Elnémult harangok adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Elnémult harangok (1916)

Elnémult harangok
 

A román-magyar határon játszódik a film cselekménye 1916-ban, az első világháború idején. Simándy tiszteletes úr, aki az utrechti egyetemi tanulmányai után a fogarasi havasok közé kerül, egy kis hegyi falu papja lesz. Florica, az oláh pópa szép leánya beleszeret Simándy tiszteletesbe. Az viszonozza érzelmeit, de útjukba áll a lány szüleinek gyűlölködése, mellyel a magyarok iránt viseltetnek. Az oláh pópa szavaiból árad a gőg, a magyar faj lenézése. Ez vérig sérti az önérzetes tiszteletest, s ezért már Floricát is kerüli. Távolmaradása még hevesebb lángra lobbantja Florica érzelmeit.


1916 Garas Márton dráma, némafilm

Elnémult harangok
 

Rákosi Viktor (1860-1923) nagysikerű regényének filmváltozata. Rákosi a századforduló magyar irodalmi életének kiemelkedő alakja, pályáját Sipulusz álnéven, mint újságíró kezdte a Budapesti Hírlap belső munkatársaként. 1894-ben megalapítja és szerkeszti a nagysikerű Kakas Márton című élclapot. Mialatt Sipulusz kedves tréfáival, elbeszéléseivel, tárcáival két nemzedéket jókedvben tartott, Rákosi Viktor kezdte írni komoly munkáit, magasztos, hazafias elbeszéléseit, regényeit. 1899-ben jelent meg a Korhadt fakeresztek című novellás kötete, mely az 1848-as szabadságharc névtelen hőseit dicsőítette. 1903-ban készült el az Elnémult harangok, az író hazafiasságának jajkiáltása a pusztulásnak indult erdélyi magyarságért.


1922 Balogh Béla némafilm

Elnémult harangok
 

Garabó református templomának évek óta némák a harangjai, a nép inkább a román templomba jár. Simándy Pál utrechti tanulmányok után helyezteti magát ide, a havasi faluba. A fiatal magyar tiszteletes korábbi ismerősét látja viszont Todorescu, a román pópa művelt leányában, Floricában, akiben szerelem ébred iránta. Közben román kémet jelent föl Simándy a főispánnál, de Todorescu megelőzi őt, és Simándy féltékenységével magyarázza az ügyet. Amikor a román parasztok föllázadnak a pópa hatalma ellen, Florica Simándyt hívja segítségül. A megbékélés jegyében házasodnak össze. (onlinefilmpont) Rákosi Viktor regénye alapján a forgatókönyvet Hunyady Sándor írta.


1940 Kalmár László dráma