Drakula adaptációk

Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
Nosferatu - Drakula

A táj, az épületek, az emberek kísérteties vonásokat öltenek, a vámpír megjelenését remegő fényhatások kísérik. Nosferatu lassított felvételt sejtetően mozog, a néző felé közeledve egyre hatalmasabb méretűre nő. Az expresszionista gyakorlattól eltérően Murnau nagyrészt eredeti helyszíneken forgatott.


1922 Friedrich Wilhelm Murnau dráma, fantasy, horror, ... 296 4,4
Dracula (1931)

Dracula
Drakula

A horrorfilm műfajának ez a korai klasszikusa Bram Stoker ismert regényének színpadi változatán alapul. A német némafilm egyik legjobb operatőre, Karl Freund sejtelmesen ködös képeihez Csajkovszkijtól kölcsönözték a zenét. A film sikere számtalan folytatást szült, és világsztárrá tette a vérszívó erdélyi grófot alakító Lugosi Bélát.


1931 Tod Browning horror 199 3,8
Drácula (1931)

Drácula
Drakula

A Tod Browning által rendezett, Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula (1931) spanyol nyelvű változata, amelyet ugyanazokban a díszletekben, spanyol anyanyelvű színészekkel forgattak.


1931 Enrique Tovar Ávalos - George Melford dráma, horror 19 3,5
Dracula (1958)

Dracula
Drakula

Dr. Van Helsing titokzatos módon eltűnt barátja, Harker után nyomoz, aki utoljára Dracula grófnál járt vendégségben. Az elhagyott kastélyban megtalálja Harker hulláját - vámpírharapással. A vérszívó gróf következő áldozata Harper menyasszonya, Lucy. A lány bátyjával, Arthurral együtt Van Helsing arra törekszik, hogy Draculát, ezt a szörnyeteget, örökre ártalmatlanná tegye. Ám mielőtt ez sikerülne, Dracula elrabolja Arthur feleségét. Az elkeseredett küzdelemben Van Helsingnek módja nyílik arra, hogy a kastélyba fényt eresszen be, s ezáltal Drakula porrá válik.


1958 Terence Fisher horror 60 3,7
Nachts, wenn Dracula erwacht (1970)

Nachts, wenn Dracula erwacht
Drakula gróf


1970 Jesús Franco horror 6 ?

Dracula
Drakula


1974 Dan Curtis (I) horror
Dracula (1979)

Dracula
Drakula

Van Helsinget, a vámpírvadászt Laurence Olivier alakítja ebben a klasszikus filmben, mely a vizuális trükköket merész erotikus jelenetekkel kombinálja. A vámpír szerepében Frank Langella látható.


1979 John Badham horror, szerelmi történet 37 3,4
Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Nosferatu: Phantom der Nacht
Nosferatu, az éjszaka fantomja

"Herzog nagy újítása, hogy Nosferatut lehozza a földre, emberközelivé teszi (...) Fölfedezi a grófon az emberi szomorúságot és esendőséget, hagyja beszélni, s Drakula föltárja lelkének ősi titkát: a kínt és a szorongást, mert nem tud meghalni." (Bíró Gyula, Filmkultúra)


1979 Werner Herzog dráma, horror 177 4,1
Dracula (1992)

Dracula
Drakula

Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul, és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon a kastélyba vetődő idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori asszonyára, és útra kel, hogy megkeresse a gyönyörű lányt. London lakói azonban nem készültek fel a pokoli teremtmény érkezésére.


1992 Francis Ford Coppola dráma, fantasy, horror, ... 549 3,7

Dracula
 

A XV. században Vlad Tepes herceg sikertelenül próbál elmenekülni a feleségével, amikor a törökök elfoglalják Romániát. Vlad-ot megölték, a feleségét elrabolták és megkínozták, és többször megerőszakolták, és így végül öngyilkosságot követ el a férje sírján.


1994 Mario Salieri horror