Heltai Jenő adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
A 111-es (1920)

A 111-es
 

Heltai Jenő misztikus cselekményű bűnügyi kisregénye az irodalmi alap. Színhelye Párizs, a szereplők artisták, köztük Joe Selfridge, a bűvész, aki reménytelenül szerelmes partnerébe. Sikerszáma a "lenyakazott ember"...


1920 Alexander Korda (Korda Sándor) dráma, némafilm, thriller 1 ?
A 111-es (1937)

A 111-es
 

Heltai Jenő misztikus cselekményű bűnügyi kisregénye az irodalmi alap. Színhelye Párizs, a szereplők artisták, köztük Joe Selfridge, a bűvész, aki reménytelenül szerelmes partnerébe. Sikerszáma a "lenyakazott ember"...


1937 Steve Sekely (Székely István) dráma, krimi, szerelmi történet 14 3,2

Menazséria
 

Heltai Jenő tragikomédiája a derűsen megbocsátó szatíra hangján ábrándokat kergető embereket kelt életre. A Menazséria hősei gyávák, nincs erejük szembenézni a valósággal, s hogy a félelmetesség látszatát keltsék, oroszlánok bőrét öltik magukra, amikor azonban vége a produkciónak, rájuk szakad a valóság minden gyötrelme.


1964 Vámos László rövidfilm, szatíra, vígjáték 3 ?
Jaguár (1967)

Jaguár
 

Heltai Jenő századfordulós álkrimijének hősei újságírók, akik szenzációs bűnügyekkel kívánják fellendíteni lapjukat, a Krajcáros Igazságot. És hogyan leplezhető le legkönnyebben egy bűnügy? Ha az újságíró maga követi el.


1967 Dömölky János krimi, vígjáték 11 3,6

Kiskirályok
 

Főhősei Mák Iván, a Párizsban élő magyar újságíró, VI. Iván, valamint VII. Emánuel. utóbbi kettő a képtelen nevű balkáni Cirillország uralkodója és trónvárományosa. Puccsal VII. Emánuel megszerzi a trónt, így VI. Ivánnak menekülnie kell, Mák Iván pedig átveszi Cirillország belügyeinek irányítását: szervezi az új király házasságát, dönt háború és béke kérdésében. A történet váratlan fordulattal zárul: VI. Iván visszafoglalja a trónt, és VII. Emánuel mint polgár, vállalkozó, egy párizsi szálloda tulajdonosa lesz.


1972 Horváth Ádám minisorozat, szatíra, vígjáték 2 ?

A száztizenegyes
 

A századfordulón játszódó történet főhőse Rétey Zoltán, hatalmas vagyon örököse, szépreményű arisztokrata ifjú, aki ördögi gyorsasággal eljátssza a frissen örökölt vagyont. Végső kétségbeesésében - az öngyilkosság küszöbén - jósorsa összehozza Joe Selfridge nemzetközi hírű szemfényvesztővel, aki elhatározza, hogy segít a kétségbeesett fiatalemberen. Kapcsolatuk azonban váratlan fordulatot vesz s csak elodázza a fiatalember végzetét.


1982 Málnay Levente dráma 3 ?

A kis cukrászda
 

Anyácska, azaz Csák Masa harminckétéves, jómódú budai háztulajdonos, akinek jóindulata és segítőkézsége közismert barátai és ismerősei körében. Masa évek óta laza kapcsolatban áll a dúsgazdag és megbízható Tommyval, de a szerelem már évek óta elmúlt. Braemer Samu Masától bérli csődbe jutott cukrászdáját és felgyülemlett tartozása rendezése végett felajánlja az üzlet megvásárlását. Anyácska eleinte nem lelkesedik az ötletért, de amikor felkeresi bajbajutott régi barátnője, Gabi, rögtön kész a terve. Megveszi a cukrászdát barátnője számára és továbbra is alkalmazza Braemert, mint cukrászt. A kis budai cukrászda azonban Gabi irányításával is vegetál, a forgalom gyenge, bár egy titokzatos jótevő naponta három Braemer tortát rendel. Tommyról hamarosan kiderül, hogy ő a titokzatos jótevő. Egy idő után Anyácska megelégeli a tehetetlenséget és elhatározza, hogy felvirágoztatja az üzletet. Felújítja a cukrászda berendezéseit, új gépeket vásárol és Braemer cukrász egyre lelkesebb támogatásával divatos találkahelyet varázsol az egykor csődközeli üzletből. Miközben Anyácska a cukrászda felvirágoztatásán dolgozik, Gabi és Tommy kapcsolata egyre szorosabbá válik, de nem merik bevallani. Anyácska azonban ezt a problémát is megoldja, ő a cukrászdában marad, sőt Braemer közeledési szándékától sem zárkózik el.


1989 Hajdufy Miklós vígjáték 2 ?