággal: a család feketebárányával, Louie bácsival, valamint Bella nénivel és annak kissé furcsa széptevőjével, aki egy moziban dolgozik.


1993 Martha Coolidge dráma, vígjáték 7 ?
The Sunshine Boys (1995)

The Sunshine Boys
Napsugár fiúk

Az amerikai kabaré hőskorában két kiöregedett színészt váratlanul egy nagy tévécsatorna kér fel szereplésre. Negyvenegy esztendeig járták együtt az országot, majd véglegesen összevesztek. A színészek, a "nagy bohócok" életében azonban nincs olyan, hogy végleges, a fellépés csábítása örök... A két nagy komédiás perpatvara, küzdelme egymással és az öregedéssel, a líra és a bohózat közötti ösvényen játszhatja korunk egyik szívbemarkoló és fergetegesen mulatságos művét.


1995 John Erman vígjáték 34 3,7
The Out-of-Towners (1999)

The Out-of-Towners
Párosban a városban

Amikor a Clark házaspár otthagyja a kiürült családi fészket, és elindul a Nagy Alma, azaz New York felé, még nem sejtik, hogy váratlan bonyodalmakkal tarkított komikus odüsszeiájuk képében életük legbizarrabb 24 órája vár rájuk.
Clarkék szenvedélye felőrlődött valahol a jelzálogkölcsönök és a gyerekek tandíjának fizetése között. Amikor Henry egy fontos munkamegbeszélésre New Yorkba megy, világos az útiterv: egyengetni útját a siker felé, és újból meglelni azt a szikrázást, mely egykor házasságukat jellemezte.
Henry pedáns reklámszakember, aki kényelmes életét a szabályok pontos betartásával éli. Nancy viszont elragadóan romantikus lélek, aki ki akarja élvezni az életet, és bármit megtesz, hogy több szenvedélyt vigyen a házasságukba, még akkor is, ha közben a férje beleőrül.
A kiszámítható üzleti útnak induló túrából balszerencsés események szédítő sorozata kerekedik a Central Parktól kezdve Greenwich Village-en át a Times Square-ig, és végül teljesen elszabadul a pokol, mikor a kimerült pár egy luxushotelben köt ki.
Itt találkoznak a dölyfös, arisztokratikus hoteligazgatóval, aki tovább bonyolítja az életet...


1999 Sam Weisman vígjáték 77 2,8

Laughter on the 23rd Floor
Nevetés a 23. emeleten

A film New York Cityben játszódik az 50-es években, és Neil Simon saját élményein alapszik, aki ezidőtájt a Sid Caesar-féle A show-k show-ja című, mérföldkőnek számító tévéműsor egyik szerzőjeként dolgozott. A televízió lázba hozta az egész országot, és Max Prince (Nathan Lane), a rendkívül tehetséges, ám veszélyesen kiszámíthatatlan mókamester a tévében a komédia királya. Minden királynak van udvartartása, és Max udvara fergetegesen mulatságos írók különc csoportjából áll. Mikor épp nem szexen, politikán, vagy azon vitatkoznak, ki fizeti az ebédet, ők írják a legeredetibb poénokat a tévének. Amikor Max nézettsége csökkenni kezd, a hálózat megkurtítja a műsort, és cenzúrázza annak anyagát. Max és szerzői úgy döntenek, hadat üzennek... és az eredménytől a nézők a hasukat fogják!


2000 Richard Benjamin vígjáték
The Goodbye Girl (2004)

The Goodbye Girl
Hölgyem, Isten áldja

Furcsa bérlőtársat kap Pamela és a kislánya. Elliot színész, akárcsak az egykori Broadway-táncosnő volt élettársa. Van néhány fölöttébb különös szokása, többek között az, hogy éjszaka meztelenül gitározik. Ehhez képest igazán elviselhetőnek tűnik, ahogyan a III. Richárd címszerepével viaskodik. A két ellentétes jellemű ember végül egymásba szeret. Bár állandóan veszekednek sorsuk mégis elválaszthatatlanul összekapcsolódik.


2004 Richard Benjamin vígjáték 16 2,8